Januar: Grød

Denne måneds tema bliver grød! Derfor lyder januars benspænd således:

“Lav forskellige slags grød mindst to gange om ugen”

Jeg har ikke fastlagt alle temaer endnu, så hvis du vil vide mere om, hvad jeg mener med ‘benspænd’ eller har en idé til et månedstema, så se mere her.

Første forsøg blev boghvedegrød. Jeg fandt en opskrift på gamledanskeopskrifter.dk, som jeg næsten fulgte. I den originale bruges der sødmælk, men jeg ‘kom til’ at købe skummetmælk. Jeg fik først puttet lidt blomsterhonning på, da jeg tog billedet, men jeg så, at flere opskrifter anbefalede mørk sirup, så det tog jeg også lidt af efter fotograferingen – elsker mørk sirup!

Boghvedegrød
1 person
boghvedegrød, grød, boghvedegryn, mælk, morgenmad
4 dl mælk
50 g boghvedegryn
lidt salt

Få mælken langsomt i kog og hæld boghvedegrynene i. Lad det koge ved svag varme under låg og rør ofte i det. Det er klar efter 15-30 minutter.

Note: Grøden smager ikke af så meget, og portionen er ikke så stor, men med lidt mørk sirup går det an. Den vil nok også fungere fint med lidt frugtmos til. Alt i alt en ret harmløs grød, som de fleste bør kunne spise.

Se de forskellige typer grød, jeg lavede i denne måned

32 tanker om "Januar: Grød"

  1. Boghvedegrød er super lækkert. hvis man vil have mere smag kan man drysse med kanal og skære et æble i skiver og ligge over på. Det er bare godt 🙂

  2. Linebine – men det er den! 😀
    Og havregrød er fristende, for det er let, dejligt og hurtigt at lave. Men nu må vi se, hvad jeg får rodet mig ud i her i denne måned 😉

  3. Hej AnnePande!
    Kanel kan redde næsten al grød – jeg sneg også et drys på i løbet af spisningen, og det smagte godt. Af samme grund undrer jeg mig ind imellem over, at jeg ikke kan lide risengrød – men det er nok bare mig, der er lidt mærkelig på det punkt! 😀

  4. Jeg er ikke det store grødmenneske… eller jeg kan egentligt godt lide det, men får det nærmest kun til jul og så er det jo risengrød.
    Så måske jeg skulle give det en chance:o)
    Har dog lavet speltgrød en gang med kaneldrys og æblesirup – det var et hit. Og så hedder det Dinkelgröt på svensk – og der er jeg så barnlig, at jeg synes det er sjovt 😉 …

  5. Hanne – hehe, jeg har det på samme måde, og det er en af grundene til, at jeg har valgt det som tema – så kan det være, jeg kan få udvidet min horisont lidt på det område 🙂

    Jeg fandt spelt i Tyskland – eller rettere jeg gættede på, at det var spelt (mit tyske rækker ikke til at vide, hvad Dinkel betyder), men ud fra posen og udelukkelsesmetoden besluttede jeg mig for, at det var spelt. Jeg stod dog også og gnækkede lidt, mens jeg legede 'gæt en madvare' med mig selv! 😀

  6. DET bliver spændende at følge! Jeg kommer jo helt i tanker om at vi som barn havde en ugentlig grøddag. Og boghvedegrød var faktisk én af mine favoritter – med mørk sirup! Jeg skal have grød én af dagene!! 😉

  7. Kære Piskeris
    Da jeg var barn fik vi ofte grød som forret, det var for at spare på kødet, da min far var ved at få en forretning op at stå, skulle der spares, og gud hvor jeg var træt af grød! Så jeg blev enig med mig selv om, at grød havde jeg fået nok af, men så ville skæbnen, at jeg på et tidspunkt blev ansat i køkkenet på Missionshotellet i Århus, og der havde vi en “sær” dame i køkkenet som skulle sørge for mad til de ansatte, og guderne hjælpemig, hun serverede sagosuppe og en del af de former for grød, som jeg også var blevt fodret med i min barndom, så da jeg rejste fra det hotel, nægtede jeg at spise mere grød, og det har jeg holdt fast i, – frugtgrød er ok!
    Knus
    Vibeke

  8. Frk. Bibo – uha, så håber jeg, at det er spændende, det jeg finder på 🙂

    Jeg fik til gengæld ikke rigtig grød som barn – ikke 'madgrød' i hvert fald, men frugtgrød fik vi tit om sommeren! Men eftersom nogen her i huset ikke er særlig vilde med grød, så har jeg stort set ikke fået det de sidste ti år. Suk!

  9. Vibeke – det lyder godt nok heller ikke særlig spændende at få det så tit! Jeg tror, jeg har fået sagogrød en enkelt gang – det er nok to år siden – men ellers er det primært frugtgrød jeg fik, da jeg var barn – og heldigvis ikke i et omfang, så jeg er træt af det. Men som jeg skrev i kommentaren til Frk. Bibo så har jeg også været på afvænning på det område de sidste mange år…

    (og så har jeg også tænkt mig at blogge lidt frugtgrød – så får jeg det bare for mig selv her i hytten, men det er jo heller ikke så ringe endda ;-))

  10. Personligt kan jeg simpelthen ikke få havregrød ned (fik en kende for meget af det som barn — datter af en sygeplejerske) men som godt alternativ koger jeg morgengrød af müsli. Helst den fra Kornkammeret. Det er også mums.

  11. Taler vi her om morgen- eller aftensmad? håber altså det er det første – og så holder jeg mig alligevel til din powergrød, som jeg laver af og til.

    Men hov, jeg får jo lyst til øllebrød….

  12. Åh sådan et helt år med “ben-spænd” lyder fristende, for jeg må ærligt indrømme at vi ofte falder tilbage på de samme 3-5 retter… eller fastfood :-/ så måske jeg også skulle følge dit eksempel og give mig selv (eller familien) et år med “ben-spænd”
    ps. boghvedegrød kan også laves på hele kerne, de skal blot koge lidt længere, men har til gengæld mere smag.

  13. Hej annette's space!
    Oh, det kan være, jeg skal huske at prøve det på et tidspunkt. Jeg mener, at det ofte er Kornkammerets müsli, jeg køber til gemalen, som altid skal have det på sin yoghurt 🙂

  14. Zette – øhm, begge tror jeg. For ikke at falde i unåde her i hytten må jeg hellere sørge for, at nogle af grødeksperimenter bliver som morgenmad 😉

  15. NYBH – det er også dejligt med sådan en omgang æbler til – – det har jeg overvejet at putte på i stedet for et drys sukker, for det giver lidt sødme 🙂

  16. Kagekonen – det synes jeg bestemt, du skal prøve! Det er ret sjovt, og jeg synes, der går lidt sport i det. Jeg glæder mig i hvert fald til at se, hvad jeg får udrettet, når januar og februar er ovre, for så bør jeg have lidt mere tid til køkkeneksperimenter, end jeg har de næste to måneder.

    Jeg stod i supermarkedet og var lidt i tvivl om, hvilken type boghvede jeg skulle købe – på et tidspunkt må jeg prøve med hel boghvede, men lige i situationen var jeg glad for, at det ikke skulle koge så lang tid, for jeg var ret sulten 😀

  17. Det må jeg smage – for det er jo pinligt slet ikke at kende denne klassiker 😉
    En overgang var risengrød sønnikes yndlingsret, men vi kørte sur i retten til sidst …

  18. Madame – nejnej, det er ikke pinligt! Det bliver det først, når jeg på et tidspunkt afslører, hvad jeg IKKE har prøvet at lave af de klassiske danske retter 😀

  19. Pingback: Hindbærsirup og ruggrød | Piskeriset på eventyr

  20. Pingback: Januar: Middelaldermad | Piskeriset på eventyr

  21. Pingback: Januar: Studentermad – sådan laver du billig og god mad | Piskeriset på eventyr

  22. Glem endelig ikke byggrøden…. Fantastisk grød – især med mørk sirup. Men æblekompot på er altså også ret godt

  23. Pingback: Rabarbergrød - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

  24. Pingback: Risengrød med kokosmælk og morgengrød med appelsinskal - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

  25. Pingback: Februar: Hvidløg og chili - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *