Tomatrisotto

tomatrisotto, risotto, tomater, ris, risottoris, hvidvin, hvidløg, løg, bouillon, parmesanTredje og sidst ret til søndagsfrokosten – altså udover den milde linse-hummus og det fyldte løgbrød – var denne tomatrisotto. Jeg havde set en udgave af tomatrisotto hos Mira Arkin på et tidspunkt, som lød ret indbydende, og den lavede jeg en vegetarisk og lidt mere fedtfattig udgave af.

Tomatrisotto
forret til 5-6 personer

1 løg
3 fed hvidløg
olivenolie
3 dl risottoris eller grødris
1½ dl hvidvin
7 dl grøntsagsbouillon
1 dåse flåede tomater
50 g revet parmesan
salt og sort peber

Hak løg og hvidløg fint og svits det ved medium varme i en dyb pande, indtil de er bløde. De må ikke tage farve. Tilsæt risene og rør grundigt rundt, inden du tilsætter hvidvinen. Lad det simre et minuts tid, inden du tilsætter en dl bouillon. Lad risene simre i væden og rør i det med jævne mellemrum. Når risene har suget al væsken, tilsætter du 1 dl bouillon mere. Fortsæt sådan, indtil risene har optaget halvdelen af bouillonen. Tilsæt de flåede tomater og rør godt rundt. Tryk tomaterne godt ud i risene (du kan evt. også skære dem i mindre stykker, inden du hælder dem i risene), og lad det simre videre. Når risene er ved at koge tørre, tilsætter du mere bouillon. Fortsæt sådan indtil al bouillonen er brugt. Hvis risene fortsat ikke er møre nok, kan du tilsætte lidt mere bouillon eller evt. lidt vand.

Når risene er møre (de skal stadig have lidt bid), tilsætter du parmesan til din tomatrisotto og rører parmesan i. Tag panden af varmen og smag din tomatrisotto til med salt og peber. Servér den med det samme med friske basilikumblade.

Note: Fyldig og lækker tomatrisotto. Tomaterne gør risottoen mere frisk og syrlig i forhold til den mere klassiske risotto, som har en ret fed smag. Du kan evt. overveje at toppe din tomatrisotto med lidt friskhakket fennikel, stegte svampe eller letristede squashtern.

Kalveragout med pasta

kalveragout, ragout, oksekødsragout, oksekød, pasta, tomatsauce, tomater, løg, basilikum, hvidløg, rødvinIndtil nu har jeg lavet al pasta selv i forbindelse med månedens pasta-benspænd, men sidste weekend valgte jeg at lave en ret, hvor jeg skulle bruge ‘skålformet’ pasta, og da jeg ikke har en superavanceret pastamaskine, så måtte jeg i supermarkedet for at købe ind. Det blev til disse gnocchi sardi, som jeg fandt i Irma, og de blev kombineret med en langtidssimret kalveragout.

Men hvorfor var det vigtigt, at pastaen var skålformet? Se, pasta er ikke bare mad for italienerne – det er nærmest en religion. Som udefrakommende kan det godt virke som en anelse skørt, når italienerne i dybeste alvor fortæller, at man ikke bare kan bruge de forskellige pastatyper, som man lyster. Der er ganske enkelt pastaretter, de nægter at servere, hvis ikke de har præcis den pasta, der hører sig til!

Men der er noget om det, for pastaens størrelse, udformning og struktur kan bestemt påvirke oplevelsen af retten. Til min kalveragout havde jeg brug for en pastatype, der kunne opsamle noget af den dejlige tomatsauce, og her var disse skålformede pasta-gnocchi ganske glimrende. Jeg tror dog, at en skålformet pasta, der var lidt mere ‘åben’, ville have været endnu bedre.

Det kan i øvrigt være, jeg skriver lidt mere om forskellige pastatyper i slutningen af mit pasta-benspænd.

Kalveragout med pasta
2 personer

300 g skært oksekød
1 løg, skåret i tynde både
olivenolie
1 spsk basilikum
1 dåse flåede tomater
3 fed hvidløg, hakkede
1½ dl rødvin
smag til med salt, peber og balsamicoeddike

Tilbehør:
‘skålformet’ pasta – for eksempel disse gnocchi-skaller
friskrevet parmesan
friske basilikumblade

Hæld lidt olivenolie i en gryde og svits løgbådene og hvidløgene i et minuts tid. Tilsæt kødet og brun det godt, inden du tilsætter tørret basilikum, tomater og rødvin. Læg låg på gryden og lad din kalveragout simre videre i ca. 2½ time ved svag varme. Rør i den et par gange undervejs og tilsæt evt. lidt mere vand, hvis den er ved at tørre ud.

Kog pastaen – sørg for, at den stadig har lidt bid, når du hælder vandet fra og overhælder pastaen kort med lunkent vand (ellers fortsætter pastaen med at ‘koge indvendig’ og risikerer at blive blød og splattet).

Vend din kalveragout i pastaen og drys parmesan og basilikumblade over inden servering.

Note: Mør, enkel og velsmagende kalveragout, der næsten laver sig selv. Nu har sommeren jo været noget blandet indtil videre, så det føltes ikke særlig unaturlig at lave simremad, selvom det egentlig er noget, jeg forbinder med efterår og vinter.

Tofarvet ravioli – spinatravioli

spinatpasta, spinatravioli, ravioli, hjemmelavet pasta, pasta, spinat, hvedemel, durummel, æg, ricotta, hvidløg, smør, vegetar, italienskMin æggeravioli er ikke den eneste ravioli, denne måneds pasta-benspænd byder på. Jeg blev nemlig også nødt til at lave denne tofarvede spinatravioli efter at have set Fjordrejens smukke udgave. Der indså jeg nemlig, at det er ret let at lave tofarvet pasta. Det kræver lidt mere tålmodighed end almindelig hjemmelavet pasta, men ikke meget.

Jeg tog udgangspunkt i min sædvanlige opskrift på hjemmelavet pasta og lavede desuden en spinatudgave. Derudover freestylede jeg noget ricottafyld.

Jeg brugte ikke al dejen, da jeg lavede min spinatravioli – resten gemte jeg til næste dag til en omgang restemad.

Nedenstående gennemgang giver 8-10 spinatravioli (mellemret til to personer) samt pasta nok til et hovedmåltid til to personer.

spinatpasta, spinatravioli, ravioli, hjemmelavet pasta, pasta, spinat, hvedemel, durummel, æg, ricotta, hvidløg, smør, vegetar, italienskSpinatpasta

50 g spinat fra frost
125 gram durummel
1 æg
½ tsk salt
1 spsk olivenolie

Blend spinat med æggeblomme til en ensartet masse. Saml durummelet i en bunke på køkkenbordet og lav en stor fordybning i midten. Hæld salt, æggehvide samt spinatblandingen i sammen med olivenolien. Pisk stille og roligt massen sammen med en gaffel, indtil dejen begynder at samle sig. Saml dejen og ælt det til en blød og ensartet masse. Den skal være smidig og let at ælte, og du skal huske at ælte dejen i 5-10 minutter. Pas på at dejen ikke får for meget mel – den skal stadig være god at arbejde med.

Pak dejen ind i en frostpose, hvor den har plads til at udvide sig, og lad den hvile i køleskabet i mindst en time.

Almindelig pastadej

50 gram durummel
50 g hvedemel
1 æg
½ tsk salt
1 spsk olivenolie

Rør de to meltyper sammen med saltet. Saml melet i en bunke på køkkenbordet og lav en stor fordybning i midten. Hæld salt, æg og olivenolie i. Pisk stille og roligt massen sammen med en gaffel, indtil dejen begynder at samle sig. Saml dejen og ælt det til en ensartet masse, der skal æltes i 5-10 minutter. Pas på at dejen ikke får for meget mel – den skal stadig være god at arbejde med.

Lad også denne dej hvile mindst en time i køleskabet.

spinatpasta, spinatravioli, ravioli, hjemmelavet pasta, pasta, spinat, hvedemel, durummel, æg, ricotta, hvidløg, smør, vegetar, italienskDerefter skal dejen rulles ud. Jeg brugte en tredjedel af spinatpastaen og halvdelen af den almindelige pastadej til at lave 8 stk. spinatravioli, hvilket er en mediumstor ret for to personer. Rul begge typer pasta tyndt ud – enten på pastamaskine eller med kagerulle. Skær spinatpastaen i tynde strimler og læg dem oven på den almindelige pastadej. Rul dem et par gange med kagerullen (og derefter en gang mere med pastamaskinen eller fortsæt med kagerullen), indtil pastadejen er rullet tyndt ud, og spinatpastaen er klæbet sammen med den lyse pastadej.

Del dejen i to lige store dele og sørg for, at den pastadel, du bruger som ‘bund’ til din spinatravioli, har striberne vendt ned mod bordpladen (så de kommer uden på den fyldte pasta).

Fyld til spinatravioli:

100 g ricotta
50 g spinat fra frost
1 fed hvidløg
salt og peber

Rør fyldet sammen. Fordel fyldet på den pastaplade, du vil bruge som ‘bund. Der er plads til ca. 8 stk. spinatravioli (måske 10, hvis du er forsigtig). Du har muligvis lidt fyld til overs. Læg den anden pastaplade oven på – her skal striberne vende opad.

spinatpasta, spinatravioli, ravioli, hjemmelavet pasta, pasta, spinat, hvedemel, durummel, æg, ricotta, hvidløg, smør, vegetar, italienskSkær dine spinatravioli ud. Fugt evt. kanterne lidt med vand eller æggehvide, inden du trykker kanterne sammen. Vær obs på, at du får al luften inde under den øverste pastaplade ud.

Kog din spinatravioli i letsaltet vand i 2-3 minutter. Tag dem op med en hulsi og fordel dem i to dybe tallerkner. Smelt 20 g smør sammen med et fed presset hvidløg – smørret skal kun lige smelte – ikke brunes – og fordel hvidløgssmørret ud over din spinatravioli.

Note: Virkelig lækker og smuk udgave af spinatravioli – lidt sjovere end hvis de var 100% grønne. Jeg havde noget spinatpasta i overskud fra da jeg skulle rulle den stribede dej ud. Dem kogte jeg med det samme, og de fik denne fine farve:

spinatpasta, spinatravioli, ravioli, hjemmelavet pasta, pasta, spinat, hvedemel, durummel, æg, ricotta, hvidløg, smør, vegetar, italiensk

Kaninret med pappardelle og oliven

kaninret, pasta, pappardelle, kanin, vildt, æg, durummel, oliven, smør, timian, rosmarin, hvidløg, hvidvin, parmesan, citroner, italienskJeg fortsætter stimen af indlæg med hjemmelavet pasta med denne kaninret, hvor en kaninstuvning blev serveret sammen med hjemmelavet pappardelle – en lækker servering, der straks høstede ros hos gemalen.

Inspirationen til denne kaninret hentede jeg i ‘Jamies Kogebog’, der også inspirerede mig til at lave æggeravioli for nylig. Jeg ændrede dog flere ting undervejs – skruede lidt op for nogle ting og undlod et par andre.

Kaninkødet købte jeg i øvrigt i Irma. Jeg tror, det er et halvt år siden, jeg første omgang opdagede, at min lokale Irma ind imellem har fersk kanin i køledisken – endda til en (set med danske øjne) rimelig pris.

Kaninret med pappardelle og oliven
4 personer

½ kanin, skåret i 3-4 dele
25 g smør
1 spsk frisk timian
½ spsk frisk rosmarin
3 fed hvidløg
3-4 dl hvidvin
en håndfuld gode, grønne oliven
salt og peber
friskrevet skal fra ½ øko-citron
2-3 spsk friskrevet parmesan

Gnid kaninkødet med lidt salt og peber. Smelt halvdelen af smørret i en gryde og brun kaninkødet på alle sider. Tilsæt timian, rosmarin, hvidløg og hvidvin. Læg låg på gryden og lad det simre ved lav varme i to timer. Husk at vende det nogle gange undervejs. Kaninkødet skal være så mørt, at det nærmest falder af benene.

Tag kaninkødet op af gryden og lad det køle lidt af, så du kan pille kødet af skroget. Sørg for at rive det i mindre stykker. Si saucen fra gryden og smid krydderurterne ud. Hæld kaninkødet tilbage i gryden med sauce og tilsæt oliven. Smag det til med salt, peber og citronskal.

Kog din hjemmelavede pappardelle, hæld vandet fra og vend resten af smørret i pastaen. Fordel pastaen i dybe skåle og top hver tallerken med din kaninret. Du kan også hælde din kaninret direkte i pastagryden (når vandet er hældt fra) og vende den i pastaen, inden du portionsanretter den. Drys lidt fintrevet parmesan og evt. lidt frisk timian over retten inden servering.

Note: Mmmm! Denne kaninret er kræs! Jeg er ret vild med kaninkød, og det bliver absolut ikke dårligt af at blive kombineret med hjemmelavet pasta. Retten har en fin sødme og dejlige nuancer fra de grønne oliven. En rigtig spændende og skøn kombination.

kaninret, pasta, pappardelle, kanin, vildt, æg, durummel, oliven, smør, timian, rosmarin, hvidløg, hvidvin, parmesan, citroner, italiensk

 

Citronpasta med auberginer

citronpasta, pasta, hjemmelavet pasta, hvedemel, durummel, æg, aubergine, olivenolie, vegetar, italienskTidligere på ugen havde vi venner på besøg, og de blev selvfølgelig udsat for månedens pasta-benspænd. Vi startede med denne enkle vegetarret, nemlig citronpasta med auberginer. Retten kræver, at du laver citronpasta fra bunden (jeg tror ikke, man kan købe det her i Danmark), men da pasta heldigvis er ret let at lave, hvis du blot har en smule tålmodighed, så er der ingen undskyldning!

Citronpasta med auberginer
mellemret til 4 personer

100 gram fuldkornsdurummel
100 g hvedemel
2 store æg
lidt salt
fintrevet skal fra 1-2 økocitroner
1 spsk olivenolie (meget gerne citron-olivenolie, hvis du har det)

Stegte auberginer:
2 mediumstore auberginer
groft salt
olivenolie

Start med at skære auberginerne i skiver, drys dem med salt og lad dem trække i ½-1 time på et stort fad. Børst derefter saltet af dem og steg dem i olivenolie ved mediumvarme, indtil de er møre.

Bland de to meltyper samt salt og læg det i en bunke på køkkenbordet. Lav en stor fordybning i midten, slå æggene ud i det og hæld olivenolien samt den revne citronskal over æggene. Pisk stille og roligt æggene med en gaffel og rør i større cirkler lidt efter lidt, så du langsomt sørger for, at dejen optager mere og mere af melet. Saml dejen til en blød og ensartet masse. Den skal være smidig og let at ælte, og her skal du ikke holde dig tilbage – dejen skal æltes grundigt på et (meldrysset) køkkenbord i 5-10 minutter. Pas på at dejen ikke får for meget mel – den skal stadig være god at arbejde med.

Pak dejen ind i en frostpose, hvor den har plads til at udvide sig, og lad den hvile i køleskabet i mindst en time. Den kan holde sig i op til et døgn efter, at du har æltet den. Rul pastaen tyndt ud – enten på en pastamaskine eller med en kagerulle (og ja, dejen skal være meget tynd!). Skær dejen ud i lange, smalle strimler og kog dem i saltet vand i 2-3 minutter. Tjek at din citronpasta er al dente – dvs. mør men stadig med lidt bid i. Hæld vandet fra og overhæld din citronpasta med håndvarmt vand, så kogningen af pastaen stopper.

Skær auberginerne i mindre stykker og vend dem i din citronpasta sammen med lidt olivenolie. Smag til med salt og servér med det samme.

Note: Citronpasta med auberginer er en enkel anretning, men har masser af smag. Jeg brugte kun én citron til denne citronpasta, så den havde en diskret smag af citron. Vil du have en kraftigere smag, bruger du blot to citroner i opskriften.

Vi skulle selvfølgelig have italiensk vin til, og her havde jeg åbnet en flaske
Chianti Classico Riserva 2009 fra Canonica a Cerreto. Ikke en vin, jeg normalt ville sætte sammen med citronpasta med auberginer, da rødvinen er en kraftig sag med smag af mørke bær a la brombær og derfor egner sig bedst til kødretter. Men da den ene af gæsterne er til fyldige vine, og da næste ret havde en kraftig smag, så kom vinen på bordet allerede nu. Og det fortrød vi ikke – det er en dejlig vin, som vakte lykke.

Pesto-lasagne

pesto-lasagne, lasagne, pestolasagne, vegetarlasagne, lasange, vegetar, pesto, basilikum, mozzarella, ostesauce, pasta, lasagneplader, hvedemel, durummel, æg, parmesan, ost, mælk, muskatnødMånedens første benspændsret er sandsynligvis også månedens mest kalorieholdige ret – og så er det ikke en gang en dessert! Da jeg havde lasagne-benspænd sidste år, pønsede jeg kraftigt på at lave en pesto-lasagne, men det nåede jeg aldrig. Nu er tiden imidlertid kommet til endelig at eksperimentere med en pesto-lasagne, for det er en af de dejligste udgaver af lasagne – men også en ret heftig sag, så sørg for at spise den sammen med en frisk sommersalat.

Jeg tog udgangspunkt i min grundopskrift på hjemmelavet pasta, men brugte fuldkornsdurummel i stedet for almindeligt durummel.

Pestoen blev baseret på opskriften på verdens bedste pesto. Jeg har dog ændret lidt på sammensætningen i nedenstående opskrift, da lasagnen smed noget af væden under bagningen, og her kan man med fordel lave en mere kompakt pesto.

Sidst men ikke mindst er der ostesaucen, hvor jeg brugte ostesaucen fra min luksus-lasagne som base og derefter tilføjede frisk mozzarella. Jeg spekulerer dog på, om denne pesto-lasagne vil være endnu bedre, hvis man dropper at lave ostesauce og i stedet bruger skiver af frisk mozzarella.

Pesto-lasagne
2-3 personer

Lasagnepladedej:

50 gram durummel
50 g hvedemel
1 æg
lidt salt
1 spsk olivenolie

Rør de to slags mel samt saltet sammen og saml det i en bunke på køkkenbordet. Lav en fordybning i midten, slå ægget ud i det og hæld olivenolien over. Pisk stille og roligt ægget med en gaffel og rør i større cirkler lidt efter lidt, så du langsomt sørger for, at dejen optager mere og mere af melet. Saml dejen til en blød og ensartet masse. Den skal være smidig og let at ælte, og her skal du ikke holde dig tilbage – dejen skal æltes grundigt på et (meldrysset) køkkenbord i ca. 5 minutter. Pas på at dejen ikke får for meget mel – den skal stadig være god at arbejde med.

Pak dejen ind i en lufttæt boks eller frostpose, hvor den har plads til at udvide sig, og lad den hvile i køleskabet i mindst en time. Den kan holde sig i op til et døgn efter, at du har æltet den, så jeg æltede denne dej sammen aftenen før og lod den hvile i køleskabet til næste dag.

Rul pastaen ud på en pastamaskine eller med en kagerulle, indtil dejen er tynd, og skær den derefter i stykker, så de passer med det fad, du vil bruge til lasagnen. Jeg brugte et mediumstort ovnfast fad. Kog pastaen i et par minutter, indtil den er næsten mør, og lad den dryppe af.

Basilikumpesto:

1 stor håndfuld frisk basilikum
3 fed hvidløg
75 g ristede pinjekerner
ca. 1 dl olivenolie
75 g friskrevet parmesan
salt

Alle ingredienser knuses i en blender. Smag den til med frisk basilikum og salt.

Ostesauce:

1 spsk smør
1 spsk hvedemel
1 dl piskefløde
muskatnød
2 spsk friskrevet parmesan
1 kugle frisk mozzarella, skåret i små stykker
salt og peber

Smelt smørret i en lille gryde og pisk melet i. Brug et lille handy piskeris og sørg for, at temperaturen er på middelvarme. Tilsæt lidt fløde til melblandingen. Pisk grundigt, tilsæt mere fløde og fortsæt således, indtil al fløden er pisket ind i saucen. Varm saucen langsomt op, indtil det bobler. Tilsæt parmesan og små stykker af mozzarellaen. Pisk den ind i saucen – mozzarellaen kan godt tage lidt tid – og fortsæt med at tilsætte mozzarella, indtil hele mozzarellakuglen er endt i saucen. Smag til med muskatnød, salt og peber.

Derudover:
En håndfuld friskrevet parmesan

Og nu er det tid til at samle din pesto-lasagne! Smør et ovnfast fad med lidt smør og hæld derefter lidt af ostesaucen i. Læg en lasagneplade i fadet og smør pesto ud over den. Tilsæt ostesauce, derefter lasagneplade og fortsæt sådan, indtil du ikke har flere lasagneplader, pesto og ostesauce. Slut af med at drysse lidt parmesan over.

Bag din pesto-lasagne i ovnen ved 180 grader i ca. 15 minutter. Lad den hvile et par minutter, inden du – forsigtigt – skærer den ud og serverer sammen med en skål salat ved siden af.

Note: Pesto-lasagne er en god, fyldig og temmelig fed ret – så er du advaret! Men pesto, frisklavet pasta og masser af ost er jo en vinderkombination, så prøv at lave pesto-lasagne på et tidspunkt (og løb eller gå en god lang tur dagen efter).

Hjemmelavet pappardelle med timian og Indigo-Rørhatte

pappardelle, timianpasta, pasta, hjemmelavet pasta, hvedemel, durummel, æg, olivenolie, timian, Indigo-Rørhatte, svampe, svampestuvning, fløde, smør, timianVi har spist masser af svampe de sidste dage, eftersom vi fandt over 2 kg spisesvampe, da vi var på svampetur i weekenden. Det blev blandt andet til denne pastaret med hjemmelavet timianpasta, der blev kombineret med en dejlig svampestuvning.

pappardelle, timianpasta, pasta, hjemmelavet pasta, hvedemel, durummel, æg, olivenolie, timianPappardelle er let at lave. Følg min opskrift på hjemmelavet pasta og tilsæt blot en spsk frisk timian, når du går i gang med at blande dejen (du kan selvfølgelig også lave pappardelle uden timian, men timianen går rigtig godt sammen med svampene). Læg mærke til, at den pastaopskrift er til tre personer – jeg gemte det sidste pasta til dagen efter, hvor det blev brugt til en resteret.

Du kan enten bruge en pastamaskine eller en kagerulle til at rulle pastadejen ud. Selvom vi har førstnævnte, så brugte jeg faktisk en kagerulle denne gang, og det var ikke så besværligt, som jeg troede – men det kræver selvfølgelig lidt armkræfter :)

pappardelle, timianpasta, pasta, hjemmelavet pasta, hvedemel, durummel, æg, olivenolie, timianPastaen skal – når den er udrullet – skæres i strimler, der har en bredde på 2-3 cm, og derefter koges i letsaltet vand i ca. 3 minutter. Skyl pastaen i håndvarmt vand, så kogningen stopper med det samme, og pastaen ikke bliver for blød.

Svampestuvningen laver du af følgende ingredienser:

  • 300 g Indigo-Rørhatte (Karl Johan svampe eller evt. portobellosvampe kan også bruges)
  • en god klat smør
  • 1½ dl fløde
  • salt og peber
  • timian

Rens svampene og skær dem i mundrette stykker. Smelt smørret på en pande og steg svampene ved mediumvarme, indtil de er møre. Tilsæt fløde og lidt timian og lad det koge ind til halv mængde. Smag til med salt og peber og fordel svampestuvningen ud over den friske pasta. Drys med lidt frisk timian og servér med det samme.

Note: Hjemmelavet pasta smager skønt – prøv det prøv det! Gerne sammen med en svampestuvning. Vær dog opmærksom på, at det er en temmelig mættende ret – især hvis du som jeg ikke er så vant til at spise pasta. Men godt smager det :)