Italiensk-inspireret aften med nordisk islæt

Champagne Margarita, tequila, Grand Marnier, Cointreau, lime, champagne, mousserende vin, rørsukkerI går havde vi forberedt en femretters menu. Nu plejer det at være mig, der laver mad, når vi får gæster, men efter den fantastiske oplevelse sidste weekend, var gemalen blevet så inspireret af svampesuppen, at han måtte prøve at lave noget spændende med samme type råvarer. Jeg syntes, det lød ret interessant, og man stopper jo ikke folk, når de har fået en god idé til en ret, så han stod for mellemretten i går. Jeg har efterfølgende udspurgt ham om indhold og fremgangsmåde og har forsøgt at rekonstruere opskriften længere nede i dette indlæg.

Resten af opskrifterne kommer fra ‘Genial grill’ (drinken), Netto-kogebogen ‘Forretter, forretter, forretter’ (forretten – sjovt nok ;-)), NYBH (cannelloni-retten), mig selv (svinemørbraden) og ‘Heibergs chokolade’ (desserten).

Champagne Margarita
1 drink

2 tsk tequila
2 tsk Grand Marnier/Cointreau
1 tsk friskpresset limesaft
1 dl tør champagne eller anden mousserende hvidvin
sukker og limesaft til sukkerkant

Brug et champagne- eller martiniglas. Skær en skive af limefrugten og væd glaskanten med denne. Drys sukker ud på en tallerken og vend kanten grundigt heri. Hæld tequila, Cointreau og limesaft i glasset. Top op med champagnen ved serveringen.

Note: Jeg havde desværre problemer med at tage et godt billede af drinken, men den smagte rigtig godt. Sukkerkanten gav et godt modspil til den letsyrlige drink.

Grillet, fyldt snackpeberfrugt
1 portion grillet snackpeber, snackpeber, løg, champignon, squash, chili, hvedemel, mælk, skalotteløg, hvidløg, peberfrugt, hvidvin

1 sød snackpeberfrugt

Fyld:
1 spsk finthakket løg
1 tsk olivenolie
1½ dl hakket champignon
½ dl finthakket squash
1/4 tsk finthakket chili
½ spsk mel
2 spsk mælk
salt og pebergrillet snackpeber, snackpeber, løg, champignon, squash, chili, hvedemel, mælk, skalotteløg, hvidløg, peberfrugt, hvidvin

Sauce:
1 tsk olie
1 tsk finthakket skalotteløg
½ fed finthakket hvidløg
1 spsk finthakket peberfrugt
½ dl hvidvin
salt og peber

½ spsk revet ost

Sæt ovnen på grill og læg peberfrugten på ovnens bagerist. Vend peberfrugten, mens den grilles, og grill til skindet bobler op, skifter farver og bliver delvist sort.

Tag den varme peberfrugt ud af ovnen og træk forsigtigt det løstsiddende skind af. Skær et lille stikke af stilkenden og fjern kernerne.

Steg løg i olie og sørg for, at stykkerne ikke bliver brune. Tilsæt champignon, squash og chili. Drys mel over og tilsæt mælk under omrøring. Smag til med salt og peber. Kog massen igennem, til den bliver tyk, og lad den køle af, hvorved den bliver tykkere.

Varm olie op på en pande og steg skalotteløg og hvidløg. Tilsæt finthakket peberfrugt og hvidvin og smag til med salt og peber.

Sæt ovnen på 225 grader. Put forsigtigt fyldet i peberfrugten med en lille ske og læg den i et ovnfast fad, hæld saucen ved, drys med reven ost og sæt fadet i ovnen, til osten er gylden – det tager omkring 10 minutter.

Note: Jeg erstattede squash med champignon, og så brugte jeg lidt sambal oelek i stedet for finthakket chili. Retten er meget velsmagende, men det er lidt en tålmodighedsøvelse at pille skindet af snackpeberfrugterne.

Efterårssymfoni
4 personerefterårssymfoni, bacon, skalotteløg, jordskokker, champignons, kantareller, oksekødsbouillon, bouillon, muskatnød

1 pakke bacon i tern
3 finthakkede skalotteløg
4 små finthakkede jordskokker
200 g grofthakkede champignons
200 g grofthakkede kantareller
1 dl oksekødsbouillon
revet muskatnød
salt og peber

et skvæt piskefløde
et skvæt hvidvin

Tilbehør:
tørrede tranebær
valnødder
Tynde skiver af jordskokker, stegt på panden
½ skalotteløg, langtidsbagt på panden
svampe ristet på panden i smør
skiver af svinekødspølse fra Hanegal

Baconternene steges i en gryde, og jordskokker og skalotteløg tilsættes. Det koger ved lav varme i tyve minutter. Svampene puttes i sammen med oksekødsbouillon, muskatnød, salt og peber. Det koger ved lav varme i to timer og sættes i køleskab natten over.

Lige inden servering varmes det op igen, og piskefløde og hvidvin tilsættes.

Den anrettes sammen med tilbehøret.

Note: Det var virkelig kræs! Nu har gemalen fået at vide, at han da meget gerne må få et par faste maddage, når han sådan disker op! 😀

Svinemørbrad i chilipesto
4 personer
svinemørbrad i chilipesto, svinemørbrad, svinekød, chilipesto, chili, speget skinke
1 svinemørbrad
3 tsk chilipesto
1 pakke speget skinke

Svinemørbraden afpudses, smøres med chilipesto og puttes i en pose. Marinerer i køleskabet i en time eller to.

Skinken vikles omkring kødet, der lægges i et fad og sættes i ovnen ved 200 grader, hvor den får en halv times tid.

Cannelloni med spinat og ricotta
4 personercannelloni med spinat og ricotta, cannelloni, spinat, muskatnød, grøntsagsbouillon, bouillon, ricotta, mozzarella, ost, parmesan, tomater, tomatdåser

8 pastarør fra Culombro
½ pose frossen spinat
salt, friskkværnet peber
revet muskatnød
grøntsagsbouillon
250 g ricottaost
1 frisk mozzarella
frisk revet parmesan
Tomatsauce*

*Jeg lavede ca. ½ liter tomatsauce af et glas tacosauce, en dåse koncentreret tomatpuré, vand, basilikum og sukker, som stod og kogte et par timer.

Spinaten varmes op i en gryde, til det lige netop er optøet. Hæld det i en sigte, så det kan dryppe godt af. Lad det stå lidt og tryk væsken ud gennem sigten. Hæld lidt olivenolie i en gryde og varm det op, kom spinaten tilbage i gryden og lade det stege lidt. Smag det til med salt, friskkværnet peber, revet muskatnødcannelloni med spinat og ricotta, cannelloni, spinat, muskatnød, grøntsagsbouillon, bouillon, ricotta, mozzarella, ost, parmesan, tomater, tomatdåser og lidt flydende grønsagsbouillon. Tag det fra varmen og lad det køle lidt af. Rør det sammen med ricotta og smag det til igen. Hæld ca. 1/3 tomatsaucen i bunden af et ovnfast fad. Kom spinatblandingen i rørene med en kniv – vær opmærksom på, at det godt kan tage lidt tid. Læg dem tæt og pænt i fadet. Hæld resten af tomatsaucen over. Kom skiver af frisk mozzarella på og riv noget frisk parmesanost over. Sæt dem i ovnen ved 200 grader i 30 minutter – meget passende samtidig med kødet, hvis du som jeg laver ovenstående svinemørbrad til.

Note: I NYBH’s opskrift var der nævnt en tomatsauce, der fås på flaske, men jeg har her erstattet den med en hjemmefusket. Desuden brugte jeg revet mozarellaost. Jeg har glædet mig i lang tid til at prøve denne ret, og den levede fuldt ud op til mine forventninger! Rørene mætter godt, og så giver de et godt modspil til den krydrede svinemørbrad.

Ostebord

Ostebordet bestod af dansk brie, hvidløgs-smøreost samt Paradis Trüffelbitter. Der var økologiske smørkiks samt fuldkornskiks til, og så kom blommemarmeladen med valnødder også på bordet.

Jivara au Calvados
4 portioner
Jivara au Calvados, chokoladedessert, dessert, chokolade, mælkechokolade, Jivara Valhrona, fløde, rørsukker, kanel, Calvados, æbleaperitif, æggeblommer, æg, æbler, æblesirup
50 g lys chokolade 40% – jeg brugte Jivara Valhrona
2½ dl piskefløde
60 g sukker
1 stang kanel
2½ dl Calvados/æble aperitif
3 æggeblommer
1/4 dl æblesirup

Hak chokoladen og kom den i en skål. Kom fløde, halvdelen af sukkeret og kanelstangen i en lille kasserolle og bring det op til kogepunktet – fløden må kun lige koge op. Rør rundt for at opløse sukkeret. Hæld den varme fløde over den hakkede chokolade, lad massen stå 2-3 minutter uden omrøring. Rør derefter med små bevægelser i midten, indtil en blank og homogen masse opnås. Tilsæt evt. æblesirup, som vil gøre æblesmagen kraftigere og mere koncentreret.

Lad massen afkøle lidt, inden Calvados tilsættes. Stil massen i køleskab i 2-3 timer. Pisk æggeblommerne hvide og luftige med sukkeret. Tag chokoladecremen ud fra køl og pisk den hurtigt med et piskeris. Vend æggemassen i chokoladecremen. Kom parfaiten i passende forme og stil den på frost i 10-12 timer.

Note: Jeg købte æble aperitif i stedet for Calvados, og jeg sørgede samtidig for at bruge æblesirup, så jeg var sikker på, at æblesmagen også trådte igennem i desserten. Til serveringen hældte jeg også æblesirup ud på tallerkenen. Meget blid og velsmagende dessert – mmm!

14 tanker om "Italiensk-inspireret aften med nordisk islæt"

  1. Kludemutter – det gik også godt, og jeg er meget tilfreds med resultatet 🙂

    (og så var der tilmed rester fra gemalens mellemret, som vi så kunne spise her til frokost – mmm!)

  2. Vibeke – dejligt at høre! Billederne blev lidt bedre, end jeg havde håbet på, for der var knald på, når retterne både skulle tilberedes, anrettes, præsenteres – og fotograferes! Heldigvis har vi lagt et godt tidsskema, og de to sidste retter var jo stort set klar på forhånd, så jeg tror ikke, at gæsterne følte, vi stressede 🙂

  3. MUMS…hvor ser det dejligt ud, dine gæster var godt nok heldige…Jeg bliver jo helt lækker sulten af alle dine billeder….Gid man var din gæst engang 🙂

  4. Hej 🙂

    Lige et tip mht peberfrugterne. Det er lettere at få skindet af dem hvis du lægger dem i en plasticpose og køler i 10 min. Så går det lige af 🙂

  5. Mrs Cakeaholic – tak for de pæne ord! Nu er det ikke så tit, det bliver så avanceret, som det blev i går, men det er rart at kunne 'gå amok' ind imellem – det er altså lige den tand sjovere 🙂

  6. MissMuffin – det kan jeg godt forstå – jeg har også hungret efter at lave det i lang tid, og jeg har heldigvis flere rør tilbage, så jeg kan prøve en anden cannelloni-opskriften 🙂

  7. Jamen det var da utroligt så mange lækre opskrifter, du frister med! Jeg printer 'dig' ud glæder mig til at prøve noget af det, når vi får gæster.

    Ha' en dejlig aften!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *