Koriandersorbet

koriandersorbet, sorbet, is, koriander, sukkersirup, rørsukker, ægJeg holder lige en pause fra fortællingen om den japanske middag og hopper tilbage til månedens benspænd for at præsentere denne koriandersorbet. Det er en funky lille sorbet, der har en fin sødme, uden at den dog hviner af sukker, og som samtidig har en tydelig koriandersmag. Jeg vil anbefale at bruge den som en lille mundrenser mellem to retter – for eksempel hvis du serverer indiske retter.

Koriandersorbet

25 g frisk koriander (svarer til 1½-2 potter koriander fra supermarkedet)
3 dl sukkersirup (se her hvordan det laves)
1 æggehvide
evt. ½-1 dl vand

Skyl og hak koriander og blend det derefter med sukkersirup (og evt. lidt vand – læst mere om det under noten til sidst). Stil blandingen i køleskabet et par timer, så det kan trække smag og pisk derefter en æggehvide i. Kør din koriandersorbet på en ismaskine, indtil du får en fløjlsblød sorbet. Spis med det samme eller put det i fryseren.

Note: Som sagt – denne koriandersorbet har en fin frisk koriandersmag og en behagelig sødme. Sukkermængden gør dog også, at den allerede er ret cremet, når den bliver taget ud af fryseren, så jeg spekulerer på, om den vil blive endnu bedre af at blive fortyndet lidt – deraf det ekstra vand. Det vil jeg eksperimentere med på et tidspunkt.

Rabarbersorbet

rabarbersorbet, sorbet, is, rabarber, rabarbersaft, sukkersirup, æg, dessertFor nylig hjalp jeg min svigermor med at lave en portion rabarbersorbet, og ved den lejlighed indså jeg, at det havde jeg faktisk ikke eksperimenteret med før. Det er blevet til rabarberis med fløde men ikke en decideret rabarbersorbet, så det måtte jeg naturligvis prøve.

Jeg tog udgangspunkt i den opskrift på rabarbersaft, jeg plejer at følge, og så tilsatte jeg lidt sukkersirup for at give lidt mere sødme samt gøre isen mere cremet.

Rabarbersorbet

4 dl koncentreret rabarbersaft
½ dl sukkersirup (en sirup kogt på 2 dl vand og 2 dl rørsukker – gem resten til en anden hjemmelavet is)
1 æggehvide

Pisk rabarbersaft, sirup og æggehvide sammen med et piskeris (selvfølgelig!). Hæld væsken i en ismaskine og lad den køre, indtil du har en cremet og luftig rabarbersorbet. Servér den med det samme eller skynd dig at fryse den ned, så du kan nyde den en lun og solrig dag.

Note: Denne sarte lyserøde rabarbersorbet er mild og forfriskende. Den har en fin, afdæmpet sødme og er derfor meget velegnet til varme sommerdage, hvor du gerne vil have noget koldt med en diskret sødme – om det så er om eftermiddagen, når solen bager, eller som dessert til en sommerfest.

rabarbersorbet, sorbet, is, rabarber, rabarbersaft, sukkersirup, æg, dessert

Fyldig blommeis

blommeis, is, hjemmelavet is, blommer, rørsukker, sirup, fløde, vaniljeDen anden dag stod jeg pludselig med en rest fløde, og den skulle jo nødig gå til spilde, så jeg besluttede mig for at lave en blommeis. Jeg havde nemlig opdaget, at vi stadig har en del poser med blommer i fryseren fra sidste efterår, så hvorfor ikke bruge en pose til en portion hjemmelavet is?

Fyldig blommeis

475 g Victoriablommer, optøede (og uden sten)
225 g rørsukker
½ dl ahornsirup
½ tsk vaniljepulver
2 dl fløde

Hæld blommer og sukker i en gryde (inkl. den væde, blommerne taber, når de tør op) og varm det langsomt op. Lad blommerne småkoge i ti minutter, inden du tager gryden af og rører vaniljepulver i. Lad blommerne køle af, indtil massen er håndvarm, og blend den så sammen med ahornsirup. Når massen er ensartet, blender du den kort med fløde. Stil blommemassen i køleskabet, indtil den er helt kold.

Kør din blommeis på en ismaskine (eller evt. ved at hælde blommemassen i en plastboks og rører i massen ca. hver halve time, indtil den er fast).

Note: En god, kraftig og fyldig blommeis, hvor blommesmagen træder tydeligt frem. Isen får en dejlig dyb og let karamelliseret smag på grund af ahornsiruppen. Denne blomme is kan – selvfølgelig – spises hele året rundt, men den vil være særlig god om efteråret og vinteren, så det er bare om at få den lavet nu, inden foråret for alvor er over os!

Soundtrack:
Da jeg linkede til dette blogindlæg på Facebook, foreslog Klidmoster straks, at den matchende musik til denne blommeis (jeg kører mad inspireret af musik-benspænd i denne måned) burde være Tchaikovskys ‘Dance of the Sugarplum Fairy’, og den idé kunne jeg ikke stå for, så den er nu tilføjet 🙂

Friturestegt is

friturestegt is, friteret is, is, vaniljeis, rasp, rapsolie, æg, hvedemelFriturestegt is var den sidste benspændsret, jeg nåede at lave i marts måned. Jeg havde et par retter mere på tegnebrættet, der desværre ikke blev til noget denne gang, da jeg ikke kunne skaffe ingredienserne. Men mon ikke, jeg så blot prøver dem senere i år?

Friturestegt is er en sjov og anderledes måde at servere is på – lidt ligesom indbagt is. Det kræver en ret kompakt is, så hvis du laver isen selv, vil jeg foreslå dig, at du laver en is, der ikke er alt for tung på sukker, sirup eller kondenseret mælk, da det gør isen blødere. Jeg kan for eksempel anbefale at lave en helt almindelig vaniljeis eller en jordbæris.

Det er selvfølgelig en dessert, der skal serveres med det samme, og isen skal da heller ikke have særlig lang tid i olien.

Friturestegt is
2 personer

2 kugler is
1 æg
½-1 dl hvedemel
1 æg, pisket
1 dl grov rasp
evt. en tsk kanel
0,5-0,75 dl rapsolie

Form to kugler is. Hvis isen fortsat er ret hård på dette tidspunkt, kan du vende dem med det samme i mel. Vend dem derefter først i æg og dernæst i rasp. Læg iskuglerne i en plastbøtte og sæt den i fryseren et par timer.

Varm olien op i en lille kasserolle. Tjek om den er varm nok ved at stikke den ikke-svovlbeklædte ende af en tændstik ned i olien. Når det begynder at boble omkring træet, er olien klar. Put en iskugle i olien og steg den i 10-15 sekunder – ikke mere, da isen hurtigt vil begynde at smelte under rasp-laget. Fisk iskuglen op og læg den i en skål. Hæld evt. lidt flydende chokolade over og servér den med det samme.

Note: Friturestegt is er en syndig sag, så jeg vil anbefale, at du kun serverer én iskugle per person. Hvis det er en forholdsvis hård is, du bruger, så når den ikke at smelte særlig meget, inden du serverer den, og derfor får du et sprødt lag, lidt smeltet is, der fungerer som creme og til sidst den kolde is.

Græskaris med kanel

græskaris, is, dessert, Halloween, Halloweendessert, græskar, butternut squash, æg, æggehvide, rørsukker, kanelNår nu jeg har lavet en majsis, så skal I da ikke snydes for en græskaris. Det er samtidig sidste opskrift i forbindelse med september måneds majs- og græskarbenspænd. Nu må jeg nok hellere i snart i gang med oktober måneds udfordring…

Men tilbage til denne skønne græskaris. Den er lavet på butternut squash, rørsukker og æggehvide og derefter smagt til med kanel samt et lille knips salt. Græskarret i sig selv har en fin sødme, så jeg syntes ikke, denne græskaris behøvede mere sukker end det, jeg endte med at putte i. Er du derimod til ret søde is, så prøv at putte ½-1 dl sukker mere i – så smager din græskaris stort set som denne græskartærte med kanel!

Græskaris med kanel

400 g skrællet butternut squash
1½ dl rørsukker
1 æggehvide
1-1½ tsk kanel
et lille knips salt

Skær græskarret i mindre stykker og kog dem møre i en lille kasserolle. Hæld vandet fra og tilsæt i stedet rørsukker. Stil kasserollen tilbage på komfuret og lad det simre videre ved mediumvarme, mens du rører i kasserollen. Når sukkeret er opløst, rører du kanel og salt i. Blend det med en stavblender og lad græskarmassen køle af i køleskabet. Når den er helt kold, pisker du æggehviden i og kører derefter din græskaris på en ismaskine. Spis din græskaris med det samme eller put den i fryseren og spis den i løbet af en uge.

Note: Lækker mild græskaris med en fin sødme og et dejligt pift af kanel. Isen kan spises, som den er, men du kan også vælge at servere din græskaris sammen med en mørk chokoladeis (lav en udgave uden peanuts).