Inspiration til julefrokosten

sildemad-med-jordskokkepure, inspiration til julefrokostenSavner du inspiration til julefrokosten? Det er ved at være julefrokosttid. Jeg skal til den første på lørdag – eller rettere: Jeg står for julefrokosten på lørdag, hvor vi får en venneflok på besøg.

Danskerne elsker juletraditioner, og julefrokosten er ingen undtagelse. Det er næsten altid det samme, der bliver serveret – og det synes jeg er røvsygt. Yes, jeg sagde det højt… og det kunne I så ikke høre, så jeg skrev det også her på bloggen.

Hvorfor er det lige, at maden altid skal være den samme? Well, det skal den heller ikke, så hvert år gør jeg en dyd ud af at føje et par knapt-så-klassiske retter til julebordet eller i det mindste fortolke et par af de gamle kendinge. Her er en række juleretter – både klassiske og knapt så klassiske – som er blevet serveret gennem de senere år.

Karrysild og stegte marinerede sild, inspiration til julefrokostenLad os starte med sildene. Der skal selvfølgelig være karrysild (sådan er det i hvert fald i vores vennekreds), men det kan også være sennepsgravad sild. I min barndom var der altid stegte, marinerede sild på julefrokostbordet, men det kan jo laves i flere varianter – for eksempel som denne udgave med rødløg eller denne udgave med jordskokke-puré.

fiskefileterEn anden klassiker er fiskefileter. Dem plejer jeg at vende i polentamel, for det giver en lækker, sprød overflade – kan anbefales!

Af andre lækre fiskeretter er der gravad laks med dildsauce, lakserilette, torskesalat og krebsehalesalat.

ribbenstegDerefter kommer alle kødretterne. Der er jo typisk en form for ribbenssteg eller flæskesteg på bordet – du kan for eksempel lave en steg med lakrids, en steg med røgsalt eller en steg med sød sennep.

Du kan dog også få inspiration til julefrokosten ved at skele til vores andre dele af Europa. Hvad med at lade dig inspirere af svenskerne og lave en juleskinke, prøve nordmændenes medisterkaker eller kaste dig ud i at lave denne italienske andepaté?

natmad

Mange ynder at sætte lun leverpostej på bordet – evt. sammen med syltede rødbeder. Jeg synes, det er en anelse hverdagsagtigt – også selvom den tit bliver pimpet op med bacon og stegte svampe – så prøv en ny variant. Det kan for eksempel være en kyllingeleverpostej, en andeleverpostej eller en – til de hardcore, der elsker meget kraftig mad – rådyrsleverpostej.

… og apropos indmad – hvorfor så ikke prøve sprængt kalvetunge?

fasanrilettePersonligt er jeg glad for rilette – selvom det er en rimelig fed spise. Udover den klassiske anderilette har jeg for eksempel også eksperimenteret med fasanrilette. Den fede spise skal helst serveres sammen med noget syrligt – for eksempel syltede drueagurker.

rødkålssalat, salat, rødkål, grønkål, hasselnødder, blommesirup, solbæreddikeJeg kan dog ikke nære mig og servere altid en salat til kødretterne, så det også er muligt at få lidt grøntsager undervejs. Det kan for eksempel være en frugtet rødkålssalat, rødkålssalat med sharonfrugter, rødbedesalat med peberrod og dild eller æble-fennikelsalat.

Bûche de NöelDesserten er jo ofte risalamande, risengrød eller eventuelt æbleskiver. Du kan dog sagtens udfordre risengrødstraditionen og servere den med ølsirup eller lave grøden på kokosmælk i stedet for sødmælk. Eller hvad med at lave en mexicansk risbudding eller en cremet risdessert?

Jeg har dog i højere grad dyrket julekage-konceptet. Det er blandt andet blevet til en engelsk portvinskage og en new zealandsk julekage, en julekage med glasur, julekage med tørrede frugter samt julemuffins og chokolade-kirsebærkage. Den italienske panforte er dog så småt blevet en juleklassiker hos os, og jeg fik såmænd også prøvet den franske juletræstamme – Bûche de Nöel – på et tidspunkt.

julekonfektEr du ikke allerede gået under bordet på dette tidspunkt, kan du evt. slutte af med hjemmelavet konfekt… bon appetit :)

13 tanker om "Inspiration til julefrokosten"

    • Mange tak! Ja – det er om at finde balancen mellem at servere nogle af klassikerne – og samtidig sørge for noget variation, så det ikke er det samme år efter år :-)

    • Ja, jeg synes, der også skal være lidt grønt at tygge på til en julefrokost, så det ikke kun er brød, fisk og kød :-)

  1. Sådan! Jeg er udtalt enig med dig og elsker alle de opfindsomme forslag – tror virkelig at flæskestegen med lakrids kunne få nogle af mine veninder til at gå helt i baglås (ergo må det prøves, hæhæ)

  2. Åh, det ene er jo mere lækkert end det andet – yum yum yum! Husker især hæren af rugbrøds-madder. Ville være problematisk at vælge smørrebrøds-tallerken med tre stk., i dit køkken (:

    – Anne

    • Hehe – jamen jeg skrev det i går :-D
      Det tror jeg i øvrigt også – det er en skøn dessert! Hm… jeg burde egentlig lave den igen denne jul… *gruble*…

  3. Pingback: Der pyntes op til jul | Piskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>