Krydret kyllingeleverret

kyllingeleverret, indmad, kyllingelever, løg, karrypasta, ingefær, svampe, hvidvinDa jeg lavede fransk paté, fik jeg kyllingelever til overs, og det røg selvfølgelig i fryseren. Den pakke kunne jeg meget passende fiske op i forbindelse med månedens stop-spild-af-mad-benspænd, så jeg kunne forvandle dem til denne krydrede kyllingeleverret.

Der er rigtig mange, der ikke bryder sig om lever, og jeg indrømmer gerne, at svine- og kalvelever er en af de få ting, jeg ikke spiser. Kyllingelever har dog en meget mild smag, så det har jeg brugt i madlavningen flere gange. Hvis du er lidt skeptisk og er bange for, at leversmagen vil være for tydelig, så prøv denne godt krydrede kyllingeleverret – her er der fuld smæk på krydderierne!

Krydret kyllingeleverret
2 personer

250 g kyllingelever
smør til stegning
et løg, skåret i både
2-3 tsk rød eller orange karrypasta
2 tsk knust ingefær
200 g champignons, rensede og skåret i skiver
1 dl hvidvin
evt. 1 spsk rørsukker
Salt og peber

Husk at udvande din kyllingelever på forhånd. Det havde jeg gjort, inden de røg i fryseren, men ellers gør du således: Læg kyllingelever i en skål med koldt vand og salt og stil skålen i køleskabet i tre til fire timer. Husk at skifte vandet et par gange undervejs. Lad kyllingeleveren dryppe af og skær den i mundrette stykker.

Smelt smør i en dyb pande og svits derefter kødet, indtil det er brunet på alle sider. Tag kyllingeleveren af. Smelt lidt mere smør og hæld derefter løg, karrypasta og ingefær på panden. Rør godt rundt og lad det simre, indtil løgene er bløde. Tilsæt svampe og giv retten et par minutter mere. Hæld kyllingeleveren tilbage på panden sammen med hvidvin og lad det simre i 5-10 minutter, indtil kyllingeleveren er gennemstegt. Smag til med sukker, salt og peber. Servér din kyllingeleverret sammen med kogte nudler eller ris.

Note: Godt krydret kyllingeleverret, der giver varmen! Det er en fin måde at få kyllingelever på, hvis du er bange for en tydelig leversmag. For det første har kyllingelever en ret mild smag, og for det andet er krydderierne ret dominerende i denne ret. Så denne kyllingeleverret er en fin ‘begynderret’ for dig, der gerne vil prøve kyllingelever.

Fransk paté til frokostbordet

fransk paté, paté, pålæg, frokost, kylling, oksekød, svinekød, cognac, fløde, hvedemel, indmad, hvidløg, timian, æg, valnødder, olivenFransk paté stod egentlig på min liste over retter, jeg ville nå at lave i forbindelse med mit hakket kød-benspænd i november måned, men det nåede jeg desværre ikke. Nu er det dog julemåned og derfor en måned med masser af julefrokoster, og så mente jeg, at det ville være oplagt at eksperimentere med fransk paté.

Den originale opskrift har jeg fra en gammel Irma-reklame, men jeg valgte at lave en række justeringer og skruede derfor lidt op for mængden af kyllingelever samt krydderier. Jeg syntes dog, at patéen blev ret løs i det, så jeg har efterfølgende tilføjet lidt mere æg til opskriften herunder.

Fransk paté

150 g kyllingelever
200 g hakket kalv- og flæsk
2 spsk cognac
2 fed hvidløg, presset
1 tsk timian
2 æg
½ dl fløde
½ dl hakkede valnødder
½ dl sorte oliven uden sten
evt. 1-2 spsk hvedemel
salt og peber

Læg kyllingeleverne i koldt letsaltet vand i 1 time eller mere. Hæld derefter vandet fra og skær kødet i mindre stykker – ca. 2 x 2 cm eller 3 x 3 cm. Rør kalv og flæsk sammen med æg, fløde, salt og peber. Rør derefter kyllingelever cognac, hvidløg og timian i. Er massen meget flydende, kan du evt. røre lidt hvedemel i – det skulle også gøre pateen mere fast i det efter bagning. Vend valnødder og oliven i og hæld massen over i et smørsmurt ildfast fad på ca. 8 x- 18 cm eller evt. lidt større. Stil det i ovnen ved 175 grader i 60-70 minutter.

Fransk paté kan serveres varm sammen med en salat og friskbagt brød, men kan også serveres som koldt pålæg til en julefrokost.

Note: Smagen fejlede intet i denne udgave af fransk paté, men jeg syntes som sagt, at den var lidt løs i det, så jeg har tilføjet et æg mere samt muligheden for at tilføje lidt hvedemel i opskriften herover.

Lammehjerte med æbler

lammehjerte, lammehjerter, indmad, lam, æbler, grønkål, honning, rødløgDenne forret med lammehjerte og æbler serverede jeg for gårsdagens gæster. Vi har haft gæster både lørdag og søndag, så de næste dage blogger jeg om alle madeksperimenterne.

Jeg er i gang med at rydde ud i vores fryser, og her faldt jeg over en pakke med lammehjerte – eller rettere lammehjerter, for det viste sig, at der var to små hjerter. Det er måske lidt for lidt til en hovedret til to personer, men det er nok til en lille forret til fire personer, så det var, hvad jeg lavede i minutterne inden, at gæsterne ankom. Denne forret er nemlig hurtig og let at lave og dermed perfekt til, når man gerne vil bruge så meget tid som muligt sammen med gæsterne.

Lammehjerte er ligesom kalvehjerte mildt i smagen, og da jeg tidligere har fundet ud af, at lynstegning af kalvehjerte kan være yderst delikat, så prøvede jeg noget lignende her – dog ved lavere varme og i lidt længere tid.

Lammehjerte med æbler
forret til 4 personer

2 x lammehjerte
1 rødløg, finthakket
2-3 spsk smør
1 tsk frisk rosmarin, hakket
½ æble, skåret i små tern
lidt honning
1 stort grønkålsblad
salt og peber

Skyl hjerterne og fjern fedt og sener. Skær lammehjerterne i små tern. Smelt smørret på en pande og steg løget ved mediumvarme, til løgstykkerne bliver bløde. Tilsæt lammekødet og lad det simre i nogle minutter. Vend jævnligt kødet på panden. Imens lægger du grønkålen i en skål og overhælder det med kogende vand. Lad det trække i fem minutter.

Når kødet er brunet på alle sider, tilsætter du rosmarin. Lad det simre videre ved lav varme. Hæld vandet fra grønkålen og hak kålen i små stykker. Fordel grønkålen på fire tallerkner. Smag din lammehjerteret til med salt og peber og fordel den over grønkålen. Hæld en smule honning på hver servering og top den med friske æblestykker.

Note: Lammehjerte har som sagt en mild smag, men man kan godt fornemme, at det er lammekød. Det passede godt sammen med det lille strejf rosmarin og sødmen fra æblerne, og så er det både en sund, billig og hurtig ret at lave.

Forretten blev i øvrigt serveret sammen med en lille æbledrink lavet på hjemmelavet æblesaft, der havde fået et skvæt Tanqueray Gin.

Salat med kalvehjerte og spidskål

kalvehjertesalat, salat, kalvehjerte, oksekød, avokado, spidskål, hasselnødderDa vi havde gæster tidligere på ugen, udsatte vi dem for en fire retters menu. Forretten var cannelloni med ricotta, citron og basilikum, og hovedretten var så denne fyldige kålsalat med kalvehjerte, avokado og hasselnødder. Jeg har tidligere prøvet at lynstege kalvehjerte og blev meget positivt overrasket over, hvor lækkert og velsmagende det er, så det havde jeg lyst til at eksperimentere med igen. Og ikke alene smager stegt kalvehjerte fantastisk – det er også sundt og meget billigt! Jeg betalte 25 kr. for det halve hjerte (ca. ½ kg), som jeg brugte til denne ret.

Salat med kalvehjerte og spidskål
4-5 personer

½ kalvehjerte (ca. ½ kg)
smør til stegning
salt og peber
½ rødt spidskål – grønt spidskål kan også bruges
ca. ½ dl god olivenolie
lidt citronsaft
en håndfuld hasselnødder, hakkede – gerne ristede på en pande først
evt. 2 avokadoer, skåret i tern

Skær kalvehjertet i skiver på ca. 2 cm tykkelse. Krydr dem med salt og peber og steg dem i smør ved høj varme på en pande. De skal have ca. 3 minutter på hver side. Mens det steger, fintsnitter du spidskålen og krammer den godt med hænderne.

Tag kødstykkerne af panden, lad dem køle af et øjeblik og skær dem i strimler. Hæld olivenolien ud over spidskålen og kram kålen godt, så olien trænger ind i kålen. Vend kalvehjerte og hasselnødderne i kålen. Vend til sidst forsigtigt avokadoternene i salaten og smag til med salt.

Servér med det samme.

Note: Konceptet med at lynstege kalvehjerte holder. Så er det sagt. Det lynstegte kød egner sig også fortrinligt til en fyldig salat som denne, og jeg kunne godt finde på at lave en lignende portion en anden gang, når jeg vil lave hurtig og billig mad.

Du kan i øvrigt godt udelade avokadoerne, hvis du har svært ved at skaffe nogle, der er tilpas modne. Jeg smagte på salaten, inden jeg puttede avokado i, og den var også ganske fortrinlig, selv når der ikke var avokado i.

kalvehjertesalat, salat, kalvehjerte, oksekød, spidskål, hasselnødderVi legede videre med Riedel-glassene og prøvede selvfølgelig også to forskellige til rødvinen, der blev serveret sammen med kalvehjerte-salaten. Her havde jeg valgt en Valpolicella Classico Le Muraie Ripasso fra Fratelli Recchia – en aldeles glimrende og lettilgængelig rødvin, som blandt andet var udvalgt, fordi gemalen elsker Ripasso (og dem plejer jeg også at have held med generelt).

Her gjorde vinglassets udformning dog ikke den store forskel – i modsætning til hvidvinen, vi drak til cannelloni-retten.

rødvin, vin, italiensk vin

Ukrudtssalat med kalvehjerte

ukrudtssalat, salat, ukrudt, mælkebøtter, skvalderkål, kalvehjerte, indmad, oksekød, kødsalat, honning, sennep, sennepsdressing, salatdressingDet er forår, og det betyder, at ukrudtet myldrer frem. Nu er jeg ikke det store havemenneske – faktisk hader jeg at luge – men i år har jeg besluttet, at jeg vil gøre en ekstra indsats, og hvorfor ikke udnytte det til fulde og bruge noget af ukrudtet i madlavningen? Som sagt så gjort – jeg lavede denne ukrudtssalat til aftensmad i går og fik dermed både hurtig, let og billig mad på bordet – og en sød hævn over ukrudtet, muarhahah!

*rømmer sig*

Nå, men hvad puttede jeg så i min ukrudtssalat? Den bestod først og fremmest af skvalderkål. Nu er vi heldigvis ikke voldsomt plaget af skvalderkål, men vi har da et hjørne af haven, hvor den dukker op hvert år, og her plukkede jeg en håndfuld friske, sprøde planter. De skal helst være så unge og lyse som muligt – jo ældre og større planterne bliver, des mere bitre og kedelige bliver de at tygge på.

Jeg fandt også nogle mælkebøtter, og her brugte jeg lidt af blomsterbladene som pynt til min ukrudtssalat. Man kan også bruge mælkebøttebladene, men det sprang jeg over denne gang.

Jeg kombinerede min ukrudtssalat med en salatdressing bestående af 1 tsk stærk sennep og 2 spsk blomsterhonning, der blev rørt godt sammen. Salaten blev toppet med tynde strimler af lynstegt kalvehjerte. Jeg plejer ellers altid at langtidstilberede hjerter, men jeg prøvede på et tidspunkt at få lynstegt kalvehjerte og opdagede, at det er utrolig lækkert, så det ville jeg også prøve!

Ukrudtssalat med kalvehjerte
mellemret til to personer

en håndfuld friske skvalderkål
2-3 mælkebøtter
ca. 400 g kalvehjerte (ca. ½ hjerte)
smør til stegning
salt og peber

Salatdressing:
1 tsk stærk sennep
2 spsk blomsterhonning

Skyl skvalderkålene og lad dem dryppe af. Rør salatdressingen sammen. Skær kalvehjertet i skiver på ca. 1 cm tykkelse. Krydr dem med salt og peber og steg dem i smør ved høj varme på en pande. De skal have ca. 2 minutter på hver side. Tag kødstykkerne af panden og skær dem i strimler. Du må selv om, hvorvidt du vil bygge salaten op som jeg (først skvalderkål, så dressing, derefter kalvehjerte og til sidst mælkebøtteblomsterblade), eller om du vil blande det sammen i en skål inden servering.

Note: En rigtig dejlig ukrudtssalat, hvor den letbitre skvalderkål går godt sammen med den søde salatdressing og det milde kalvehjerte. Det er som sagt en god måde at bruge ukrudtet til noget fornuftigt, og så er dette en virkelig billig ret at lave. Ukrudtet koster ikke noget, og indmad er billigt. Den pakke, jeg købte, kostede normalt 22,50 kr, men jeg fandt den til det halve i Irmas sidste-salgsdato-køledisk, så denne ret har kostet under 15 kr at lave for to personer! Ikke dårligt…

Vi spiste i øvrigt ikke kun denne salat til aftensmad – det blev også til et par rugbrødsmadder med stenbiderrogn, creme fraiche og rødløg. Det er jo sidst på sæsonen, så det er bare om at få nydt de sidste små rogn, inden vi skal vente næsten et år…