Lamb bhuna – indisk lammeret

indisk, lam, lammeret, lamb bhuna, hvidløg, karry, løg, spidskommen, koriander, kanel, chili, tomaterLamb bhuna er en indisk lammeret, som jeg stødte på, da jeg researchede retter til månedens krydderi-benspænd. Her får man nemlig virkelig mulighed for at give den gas med krydderierne, og da både gemalen og jeg elsker indisk mad, så var det en perfekt lejlighed til at lave en krydret ret, der giver varmen i den kolde tid.

Jeg fulgte ikke en bestemt opskrift på lamb bhuna men legede mig frem til denne udgave.

Lamb bhuna – indisk lammeret
4-5 personer

1 kg lammekød i tern
4 fed hvidløg, finthakkede
2 løg, skåret i små tern
rapsolie til stegning
1 spsk finthakket frisk ingefær (med top)
3 tsk karry
2 tsk spidskommen
1 tsk koriander
1 tsk kanel
1 tsk chiliflager
½ tsk friskkværnet peber
rapsolie til stegning
2 dl vand
1 dåse flåede tomater
salt

Tilbehør:
Ris og rødløgsraita
evt. frisk koriander

Hæld karry, spidskommen, koriander, kanel, peber og chiliflager på en stor tør pande og rist det ved mediumvarme, indtil det begynder at dufte. Tilsæt løg og hvidløg, rør godt rundt og hæld så 2-3 spsk rapsolie i. Lad løgene stege i et par minutter, mens du rører jævnligt i det. Hæld krydderierne over i en smal skål og tilsæt et par dl vand. Blend det en ensartet masse og hæld det tilbage på panden. Tilsæt kødet og vend godt rundt i krydderierne. Lad det simre et par minutter, inden du også vender tomaterne i retten. Læg låg på panden og lad det simre en times tid. Husk at røre i det undervejs samt tilsætte lidt vand, hvis din lamb bhuna er ved at koge tør. Smag til med salt.

Servér din lamb bhuna med kogte ris og rødløgsraita. Er der sæson for det, vil det være ekstra lækkert med lidt frisk koriander drysset på.

Note: Jeg elsker indisk mad, lammekød og ikke mindst krydret mad, så denne ret er lige noget for mig. Ligesom så megen anden simremad er lamb bhuna endnu bedre dagen efter, så det er den perfekte reste-ret.

krydderier

Indisk lammeret med ananasris

indisk lammeret, lammegryde, lammekød, lam, chili, koriander, spidskommen, gurkemeje, paprika, løg, kanel, nelliker, tomater, ris, ananas, cashewnødderDet er tid til at få blogget om de sidste ris-eksperimenter i november måned, og her nåede vi også en tur forbi denne indiske lammeret med ananasris.

Da jeg så en opskrift på indisk lammeret i den dejlige kogebog ved navn ‘Mad fra fjerne gryder’, måtte jeg naturligvis prøve den. Jeg kunne dog ikke nære mig og skruede godt op for krydderierne. Samtidig simplificerede jeg ananasrisene, så de blev lidt lettere og hurtigere at tilberede.

Indisk lammeret med ananasris
2 personer

ca. 400 g lammekød, skåret i tern
½ tsk chilipulver
1 tsk sød paprika
1 tsk stødt koriander
1 tsk spidskommen
½ tsk gurkemeje
olie til stegning
1 løg, skåret i tern
1 stang kanel
2 nelliker
1 dåse tomater
salt og peber

Ananasris:
1½ dl basmatiris
ca. 5 dl grøntsagsbouillon
½ dl cashewnødder, hakkede
to skiver frisk ananas
salt og peber

Vend lammekødet i chili, paprika, koriander, spidskommen og gurkemeje. Lad det trække en halv times tid i køleskabet. Hæld en sjat olie i en gryde og svits løg, kanel og nelliker i det. Tilsæt kødet og brun det godt på alle sider. Tilsæt tomaterne og læg låg på gryden. Lad det simre videre ved lav varme i 40-45 minutter.

Mens din lammeret simrer, koger du risene i bouillon. Skær kanten af ananasskiverne og skær derefter ananaskødet i mindre tern. Vend ananasstykkerne i de kogte ris sammen med cashewnødder og smag risene til med lidt salt og peber.

Fordel risene i to skåle. Tag lammekødet af komfuret og smag den til med salt og peber, inden du fordeler den over risene.

Note: En dejligt krydret indisk lammeret er en dejligt krydret ret – ikke mindst fordi jeg skruede godt op for krydderierne. Jeg er normalt ikke så meget til ananas i det salte køkken, men jeg syntes, at den søde ananas passede godt sammen med den krydrede ret.

Salt lassi – indisk yoghurtdrik

salt lassi, indisk, yoghurtdrik, yoghurt naturel, spidskommenSidste ret i forbindelse med mit indiske benspænd er en drik – en yoghurtdrik for at være helt præcis. Det indiske køkken kan naturligvis også byde på interessante drikkevarer, og her er lassi-drikke de mest almindelige. Du har muligvis prøvet en mango lassi, men har du prøvet en salt lassi? Jeg serverede begge dele den dag, hvor gemalen og jeg spiste palak paneer og indisk kyllingestuvning. Du kan finde en opskrift på mango lassi her, og herunder kommer opskriften på den salte lassi.

Salt lassi
1 drink

1½ dl yoghurt naturel
½-1 dl iskoldt vand
en kvart tsk salt
½-1 tsk ristet spidskommen
evt. et par isterninger

Pisk yoghurt, salt og spidskommen sammen. Tilsæt vand. Mængden af vand afhænger af hvor tyndtflydende du ønsker din salt lassi. Put evt. et par isterninger i, så drikken bliver ved med at være kold under hele måltidet. Servér drikken med det samme, da den skal drikkes iskold.

Note: En dejlig mild yoghurtdrik, som er særdeles populær, hvis du serverer stærkt krydret indisk mad. Jeg synes, en salt lassi er et fint alternativ til en mango lassi, selvom sidstnævnte fortsat er min favorit. Du kan eventuelt lave begge varianter, når du serverer indisk mad, og så kan folk eksperimentere med, om de foretrækker en sød eller en salt lassi til maden.

Palak paneer – indisk spinatret med friskost

palak paneer, indisk, vegetar, vegetarisk, mælk, lagereddike, løg, hvidløg, ingefær, chili, tomater, paprika, gurkemeje, spinatI weekenden forkælede jeg gemalen med to dejlige indiske retter, hvor palak paneer var den ene. Palak paneer er en vegetarret baseret på spinat, tomater, godt med krydderier samt en hjemmelavet friskost! Og kan jeg modstå retter med ost? Niks!

Jeg skelede til en opskrift på palak paneer hos Stjerneskud, men ændrede på mængderne samt krydringen, da jeg ikke havde masala på lager. Derudover brugte jeg friske tomater.

Palak paneer
mellemstor ret til to personer

Til friskost:
7½ dl sødmælk
½ dl lagereddike

1 lille løg, fintsnittet
2 fed hvidløg, finthakket
1½ spsk friskhakket ingefær
2 små mellemstærke chilier, finthakkede
100 g tomater, hakkede
lidt kokosolie
1 spsk sød paprika
1 spsk gurkemeje
1 tsk salt
100 g frisk spinat
½-1 dl vand

Hæld mælken i en kasserolle og varm den langsomt op. Husk at røre undervejs, så mælken ikke brænder på. Når mælken begynder at koge, tager du kasserollen af komfuret. Rør lagereddiken i – lidt ad gangen – mens du rører konstant i kasserollen. Det får mælken til at skille,så der kommer små klumper af valle. Si kasserollens indhold gennem et osteklæde eller anden form for meget tyndt klæde. Jeg brugte min bomulds-saftsi. Tryk forsigtigt klædet, så det sidste væske trænger ud og tryk derefter forsigtigt valleklumpen til en ca. 1½-2 cm tyk ost. Læg den mellem to spækbrætter og sæt det i køleskabet i 3-4 timer. Skær derefter osten ud i små firkanter – ca. 1½ cm x 1½ cm.

Hæld olie i en gryde og tilsæt løg, hvidløg og ingefær. Lad det stege i ca. fem minutter – husk at røre undervejs – og tilsæt derefter paprika, gurkemeje, tomater og salt.Lad det simre under låg i ca. fem minutter og hæld så spinat og vand i gryden. Lad retten simre videre i et kvarters tid. Nu er det tid til at putte de små ostetern i retten. Lad retten koge videre i fem til ti minutter under låg. Tag til sidst låget af gryden og lad den koge i ca. fem minutter mere. Så er din palak paneer klar!

‘Servér retten sammen med kogte ris.

Note: Palak paneer er en smuk pang-gul vegetarret. Jeg skruede som sagt godt op for både paprika og gurkemeje, så de dominerer selvfølgelig også i smagen og går godt sammen med den milde spinat, de fine ostetern samt de søde tomater.

Butter chicken

butter chicken, indisk, indisk kyllingeret, smørkylling, kylling, chili, nelliker, peber, kanel, mandler, laurbærblade, kardemommekapsler, ingefær, korianderfrø, spidskommen, gurkemeje, fennikelfrø, yoghurt naturel, løg, hvidløg, tomater, bouillon, smør, korianderJeg kan jo ikke have et indisk benspænd uden en af de store klassikere – butter chicken! Se, butter chicken er en fyldig sag, der kan tilberedes på mange måder. Jeg fandt en opskrift på butter chicken fra Spise med Price, men justerede dog på krydderimængderne. Derudover fandt jeg – ret overraskende – ud af, at der var lige lovlig lidt smør i retten (!), så jeg har tilføjet lidt ekstra herunder.

Butter chicken
5 personer

1 stor kylling

Krydderiblanding:
1½-2 tsk stærke chiliflager – jeg brugte arbol chili
10 nelliker
1 tsk sorte peberkorn
2 tsk kanel
20 mandler
5 laurbærblade
10 kardemommekapsler
2 spsk revet ingefær
1 spsk koriander frø
1 spsk spidskommen
1½ spsk gurkemeje
2 spsk fennikelfrø

1 liter yoghurt naturel
3 løg, skåret i tern
6 fed hvidløg, finthakkede

2 dåser flåede tomater, blendede
4 dl kyllingebouillon
150 g smør

Pynt:
Frisk koriander

Del kyllingen i mindre stykker – dvs. lår, overlår, bryst, vinger samt del rygstykket i to dele.
Rist alle krydderierne på en tør pande, indtil de begynder at dufte. Hæld dem derefter over i en blender eller minihakker. Rist mandlerne. Blend krydderierne og halvdelen af mandlerne til en karry og rør det derefter sammen med yoghurten.

Put kyllingestykkerne i en stor frostpose og hæld marinaden i. Luk posen til og ryst godt, så kyllingestykkerne bliver dækket helt af marinaden. Læg posen i køleskabet i minimum et halvt døgn – og evt. et helt døgn.

butter chicken, indisk, indisk kyllingeret, smørkylling, kylling, chili, nelliker, peber, kanel, mandler, laurbærblade, kardemommekapsler, ingefær, korianderfrø, spidskommen, gurkemeje, fennikelfrø, yoghurt naturel, løg, hvidløg, tomater, bouillon, smør, korianderTag kyllingen ud af køleskabet, når du tænder op for grillen. Husk at gemme marinaden. Lad kyllingestykkerne dryppe af, inden du lægger dem på grillen ved indirekte varme. De skal stege så længe, at de får farve (på begge sider, så de skal naturligvis vendes flere gange undervejs), men de skal ikke være gennemstegte.

Smelt en klat smør i en dyb gryde og svits derefter løgternene i det, indtil de bliver bløde. Tilsæt hvidløg og ingefær og steg videre et minuts tid. Tilsæt tomater, bouillon og resten af yoghurt-marinaden. Rør godt rundt inden du tilsætter de grillede kyllingestykker. Lad det simre 1-1½ time uden låg, indtil saucen er godt ind til ca. halv mængde. Jeg havde ikke så meget tid, så efter en time tog jeg lidt af saucen op i en skål og rørte en spsk majsstivelse i, som jeg derefter rørte ud i gryden for at tykne saucen. Smag saucen til med sukker og salt.

Kom blendede tomater, hønsefond, i en tykbundet gryde. Læg et låg halvt på. Lad det simre, til saucen er reduceret til det halve. Skær smørret i mindre stykker og put dem i gryden. Rør rundt indtil de er smeltet. Smag din butter chicken til med salt og sukker.

Derefter er det tid til at anrette. Læg din butter chicken i et stort fad. Hak resten af mandlerne og drys dem over kyllingeretten sammen med frisk koriander. Servér din butter chicken med kogte ris samt evt. naanbrød og en grøn salat. Sidstnævnte er ikke så autentisk, men til gengæld fik jeg brugt lidt gode sager fra haven, og så er friskfangede grøntsager jo bare skønt 🙂

Note: Butter chicken er en rar ret – en god blanding af skønne krydderier kombineret i en fyldig sauce. Jeg har som sagt tilføjet lidt mere smør i ovenstående opskrift i forhold til, hvad jeg selv brugte, for gæsterne og jeg blev enige om, at denne udgave havde brug for mere smør. Måske bør du endda bruge 200 g? Smag dig frem, når du har puttet 150 g smør i saucen.

butter chicken, indisk, indisk kyllingeret, smørkylling, kylling, chili, nelliker, peber, kanel, mandler, laurbærblade, kardemommekapsler, ingefær, korianderfrø, spidskommen, gurkemeje, fennikelfrø, yoghurt naturel, løg, hvidløg, tomater, bouillon, smør, koriander