Speltblinis med lam og feta

speltblinis, lammeblinis, blinis, pandekager, lam, lammekød, feta, mynte, hvedemel, speltmel, æg, mælk, bagepulver, hvidløgLammekød og påske passer godt sammen, så til sidste weekends påskefrokost komponerede jeg en forret af speltblinis med lam og feta.

Jeg skelede til min opskrift på rugblinis, da jeg skulle lave disse speltblinis. Derudover stak vi godt med hvidløg i en lammekølle og langtidsstegte den på grillen. Du kan hente inspiration til tilberedningen af lammekødet i denne opskrift på grillet lammekølle, langtidsstegt lammekølle og yoghurtmarineret lammekølle

Speltblinis
24-26 stk.

2 æg
3 dl mælk
2 spsk rapsolie
1 tsk salt
1½ dl hvedemel
1½ dl speltmel
1 tsk bagepulver
smør til stegning

Pisk æg, mælk, rapsolie og salt sammen. Pisk derefter hvedemel, speltmel og bagepulver i, indtil du får en jævn, tyktflydende dej. Varm en blinispande op. Har du ikke det, bruger du i stedet en stor pande. Smelt smør på panden og put en spsk dej på for hver blinis, du vil lave. Steg dem, indtil de er gyldne på begge sider.

Anretning:
stegt lammekød i skiver
blød feta
olivenolie
friskhakket mynte
evt. salt og peber

Læg to speltblinis på hver tallerken. Her lægger du først et par tynde skiver lammekød, inden du drypper med lidt olivenolie. Fordel lidt blød feta over og drys til sidst lidt salt, peber og mynte.

Note: En lidt anderledes måde at få lammekød på men bestemt en festlig servering – og så er det ikke så tit, man ser lammekød som en del af en forret, hvilket jo egentlig er lidt synd.

Citronelli – påskedrink med limoncello

citronelli, citrondrink, drink, limoncello, tonic, citroner, angostura bitter, påskedrinkDet er påske, og så skal man naturligvis have en påskedrink! I går havde jeg besøg af en af mine venner, og hun blev udsat for denne påskedrink, som jeg har valgt at kalde citronelli. Den består primært af citronlikøren limoncello, for jeg synes, at citronernes gule farve passer godt til påsken.

Citronelli
1 drink

6 cl limoncello
4-6 cl tonic
et par dråber Angostura bitter
en skive citron
masser af isterninger

Sørg for at stille limoncell og tonic i køleskabet flere timer inden, at du skal bruge dem, så de er helt afkølede. Hæld limoncello i et drinkglas sammen med lidt bitter. Tilsæt tonic og rør forsigtigt rundt med en ske. Fyld masser af isterninger samt en skive citron i drinken og servér med det samme.

Note: Frisk og let sødmefuld drink med god citronsmag. Limoncello kan variere en del, så det kan være, at du får fingre i en meget sød sag. Så kan du altid tilføje lidt citronsaft, hvis du synes, at din påskedrink er for sød.

Kryddersild

kryddersild, sild, marinerede sild, påske, jul. påskefrokost, julefrokost, pålæg, sildepålæg, tomater, rørsukker, lagereddike, cayennepeber, chili, allehånde, nelliker, sort peberI går bloggede jeg om sennepssild, og i dag er turen kommet til de kryddersild, jeg havde med til påskefrokosten i søndags. Kryddersild er – i mine øjne – sild, der ligger i en krydret tomat-eddikesauce. Hvor krydret – og ikke mindst med hvilke krydderier – svinger en del, men jeg tænkte straks på nelliker og allehånde, der begge har en ret mørk, dyb og intens smag, som jeg mente ville klæde sildene.

Jeg puttede også godt med sort peber i, og sidst men ikke mindst fik mine kryddersild også et skud cayennepeber. Ikke så meget men det skal man heller ikke, når man bruger cayennepeber fra Urtekram, for den bider virkelig fra sig! Jeg elsker at bruge den i madlavningen, men man skal godt nok være varsom…

Kryddersild

1 glas marinerede sild
1 dåse tomatpuré, 70 g
2 dl lagereddike
1 dl rørsukker
12 allehånde
10 nelliker
½ tsk stærk cayennepeber eller chili
1 tsk friskkværnet sort peber
½ tsk salt

Hæld tomatpuré, eddike og sukker i en kasserolle sammen med peber og cayennepeber/chili. Knus allehånde og nelliker i en morter og hæld de knuste krydderier i kasserollen. Varm tomatsaucen langsomt op og lad den simre i 10 minutter – husk at røre i den undervejs. Lad tomatsaucen køle af, indtil den er håndvarm. Skær sildene i mundrette stykker og vend dem i tomatsaucen. Stil dine kryddersild på køl og lad dem trække i mindst to dage.

Note: Fine krydrede kryddersild, der har en god, dyb smag med tilpas sødme, men som også har noget styrke til sidst, når cayennepeberet slår igennem! Hvor kraftige disse kryddersild er smagsmæssigt afhænger selvfølgelig af den cayennepeber/chili, du bruger. Jeg syntes, at denne udgave havde lige tilpas, men har du det ikke så godt med chili og cayennepeber, kan du også lave silderetten uden dette krydderi.

Sennepssild

sennepssild, creme fraiche, dild, sennep, honning, sild, marinerede sild, kapers, pålæg, fiskepålæg, frokost, påske, jul, julefrokost, påskefrokostDet har som bekendt lige været påske og dermed også påskefrokoster. Da vi var til påskefrokost med familien, medbragte jeg sildeanretninger – sennepssild og kryddersild. Sidstnævnte blogger jeg om i morgen. Sennepssild kan variere en del. Jeg valgte at lave en udgave med dild i samt nogle små kapers, der kunne give et frisk pift til den cremede sildeanretning. Eftersom der er creme fraiche i denne opskrift på sennepssild, kan de kun holde så nogle få dage i køleskabet.

Jeg skelede lidt til en opskrift på sennepssild fra Louisa Lorang, men brugte kun én type sennep, udelod honning og rødløg og skruede lidt op og ned på de resterende mængder.

Sennepssild

1 glas marinerede sild
1½ dl creme fraiche 18%
4 tsk stærk sennep – jeg brugte dijonsennep
1 bundt dild, finthakket – gem evt. en enkelt tot til pynt
1 spsk små kapers
saften fra ½ citron
salt og peber

Rør sennepscremen sammen ved at blande creme fraiche, sennep, dild, kapers og citronsaft. Smag til med salt og peber. Sennepscremen må godt bide lidt – den får en lidt mildere og rundere smag af at stå i nogle timer. Skær sildene i mundrette stykker og vend dem i sennepscremen. Lad dine sennepssild trække i køleskabet i et par timer, inden du serverer dem sammen med kogte æg.

Note: Sennepssild er en dejlig sildeservering og et fint alternativ til karrysild, hvis du trænger til lidt variation på frokostbordet. Det er ikke nødvendigvis en stærk ret, selvom navnet ellers antyder det – men det kommer selvfølgelig an på sennepsmængden og hvilken type, du bruger. Prøv dig gerne frem, så du finder ud af, hvor stærk du gerne vil have den.

Dildsild

dildsild, sild, dild, pålæg, sildepålæg, påske, påskefrokost, julefrokost, frokost, druagurker, creme fraiche, mayonnaise, sennepGemalen og jeg var til påskefrokost i dag, og vi medbragte lidt til det kolde bord – en portion russisk salat samt ovenstående dildsild. Noget af det bedste ved påskefrokost (og julefrokost) er alle de fiskeretter, der ofte kommer på bordet – herunder de mange sildeanretninger – så det var skønt at eksperimentere med en sildeanretning, jeg ikke har lavet før. Dildsild minder lidt om de sommersild, jeg lavede sidste år (og som jeg i øvrigt varmt kan anbefale).

Dildsild

1 glas sildefileter
trefjerdedele bundt dild
1 drueagurk, skåret i meget små tern
1 spsk finthakket løg
½ dl creme fraiche 18%
2 spsk god mayonnaise – jeg bruger Hellmann’s
2 tsk dijonsennep
lidt citronsaft
salt og peber

Skyl og finthak dilden – husk at gemme et par kviste til pynt. Rør dilden sammen med drueagurken, løg, creme fraiche, mayonnaise og sennep. Skær sildene i mundrette stykker og vend dem i dildcremen. Smag dine dildsild til med salt, peber og citronsaft og lad dem trække et par timer inden servering.

Note: Disse dildsild blev lige, som jeg håbede på – smagfulde men samtidig også milde og med en fin smag af dild.  Du kan give dem et ekstra twist ved at tilføje et par tsk finthakkede kapers til cremen, men de er også ganske gode i denne version.