Nytårsdrink – French 75 med lidt sødme

french 75, nytårsdrink, drink, gin, mousserende vin, sirup, citronI morgen er det nytårsaften, og så springer champagnepropperne hos mange. Eller også er det cava, spumante eller en helt fjerde form for mousserende vin – hovedsagen er, at der kommer bobler på bordet. Det gør der også hos os. Det er sjældent, vi drikker mousserende vin, men i morgen indgår den i en French 75, som er vores nytårsdrink. Den vil vi bruge til at skåle med, når vi har set dronningens nytårstale.

French 75 er en champagnecocktail, der typisk består af cognac eller gin, der er shaket med citronsaft, sukkersirup og isterninger og derefter kombineret med champagne. Da jeg havde lovet, at nytårsdrinken ville indeholde gin, mente jeg, at kombinationen af gin og champagne ville være oplagt som drink på årets sidste dag.

Jeg brugte dog ikke en champagne men købte en anden mousserende vin – nemlig en Blanc Foussy Ice Demi-Sec (købt hos Meny). Det er en let og mild vin med en lille smule sødme (men langt fra den hvinende søde Asti). Jeg prøvede i første omgang at udelade sukkersirup i min version af French 75, men så bliver den ret fresh, så jeg vil anbefale, at du bruger lidt sirup i den – hvor meget er op dig og din eventuelle søde tand.

French 75
2 drinks

4 cl friskpresset citronsaft
4 cl gin
1-2 spsk sukkersirup*
semisec mousserende vin – jeg brugte
isterninger

Pynt:
et par tynde skiver stjernefrugt

*sukkersirup laves på 1 dl sukker og 1 dl vand, der koger ved svag varme i ti minutter og derefter afkøles

Hæld citronsaft, gin, sukkersirup og en håndfuld isterninger i en cocktailshaker. Ryst grundigt og fordel derefter væsken i to høje cocktailglas. Top begge glas med mousserende vin og pynt hver glaskant med en skive stjernefrugt.

Note: En frisk og dejlig drink, som nok skal bringe nytårsselskabet i godt humør. En French 75 kan selvfølgelig også sagtens serveres om sommeren, hvor den kolde friske drink også vil gøre sig godt i varmen.

Godt nytår og må 2017 bringe dig mange glæder 🙂

 

Skaldyrsrand

skaldyrsrand, gelé, husblas, skaldyr, rejer, krebsehaler, torsk, fisk, dild, hvidvin, aspargesVi julehyggede med familien i går, og de skulle selvfølgelig også have lidt at spise. Om eftermiddagen spiste vi honningsnitter, og om aftenen blev det til en treretters menu, hvor denne skaldyrsrand udgjorde forretten.

Jeg skelede til en opskrift på skaldyrsrand hos Mine egne opskrifter, da jeg eksperimenterede med denne ret, men jeg valgte dog at lave en række ændringer i forhold til fyldet.

Skaldyrsrand
forret til 8-10 personer

Fyld:
150 g kogte rejer
170 g kogte krebsehaler
225 g torskefileter
1 højt glas kogte hvide asparges, skåret i mindre stykker
1 bundt dild, delt i små kviste

Gelé:
3 dl tør hvidvin
2 dl fiske-kogevand fra torskekogningen
1½ dl aspargesvand
8 blade husblas

Læg husblas i blød i koldt vand.

Læg torskefileterne i en lille kasserolle og hæld vand på, indtil de er dækket. Kog dem ved lav varme i få minutter, indtil de er møre. Tag forsigtigt torskestykkerne op. Hæld hvidvin, aspargesvand og fiske-kogevand i en gryde og bring det i kog. Si væsken og put derefter husblassen i. Rør grundigt, indtil husblassen er opløst.

Tag en randform af metal på 1,2 liter og fordel fyldet i formen. Vær opmærksom på, at bunden på formen vil være det mest synlige, når din skaldyrsrand serveres, så sørg for at bruge de pæneste stykker her. Fyld formen op med den varme gelémasse og stil den derefter på køl i mindst 6 timer og gerne natten over.
sennepssauce, sauce, sennep, sennepskorn, hvedemel, smør, løgServér din skaldyrsrand med flutes, smør og eventuelt en mild og afkølet sennepssauce. Saucen får du opskriften på her:

Mild sennepssauce

2 tsk hvedemel
2½ dl vand
2 spsk sennepskorn
½ mellemstort løg, finthakket
150 g smør
1 spsk sød bornholmsk sennep
salt og peber

Hæld mel og 1 dl vand i en lille kasserolle og sørg for at piske melet grundigt ud i vandet. Varm det langsomt op og tilsæt imens resten af vandet under fortsat piskning. Hæld også løg og sennepskorn i. Lad det simre ved lav varme i ti minutter. Skær smørret i mindre stykker og put dem i kasserollen. Fortsæt med at røre rundt og pas samtidig på, at saucen ikke kommer i kog. Når smørret er smeltet, rører du sennep i og smager til med salt og peber.

Note: Jeg blev ganske tilfreds med min skaldyrsrand. Det er en flot servering (og den kan helt sikkert blive endnu flottere end mit førstegangsforsøg), og så har denne skaldyrsrand en fin, mild smag. Det er en god idé at servere den sammen med brød og sennepssauce, men husk, at saucen ikke må være brændende varm, da den så smelter geléen. Du kan servere den, når den er håndvarm eller helt afkølet.

Vi nød en dejlig flaske Riesling til – nærmere bestemt Riesling Trocken Haus Klosterberg 2015 fra Markus Molitor. En virkelig dejlig hvidvin med lidt sødme og samtidig en frisk smag af citrus og syrlige grønne æbler.

Nytårsforret – laksemousse med dildolie

laksemousse, rugblinis, blinis, forret, laks, creme fraiche, smør, husblas, lakserogn, hvedemel, æg, bagepulver, rugmel, dild, dildolieJeg håber, du har haft en dejlig nytårsaften. Vi fejrede årets sidste dag sammen med en lang række venner, og jeg havde snuppet opgaven med at lave nytårsforret til hele selskabet. Det blev til denne lille servering, som bestod af laksemousse, rugblinis og dildolie – toppet med lidt lakserogn. Denne nytårsforret kræver ikke så meget tid i køkkenet, da laksemoussen er ret simpel at lave og kan tilberedes dagen før, mens de små blinis kan steges et par timer før. Dildolien kan laves samme dag eller dagen før. Vi var 17 voksne og 6 børn, så jeg lavede 1½ portion laksemousse (men kunne nok godt have nøjedes med 1) og 2 portioner rugblinis (jeg udelod dog estragonen) til denne nytårsforret. Til dildolien brugte jeg 2 bundter frisk dild og 1 dl mild olivenolie.

Hvad vil det nye år byde på?
Det er jo altid et godt spørgsmål. Jeg er typen, der altid laver nytårsforsætter (og som regel også holder dem ;)). Jeg er endnu ikke 100% afklaret med, hvilke jeg skal lave på madfronten – bortset fra ét: Jeg har sat mig for at lære mere om italiensk vin! Hvem siger, at nytårsforsætter skal være kedelige? Jeg fortsætter med at lave benspænd, og benspændet for januar måned blogger jeg om i morgen. Jeg kan røbe, at det bliver spicy!

Hvad med dig? Har du et eller flere nytårsforsætter? Og hvad er det i så fald?

Nytårsdrink: Frozen

vinterdrink, frozen, nytårsdrink, drink, absinth, lys rom, sprite, isterninger, blå curacaoJeg slutter 2014 af med denne knaldblå drink, som du kan bruge som nytårsdrink eller blot som vinterdrink. Den er inspireret af det smukke snevejr samt Disneyfilmen Frozen, som jeg så lige inden jul, og min nytårsdrink er derfor naturligvis døbt Frozen.

Frozen
1 person

2 cl absinth 55%
2 cl lys rom
1 cl blå curacao
4 cl koldt vand eller Sprite
evt. lidt citronsaft
knuste isterninger

Pynt:
lidt blomsterhonning/sirup samt flormelis

Hæld absinth, rom, blå curacao og vand* i en drinkshaker sammen med en håndfuld isterninger. Ryst drinken grundigt (*hvis du bruger Sprite, så vent med at tilsætte det, indtil du har rystet resten af ingredienserne sammen. Når du har puttet Sprite i, rører du rundt i drinken – du skal ikke ryste den, så boblerne i sodavanden forsvinder). Smag på drinken og smag evt. til med citronsaft. Tag et cocktailglas og smør kanten med blomsterhonning eller sirup. Det gør ikke noget, at du putter et tykt lag på – kanten må gerne se ud, som om den ’smelter’. Kør den sirupssmurte kant i flormelis, så du får en hvid kant på cocktailglasset. Hæld nogle af isterningerne op i cocktailglasset sammen med den blå drink og voilá – så har du en nytårsdrink!

Note: En meget smuk og indbydende nytårsdrink. Frozen er forholdsvis sød. Jeg lavede den på koldt vand, men du kan lave den endnu mere festlig ved at bruge Sprite. I så fald kan det godt være, at du skal justere smagen lidt med citronsaft, så den ikke bliver for sød.

vinterdrink, frozen, nytårsdrink, drink, absinth, lys rom, sprite, isterninger, blå curacao

Laksemousse

laksemousse, rugblinis, blinis, forret, laks, creme fraiche, smør, husblas, lakserogn, hvedemel, æg, bagepulver, rugmel, dild, dildolieTil weekendens julefrokost, hvor jeg blandt andet serverede karrysild med æbler, kom der også en ny ret på bordet – laksemousse. Ny er måske så meget sagt, for i min svigerfamilie er det en klassiker. Min svigerfar laver en fantastisk laksemousse, og jeg var så heldig at tiltuske mig opskriften. Han fortalte, at han er gået over til at lave en mere fedtfattig udgave de senere år – hvordan forklarer jeg i noterne til sidst. Her får I først den lidt mere kalorierige udgave, som jeg lavede.

Laksemousse
12-16 personer

400 g røget laks
125 g smeltet smør
500 g creme fraiche 18%
4 blade husblas
salt og peber

Serveret med citronbåde og evt. lidt grøn salat

Læg husblassen i blød i koldt vand i ti minutter. Hak laksekødet med en skarp kniv og put det derefter i en blender sammen med det smeltede smør og creme fraiche. Blend det til en ensartet masse og smag til med salt og peber. Smelt forsigtigt husblassen og blend den i laksemoussen. Hæld laksemoussen i en eller flere smurte forme og stil den på køl i nogle timer. Servér din laksemousse sammen med citronbåde – og grøn salat, hvis det er sæson til det.

Note: Billedet herover er fra nytårsaften 2014, hvor jeg brugte laksemoussen i en nytårsforret. Et billede af en hel plain laksemousse kan du ser herunder. Den kan selvfølgelig anrettes mere fancy (som til nytårsforretten), men da den skulle bruges som pålæg til en julefrokost, valgte jeg at holde den simpel og nøjedes med citronbåde. Moussen er delikat men også meget mættende, så selvom portionen ikke er specielt stor, kan den godt række til en del mennesker.

Hvis du lave en mere fedtfattig udgave, kan du erstatte creme fraiche 18% med en 9%-udgave og så bruge 7 blade husblas i stedet. Jeg leger lidt med tanken om at beholde 18%-udgaven, men måske skære lidt ned på smørmængden… det vil jeg lige overveje til anden gang (sådan mere af princip end pga. smag, for sidstnævnte er der bestemt ikke noget i vejen med!).

laksemousse, forret, pålæg, røget laks, fisk, laks, smør, creme fraiche, citroner, husblas