Hjertelasagne med svinehjerter

hjertelasagne, lasagne, svinekød, hjerter, indmad, svinehjerter, løg, tomater, æblecidereddike, mørk sirup, tomatpuré, oregano, basilikum, timian, muskatnød, mascarpone, fløde, pecorinoJanuars benspænd lægger ud med en ‘snyderet’ med svinehjerter – altså sådan en ret du serverer for børn og kræsne voksne, som i dette tilfælde ikke ved, at der er svinehjerter i maden. Snydemad er, når du forklæder en ret/ingredienser, så folk ikke kan se, hvad de i virkeligheden indtager, og hvor bagtanken er at få børn/voksne til at spise noget, som de ellers sværger på, at de ikke kan lide. Selvfølgelig serverer du aldrig snydemad. Selvfølgelig har du altid gæster, der er altædende og som ikke rynker på næsen over noget.

Selvfølgelig er ovenstående løgn – alle har et eller andet, de ikke kan lide, om det så er fisk, grøntsager, kommen eller indmad. Men derfor kan det jo være ganske interessant og ikke mindst velsmagende at eksperimentere med maden og bruge ingredienser på en utraditionel måde. Det er sjældent, at jeg snyder mine gæster – men det gjorde jeg i går.

svinehjerterFørste indmadsprojekt involverede svinehjerter. Det er en af de få typer indmad, som du kan købe i et almindeligt, velvoksent supermarked. En pakke med 450-500 g svinehjerter koster omkring 18-20 kr, og kiloprisen kan derfor sagtens konkurrere med hakket oksekød, som mange danskere gerne tyr til, når de skal lave billige sammenkogte retter. Forskellen er så, at svinehjerter er ret fedtfattige og fulde af gode vitaminer. Nåja og smag. Masser af smag. På sådan en lidt bitter indmadsagtig måde. Men det kan vi gøre noget ved.

Hjertelasagne med svinehjerter
4-5 personer

450-500 g svinehjerter
smør
2 medium løg, hakkede
1 dåse hakkede tomater
½ dl æblecidereddike
1 spsk mørk sirup
1 dåse tomatpuré
oregano, basilikum og timian
muskatnød
salt og peber

250 g mascarpone
½-1 dl fløde
revet pecorino
fuldkornslasagneplader

Svits løgene i en klat smør i en gryde. Skær evt. hinder af hjerterne og skær dem derefter i små tern på ca. ½-1 cm på hvert led. Brun dem i gryden sammen med løgene og tilsæt derefter hakkede tomater, æblecidereddike, mørk sirup samt lidt vand. Skru ned, læg låg på og lad retten simre et par timer. Tilsæt evt. lidt vand undervejs, hvis tomatsaucen bliver for tør. Efter et par timer tilsætter du tomatpuré, lidt mere vand samt krydderier (undtagen salt). Lad det simre videre, mens du rører en cremet sauce af mascarpone og madfløde og lader tre af lasagnepladerne ligge i blød i koldt vand. Når der er gået et kvarter, smager du kødsaucen til med salt og evt. lidt flere krydderier.

Tag dit bedste lasagnefad frem og smør et tyndt lag af kødsaucen ud på bunden og derpå lidt af mascarponecremen. Læg lasagneplader på og fortsæt med at bygge lag på, indtil du løber tør for kødsauce og mascarponecreme. Slut af med de blødgjorte lasagneplader og riv godt med pecorino over. En emmenthaler vil også være fin, hvis du ikke har pecorino. Sæt fadet i ovnen i en halv times tid ved 200 grader og servér den sammen med en frisk salat.

Note: Jeg ved godt, at det ikke er pænt sådan at snyde folk til at spise indmad, men det lod til, at jeg blev tilgivet – gæsterne tog det i hvert fald meget pænt, da jeg røbede, at de havde fået en ret med svinehjerter i. Jeg tror dog også, at et par af dem var til stede, da jeg i sin tid lavede hjerter i flødesauce, så de ved godt, at hjerter kan være ganske dejlig spise. Smagte lasagnen så af indmad? Nej faktisk ikke. Hvis du vidste, at der var hjerter i, kunne du godt fornemme en svag antydning af indmadssmag, men ellers skjulte de andre ingredienser den letbitre smag. Den lange tilberedningstid tog toppen af smagen og samtidig også den lidt gummiagtige konsistens, som hjerter godt kan have, og krydringen gjorde resten.

Vær så god – en ret med svinehjerter, som også kan serveres for indmadsskeptikere. Og husk, at det er god stil at fortælle folk, hvad de indtager, men ind imellem er det lettere at søge tilgivelse frem for tilladelse 😉

38 tanker om "Hjertelasagne med svinehjerter"

  1. Jeg laver snydemad T I T! Manden er ikke altid overordentligt begejstret for alle slags grøntsager, ikke ligesom mig! Så jeg snyder ham tit med at hakke og blende… det er en god øvelse til når man får børn 😉

    Uhmmm hvor ser den lækker ud den lasagne, det vil jeg prøve, og jeg har tit tænkt på hvordan jeg skal få afprøvet sådan et hjerte… det ligger selvfølgelig til højrebenet at lave hjerter i flødesauce, men rart at have nogle alternativer i baghånden!

    – Maj 😀

    • Man kan nemlig komme rigtig langt, bare man skærer råvarer i små tern eller evt. blender dem, inden de røres sammen med resten af ingredienserne! Jeg har min. en ret mere med svinehjerter senere på måneden, som du også kan glæde dig til 🙂

  2. Åhh.. Bliver helt bange for snydemad nu. Selvom jeg troede jeg var typen, der ikke rynker på næsen.. Måske jeg burde udfordre mig selv her i januar, det skulle jo være så sundt 😉

    • Hihihi! Jeg vil godt indrømme, at der kommer et par indlæg, som kan være tankevækkende. Vi fik en indmadsret igen i dag (faktisk to), og dem glæder jeg mig til at blogge om, for de var rigtig spændende og lækre 🙂

    • Hehehe – du er ellers meget velkommen 😀
      Men ok – jeg loooover, at jeg ikke serverer svinehjerter 😉

  3. Altså du lægger hårdt ud søde Piske – du er ikke bange af dig. Det er JEG nu! Er ikke overbevist endnu …. venter på mere flid, fedt eller snyd:-)

    • Mja… altså de næste par indmadsretter er ikke ‘pakket så meget ind’ så at sige. Den ene har en ret… uhensigtsmæssig farve og den anden har en knapt så heldig udformning, men begge er velsmagende, og især den sidste vandt mig totalt. Er det ikke en god cliffhanger? 😉

  4. Jeg kommer ALDRIG og besøger dig- så er jeg hvertfald lige pludseligt blevet vegetar!! Den her måneds benspænd er virkeligt ikke mig, for blev faktisk en lille smule dårlig da jeg læste overskriften! Så det er din egen skyld hvis jeg ikke kommentere denne måned- så er det fordi jeg ellers vil få kvalme hver gang:P

    • Hov hov unge dame – jeg troede, kræsenheden var forbeholdt din sambo? 😀

      Men bare rolig – der kommer et kageindlæg i aften 😉

      • Der er få ting jeg ikke spiser og her er indmad altså nummer 1 på listen- deruodver må jeg også indrømme, at jeg ikke spiser foiegras, kommen og blåskimmelost:)

        • Hm, så er du tilgivet igen – jeg er nemlig heller ikke til foie gras og kommen – og spiser ikke alle blåskimmeloste 😉

  5. At lave det selv, er jeg ikke sikker på sker, men fik jeg det serveret og kunne lide det, så ville det nok kunne blive en ny ret herhjemme.
    Synes det er godt når man pludselig godt kan lide en ingrediens – alligevel 🙂

    • Ja, det er altid rart at blive positivt overrasket over en råvare, man ellers har undgået. Jeg har for eksempel ikke brudt mig om radiser i mange år, men i løbet af de sidste par år har jeg efterhånden lært mig selv at spise dem og synes, at de er ganske okay i en række sammenhænge.

  6. Jeg kunne godt finde på at snyde, hvis jeg skulle have grøntsager i et kræsent barn 🙂 Men da jeg var til Landkøkken hos Aarstiderne og fik en tilsyneladende spændende ret, fik jeg bagefter at vide, at det var kulmule. Jeg fik det rigtig dårligt bare ved tanken 😉

    • Det er en svær balancegang – hvornår folk er ‘hyggekræsne’ og hvornår de har virkelig stærke aversioner mod bestemte ting. Vi har flere venner, som virkelig hader fisk, og så udsætter jeg dem selvfølgelig ikke for det. Men jeg må indrømme, at jeg ikke helt udviser den samme forståelse over for folk, der så vidt muligt undgår alle grøntsager – dem udfordrer jeg altså lidt ind imellem 🙂

  7. Uh, det var en lækker måde at lave hjerte på. Men nu er jeg jo så også ret begejstret for hjerter i forvejen 😉

    Det kan faktisk bruges til mange sjove ting. ‘Knust hjerte’ – kørt igennem en kødhakker og lavet til en kødsauce. Langtidsbraiseret, skåret ud i små bidder og varmet sammen med hvidløgsSMØR til falske snegle (noget jeg fandt på under uddannelsen og som begejstrede min lærer meget). Og endelig kan man fylde dem med svampe, nødder og krydderurter og lave dem a’la vildt – eller fylde dem med tørret frugt og lave dem i karry. Hmm, jeg tror vist hellere jeg må i bazaren efter lidt lammehjerter at lege med 🙂

    Glæder mig helt vildt til at se hvad du ellers får lavet at indmad i denne måned!

    • Det lyder ret kækt med de falske snegle – god idé! Hov tørret frugt og karry havde jeg ikke tænkt på – mmm, det lyder skønt! Manner, nu får jeg lyst til at eksperimentere endnu mere!

      Glæd dig til tungen 😉

  8. Det er smaaaart piske 🙂 meeen måske jeg giver Bitten lidt ret – mon man ville turde spise dine lasagner i fremtiden? 😀 haha!

    Hey, det kan ikke være meget værre en den foie gras jeg smagte for første gang i lørdags – puha! Det var så ikke lige mig kan jeg konstatere. Og mig som slet ikke er kræsen – jeg ville nok foretrække din snydelasagne 😉 for lækker og indbydende ser den nu engang ud!!!

    • Jeg ELSKER lasagne – og det er en af de bedste retter at snige sjove ingredienser i – så er det sagt 😀

      (hvis det betyder, at der fremover er langt mere lasagne til mig, så er det kun godt, hehe!)

  9. Uha, det ser altså godt. Er jeg sikker på jeg sagtens kunne lokke i den indmadsskeptiske kæreste.. Har presset ham til den jødiske klassiker ‘chopped lever’, så mon ikke? 😉 Mmm, nu får jeg helt lyst til lun salat med kyllingehjerter. Eller kråser. Åh nej altså…

  10. Hejsa!
    Har serveret vildtgryde med “kalvekød” (hjerter) til min søn og en venindes datter, de var vilde med sovsen men var ikke helt vild med kalvekødet 😉
    Har også lavet kyllingelevergryde, man skal bare komme masser af hvidløg krydderurter og citron i for at fjerne jernsmagen. Men brisler og nyrer er ikke prøvet af endnu, noget med det skal udvandes godt før tilberedning?

    • Det er korrekt, de skal udvandes. Meget indmad – hvis ikke det hele – udvandes, hvilket også fjerner noget af den bitre smag.

      Det lyder meget lækkert med den krydrede kyllingeleverret 🙂

  11. Nåh ja glemte at nævne, du kan da prøve at lave finker, ved ikke om du kender det? en blanding af forskelligt indmad med masser af julekrydderier, serveret på rugbrød..smager supergodt 🙂

    • Jo, det har jeg fået en del gange som barn! Det smager fint – især sammen med syltede rødbeder – men det ligner til gengæld jeg ved ikke hvad 😀

  12. God idé, selvom jeg nok havde kørt det gennem kødhakkeren. Mine børn holdt meget af min oksehjerte-stroganof, og jeg “imponerede rakket”, da jeg lavede det af et hjorte-hjerte i USA. Jægeren kom tilfældigt forbi, han var ikke helt tryg, men han spiste det – og han syntes, det var meget dejligt, så han giver sikkert ikke hjerterne væk mere. Nu skal man jo passe på med, hvem man giver sit hjerte til!!!

    • Jeg har desværre ikke en kødhakker, men ellers skulle den helt sikkert i brug i denne måned! Lyder spændende med hjorteretten – tak for den gode historie 🙂

  13. Pingback: Chokoladekage med syltede Amarena-kirsebær | Piskeriset på eventyr

  14. Altså nu kan jeg jo godt lide hjerter – men jeg synes da ikke de smager af indmad og heller ikke bittert?? Men du er en frækkert! Jeg har jo haft æren af at spise hos dig og med rødløg i desserten kan du ikke skræmme mig mere. Jeg kommer gerne igen og spiser 🙂

    • Jo, de har lidt smag af indmad – selvfølgelig ikke så kraftigt som lever. Jeg synes nu mest, det er konsistensen, der er suspekt ved hjerter 🙂

      Jeg må finde på noget endnu værre næste gang…! 😀

  15. Pingback: Brændende hjerter | Piskeriset på eventyr

  16. Pingback: Langtidssimret kødsovs med hjerter | Signes Mad

  17. Pingback: Februar: Lasagne! | Piskeriset på eventyr

  18. Pingback: Brændende hjerter - kødsauce med svinehjerter - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *