Hjemmelavet sky

Hjemmelavet sky

Hjemmelavet sky – eller pålægssky om man vil – er let at lave, så det prøvede jeg sidste weekend. Jeg brugte oksebouillon, jeg havde i fryseren, men har du ikke det på lager, vil jeg foreslå, at du bruger nedenstående basisopskrift.

Oksebouillon

Okseben – køb dem hos slagteren eller via slagterafdelingen i et stort supermarked
2-3 gulerødder
1 porre
2-3 laurbærblade
et par timiankviste
1 tsk peberkorn
vand

Fyld en 2 liters gryde med okseben (de skal ikke stikke over kanten). Skrub gulerødderne og skær dem i mellemstore stykker, som du putter i gryden sammen med krydderierne. Skær porren i skiver og put dem i gryden og fyld op med vand, så det er ca. 3 cm fra kanten. Varm gryden op, indtil vandet lige akkurat er kommet i kog. Lad det småsimre 1-2 timer. Si grydens indhold, så du får skilt væske og ben mv. Hæld bouillonen tilbage i gryden og kog det ind til halv mængde.

Hjemmelavet sky

½ løg, fintsnittet
lidt smør
3-4 dl hjemmelavet oksebouillon
2 blade husblas
salt og peber
evt lidt kulør

Start med at lægge husblassen i blød i koldt vand. Brun derefter løgene i smør i en lille gryde. De må ikke brænde på, men de skal have godt med farve. Tilsæt oksebouillonen og kog det ind til ca. halv mængde. Smag dig frem – måske skal den koge lidt mere ind, måske lidt mindre. Smag til med salt og peber. Hvis du ikke synes, at pålægsskyen er mørk nok, kan du tilsætte en enkelt dråbe kulør. Si væden og put den bløde husblas i. Rør godt rundt og hæld den over i en lille beholder, som du stiller i køleskabet, så væsken kan stivne. Efter få timer er der hjemmelavet sky til din leverpostejsmad.

Note: Det var ret hyggeligt at eksperimentere med hjemmelavet sky. Smagen vil selvfølgelig variere afhængig af, hvad du putter i din bouillon, og hvor meget du koger den ind, men prøv dig frem, så du rammer præcis den smag, du foretrækker.

OBS – du kan naturligvis også smage hjemmelavet sky til med andre ting såsom sherry eller engelsk sauce. Det har jeg dog ikke prøvet endnu, men det kunne jeg godt finde på en anden gang.

hjemmelavet sky, pålægssky, oksebouillon, bouillon, husblas


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *