Græskarkage med kanel, valnødder og kakaoglasur

græskarkage, græskar, kage, dessert, butternut squash, kanel, valnødder, hvedemel, bagepulver, æg, rapsolie, mørk farin, rørsukker, muskatnød, flormelis, kakaopulver, kakaoglasur, HalloweenMens jeg var i Jylland i weekenden, havde gemalen gæster på besøg. Jeg havde tilbudt at lave en kage til dem, og da jeg havde en butternut squash på lager, så var det meget fristende at bruge denne i bagningen. Græskar er en af de efterårs-råvarer, som jeg holder mest af, og det er bare om at udnytte dem, mens de er i handlen.

Jeg surfede på nettet efter inspiration, men da jeg endelig faldt over et billede på en kage, jeg havde lyst til at lave, så fulgte der ikke nogen opskrift med! Efter lidt grublen valgte jeg at improvisere, og det gik ganske godt. Kagen kunne dog godt have brugt en smule mere mel, så det har jeg tilføjet i nedenstående opskrift. Jeg har lavet cirka-angivelser, for køkkenvægten er (igen) død… suk!

Græskarkage med kanel, valnødder og kakaoglasur
en lille bradepande

en stor butternut squash
7-8 dl hvedemel
3 tsk kanel
½ tsk salt
½ tsk muskatnød
2 tsk bagepulver
2 dl mørk farin
1 dl rørsukker
4 æg
2 dl rapsolie
100 g valnødder, hakkede

Pynt:
Kakaoglasur lavet på kakaopulver, flormelis og vand
Små sukker-kødben

Tag en skarp kniv og skær skrællen af butternut squashen. Fjern kernerne og skær squashen i mindre stykker, som du koger møre. Så snart de er gennemkogte, hælder du vandet fra og blender butternut squashen til en blød og ensartet mos. Hæld de tørre ingredienser i en skål og rør dem godt sammen. Tilsæt æg og rapsolie, bland det grundigt og rør så butternut-mosen i. Tilsæt evt. lidt mere mel, hvis du synes, at dejen er meget flydende (den skal dog være ret lind – men ikke pjasket). Vend de hakkede valnødder i dejen og hæld den i en lille bradepande, der er smurt med smør.

Bag kagen i 50-65 minutter ved ca. 175 grader. Tjek om den er færdig ved at stikke i den med en tynd træpind. Hvis der ikke hænger kagedej på pinden, når du trækker den ud af kagen, er kagen færdig.

Lad kagen afkøle, inden du dekorerer den med glasur og Halloweenpynt.

Note: Kombinationen af det søde, milde græskarkød, den liflige kanel og den mørke kakaoglasur er rigtig god, og kagen egner sig glimrende her til efteråret, hvor der gerne må komme lidt mere krydrede kager på bordet. Nåja – og så passer den jo også godt til Halloween-festen, for hvad er Halloween uden græskar?

Halloweenkager og Halloweenguf

Forberedelser til HalloweenHalloween nærmer sig med hastige skridt, og hvis du som jeg synes, at det er en herlig undskyldning for at lave sjove, skøre og skrækkelige madretter og desserter, så er her lidt inspiration til, hvad du kan lave til gæsterne de kommende uger.

halloweenkagerHvad med en omgang nuttede spøgelses-småkager? Opskriften kan – med få ændringer – bruges til:

græskarkagerGræskarkager med kakao! Du tager opskriften på spøgelses-småkagerne og udskifter lakrids og citron med 50 g kakaopulver.

halloweenkageOg apropos græskarkager… hvad så med en græskarkage med zombiehænder?

græskartærteEller en græskartærte med kanel? Bare rolig – edderkoppen er af plastik.

zombiehjerneDu kan selvfølgelig også lave fjollede desserter… såsom denne zombiehjerne med blod… øh… jeg mener mandelbudding med kirsebærsauce.

jordbærhjerteEller et jordbærhjerte med vaniljeflødeskum

spøgelserFor ikke at tale om lakrids-spøgelser!

pizzasneglMen det skal jo ikke være søde sager det hele, så du kan også lave disse klamme pizzasnegle med fingre. Et sikkert hit hos børnene (og knapt så meget hos bedsteforældrene…)

rejehjerneEller hvad med en rejehjerne? (ja, du troede nok ikke, at de var så store… ;-))

græskardrinkOg sidst men ikke mindst et par drinks – hvad med en græskarmand eller en Blood on your hands?

Jordbærhjerte med vaniljeflødeskum

jordbærhjerte, jordbærdessert, dessert, jordbær, jordbærgelé, gele, gelé, vaniljeflødeskum, Halloween, Halloween-dessert, jordbær, husblas, hyldeblomstsaft, rørsukker, fløde, vaniljesukker, vanilje, flormelisSå er jeg nået til den sidste af Halloween-benspændets opskrifter – resten af ideerne må vente til næste år, for som sædvanlig havde jeg mange flere ideer, end jeg kunne nå at gennemføre. Det er en af de gode ting ved benspændene - jeg slutter ofte af med at håbe, at benspændet vil vare mindst en måned mere, så jeg kan afprøve endnu flere af de ideer, jeg får undervejs.

Dette er en ret simpel jordbærdessert – lavet på jordbær og hyldeblomstsaft fra i sommers. Den er støbt i hjerteform, som jeg har købt hos gadgets.dk, og der er til ca. to personer i sådan en portion. Har du ikke en hjerteform, kan desserten laves i en anden form – så bliver den bare ikke så Halloweenagtig.

Jordbærhjerte med vaniljeflødeskum

2 personer

ca. 350 g frosne jordbær
2 dl vand
3 stk husblas
½ dl koncentreret hyldeblomstsaft – helst hjemmelavet
1-1½ dl rørsukker

Vaniljeflødeskum:
1 dl fløde
1 tsk vaniljesukker
1 spsk flormelis

Læg husblassen i blød i koldt vand. Hæld jordbær og vand i en gryde og lad det koge op. Rør rundt i gryden og tilsæt rørsukker. Lad det simre i fem minutter. Tilsæt hyldeblomstsaften og smag på bærmassen – tilsæt evt. lidt mere hyldeblomstsaft eller sukker, hvis du vil have det sødere. Tag gryden af varmen og lad den hvile et par minutter. Du kan evt. blende bærmassen, så den bliver ensartet, men jeg ville gerne bruge skyggeeffekter i jordbærhjertet, så jeg lod være. Knug vandet af husblassen og rør den grundigt i jordbærmassen. Lad den køle lidt mere af (den skal stadig være varmere end spidsen af din lillefinger), inden du hælder den over i formen og stiller den i køleskabet i mindst seks timer.

Lige inden servering pisker du fløden til blødt skum, inden du tilsætter vaniljesukker og flormelis. Pisk det et øjeblik, så det bliver grundigt blandet og servér det så til jordbærhjertet, som du forsigtigt har vippet ud på en tallerken.

Note: Vi spiste desserten i bedste Lady & Vagabonden stil – med en ske fra hver sin side af tallerkenen – meget romantisk og kun en smule makabert! Jeg er ikke så vant til gelédesserter, så mængden var lige i overkanten til mig, men den havde en frisk og sommerlig smag af jordbær og hyldeblomst – noget der er dejligt at få i den kolde, mørke tid som vi nu er gået i gang med.

jordbærhjerte, jordbærdessert, dessert, jordbær, jordbærgelé, gele, gelé, vaniljeflødeskum, Halloween, Halloween-dessert, jordbær, husblas, hyldeblomstsaft, rørsukker, fløde, vaniljesukker, vanilje, flormelis

Chokolade-øje på stilk

chokoladeøjne, trøffeløjne, pops, trøffelkugler, trøfler, chokoladetrøfler, chokoladekugler, Halloween, Halloween-slik, chokoladekage, konfektSå er det blevet Halloween, og da det jo også er månedens benspænd, er dagens indlæg selvfølgelig også inspireret af højtiden. Det ville være oplagt at slutte benspændet af i dag, men da jeg har haft ret travlt de seneste par dage, så mangler jeg stadig at blogge et par Halloween-opskrifter, så afsløringen af benspændet for november må lige vente et par dage eller fire.

Halloween slik er sjovt at lave, og denne lille lækkerbisken kan du sagtens lave selv. Du skal bruge kagerester – det er faktisk det sværeste ved opskriften, for hvor tit er det egentlig, at man har kageRESTER?! Men det havde jeg altså i lørdags, da vi holdt Halloweenfest. Vi havde lidt af den lækre chokoladekage til overs, og selvom jeg med glæde kunne have spist den direkte fra fadet, så valgte jeg at være fornuftig og fryse resterne ned. Chokoladekagerester er nemlig geniale at bruge til romkugler og chokotrøfler.

Kageresterne blev taget op af fryseren og æltet til en fast, klæg masse, inden de blev rullet til kugler og trykket fast på slikkepinde (kan blandt andet købes hos Panduro). Derefter blev de vendt i smeltet hvid chokolade – jeg brugte Valrhonas udgave, for det er den bedste hvide chokolade, jeg til dato er stødt på – og derefter blev hvert ‘øje’ pyntet med candy melt. Brug endelig ikke for meget af den funky-farvede candy melt – det er et småsuspekt produkt, som folk fejlagtigt tror er chokolade, men som indeholder en række andre ingredienser – og som i øvrigt smager ret sødt og lidt kunstigt. Men det findes til gengæld i mange forskellige farver – det er muligt, du kan få et pænt resultat ved at farve hvid chokolade med pastafarve (samme slags som man bruger til at farve fondant med), men det har jeg ikke selv afprøvet.

Klamme pizzasnegle med fingre

pizzasnegle, pizzaboller, pizza, madbrød, boller, Halloween, Halloween-boller, zombiefingre, pølsefingre, svedjerug, fuldkornshvedemel, sauce, tomater, tomatpuré, løg, tomatsauce, rødvin, oregano, basilikum, hvedemel, gær, ost, cocktailpølser, mandler, kyllingepølser, pølserJa, jeg ved det godt – det er ikke ligefrem fordi, at overskriften sælger retten særlig godt – men de ser altså klamme ud! Smagen fejler til gengæld ikke noget.

Konceptet er ret simpelt – lav en bolledej baseret på 6 dl håndvarmt vand, 20 g gær, 2 dl svedjerug, 1-2 dl fuldkornshvedemel,1 spsk salt. samt hvedemel – ikke for meget, for dejen skal stadig være ret blød og fugtig. Svedjerugen og fuldkornshvedemelet kan erstattes af andre grove meltyper. Rør dejen sammen, ælt den godt og grundigt og læg den i en skål. Dæk dejen med et fugtigt viskestykke og lad dejen stå og hæve et lunt sted, indtil dejen er vokset til dobbelt størrelse.

Mens dejen hæver, koger du en pastasauce – for eksempel af 1 dåse flåede tomater, 1 dåse tomatpuré, 1 stort løg (finthakket), 1-2 dl rødvin, oregano, basilikum, salt og peber. Det må godt stå og simre et stykke tid ved svag varme, så sæt den gerne over, så snart dejen er sat til hævning.

Drys rigelig med mel på bordet og rul dejen ud i et rektangel – ikke for tyndt, den skal være minimum 1 cm tyk. Fordel pastasaucen ud over dejen – hold ca. 5 cm fri på den ene langside, så det er lettere at rulle pizzasneglene sammen. Nu kan du enten vælge at rulle dejen sammen som en roulade og forsigtigt skære den i skiver, eller du kan skære strimler af dejen, som du ruller sammen til pizzasnegle. Læg pizzasneglene på en bageplade beklædt med bagepapir og drys lidt ost over hver pizzasnegl. Stik en cocktailpølse eller en anden form for kort pølse i hver pizzasnegl – jeg brugte kyllingepølser, som jeg halverede – og bag så pizzasneglene ved 200 grader i ca. 20-25 minutter.

Når sneglene er færdige, skal de køle lidt af, inden du vipper lidt af pølseskindet af og trykker en halv smuttet mandel ned i pølsen, så det ligner en negl. Dryp lidt ketchup på til sidst og servér dem lune.

Nammenam!

pizzasnegle, pizzaboller, pizza, madbrød, boller, Halloween, Halloween-boller, zombiefingre, pølsefingre, svedjerug, fuldkornshvedemel, sauce, tomater, tomatpuré, løg, tomatsauce, rødvin, oregano, basilikum, hvedemel, gær, ost, cocktailpølser, mandler, kyllingepølser, pølser

This is Halloween

Velkomstkomiteen var på plads, da gemalen og jeg holdt Halloween-fest i går. Pludselig var huset fuld af zombier, djævle og andet godtfolk, og så blev der ellers (u)hygget!

Hjemmet havde fået en omgang, så det så lidt mere suspekt ud end normalt – kunstigt blod og kunstigt spindelvæv kan gøre underværker!

Badeværelset er et helt naturligt sted at udsmykke – især hvis du har et hvidt badeforhæng, så du kan lave en rigtig Psycho-opsætning, for det er et sted, der bare kan spules rent bagefter. Men mindre kan også gøre det…

… hm…

Gæsterne blev selvfølgelig også udsat for diverse lækkerier – blandt andet denne efterårsklassiker hos os, nemlig græskartærte med kanel. Kan absolut anbefales – men lad være med at spise plastikedderkoppen!

En anden yndlingskage var ovenstående chokoladekage – i dagens anledning pyntet med små (sukker-)knogler – som var en fortolkning over den saftige chokoladekage med chokocreme. Jeg brugte en lysere chokolade og tilføjede så lidt mere kakaopulver, men ellers var fremgangsmåden den samme som i linket. En kage for alle chokoladeelskere.

Efter succesen med de små spøgelses-småkager blev jeg nødt til at eksperimentere mere, og det blev til disse græskarsmåkager. Jeg brugte samme fremgangsmåde som ved spøgelserne men udskiftede citronskal og lakrids med 50 g kakaopulver.

Det var dog ikke kun søde sager, der kom på bordet. Taco-chips blev serveret sammen med denne gustne guacamole, der bestod af avokado, pressede hvidløg, chilipulver, paprika, salt, citronsaft – og kogte belugalinser.

Til den større sult var der disse dræbersnegle… undskyld, jeg kunne ikke dy mig… disse madsnegle, som jeg bringer opskriften på i morgen.

Jeg havde ikke lavet en decideret velkomstdrink – jeg mangler ganske enkelt en stor drinkbowle – men jeg havde da både lavet almindelige isterninger og ‘finger-isterninger’ bestående af tranebærjuice, der blev hældt i vaskede engangshandsker og derefter frosset ned. Jeg brugte selv en af tranebær-fingrene til en drink bestående af Martini Rosso og rød sodavand, og det blev til en ganske hæderlig drink.

Saftig græskarkage

Halloween, Halloween-kage, græskarkage, zombiekage, zombiehænder, græskar, butternut squash, kage, dessert, smør, mørk farin, rørsukker, æggehvider, æg, hvedemel, bagepulver, kanel, ingefær, kardemomme, flødeost, flormelis, Bastogne-kiks, kakaopulver, fondant, grøn pastafarveAaaaaaaaaargh!

Ok, jeg kan ikke tåle at have Halloween-benspænd. Det afslører bare, hvor fjollet jeg i virkeligheden er…!

Ahem. Denne kage medbragte jeg i går, da vi besøgte Bogormen + familie. Jeg havde en fiks idé om, at det kunne være sjovt at bage en skærekage, dække den med knuste kiks og lade et par ‘zombiehænder’ stikke op af kagen, så det så ud som om, at en zombie var ved at bryde ud af kagen. Det er også lidt sjovere end roser… og så er jeg slet ikke til lyserød…

Selve kagen skulle selvfølgelig også være Halloween-relateret og jeg hentede derfor inspiration fra en opskrift på græskarmuffins, som jeg fandt i ‘Pausekage’ af Anarkisten. Jeg valgte dog at justere en række af målene, ændre på krydringen og lave en anden form for topping. Desuden brugte jeg æggehvider i stedet for hele æg – udelukkende fordi jeg tilfældigvis havde æggehvider tilovers fra zombiehjernedesserten.

Græskarkage med kunstig jord og zombiehænder
ca. 6 personer

Halloween, Halloween-kage, græskarkage, zombiekage, zombiehænder, græskar, butternut squash, kage, dessert, smør, mørk farin, rørsukker, æggehvider, æg, hvedemel, bagepulver, kanel, ingefær, kardemomme, flødeost, flormelis, Bastogne-kiks, kakaopulver, fondant, grøn pastafarve100 g kogte butternut squash-tern
50 g blødt smør
50 g brun farin
75 g rørsukker
3 æggehvider (eller 2 æg)
125 g hvedemel
1 tsk bagepulver
½ tsk kanel
en smule revet muskatnød
½ tsk ingefær
½ tsk kardemomme
lidt salt

Topping:
100-150 g flødeost
flormelis
bastogne-kiks, knuste
kakaopulver
fondant, der er farvet grønt
to tandstikkere

Pisk smørret med rørsukker og brun farin, så det bliver til en let og luftig masse. Pisk æggene/æggehviderne i ét ad gangen. Rør mel, bagepulver og krydderier sammen i en skål og rør det derefter i sukkermassen. Mos græskarternene med en gaffel og rør den i dejen.

Hæld dejen i et lille fad, der er smurt med smør, og bag kagen ved 175 grader i ca. 25-35 minutter. Stik i kagen med en tynd træpind for at tjekke, at den er gennembagt. Sidder der dej fast på pinden, så giv kagen et par minutter mere.

Når kagen er afkølet, pisker du flødeosten med flormelis. Jeg målte ikke, hvor meget jeg brugte, men pisk et par spsk flormelis i flødeosten, smag på det og tilsæt mere, indtil cremen får den sødme, du foretrækker. Smør cremen på kagen og vend derefter de knuste kiks med kakaopulver, så det ligner jord. Drys det kunstige jord ud over kagen.

Zombiehænderne laver du ud af fondant, som du farver grønt. Rul det til en kort pølse på tykkelse og længde med din lillefinger. Tryk den ene ende flad, så den er få mm tyk og snit med en lille kniv i den flade del, så der kommer fem små fingre. De må godt være lidt kantede – zombier er trods alt lidt grove og klodsede i det – og bøj fingrene, så de kommer til at virke krogede. Du kan evt. tegne detaljer på zombiehånden med en madlavningstusch eller gnubbe hånden med lidt kakaopulver, så den kommer til at virke mere jordslået (!).

Note: Det er en rigtig dejlig efterårskage – også selv hvis du udelader zombiehænderne – hvor krydderierne går godt sammen med det søde græskar, flødeostecremen og det kraftige kiksedrys. Absolut anbefalelsesværdig!

Halloween, Halloween-kage, græskarkage, zombiekage, zombiehænder, græskar, butternut squash, kage, dessert, smør, mørk farin, rørsukker, æggehvider, æg, hvedemel, bagepulver, kanel, ingefær, kardemomme, flødeost, flormelis, Bastogne-kiks, kakaopulver, fondant, grøn pastafarveGræskarkage før pyntning

Halloween, Halloween-kage, græskarkage, zombiekage, zombiehænder, græskar, butternut squash, kage, dessert, smør, mørk farin, rørsukker, æggehvider, æg, hvedemel, bagepulver, kanel, ingefær, kardemomme, flødeost, flormelis, Bastogne-kiks, kakaopulver, fondant, grøn pastafarveGræskarkage efter pyntning!