Pinto-bønnegryde med spidskål samt funky romanescosalat

Jeg har skrevet en lang liste af veganer-retter, jeg gerne vil prøve i anledning af månedens benspænd, men da jeg kom træt hjem fra arbejde i tirsdags, var jeg ret sulten og slet ikke i humør til kreative krumspring. Jeg havde godt nok sat bønner i blød om morgenen, men jeg var helt og aldeles idéforladt, da jeg gik i gang med at koge dem. I stedet for at panikke valgte jeg en anden – og ganske konstruktiv – måde at komme videre med madlavningen på. Jeg legede ‘tøm lige køleskabet’, og snart udviklede madlavningen sig til at få brugt en masse fra gemmerne. Det blev til denne sunde og mættende bønnegryde. Gemalen var ikke helt tilfreds, for konsistensen var lidt for suppeagtig til hans smag, men den passede fint til det grå vejr og mine smagsløg.

Pinto-bønnegryde med spidskål

– kogte Pinto-bønner
– olie
– løg i tern
– finthakket spidskål
– et par fed hvidløg
– chili
– en dåse flåede tomater
– lille dåse tomatkoncentrat (70 g)
– vand
– engelsk sauce
– paprika
– salt og peber
– evt. hvidvinseddike og mørk sirup

Kog bønnerne som anvist på pakken. Svits imens løget i lidt olie og tilsæt derefter finthakket spidskål. Rør godt rundt, mens det får lov til at stege i gryden. Efter et par minutter tilsætter du hvidløg og chili og lader det stege videre, mens du sørger for at røre jævnligt i gryden. Tilsæt tomaterne, tomatkoncentratet og par dl vand. Rør godt rundt og tilsæt paprika og et par spsk engelsk sauce. Lad det simre, indtil bønnerne er kogt. Hæld bønnerne op i gryderetten og smag til med salt, peber, engelsk sauce, chili samt mørk sirup og hvidvinseddike.

Note: Endnu en glimrende måde at snige mere spidskål ind i maden. Man skulle næsten tro, at det er blevet mit mantra gennem de sidste to år, for jeg synes godt nok, jeg tit får sneget det med i madlavningen. Men det er også en rigtig god måde at få grøntsager på – det mætter godt og kan varieres utrolig meget. Samtidig er spidskål noget, som kan spises året rundt.
Jeg synes også, at I skal se denne smukke salat, som jeg medbragte til påskefrokosten i søndags, hvor jeg serverede påskekonfekt med havtorn, citron og mynte.

Salaten bestod af romanesco-kål, der var brækket i små buketter og overhældt med kogende vand. Da de havde trukket ca. 10 minutter i det varme vand, blev vandet hældt fra, og kålen blev blandet med soltørrede tomater, jordskokker skåret i mundrette bidder, hakkede cashewnødder, olivenolie, hvidvinseddike og en lille smule salt. Kombinationen var ret spændende – der var både noget sprødt, noget blødt, samt salt, umami og syrligt.

Indisk lammegryde

indisk salat
I går havde jeg The Boys på besøg til rollespil, og da jeg trængte til noget helt andet end julemad, lavede jeg en omgang indisk lammegryde til os – eller lammekorma som det hedder helt korrekt. Inspirationen fandt jeg i den fantastiske kogebog ‘Vores indiske køkken’, men jeg puttede noget større mængder krydderier i, da jeg syntes, at fløden tog en del af den stærke smag og gjorde retten for mild. Jeg havde heller ikke græsk yoghurt, så jeg brugte creme fraiche i stedet og erstattede lige ledes friske chilier med en hidsig thailandsk chilisauce, som jeg har stående. Til maden serverede jeg kogte sorte ris, en variant af den indiske salat (se ovenstående billede – og ja, salaten bliver selvfølgelig bedst, når råvarerne er i sæson, men nu trængte jeg til afveksling fra vintermaden) og raita med rødløg.

Lammekorma
4 personerlammekorma, lammekød, indisk lammegryde lammekød, indisk, creme fraiche, løg, ingefær, korianderfrø, tomatpuré, chilisauce, løg, chili, fløde, koriander, spidskommen, nelliker, kardemommekapsler

800-1000 g lammekød, skåret i tern
2 dl creme fraiche
2 løg
3 cm frisk ingefær
2 tsk korianderfrø
1 lille dåse tomatpuré
2 spsk hidsig thailandsk chilisauce
en god sjat rapsolie
1 løg, hakket
1 tsk chilipulver
2 dl fløde
3 tsk stødt koriander
3 tsk stødt spidskommen
10 nelliker
3 grønne kardemommekapsler, let knuste
1 dl vand
salt

Blend creme fraiche, løg, ingefær, hvidløg, korianderfrø, tomatpuré og chilisauce til en jævn pasta, som du vender lammekødsternene i. Lad dem stå i køleskabet i mindst to timer og gerne natten over. Varm olien op i en gryde ved middelvarme, tilsæt det hakkede løg og lad det stege i ca. fem minutter – husk at røre tit. Pu chili, koriander og spidskommen i og rør det grundigt, inden du tilsætter det marinerede lammekød. Brun det grundigt i gryden, til væden er kogt ind. Tilsæt vandet, rør godt og lad det simre under låg i 15-20 minutter. Hæld fløden ved og lad retten koge videre uden låg i 10 minutter. Smag til med salt.

Note: Jeg elsker indisk mad, og indisk lammegryde er ingen undtagelse. Det møre lammekød får et dejligt pift af krydderierne, og retten fungerede godt sammen med den friske salat og den krydrede raita.

Raita med rødløgraita, indisk, yoghurt naturel, hvidløg, rødløg, garam masala

4-5 dl yoghurt naturel
2 fed hvidløg, pressede
et rødløg skåret i tynde ringe
½ tsk garam masala
lidt salt og peber

Bland alle ingredienser grundigt mindst en halv time inden servering og lad det trække på køl.

Note: Den ser fredelig ud, men denne yoghurtdressing er ikke tiltænkt som ‘afkøler’ til en stærkt krydret ret – men som en godt supplement, der også luner. Hvis du ikke er så god til stærke ting, så put mindre hvidløg og garam masala i og smag dig frem til den balance, der passer dig bedst.

Oksebov simret i øl, krydderier og blommer, rustik kartoffelmos med græskar

oksebov, simremad, oksekød, løg, øl, nelliker, laurbærblade, blommer, flødeI tirsdags, da der rigtig blev leget i køkkenet, skulle der selvfølgelig også fremtrylles noget aftensmad, så jeg lavede en gang simremad, som kunne passe sig selv det meste af tiden. Jeg lavede en ultrasimpel salat til (romainesalat, gulerodsstrimler samt en smule valnøddeolie), så der også var noget frisk og sprødt til retten.

Oksebov simret i øl, krydderier og blommer
ca. 4 personer

ca. 900 g oksebovoksebov, simremad, oksekød, løg, øl, nelliker, laurbærblade, blommer, fløde
smør
2 løg
1 stor, mørk øl
5 nelliker
3-4 laurbærblade
3 mørke blommer

salt og peber
2 spsk rørsukker
et skvæt fløde

Løgene hakkes og svitses i en gryde med en god klat smør. Fjern fedtkanten fra oksekødet og skær kødet i tern. Put kødet i gryden og brun det. Tilsæt en tredjedel af øllen sammen med nelliker og laurbærblade.

Lad det simre i en times tid – husk at røre lidt undervejs. Tilsæt mere øl samt blommer skåret i både og lad det simre videre en times tid. Rør godt rundt i det og tilsæt det sidste øl. Efter fem minutters kogetid mere smager du retten til med rørsukker, salt og peber. Smidt et skvæt madfløde i retten lige inden servering.

Note: Jeg var lidt bekymret for, at øllen ville blive for tydelig og tung i retten, men rørsukkeret og madfløden er med til at runde smagen af, og sammen med mosen og den simple salat blev retten rigtig god.

Rustik kartoffelmos med hokkaido

trefjerdele kartofler
en fjerdedel hokkaido græskar
lidt smør
salt
mælk

Kartoflerne skrubbes godt og koges møre med skræl på. Fjern skallen fra græskarret, skær det i tern og put dem ned til de kogende kartofler. Efter få minutter er græskarret kogt mørt.

Hæld vandet fra og hæld kartofler og græskar i en skål, hvor du moser kartoflerne med en gaffel. Tilsæt smør, salt og en sjat mælk og pisk det til kartoffelmos.

Note: Jeg er så meget fan af rustik kartoffelmos – og ikke kun fordi, at jeg er for doven til at skrælle kartoflerne først! :-D