Grillede revelsben med æble og fennikelfrø

Grillede revelsben med æble og fennikelfrø

Æble og gris – lyder det ikke som en god kombination? Det synes jeg i hvert fald, så jeg smilede, da jeg for nylig kunne åbne en pakke, der indeholdt en flaske æbleeddike fra Meyers. Anledningen var, at jeg har sagt ja til at deltage i en madbloggerstafet, hvor i alt otte madbloggere udfordrer hinanden. Det er Electrolux, der har udskrevet konkurrencen, hvor hver madblogger skal udfordre en anden madblogger med en ret og en ‘hemmelig ingrediens’. Den hemmelige ingrediens behøver ikke at være en dyr eller fancy madvare – men det skal være en ingrediens, som udfordreren mener giver noget særligt til retten.

I mit tilfælde var det Martin fra Rigeligt Smør, der stillede udfordringen ‘Æble og gris’, hvor den hemmelige ingrediens var æbleeddike. Kombinationen af svinekød og æbler er jo en klassiker – tænk bare på æbleflæsk – men æbleeddiken har den fordel, at den også har noget syre, der giver et godt modspil til det fede svinekød. Da jeg godt kan lide kombinationen af æble og svinekød, besluttede jeg mig for, at jeg ville proppe så meget som muligt æble ind i retten, for oktober er en rigtig æble-måned. Derudover har vi for nylig fået en grønkålsstok, og da kål og svinekød også fungerer godt sammen, så blev jeg naturligvis også nødt til at snige noget kål med i retten.

Jeg køber stort set kun frilands- eller økologisk kød, så det var selvfølgelig en ekstra udfordring i forhold til svinekødet. Heldigvis havde jeg to pakker revelsben fra frilandsgris i fryseren, så fik de lov til at indgå i madlavningen.

Kødet blev først marineret, inden det blev gnedet med rub og smidt på grill. Senere hen blev det smurt med en glaze. Opskrifterne på de enkelte delelementer bliver løbende præsenteret længere nede i indlægget.

Grillede revelsben med æble

3-4 personer

6 tykke revelsben
1 dl æbleeddike

Put revelsben i en frysepose og hæld 1 dl æbleddike i posen. Vend kødet godt i eddiken og stil det derefter i køleskabet i mindst tre timer – eller evt. natten over, hvis du har god tid.

Tag kødet ud af køleskabet en halv time inden, at du skal bruge det. Det kan for eksempel være samtidig med, at du tænder op i grillen, men det afhænger selvfølgelig af, hvor hurtig eller langsom din grill er til at varme op.

Læg 2-3 håndfulde røgflis i blød – jeg valgte at bruge pekannød-flis, men du kan også bruge andre typer. Jeg gik all in og lagde røgflisen i blød i æblejuice. Du kan dog også nøjes med almindeligt vand.

OBS – denne opskrift er baseret på en grill, der kan holde en konstant temperatur i seks timer.

Mens grillen varmer op, laver du den rub, som kødet skal gnides ind i. Jeg er ret vild med kombinationen af æbler og fennikel, så jeg besluttede mig for at lave en rub på fennikelfrø.

Fenikkel-rub

2 spsk fenikkelfrø
2 spsk rørsukker
2 spsk salt
1 tsk sorte peberkorn

Blend ingredienserne grundigt.

Hæld marinaden fra kødet og vend revelsbenene i rubben.

Sørg for, at grillen står på ca. 120-125 grader. Når grillen har nået den rette temperatur, hælder du juicen fra røgflisen og smider det våde træ på kullene. Sæt en stor drypbakke ned i grillen og hæld en halv liter æblejuice i den. Læg derefter grillristen på og placér dine revelsben, så det får indirekte varme. Læg låget på grillen og tjek, at temperaturen holder sig på 120-125 grader. Lad det derefter passe sig selv i tre timer.

Mens svinekødet passer sig selv, kan du meget passende koge den glaze, du skal bruge kort tid inden, at kødet skal serveres. Jeg valgte selvfølgelig at lave en æble-glaze. På den måde kunne jeg også bruge nogle af de dejlige hjemmedyrkede æbler, vi har fået fra mine svigerforældre.

Æble-glaze

lidt olivenolie
1 medium løg, hakket
2½ dl mørk og kraftig øl
2 æbler
1 dl mørk farin
1 dl æbleeddike
1 tsk stærk sennep

Hæld olien i en gryde sammen med løg. Svits det, uden at det tager farve, og tilsæt så øllet. Lad det koge ind, indtil mængden er halveret. Imens fjerner du kernehuset fra begge æbler og skærer æblerne i tern. Du behøver ikke at skrælle dem. Put æbleternene i gryden sammen med farin, æbleeddike og sennep. Lad det koge op og derefter simre i fred, indtil det er kogt ind til en tyktflydende masse. Blend det med en stavblender.

Stil glazen køligt, indtil den skal bruges.

Sådan ser de grillede revelsben ud efter tre timers stegning.

Når de tre timer er gået, tager du dine revelsben af grillen og pakker dem ind i stanniol. Put det indpakkede kød tilbage på grillen og sørg for, at temperaturen stadig er 120-125 grader. Nu skal kødet grille videre i fred i to timer.

Sådan ser kødet ud efter yderligere to timer på grill, når de er pakket ud af stanniolen igen.

Nu er kødet lige ved at være færdigt. Læg de grillede revelsben tilbage på grillen. Vær lidt forsigtig – kødet er efterhånden ret mørt – og smør æble-glaze på begge sider af kødstykkerne. Læg låget på grillen og hold atter temperaturen på 120-125 grader. Kødet skal ligge der i 20 minutter, inden du smører stykkerne en gang mere med æble-glaze og giver dem yderligere 20 minutter. Jeg vil foreslå, at du – så snart du har smurt kødet første gang – koger perlespelten, du skal bruge til salaten – se herunder.

Grønkålssalat med æbler og perlespelt
4 personer

2 store blade grønkål
2 dl perlespelt
½ dl æbleeddike
1 æble
½ dl hasselnødder
lidt salt
evt. 1 spsk æblesirup

Kog perlespelten – følg anvisningen på pakken – og hæld derefter vandet fra. Skyl grønkålen og hak den. Læg den i en stor skål og hæld kogende vand over den. Lad kålen trække i ti minutter, inden du hælder vandet fra. Bland perlespelt og grønkål i en serveringskål sammen  med æbleeddike. Fjern kernehus fra æblet og skær æblet i tern. Vend æbleternene i grønkålssalaten. Giv nødderne en kort tur på en varm pande, inden du hakker dem groft og vender i salaten. Smag salaten til med lidt salt samt evt. lidt æblesirup.

Tag de grillede revelsben og anret dem på tallerkner sammen med grønkålssalat og lidt æblesirup.

Note: Kødet er mørt som smør, har en fin sødme fra æble-glazen samt et dejligt pift af fennikel. De grillede revelsben passer samtidig godt sammen med grønkålssalaten, der både har en fin sprødhed og sødme i de friske æblestykker, syren fra æbleeddiken samt den milde smag af både grønkål og perlespelt.

Du kan finde de foregående (og de næste) opskrifter i madbloggerstafetten ved at søge på følgende hashtags: #Electrolux og #SecretIngredientDK

revelsben, svinekød, marinade, bbq, grill, grillede revelsben, glaze, rub, fennikelfrø, salt, rørsukker, æbler, æbleeddike, øl, løg, mørk farin, salat, grønkål, perlespelt, hasselnødder, nødder



7 thoughts on “Grillede revelsben med æble og fennikelfrø”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *