Flammestegte steaks

flammestegte steaks, t--bone steaks, oksekød, grill, grillning, peber, ølsirup, øl, rørsukkerIdeen til disse flammestegte steaks opstod allerede, da jeg valgte månedens musikinspirerede benspænd. Jeg besluttede nemlig fra start, at jeg ville lave en ret inspireret af det tyske band Rammstein, der er ret glade for ild og bruger det konstant i deres sceneshow. I første omgang blev det til flamberet kalvehjerte, men jeg fik også lyst til at lege med grillen, så gemalen og jeg teamede op og fandt tændstikkerne frem.

OBS – man skal bruge en kuglegrill eller anden form for lukket grill til denne opskrift.

Flammestegte steaks
3 personer

3 store steaks – vi brugte T-bone steaks
4 tsk friskkværnet peber
3 tsk salt

Derudover:
2 håndfulde røgflis til røgning
Ølsirup (kan evt. erstattes med en blanding af mørk sirup og honning)
røde peberkorn

Rør peber og salt sammen og gnid kødet ind i blandingen. Lad dem hvile på køl i 1-4 timer inden. Husk at tage kødet ud en halv time inden, at det skal på grillen. På dette tidspunkt lægger du også røgflisen i blød i vand.

Tænd for grillen og lad den blive mediumvarm. Der må godt være små flammer i bunden, men de skal i så fald være meget små. Hæld vandet fra røgflisen og smid derefter træstykkerne på kullene. Læg en stegerist over og læg derefter dine steaks på risten.
flammestegte steaks, t--bone steaks, oksekød, grill, grillning, peber, ølsirup, øl, rørsukkerLuk grillen og lad kødet røge et par minutter på hver side. Tag kødet af grillen igen og læg dem på et fad. Dæk dem til med stanniol og et tørt viskestykke.

flammestegte steaks, t--bone steaks, oksekød, grill, grillning, peber, ølsirup, øl, rørsukkerSkru nu godt op for grillen – nu skal der nemlig være flammer! Når der er kommet godt smæk på ilden, lægger du kødet på igen. Afhængig af tykkelse skal de have 30-60 sekunder på hver side. Kødet må IKKE blive sort. Vi valgte også at give ‘bensiden’ af vores T-bone steak en kort omgang, så her brugte vi en metaldims, vi normalt bruger til kylling på grill, så kødstykkerne kunne stå lodret.

Tag de flammestegte steaks af grillen og smør dem derefter med ølsirup. Drys røde peberkorn oven på og servér de grillede steaks sammen med en kålsalat – i dette tilfælde grøn og rød spidskål, der blev krammet godt sammen med olivenolie og smagt til med salt og peber.

Note: Mmmm… dejlige saftige flammestegte steaks, som havde en fin røgsmag og lidt sprødhed fra flammerne – kombineret med styrke fra de to slags peber samt sødmen fra ølsiruppen. De gik desuden rigtig godt sammen med kålsalaten.

Vi skulle selvfølgelig have tyske øl til de flammestegte steaks, når nu maden var inspireret af et tysk band, men det var lettere sagt end gjort, for de danske supermarkeder flyder ikke ligefrem over med tyske øl. Det lykkedes os dog at finde nedenstående øl, og vi delte Kellerbier til maden. Derefter forstod jeg, hvorfor tyske øl er sjældne herhjemme, for det var nok den mest intetsigende øl, jeg har smagt i år. Damn, den var kedelig! Nej tak herfra.

Soundtrack:
Der er jo mange dejlige ‘ildnumre’ med Rammstein. Jeg endte med at spille både ‘Benzin’ og ‘Feuer Frei’, mens vi lavede mad.
tyske øl

Svinekoteletter med Jack Daniel’s-sauce

Jack Daniel's-sauce, grillsauce, sauce, bbq, bbq-sauce, løg, hvidløg, Jack Daniel's, whisky, rapsolie, soya, teriyaki, rørsukker, cayennepeber, ketchup, appelsin, citroner, Jack Daniel's-sauce, grillsauce, bbq, bbq-sauce, grill, svinekotelet, kotelet, grill, svinekød, sød paprika, røget paprika, løgpulverMånedens første benspændsret – mad inspireret af musik – er svinekoteletter med Jack Daniel’s-sauce. Her er det saucen, der er omdrejningspunktet for retten, for denne Jack Daniel’s-sauce er inspireret af… Guns N’ Roses!

Jeg hørte ofte Guns N’ Roses som teenager, for jeg voksede op under metal- og grungebølgen i 90’erne, og en af de ting, jeg forbinder det band med er Jack Daniel’s, som var en del af deres bad ass-attitude. Hvorfor det lige netop var en rimelig sød og simpel whisky, de ofte blev fotograferet med, ved jeg ikke, men Jack Daniel’s har altid haft lidt af et rock’n’roll-image i mine øjne. Jeg besluttede mig derfor for at lave en Jack Daniel’s-sauce og kombinerede det med en grillret – i dette tilfælde svinekoteletter. Jeg besluttede samtidig, at retten godt måtte være lidt fastfood-agtig, så det kunne fungere som en hurtig ret, man kunne spise i en tourbus, så jeg serverede grillkødet oven på en tortilla, der principielt set kunne rulles sammen (vi endte dog med at spise med kniv og gaffel, da vi sad på terrassen).

Jeg skelede lidt til en opskrift hos Allrecipes.com, men endte med at ændre en del undervejs.

Svinekoteletter med Jack Daniel’s-sauce
2 personer

2 tykke nakkekoteletter

Grillrub:
2 tsk røget paprika
2 tsk sød paprika
2 tsk løgpulver
1 tsk salt
½ tsk friskkværnet peber

Jack Daniel’s-sauce:
3 spsk rapsolie
3 fed hvidløg, finthakkede
et løg, hakket
2 spsk soya
½ dl teriyakisauce
½ dl vand
½ dl rørsukker
½ dl Jack Daniel’s
lidt stærk cayennepeber eller chili
1 dl ketchup
saften fra ½ citron
saften fra en appelsin
salt og peber

svinekotelet, kotelet, grill, svinekød, sød paprika, røget paprika, løgpulverRør krydderierne til grillrubben sammen og massér det godt ind i koteletterne. Pak dem ind og læg dem i køleskabet i 4-6 timer.

Mens kødet er i køleskabet, kan du meget passende lave din Jack Daniel’s-sauce.

Jack Daniel's-sauce, grillsauce, sauce, bbq, bbq-sauce, løg, hvidløg, Jack Daniel's, whisky, rapsolie, soya, teriyaki, rørsukker, cayennepeber, ketchup, appelsin, citronerHæld olie i en gryde og svits løg og hvidløg i det, indtil løgene er bløde, men ikke har taget farve. Tilsæt soya og teriyakisauce og lad det simre, indtil det er kogt ind til halv mængde. Tilsæt så vand og rørsukker og lad det simre videre, indtil væsken igen er reduceret til halv mængde.

Så tilsætter du Jack Daniel’s, lidt cayennepeber eller chili, ketchup, appelsinsaft samt citronsaft. Lad din sauce simre videre ved lav varme, indtil saucen er blevet tyk. Smag til med salt, peber og evt. citronsaft.

Grill kødet
Husk at tage kødet ud af køleskabet en halv time inden, at det skal grilles. Grill svinekoteletterne tre-fire minutter på hver side og tag dem så af. Pak dem ind i stanniol – evt. med et skvæt æblemost i – og læg stanniolpakken tilbage på grillen. Læg låg på grillen og lad kødet få indirekte varme i ca. 45 minutter, inden du pakker koteletterne ud af stanniolen igen.

Smør koteletterne med din Jack Daniel’s-sauce – du skal sandsynligvis ca. halvdelen – og giv koteletterne en tur mere på grillen. Pas på, at de ikke brænder på.

Læg en tortilla på en tallerken og fordel lidt grøntsager ud over den – jeg brugte fintsnittet spidskål og gulerødder, der var krammet med lidt olie. Put en klat creme fraiche samt et par skefulde Jack Daniel’s-sauce oven på og skær til sidst kødet i skiver/strimler, som lægger øverst.

Jack D grillmadNote: Hvor hot denne Jack Daniel’s-sauce afhænger helt af hvor meget cayennepeber/chili du putter i, for uden den er det en forholdsvis sød sauce med en fin mørk og dyb smag på grund af soyaen og teriyakisaucen. Whiskyen smager ikke igennem men giver til gengæld en del sødme til saucen.

Soundtrack:
Jeg vil først og fremmest anbefale ‘Sweet Child O’ Mine’ – ikke mindst på grund af den virkelig awesome guitarsolo. Men reelt set burde jeg nok anbefale et lidt hårdere nummer til denne ret, så det kunne for eksempel være ‘You Could be Mine’ eller ‘Back off Bitch’.

T-bone steak med sellerifritter

sellerifritter, fritter, pommes frites, knoldselleri, rapsolie, oksekød, t-bone steak, sennep, creme fraiche, honningMånedens første benspændsret blev disse sellerifritter, som jeg serverede sammen med grillede T-bone steaks og sennepssauce. Jeg har ikke prøvet at friturestege knoldselleri før – kun at bage sellerifritter i ovnen – men jeg tænkte, det kunne være sjovt at prøve at lave en pendant til de klassiske pommes frites.

Sellerifritter
2 personer

300-400 g knoldselleri, skrællet og skåret i sveller
0,75 l rapsolie
groft salt

Kog de udskårne sellerifritter i vand, indtil de er næsten møre. Hæld vandet fra og lad dem tørre på et spækbræt eller en tallerken. Hæld olien i en lille kasserolle og varm den op. Tjek om olien er varm nok ved at stikke den ikke-svovlbeklædte ende af en tændstik ned i olien. Begynder det at boble omkring træstumpen, er olien klar. Hæld forsigtigt en håndfuld sellerifritter ned i olien og lad dem koge i nogle minutter, indtil de bliver letgyldne. Tag dem op med en hulske og læg dem på en tallerken. Drys groft salt på. Kog resten af sellerifritterne.

De blev serveret sammen med grillede T-bone steaks,der var taget ud af køleskabet en halv time inden, at de skulle på grillen. Kødet blev krydret med salt, peber og sød paprika og fik tre minutter på hver side ved meget høj varme på grillen (over 300 grader). Sennepssaucen blev rørt sammen af 2-3 spsk creme fraiche, 2 tsk stærk sennep, lidt honning samt salt og peber.

Note: Sellerifritter har en meget mild smag. De bliver ikke sprøde på samme måde som pommes frites, når man koger dem én gang, men måske de gør det, hvis man koger dem to eller tre gange ligesom belgiske fritter.

sellerifritter, knoldselleri, friterede, rapsolie

Slider med grillet okseklump og peberrod

slider, burger, miniburger, okseklump, oksekød, peberrod, mayonnaise, syltede agurker, æg, vindruekerneolie, grønkålJeg er i gang med en lille slider-kavalkade. I går bloggede jeg om den første af de sliders, vi serverede til gemalens fødselsdag sidste weekend – en slider med and og karrymayo – og i dag får I så en slider med grillet okseklump og peberrod. Nu tænker du måske “Okseklump? Hvad er det for en størrelse?”. Okseklump er en udskæring, der har masser af smag men meget lidt fedt, og den kræver derfor lidt forsigtig tilberedning, når man som vi vil grille den. For ja – frem med grillen, nu hvor det er tørvejr! Vi besluttede os derfor for at langtidsstege denne okseklump ved lav varme. Læg i øvrigt mærke til, at den okseklump, vi har brugt, var afpudset og klar til brug. Jeg tror også, man kan købe okseklump, hvor man selv skal sørge for at fjerne sener og hinder inden tilberedningen.

Kødet skulle selvfølgelig have følgeskab, og her besluttede jeg oprindeligt, at det skulle kombineres med en wasabimayo. Desværre havde Kvickly udsolgt af en del af de ting, vi skulle bruge den dag, men i stedet for at køre videre til et andet supermarked, ændrede vi på planerne og lavede i stedet en peberrodsmayonnaise. Ha!

Slider med grillet okseklump og peberrodsmayonnaise
8 stk.

8 miniburgerboller – du kan for eksempel bruge denne opskrift på sliderboller
1 kg okseklump
2-3 grønkålsblade, skoldet i kort tid med kogende vand
3-4 syltede drueagurker

Krydret rub til okseklump:
2 spsk sød paprika
1 spsk salt
1 spsk rørsukker
1 spsk løgpulver
½ spsk lakridsrodspulver
½ spsk stærk cayennepeber eller chili

Start dagen før, at du skal servere dine sliders. Gnid oksekødet grundigt ind i krydderiblandingen og put det i en frostpose. Læg kødet i køleskabet natten over.

Tag din okseklump ud af køleskabet ½-1 time inden, at det skal grilles. Vi startede med at fyre godt op for grillen, så den kom op på 250 grader, og så fik kødet 10 minutter ved høj varme, inden vi sænkede temperaturen til 100 grader. Derefter fik den 5 timer på grillen. Jeg overhældte kødet en enkelt gang med en blanding bestående af 1 dl vand og ½ dl æblecidereddike for at give det lidt væde.

Kødet fik lov til at hvile 10-15 minutter, inden det blev skåret ud og afslørede en rosa og saftig okseklump. Mmm!

grillet okseklump, oksekød, sød paprika, rørsukker, løgpulver, lakridsrodspulver, cayennepeber, chiliKanten af kødet var ret krydret på grund af rubben. Hvis du ønsker en mindre kraftig krydring, udelader du cayennepeber/chili.

Nu skal du blot bruge en peberrodsmayonnaise til dine sliders. Jeg brugte opskriften på karrymayonnaise som udgangspunkt, da jeg skulle lave peberrodsmayonnaisen.

Peberrodsmayonnaise
1 æggeblomme
1 dl vindruekerneolie
4 spsk friskrevet peberrod
salt og citronsaft

Vigtigt – sørg for, at æggeblomme og vindruekerneolie har samme temperatur, inden du går i gang.

Pisk æggeblommen med en elpisker og tilsæt en tsk olie. Når olien er pisket ind i æggemassen, tilsætter du lidt mere olie, pisker, tilsætter lidt mere olie, pisker osv. indtil al olien er brugt. Vend peberroden i din mayonnaise og smag til med slat og citronsaft.

… og så er det bare om at samle dine sliders.

Flæk dine miniburgerboller og smør hver halvdel med peberrodsmayonnaise. Læg lidt grønkål på den nederste del af bollen og derefter et par skiver grillet okseklump. Læg et par skiver syltede drueagurker og derefter den øverste del af bollen ovenpå. Og så er det ellers tid til at guffe sliders :)

Græskarpizza med ricotta og bacon

græskarpizza, pizza, græskar, hokkaido græskar, hvedemel, durummel, gær, bacon, ricotta, olivenolie, grill, timianDenne græskarpizza bagte vi faktisk sidste weekend, da vi eksperimenterede med hjemmelavet calzone. Det er en hvid pizza – eller en bianco, som det nok ville hedde hos pizzeriaet – eftersom tomatsaucen er udskiftet med ricotta. Det er en superenkel pizza, hvor du skal bruge følgende:

Græskarpizza med ricotta og bacon
til 1 person

1/4 portion pizzadej
125 g ricotta
1 spsk olivenolie
1 tsk timian
3-4 meget tynde skiver hokkaido græskar
ca. 75 god bacon i skiver

Pizzadejen æltes sammen dagen før. Varm grillen op. OBS – denne græskarpizza kan bages både i ovnen og på grillen, og vi tog som sagt sidstnævnte.

Steg baconen mør men ikke sprød.

Rul pizzadejen ud. Rør ricotta og olie sammen og smør den på dejen. Drys timian over. Hvis din bacon ikke er så salt, så drys også lidt salt på pizzaen. Læg græskarskiver på pizzaen og drys bacon over. Bag din græskarpizza på grillen (eller i ovnen) til bunden er sprød.

Note: Rigtig fin kombination af ricotta, græskar og bacon. Jeg tror, denne pizza vil indgå i vores repertoire af efterårs- og vinterpizzaer fremover :)