Flammestegte bøffer på grill

flammestegte bøffer, bøffer, oksekød, oksekødsbøffer, grillJeg bliver jo nødt til at lave flammestegte bøffer, nu jeg har ild-benspænd! Flammestegning på grill egner sig fortrinligt til oksekød, for her må midten af kødet godt være rødt (i modsætning til kylling). Du skal bruge en grill, der kan komme godt op i temperatur eller eventuelt lave et velvoksent lejrbål, hvor du sætter en rist over.

Sørg for at vælge noget godt oksekød, hvor der er tydelig fedtmarmorering i kødet. Så bliver det dejligt saftigt og mørt, når det bliver grillet. Jeg stegte bøffer, der vejede ca. 200 g hver, men du kan selvfølgelig også sagtens bruge tykkere bøffer – så bliver stegetiden dog anderledes.

Flammestegte bøffer
2 personer

2 oksekødsbøffer på ca. 200 g hver
salt og peber
balsamico-eddike, ølsirup eller æblesirup
friske krydderurter – for eksempel estragon

Tænd op for grillen og læg risten over. Grillen skal være meget varm, og der skal selvfølgelig være flammer (ikke meterhøje flammer men nok til, at de kan nå op til risten – se billedet nederst i indlægget). Drys bøfferne på begge sider med salt og peber og læg dem på den varme rist. Giv dem et minut på hver side og derefter et minut mere på hver side (dvs. så de får i alt to minutter på den ene side og to minutter på den anden side). Tag de flammestegte bøffer af grillen og smør dem med enten balsamico-eddike, ølsirup eller æblesirup. Personligt foretrækker jeg ølsirup, men de to andre varianter passer også godt til det saftige oksekød.

Så kan de flammestegte bøffer ellers serveres med en god salat og eventuelt nogle kartofler til.

flammestegte bøffer, bøffer, oksekød, oksekødsbøffer, grill

Kyllingepizza med ricotta og bacon

kyllingepizza, pizza, grill, kylling, bacon, svinekød, ricotta, hvedemel, æg, rosmarinDet er jo dejligt, at solen er kommet igen, så vi skulle naturligvis spise kyllingepizza på terrassen her i weekenden! Vi elsker at bage pizza på grill, og denne gang ville vi prøve en ny variant – nemlig føromtalte kyllingepizza.

OBS – du kan selvfølgelig også bage denne pizza i ovnen, men her kender jeg ikke bagetiden.

Kyllingepizza
1 stk i mediumstørrelse

pizzadej til én pizza
ca. 150 g kogt kyllingekød
ca. 75 g stegt bacon
150 g ricotta
en kugle frisk mozzarella
1-2 tsk frisk rosmarin

Rul pizzadejen ud på et meldrysset bord. Smør ricottaen ud på dejen – hold lidt afstand til kanten – og skær derefter mozzarellaen i skiver. Fordel mozzarellaen oven på ricottaen og fortsæt derefter med kyllingestykker og baconstykker. Slut af med at drysse lidt rosmarin over pizzaen.

Bag din kyllingepizza på grillen (eller i ovnen). På grillen vil det typisk tage 5-10 minutter, hvis du har fyret godt op under grillen. Servér den med det samme.

Note: Dejlig variant som vi bestemt skal lave igen. Jeg synes, at kombinationen af kylling, bacon og ricotta fungerer rigtig godt, og rosmarinen giver lige et lille frisk pift til smagen, så den ikke bliver for mild.

Grillede rejer – Australian style

grillede rejer, grill, forret, skaldyr, hvidløg, citroner, paprikaI lørdags havde vi vinklubben på besøg, og her var en af forretterne disse grillede rejer. Temaet for vinsmagningen var nemlig Australien vs. USA, og selvom vejret ikke var så varmt, så besluttede vi os for at grille. En af de ting, der oftest forbindes med grillaftener i Australien er grillede rejer, så det blev vi jo nødt til at lave.

Jeg surfede lidt rundt på nettet for at finde inspiration til de grillede rejer, men da folk marinerer dem ret forskelligt, besluttede jeg mig for at freestyle.

Grillede rejer
Forret til 8 personer

ca. 700 g store rejer – blandt andet Føtex og Irma sælger MSC-mærkede rejer
½ dl friskpresset citronsaft
fintrevet skal fra ½ øko-citron
½ dl rapsolie eller vindruekerneolie
3 fed hvidløg, pressede
1 spsk sød paprika
salt

Tag rejerne ud af fryseren aftenen før og læg dem i en skål i køleskabet, så de kan tø langsomt op. Når du skal bruge dem, starter du med at pille skallen af (undtagen halespidsen) samt fjerner den sorte streng i hver reje. Rør citronsaft, citronskal, olie, hvidløg, paprika og salt sammen i en skål og vend rejerne grundigt i marinaden. Sæt skålen i køleskabet i en times tid. Læg samtidig ca. 20 træspyd i blød i vand.

Mens grillen varmer op, gør du rejespyddene klar. Stik træspyddet gennem rejen lige ved halen og lige under hovedet og sørg for, at der er ca. tre rejer på hvert træspyd. Læg spyddene på grillen og giv rejerne 1-2 minutter på hver side, indtil de har fået farve. Tag de grillede rejer af og servér dem med det samme.

Jeg serverede de grillede rejer sammen med en sødere udgave af denne tomatsalsa (hvor jeg brugte dåsetomater i stedet for friske tomater samt tilføjede ½ dl sukker) samt en myntecreme.

Note: Grillede rejer er superlette at lave, så det undrer mig lidt, at vi sjældent gør det, når vi griller. Det er noget, jeg helt klart må lave om på, for grillede rejer kan både serveres som snack eller forret til en grillaften.

Tsukune – grillede kyllingekødboller

grillede kyllingekødboller, kødboller, japansk, asiatisk, grill, kylling, forårsløg, hvidløg, mirin, sake, soya, pankoraspDa vi havde gæster i weekenden, fik de både ramen med kylling og Hiroshima Okonomiyaki… og tsukune, der er grillede kyllingekødboller. Vi var lige ved at brænde dem på, så kødbollerne var ikke helt så saftige, som de kunne være, men de smagte heldigvis stadig ok!

Jeg hentede inspiration i en opskrift fra Fra Serious Eats, men justerede op og ned på nogle ingredienser.

Grillede kyllingekødboller på spyd
mellemret til 5 personer

Glaze:
½ dl mirin
½ dl soyasauce
2 spsk sake
2 spsk rørsukker
2 fed hvidløg, finthakkede
1 forårsløg, finthakket

Kødboller:
400 g hakket kyllingekød
½ dl pankorasp (kan udskiftes med almindeligt rasp)
1 spsk finthakket frisk ingefær
1 forårsløg, finthakket
salt og peber

Derudover:
tynde træpinde der har ligget i vand i minimum en halv time
sesamfrø

Hæld ingredienserne til glazen i en lille kasserolle. Lad det småsimre i 30-45 minutter, indtil den er tyktflydende. Hold den lun uden at brænde den på, indtil du skal bruge den. Jeg kom til at afkøle min portion, hvilket man ikke skal, da den så bliver meget tyktflydende og bøvlet at arbejde med.

Rør ingredienserne til kødbollerne sammen og form dem til små kugler, som du trækker på træpindene. Grill dem nogle minutter og vend dem så. Husk at være forsigtig, så de ikke går i stykker. Grill dem et par minutter og tag dem så af grillen. Smør glazen på de grillede kyllingekødboller og drys eventuelt lidt sesamfrø på.

Note: Små milde kødboller. Jeg kan godt lidt krydret mad, så jeg vil nok tilføje lidt hvidløg og måske mere ingefær til næste gang, men ellers en fin lille mellemret til en japansk middag.

Grillet oksespidsbryst med bønnefritter

grillet oksespidsbryst, grill, brisket, sødpakrika, røget paprika, løgpulver, rørsukker, chili, øl, æblecidereddike, sirup, hp sauce, bønnefritter, bønner, coleslawSidste weekend havde vi besøg af et vennepar (det selvsamme par, der blev udsat for hindbærdrinks og fuldskager), og til hovedret serverede jeg grillet oksespidsbryst med bønnefritter og coleslaw. Oksespidsbryst er ikke den letteste oksekødsudskæring at tilberede, men den kan faktisk bruges i nogle virkelig lækre retter, hvis man langtidstilbereder kødet – for eksempel som når man laver texansk brisket på grill.

I øvrigt – beklager billedkvaliteten i dette indlæg, men lysforholdene var ikke så gode denne aften, og jeg prioriterede altså at servere maden varm for gæsterne 🙂

Jeg havde fundet et tilbud på to stykker oksespidsbryst fra frilandskvæg, og da jeg 95% af tiden køber økologisk eller frilandskød, så var det et tilbud, jeg ikke kunne modstå. Men det betød også, at oksespidsbryst-stykkerne var noget små (lidt over 600 g hver). Hvad gør en klog? Snører dem sammen naturligvis! Det er måske ikke optimalt, men det virkede overraskende godt.

OBS – det grillede oksespidsbryst er tilberedt på en lukket kulgrill, hvor det er let at holde en stabil temperatur.

Grillet oksespidsbryst
5-6 personer

ca. 1300 g oksespidsbryst

Rub:
1 spsk sød paprika
1 spsk løgpulver
1 spsk sennepspulver
½ spsk røget paprika
1 spsk salt
1 tsk stærk chilipulver
1 tsk friskkværnet peber

Du skal starte forberedelserne dagen inden, at du skal spise det grillede oksespidsbryst. Rør ingredienserne til rubben sammen og gnid kødet med det. Læg kødet i en frysepose og stil det i køleskabet til næste dag.

Vi skulle bruge kødet omkring kl. 19 næste dag, så på selve dagen tog vi kødet ud af køleskabet ca. 10 timer før servering. Kødet skal have 8-10 timer ved 110 grader, men det kan svinge lidt, så sørg for at stikke et stegetermometer i fra start og hold løbende øje med kødet.

Jeg lagde 3 håndfulde røgflis (denne gang hickory-flis) i blød i vand og tændte op for vores grill. Den var klar ca. 20 minutter senere, og så røgflis smidt på de varme kul, en drypbakke blev sat ind, og kødet blev lagt på risten. Derefter blev grillens låg lagt på, og så fik kødet ellers lov til at hygge sig i 4-5 timer. Vi kiggede dog på termometeret med jævne mellemrum.

Derefter var det tid til at koge en marinade til det sidste halvdel af grilltiden.

Marinade:
1 dl øl
1 dl æblecidereddike
1 spsk ahornsirup
1 spsk hp-sauce (eller lignende krydret sauce)
2 spsk rapsolie

Hæld ingredienserne i en gryde og varm det op, indtil det er på nippet til at koge. Lad det køle lidt af og pensl derefter grillkødet med marinaden én gang i timen.

grillet oksespidsbryst, grill, brisket, sødpakrika, røget paprika, løgpulver, rørsukker, chili, øl, æblecidereddike, sirup, hp sauceDet grillede oksespidsbryst er færdigt, når det har en kernetemperatur på 85-90 grader. Tag det derefter af grillen og dæk det til med stanniol. Det må gerne stå en halv times tid, inden du skærer det ud. Her kan du samtidig også hælde lidt af marinaden ud over kødet.

bønnefritter, bønner, grønne bønnerVi fik også to slags tilbehør til det grillede oksespidsbryst. Den ene var denne coleslaw med peanuts. Jeg lavede lidt ekstra marinade, så coleslawen blev mere saftig. Det kunne nemlig kompensere for, at jeg ikke serverede sauce til retten.

Derudover lavede jeg bønnefritter, hvilket kort fortalt er grønne bønner vendt med olivenolie og salt og derefter stegt i ovnen. Det smager ganske godt og kan få selv bønneskeptikere til at guffe bønner i sig.

Bønnefritter
3-4 personer

500 g grønne bønner – jeg brugte frosne
½ dl olivenolie
salt og peber

Vend de grønne bønner med olivenolie (du behøver ikke at tø dem op inden) og fordel dem på en bagepapirbeklædt bageplade. Drys salt og peber over og bag dine bønnefritter i ovnen ved 200 grader i 45-50 minutter. Kig til dem undervejs og tag dem ud, hvis de begynder at blive (meget) mørke.