Græskarpizza med ricotta og bacon

græskarpizza, pizza, græskar, hokkaido græskar, hvedemel, durummel, gær, bacon, ricotta, olivenolie, grill, timianDenne græskarpizza bagte vi faktisk sidste weekend, da vi eksperimenterede med hjemmelavet calzone. Det er en hvid pizza – eller en bianco, som det nok ville hedde hos pizzeriaet – eftersom tomatsaucen er udskiftet med ricotta. Det er en superenkel pizza, hvor du skal bruge følgende:

Græskarpizza med ricotta og bacon
til 1 person

1/4 portion pizzadej
125 g ricotta
1 spsk olivenolie
1 tsk timian
3-4 meget tynde skiver hokkaido græskar
ca. 75 god bacon i skiver

Pizzadejen æltes sammen dagen før. Varm grillen op. OBS – denne græskarpizza kan bages både i ovnen og på grillen, og vi tog som sagt sidstnævnte.

Steg baconen mør men ikke sprød.

Rul pizzadejen ud. Rør ricotta og olie sammen og smør den på dejen. Drys timian over. Hvis din bacon ikke er så salt, så drys også lidt salt på pizzaen. Læg græskarskiver på pizzaen og drys bacon over. Bag din græskarpizza på grillen (eller i ovnen) til bunden er sprød.

Note: Rigtig fin kombination af ricotta, græskar og bacon. Jeg tror, denne pizza vil indgå i vores repertoire af efterårs- og vinterpizzaer fremover :)

Hjemmelavet calzone

hjemmelavet calzone, pizza, italiensk, grill, hvedemel, gær, skinke, svinekød, svampe, mozzarella, ost, parmesan, PrimaDonna, ricotta, tomater, tomatsauceHjemmelavet calzone er virkelig let at lave, og jeg forstår ganske enkelt ikke, hvorfor jeg har ventet så lang tid med det! Jeg har godt nok overvejet det mange gange, men af ukendte årsager ventede jeg med det til indtil sidste weekend, hvor jeg ENDELIG fik eksperimenteret med hjemmelavet calzone.

En calzone er en lukket pizza, og den findes i et utal af variationer. Jeg ville gerne lave en, der var tæt på den originale calzone, så fyldet i min udgave blev skinke, ricotta, mozzarella og PrimaDonna (i stedet for parmesan). Jeg sneg dog også champignons med i fyldet – for det kan jeg godt lide – og så blev tomatsaucen selvfølgelig serveret ved siden af.

Hjemmelavet calzone
2 personer

1 portion pizzadej
100 g skinke
200 g champignons
125 g ricotta
1 mozarella-kugle
50-60 g friskrevet hård salt ost – enten parmesan eller PrimaDonna
1 spsk olivenolie

Tomatsauce
til 2-3 stk. calzone

et løg, skåret i tern
2 fed hvidløg, pressede
en klat smør
1 dåse flåede tomater
1 dl kraftig rødvin
1 spsk oregano
salt og peber

Start med at lave dejen dagen før – se føromtalte link til pizzadej.

Gå i gang med tomatsaucen 1½ time før, at du skal bruge den. Fremgangsmåden er ganske simpel. Smelt smør i en gryde og svits løg og hvidløg ved middelvarme i et til to minutter – løgene skal ikke tage farve. Tilsæt oregano og rør godt rundt, inden du tilsætter tomater og rødvin. Læg låg på gryden og lad det simre videre ved lav varme i en times tid. Smag til med salt og peber.

Rens svampene og skær dem i skiver. Rist dem på en pande i en klat smør, indtil de er møre og bløde.

Skær skinken i strimler.

Skær mozzarellaen i små tern og rør den sammen med ricotta, olivenolie og den friskrevne hårde ost.

Selve pizzabagningen:
Vi plejer at bage pizzaer på grill, og det gjorde vi også, da jeg eksperimenterede med hjemmelavet calzone. Du kan dog også sagtens bage calzone i ovnen – så skal den typisk bages ved 250 grader i 15-20 minutter. Har du en grill, hvor du kan styre temperaturen, så fyr den gerne op på 300 grader. Vi plejer at bruge en glat flise (uden glasur) fra byggemarkedet til at bage pizzaer på, men da den er ved at være slidt op, havde vi købt en bagesten til grillen.

Del pizzadejen i to lige store kugler og rul dem ud på et meldrysset bord. Fordel halvdelen af ostefyldet på den ene halvdel af pizzadejen – sørg for, at de yderste 3-4 cm dej holdes fri fra fyld, så det er muligt at lukke pizzaen bagefter. Put skinke og champignons oven på ostefyldet og fugt derefter pizzakanten med lidt vand, inden du folder den anden halvdel af pizzadejen over, så pizzaen nu har form som en halvmåne. Klem pizzaens kant sammen og lav små folder hele vejen rundt. Bag din calzone – er det på grill ved 300 grader, så skal den have 5-7 minutter.

Servér din calzone med lun tomatsauce og et glas rødvin til!

Note: Som sagt – hjemmelavet calzone er virkelig godt! Mmmm… Hvis jeg skulle ændre noget i ovenstående opskrift, så ville jeg skære en smule ned på ricottaen og skrue lidt op for mængden af frisk mozzarella, men det er også det eneste. Det er en skøn og ret mættende pizza.

hjemmelavet calzone, pizza, italiensk, grill, hvedemel, gær, skinke, svinekød, svampe, mozzarella, ost, parmesan, PrimaDonna, ricotta, tomater, tomatsauce

Grillet tyksteg med grøntsagsfad

tyksteg, oksekød, grill, grillet tyksteg, timian, grøntsagsfad, gulerødder, knoldselleri, løg, fløde, bouillon, timian, parmesan, ostI weekenden havde vi gæster på besøg, og de blev naturligvis udsat for stop-spild-af-mad-konceptet i form af et grøntsagsfad med alskens godt fra grøntsagsskuffen samt en grillet tyksteg. Ja, du læste rigtigt. Nu har vi efterhånden ryddet så meget ud i fryseren, at vi primært har oksekød tilbage (fra et større oksekødsindkøb i november hos en lokal landmand), og det ‘gik så ud over’ gæsterne. Der var ingen klager.

Tykstegsfilet er et dejligt stykke kød – ja, jeg havde faktisk glemt hvor saftigt og velsmagende det er. Vi fik lyst til at lave grillet tyksteg, så vi også havde en undskyldning for at finde grillen frem – den er vi nemlig ikke så gode til at få brugt her om vinteren.

Grillet tyksteg
ca. 8 personer

1,4 kg
1½ spsk salt
1 spsk timian

Derudover:
3 håndfulde røgflis

Rids fedtlaget øverst på tykstegen og gnid kødet grundigt ind i en blanding af salt og timian. Sæt det tilbage i køleskabet og lad det hvile 3-4 timer. Tag kødet ud en time inden, at du vil sætte det på grillen. Husk ved samme lejlighed at smide røgflis i en skål og overhælde det med vand.

Varm grillen op. Vi har en lukket grill, hvor det er let at styre temperaturen, så vi gik efter en temperatur på 110 grader. Når kullene er ved at være klar, smider du røgflis på og lægger tykstegen på, så den får indirekte varme. Stik et stegetermometer i kødet og lad det derefter passe sig selv, indtil kødets kernetemperatur når op på 58 grader – det tager 1-1½ time. Tag kødet af grillen og læg det på et spækbræt. Vikl stanniol omkring og læg et tykt viskestykke over. Lad kødet trække en halv time, inden du skærer det ud.

tyksteg, oksekød, grill, grillet tyksteg, timianEn grillet tyksteg, der både er saftig og perfekt mør på samme tid. Kødet er blevet lidt rødere end ellers på grund af røgningen i starten.

grøntsagsfad, gulerødder, knoldselleri, løg, fløde, bouillon, timian, parmesan, ostGrillet tyksteg blev som sagt serveret sammen med et grøntsagsfad… og en lille grøn salat bestående af grønkål, æbler, valnødder og honning.

Grøntsagsfad
ca. 4 personer

400 g gulerødder, skåret i tern
400 g knoldselleri, renset og skåret i tern
1 stort løg, skåret i grove tern
2½ dl fløde
2½ dl bouillon – jeg brugte oksebouillon
1 spsk timian
Salt og peber
1½-2 dl friskrevet ost – gerne parmesan eller anden salt, hård ost

Rør gulerødder, knoldselleri, løg og timian godt sammen. Hæld grøntsagerne i et ildfast fad og hæld bouillon og fløde over. Drys salt og peber og og top dit grøntsagsfad med friskrevet ost.

Stil grøntsagsfadet i ovnen ved 200 grader i en times tid. Jeg slukkede derefter for varmen og lod det få et kvarters eftervarme, mens jeg anrettede resten af mad.

Grillet højreb med kold bearnaisesauce

grillet højreb, oksekød, rosmarin, grillNu hopper jeg lige et par uger tilbage – helt præcis til juleferien, hvor vi serverede grillet højreb for vores gæster. Jeg fandt nemlig et stykke højreb frem, som var blandt den portion oksekød, som vi købte af en lokal landmand tilbage i november måned.

Jeg har ikke prøvet at lave grillet højreb før, så gemalen og jeg læste lidt forskellige råd igennem på nettet, inden vi kastede os ud i det. Jeg gav kødet en rub og sørgede for de forskellige typer tilbehør, mens gemalen stod for at passe grillen.

Grillet højreb
6-8 personer

1,6 kg højreb
2 spsk groft salt
1½ spsk rosmarin

Fjern evt. fedtklumper eller sener og gnub derefter kødet grundigt i en blanding af salt og rosmarin. Lad kødet trække i minimum fire timer i køleskabet og gerne længere. Tag kødet ud af køleskabet ca. en time inden, at det skal på grillen.

Læg derefter kødet på grillen ved indirekte varme. Vi har en grill, hvor vi kan holde øje med varmen, og her holdt vi den på ca. 110 grader i ca. 1½ time. Husk at sætte et stegetermometer i kødet. Når kernetemperaturen er omkring 56 grader, fyrer du godt op for grillen og giver kødet ca. et kvarter mere (så den får lidt mere farve til sidst). Kan du ikke styre varmen på din grill, lader du blot kødet ligge, til det har fået en kernetemperatur på 58-60 grader, inden du tager det af.

grillet højreb, oksekød, rosmarin, grillLad kødet hvile på et spækbræt – med stanniol over – et kvarters tid, inden du skærer det ud. Tadaa – smukt, saftigt rosarødt kød!

grillet højreb, oksekød, rosmarin, grillGrillet højreb kan klart anbefales – det er saftigt, mørt og lækkert. Du kan evt. give det lidt (ekstra) røgsmag ved at smide lidt fugtigt træflis på grillkullene lige inden, at du skal til at grille kødet.

Vi serverede grillet højreb med stegte bådkartofler vendt i olie og rosmarin, rødvinsstegte rødløg, kogte grønne bønner samt kold bearnaisesauce.

T-bone steak med efterårstilbehør

t-bone steak, steak, grill, oksekød, rosmarin, jordskokker, smør, grønkål, rødvin, sukker, majsstivelseTidligere på ugen købte vi en stor portion oksekød, så nu har vi oksekød nok til hele vinteren og en god del af foråret! Da vi hentede kødet hos slagteren, benyttede jeg selvfølgelig muligheden for at lave hjemmelavet tatar af det friskslagtede kød, men da der også var t-bone steak blandt kødpakkerne, gemte jeg to stk. til dagen efter, så vi kunne smide dem på grillen.

Jeg har ikke så mange erfaringer med t-bone steak, så det var en kærkommen mulighed for at blive lidt klogere på, hvordan sådan en sag skal tilberedes. Det endte dog med, at det var gemalen, der var grillmester, eftersom han kom først hjem, så vi lavede mad i fællesskab.

T-bone steak forbindes ofte med amerikansk madlavning, men jeg valgte at lave en form for dansk efterårsudgave af serveringen, eftersom hver t-bone steak blev krydret lidt med salt, peber og rosmarin, inden de røg på grillen, og så blev de serveret sammen med jordskokker, grønkål og rødvinssauce.

T-bone steak med efterårstilbehør

2 personer

2 stk. t-bone steak
salt og peber
1-1½ tsk rosmarin

Tilbehør:

4 store jordskokker
lidt smør
salt og peber
1 grønkålsblad
lidt rapsolie
lidt æblecidereddike

+ rødvinssauce

Tag de to t-bone steaks ud af køleskabet ½-1 time før, at de skal steges. Krydr dem med salt, peber og rosmarin. Varm din grill op til max varme – i vores tilfælde er det ca. 350 grader.

t-bone steak, steak, grill, oksekød, rosmarinSmid begge steaks på grillen på direkte varme og giv dem ca. 1½ minut på hver side. Tag dem af og lad dem hvile på et spækbræt i et kvarter. Lad i mellemtiden temperaturen i grillen falde til 150 grader.

Steg de to t-bone steaks på begge sider – de skal have tre minutter på hver side – og så er de klar til servering!

t-bone steak, steak, grill, oksekød, rosmarinTilbehøret kan du sagtens nå at lave i det kvarter, hvor kødet hviler inden anden stegning.

Skrub jordskokkerne og skær dem i mindre stykker. Steg dem ved mediumvarme en god klat smør på en pande. Mens de steger, river du grønkålsbladet i mindre stykker og overhælder det med kogende vand. Lad det trække i min. fem minutter. Smag de stegte jordskokker til med salt og peber og stil dem til side. Husk at lave rødvinssauce!

Hæld vandet fra grønkålen og hak den groft. Vend det i en skål sammen med jordskokkerne, lidt rapsolie og lidt æblecidereddike.

Servér hver t-bone steak med det lune tilbehør og saucen.

Note: Sådan en supermør, knaldrød og saftig t-bone steak er virkelig kræs! Det er jo en simpel måde at servere den på, men det passer fint, for kødet i sig selv er så skønt og velsmagende, at det ikke behøver at konkurrere med komplekse former for funky tilbehør.