Fyldte vinblade med oksekød

fyldte vinblade, tyrkisk, mellemøsten, oksekød, løg, chili, cayennepeber, tomater, ketchupJeg nærmer mig så småt afslutningen på det tyrkiske benspænd. Inden da skal jeg dog nå at blogge om disse fyldte vinblade – eller dolmere som det også kaldes (eller dolma). Jeg har tidligere lavet kåldolmere – også i vildtkødsversion med kål og med bacon – men denne gang var det tid til at lege med vinblade. Det har jeg gjort en enkelt gang før (hvor jeg dog ikke fik blogget om det), og det kan være lidt af et pillearbejde, så derfor tog det lidt tid, før jeg gik i kast med det.

Jeg hentede inspiration fra kogebogen ‘Mellemøstlige køkkener’. Jeg valgte dog at skrue ned for kødmængden, op for rismængden samt udskifte tomatpuré med ketchup. Sidst men ikke mindst tilføjede jeg lidt sumak for at give retten ekstra syrlighed, men det er ikke et must, så du kan udelade det, hvis du ikke har sumak på lager.

Fyldte vinblade med oksekød
ca. 5 personer

ca. 300 g vinblade – jeg brugte vakuumpakkede

Fyld:
250 g hakket oksekød
2 mellemstore rødløg, finthakkede
6 spsk grødris
3 spsk hakket bredbladet persille
1 tsk chili eller cayennepeber
1 tsk sumak (kan udelades)
4 spsk ketchup
salt og peber

Tomatsuppe:
1 dåse hakkede tomater
4 dl vand
2 spsk ketchup

Bring en gryde vand i kog og put derefter vinbladene i. Lad det koge i par minutter og hæld så vandet fra. Rør fyldet sammen i en skål. Tag et vinblad og fold det forsigtigt ud på et spækbræt. Nip eller skær stilken af. Læg en tsk af fyldet på midten af vinbladet og fold tre af bladets sider ind over fyldet, inden du ruller vinbladet sammen om den fjerde del af bladet. Læg de fyldte vinblade i en stor gryde. Når du har rullet dem alle, rører du tomatsuppen sammen og hælder forsigtigt over vinbladene. Lad de fyldte vinblade simre under låg i ca. 40 minutter.

Servér de fyldte vinblade sammen med en hvidløgscreme (lavet på græsk yoghurt, presset hvidløg og salt) samt lidt brød – for eksempel fladbrød.

Note: Jeg var ret vild med de fyldte vinblade – ikke mindst det ekstra pift, som sumak gav. Det giver noget syrlighed, og det var gemalen ikke lige så vild med som jeg, så jeg har skruet ned for mængden i den opskrift, jeg har noteret herover (da jeg selv brugte noget mere). De fungerer i øvrigt fremragende som restemad, da de – ligesom lasagne – trækker mere smag ved at stå i køleskabet natten over.

2 tanker om "Fyldte vinblade med oksekød"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *