Fyldte æbleskiver og varm æble-romdrik

Fyldte æbleskiver og varm æble-romdrik

Inden jeg kaster mig over de udenlandske juleretter, så vil jeg lige fortælle om den nye version af æbleskiver, som jeg afprøvede i weekenden. Jeg er ellers ikke så meget til de klassiske danske julekager, men æbleskiver skal vi dog have hvert år – og de skal være hjemmelavede! Denne gang ville jeg prøve noget nyt – nemlig at lave fyldte æbleskiver.

Fyldte æbleskiver

Jeg plejer at bruge natron i æbleskiver, men jeg har hørt flere anbefale at bruge gær i stedet, så det måtte jeg prøve til mine fyldte æbleskiver. Jeg tog udgangspunkt i førnævnte opskrift men erstattede natronen med 25 g gær. Derudover sørgede jeg for at lune kærnemælken, så den var håndvarm, inden jeg rørte gæren ud i dejen. Da dejen var rørt sammen, lod jeg den stå lunt i ca. 40-45 minutter, inden den blev bagt på æbleskivepanden. Jeg havde skåret en række pigeonæbler i mindre stykker – ca.1-2 cm på hver led – og puttet dem i en gryde sammen. Her hældte jeg også lidt vand i og hvad der svarede til halv mængde sukker i forhold til æbler (altså én del sukker, to dele æbler). Dem lod jeg koge møre, inden jeg vendte æblerne i stødt kanel. Så fik de lov til at stå og trække, indtil jeg var klar til at bage æbleskiverne.

Jeg brugte den sædvanlige flere-steps-æbleskivestegning, hvor jeg sørgede for at proppe et lille stykke æble i hver æbleskive, når den var drejet en halv omgang. Det drillede lidt i den første portion, hvor panden heller ikke var helt mættet med smør, men derefter gik det let. Hvis du vil prøve at lave fyldte æbleskiver, så sørg for, at fyldet ikke er køleskabskoldt. Æbleskiverne bager ikke så lang tid, at fyldet for alvor kan nå at blive varmt. Af samme grund var det også en fordel at lave de kanelsyltede æblestykker ca. samtidig med, at dejen blev rørt, så æblestykkerne stadig var lune, da de skulle bruges.

Jeg serverede de fyldte æbleskiver med lidt forskelligt tilbehør – flormelis, æblesirup og kvædemarmelade – og personligt holdt jeg mest af kombinationen af æblesirup og flormelis. De fyldte æbleskiver var en rigtig dejlig variant, og som kuriøs oplysning kan jeg fortælle, at tilbage i 1700-tallet blev æbleskiverne faktisk bagt med æblestykker i.

Sammen med de fyldte æbleskiver fik vi – selvfølgelig – en varm æbledrik, som jeg havde fået inspiration til, da jeg læste Anarkistens seneste kogebog ‘Vinterkage’. Her er der et helt afsnit med skønne varme drikke, og her var der blandt andet en varm drik lavet på æblemost. Den valgte jeg at lege lidt videre med og tilsatte stjerneanis, som jeg er helt bidt af, samt en god sjat rom.

Til seks personer brugte jeg 1½ l friskpresset æblemost, 3 stykker kanelstang, 1 stjerneanis, to flækkede vaniljestænger, ca. 100 g lyst rørsukker samt 1 dl mørk rom. Alle ingredienser undtagen rom varmes op i en gryde, indtil sukkeret er opløst, og væsken når kogepunktet. Derefter tager du gryden af komfuret og lader indholdet hvile sig i ti minutter, inden du atter varmer det op til kogepunktet. Hæld rommen i og servér drikken med det samme.

æbledrik, æblemost, kanel, stjerneanis, vaniljestang, rørsukker, rom


13 thoughts on “Fyldte æbleskiver og varm æble-romdrik”

  • Mum mum mum, kunne jeg godt spise lige nu midt i eksamenslæsningen! 🙂 Var der nogen særligt positive forandringer med gær ift natron? Plejer nemlig altid at anvende natron, da jeg frygter gærsmagen.
    KH Maiken

    • Se, jeg ærgrede mig faktisk over, at jeg ikke bagte en version med natron ved siden af, så jeg kunne sammenligne. Synes ikke der var gærsmag. Den største forskel – uden at kunne sammenligne smag – var at dejen skulle laves i god tid, så den lige kunne stå og pønse lidt, inden den skulle bruges 🙂

  • Årh de lyder ellers ret så skønne. Jeg har endnu ikke prøvet at komme fyld ind i æbleskiven, så måske jeg skulle hoppe ud i det snart og prøve med kanelsyltede æbler 🙂 De ser også bare så flotte ud, dine æbleskiver !!

    • Tusind tak! Det er jo sjovt at proppe ting i æbleskiver, så hold dig endelig ikke tilbage! Tror jeg skal lege videre med konceptet en anden god gang 🙂

  • Mmm… de ser rigtig gode gammeldags ud – kan godt lide at de er lidt mørke i det 🙂
    (og god ide med de lune æblestykker, et godt tip)
    Hilsen Lykke

    • Hehe, jeg er heller ikke til blegfimsede æbleskiver! 😀
      Selvfølgelig skal de heller ikke brænde på, men jeg kan nu godt lide, at de har farve – og så bliver min nye æbleskivepande også temmelig varm, så det er også svært at undgå.

  • De ser lækre ud, jeg tror snart min æbleskivepande skal i brug. 🙂

    Jeg er spændt på dit svar på spørgsmålet om gær kontra natron, for jeg er i tvivl om, hvad jeg skal bruge. Camilla Plum sværger til gær, men mange andre taler varmt for natron.

    • Jeg kender flere, der sværger til gær, og det kan jeg også godt finde på at bruge en anden gang. Men om jeg helt afsværger at bruge natron – det tror jeg ikke. Jeg skal i hvert fald lave en smagstest først af de to udgaver, før jeg lægger mig fast på noget.

  • Hej Piske, efter jeg prøvede at lave æbleskiver med gær, kan jeg slet ikke holde ud at lave dem på nogen anden måde, synes dejen bliver så meget bedre at arbejde med, og ja de får bare et andet bid. Jeg bruger så piskefløde i stedet for kærnemælk, eller halvt af hver, dejen bliver bedst hvis den kan få lov at stå i hele 2 lange timer…, og så selvføli citron og kanel i hihihi

    Det smager også ret godt hvis man laver æbler i bitte små tern, frisk, og så lige rør dem sammen med hindbær syltetøj og lægger en klat inden i ….

    Tror snart jeg må lave en omgang æbleskiver…

    Hyggehygge
    Marianne

    • Tak for tippet! Kan være jeg skal kaste mig ud i det på et tidspunkt. Mmm – æbleskiver er godt 🙂

    • Pandekagerne plejer nu ikke at være problem hos mig, men æbleskiverne kan nu godt drille i første omgang – især med den nye pande, der ikke er blevet ‘indkørt’ endnu…. hm… det bør jeg gøre noget ved 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *