Lækkert landgangsbrød med tre slags pålæg

landgangsbrød, brød, frokost, æg, pølse, leverpostej, mayonnaise, sennep, karse, rødløgI går spiste vi landsgangsbrød til frokost. Da jeg var barn i 80’erne, var jeg både betaget og mystificeret af landgangsbrød. På den ene side var det praktisk og hyggeligt at spise ét stykke brød med flere slags pålæg på – som en forlænget sandwich – og på den anden side betød det så også, at man ind imellem fik nogle mærkelige kombinationer. Jeg mindes at have besøgt en kammerat, og så fik vi landgangsbrød med tre slags pålæg, hvor den ene var pålægschokolade…! Det er altså en kende mærkeligt, hvis pålægget ved siden af er leverpostej eller spegepølse…

Men nu kan jeg heldigvis selv bestemme, så jeg besluttede mig for at lave et landgangsbrød, hvor pålægget gik fint sammen. Jeg ville dog stadig være tro mod de landsgangsbrød, jeg fik i 80’erne, så det var med til at definere hvilke slags, jeg skulle bruge. Men jeg brugte dog et par tricks til at få smagene til at matche bedre – blandt andet ved at finde en topping, der ville gå til alle tre slags pålæg. Det blev i dette tilfælde rødløg og karse. Derudover rørte jeg lidt mayonnaise og sød sennep sammen, som jeg kunne bruge som smørelse under æg og spegepølse. Jeg har mødt folk, der godt kan lide sennep oven på leverpostej, men det er jeg ikke til, så det undlod jeg.

Til dette lækre landgangsbrød skal du bruge
– et godt hjemmebagt flute. Jeg freestylede mit, men jeg kan anbefale denne opskrift på maltflutes (brug bare en mørk øl). Alternativt så køb et bredt hvidt flute hos bageren – evt. hos Føtex, som plejer at have ok flutes i bagerafdelingen
– kogt æg
– spegepølse
– leverpostej
– rødløg
– karse
– mayonnaise
– sød sennep

Skær et stykke flute, så det er ca. 20 cm langt. Flæk brødet. Tag den ene halvdel og smør den bagerste tredjedel med leverpostej. Rør lidt mayonnaise og sennep sammen (ca. 1:1) og smør det på de resterende to tredjedele. Læg spegepølse på den midterste tredjedel og æggeskiver på den forreste tredjedel. Har du lidt tilbage af sennepsblandingen, så smør lidt oven på æggene og spegepølsen. Pynt med tynde rødløgsringe og karse.

Note: Sådan et sprødt og saftigt landgangsbrød er stærkt undervurderet. Det var langt bedre end dem, jeg fik som barn, og jeg er allerede gået i tænkeboks mht. hvilken slags landgangsbrød, jeg skal lave næste gang.

Hjemmebagt pitabrød med skinke og grøntsager

pitabrød, brød, frokost, hvedemel, fuldkornshvedemel, gær, skinke, kål, ost, dressing, creme raiche, ketchup, paprika, worchestersauce, hvidløgNu er det tid til hjemmebagt pitabrød – det er nemlig langt bedre end det, du kan købe i supermarkedet!

Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg fik pitabrød i min barndom og ungdom, men det er godt nok ikke mange gange, jeg har fået det siden – og så har det primært været med kebab i. Pitabrødet er faktisk fra Mellemøsten, men som barn fik jeg primært pitabrød i en rigtig 80’er-version med skinke, ærter, tomater, salat og thousand island dressing.

Selvom jeg har 80’er-benspænd, så har jeg tilladt mig at modernisere denne udgave lidt, så den passer bedre med årstiden og mine smagsløg.

Men inden jeg når til fyldet, må jeg hellere først præsentere en opskrift på hjemmebagt pitabrød. Inspirationen har jeg fra ‘Gyldendals Bagebog’, men jeg valgte dog at udskifte noget af melet med fuldkornshvedemel samt tilsætte noget rapsolie.

pitabrød, brød, frokost, hvedemel, fuldkornshvedemel, gærHjemmebagt pitabrød
6 stk.

3 dl håndvarmt vand
25 g gær
1 tsk salt
2 spsk rapsolie
2 dl fuldkornshvedemel
5½ dl tipo 00 hvedemel

Hæld vandet i en stor skål og rør gæren ud i det. Tilsæt salt, olie og fuldkornshvedemel og rør det ud, inden du tilsætter hvedemelet lidt ad gangen, indtil du står med en blød og fugtig dej. Ælt den igennem og læg derefter et fugtigt klæde over dejen. Lad den hæve til dobbelt størrelse.

Tænd ovnen og sæt den på 250 grader. Del dejen i seks lige store stykker. Form dem som boller og tryk dem flade. Læg dem på en bagepapirbeklædt bageplade og læg klædet over. Lad dem efterhæve, mens ovnen varmer op. Når ovnen er varm nok, putter du pitabrødene i ovnen. Bag dem i 8-10 minutter og lad dem derefter køle af.

Der skal naturligvis også fyld i et hjemmebagt pitabrød, og her rørte jeg en thousand island dressing samt snittede lidt grøntsager og skinke.

Wannabe mild thousand island dressing

6 tsk creme fraiche 18%
5 tsk ketchup (Heinz)
et lille fed hvidløg, presset
1 tsk sød paprika
1 spsk worchestersauce
evt. en smule cayennepeber
godt med salt og peber

Rør ingredienserne godt sammen. Smag den til, så den passer til dine smagsløg.

Fyld i pitabrød:
– thousand island dressing
– fintstrimlet kinakål
– fintskåret skinke
– tynde rødløgsringe
– ost med jalapenos

Note: Jeg havde helt glemt, hvor godt hjemmebagt pitabrød smager! Det er mindst 100 gange bedre end det pap, man køber i supermarkederne. Og så var det ganske hyggeligt at bruge kinakål igen. Kålen tilføjer et frisk og sprødt pift til retten, men det er først og fremmest dressingen, skinken og osten, man kan smage.

Bagt kartoffel med skinkefyld

bagt kartoffel med skinkefyld, creme fraiche, sennep, skinke, ærter, frokost, svinekødJeg starter 80’er-benspændet med en klassisk frokostret fra min barndom – nemlig bagt kartoffel med skinkefyld. Det er en let frokostret – især hvis du tilbereder den i mikroovnen ligesom jeg gør – og så er det en sund og billig ret.

Jeg kan ikke huske den præcise sammensætning på fyldet fra min barndom, men det er sådan set også lige meget, for mine smagsløg har ændret sig, så jeg blandt andet kan lide retter, hvor der er skruet op for smagen. Jeg har derfor skruet godt op for sennepssmagen i dette skinkefyld, og så har jeg tilføjet ærter, der både smager godt og pynter noget så nysseligt.

Bagt kartoffel med skinkefyld
2 personer

2 store bagekartofler
3 spsk creme fraiche – jeg brugte 9%
1½-2 tsk stærk sennep
salt og peber
100 g god skinke i skiver
ca. 1 dl frosne ærter

Vask kartoflerne og tilbered dem i mikroovnen efter denne metode. De kartofler, jeg brugte, var ca. 50% større end dem, jeg har linket til, så de fik mellem 2 og 3 minutter mere.

Skær skinken i tern. Hæld ærterne i en lille skål og overhæld dem med kogende vand. Lad dem stå 1-2 minutter, inden du dræner dem. Rør creme fraiche og sennep sammen og vend dernæst skinke og ærter i – gem dog en tsk af hver til pynt. Smag skinkefyldet til med salt og peber.

Læg kartoflen på en tallerken og skær et stor kryds i toppen. Tryk den lidt på siderne, så krydset i toppen åbner sig, og put så 1-2 spiseskefulde fyld i. Du kan evt. fjerne lidt kartoffelmasse, så der er bedre plads til fyldet. Så er der bagt kartoffel med skinkefyld – og lidt ekstra skinkefyld ved siden af (det er ikke meningen, at alt fyldet skal være i/på kartoflen fra start….).

Note: Bagt kartoffel med skinkefyld er en superlet frokostret – men kan selvfølgelig også spises om aftenen. Har du ikke en mikroovn, kan du bage kartoflerne i ovnen – det tager i så fald et sted mellem 1 og 1½ time ved 200 grader (afhængig af hvor store kartoflerne er).

Pæreflæsk med rosmarin

pæreflæsk, æbleflæsk, flæsk, bacon, rosmarin, pære, frokost, pålæg, jul, julefrokostDenne pæreflæsk serverede jeg som et alternativ til den klassiske æbleflæsk, som jeg selv er ret stor fan af. Gemalen er dog ikke så meget til klassikeren, så jeg mente, det var en oplagt mulighed for at prøve en anden version af på ham.

Jeg fandt inspiration hos Maden i mit liv, som tidligere har blogget om pæreflæsk. Hun lavede det med timian, men jeg havde mere lyst til rosmarin, så det brugte jeg i stedet.

Det er vigtigt, at du bruger en ret moden pære, for den skal blive blød og mør under stegningen. Du bestemmer selv, om du bruger flæsk eller bacon til retten – jeg valgte at bruge bacon i denne ombæring, da det skulle være en enkelt frokostservering, men til en julefrokost vil jeg nok bruge flæsk i stedet.

Pæreflæsk med rosmarin
2-3 personer

1 stor pære
3-4 skiver bacon eller flæsk
lidt smør
1 tsk finthakket frisk rosmarin
salt

Fjern stilk, blomst og kernehus fra pæren og skær resten i mindre stykker. Smelt lidt smør på en pande og steg baconen på begge sider, indtil den er mør og sprød. Tag baconen af og læg den på et stykke køkkenrulle. Smid pærestykkerne på panden sammen med rosmarinen og lad det simre ved mediumvarme, indtil pærestykkerne er møre. Smag din pæreflæsk til med salt og servér den med det samme.

Note: Denne pæreflæsk har en fin balance mellem den søde, bløde pære og den friske rosmarin. Den er et fint alternativ til æbleflæsk – gemalen var i hvert fald ret begejstret for denne version, og jeg kan bestemt godt finde på at lave den igen en anden dag.

Bagt kartoffel med pølse og krydderier

bagt kartoffel, kartofler, creme fraiche, pølse, svinekød, oksekød, løg, timian, cayennepeberDa jeg brainstormede i forbindelse med mit oktober-benspænd, kom jeg i tanke om, at en bagt kartoffel er en glimrende ret, hvis man gerne vil spare på opvasken. Jeg har tidligere tilberedt bagte kartofler i mikroovn, og det er nærmest uhyggeligt let!

Jeg syntes dog, at min ret skulle have et twist, så jeg brugte en stor, sød kartoffel (den har også en meget smuk orange farve – meget passende til Halloween), og så brugte jeg lidt ekstra krydderier for at modsvare den mere søde, milde smag fra kartoflen.

Jeg brugte følgende køkkenredskaber:
– et mellemstort spækbræt
– to køkkenknive

Bagt kartoffel med pølse og krydderier
let frokost til 2 personer eller solid frokost til 1 person

1 meget stor sød kartoffel (på størrelse med en knyttet mandehånd)
½ tsk stærk cayennepeber
salt og peber
2-3 spsk creme fraiche 18%
70-80 g spegepølse – jeg brugte en med hvidløg
2 spsk finthakket løg
½ spsk frisk timian

Start med at skrubbe kartoflen og tør den grundigt bagefter. Skær den over i to lige store halvdele. Prik kartoflen flere gange med en gaffel eller tandstik. Læg de to stykker kartofler på en tallerken og stil den i mikroovnen. Giv kartoflerne 4½ minutter ved 900 W. Lad dem hvile i 30 sekunder og giv dem så yderligere 4 minutter ved 900 W. Stik i en af kartoflerne for at tjekke, om den er gennembagt. Hvis ikke, så giver du kartoflerne yderligere ½-1 minut ved 900 W. Lad dem hvile et minuts tid, inden du topper dem med creme fraiche, cayennepeber, salt og peber. Brug den ene kniv til at skære et løg i tern i den ene side af spækbrættet og en anden kniv til at skære et stykke pølse i tern i den anden side af spækbrættet. Fordel løg og pølse oven på kartoflerne og slut af med lidt frisk timian.

Du kan spise det hele på en bagt kartoffel, og da mange af vitaminerne og mineralerne sidder i skallen, så vil jeg anbefale det.

Note: Jeg var ret begejstret for denne udgave af en bagt kartoffel. Den søde kartoffel og krydderierne var et godt match, og var det nu heller ikke så ringe endda at få sneget lidt spegepølse med i retten. Du kan naturligvis udelade dette, hvis du foretrækker at lave en vegetarversion.