Gatsby sandwich med paneret fisk

gatsby sandwich, brød, flute, mayonnaise, salat, ketchup, fisk, hvedemel, æg, kartofler, rapsolieDa jeg researchede på sydafrikanske retter, faldt jeg over en Gatsby sandwich, som blandt andet indeholder pommes frites!? Det var naturligvis så pløk, at jeg blev nødt til at afprøve konceptet!

En Gatsby sandwich er ofte en ret lang sag, som flere mennesker så deler. I denne udgave har jeg dog været så pædagogisk at dele den op fra start. Jeg har desuden set en del forskellige udgaver af en Gatsby sandwich, men den laves oftest med pommes frites, ketchup, salat og skinke. Jeg valgte dog at udskifte skinken med friturestegt fisk samt tilføjede lidt mayonnaise – nu vi var i det syndige hjørne, kunne vi lige så godt gøre det ordentligt!

Gatsby sandwich
2 personer

flute – 2 x 15 cm
2 spsk mayonnaise
1 rødfiskefilet
1 dl hvedemel
1 æg, pisket
2 store kartofler
0,75 l rapsolie
salt
2 salatblade
ketchup

Skær kartoflerne over og kog dem næsten møre. Lad dem køle af og skær dem derefter til pommes frites. Varm olien op og steg derefter dine pommes frites i det. Når de er godt gyldne, tager du dem op med en hulske og vipper dem over på noget køkkenrulle, så det overskydende fedt kan dryppe af. Drys salt over.

Skær fisken i to dele og og dem først i mel, så i æg og dernæst i mel. Steg dem i olien, indtil de er godt gyldne. Læg dem på et stykke køkkenrulle.

Flæk flutestykkerne og smør dem med mayonnaise. Læg salat på den nederste del og derefter pommes frites. Så er det godt med ketchup oven på og dernæst fisken. Læg det øverste stykke flute på og tryk let sammen. Servér din Gatsby sandwich med det samme.

Note:Det føltes en smule uartigt at spise en Gatsby sandwich, når nu der var pommes frites i. Sjovt eksperiment, men jeg vil nok foretrække at gemme pommes frites til et andet tidspunkt – sandwichen er ret tungt på kulhydrater 🙂

Braaibroodjie – sydafrikansk sandwich

Braaibroodjie, sydafrikansk sandwich, smør, tomater, løg, ost, frokostDet sydafrikanske benspænd fortsætter – denne gang med endnu en vegetarret, da jeg prøvede kræfter med sandwichen braaibroodjie. Den tilberedes egentlig over grill, men da jeg syntes, det var lidt overkill at tænde op i grillen blot for et par sandwiches til frokost, så blev de altså tilberedt i ovnen.

Braaibroodjie betyder ‘barbeque bread’ og ses ofte i denne version, hvor man kombinerer tomater, løg, ost og chutney mellem to stykker hvidt brød, der derefter grilles.

Braaibroodjie – sydafrikansk sandwich
1 stk.

2 stykker godt toastbrød
smør
ca. 2 spsk chutney – jeg brugte pærechutney
1 mediumstor tomat eller tre cocktailtomater, skåret i skiver
tynde løgringe
cheddar, skåret i skiver
salt og peber

Smør chutneyen ud over det ene stykke toastbrød og fordel tomatskiver, løgringe og cheddar over. Drys salt og peber over. Læg det andet stykke toastbrød ovenpå og smør det med smør. Hvis det er helt optimalt, steger du nu din sandwich på grillen, men du kan også smide den i ovnen i ca. 10 minutter ved 200 grader, indtil brødet er sprødt og gyldent (mere gylden end sandwichen på billedet – lyset snød lidt i køkkenet), og osten smelter.

Note: Braaibroodjie er en saftig og sprød sandwich, der får en fin sødme fra chutneyen og et frisk pift fra tomat- og løgskiverne. Sjov og lidt anderledes form for sandwich.

Lammefrikadeller med krydderier

lammefrikadeller, frikadeller, lammekød, timian, rosmarin, æg, hvedemelMange spiser lam i påsken, så hvorfor ikke prøve et par lammefrikadeller? Jeg stegte en portion i weekenden, som jeg efterfølgende brugte i sandwiches. Dette er en enkel udgave, men du kan sagtens pifte dem yderligere op med lidt hakkede soltørrede tomater og/eller smuldret feta.

Lammefrikadeller

400 g hakket lammekød
1 æg
1 tsk rosmarin
1 tsk timian
½ tsk salt
2 spsk hvedemel
(evt. 50 g smuldret feta eller 50 g finthakket soltørrede tomater)
Smør til stegning

Rør ingredienserne sammen til en lind fars. Lad den stå et kvarters tid, inden du smelter smør på en pande og steger dine frikadeller på den.

Du kan selvfølgelig servere dine lammefrikadeller sammen med alskens tilbehør – om det er salat, ris eller pasta. Du kan også gøre som jeg og bruge dem i en sandwich, hvor jeg kombinerede spinatbrød, hvidløgsflødeost, finthakket spidskål samt lammefrikadeller i en lækker frokostsandwich.

lammefrikadeller, frikadeller, frokost, frokostsandwich, lammesandwich, lammekød, flødeost, spidskål, spinatbrød, brød

Saftigt spinatbrød

spinatbrød, brød, spinat, gær, havregryn, hvedemel, fuldkornshvedemel, creme fraicheI weekenden var det tid til at bage lidt igen, og det blev til dette saftige spinatbrød, da jeg havde brug for et brød til sandwiches. Af samme grund valgte jeg at lave et fladt, bredt spinatbrød, hvor jeg holdt lidt igen med melet – så var jeg nemlig også sikker på, at det ville blive dejligt saftigt.

Saftigt spinatbrød

25 g gær
2 dl creme fraiche
3 dl lunkent vand
½ spsk salt
3 dl havregryn
1 dl fuldkornshvedemel
300 g frossen spinat, optøet
7½ dl hvedemel

Rør creme fraiche og vand sammen i en skål og rør gæren ud i den. Rør dernæst salt, havregryn og fuldkornshvedemel i. Rør den optøede spinat og rør til sidst ca. 6½ hvedemel i dejen, indtil den samler sig. Dejen vil stadig være forholdsvis klæbrig. Dæk skålen med et fugtigt viskestykke og lad dejen hæve til dobbelt størrelse. Drys det resterende mel ud over dejen og dine fingre og tag forsigtigt dejen ud af skålen. Læg den over på en bagepapirbeklædt bageplade og form den til et bredt, fladt brød. Lad den efterhæve et kvarters tid, inden du bager dit spinatbrød ved 210 grader i ca. 25 minutter.

Det flade spinatbrød er perfekt til sandwiches men kan også bruges som tilbehør til supper eller grillmad.

Note: Et dejligt saftigt, grønt spinatbrød. Jeg elsker, at brødet er så fugtigt og lækkert – også dagen efter, at det er bagt. Her er spinaten god til at holde på fugtigheden.

Fiske-landgangsbrød

landgangsbrød, frokost, brød, sandwich, laks, rejer, mayonnaise, dild, tunLandgangsbrødet, som jeg serverede sidste weekend, var en så stor succes, at jeg fulgte op på det i denne uge med et fiske-landgangsbrød!

Konceptet er meget lig et traditionelt landgangsbrød, men ved et fiske-landgangsbrød består pålægget naturligvis af fisk og skaldyr.

Til denne lækre sag – som eventuelt også kan laves i mindre udgave og bruges som forret – skal du bruge:

– ca. 20 cm godt, lyst brød, der flækkes
– store lækre grønlandske rejer vendt i friskpresset citronsaft
– lidt god mayonnaise
– lidt salt
– røget laks
– smør
– tunmousse
– dild

De første to tredjedele af brødet smøres med smør. På den forreste del lægger du et gavmildt lag rejer og topper det med lidt salt og mayonnaise. I midten af brødet lægger du laks, og på den bagerste del smører du et tykt lag tunmousse. Pynt dit fiske-landgangsbrød med frisk dild.