Ramsløgspandekager med ramsløgsolie

ramsløgsolie, ramsløg, olivenolie, pandekager, ramsløgspandekager, mælk, hvedemel, ægJeg varmer så småt op til månedens benspænd, og i den forbindelse har jeg eksperimenteret med lidt forskellige hjemmelavede olier i dag, som jeg skal bruge til anretningen af flere af de kommende retter. Den ene olie – en smuk ramsløgsolie – testede jeg på disse ramsløgspandekager, som jeg serverede til aftensmad.

Ramsløgspandekager
ca. 4 mediumstore, buttede pandekager

40 g ramsløg
3 dl mælk
1 æg
2 dl hvedemel
2 tsk salt
2 spsk olivenolie
smør til stegning

Blend ramsløg og mælk. Rør resten af ingredienserne i – sørg for, at dejen er jævn og lind. Smelt lidt smør på en middelstor pande og steg pandekagerne én for én. Du kan sandsynligvis få lidt flere pandekager ud af dejen, hvis du laver pandekagerne tynde – men jeg foretrak dem lidt buttede.

Note: Flotte grønne pandekager med en mild smag af ramsløg. Jeg fyldte dem med en kødsauce bestående af hakket oksekød, løg, chili, champignons, gulerødder og salt og derefter toppet fyldet med lidt creme fraiche, inden pandekagerne blev dryppet med ramløgsolie.

ramsløgsolie, ramsløg, olivenolieRamsløgsolie

30-40 g ramsløg
1½ dl olivenolie

Skyl ramsløgene og dup dem tørre. Blend dem i ca. tre minutter sammen olivenolien. Lad blandingen hvile i en time, inden du hælder den i en sigte, der er placeret over en skål. Lad din ramsløgsolie dryppe stille og roligt ned i skålen – du må ikke presse ramsløgsblandingen i sigten. Hæld den siede ramsløgsolie over i en lille beholder.

Note: Ramsløgsolie har en smuk grøn farve og en fin og enkel smag af ramsløg. Perfekt til lige at give det sidste touch, når du skal anrette en forret eller hovedret.

Dildsild

dildsild, sild, dild, pålæg, sildepålæg, påske, påskefrokost, julefrokost, frokost, druagurker, creme fraiche, mayonnaise, sennepGemalen og jeg var til påskefrokost i dag, og vi medbragte lidt til det kolde bord – en portion russisk salat samt ovenstående dildsild. Noget af det bedste ved påskefrokost (og julefrokost) er alle de fiskeretter, der ofte kommer på bordet – herunder de mange sildeanretninger – så det var skønt at eksperimentere med en sildeanretning, jeg ikke har lavet før. Dildsild minder lidt om de sommersild, jeg lavede sidste år (og som jeg i øvrigt varmt kan anbefale).

Dildsild

1 glas sildefileter
trefjerdedele bundt dild
1 drueagurk, skåret i meget små tern
1 spsk finthakket løg
½ dl creme fraiche 18%
2 spsk god mayonnaise – jeg bruger Hellmann’s
2 tsk dijonsennep
lidt citronsaft
salt og peber

Skyl og finthak dilden – husk at gemme et par kviste til pynt. Rør dilden sammen med drueagurken, løg, creme fraiche, mayonnaise og sennep. Skær sildene i mundrette stykker og vend dem i dildcremen. Smag dine dildsild til med salt, peber og citronsaft og lad dem trække et par timer inden servering.

Note: Disse dildsild blev lige, som jeg håbede på – smagfulde men samtidig også milde og med en fin smag af dild.  Du kan give dem et ekstra twist ved at tilføje et par tsk finthakkede kapers til cremen, men de er også ganske gode i denne version.

Pålægssalat med oksekød og karry

oksekødspålæg, pålæg, oksepålæg, pålægssalat, oksekød, karry, drueagurker, creme fraiche, honningBruger du resterne af aftensmaden som pålæg dagen efter? Det er nemlig en rigtig fin måde at bruge rester på, og det fik jeg lyst til at gøre forleden, da jeg havde en rest af den texanske søndagssteg. Jeg brugte oksekødet i en pålægssalat, som selvfølgelig fik et skud karry i anledning af månedens karry-benspænd. Jeg brugte en mediumstærk karry fra Urtekram. Den er lidt skarp og bitter i smagen.

Pålægssalat med oksekød og karry

250 g oksesteg, stegt eller kogt
1½-2 dl creme fraiche 18%
3 tsk mediumstærk karry
120 g finthakkede drueagurker – gerne hjemmesyltede
evt. lidt sirup
salt og peber

Rør creme fraiche og karry sammen i en mediumstor skål og stil det i køleskabet en times tid. Flå eller skær kødet i mindre stykker og rør det sammen med creme fraichen og drueagurkerne. Smag til med salt, peber og evt. lidt sirup. Stil skålen med pålægssalat tilbage i køleskabet i minimum en halv time – gerne mere – inden du serverer den til frokost.

Note: Denne pålægssalat har et fint pift af karry, der sammen med drueagurkerne fungerer rigtig godt sammen med oksekødet. Du kan evt. også bruge lidt kapers i din pålægssalat, hvis du vil have en lidt mere kompleks smag.

Stærk hønsesalat med karry

stærk hønsesalat, kyllingesalat, salat, pålæg, kylling, kyllingebryst, mayonnaise, creme fraiche, karry, grøn karrypastaJeg har fået spist en del rugbrødsmadder de seneste dage – selvfølgelig på hjemmebagt rugbrød. Her fik jeg lyst til at tage en gammel kending – hønsesalaten – og lave en version, hvor karryen for alvor fik lov til at spille ind. Det blev til en stærk hønsesalat med masser af karrysmag, hvilket jo er yderst passende til januar-benspændet – mad med karry. Jeg brugte en rimelig mild karryblanding, jeg købte hos ASA i Torvehallerne.

Stærk hønsesalat
nok til 2-3 madder

1 kyllingebryst – enten kogt eller stegt
1 tsk mild sambhar karry – købt hos ASA
1 tsk grøn karrypasta
2 tsk god mayonnaise – jeg anbefaler hjemmelavet eller Hellmann’s
2 spsk creme fraiche
salt og peber
evt. lidt blomsterhonning

Pil skindet af kyllingebrystet og skær kødet i mindre stykker. Rør karry, karrypasta, mayonnaise og creme fraiche sammen og vend kødet i det. Smag til med salt og peber og evt. lidt blomsterhonning. Servér med det samme.

Note: En dejlig kraftig og stærk hønsesalat, hvor karryen giver masser af smag til den ellers ret milde pålægssalat. Du kan evt. pifte hønsesalaten yderligere op med lidt kapers.

Grove fiskefrikadeller med karry

fisk, fiskefrikadeller, mørksej, hvedemel, æg, karry, grove fiskefrikadellerIdeen til disse grove fiskefrikadeller opstod, da jeg var forbi en af fiskehandlerne i Torvehallerne i sidste uge. Her købte jeg lidt forskellige fisk – blandt andet et stort stykke mørksej, som jeg ville bruge i en asiatisk-inspireret ret om aftenen. Jeg sørgede dog for at købe et ekstra stort stykke, så jeg kunne skære noget af det fra og bruge i nogle grove fiskefrikadeller. Da mørksej har en ret mild smag, valgte jeg at eksperimentere med at smage fiskefrikadellerne til med karry. Jeg brugte 2 tsk karry, men vil du have en tydeligere fiskesmag, så nøjes med 1 tsk.

Grove fiskefrikadeller med karry

ca. 350-400 g mørksej eller lignende fast, hvid fisk
1 æg
1-1½ spsk hvedemel
1-2 tsk karry
salt

smør til stegning

fiskStart med at hakke fisken i meget små stykker – se ovenstående billede – og husk undervejs at fjerne evt. fiskeben.

Rør en fars af hakket fisk, æg, karry og hvedemel. Tilsæt lidt salt og lad fiskefarsen trække i et par minutter.

Smelt en god klat smør på en pande og steg fiskefrikadellerne gyldne på begge sider. Servér på hjemmebagt rugbrød med remoulade eller evt. kombineret med en salat.

Sommersild med dild og agurk

sommersild, sild, pålæg, frokost, marinerede sild, agurk, drueagurker, citroner, mayonnaise, creme fraiche, dildSild forbinder jeg mest med jul og påske, men det er synd, for et stykke rugbrød med sild er nu en dejlig frokostret, så hvorfor ikke lave en sommerudgave?

Jeg så på et tidspunkt en sildesalat i et gammelt nummer af Spis Bedre, hvor der blev brugt dild og agurk, og den idé kunne jeg godt lide, så den legede jeg videre med. Denne udgave er noget sundere, da der er langt mindre mayonnaise og mere agurk i denne version.

Sildene blev i øvrigt serveret samtidig med tomattærten med basilikum-hvidløgscremen.

Sommersild med dild og agurk

1 stort glas marinerede sild
et stykke agurk på ca. 12 cm
3 syltede drueagurker
en øko-citron
½ dl mayonnaise
1 dl creme fraiche 18%
2-3 spsk friskhakket dild
salt og peber

Pynt: lidt ekstra dild og agurketern

Skær sildene i mundrette stykker og læg dem i en skål. Skræl den friske agurk, skrab kernerne fri og skær agurken i små tern. Hæld agurketernene i skålen med sild. Skær også drueagurkerne i tern og hæld dem i skålen med sild sammen med creme fraiche og mayonnaise. Vend sildesalaten grundigt. Riv halvdelen af citronen meget fint og vend det i sildesalaten sammen med lidt af citronsaften og dilden. Smag til med salt, peber og evt. lidt mere citronsaft.

Lad sommersildene trække i køleskabet i ½-1 døgn. Anret sildene med lidt agurketern og frisk dild inden servering.

Note: En rigtig dejlig og mild silderet, som får en frisk og sprød smag fra de to typer agurk. Et godt supplement til frokostbordet her om sommeren.

Albóndigas con salsa de tomate og papas con mojo

albóndigas, kødboller, tomatsauce, kalvekød, oksekød, løg, tomater, hvedemelHer kommer et par traditionelle tapas-retter, som vi spiste i weekend. Den ene – albóndigas – er jo egentlig bare den spanske version af kødboller i tomatsauce, en ret som mange kulturer har i en eller anden udgave. Jeg har set mange forskellige versioner på nettet og har her freestylet mig frem til en version. Det er ret forskelligt, hvor meget eller lidt sauce, at folk foreslår, man skal bruge i retten. Jeg vil gerne have en del tomatsauce til denne ret, så jeg vil næsten foreslå dig, at du laver en endnu større portion tomatsauce, end jeg har lavet herunder – men det er jo en smagssag. Det er også forskelligt, om folk koger, steger eller bager kødbollerne. Jeg foretrak at stege dem.

Albóndigas – kødboller i tomatsauce
25-30 stk.

Kødboller:

400 g hakket kalve- eller oksekød
1 løg, revet eller finthakket
2 fed hvidløg, pressede
1 æg
salt og peber
2-3 spsk hvedemel

Tomatsauce:
1 kg meget modne tomater, hakkede
gavmild mængde af olivenolie
2 store løg, finthakket
4-6 fed hvidløg, pressede
lidt vand
salt og peber

Start med tomatsaucen. Hæld lidt olie på en pande og sæt temperaturen på mediumvarme. Hæld de hakkede løg på panden sammen med lidt salt. Lad det simre i ca. 10 minutter, hvor du sørger for at røre i det med jævne mellemrum, så løgene ikke tager farve.

Her kan du samtidig starte på kødbollerne – se længere nede.

Herefter tilsætter du de pressede hvidløg, lader dem stege med i et minuts tid, inden du hælder de hakkede tomater på panden. Tilsæt lidt salt – det skal være med til at trække væden ud af tomaterne – og skru ned for varmen. Lad tomaterne simre i 15-20 minutter og rør ind imellem i retten. Tilsæt lidt olivenolie undervejs. Hvis retten er ved at tørre ud, kan du tilsætte lidt vand, ligesom du spæder tomatsaucen op med vand til sidst, indtil den får den konsistens, du gerne vil have.

Når du vil lave kødbollerne, rører du farsen sammen. Rul boller af farsen – brug evt. en teske til at måle farsen af med, så de ikke bliver for store. Steg dem på en pande i lidt olie eller vent, indtil saucen er klar, og hæld derefter kødsaucen i et stort ildfast fad. Læg kødbollerne i saucen og bag dem i ovnen ved 180-200 grader, indtil de er møre.

Servér retten i små skåle.

Note: En lækker lille servering, som de fleste kan spise.

papas con mojo, kartofler, mojo-dip, dip, dressing, brød, tomater, hvidløg, vegetar Denne ret fandt jeg inspirationen til i den lille kogebog ‘Tapas & snacks’. Jeg ændrede dog lidt på mojoen, da jeg endte med at bruge mere brød (for at få en bedre konsistens), brugte mere hvidløg og udskiftede rødvinseddike med æblecidereddike.

Papas con mojo – saltede kartofler med mojo-dip
2 personer

6 små nye kartofler
1½ spsk salt
vand

Mojo-dip:
2 meget modne tomater
3 spsk smuldret hvidt brød
2-2½ fed hvidløg, presset
1 spsk olivenolie
1 spsk æblecidereddike
salt og peber
evt. lidt sukker

Vask kartoflerne, men undgå at skrubbe skrællen af. Læg kartoflerne i en lille kasserolle og hæld så meget vand i, at det lige akkurat dækker kartoflerne. Bring vandet i kog og tilsæt saltet. Kog kartoflerne møre og hæld derefter vandet fra. Lad derefter kartoflerne køle af, indtil de er lune eller helt afkølede.

Læg de to tomater i en dyb skål og overhæld dem med kogende vand. Vent et minuts tid og hæld derefter vandet fra. Flå forsigtigt skindet af tomaterne og put derefter tomaterne i en blender sammen med brød, hvidløg, olivenolie og eddike. Blend det til en ensartet masse og smag det til med salt, peber og sukker.

Note: Nye kartofler er jo altid skønne, men dippen blev nu meget god – og der var rigeligt af den! Jeg vil anbefale, at du kun laver en halv portion i forhold til ovenstående, med mindre du gerne vil have noget ekstra dip, du kan bruge til andre retter. Jeg brugte den resterende dip til et par sandwiches et par dage efter.

Vi sluttede af med traditionel tapas – serrano-skinke, manchego ost, oliven og chorizo-pølse, der blev kombineret med friskbagt flute.

tapas, oliven, skinke, ost, manchego, chorizo, appetizer