Chopitos – friterede blæksprutter og mini-blæksprutter

blæksprutter, chopitos, skaldyr, tapas, olie, mel, friterede blæksprutterVores ferie i Nice bød også på madlavning, for jeg kan ikke stå for de sydlandske madmarkeder – her er alt, hvad en glad kok kan begære af sprøde og lækre grøntsager, saftige frugter og friske fisk og skaldyr. Og lige præcis med hensyn til sidstnævnte er udvalget stort, godt og billigt! Derfor gik jeg målrettet efter fiskeboderne, da vi var på marked… ikke i Nice men i Ventimiglia, da vi tog en smuttur til Italien en af dagene.

Jeg havde planlagt at købe blæksprutter, da det er svært (og dyrt) at få fat på i Danmark, for jeg ville bruge dem i en række tapasretter, herunder friterede blæksprutter. Der var mange forskellige at vælge imellem – tror den fiskehandler, jeg handlede hos, havde 7-8 forskellige arter, men jeg valgte to. Den ene var en tiarmet blæksprutte-art, som jeg også har set i handlen herhjemme – blandt andet hos Aarstiderne.

blæksprutterJeg købte et halvt kilo – dvs. seks stk. – og tilbage i køkkenet skar jeg hovederne af dem – lige under øjnene. Kroppene blev lagt til side – dem skulle jeg bruge i en anden ret – men til tapasretten med de friterede blæksprutter skulle jeg kun bruge selve fangarmene.

blæksprutter, skaldyr, tapas, olie, melBlækspruttehovederne skylles i vand, inden de vendes i mel. Hæld 2-3 cm rapsolie i en lille dyb stegepande (eller gryde) og varm det op. Test om olien er varm nok ved at stikke enden af en tændstik (den uden svovl :)) i olien. Hvis det syder omkring tændstikken, er olien klar. Put blækspruttehovederne i olien og lad dem stege. De skal kun have ganske kort tid, så tag dem op, så snart fangarmene har krøllet sig sammen og de har fået en gylden farve.

Drys de friterede blæksprutter med lidt salt og paprika og servér straks sammen med aioli (eller allioli som det hedder på spansk).

blæksprutter, skaldyr, tapasMen men… det var faktisk disse små blæksprutter, jeg først forelskede mig i. Længden på dem svarede ca. til min tommelfinger, og jeg har længe drømt om at lave en ret eller to med disse små størrelser.

Jeg var lidt bekymret for, hvordan jeg skulle rense dem – de er som sagt ret små – indtil jeg fandt ud af, at disse mini-blæksprutter såmænd blot skal skylles og derefter steges i olie! Lettere bliver det jo ikke…

blæksprutter, chopitos, skaldyr, tapas… og sådan ser de små friterede blæksprutter ud, når de er stegt i olie. Husk at drysse dem med lidt salt. Blæksprutterne udskiller blækket under stegningen (kan ses i højre side af billedet, hvor der ligger en mørk klump), så det skal du ikke være så bekymret for. De friterede blæksprutter kan spises, som de er – gerne kombineret med lidt brød, aioli og evt. lidt citron.

8 tanker om "Chopitos – friterede blæksprutter og mini-blæksprutter"

  1. Uh, det minder mig om halloween 🙂 Men jeg er jo også en kostfornægter, og du kan nok regne ud, hvor pinligt det var i lørdags, at jeg fx ikke spiser krebs 😉

  2. Jeg synes, det ser ud til, at selve hovedet med øjne sidder med på fangarmene???
    Men man får vel udleveret gaffel OG kniv!

    • Som jeg skriver i indlægget, så skærer man fangarmene af lige under øjnene – netop så øjnene ikke kommer med, når man skal stege de små tentakler 🙂

  3. Pingback: Gambas al ajillo y tomate – rejer i hvidløgs- og tomatsauce | Piskeriset på eventyr

  4. Pingback: Pasta med radicchio og valnødder - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

  5. Pingback: Hjemmelavede blæksprutteringe - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

  6. Pingback: Blækspruttesalat med mynte og koriander - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *