Stolichny salad – en russisk salat

olivier salad, russisk salat, kartofler, skinke, drueagurker, mayonnaise, creme fraiche, gulerødder, dild, æg, løgDu kender sikkert russisk salat – altså den danske udgave af russisk salat med rødbeder. Men skeler du til udlandet, så består russisk salat – også kendt som Olivier salad eller Stolichny salad – dog på ingen måde af rødbeder.

En Stolichny salad er en moderne version af Olivier salad og består som regel af små tern af kogte kartofler, gulerødder, syltede dildagurker, ærter, æg, løg og mayonnaise. Den kan også indeholde kogt kylling, skinke og sennep. Jeg valgte at lave en udgave uden ærter (selvom det ville have set festligt ud) og med skinke, og så rørte jeg mayonnaisen op med creme fraiche, så det ikke blev for tungt og fedt.

Du kan servere Stolichny salad som frokostmåltid – evt. med rugbrød til, når nu vi er i Danmark – men du kan også servere den i mindre portioner som forret. I Rusland serveres den også som tilbehør til hovedretter (tak for info til min læser, Russeren).

Stolichny salad
2 personer som frokostmåltid – 4-5 personer som forret

3 mediumstore kartofler, kogte og skåret i små tern
1 stor gulerod, skåret i små tern – jeg brugte en frisk gulerod, men du kan også brugt en kogt
3 kogte æg
½ rødløg, skåret i små tern
3 drueagurker, skåret i små tern
100 g kogt skinke i tern
2 spsk mayonnaise
3 spsk creme fraiche
1-2 tsk tørret dild (frisk dild kan også bruges)
salt og peber

Rør kartofler, gulerod, æg, rødløg, drueagurker og skinke sammen i en skål. Rør mayonnaise, creme fraiche og dild sammen i en anden skål og vend det i den anden blanding. Smag din olivier salad til med salt og peber.

Note: Stolichny salad er en ganske dejlig frokostsalat eller pålægssalat om man vil. Man bruger ofte kogte gulerødder i den, men jeg kunne godt lide den sprødhed, som den friske gulerod tilførte min udgave af Stolichny salad.

Onion bhajis – friturestegte løg

onion bhajis, forret, appetizer, snack, hapser, friteret løg, friturestegt løg, rødløg, kikærtemel, bagepulver, karry, chili, rapsolie, yoghurt naturel, hvidløg, mynteDa jeg annoncerede mit indiske benspændbloggens Facebook-side, fik jeg straks et forslag om at lave onion bhajis – aka løg vendt i dej og stegt i olie. En herlig indisk snack som du kan bruge som velkomsthapser eller forret. Jeg skelede til en opskrift på onion bhajis hos BBC Goodfood, men justerede en smule hist og her. Desuden lavede jeg en mynte-raita til.

Onion bhajis
forret til 2 personer

1 mellemstort rødløg
50 g kikærtemel
½ tsk bagepulver
1½ tsk karry
en lille mellemstærk rød chili, finthakket
1 dl vand
ca. ½ l rapsolie

Mynte-raita:
2 dl yoghurt naturel
1 fed hvidløg, presset
2 spsk mynte, finthakket
salt
lidt limesaft

Start med mynte-raitaen. Rør yoghurt, hvidløg, mynte og lidt salt sammen og lad det trække i minimum en time – og gerne lidt mere.

Pil løget. Skær den ene halvdel i meget tynde ringe og hak den anden halvdel i små tern. Rør mel, bagepulver, karry og chili sammen i en skål. Tilsæt vand og rør det til en ensartet dej. Vend løg-stykkerne i, indtil de er helt dækkede.

Hæld olien i en mediumstor pande og varm det op. OBS – sæt ikke panden på højeste temperatur, da du så risikerer, at løgene stadig er rå, når dine bhajis er gyldne uden på. Test om olien er varm nok ved at stikke den ikke-svovlbeklædte ende af en tændstik ned i olien. Bobler det omkring træet, er olien varm nok. Brug en spiseske til at lægge dejklatter på panden og steg dem nu på begge sider – de skal have et par minutter på hver side.

Læg de færdige onion bhajis på køkkenrullepapir i et halvt minuts tid, inden du serverer dem sammen med mynte-raita. Husk at smage raitaen til med limesaft og evt. lidt mere salt lige inden servering.

Note: Mmm! Onion bhajis er sprøde, saftige og fint krydrede. Den milde raita passer godt til, da den kan dulme tungen lidt, hvis du synes, at chilien i dine onion bhajis bider lidt.

Squashsuppe med kokos

squashsuppe, suppe. vegetarsuppe, squash, kokosmælk, bouillon, kokosmel, spidskommen, løg, bacon, svinekød, græskarkernerJeg er kommet til at købe et par virkelig store squash til den lokale torvedag, og de skal jo bruges, så jeg eksperimenterede med squashsuppe i sidste uge. Jeg havde samtidig en rest kokosmælk, der også røg i – har du ikke kokosmælk på lager, kan du evt. tilføje lidt fløde til din squashsuppe i stedet for at give den lidt ekstra fyldig og cremet konsistens.

Squashsuppe
forret til to personer

400 g squash, skåret mindre stykker
et lille løg
1 tsk spidskommen
lidt kokosolie – eller evt. rapsolie
1½ dl grøntsagsbouillon
1 dl kokosmælk
evt. 2 to kokosmel
salt og peber

Tilbehør:
Ristede græskarkerner

Hæld olie i en lille gryde og varm den op. Svits løg og spidskommen på panden i et minuts tid, inden du tilsætter squash. Steg det et par minutter, inden du tilsætter bouillon og kokosmælk. Jeg brugte det sidste kokosmælk i en dåse, hvor det mest cremede var brugt, så jeg tilføjede også lidt kokosmel. Det behøver du dog ikke at gøre, hvis du lige har taget hul på en dåse kokosmælk. Lad det simre, indtil squashen er mør. Blend derefter grydens indhold og stil den tilbage på komfuret. Lad din squashsuppe simre lidt videre og smag den så til med salt og peber.

Husk at drysse græskarkerner på din squashsuppe lige inden servering – og evt. bacon, hvis du ikke er vegetar.

Note: En mild og rar squashsuppe, som har en god cremet konsistens.

Stegte auberginer med myntecreme

myntecreme, myntedressing, myntedip, aubergine, mynte, creme fraiche, citronerJeg elsker at købe ind på de bugnende madmarkeder i Sydfrankrig, og på et af dem fandt jeg nogle lækre auberginer, som jeg besluttede mig for at købe. De skulle nemlig steges og serveres med myntecreme senere samme aften. Den ene af auberginerne var hvid, og det havde jeg ikke set før. Der var ikke den store smagsforskel – måske var den hvide lidt mildere end den lilla aubergine, men forskellen var minimal.

De stegte auberginer med myntecreme blev serveret som forret, men du kan også sagtens servere dem som en del af en række småretter.

Stege auberginer med myntecreme
4 personer

8 skiver aubergine, 1½-2 cm tykke
groft salt
olie til stegning

Myntecreme:
1½ dl creme fraiche 18%
ca. 40 mynteblade, finthakkede
citronsaft
salt og peber

Start med myntecremen. Rør de hakkede mynteblade sammen med creme fraiche og lidt citronsaft. Lad det trække i køleskabet en times tid.

Drys groft salt på en tallerken og læg aubergineskiver på. Drys salt oven på skiverne og læg de resterende aubergineskiver oven på. Drys også dem med salt. Lad dem trække en halv times tid, inden du børster saltet af og dupper skiverne tørre. Hæld en gavmild sjat olie på en pande og steg auberginerne, indtil de er bløde og møre.

Smag myntecremen til med salt og peber og servér de stegte auberginer med cremen.

Note: En enkel og dejlig servering, som du sagtens kan variere, hvis du ikke er så vild med mynte. Så udskifter du blot mynten med en anden krydderurt.

auberginer

Blækspruttesalat med mynte og koriander

blækspruttesalat, salat, forret, skaldyrssalat, skaldyr, blæksprutter, mynte, koriander, lime, peberfrugtJeg er ret pjattet med skaldyr og i særdeleshed blæksprutter, så da vi var på ferie i Frankrig, udnyttede jeg muligheden for at lave denne blækspruttesalat. Blæksprutter er nemlig ikke så lette at få fat på i Danmark, medmindre du har en sød fiskehandler i nærheden, der vil skaffe dem til dig. Heldigvis har vi fået en fiskehandler i byen for et par måneder siden, som gerne vil bestille dem hjem til mig, men er du på ferie i Middelhavsområdet, er det helt normalt, at de større supermarkeder og fiskeboder har et pænt udvalg af blæksprutter.

Den type blæksprutte, jeg har brugt i denne blækspruttesalat, har jeg ikke set herhjemme, men du kan sagtens bruge danske blæksprutter.

Blækspruttesalat med mynte og koriander
forret til 6-7 personer

3 mediumstore danske blæksprutter
olie til stegning
en rød peberfrugt, renset og skåret i meget små tern
et halvt bundt koriander
et halvt bundt mynte
saften fra 1-2 lime
3-4 spsk olivenolie
salt og peber

Skyl blæksprutterne. Fjern derefter ‘vingerne’ og hovedet på hver blæksprutte. Gem hovedet – du kan bruge det til friterede blæksprutter. Træk resten af skindet af blækspruttekroppene og fjern indmaden og den fine hinde, der sidder inde i selve blækspruttekroppene.Skyl blæksprutterne godt igen og skær dem i stykker på max 2 cm længde og lad dem dryppe af. Hæld olie på en pande og varm det godt op. Lynsteg blæksprutterne til de er møre – det tager typisk 15-30 sekunder afhængig af, hvor varm panden er, og hvor tykke blækspruttestykkerne er. Pas på, du ikke steger dem for længe, da de så bliver hårde og seje.

Fordel blækspruttestykkerne i et fad sammen med peberfrugtstykkerne. Skyl krydderurterne og hak dem fint, inden du drysser dem over blæksprutterne. Hæld limesaft og olivenolie over din blækspruttesalat og vend det hele godt, så dressing og krydderurter bliver jævnt fordelt. Smag til med salt og peber.

Note: Superfrisk og lækker blækspruttesalat, hvor mynte, koriander og lime giver skaldyrssalaten en skøn sommerlig smag med et syrligt strejf. Du kan spise salaten, som den er, eller du kan kombinere den med lidt ristet baguette.

Vi drak en hvidvin til – endda en, jeg havde medbragt hjemmefra, da jeg havde købt den hos min lokale vinpusher efter at bedt om en vin, der passede til ingredienserne i min blækspruttesalat. En rigtig dejlig vin, som gik godt sammen med retten, da den både tog hensyn til de friske funky krydderier, den milde blæksprutte samt den sødmefulde peberfrugt.

hvidvin