Pebersild til frokostbordet

pebersild, sild, sildefileter, fiskepålæg, julefrokost, påskefrokost, pålæg, frokost, jul, peber, madagaskarpeber, creme fraiche, mayonnaise, hvidvinseddikeDa vi havde julefrokost i lørdags, serverede vi ikke blot en risalamande cheesecake til dessert – der var selvfølgelig også en masse kolde og lune retter inden da. En af dem var pebersild, som var mit forsøg på at lave endnu en spændende sildevariant til julebordet. Jeg serverer altid mindst to slags sild til julefrokoster og påskefrokoster, og den ene af dem er selvfølgelig karrysild med æbler, for det er en meget populær sildevariant i min omgangskreds.

Hvis du er meget ambitiøs, bruger du hjemmelavede marinerede sild til dine pebersild, men du kan selvfølgelig også vælge den noget lettere løsning og købe et glas marinerede sild som jeg gjorde.

Pebersild

1 glas marinerede sild – 4-5 sildefileter
2 spsk god mayonnaise – gerne Hellmanns
4 spsk creme fraiche 18%
3-4 tsk madagaskarpeber
1 tsk friskkværnet sort peber
3 tsk hvidvinseddike
salt
knuste røde peberkorn

Skær sildene i mundrette bidder. Rør mayonnaise, creme fraiche og friskkværnet peber sammen. Knus madagaskarpeberkornene let med en spiseske eller andet og rør dem i cremen. Smag til med hvidvinseddike og salt. Vend sildestykkerne i pebercremen og stil dine pebersild i køleskabet i mindst fem timer, så de kan trække smag. Drys knuste røde peberkorn ud over dine pebersild lige inden servering.

Note: Pebersild er – trods navnet – ikke en voldsom stærk servering – i hvert fald ikke i denne udgave, som var tilpas afdæmpet til, at de fleste kan være med. Du kan dog altid skrue op for pebermængden, hvis du vil have en kraftigere smag. Jeg kan desuden varmt anbefale, at du bruger røde peberkorn til sidst, da de ikke blot er smukke men også lige giver et lille ekstra ’spark’ til smagen.

Hjemmelavet tatar

tatar, hjemmelavet tatar, tartar, oksekød, cognac, kapers, sennep, chili, peberrod, rugbrød, maltmel, smørNår nu månedens benspænd er hakket kød, så må jeg jo også hellere selv hakke noget af det, og hjemmelavet tatar er derfor en oplagt ret at blogge om. Hjemmelavet tatar smager skønt, men jeg har faktisk kun fået det på restaurant indtil nu. Det er en ret, jeg først for alvor forelskede mig i for nogle år siden, for indtil da var jeg lidt tøvende overfor at spise råt kød. Jeg kan huske fra min barndom, at min mor elskede det, og jeg forstod det simpelthen ikke dengang, for jeg fik jo samtidig at vide, at man altid skulle gennemstege kød!? Voksne opfører sig ikke altid logisk… 😉

Nå, men hjemmelavet tatar er ret let at lave – HVIS du har frisk, godt oksekød! Jeg vil til enhver tid anbefale dig at købe kød til tatar hos en slagter, så du er sikker på at få noget, der er så frisk og velsmagende som muligt. Til min udgave af hjemmelavet tatar brugte jeg noget oksekød, som jeg netop havde hentet hos en slagter (sammen med ca. 30 kg oksekød alt i alt – vi købte nemlig et stort kødparti direkte fra bondemanden). Man bruger ofte inderlår eller mørbrad til hjemmelavet tatar, men jeg prøvede at lave det med yderlår, og det fungerer også fint.

Hjemmelavet tatar kan selvfølgelig laves på mange måder – afhængig af årstiden og hvilke friske krydderier, man har adgang til. Jeg er inde i periode, hvor ting godt må være lidt spicy, så jeg puttede lidt chili i min udgave!

Hjemmelavet tatar
2 personer

ca. 400 g frisk oksekød – enten inderlår, yderlår eller mørbrad
evt. lidt smør
2-3 tsk mediumstærk sennep
lidt chili eller cayennepeber
1 spsk cognac
1 spsk kapers
1½ spsk friskrevet peberrod
salt og peber

Derudover:
1 skive rugbrød
evt. ½ spsk maltmel
1-2 spsk smør
salt
rødløgsringe
2 æggeblommer fra økoæg
ekstra kapers
lidt persille

Start med at hakke rugbrødet i små stykker – smuldr det evt. med fingrene. Jeg kan godt lide meget mørkt rugbrød til tatar, så jeg tilføjede lidt maltmel, da jeg ristede brødkrummerne på en pande i en god klat smør. Den bitre smag i maltmelet passer rigtig godt sammen med den runde og fyldige tatarsmag. Maltmelet kan dog udelades, hvis du bruger meget mørkt rugbrød. Lad de stegte brødkrummer køle af på en tallerken.

Svits overfladen på kødet med en brænder. Har du ikke det, tager du i stedet en pande, skruer den op på max varme og smelter en lille smule smør på panden (kun lige så kødet ikke brænder fast på panden). Svits alle sider på kødet – jeg gav hver side ca. 10 sekunder – og tag derefter kødet af panden. Fjern evt. fedt og skind. Skær derefter kødet i tynde strimler og hak dem grundigt.

Rør en tatar af kødet kombineret med sennep, chili, cognac, kapers og peberrod. Smag til med salt og peber og evt. lidt mere sennep og/eller chili.

Drys brødkrummerne på to tallerkner. Del tataren op i to portioner og anret hver portion på hver sin tallerken. Det ser pænest ud, hvis tataren får en rund, skarp kant. Jeg brugte en stor udstikker, som jeg lagde på tallerkenen, inden jeg pressede tataren ned i den med en ske. Da jeg havde glattet overfladen, løftede jeg forsigtigt udstikkeren op igen.

tatar, hjemmelavet tatar, tartar, oksekød, cognac, kapers, sennep, chili, peberrod, rugbrød, maltmel, smørDerefter pyntede jeg tataren med løgringe, æggeblomme, kapers og persille.

Tadaaa – hjemmelavet tatar til to!

Hvis du er meget bekymret i forhold til æggeblommen, så kan du selvfølgelig bruge pasteuriseret æggeblomme. De danske æg er dog erklæret salmonellafri, så jeg bruger altid økologiske æg – også i rå udgave.

Note: Hjemmelavet tatar er som sagt let at lave, hvis blot du kan få fat i frisk oksekød. Det smager rigtig lækkert, og du kan selvfølgelig selv skrue op og ned for krydderierne i retten, ligesom du kan tilføje andre krydderier. Havde jeg givet mig i kast med hjemmelavet tatar tidligere på året, havde jeg helt sikkert brugt frisk estragon i retten, men den er desværre forsvundet fra vores urtebed på denne årstid. Til gengæld kunne jeg så bruge den sidste persille fra bedet. Husk at smage til, når du rører tataren. Jeg lavede en forholdsvis mild udgave, da jeg var bange for at gøre den for stærk, men til en anden gang tør jeg godt hælde lidt mere chili og peberrod i.

tatar, hjemmelavet tatar, tartar, oksekød, cognac, kapers, sennep, chili, peberrod, rugbrød, maltmel, smør

Oksekødspie med gulerødder

oksekødspie, pie, tærte, madtærte, oksekødstærte, kødtærte, oksekød, hakket oksekød, butterdej, løg, hvidløg, timian, creme fraiche, balsamicoeddikeMånedens første benspændsret bliver oksekødspie – eller måske nærmere oksekødspies, for jeg valgte at lave en mini-udgave. Du kan servere oksekødspie for fire personer, hvis det er som forret, eller hvis du serverer meget tilbehør til, eller du kan servere den for to personer sammen med lidt grønt, og så udgør de en fin frokost. Har du ikke små ildfaste forme som dem, jeg har brugt, kan du også lave denne oksekødspie i en større form. Jeg er lidt usikker på, hvor stor formen i så fald skal være, så her må du prøve dig frem.

Min oksekødspie er løseligt baseret på en opskrift fra Newyorkerbyheart, men jeg ændrede en del på fyldet.

Oksekødspie
2-4 personer

3 plader butterdej (dvs. halvdelen af en pakke frosne butterdejsplader)
lidt mel til udrulning
1 æg, pisket

Oksekødsfyld:
250 g hakket oksekød
smør til stegning
1 løg, finthakket
2 fed hvidløg, hakkede
2 gulerødder, revne
1-2 tsk timian
1-1½ dl vand
3-4 spsk balsamicoeddike
1 dl creme fraiche 18%
salt og peber

Smør fire små forme med smør. Rul en plade butterdej ud, så den bliver dobbelt så stor. Skær den over og beklæd to af formene med butterdejen. Gentag processen, så de to sidste forme også bliver beklædt med butterdej. Sørg gerne for, at butterdejen kommer helt op til kanten af formen og et lille stykke ud over – så er der større chance for, at den ikke glider ned i selve formen, når du bager den. Prik bunden af dejen med en gaffel og sæt de fire forme i ovnen ved 180 grader i ca. 15 minutter.

Smelt smør i en lille gryde og svits løg og hvidløg i det, indtil løgene er møre. Tilsæt timian og derefter oksekød, som brunes. Tilsæt derefter gulerødder og vand og lad det simre i nogle minutter.Hæld balsamicoeddike og creme fraiche og vend det godt i oksekødsfyldet. Lad det simre et par minutter og smag derefter til med salt og peber.

Fordel fyldet i formene med den forbagte dej. Rul den sidste plade butterdej ud og del den i fire lige store stykker. Dæk toppen af hver form til med dej og tryk det ned langs kanten med en lille ske eller lignende. Pensl hver oksekødspie med æg. Snit tre-fire huller i toppen af dejen, så den varme luft kan trænge ud under bagningen. Stil de små pies i ovnen igen og bag dem i 15-20 minutter ved 180 grader.

Servér oksekødspie med det samme – gerne sammen med kålsalat og en kold stout.

Note: Oksekødspie er en dejlig servering, og den har en særlig charme, når man serverer den portionsanrettet som i dette tilfælde. Denne udgave er fint krydret, men du kan sagtens vælge at skrue endnu mere op for smagen og for eksempel erstatte vandet af mørk øl eller krydre den med cayennepeber og/eller chili.

oksekødspie, pie, tærte, madtærte, oksekødstærte, kødtærte, oksekød, hakket oksekød, butterdej, løg, hvidløg, timian, creme fraiche, balsamicoeddike

Lammehjerte med æbler

lammehjerte, lammehjerter, indmad, lam, æbler, grønkål, honning, rødløgDenne forret med lammehjerte og æbler serverede jeg for gårsdagens gæster. Vi har haft gæster både lørdag og søndag, så de næste dage blogger jeg om alle madeksperimenterne.

Jeg er i gang med at rydde ud i vores fryser, og her faldt jeg over en pakke med lammehjerte – eller rettere lammehjerter, for det viste sig, at der var to små hjerter. Det er måske lidt for lidt til en hovedret til to personer, men det er nok til en lille forret til fire personer, så det var, hvad jeg lavede i minutterne inden, at gæsterne ankom. Denne forret er nemlig hurtig og let at lave og dermed perfekt til, når man gerne vil bruge så meget tid som muligt sammen med gæsterne.

Lammehjerte er ligesom kalvehjerte mildt i smagen, og da jeg tidligere har fundet ud af, at lynstegning af kalvehjerte kan være yderst delikat, så prøvede jeg noget lignende her – dog ved lavere varme og i lidt længere tid.

Lammehjerte med æbler
forret til 4 personer

2 x lammehjerte
1 rødløg, finthakket
2-3 spsk smør
1 tsk frisk rosmarin, hakket
½ æble, skåret i små tern
lidt honning
1 stort grønkålsblad
salt og peber

Skyl hjerterne og fjern fedt og sener. Skær lammehjerterne i små tern. Smelt smørret på en pande og steg løget ved mediumvarme, til løgstykkerne bliver bløde. Tilsæt lammekødet og lad det simre i nogle minutter. Vend jævnligt kødet på panden. Imens lægger du grønkålen i en skål og overhælder det med kogende vand. Lad det trække i fem minutter.

Når kødet er brunet på alle sider, tilsætter du rosmarin. Lad det simre videre ved lav varme. Hæld vandet fra grønkålen og hak kålen i små stykker. Fordel grønkålen på fire tallerkner. Smag din lammehjerteret til med salt og peber og fordel den over grønkålen. Hæld en smule honning på hver servering og top den med friske æblestykker.

Note: Lammehjerte har som sagt en mild smag, men man kan godt fornemme, at det er lammekød. Det passede godt sammen med det lille strejf rosmarin og sødmen fra æblerne, og så er det både en sund, billig og hurtig ret at lave.

Forretten blev i øvrigt serveret sammen med en lille æbledrink lavet på hjemmelavet æblesaft, der havde fået et skvæt Tanqueray Gin.

Græskarpizza med bacon og feta

græskarpizza, pizza, græskar, butternut squash, bacon, svinekød, timian, feta, forretDa jeg så en opskrift på græskarpizza hos Madbanditten, var jeg helt solgt. Det var små nuttede pizzaer lavet på butternut squash, rosmarin og feta og dermed oplagt at prøve til mit græskar- og majs-benspænd. Hendes udgave var en vegetarudgave, men jeg havde lyst til at lave en græskarpizza med bacon, timian og feta, så det var, hvad der kom på bordet.

Denne græskarpizza gør sig godt som en kæk lille forret, men egner sig også fortrinlig som tilbehør.

Græskarpizza med bacon og feta
forret til fire personer

4 skiver butternut squash – tykkelsen på skiverne skal være 1½-2 cm
lidt olivenolie
lidt salt
ca. 75 g god bacon – ikke den tynde flade udgave men den, du selv skærer i tern
40-50 g feta
lidt frisk timian

Læg græskarskiverne på en bagepapirbeklædt bageplade og pensl dem med lidt olivenolie. Drys salt på og bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter. Steg imens baconen på en tør pande, indtil det har fået farve, men ikke så længe, at det er tørt og sprødt. Tag de bagte græskarskiver ud af ovnen og fordel baconternene ud over dem. Smuldr fetaen ud over græskarskiverne og sæt dem ind i ovnen igen. Grill dem ved lidt højere varme, indtil fetaen begynder at blive gylden. Tag dem ud og anret hver græskarpizza med lidt frisk timian over.

Note: Butternut squash har en dejlig sødme, der gør sig godt med den salte bacon og den milde feta. Sådan en græskarpizza er en rigtig lækkerbisken af en forret og også en glimrende form for tilbehør.