Hvide danske asparges med citronsmør samt stegte rødspættefileter

hvide asparges, smør, citroner, citronsmør, vegetarMånedens benspænd er ved at være ovre. Foråret er slået over i sommer, og jeg er gået i gang med et nyt benspænd. Det præsenterer jeg i morgen.

Men først kommer her de sidste forårsretter, jeg nåede i maj måned. Tidligere på ugen fandt jeg endelig en håndfuld danske hvide asparges, og de kom med hjem i køkkenet, hvor de blev skrællet og den nederste del knækket af. De hvide asparges blev kogt i 6-7 minutter i letsaltet vand, inden de blev serveret som forret sammen med citronsmør (fintrevet skal fra øko-citron rørt med smeltet smør og lidt salt) og en kvist koriander.

stegt rødspættefilet, rødspættefilet, fisk, rugmel, smørHovedretten var lige så enkel – rødspættefileter vendt i rugmel og stegt i en god klat smør på panden. Blev drysset med fintrevet citronskal og lidt salt, inden de blev serveret sammen med en halv avokado.

Citronskallen i de to retter skyldes ikke kun, at jeg elsker citron. Det er jo pt. rabarbersæson, så jeg har selvfølgelig kogt en masse rabarbersaft, som jeg hælder på plastflasker og gemmer i fryseren. Der er ikke noget så dejligt som at hive en flaske sommer – aka hjemmelavet rabarbersaft eller hyldeblomstsaft – frem om vinteren og nyde et glas, mens det grå vintervejr rusker udenfor.

kartoffelsalat, salat, kartofler, skyr, yoghurt naturel, sennep, lakridssennep, purløg, radiserJeg ville gerne have nået at lave et par retter med dejlige danske kartofler, men de eneste nye danske kartofler, jeg stødte på, kostede 40 kr. for et kilo i Irma. Det ville jeg alligevel ikke give. Jeg lavede dog denne kartoffelsalat tidligere på ugen, hvor der indgik skyr, yoghurt naturel, lakridssennep, purløg, radiser, salt og selvfølgelig kogte kartofler.

Plantetid og krydderurtebede

blommetræForåret har for alvor ramt Danmark, så i Kristi Himmelfartsferien susede vi i et af de lokale havecentre for at købe lidt forskelligt til haven.

brombærMange frugttræer og frugtbuske skal helst plantes om efteråret, men vi kunne nære os og købte et par brombærplanter. Da jeg var barn, var jeg hvert år med til at høste adskillelige kilo brombær fra de gavmilde brombærplanter, som mine forældre stadig har, så brombær hører sig efter min mening til i en ordentlig have. Vi valgte også at købe tre jordbærplanter, for vi vil se, om de kan agerer bunddække i et lille hjørne af haven, hvor vi ikke gider at luge synes, at jordbærplanterne passer godt ind.
haveindkøbSidste år prøvede vi for første gang at have et par udendørs-tomatplanter. Selvom sommeren var kold, regnfuld og virkelig træls, så gav planterne ganske godt. Godt nok først i løbet af august og september, men de var værd at vente på. Tomatplanterne er ikke plantet ud endnu, for vi har valgt at give dem et par uger i en lun vindueskarm, så de er lidt større og mere modstandsdygtige, inden de skal udsættes for det lunefulde danske sommervejr.

Vores krydderurtebede er allerede frodige, for både salvie, timian, merian, estragon, purløg, malurt og almindelig mynte har overlevet vinteren. Der er dog altid plads til lidt nyt, så jeg har også plantet bananmynte (i særskilt potte!), skovsyre, karry og rosmarin. Jeg fandt også en koriander, som nu hygger sig i vindueskarmen. Den skal ikke udenfor.
roseGemalen kommenterer ind imellem på, at man kan jo også plante noget i haven, som ikke nødvendigvis skal bruges i madlavningen. Noget som bare skal pynte. Det er jo noget værre vås, men jeg fandt alligevel en rød rose i havecentret, som jeg foreslog, at vi skulle plante. Jeg har så endnu ikke fortalt ham, at jeg har tænkt mig at bruge rosenbladene til rosensirup og rosengelé*muarhahah*

kirsebærtræResten af haven har efterhånden klædt sig forårets spæde grønne nuancer og sarte blomsterfarver. Herover er kirsebærtræet, som sprang ud på én dag. Det er kun bøgehækken, som stadig står og ser lidt trist ud, men den er så småt på vej til at blive grøn.

LunaNår vi nusser rundt i haven, har vi selvfølgelig superkvalificeret assistance. Kattene synes nemlig, at det er meget spændende, at vi trisser rundt udenfor, så de følger med i alt, hvad vi laver og snuser til alt, vi planter eller flytter på. Jo, det er ikke let at lave om på noget, uden at de straks skal kvalitetstjekke det!

Forårsfornemmelser i haven

Nu er vejret mildest talt uinspirerende i dag, men det ændrer ikke ved det faktum, at foråret er over os og er godt i gang med at fortrænge kulden fra jorden. I vores have jubler græsset pt. over regnvejret, mens jeg går og holder øje med, hvad der kommer op af jorden. Hvor mange af krydderurterne fra sidste år har for eksempel overlevet vinteren? Indtil videre titter purløgene frem, men mon ikke flere snart følger efter? Vores rabarber er også kommet frem, og så er der selvfølgelig forårsblomsterne.

Vi har overvejet, om vi skal plante nogle hindbær- eller brombærplanter op ad plankeværket – kan du anbefale en eller flere sorter – eller er der andre bærsorter, som du vil foreslå?

Plante smil og plante solskin

I dag turde jeg endelig plante de små planter og blomster ud, som har stået og feset husleje af i vores bryggers den sidste måned. Jeg fik plantet flere græskarspirer ud, og så havde nogen også talt så godt om Fuglebjerggaards udvalg af spiselige blomster, at jeg endte med at købe frø derfra. To af de fire typer var meget hurtige til at vokse og blev derfor plantet ud i dag. De to andre får lige en uge mere på bordet, inden de er klar.

Jeg fik også nakket nogle små tulipaner, der stod hist og pist i græsplænen foran huset. Én ting er, at jeg ikke kan lide tulipaner – en anden er, at det så ret fjottet ud, når de stod så tilfældigt. Jeg er ikke sikker på, at jeg fik fjernet dem godt nok – de burde være gravet op lidt før på sæsonen – men der var temperaturerne ikke lige til, at jeg ville kravle rundt på græsset…

En tur i parken

Vi gik en tur i to parker i Firenzes midte – både Bardini og Boboli. Entreen kostede 10 euro, og det er dyrt, men det var meget smukt her i det frodige forår, hvor Italien endnu ikke er visnet bort i heden. Jeg tror, jeg vil lade billederne tale for sig selv langt henad og vejen og blot præsentere et udvalg af de mange billeder, vi tog på vores tur rundt i parken.

 


Herunder kommer en blomsterpassage, som vi kom igennem – det var lige, så det indbød til bryllup og romantik!

Vi kom også forbi en plads med en indhegnet sø, hvor der stod masser af små citrontræer.
 
Og til sidst var der en kunstig skabt grotte, som vi også fik studeret lidt, inden det var tid til frokost.