Dildsild

dildsild, sild, dild, pålæg, sildepålæg, påske, påskefrokost, julefrokost, frokost, druagurker, creme fraiche, mayonnaise, sennepGemalen og jeg var til påskefrokost i dag, og vi medbragte lidt til det kolde bord – en portion russisk salat samt ovenstående dildsild. Noget af det bedste ved påskefrokost (og julefrokost) er alle de fiskeretter, der ofte kommer på bordet – herunder de mange sildeanretninger – så det var skønt at eksperimentere med en sildeanretning, jeg ikke har lavet før. Dildsild minder lidt om de sommersild, jeg lavede sidste år (og som jeg i øvrigt varmt kan anbefale).

Dildsild

1 glas sildefileter
trefjerdedele bundt dild
1 drueagurk, skåret i meget små tern
1 spsk finthakket løg
½ dl creme fraiche 18%
2 spsk god mayonnaise – jeg bruger Hellmann’s
2 tsk dijonsennep
lidt citronsaft
salt og peber

Skyl og finthak dilden – husk at gemme et par kviste til pynt. Rør dilden sammen med drueagurken, løg, creme fraiche, mayonnaise og sennep. Skær sildene i mundrette stykker og vend dem i dildcremen. Smag dine dildsild til med salt, peber og citronsaft og lad dem trække et par timer inden servering.

Note: Disse dildsild blev lige, som jeg håbede på – smagfulde men samtidig også milde og med en fin smag af dild.  Du kan give dem et ekstra twist ved at tilføje et par tsk finthakkede kapers til cremen, men de er også ganske gode i denne version.

Appetizer med stenbiderrogn og bacon

stenbiderrogn, fisk, rogn, appetizer, hapser, chips, creme fraiche, bacon, svinekød, rødløgI søndags fejrede vi gemalens fødselsdag sammen med resten af familien. Mens gemalen pakkede gaver op, drak vi lidt mousserende vin – en flaske mousserende Vallformosa, der var frisk, mild og behagelig med et strejf af æbler – og spiste disse små hapsere til. Sæsonen for stenbiderrogn er for alvor startet, og udover at de små fiskeæg smager umanerlig godt, så er de – i mine øjne – også det første tegn på, at foråret nærmer sig.

Jeg eksperimenterede selvfølgelig lidt med disse stenbiderrogn. Ikke blot blev de røget – se mit tidligere indlæg om, hvordan du røger stenbiderrogn – de blev naturligvis også kombineret med bacon i anledning af bacon-benspændet! Ja, det er jo nærmest surf ‘n’ turf… eller… ok måske ikke så meget, men det er i hvert fald en ret funky kombination!

Jeg brugte en økologisk bacon fra Aalbæk, som jeg fandt i Irma. En dejlig – men også smådyr – bacon, som jeg helt sikkert kommer til at bruge mere af den kommende tid.

Røget stenbiderrogn med baconcreme
15-16 hapsere

100 g røget stenbiderrogn
75 g god bacon, skåret i små tern
3 spsk creme fraiche 18% – undgå Thiese, da den er for flydende
2 spsk finthakket rødløg
store, salte kartoffelchips

Steg baconen sprødepå en pande. Gem baconfedtet og lad baconen køle af. Hak baconen fint og rør det sammen med creme fraiche og rødløg. Sæt en klat baconcreme på hver chip og top den med røget stenbiderrogn.

Note: Det er en ret kæk kombination, men det fungerer fint. Den salte bacon og chipsen passer godt med stenbiderrogn – især når der også er en klat creme fraiche og rødløg, som ofte bruges sammen med stenbiderrogn.

Fisk med hvidkål og karryfløde

fisk, kuller, kullerfilet, karryfløde, karrysauce, hvidkål, smør, karry, madras karry, hvidvin, løgJeg vil ikke snyde jer for en fiskeret, nu hvor jeg har karry-benspænd. Fisk og karry går ofte godt sammen – tænk bare på karrysild. Men hvis du ikke er så vild med fisk – eller bor sammen med nogen, der ikke kan lide fisk – så kan du også bruge karryen til at overdøve fiskesmagen. Bare et tip.

Men det gør jeg dog ikke her. Selvom denne karryfløde er rimelig kraftig og har masser af karrysmag, så synes jeg, at kuller – som jeg har brugt i denne ret – er en ganske glimrende fisk. Den er forholdsvis fast i kødet og har en mild smag.

Jeg brugte madras karry i denne ret – den samme udgave som jeg brugte i den fyldige Mulligatawny suppe.

Fisk med hvidkål og karryfløde
2 personer

ca. 250 g kullerfilet
evt. 1 dl hvidvin
et par håndfulde fintsnittet hvidkål
3 spsk smør
½ løg, finthakket
2 spsk madras karry – jeg brugte den fra ASA i Torvehallerne
1½ dl fløde
salt og peber

Læg fisken i et ildfast fad og drys lidt salt over den. Hæld hvidvin i fadet – det kan erstattes af grøntsagsbouillon, hvis du ikke har hvidvin på lager. Sæt fisken i ovnen ved 170 i ca. 20 minutter. Husk at tjekke, om den er gennembagt, inden du slukker for ovnen (fiskekødet skal ikke længere være gennemsigtigt, men fast og hvidt).

Mens fisken steger i ovnen, bringer du en kasserolle med vand i kog. Drys lidt salt i vandet og put hvidkålen i. Lad det simre, indtil kålen er mør. Personligt kan jeg godt lide, at den stadig har lidt struktur/bid og ikke er så blød, at den er ved at skvatte fra hinanden. Hæld vandet fra hvidkålen og vend 1 spsk smør samt lidt salt i kålen.

Når fisken er ved at være klar, skal du tilberede din karryfløde. Smelt 2 spsk smør på en pande. Tilsæt løgtern og karry og rør godt rundt. Lad det stege ved mediumvarme i ca. 30 sekunder, inden du tilsætter fløde. Lad det koge op og derefter simre et par minutter, inden du smager til med salt og peber.

Anret fisken på et leje af hvidkål og hæld karryfløde over.

Note: Hvis fisk og karry er gode venner, så er fløde og karry det også! Denne karryfløde er cremet og krydret på samme tid. Den giver smag uden at være for stærk og går godt sammen med den milde fisk og den solide hvidkål. Denne ret er let at holde af – også selv hvis du normalt ikke er den store fiskespiser.

Nytårsforret – laksemousse med dildolie

laksemousse, rugblinis, blinis, forret, laks, creme fraiche, smør, husblas, lakserogn, hvedemel, æg, bagepulver, rugmel, dild, dildolieJeg håber, du har haft en dejlig nytårsaften. Vi fejrede årets sidste dag sammen med en lang række venner, og jeg havde snuppet opgaven med at lave nytårsforret til hele selskabet. Det blev til denne lille servering, som bestod af laksemousse, rugblinis og dildolie – toppet med lidt lakserogn. Denne nytårsforret kræver ikke så meget tid i køkkenet, da laksemoussen er ret simpel at lave og kan tilberedes dagen før, mens de små blinis kan steges et par timer før. Dildolien kan laves samme dag eller dagen før. Vi var 17 voksne og 6 børn, så jeg lavede 1½ portion laksemousse (men kunne nok godt have nøjedes med 1) og 2 portioner rugblinis (jeg udelod dog estragonen) til denne nytårsforret. Til dildolien brugte jeg 2 bundter frisk dild og 1 dl mild olivenolie.

Hvad vil det nye år byde på?
Det er jo altid et godt spørgsmål. Jeg er typen, der altid laver nytårsforsætter (og som regel også holder dem ;)). Jeg er endnu ikke 100% afklaret med, hvilke jeg skal lave på madfronten – bortset fra ét: Jeg har sat mig for at lære mere om italiensk vin! Hvem siger, at nytårsforsætter skal være kedelige? Jeg fortsætter med at lave benspænd, og benspændet for januar måned blogger jeg om i morgen. Jeg kan røbe, at det bliver spicy!

Hvad med dig? Har du et eller flere nytårsforsætter? Og hvad er det i så fald?

Grove fiskefrikadeller med karry

fisk, fiskefrikadeller, mørksej, hvedemel, æg, karry, grove fiskefrikadellerIdeen til disse grove fiskefrikadeller opstod, da jeg var forbi en af fiskehandlerne i Torvehallerne i sidste uge. Her købte jeg lidt forskellige fisk – blandt andet et stort stykke mørksej, som jeg ville bruge i en asiatisk-inspireret ret om aftenen. Jeg sørgede dog for at købe et ekstra stort stykke, så jeg kunne skære noget af det fra og bruge i nogle grove fiskefrikadeller. Da mørksej har en ret mild smag, valgte jeg at eksperimentere med at smage fiskefrikadellerne til med karry. Jeg brugte 2 tsk karry, men vil du have en tydeligere fiskesmag, så nøjes med 1 tsk.

Grove fiskefrikadeller med karry

ca. 350-400 g mørksej eller lignende fast, hvid fisk
1 æg
1-1½ spsk hvedemel
1-2 tsk karry
salt

smør til stegning

fiskStart med at hakke fisken i meget små stykker – se ovenstående billede – og husk undervejs at fjerne evt. fiskeben.

Rør en fars af hakket fisk, æg, karry og hvedemel. Tilsæt lidt salt og lad fiskefarsen trække i et par minutter.

Smelt en god klat smør på en pande og steg fiskefrikadellerne gyldne på begge sider. Servér på hjemmebagt rugbrød med remoulade eller evt. kombineret med en salat.

Kan du tilberede fisk i mikroovnen?

rødspætte, fisk, kartofler, bagte kartoflerFisk kan sagtens tilberedes i mikroovnen og er faktisk en let måde at ‘dampe’ fisken på, så den ikke taber smag til kogevand eller under stegning. Til gengæld blev mit forsøg ikke særlig kønt… men jeg syntes, I skulle have muligheden for at se, når det ind imellem går galt for en madblogger 😉

Rødspætterne blev i øvrigt serveret sammen med kartofler, der også var bagt i mikroovn.

rødspætte, fiskJeg tog to små fine rødspættefileter og duppede dem tørre. Derefter blev de lagt i en beholder, der kunne tåle at komme i mikroovnen, og så lagde jeg et låg løst på beholderen (så luften kunne slippe ud). Jeg gav fiskene et sted mellem 3½ minutter og 4 minutter ved 900 W.

rødspætte, fisk… og sådan så de ud bagefter! Den ene – til højre – slap rimelig let igennem, mens den til venstre så noget mere… fragmenteret ud :)

Hvad gik galt? Tja, det kan skyldes, at den ‘faste’ side af fisken vendte opad, så den mere saftige del af fisken vendte nedad, og da vandet i fiskene først blev varmet op, så havde vandet svært ved at ‘slippe’ væk. Jeg overvejer også, om jeg hellere burde have tilberedt fiskene ved 600 W – men så var jeg omvendt ikke sikker på, at de blev varmet nok igennem.

Men smagen var der intet i vejen med, så når jeg først har tunet mig ind på, hvordan jeg slipper for, at fisken ‘sprutter’ under tilberedningen, så er dette en fin måde at tilberede fisk på.

Røget makrel med citron-mayo

røget makrel, hjemmerøget makrel, makrel, røgning, grill, citron-mayo, citron-mayonnaise, mayonnaise, æg, citroner, æggeblommer, rapsolieDenne lækre forret lavede jeg en sommeraften, hvor vi havde gæster på besøg. Der er blevet grillet en del denne sommer, og denne aften var ingen undtagelse. Jeg syntes dog også, at der skulle være en forret, og hvorfor ikke lave den på grillen?

Jeg havde købt friske makreller via Aarstiderne, men var ikke opmærksom på, at det var makrelfileter – og ikke hele makreller – jeg havde købt. Da jeg så stod med en portion makrelfileter, tænkte jeg, at det da kunne være interessant at prøve at røge dem. Som sagt så gjort.

Hjemmerøget makrel
4 personer

4 friske makrelfileter
salt og peber

Varm grillen op. Når kullene er klar, smider du en håndfuld våd røgflis på dem og lægger grillristen på. Drys makrelfileterne med lidt salt og peber og læg dem på grillen, så de får indirekte varme. Læg låget på grillen og lad fiskene røge i fred. Røgningstiden kan svinge afhængig af størrelsen på fiskene – disse her fik ca. et kvarter.

Tag makrelfileterne af grillen og servér dem sammen med lidt grønt, lidt knasende (i dette tilfælde knust knækbrød) og citron-mayo.

Citron-mayo

1 æggeblomme
125 ml rapsolie
revet skal fra en øko-citron
citronsaft
salt og peber

Pisk æggeblommen sammen med halvdelen af den revne citronskal og tilsæt derefter lidt citronsaft. Dryp en smule olie i under piskningen og fortsæt med at tilsætte lidt ad gangen under konstant piskning, så den kan optages i cremen. Fortsæt til al olien er brugt. Smag til med resten af den revne skal samt salt, peber og citronsaft.

røget makrel, hjemmerøget makrel, makrel, røgning, grill, citron-mayo, citron-mayonnaise, mayonnaise, æg, citroner, æggeblommer, rapsolie