Fiskehotdog med dildsauce

fiskehotdog, hotdog, fisk, torsk, rugmel, dild, mayonnaise, græsk yoghurt, kapers, syltede agurker, sennep, brød, hvedemel, gær, gurkemejeKan man lave hotdogs med fisk? Selvfølgelig! Her får du mit bud på en fiskehotdog. Månedens mad med dej-benspænd er nemlig en glimrende undskyldning for at lege med nogle fastfood klassikere, og her stod hotdogs for skud den anden dag. Jeg kan i øvrigt røbe, at jeg leger videre med denne kategori i den kommende tid.

Men altså – denne fiskehotdog består af hjemmelavet hotdogbrød, et stykke rugmelspaneret torsk samt en tartarsauce-inspireret dildsauce.

Til fire hotdogs skal du bruge:
4 hjemmebagte hotdogbrød – jeg brugte denne opskrift og tilføjede 1 tsk gurkemeje for at give brødene en smuk gul farve
200 g torskefilet, skåret i smalle stykker
1 dl rugmel
smør til stegning
dildsauce – se opskrift længere nede i dette blogindlæg

Start med at bage hotdogbrødene og lad dem køle af. Rør derefter dildsaucen sammen:

Dildsauce
til fire hotdogs

2 spsk mayonnaise
1 spsk græsk yoghurt
1 spsk kapers, finthakkede
2 spsk dild, finthakket
2 syltede agurker, finthakket
1 tsk stærk sennep
salt og peber
evt. lidt citronsaft

Rør mayonnaise, yoghurt, kapers, dild, agurker og sennep sammen. Smag til med salt, peber og evt. lidt citronsaft.

Nu mangler du blot selve fisken til din fiskehotdog. Jeg har som sagt brugt torsk, men du kan også bruge andre hvide fisk.

Vend torskestykkerne i rugmel. Smelt en god klat smør på en stor pande og steg torskestykkerne i et par minutter på hver side. Vend dem forsigtigt – torsk er en skrøbelig fisk, når den er mør. Tag panden af komfuret.

Og nu… er det tid til at samle en fiskehotdog!

Skær en dyb revne i et hotdogbrød og smør indersiderne med lidt dildsauce. Put forsigtigt et stykke paneret torsk ned i brødet – panik ikke, hvis torskestykket brækker i flere stykker – de kan sagtens bruges i hotdoggen. Top din fiskehotdog med to-tre tsk dildsauce.

Note: Kombinationen af paneret fisk og dildsauce er skøn! Vær opmærksom på, at denne fiskehotdog er en ret mættende sag – først og fremmest på grund af de hjemmebagte hotdogbrød – men det er en ret funky og festlig fortolkning af hotdoggen.

Bagt torsk med bacon og grønkål

bagt torsk, torsk, fisk, bacon, svinekød, æbler, grønkål, smør, spelt. æblesmørVi har ikke fået brugt så megen fisk i madlavningen den sidste måneds tid, så i sidste uge købte vi nogle torskefileter. Da jeg faldt over en spændende ret med bagt torsk og bacon hos Kokkekniven, så jeg det samtidig også som en oplagt mulighed for at tage hul på den hjemmelavede bacon, vi fik til jul.

Jeg udelod abrikoser i min version af bagt torsk samt ændrede på mængderne i retten. Derudover serverede jeg fiskeretten sammen med en lun salat med speltkerner, grønkål og pesto.

Bagt torsk med bacon og grønkål
2 personer

ca. 300 g torskefileter
salt og peber
lidt olie til at smøre fad med

Bacontopping:
ca. 100 g god bacon, skåret i tern
½ æble, skåret i små tern
2-3 spsk smør
1 spsk æblesmør (kan erstattes af æblesirup)

Tilbehør:
2 dl kogte speltkerner
2-3 grønkålsblade, skoldede og hakkede
evt. lidt pesto – enten ramsløgspesto eller basilikumpesto
lidt olie

Start med tilbehøret – speltkernerne skal være kogt, og grønkålsbladene skal lægges i en skål, inden de overhældes med kogende vand. Lad bladene trække, mens du tilbereder resten af maden.

Hæld lidt olie i et ildfast fad og læg torskefileterne i fadet. Drys salt og og peber over og stil fadet i ovnen ved 180 grader i 10-12 minutter.

Mens torsken er i ovnen, smelter du et par spsk smør på en pande og steger derefter baconen ved mediumvarme. Det skal ikke tage farve. Når baconen er mør (men ikke sprød), tilsætter du æbler. Steg det et minuts tid, inden du tilsætter æblesirup og evt. lidt mere smør. Steg det i yderligere et minut og tag det så af varmen.

Anret torsken sammen med bacontopping og speltsalat.

Note: Bagt torsk har en ret mild smag i sig selv, så det er først og fremmest resten af ingredienserne – i dette tilfælde bacontoppingen – der dominerer smagen af denne ret. Den får en fin sødme fra æblesmørret og en røget salt smag fra baconen, hvilket går fint sammen med fisken. Speltsalaten med grønkålen giver lige et frisk grønt pift – både visuelt og smagsmæssigt, så retten ikke bliver for fed eller for sød.

Tomatsild til frokost

tomatsild, sild, sildepålæg, pålæg, julefrokost, påskefrokost, frokost, rugmel, tomater, løg, mørk farin, lagereddike, sennepNu skal man generelt holde sig fra at fryse fisk ned, men disse tomatsild er nu baseret på sild, jeg fandt frem af fryseren. Det er ellers synd at fryse fisk ned, for det kan godt gå ud over fiskens smag og struktur, og man skal derfor helst bruge fisken så hurtigt som muligt. Disse sild frøs jeg ned for nogle måneder siden, da jeg havde fået købt for mange på én gang, men jeg tænkte, de ville gøre sig godt i en tomatmarinade – og til månedens stop-spild-af-mad-benspænd. Jeg har længe pønset på at prøve kræfter med tomatsild, og det kunne jeg jo meget passende gøre nu.

Tomatsild

3-4 store sildefileter eller 6-8 små sildefileter
1 dl rugmel
smør til stegning
1 dåse flåede tomater
et stort halvt løg, hakket
1 dl mørk farin
1 dl lagereddike
2 tsk stærk sennep
salt og peber

Start med tomatlagen. Smelt lidt smør i en lille gryde og steg derefter løgternene bløde. Tilsæt derefter flåede tomater, farin og lagereddike og lad det simre i ti minutter. Rør sennep og og smag til med salt og peber. Lad det køle af i ti minutter.

Rens sildefileterne og fjern finner. Vend dem i rugmel og steg dem i smør i et par minutter på hver side på en pande.

Hæld lidt af tomatmarinaden i et fad og læg derefter de stegte sild ovenpå. Fordel tomatmarinaden over sildene. Lad dine tomatsild trække i to dage i køleskabet, inden du serverer dem til frokost.

Note: Tomatsild er en ret mild og tildels også sødmefuld sildeanretning. Jeg har tilsat lidt mere lagereddike i ovenstående opskrift end da jeg lavede mine tomatsild, da jeg syntes, de godt måtte få lidt mere modspil fra eddiken. Hvis du ønsker en kraftigere smag, kan du tilsætte flere krydderier, når du laver tomatmarinaden.

Pebersild til frokostbordet

pebersild, sild, sildefileter, fiskepålæg, julefrokost, påskefrokost, pålæg, frokost, jul, peber, madagaskarpeber, creme fraiche, mayonnaise, hvidvinseddikeDa vi havde julefrokost i lørdags, serverede vi ikke blot en risalamande cheesecake til dessert – der var selvfølgelig også en masse kolde og lune retter inden da. En af dem var pebersild, som var mit forsøg på at lave endnu en spændende sildevariant til julebordet. Jeg serverer altid mindst to slags sild til julefrokoster og påskefrokoster, og den ene af dem er selvfølgelig karrysild med æbler, for det er en meget populær sildevariant i min omgangskreds.

Hvis du er meget ambitiøs, bruger du hjemmelavede marinerede sild til dine pebersild, men du kan selvfølgelig også vælge den noget lettere løsning og købe et glas marinerede sild som jeg gjorde.

Pebersild

1 glas marinerede sild – 4-5 sildefileter
2 spsk god mayonnaise – gerne Hellmanns
4 spsk creme fraiche 18%
3-4 tsk madagaskarpeber
1 tsk friskkværnet sort peber
3 tsk hvidvinseddike
salt
knuste røde peberkorn

Skær sildene i mundrette bidder. Rør mayonnaise, creme fraiche og friskkværnet peber sammen. Knus madagaskarpeberkornene let med en spiseske eller andet og rør dem i cremen. Smag til med hvidvinseddike og salt. Vend sildestykkerne i pebercremen og stil dine pebersild i køleskabet i mindst fem timer, så de kan trække smag. Drys knuste røde peberkorn ud over dine pebersild lige inden servering.

Note: Pebersild er – trods navnet – ikke en voldsom stærk servering – i hvert fald ikke i denne udgave, som var tilpas afdæmpet til, at de fleste kan være med. Du kan dog altid skrue op for pebermængden, hvis du vil have en kraftigere smag. Jeg kan desuden varmt anbefale, at du bruger røde peberkorn til sidst, da de ikke blot er smukke men også lige giver et lille ekstra ’spark’ til smagen.

Rollmops – rullede sild

rollmops, sildefileter, rullede sild, sild, fisk, rødløg, lagereddike, rørsukker, laurbærblade, peberkorn, sennep, kapersJeg har længe overvejet at lave rollmops – og ikke på grund af navnet, som er lidt pudsigt. Rollmops er en tysk specialitet, hvor man ruller sildefileter omkring noget fyld. De kan selvfølgelig tilberedes på mange forskellige måder, men jeg har holdt mig til en rimelig traditionel udgave, hvor fyldet bestod af sennep, rødløg og kapers. Jeg hentede inspiration i kogebogen ‘Juleretter’, men ændrede noget på sammensætningen. Rollmops egner sig i øvrigt fint som en af fiskeretterne til julefrokosten.

Rollmops
6 personer

6 store sildefileter
6 tsk mellemstærk eller stærk sennep
2 tsk kapers
2 mellemstore rødløg

Marinade:
3 dl lagereddike
1 dl vand
1½-2 tsk røde peberkorn
3 laurbærblade
1 spsk rørsukker
1 tsk salt

Kog marinaden ved mediumvarme i ca. fem minutter. Lad den afkøle, indtil den er håndvarm.

Skyl sildefileterne og dup dem tørre med lidt køkkenrulle. Smør indersiden af hver filet med sennep og fordel kapers ud over. Skær den ene halvdel af et løg i små tern og fordel dem på de smurte indersider af sildene. Rul sildene sammen og fæstn dem med tandstikker. Læg dem i en dyb skål. Skær resten af løgene i både og fordel dem over sildene. Hæld den håndvarme marinade over dine rollmops og sæt en lille tallerken ned i skålen, så den holder sildene under marinadens overflade. Stil evt. noget tungt oven på tallerkenen. Stil dine rollmops i køleskabet og lad dem trække i tre dage, inden de serveres.

Note: Gemalen fik rollmops med på arbejde, hvor de faldt i god jord, og det er da også en ret kæk sildeanretning. Du kan som sagt variere fyldet, og i en af de traditionelle udgaver putter tyskerne også syltet agurk i den rullede sild, ligesom du også kan vælge at putte sauerkraut i, hvis du vil lave en meget tysk version 😉