Fiskefad med ris og porrer

fiskefad, fisk, porre, hvidvin, dild, avokado, risJeg er så småt ved at komme i omdrejninger igen efter sidste weekends ferie sydpå, og så kan jeg meget passende komme videre med månedens benspænd. I dag fik vi dette fiskefad til frokost – en ret, der er let at lave og som virkelig ikke kræver særlig mange køkkenredskaber. Hvis du gerne vil spare noget opvask, så er det altid en god idé at lave alt-i-en gryde/fad/pande, og det er lige præcis, hvad dette fiskefad er.

Til dette fiskefad brugte jeg følgende køkkenredskaber:
– et spækbræt
– en mellemstor skarp kniv
– et ildfast fad

OBS – jeg brugte det mexicanske krydderi epazote til at krydre fisken med, men jeg tror faktisk, at tørret dild er lidt bedre – og så er det også væsentlig lettere at få fat på.

Fiskefad med ris og porrer
2 personer

1½ dl ris
2 dl hvidvin (obs – kan udskiftes med vand)
2 dl vand
2 porrer, skåret i skiver
2 rødspættefileter
tørret dild
salt og peber

Derudover:
olivenolie
1 avokado, skåret i tern
evt. et par spsk creme fraiche

Strø risen ud i et ildfast fad og hæld vin+vand over. Fordel porreskiverne ud over risen og stil fadet i ovnen ved 180 grader. Lad det bage i en halv times tid. Drys salt, peber og tørret dild over fiskene og læg dem oven på porrerne. Lad fiskefadet bage videre i ca. 20 minutter. Test om risene er møre – hvis ikke giv retten et par minutter mere i ovnen.

Anret dit fiskefad på to tallerkener med lidt olivenolie over og sammen med avokado skåret i tern sant evt. også en klat creme fraiche.

Note: Dette fiskefad er en superlet og billig måde at få sneget lidt mere fisk ind i madlavningen. Det er en mild ret, men du kan altid bruge lidt flere krydderier, hvis du ønsker en kraftigere ret.

fiskefad, fisk, porre, hvidvin, dild, avokado, ris

Fiskeburger med tartarsauce

fiskeburger, burger, fisk, torsk, tartarsauce, squashDa jeg kiggede gamle indlæg igennem i forbindelse med forberedelserne til månedens burger-benspænd, blev jeg ret overrasket over, at jeg ikke tidligere har lavet en fiskeburger. Det er da en stor fejl! Så der kom naturligvis fiskeburger på bordet forleden.

Dette er en ret enkel burger – altså bortset fra tartarsaucen, som er let at lave men trods alt har en halvlang ingrediensliste. Du kan med fordel lave en lidt større portion og så bruge resten til aftensmaden dagen efter – for eksempel til en omgang fish & chips.

Fiskeburger
2 burgere

2 burgerboller
250-300 g hvid fisk – jeg brugte torskefilet, der var delt i to stykker
½-1 dl hvedemel
1 æg, pisket
1-1½ dl rasp
smør til stegning

½ mediumstor squash, skåret i skiver
olivenolie til stegning
salt og peber
en tredjedel portion af denne tartarsauce

Hæld olie på en pande og steg squashskiverne møre ved mediumvarme. Drys lidt salt og peber på lige inden, at de er færdige. Tag dem af panden og smelt nu noget smør på panden. Mens smørret smelter, vender du fiskestykkerne først i hvedemel, så i æg og til sidst i rasp. Steg fiskestykkerne gyldne på begge sider. Flæk burgerbollerne og fordel squashskiverne ud over hver burgerbollebund. Læg et fiskestykke på hver og top det med en god klat tartarsauce. Læg overbollen på og servér din fiskeburger med det samme – gerne sammen med en lys, kold øl.

Note: Paneret fisk er et hit hos mange – også hos os – så en fiskeburger med paneret fisk falder selvfølgelig i god jord. Så gør det selvfølgelig heller ikke noget, at den stegte fisk kombineres med en lækker tartarsauce og saftige squashskiver.

Blackened fish – krydret cajun-fiskeret

blackened fish, laks, smør, løgpulver, timian, spidskommen, sennepspulver, paprika, hvidløgssaltDa jeg researchede til mit cajun-benspænd, studsede jeg lidt over navnene på nogle af retterne – blandt andet dirty rice og blackened fish. Førstnævnte var et stort hit her i huset, så jeg tænkte, at blackened fish måske også ville være det og lokkede derefter gemalen til at lave det her til aften.

Blackened fish har sit navn fra selve tilberedningsmetoden, hvor man smører fisken med smeltet smør og derefter vender den i en krydderiblanding. Fisken steges dernæst ved høj varme i få minutter, så den får en sprød og mørk overflade (på grund af kombinationen af smørret og krydderierne). I cajun-køkkenet bruger man ofte ørred, men man kan også sagtens bruge andre faste fiskearter – for eksempel laks, som jeg tyede til.

Denne  udgave fulgte ikke nogen bestemt opskrift på blackened fish men blev freestylet ud fra en række opskrifter, jeg inden havde skimmet igennem. 

Blackened fish
2 personer

2 stykker fast og ikke alt for tyk fisk – gerne ørred. Jeg brugte dog laks
3 spsk smeltet smør

Krydderiblanding:
½ tsk løgpulver
½ tsk sød paprika
½ tsk timian
½ tsk spidskommen
½ tsk sennepspulver
½ tsk røget paprika
1 tsk hvidløgssalt
Friskkværnet peber

Tilbehør:
Kogte ris vendt med letkogte majskorn

Smør laksestykkerne med smeltet smør. Vend fiskene i krydderiblandingen og steg dem ved høj varme i et par minutter på hver side. OBS – lad fiskene være, når de ligger på panden – ikke noget med at skubbe dem rundt undervejs, da det ødelægger den krydrede overflade. De skal kun lige vendes en enkelt gang undervejs.

Servér din blackened fish med en blanding af kogte ris og letkogte majs.

Note: Krydderiblandingen viste sig at sidde lige i skabet – den var tilpas krydret uden at blive for stærk eller skarp og fungerede godt sammen med den milde, fede fisk. Meget lækker ret. Jeg pønser på at prøve tilberedningsmetoden af på andre fiskearter ved lejlighed.

Bagt dorade med citron og basilikum

dorade med citron, basilikum, fløde, fiskGemalen og jeg har lige været på ferie sydpå sammen med resten af familien, hvor vi blandt andet serverede bagt dorade med citron en af aftenerne. Vi bor som regel i hus med køkken, når vi er på ferie i Frankrig og Italien,så de fleste måltider tilberedes i hjemmet. Jeg elsker at købe fisk og skaldyr på ferier sydpå, hvor udvalget er helt fantastisk – og ofte til en ganske fornuftig pris. På det lokale marked faldt jeg for disse smukke dorader, som vi tog med hjem og bagte i ovnen. De første år, vi var på ferie sydpå, turde jeg ikke eksperimentere med fiskearter, jeg ikke havde så megen erfaring med, men de senere år er jeg blevet noget mere modig – blandt andet fordi man som regel slipper godt afsted med at bage fisk i ovnen. Vi tjekkede på nettet og fandt opskrifter på bagt dorade, hvor fisken skulle have 18-20 minutter. Disse dorader fik dog ca. 22 minutter, da de var ret store.

Som tilbehør serverede vi fløde-citronsauce, stegte auberginer samt kogte ris.

Bagt dorade med fisk og basilikum

4-6 personer

2 store dorader
1-1½ citron i skiver
2 spsk friske basilikumblade
salt
lidt olie

Vask fiskene (hvis de ikke allerede er renset for indvolde samt skæl af fiskehandleren, så skal du naturligvis gøre dette først). Gnid fiskene indvendigt og udvendigt med salt og læg et par skiver citron samt lidt basilikumblade i bugen på hver dorade. Smør lidt olie i et ildfast fad og læg doraderne i. Læg et par skiver citron på hver fisk og put fadet i ovnen. Bag dem ved 180 grader i 20-22 minutter. Tag fadet ud af ovnen og lad dem stå et par minutter, inden de serveres på et fad (eller i dette tilfælde en ren stegepande).

Fløde-citronsauce

½ l fløde
saft og skal fra 1 øko-citron
salt og peber
rørsukker

Rør citronsaft, citronskal og fløde sammen i en lille kasserolle og varm det langsomt op. Når det simrer, smager du det til med salt, peber og rørsukker. Servér saucen til fisken.

Note: Dorade er en mild og lækker fisk, og når du bager den, sørger du samtidig for, at fisken beholder meget af saftigheden. Det milde fiskekød går godt sammen med den cremede fløde-citronsauce.

dorade med citron, basilikum, fløde, fisk

Hjemmelavet makrel i tomat

makrel i tomat, fiskepålæg, pålæg, løg, paprika, tomater, timian, sirupDa jeg tilbage i februar havde benspænd om hjemmelavede færdigprodukter, havde jeg planer om at lave makrel i tomat – lige indtil jeg fandt ud af, at det ikke var sæson for makreller! Det er det til gengæld her om sommeren, så for nylig fik jeg endelig prøvet det.

Vores egne tomater står udendørs, så de er først klar til at plukke i august måned, men en af vores venner donerede nogle hjemmedyrkede tomater til os, og så brugte jeg frisk timian fra egen have. Så passer denne makrel i tomat søreme til denne måneds benspænd i stedet 🙂

Jeg skelede til en opskrift på makrel i tomat hos DR, men undlod dog at bruge hvidløg, skalotteløg og tomatkoncentrat og tilføjede i stedet sød paprika. Derudover udskiftede jeg sukker med mørk sirup.

OBS – når du køber makrellen hos fiskehandleren, kan du som regel få han eller hun til at rense den og filetere den for dig. Gør du som mig og selv kaster dig over det, så læs Lone Landmands vejledning i, hvordan du gør.

Makrel i tomat

1 frisk makrel

Tomatsauce:
½ løg, hakket
2 spsk olie
1 tsk sød paprika
2 tomater, hakkede
1 dåse tomater
1-1½ tsk frisk timian
1-2 spsk mørk sirup
Salt og peber

Hæld olie i en kasserolle og svits løgstykkerne i det ved mediumvarme. Tilsæt paprika og rør rundt i 30 sekunder, indtil du tilsætter tomaterne. Rør rundt og lad det simre et par minutter, inden du tilsætter dåsetomaterne og timian. Læg låg på og lad det simre en halv times tid. Tag kasserollen af varmen og blend tomatsaucen til en jævn masse. Sæt kasserollen tilbage på komfuret og lad det simre videre uden låg i ½-1 time, indtil saucen er blevet meget tyk. Læg makrelfileterne ned i tomatsaucen. Lad det stå et minuts tid, inden du slukker for komfuret. Lad makrellen ligge i tomatsaucen, da eftervarmen sørger for at tilberede fisken. Når den værste varme er dampet af, stiller du kasserollen i køleskabet. Når din makrel i tomat er kølet af, er den klar til at spise. Smid den på et stykke rugbrød og top den med lidt mayonnaise.

Note: Damn, det smagte godt! En hjemmelavet omgang makrel i tomat kan varmt anbefales! En dejlig kraftig og sødmefuld tomatsauce, der passer godt til makrellen.

makrel i tomat, fiskepålæg, pålæg, løg, paprika, tomater, timian, sirup