Bagt dorade med citron og basilikum

dorade med citron, basilikum, fløde, fiskGemalen og jeg har lige været på ferie sydpå sammen med resten af familien, hvor vi blandt andet serverede bagt dorade med citron en af aftenerne. Vi bor som regel i hus med køkken, når vi er på ferie i Frankrig og Italien,så de fleste måltider tilberedes i hjemmet. Jeg elsker at købe fisk og skaldyr på ferier sydpå, hvor udvalget er helt fantastisk – og ofte til en ganske fornuftig pris. På det lokale marked faldt jeg for disse smukke dorader, som vi tog med hjem og bagte i ovnen. De første år, vi var på ferie sydpå, turde jeg ikke eksperimentere med fiskearter, jeg ikke havde så megen erfaring med, men de senere år er jeg blevet noget mere modig – blandt andet fordi man som regel slipper godt afsted med at bage fisk i ovnen. Vi tjekkede på nettet og fandt opskrifter på bagt dorade, hvor fisken skulle have 18-20 minutter. Disse dorader fik dog ca. 22 minutter, da de var ret store.

Som tilbehør serverede vi fløde-citronsauce, stegte auberginer samt kogte ris.

Bagt dorade med fisk og basilikum

4-6 personer

2 store dorader
1-1½ citron i skiver
2 spsk friske basilikumblade
salt
lidt olie

Vask fiskene (hvis de ikke allerede er renset for indvolde samt skæl af fiskehandleren, så skal du naturligvis gøre dette først). Gnid fiskene indvendigt og udvendigt med salt og læg et par skiver citron samt lidt basilikumblade i bugen på hver dorade. Smør lidt olie i et ildfast fad og læg doraderne i. Læg et par skiver citron på hver fisk og put fadet i ovnen. Bag dem ved 180 grader i 20-22 minutter. Tag fadet ud af ovnen og lad dem stå et par minutter, inden de serveres på et fad (eller i dette tilfælde en ren stegepande).

Fløde-citronsauce

½ l fløde
saft og skal fra 1 øko-citron
salt og peber
rørsukker

Rør citronsaft, citronskal og fløde sammen i en lille kasserolle og varm det langsomt op. Når det simrer, smager du det til med salt, peber og rørsukker. Servér saucen til fisken.

Note: Dorade er en mild og lækker fisk, og når du bager den, sørger du samtidig for, at fisken beholder meget af saftigheden. Det milde fiskekød går godt sammen med den cremede fløde-citronsauce.

dorade med citron, basilikum, fløde, fisk

Hjemmelavet makrel i tomat

makrel i tomat, fiskepålæg, pålæg, løg, paprika, tomater, timian, sirupDa jeg tilbage i februar havde benspænd om hjemmelavede færdigprodukter, havde jeg planer om at lave makrel i tomat – lige indtil jeg fandt ud af, at det ikke var sæson for makreller! Det er det til gengæld her om sommeren, så for nylig fik jeg endelig prøvet det.

Vores egne tomater står udendørs, så de er først klar til at plukke i august måned, men en af vores venner donerede nogle hjemmedyrkede tomater til os, og så brugte jeg frisk timian fra egen have. Så passer denne makrel i tomat søreme til denne måneds benspænd i stedet 🙂

Jeg skelede til en opskrift på makrel i tomat hos DR, men undlod dog at bruge hvidløg, skalotteløg og tomatkoncentrat og tilføjede i stedet sød paprika. Derudover udskiftede jeg sukker med mørk sirup.

OBS – når du køber makrellen hos fiskehandleren, kan du som regel få han eller hun til at rense den og filetere den for dig. Gør du som mig og selv kaster dig over det, så læs Lone Landmands vejledning i, hvordan du gør.

Makrel i tomat

1 frisk makrel

Tomatsauce:
½ løg, hakket
2 spsk olie
1 tsk sød paprika
2 tomater, hakkede
1 dåse tomater
1-1½ tsk frisk timian
1-2 spsk mørk sirup
Salt og peber

Hæld olie i en kasserolle og svits løgstykkerne i det ved mediumvarme. Tilsæt paprika og rør rundt i 30 sekunder, indtil du tilsætter tomaterne. Rør rundt og lad det simre et par minutter, inden du tilsætter dåsetomaterne og timian. Læg låg på og lad det simre en halv times tid. Tag kasserollen af varmen og blend tomatsaucen til en jævn masse. Sæt kasserollen tilbage på komfuret og lad det simre videre uden låg i ½-1 time, indtil saucen er blevet meget tyk. Læg makrelfileterne ned i tomatsaucen. Lad det stå et minuts tid, inden du slukker for komfuret. Lad makrellen ligge i tomatsaucen, da eftervarmen sørger for at tilberede fisken. Når den værste varme er dampet af, stiller du kasserollen i køleskabet. Når din makrel i tomat er kølet af, er den klar til at spise. Smid den på et stykke rugbrød og top den med lidt mayonnaise.

Note: Damn, det smagte godt! En hjemmelavet omgang makrel i tomat kan varmt anbefales! En dejlig kraftig og sødmefuld tomatsauce, der passer godt til makrellen.

makrel i tomat, fiskepålæg, pålæg, løg, paprika, tomater, timian, sirup

Lys fisk med ribs

fisk med ribs, forel, ribs, ribssauceHvad siger du til fisk med ribs? I fredags smuttede jeg forbi fiskehandleren for at finde en lys fisk, jeg kunne bruge i aftensmaden. Jeg havde tænkt mig at teste, hvordan fisk med ribs smager, for vores ribsbusk har givet et par håndfulde bær i år, og jeg har ikke så mange erfaringer med at kombinere fisk med bær.

Hos fiskehandleren faldt jeg over en meget smuk guldforel, som straks blev indkøbt. Lige præcis guldforel har jeg ingen erfaringer med, men jeg har tidligere grillet foreller, dampet foreller og bagt foreller i ovnen, så de erfaringer tog jeg udgangspunkt i.

Jeg lavede i øvrigt flere mindre retter, så nedenstående kan betragtes som en mellemret og ikke et fuldt hovedmåltid for to personer.

Lys fisk med ribs
Mellemret til 2 personer

1 guldforel – almindelige foreller kan også bruges
Lidt olie
1-2 spsk citronsaft
Salt og peber
2 spsk smør
1 dl ribs

Vask fisken og gnid den med salt og peber. Læg den i et ildfast fad, der er smurt med lidt olie. Dryp citronsaft oven på og bag fisken i ovnen ved 180 grader i 15-20 minutter. Tag derefter fisken ud af ovnen. Lad den køle lidt af mens du smelter smør i en kasserolle. Tilsæt ribs og lad det simre i et til to minutter ved mediumvarme. Smag til med lidt salt. Pil skindet af fisken og læg fiskestykkerne på tallerkner sammen med nye, kogte kartofler. Overhæld fisken med ribssauce.

Note: Fisk med ribs er en ret spændende kombination. De syrlige bær, der bliver dæmpet lidt af det fede smør, går godt sammen med den milde fisk – og så lyser det også flot op på tallerkenen.

Chá cá – vietnamesisk karryfisk

karryfisk, fisk, asiatisk, vietnamesisk, fisk, torsk, fiskesauce, gurkemeje, hvidløg, ingefær, forårsløg, kokosolie, dild, sambal oelek, chili, peanutsDenne vietnamesiske karryfisk er sidste ret i mit vietnamesiske benspænd, men jeg vil bestemt ikke afvise, at der kan komme flere asiatiske retter på bordet i løbet af sommeren, for det er nu et dejligt køkken!

Inspirationen til denne karryfisk fandt jeg hos The Culinary Chronicles, men jeg lavede dog en række ændringer. Jeg skruede lidt op for krydderierne, undlod skalotteløg og almindeligt løg samt freestylede en krydret sauce til retten. Du kan også bruge denne vietnamesiske sauce, som jeg tidligere har blogget om. I opskriften står der, at man skal bruge hvid fisk (i Vietnam tilbereder man sandsynligvis retten med en fisk, vi ikke kan få i Danmark), og jeg vil anbefale en fast hvid fisk. Jeg brugte selv torsk, og den er en anelse skrøbelig, så der risikerer man let, at fisken brækker i mindre flager under tilberedningen.

Chá cá – vietnamesisk karryfisk

2 personer

200-250 g hvid fisk – jeg brugte tykke stykker torsk
2 spsk fiskesauce
1 tsk gurkemeje
1 spsk friskhakket dild
1 fed hvidløg, finthakket
1 tsk frisk ingefær, finthakket
1 forårsløg, finthakket
lidt peber

Kokosolie til stegning
1 bundt dild
1½ tsk sambal oelek
citronsaft
salt
1 dl saltede peanuts, hakkede
200 g vermicelli nudler (tynde risnudler)

Rør fiskesauce, gurkemeje, finthakket dild, hvidløg, ingefær, forårsløg og peber sammen i en skål. Skær fisken i mundrette stykker og vend dem grundigt i marinaden. Sæt fisken i køleskabet en times tid.

Kog nudlerne efter anvisningen på pakken og hold dem lune i varmt vand.

Varm to spsk kokosolie op på en pande. Hæld fisken plus marinade på panden og steg den ved mediumvarme, indtil fiskestykkerne er brunede på alle sider. Hak i mellemtiden dilden – tag lidt fra til at pynte – og vend resten af dilden i fisken på panden. Vip forsigtigt fisken over i en skål. Hæld 3 spsk kokosolie på panden sammen med sambal oelek. Rør godt rundt og smag til med salt og citronsaft.

Hæld vandet fra nudlerne og fordel dem i to skåle. Fordel derefter din karryfisk over nudlerne, derefter den varme sauce fra panden og til sidst hakkede peanuts. Pynt med lidt dild og servér din karryfisk med det samme.

Note: En saftig og krydret fiskeret. Jeg er ret vild med, at der bruges godt med dild i denne karryfisk – det er ikke noget, jeg støder på så ofte, og så er det sjovt at se i det vietnamesiske køkken, der ellers er meget præget af koriander og mynte.

Stegt fisk med spelt og citronsmør

stegt fisk med tallerkensmækkere, spelt, citroner, smør, squashHalløjsa – så kom der stegt fisk på tallerkenen igen! Denne hverdagsret blev pimpet op med tallerkensmækkere – både bladene og en enkelt blomst, for maden må jo også gerne være præsentabel, selvom det ‘bare’ er en almindelig hverdagsaften 🙂

Stegt fisk med tallerkensmækkere og citronsmør
2 personer

4-6 tallerkensmækker-blade
2 fiskefileter – jeg brugte små tykke rødspættefileter
1 dl rugmel eller speltmel
salt og peber
smør til stegning

2 dl spelt
½ squash
25 g smør
skallen fra ½ økocitron

Derudover: Et par tallerkensmækker-blomster

Start med at koge spelten i letsaltet vand ud fra anvisningerne på pakken. Når spelten er kogt færdig, hælder du vandet over i et dybt fad, hvor du har lagt tallerkensmækkerne. Ved at give dem en hurtig skoldning, sørger du for at fjerne noget af den bitre smag. Tag dem op af vandet med en hulske, så snart de er bløde.

Skær squashen i små tern og vend dem i spelten. Fordel blandingen på to tallerkner og læg tallerkensmækkere oven på.

Drys fiskefileterne med salt og peber og vend dem i mel. Smelt smør på en pande og steg fileterne et par minutter på hver side, så de bliver gyldne. Læg et stykke stegt fisk på hver tallerken. Smelt smørret i en kasserolle ved mediumvarme. Så snart det er smeltet, tager du kasserollen af og rører citronskallen i. Hæld citronsmørret ud over fisk og spelt og pynt med en blomst.

Serveres med det samme.

Note: En ganske enkel og sommerlig måde at få stegt fisk på. Vær opmærksom på, at portionerne ikke er voldsomt store i denne opskrift, så har du en god appetit – eller der er andre i husstanden, der har – så skru gerne 50% op for mængderne af spelt, squash og fisk.