Sushi bowl med laks og edemamebønner

sushi bowl, fisk, laks, edemamebønner, svampe, gulerødder, røde løg, ris, sesamfrø, tang, avokado, risvinseddike, rørsukkerSushi bowl er en af de retter, jeg har glædet mig mest til at prøve i forbindelse med mit ris-benspænd. Jeg elsker sushi, men det er dog lidt omstændigt at lave selv, så det er faktisk flere år siden, det sidst er sket. Sushi bowl er noget lettere at lave, så her er der ingen undskyldning!

Jeg har læst lidt forskellige udmeldinger mht. hvorvidt man skal fryse fisk til sushi. Det skal man som udgangspunkt (mindst 13 timer), men jeg har dog også hørt, at det behøver man ikke, hvis det for eksempel drejer sig om laks. Jeg tog ingen chancer og frøs laksen ned og tøede den derefter langsomt op i køleskabet.

Sush bowl med laks og edemamebønner
2 personer

Ris:
1½ dl sushiris
½ spsk rørsukker
½ tsk salt
2 spsk riseddike

Topping:
et stykke rå laks – 120-150 g
1 avokado
en lille pakke friske enoki-svampe
lidt smør til stegning
100 g edemamebønner
en stor gulerod
½ mellemstort rødløg
½ dl rørsukker
½ dl risvinseddike
1 dl vand
salt og friskknust peber
en plade sort tang

Pynt:
lidt sorte sesamfrø

Skyl risene i koldt vand, indtil vandet er helt klart. Hæld risene over i en gryde sammen med 2½-3 dl vand. Bring vandet i kog og skru så ned, så det blot står og simrer de næste ti minutter. Læg låg på gryden og lad risene hvile under låg i ti minutter. Rør sukker, salt og riseddike godt sammen og hæld det over risene, som vendes grundigt i væden. Lad risene køle af.

Mens risene køler af, gør du toppingen klar. Skræl guleroden og skær den i tynde stængler. Skær løget i tynde både. Hæld rørsukker, eddike og vand i en gryde sammen med lidt salt og peber. Bring det i kog og tilsæt så gulerodsstykkerne og løgstykkerne. Lad det simrer i 5 minutter og sluk så for komfuret. Lad grøntsagerne trække i væden.

Giv edemamebønnerne et kort opkog og hæld vandet fra. Skær avokadoen i tern og laksen i tynde stykker. Rens svampene og steg dem i kort tid i en klat smør på en pande. De skal blot lige være møre.

Nu er det tid til at anrette din sushi bowl. Fordel risene i to bredbundede skåle. Anret derefter laks, avokado, svampe og edemamebønner oven på risene. Hæld marinaden fra gulerods-løgblandingen og fordel dem over risene og skær til sidst tangen i tynde strimler og put den oven på. Du kan evt. pynte din sushi bowl med lidt sorte sesamfrø, men det er helt op til dig.

Nyd din sushi bowl sammen med et glas hvidvin.

Note: Ikke alene er en sushi bowl vanvittig smuk – det er også en let og lækker måde at få sushi på (eller… sushi-agtig aftensmad). Du kan naturligvis bruge andre fisk end laks, ligesom du også kan lege med andre typer topping.

Laks med spinatris

laks med spinatris, fisk, spinat, ris, fløde, hvidvin, creme fraiche, timian, smørJeg var forbi fiskehandleren i weekenden for at købe et stykke laks, jeg skulle bruge til en bestemt ret, og da jeg alligevel var der, købte jeg et par ekstra stykker, så jeg kunne stege dem og servere sammen med spinatris. Og hvad er spinatris så? Jamen det er da kogte ris vendt i spinatsauce – det smager skønt sammen med fisk!

Nu kunne jeg godt have valgt nogle hvide ris – for eksempel basmatiris eller jasminris, som jeg oftest bruger, når jeg serverer ris som tilbehør, men nu er det jo meningen, at jeg skal tænke ud af boksen, når jeg vælger et benspænd, så jeg brugte brune ris til denne ret.

Laks med spinatris
2 personer

2 stykker laks
1 tsk timian
salt og peber
smør til stegning

Spinatris:
2 dl brune ris
lidt salt
150 g frossen spinat
1 dl hvidvin
½ dl vand
1½ dl fløde
peber
evt. lidt citronsaft
evt. 1 spsk creme fraiche

Start med at sætte risene over. Brune ris skal som regel koge ca. dobbelt så lang tid som hvide ris, så start med at tjekke kogetiden på rispakken.

Når risene har kogt halvdelen af tiden, kan du fortsætte med tilberedningen af de øvrige ting. Skyl skindsiden på laksestykkerne og dup dem med et stykke køkkenrulle. Gnid skindsiden med salt og vend stykkerne om. Drys peber og timian over og tryk det let ned i laksekødet. Smelt smør på en pande og læg laksestykkerne på med skindsiden nedad. Steg dem ved mediumvarme.

Mens de steger, hælder du spinat, hvidvin og vand i en kasserolle. Varm det op, indtil spinaten er tøet op, og tilsæt så fløden. Lad det småkoge uden låg.

Når laksestykkerne er halvt gennemstegt, giver du dem et halvt minut på hver af siderne og vender dem til sidst helt om, så de ligger med krydderisiden nedad. Steg dem i et halvt minut og sluk så for panden. Hæld nu evt. overskydende vand fra de brune ris og hæld så risene oveni spinatblandingen. Rør det godt rundt og smag til med peber og citronsaft. Du kan evt. røre en spsk creme fraiche i, hvis du synes, at hvidvinen er for kraftig, og du gerne vil have en lidt mildere og mere cremet smag.

Fordel dine spinatris på to tallerkner og læg et stykke laks oven på hver. Servér med det samme.

Note: Jeg elsker kombinationen af spinat, ris og laks, og så gør det jo ikke noget, at der også er lidt hvidvin og fløde til at pifte retten yderligere op. Vi spiser ikke spinat så tit, hvilket jo er ærgerligt, når det er sundt og smager godt, så denne lakseret med spinatris faldt på et tørt sted!

Fiskefad med ris og porrer

fiskefad, fisk, porre, hvidvin, dild, avokado, risJeg er så småt ved at komme i omdrejninger igen efter sidste weekends ferie sydpå, og så kan jeg meget passende komme videre med månedens benspænd. I dag fik vi dette fiskefad til frokost – en ret, der er let at lave og som virkelig ikke kræver særlig mange køkkenredskaber. Hvis du gerne vil spare noget opvask, så er det altid en god idé at lave alt-i-en gryde/fad/pande, og det er lige præcis, hvad dette fiskefad er.

Til dette fiskefad brugte jeg følgende køkkenredskaber:
– et spækbræt
– en mellemstor skarp kniv
– et ildfast fad

OBS – jeg brugte det mexicanske krydderi epazote til at krydre fisken med, men jeg tror faktisk, at tørret dild er lidt bedre – og så er det også væsentlig lettere at få fat på.

Fiskefad med ris og porrer
2 personer

1½ dl ris
2 dl hvidvin (obs – kan udskiftes med vand)
2 dl vand
2 porrer, skåret i skiver
2 rødspættefileter
tørret dild
salt og peber

Derudover:
olivenolie
1 avokado, skåret i tern
evt. et par spsk creme fraiche

Strø risen ud i et ildfast fad og hæld vin+vand over. Fordel porreskiverne ud over risen og stil fadet i ovnen ved 180 grader. Lad det bage i en halv times tid. Drys salt, peber og tørret dild over fiskene og læg dem oven på porrerne. Lad fiskefadet bage videre i ca. 20 minutter. Test om risene er møre – hvis ikke giv retten et par minutter mere i ovnen.

Anret dit fiskefad på to tallerkener med lidt olivenolie over og sammen med avokado skåret i tern sant evt. også en klat creme fraiche.

Note: Dette fiskefad er en superlet og billig måde at få sneget lidt mere fisk ind i madlavningen. Det er en mild ret, men du kan altid bruge lidt flere krydderier, hvis du ønsker en kraftigere ret.

fiskefad, fisk, porre, hvidvin, dild, avokado, ris

Fiskeburger med tartarsauce

fiskeburger, burger, fisk, torsk, tartarsauce, squashDa jeg kiggede gamle indlæg igennem i forbindelse med forberedelserne til månedens burger-benspænd, blev jeg ret overrasket over, at jeg ikke tidligere har lavet en fiskeburger. Det er da en stor fejl! Så der kom naturligvis fiskeburger på bordet forleden.

Dette er en ret enkel burger – altså bortset fra tartarsaucen, som er let at lave men trods alt har en halvlang ingrediensliste. Du kan med fordel lave en lidt større portion og så bruge resten til aftensmaden dagen efter – for eksempel til en omgang fish & chips.

Fiskeburger
2 burgere

2 burgerboller
250-300 g hvid fisk – jeg brugte torskefilet, der var delt i to stykker
½-1 dl hvedemel
1 æg, pisket
1-1½ dl rasp
smør til stegning

½ mediumstor squash, skåret i skiver
olivenolie til stegning
salt og peber
en tredjedel portion af denne tartarsauce

Hæld olie på en pande og steg squashskiverne møre ved mediumvarme. Drys lidt salt og peber på lige inden, at de er færdige. Tag dem af panden og smelt nu noget smør på panden. Mens smørret smelter, vender du fiskestykkerne først i hvedemel, så i æg og til sidst i rasp. Steg fiskestykkerne gyldne på begge sider. Flæk burgerbollerne og fordel squashskiverne ud over hver burgerbollebund. Læg et fiskestykke på hver og top det med en god klat tartarsauce. Læg overbollen på og servér din fiskeburger med det samme – gerne sammen med en lys, kold øl.

Note: Paneret fisk er et hit hos mange – også hos os – så en fiskeburger med paneret fisk falder selvfølgelig i god jord. Så gør det selvfølgelig heller ikke noget, at den stegte fisk kombineres med en lækker tartarsauce og saftige squashskiver.

Blackened fish – krydret cajun-fiskeret

blackened fish, laks, smør, løgpulver, timian, spidskommen, sennepspulver, paprika, hvidløgssaltDa jeg researchede til mit cajun-benspænd, studsede jeg lidt over navnene på nogle af retterne – blandt andet dirty rice og blackened fish. Førstnævnte var et stort hit her i huset, så jeg tænkte, at blackened fish måske også ville være det og lokkede derefter gemalen til at lave det her til aften.

Blackened fish har sit navn fra selve tilberedningsmetoden, hvor man smører fisken med smeltet smør og derefter vender den i en krydderiblanding. Fisken steges dernæst ved høj varme i få minutter, så den får en sprød og mørk overflade (på grund af kombinationen af smørret og krydderierne). I cajun-køkkenet bruger man ofte ørred, men man kan også sagtens bruge andre faste fiskearter – for eksempel laks, som jeg tyede til.

Denne  udgave fulgte ikke nogen bestemt opskrift på blackened fish men blev freestylet ud fra en række opskrifter, jeg inden havde skimmet igennem. 

Blackened fish
2 personer

2 stykker fast og ikke alt for tyk fisk – gerne ørred. Jeg brugte dog laks
3 spsk smeltet smør

Krydderiblanding:
½ tsk løgpulver
½ tsk sød paprika
½ tsk timian
½ tsk spidskommen
½ tsk sennepspulver
½ tsk røget paprika
1 tsk hvidløgssalt
Friskkværnet peber

Tilbehør:
Kogte ris vendt med letkogte majskorn

Smør laksestykkerne med smeltet smør. Vend fiskene i krydderiblandingen og steg dem ved høj varme i et par minutter på hver side. OBS – lad fiskene være, når de ligger på panden – ikke noget med at skubbe dem rundt undervejs, da det ødelægger den krydrede overflade. De skal kun lige vendes en enkelt gang undervejs.

Servér din blackened fish med en blanding af kogte ris og letkogte majs.

Note: Krydderiblandingen viste sig at sidde lige i skabet – den var tilpas krydret uden at blive for stærk eller skarp og fungerede godt sammen med den milde, fede fisk. Meget lækker ret. Jeg pønser på at prøve tilberedningsmetoden af på andre fiskearter ved lejlighed.