Februar: Lam

Efter et småkontroversielt benspænd med indmad kaster jeg mig nu ud i et benspænd af mere ‘normal’ karakter. Februar kommer til at stå i lammekødets tegn. Der er ikke helt sæson for lammekød endnu, men jeg er nu godt dækket ind alligevel. I slutningen af november måned sidste år drog vi nemlig sydpå for at hente et halvt lam hos Torupgaard, som vi havde stiftet bekendtskab med, da vi fik smagsprøver af dem til Gisselfeld markedet måneden før. De smagsprøver imponerede så meget, at vi endelig fik taget os sammen til at købe kød direkte fra bondemanden så at sige. Besøget hos Torupgaard var i øvrigt ganske hyggeligt – det er tydeligt, at det er folk, der brænder for det, de laver, og det har nu væsentlig mere charme end blot at vælge en pakke i supermarkedet. Jeg håber, at vi fremover oftere vil købe kød via gårdsalg.

Men tilbage til lammekødet. Det kan spises af de fleste. De, der ikke bryder sig om lammekød, har ofte haft en dårlig oplevelse som barn, hvor de har fået kød, der smagte af uld/får. Det er dog aldrig noget, som jeg har oplevet med de mest gængse udskæringer, og jeg tror også, at kødkvaliteten er steget på dette område gennem de sidste tyve-tredive år. Hvis du er en af dem, der ikke kan lide lammekød, så vil jeg opfordre dig ekstra meget til at holde øje med de retter, jeg blogger i denne måned. Der vil komme ret forskellige lammeretter – både hurtige og langtidstilberedte retter, svagt eller stærkt krydrede – og mon ikke der vil være mindst én ret, som du godt tør give dig i kast med?

Se de retter med lam, som jeg lavede i denne måned

33 tanker om "Februar: Lam"

  1. NU glæder jeg mig monster meget til den kedelige februar måned. Jeg er VILD med lam, og får det alt for sjældent faktisk …. bla fordi jeg kun vil ha’ det fra gårdbutikker. Kan iøvrigt anbefale lammekød fra Gløvermosegård, som ligger ved Havdrup. Det er en rigtig hæderlig bondemand, som gerne viser dyr og alt frem:-) Han leverer i øvrigt også fra sin bil i Vanløse, hvis du eller andre er interesserede…. jeg skal i hvert fald ha et forårslam fra ham….

    • Hov hov ikke lokke – nu skal vi have spist dette her først 😀

      (hjemmesiden er nu gemt under bookmarks ;-))

  2. Apropos bondemand og gårdkød – så glem ikke bondegaarden.dk 😉
    Det er godt nok ko, men jeg synes nu lige jeg vil nævne de gode bøffer. Mørbraden var noget nær himmelsk igår! 😀

    • Hehehe! Jeg tror nu, at næste gang vil vi kaste os over svinekød (eller evt. et halvt lam mere) – det vil jeg rigtig gerne prøve direkte fra bonden 🙂

  3. Jeg glæder mig til at følge dit benspænd! Jeg er en af dem, der har haft en ubehagelig oplevelse med lammekød, som smagte af uld og får på en meget ubehagelig måde – men heldigvis har jeg siden kun haft gode oplevelser.

    • Dejligt at du nyder det nu. Der er heldigvis ikke så mange i min omgangskreds, som skyr det – tværtimod er der flere, som holder utrolig meget af lammekød, og jeg synes også, at det er en fin og lækker smag 🙂

  4. Uuuif, jeg elsker lam, men har aldrig selv lavet noget med det. Måske fordi en su-“løn” ikke er noget at prale af, og finanserne derfor ikke lige er til det. Iiih jeg glæder mig til at komme til penge en skønne dag 😉

    I mellemtiden glæder jeg mig til at følge dig og dine lammeopskrifter 🙂 YUM!

    • … kan du så komme i gang 😀
      Men ja, lammekød hører ikke til blandt de billigste udskæringer i supermarkedet, og vi får det heller ikke så tit. Derfor er månedens benspænd måske også en lillebitte undskyldning for at lave flere lammeretter, for det holder jeg meget af 🙂

  5. Elsker lam, her er de godt nok ret smaa naar de slagtes og det kan jeg godt have det lidt daarligt med, men det er jo det samme med en lille pattegris.
    Det smager fantastisk, er spaendt paa at laese om dine lammeopskrifter 🙂

    • Den gård, hvor vi købte lam, sælger os i forskellige ‘aldersklasser’. Mener vi købte et af dem, der ikke var helt helt unge – men heller ikke et af de ældste. Har det også lidt underligt med at købe dem bittesmå, men kødet skulle være endnu mere delikat, når de er helt små.

  6. Det må jeg hellere lige følge med i. Jeg har hakket lammekød i fryseren som jeg ikke rigtig ved hvad jeg skal gøre ved udover frikadeller. Det kan jo være at jeg kan bruge en af dine opskrifter.

    • Jeg er fristet til at lave en gang frikadeller af en af vores portioner, meeen jeg vil nok også finde på noget mere med hakket lammekød 🙂

  7. Jeg glæder mig til at følge med i bendpændet med lam. Jeg holder meget af lam, og jeg bruger det især i indiske curries. Så jeg ser frem til inspiration til nye retter med lam.

    • Indisk er også noget af det første, jeg forbinder lammekød med. Håber at nå en ret eller to fra det indiske køkken, for det holder jeg meget af 🙂

  8. Weehuuu – jeg er jo stor-forbruger af lam! Lam smager vidunderligt. Vi lavede i en lang årrække vores egne lam og fik dem slagtet. Nu køber vi økologiske lam fra Grantoftegård (http://www.grantoftegaard.dk/). De er bare gode. Glæder mig til at se hvad du finder på. Prøv evt. den gode krydderskorpe fra Claus Meyers almanak.

    • Dem var jeg tæt på at købe fra – men så endte jeg med Torupgaard denne gang. Er spændt på kvaliteten 🙂

  9. Pingback: Hvidløgskrydrede lammekoteletter med stegte grøntsager | Piskeriset på eventyr

  10. Pingback: Afrikansk lammeret | Piskeriset på eventyr

  11. Pingback: Langtidsstegt lammekølle med krydderurteskorpe | Piskeriset på eventyr

  12. Pingback: Lam i tagine | Piskeriset på eventyr

  13. Pingback: Shepherd’s pie | Piskeriset på eventyr

  14. Pingback: Langtidsstegt lammekød med salvieolie | Piskeriset på eventyr

  15. Pingback: December: Benspænds-potpourri – aka det, jeg ikke nåede | Piskeriset på eventyr

  16. Pingback: Langtidsstegt lammekød med salvieolie - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *