Et par tips og tricks til at lave en god sauce/sovs

sauce fraiche, sauce, smør, hvedemel, tomater, basilikum, persille, mælk, creme fraiche, æg, æggeblommerDet er ikke svært at lave en god sauce/sovs. Det kræver som regel bare lidt opmærksomhed under madlavningen, gode råvarer og – meget vigtigt – tilsmagning. Her får du en række tricks til at lave en god sauce – herunder et par gode råd om køkkenredskaber og råvarer.

piskerisDu skal have udstyret i orden – og med det mener jeg et ordentligt udvalg af piskeris. Hvis du gerne vil undgå klumper i saucen, så investér i (mindst) tre forskellige slags piskeris. Ovenstående er et lille fladt piskeris, som er rigtig godt, når du skal lave en opbagt sauce fra bunden (såsom persillesovs) eller en bærsauce (for eksempel hindbærsauce). Eftersom det er fladt, kan det bedre få fat helt nede i kasserollens bund og smadre eventuelle klumper i saucen.

piskerisDet allerbedste nu-smadrer-jeg-lige-de-melklumper-piskeris er uden tvivl denne lille sag, hvor hovedet på piskeriset har en lille metalspiral. Dette fine piskeris fik jeg i værtindegave af Klidmoster allerførste gang, vi sås, og det har fulgt mig troligt lille siden. Det er rigtig fint til små, drøje saucer – men måske knapt så bevendt, hvis du skal lave en ordentlig skudefuld sauce.

piskerisSidst men ikke mindst er det vigtigt at have et piskeris med et stort hoved. Det er virkelig godt, når du skal lave saucer baseret på æg (for eksempel hollandaisesauce), hvor du tilbereder saucen i en skål over et vandbad.

lammekoelleHvis du vil lave sauce til en steg, kan du ofte bruge stegeskyen som base for din sauce. På den måde bruger du rub og stub i madlavningen (meget Stop Spild af Mad-agtigt), og det er væsentlig lettere at lave en sauce, der passer godt til stegen. Hæld gerne vin, øl eller juice i stegefadet, inden du sætter kødet ind i ovnen. Det er både med til at give smag til kødet, og det giver et ekstra pift i saucen.

Når kødet er stegt, tager du fadet ud, lægger kødet over på et spækbræt og hælder stegeskyen i en høj beholder. Forsøg af fjerne så meget som muligt af fedtet fra stegeskyen, inden du hælder den over i en kasserolle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABrug en smørbolle (forklaret her) eller evt. maizena til at jævne saucen med. Husk at bruge et godt piskeris til at røre smørbollen ud med.

lammesauce, lammefond, fond, smør, hvedemel, sauceHerefter skal saucen ‘blot’ smages til. Smag først på saucen. Den skal sandsynligvis have lidt salt og peber (put lidt i ad gangen – det er altid lettere at putte mere i, men den er noget sværere at redde, hvis du har puttet for meget krydderi i). Hvis du synes, at smagen stadig er for vag, kan du tilsætte noget syre i form af friskpresset citronsaft. Er det for eksempel en rødvinssauce, kan det også være en god idé at tilsætte lidt ekstra rødvin. Har saucen brug for en dybere (eller mere ‘mørk’) smag, kan du også eksperimentere og for eksempel drysse en lille smule rålakrids i saucen.

juleandEr det saucen til juleanden – eller en anden ret, som kræver noget sødme – kan du bruge appelsinsaft eller eventuelt ribsgelé til at søde saucen med.

Har du andre tricks til at lave en god sauce, så smid gerne en kommentar herunder.

God fornøjelse med saucerne!

5 tanker om "Et par tips og tricks til at lave en god sauce/sovs"

  1. Fine råd 🙂 I øvrigt smager jeg også tit saucen til med lidt sukker – det fremhæver også smagen ligesom salt, bare på en anden måde 🙂

    • Tak skal du have! Det er ikke så tit, jeg bruger sødt i saucer – primært er det til saucer i vinterhalvåret, og her er det som regel appelsinsaft eller ribsgelé, jeg bruger 🙂

  2. Jeg bliver altid sendt ud af køkkenet, når den står på opbagt sovs – det er kærestens domæne og ikke et felt for kvinder (som han siger….!). Men jaja, nu kan jeg da give ham baghjul med din guide – tak 😀

  3. Pingback: Rådyrribben med bacon, rødvin og fennikelfrø | Piskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *