Engelsk portvinskage + new zealandsk julekage

Engelsk portvinskage + new zealandsk julekage

Jeg kan jo ikke have et benspændet ‘Jul i andre lande’ uden at komme ind på de tunge, engelske julekager. Der er selvfølgelig de puddings, som kan/skal laves flere måneder i forvejen, og til julefrokosten i lørdags serverede jeg faktisk en julefrugtkage, som jeg lavede sidste jul! Da den kage krævede forberedelser, der startede knapt et år forinden, så var det i princippet en næsten to år gammel kage, der blev sat på bordet. Jeg havde givet den et skud amaretto fire dage før, da den trængte til at blive ‘fodret’ lidt, og den smagte ganske glimrende. Derudover serverede jeg en engelsk portvinskage, som blev bagt tidligere på ugen.

Opskriften på denne portvinskage er inspireret af en kage fra et gammelt dameblad, hvor jeg justerede på mængderne og blandt andet brugte lidt flere cocktailbær, da det så passede med at få brugt hele glassets indhold.

Portvinskage

Lage:
5 dl sød portvin
1 stykke kanel
5 hele allehånde
5 hele nelliker
1 tsk revet muskatnød
1 spsk revet pomeransskal – opblødet i lidt portvin
(du kan også bruge frisk skal fra en øko-appelsin)

Fyld:
200 g lyse rosiner
200 g korender
200 g rosiner
130 g cocktailbær
100 g syltet appelsinskal

Dej:
200 g blødt smør
200 g muscovadosukker
4 æg
250 g hvedemel
1 spsk kanel
1 tsk kardemomme
1 spsk stødte nelliker
2 tsk stødt ingefær

Varm portvinen op i en gryde, til den når kogepunktet, og hæld den derefter over lage-krydderierne. Lad det stå et par timer og si det så. Hæld den siede portvin over fyldet og lad det trække i 8-12 timer. Si væden fra.

Pisk smør og muscovadosukker til en cremet masse. Rør æggene i ét ad gangen og rør derefter melet i. Tilsæt resten af dej-ingredienserne samt det drænede frugt. Fyld dejen i en smurt springform på ca. 22 cm og bag kagen ved 160 grader i en halv time. Skru varmen ned på 150 grader og bag kagen i yderligere 1½ time. Lad kagen køle helt af i formen, inden du lirker springformen af, og pak så kagen ind i bagepapir og plastik, inden du stiller den køligt, indtil den skal bruges. Denne portvinskage kan sagtens laves flere dage før, at den skal bruges.

Jeg pyntede desuden min portvinskage med et drys flormelis og en kristtjørn-kvist.

Note: Det er en solid og dejlig krydret portvinskage, som mætter ret godt. Vi drak et glas portvin til, hvilket selvfølgelig passede rigtig godt sammen, og her kan det godt betale sig at servere kagen med en lidt dyrere og bedre portvin end den, du bruger til din portvinskage.

Den tredje og sidste kage, der blev sat på bordet, var en new zealandsk julekage, som jeg fandt opskriften på i ‘Gyldendals Bagebog’. New Zealand har – trods et noget varmere klima i december – en del juletraditioner til fælles med England herunder også maden, som kan virke en kende for tung og sød, hvis man ved, hvor varmt der kan blive i New Zealand i december!

Jeg var desværre udgået for lyse rosiner, så jeg måtte fordoble mængden af de almindelige rosiner. Kan du skaffe lyse rosiner, bør du udskifte halvdelen af rosinerne herunder med den lyse udgave, da det vil give en endnu bedre kage. Jeg justerede også lidt på mængderne og brugte blandt andet usvovlede abrikoser ((men lidt færre end i originalen) og lidt mere sukat.

julekage, new zealandsk, jul, kage, dessert, rosiner, dadler, abrikoser, sukat, rom, appelsiner, æg, brun farin, smør, hvedemel, kanel, muskatnød, vaniljesukker, valnødder, cognac, flormelis

New zealandsk julekage

450 g rosiner
150 g dadler, grofthakkede
120 g usvovlede abrikoser, grofthakkede
100 g hakket sukat
1 dl mørk rom
2 spsk friskpresset appelsinsaft
5 æg
250 g brun farin
250 g blødt smør
200 g hvedemel
1 tsk kanel
½ tsk revet muskat
1 tsk vaniljesukker
et knips salt
120 g valnødder, grofthakkede
½ dl cognac

flormelis og æggehvide til glasur

Hæld de hakkede tørrede frugter i en skål og overhæld det med rom og appelsinsaft. Dæk det godt til og lad det stå et døgns tid. Sørg gerne for at røre rundt i frugten ind imellem, så væden fordeles godt.

Pisk æg og farin til en luftig masse og tilsæt det bløde smør. Rør derefter frugtblandingen i. Bland mel, krydderier og valnødder og rør det i dejen. Klip bagepapir til, så det passer med bunden og siderne af en 24 cm stor springform, og dæk siderne af springformen med bagepapir. Hæld dejen i springformen og sørg for at fordele det godt i formen. Stænk 2 spsk vand over kagen og sæt springformen på nederste rille i ovnen ved 150 grader. Lad kagen bage i 2 timer – efter den første time bør du lægge et stykke bagepapir løst oven på kagen, så overfladen ikke bliver for mørk.

Tjek om kagen er bagt nok ved at stikke forsigtigt i den med en lang tynd træpind og giv den evt. lidt mere bagetid, hvis den ikke har fået nok. Tag kagen ud af ovnen og hæld cognac over. Når kagen er kølet af, pakker du den ind i stanniol og viskestykker og lader den stå i to døgn, inden du pakker den ud og laver en glasur, som du hælder ud over kagen.

Note: Igen en krydret, mørk og solid kage, som blev ret sød på grund af glasuren. Den var samtidig mere svampet end portvinskagen og i øvrigt gemalens yndlingskage af de tre, der blev serveret.

Jeg har ikke angivet, hvor mange portioner der er i hver kage, men da det er ret fyldige, krydrede kager, så kan du godt forvente, at der er flere portioner i sådan en kage, end der ville være af en normal chokoladekage i samme størrelse.



22 thoughts on “Engelsk portvinskage + new zealandsk julekage”

  • Hold da op, så lækre kager. jeg vil bage sidstnævnte i morgen – kan så lige nå at trække til juledagene. Du er en knag – ikke blot til madlavning, men også ud i bagekunst;-).
    Mange hilsner Charlotte

    • Tusind tak – nu var jeg lige ved at rødme 😀
      Håber du kan lide den. Det er en solid kage med masser af smag, men det er netop med mange af de gode ‘juleingredienser’ i, og det kan jeg godt lide 🙂

  • Hold da op. Der skal virkelig planlægning til med en kage der har 2 år på bagen 😀 Men hvor fedt at du har haft tid og mod til at lave den. Jeg tror min tålmodighed ville dræbe den 😉
    Det ser meget spændende ud, alle 3 kager.

    • Ja, men man kan godt nøjes med at starte et år før 😀 😀
      Og det meste af tiden skal man jo ikke gøre så meget, så det er lige til at overskue 😉

  • hatten af, sikke et projekt med en næsten 2 årig kage! Det er sjovt at fremstille den slags og sjovt at servere for de duperede gæster ….. du må ha’ en skøn jul, hvis vi ikke høres ved. KH Marianne

    • Mange tak og i lige måde! Der var også et par af gæsterne, der mente, at jeg var pænt crazy – men da de har kendt mig i over ti år, så burde det ikke komme som en overraskelse 😉

  • Jeg har en opskrift på en frugtjulekage, også af den slags der gerne skal laves flere måneder før jul og som så fodres med en eller anden form for spiritus løbende.

    Lidt sjovt at se forskellige versioner af samme kage.

  • Wow, de ser gode ud! Jeg fik en Christmas pudding i USA – hvor de gjorde grin med at bruge dem som dørstoppere 😉 – og det er tung kost, men det smager dejligt 🙂

    Mange hilsner
    Birthe

    • Haha, det kan jeg forestille mig – det er solide sager 😀
      Men ja, krydderier hører julen til, især i bagværket, og jeg er nu ret fascineret af denne type kager 🙂

  • Hvor lyder de dog lækre begge dine kager! Her er vi kun nået til at bage småkager, og i dag blev det citronspecier efter Mette Blomsterbergs opskrift.

  • Jeg vil forsøge mig med den New zealandske julekage, som lyder som en drøm!
    Den skal bruges til vores årlige jule-gløgg-party for vennerne den 6. december, hvor jeg hvert år “kaster” mig ud i en NY julekage (sammen med alle de øvrige juledelikatesser).
    HVORNÅR skal jeg bage kagen?
    Kan jo se, at de engelske julekager skal bages 1/2 år før spisning!

    • De engelske julekager kan bages et halvt år før – men man behøver det dog ikke. Jeg bagte på et tidspunkt en engelsk julekage ca. seks uger før, at jeg ville servere den og sørgede derefter for at dryppe den med alkohol en gang om ugen i de seks uger. Efter den behandling kan kagen holde sig i mange år, bare man opbevarer den koldt, tørt og mørkt 🙂

      Men tilbage til dit spørgsmål. Ovenstående kager kan du bage dagen før, du vil servere dem. Forskellen på disse kager og de langtidsholdbare julekager, du refererer til, er at de langtidsholdbare kager netop gennemgår en lang ‘efterbehandling’, hvor de bliver dryppet med sprut flere gange for at konservere kagerne.

      • TAK for dit svar.
        Jeg vil dog gerne bage kagen et par dage før vores juleparty. Men jeg skal vel vente med at komme glasuren på til selve dagen? eller????

        • Det ville jeg gøre – og så putte den i en frostpose og stille den køligt. Så kan du stille den frem i køkkenet et par timer før (så den får rumtemperatur) og evt. dryppe den med lidt alkohol, hvis du er bange før, at den ikke er fugtig nok 🙂

          • 1000 TAK for gode råd!
            Jeg GLÆDER mig til at servere kagen for vores gæster!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *