Mint Julep – en Sydstats-klassiker

mint julep, drink, myntedrik, myntedrink, mynte, rørsukker, bourbon, whiskySe, jeg kan jo ikke have et benspænd med mynte og koriander uden at lave en Mint Julep! En Mint Julep er en drink, der forbindes med Sydstaterne og i særdeleshed med Kentucky. Drinken består af bourbon, frisk mynte, sukker eller sukkersirup samt vand eller danskvand. Det er en simpel, sød og kraftig drink – eller det kan den i hvert fald være, hvis du er nærig med vandet, når du blander din Mint Julep.

Drinken laves ofte på samme måde som en mojito – dvs. du hælder mynte, rørsukker og spiritus i et tykbundet glas* og knuser bladene med staven fra en morter. Derefter tilsætter du masser af isterninger – gerne knuste – samt danskvand. Jeg havde dog ikke en morter i sommerhuskøkkenet, så jeg blendede det i stedet kortvarigt. Det fungerede fint men gjorde dog også drinken lidt grumset.

Jeg var desuden lidt udfordret på bourbon-fronten. Det var godt nok lykkedes mig at finde en lille flaske bourbon i lufthavnen, men de havde desværre kun Jim Beam, og det er altså ikke en særlig spændende bourbon. Ikke at jeg på nogen måde er bourbon-ekspert, men jeg synes ikke, at den har særlig mange nuancer, og så er den også temmelig sød.

*Ok, det er ikke helt sandt. Traditionelt set serveres en Mint Julep i et tin- eller sølvkrus, men da du næppe har sådan et stående, så er et tykbundet glas også helt fint.

Mint Julep
1 drink

6 cl bourbon
6 mynteblade – helst fra en pebermynte, da myntesmagen ellers bliver ret vag
1-1½ tsk rørsukker
lidt danskvand
isterninger
sugerør
evt. lidt mere mynte til at pynte

Hæld bourbon, mynte og rørsukker i et tykbundet glas og brug staven fra en morter til at støde myntebladene, så de frigiver smag til sukkeret og alkoholen. Hæld godt med is i glasset og tilsæt et lille skvæt danskvand. Rør rundt med sugerøret et øjeblik og smag så på drinken. Er din Mint Julep for stærk, tilsætter du blot lidt mere danskvand.

Note: Jeg er ret pjattet med Mint Julep, da kombinationen af mynte og den sødmefulde alkohol er ganske lækker. Jeg var dog ikke helt tilfreds med den bourbon, jeg havde brugt, så jeg vil anbefale, at du forsøger at finde en knapt så sød udgave med en lidt mere fyldig smag. Har du et godt bud på en bourbon, der vil passe godt til en Mint Julep, så skriv gerne navnet i kommentarfeltet.

Agua Fresca – frisk agurkedrik

agua fresca, agurkedrik, agurkedrink, agurker, rørsukker, mynte, lime, sommerdrink, drinkI disse lune sommerdage er det godt med noget koldt til ganen, og her kan jeg anbefale et glas Agua Fresca med agurker – et sjovt eksperiment, jeg prøvede i sidste uge. Agua Fresca er en frisk og sødmefuld drik fra Mexico, hvor man ofte laver den med frugt eller agurker, og jeg valgte den sidste version. Agurkedrikken passer desuden rigtig godt til månedens mynte- og koriander-benspænd, eftersom der er godt med mynte i!

Jeg skelede lidt til en opskrift på Agua Fresca hos Simply Recipes, men justerede målene undervejs og skruede blandt andet ned for sukkermængden.

Agua Fresca – agurkedrik

ca. 4 personer

2 store agurker
1 dl limesaft (saft fra 5-6 saftige lime)
80 g rørsukker
1 bundt frisk mynte
3½ dl vand
isterninger
evt. citronskiver til pynt

Skyl agurkerne og skær dem i skiver. Put dem i en beholder sammen med limesaft, rørsukker, 2½ dl vand samt bladene fra et bundt mynte (husk også at skylle mynten). Blend det til en ensartet masse og si derefter agurkedrikken gennem en fintmasket si. Rør den sidste dl vand i.

Du kan nyde din Agua Fresca som læskende eftermiddagsdrik, men du kan også gøre som jeg og servere den lige inden aftensmaden. Hæld i så fald agurkedrikken i høje smalle glas sammen med en masse isterninger og pynt evt. glassene med citronskiver.

Note: Agua Fresca er ikke bare en smuk sommerdrik men også en forfriskende og lidt sødmefuld drik. Du kan sagtens ‘opgradere’ den ved at hælde alkohol i. Jeg forestiller mig, at den også vil være ret lækker med gin i.

agua fresca, agurkedrik, agurkedrink, agurker, rørsukker, mynte, lime, sommerdrink, drink

Sake-drink – White Mountain

sake-drink, drink, cocktail, sake-cocktail, sake, japansk, lime, danskvand, ferskenlikørDenne sake-drink serverede jeg for vores gæster i lørdags. Vi havde nemlig besøg af et par modige og eventyrlystne gæster, der var friske på at prøve en række japanske retter, som jeg ikke nåede at lave under mit japanske benspænd i maj. I forbindelse med benspændet havde jeg købt et par forskellige flasker sake, og den ene af dem var jeg desværre ikke særlig vild med. Men så tænkte jeg, at man sikkert kunne lave en funky sake-drink ud af det og skelede derfor til en opskrift fra Hakushika, som jeg derefter tilpassede.

Ferskenlikøren, jeg har brugt, er købt på en ferie, mens saken er købt i en kinesisk butik ved Nørreport.

Sake-drink med ferskentwist
4 drinks

8 cl sake
8 cl ferskenlikør
saften og skallen fra 1 øko-lime
8 dl danskvand
isterninger

Rør sake, ferskenlikør og limesaft sammen. Fyld knust is i fire små vinglas og fordel blandingen over. Hæld lidt danskvand i hvert glas og pynt til sidst hver sake-drink med en strimmel limeskal.

Note: Smagen af denne drink kan selvfølgelig svinge i forhold til hvilken sake, du bruger. Husk at smage drinken til, når du laver den, så du tilpasse drinkens sødme og syrlighed til dine smagsløg.

Koriander-mojito

koriander-mojito, drink, koriander, rom, rørsukker, limeJeg starter månedens benspænd med en drink – nærmere bestemt en koriander-mojito. Nu tilberedes mojito normalt med mynte, men jeg havde lyst til at twiste drinken, og da koriander er den ene af de to krydderurter, jeg vil lege med denne måned, så var det jo ret fristende at udskifte mynten med koriander.

En koriander-mojito har en lidt mere parfumeret smag – uden at det skal opfattes negativt – men er ellers lige så frisk og sødmefuld som en almindelig mojito.

Koriander-mojito
2 drinks

½ bundt koriander
3-4 tsk rørsukker
10-12 cl lys rom
½ lime
masser af knust is
ca. 1 dl danskvand

Fordel koriander, rørsukker og lys rom i to lave, brede glas. Brug staven fra en morter – eller noget lignende – til at knuse koriander og mase det godt sammen med sukker og rom. Tryk derefter en hel lime flere gange(for at blødgøre den), halvér den og skær den ene halvdel i tynde både. Fordel dem i glassene og knus dem med morterstaven. Rør rundt i glassene og fyld dem med knust is. Hæld lidt danskvand i hvert glas og servér din koriander-mojito med et sugerør i.

Note: Frisk drink med en lækker smag af koriander og lime. Den har samtidig en tilpas sødme, så alt i alt overraskede den positivt.

Rabarberdrink med ingefærøl

rabarberdrink med ingefær, ingefærøl, ginger beer, drink, cocktail, rabarbersirup, rabarber, sirupJeg er i gang med at lære mig selv at sætte større pris på ingefærøl, og i den forbindelse er det jo oplagt at bruge det i en række festlige sommerdrinks. Jeg så en cocktailopskrift på The Krooked Spoon med både ingefærøl og rabarber, og det er jo en perfekt drink her i juni måned, hvor der er masser af rabarber i haverne (og efterhånden også i en del supermarkeder).

Jeg brugte en ingefærøl fra Fever-Tree – en ret hidsig sag, hvor ingefæren er ret tydelig. Hvis du bruger versionen fra Fever-Tree i drinken, så vil ingefæren bide en del. Du skal derfor kun vælge dette mærke, hvis du er til kraftig ingefærsmag.

Rabarberdrink med ingefærøl

1 drink

3 spsk rabarbersirup – evt. uden stjerneanis
2 dl ingefærøl
evt. en myntekvist
isterninger

Hæld rabarbersirup i et glas og hæld derefter ingefærøllet oveni. Fyld op med isterninger og stik en myntekvist ned i glasset sammen med et sugerør eller to. Servér drinken med det samme.

Note: Det er en forfriskende drink, der både har syre og sødme. Du kan evt. prøve en version, hvor du hælder 3-4 cl gin i – det fungerer også fint. Jeg fik ikke prøvet med hvid rom, men det var måske også en mulighed? Jeg er dog ikke sikker på, hvordan det vil fungere med ingefæren…