Hyldebærdrink med gin

hyldebærdrink, drink, gin, hyldebær, hyldebærsaft, limeMit stop-spild-af-mad-benspænd blev også brugt som undskyldning inspiration til denne hyldebærdrink, som jeg lavede i går. I løbet af sommeren og efteråret hamstrer jeg nemlig bær i stor stil og gemmer dem i fryseren, så de kan bruges til at minde solen og varmen på en kold vinterdag. Ind imellem bliver jeg dog lige lovlig nærig og får først brugt bærrene lige inden, at sæsonen starter igen, men sådan skal det ikke være i år!

Tilbage til min hyldebærdrink. Det er sjældent, jeg bruger hyldebærsaft i drinks, men jeg lavede på et tidspunkt en varm hyldebærdrink. Nu fik jeg lyst til at lave en kold drink, denne gang med gin, for jeg tænkte, at den lidt skarpe og bitre gin ville fungere fint med den søde hyldebærsaft.

Denne opskrift er baseret på hjemmelavet hyldebærsaft, og medmindre du har det, så sørg for at smage drinken godt til, da en købt hyldebærsaft sandsynligvis vil smage mere mild og afdæmpet.

Hyldebærdrink med gin
1 drink

1 dl blandet hyldebærsaft, kraftig
2 cl gin
lidt limesaft
masser af isterninger

Lav en kraftig blanding af din hyldebærsaft – den må godt være sødmefuld. Rør gin i og smag din hyldebærdrink til med limesaft. Hæld den i et glas og fyld masser af knuste isterninger i.

Note: Den skarpe gin giver et fint modspil til den søde hyldebærsaft – og så er det jo lidt sjovt og usædvanligt med en mørk drink med gin i, som gemalen kommenterede.

Ginger Beer Margarita

ginger beer margarita, drink, ingefærdrink, ginger beer, tequila, limeÅrets sidste opskrift her på bloggen bliver denne Ginger Beer Margarita, som jeg lavede i går. Så kunne jeg samtidig også skåle lidt med Klidmoster og JohanTwitter 😉

Det slog mig nemlig for nylig, at månedens kanel- og ingefærbenspænd var en glimrende undskyldning for at lave et par drinks, så udover min varme kaneldrink blev jeg selvfølgelig også nødt til at lave noget med ingefær, og her var det oplagt at kaste sig over ginger beer.

Jeg har et noget blandet forhold til ginger beer. Jeg er ikke specielt vild med det i ‘rå udgave’ (dvs. direkte fra flasken), men den syrlige og skarpe drik egner sig fortrinlig til drinks og i særdeleshed til sommerdrinks. Det er dog vinter nu, så jeg kiggede efter ginger beer drinks, som også vil være gode på denne årstid, og her faldt jeg over en Ginger Beer Margarita hos Fab Fatale. Jeg udskiftede agavesiruppen med honning og valgte selv nogle blandingsforhold, der passede til min smag.

Ginger Beer Margarita
1 drink

saften fra ½ lime
1 tsk honning
4 cl tequila
1½ dl ginger beer – jeg brugte en fra Fever Tree
et par tynde limeskiver
masser af isterninger

Pynt:
et par dråber honning
hvidt sukker

Rør honningen ud i limesaften og tilsæt derefter tequilaen. Rør det sammen og tilsæt dernæst ginger beer. Smør kanten af et glas med en smule honning – bare så kanten er lidt klistret – og kør glaskanten rundt i lidt hvidt sukker, så det sætter sig fast som en dekorativ ‘frosty’ kant. Hæld godt med isterninger i glasset og hæld derefter drinken over i glasset. Stik et par limeskiver ned mellem isterningerne og servér din Ginger Beer Margarita med det samme.

Note: Ginger Beer Margarita er en ret frisk drink med et ordentligt pift ingefær. Du kan vælge at bruge mere honning i drinken, hvis du gerne vil dæmpe den friske ingefærsmag, men det synes jeg vil være synd – så er det næsten bedre at lave en sødere drink i stedet for. Ginger Beer Margarita vil også være en dejlig læskende drink på en varm sommerdag.

Ingefærshot – ingefærdrik

ingefærshot, ingefærdrik, ingefær, honning, citronerDet er mørkt, koldt og vådt udenfor, og det er årstiden for forkølelser og andet dårligskab. Jeg lavede derfor ingefærshot i weekenden – eller ingefærdrik om du vil. En heftig lille sag, der er sprængfyldt med ingefær. Der er mange myter omkring forebyggelse af forkølelse, og jeg skal ærlig talt indrømme, at jeg ikke ved, om ingefærshot gør den store forskel, men jeg tænkte, det ikke skadede at prøve.

Jeg har set mange udgaver af ingefærshot. De fleste laver det ved at presse ingefær sammen med frugt i en juicer, men sådan en maskine har jeg ikke, så jeg blendede i stedet frisk ingefær med vand og lidt citronsaft.

Ingefærshot

125 g frisk økologisk ingefær
2 dl vand
frisk saft fra to citroner
honning efter smag

Skær ingefæren i mindre stykker – du behøver ikke at skrælle den – og blend den sammen med 2 dl vand og saften fra én citron. Lad det trække natten over i køleskabet. Hæld det i en si dagen efter og pres den sidste saft ud af ingefærpulpen med en ske. Ingefærmosen kan du gemme og bruge i madlavningen – jeg viser et eksempel eller to i løbet af den kommende uge. Tilsæt mere citronsaft til ingefærsaften. Nu har du en ret kraftig ingefærshot. Du kan vælge at fortynde den yderligere med vand og/eller smage den til med honning. Jeg valgte at smage den til med honning men undlod at fortynde den med vand, så det var en kraftig vitaminindsprøjtning, der kradsede lidt.

Note: Hvis du ikke fortynder dette ingefærshot, så er det en heftig sag, men det gør ikke noget – så kan du nemlig holde dig til et lille glas eller to om dagen. Du kan også udskifte honningen med æblejuice, hvis du vil have en lidt mildere udgave og ikke ønsker at bruge honning.

Eggnog med kanel

eggnog, æggesnaps, mælkedrink, mælk, fløde, rørsukker, vanilje, kanel, muskatnød, æg, bourbon, rom, jul, juledrinkEggnog er et vigtig element i julefejringen i USA – i hvert fald ifølge en stor del af de amerikanske tv-serier og film, jeg har set gennem årene! Jeg har altid været fascineret af den søde, milde drink, som ofte indeholder alkohol (men sagtens kan serveres uden, så ungerne også kan smage).

Krydringen er lidt forskellig – muskatnød indgår i de fleste udgaver af eggnog, mens det kan variere, om der er kanel og/eller vanilje i, og jeg har også set udgaver af eggnog stødte nelliker. Jeg var dog ikke i tvivl om, at der skulle kanel i min udgave, da det passer godt til månedens kanel- og ingefær-benspænd.

Eggnog med kanel
3 personer

3 dl letmælk
1 dl fløde
2 kanelstænger, 5-7 cm lange
½ tsk vaniljepulver
en kvart tsk muskatnød
½ dl rørsukker
2 æg
6 cl bourbon – kan evt. erstattes med mørk rom*

Pynt:
lidt stødt kanel

*som udgangspunkt vil drinken blive lidt sødere hvis du bruger mørk rom, men det afhænger selvfølgelig af hvilken udgave af bourbon/mørk rom du bruger

Hæld mælk, fløde, kanel, vanilje og muskatnød i en kasserolle og varm det op, indtil det når kogepunktet – husk at røre i det undervejs. Del æggene i æggehvider og æggeblommer. Stil æggehviderne i køleskabet og pisk derefter æggeblommer og rørsukker til en luftig masse. Tag kanelstængerne op af mælkeblandingen og tilsæt langsomt væsken til æggemassen under piskning. Når mælkeblandingen er pisket sammen med æggemassen, stiller du skålen i køleskabet i 6-8 timer.

Pisk æggehviderne stive. Hæld bourbon i din eggnog og vend forsigtigt de stive æggehvider i drinken. Fordel eggnog i tre glas og drys lidt kanel over.

Note: Eggnog er en dejlig sød og krydret mælkedrink. Er du glad for søde sager, kan du evt. skrue lidt op for sukkermængden og for eksempel bruge 1 dl sukker i stedet for ½, men jeg vil nok foretrække den lidt mindre søde udgave, for vaniljen giver stadig en del sødme.

OBS – eggnog kan som sagt godt serveres uden alkohol, hvis der er folk (og/eller børn) til julefesten, der gerne vil have en alkoholfri udgave.

eggnog, æggesnaps, mælkedrink, mælk, fløde, rørsukker, vanilje, kanel, muskatnød, æg, bourbon, rom, jul, juledrink

Jordbærdrink med peber

jordbærdrink, drink, jordbær, peber, gin, jordbærsirup, sukkerJeg synes ikke, jeg kan have et benspænd med salt og peber uden at lave mindst én drink i denne måned! Det er i første omgang blevet til denne jordbærdrink med peber. Inspirationen til min jordbærdrink fik jeg, da gemalen og jeg spiste på Taller tidligere på måneden. Her fik vi en lille mellemret med fermenteret jordbær og sort peber, og igen blev jeg mindet om, at jordbær og peber er et rigtig godt match.

Nu er det jo ikke jordbærsæson, men heldigvis havde jeg lækre danske jordbær i fryseren, som jeg hamstrede i sommers. Jeg zappede dem kort i mikroovnen, så de var halvt optøede, da jeg blendede min jordbærdrink.

Jordbærdrink med et strejf af peber
1 person

100 g frosne jordbær, zappet kortvarigt i mikroovnen, så de er halvt optøede
3-4 cl gin
2 spsk jordbærsirup
ca. ½ tsk friskkværnet sort peber

Pynt:
lidt honning
hvidt sukker
friskkværnet peber
basilikumblade

Blend jordbær, gin, jordbærsirup og sort peber. Smag til. Smør lidt honning på kanten af et cocktailglas og dyp glaskanten i hvidt sukker. Hæld din jordbærdrink i glasset og pynt med lidt friskkværnet peber samt evt. et par basilikumblade.

Note: Sødmefuld og krydret jordbærdrink, der får lidt varme af peberet. En smuk og indbydende drink, der heldigvis kan serveres året rundt, så man kan lege, at det stadig er sommer.

jordbærdrink, drink, jordbær, peber, gin, jordbærsirup, sukker