Lækker citrusdrik

citrusdrik, citroner, appelsin, lime, rørsukkerDet er ingen hemmelighed, at jeg er ret glad for citroner, og da man godt kan mangle et ordentligt skud c-vitaminer her om vinteren, mente jeg, at det var på tide at lave en citrusdrik.

Jeg skelede til en opskrift hos Louisa Lorang, men skar ned på sukkermængden, undlod grapefrugter og tilsatte mere citron. Derudover ændrede jeg lidt på metoden, da jeg valgte at blende undervejs (hey, jeg har jo blende-benspænd), for jeg havde nemlig tænkt mig at bruge resterne til noget spændende… mere om det i morgen.

Citrusdrik
1-1,2 l

2 øko-citroner
3 øko-appelsiner
1½ dl rørsukker
7 dl vand
2 lime

Derudover:
½-1 citron

Skræl det yderste af skallen på citroner og appelsiner med en kniv. Prøv at undgå at få den hvide hinde med. Hæld appelsin- og citronskallerne i en gryde sammen med vand og sukker og lad det koge i ca. 8 minutter. Mens det koger, piller du eventuelle store stykker hvid hinde af citronerne og appelsinerne og blender dem derefter til en ensartet masse.

Si den kogte saft og gem skallerne – dem skal du bruge til et eksperiment, jeg fortæller om i morgen. Hæld den blendede citrusmasse gennem en si – pres gerne frugtkødet lidt, så det slipper mere saft – og hæld den kogte saft og den blendede saft sammen. Husk at gemme pulpen fra de blendede citrusfrugter – dem skal du også bruge til det eksperiment, jeg blogger om i morgen.

Pres de to limefrugter og rør limesaften i den øvrige saft. Stil din citrusdrik i køleskabet, indtil den er helt afkølet. Smag den til med citron og evt. lidt mere vand, hvis du synes, den er for kraftig.

Note: Virkelig skøn citrusdrik, der både har sødme og syre på samme tid. Jeg er ret glad for den syrlige citron, så den smag skruede jeg op for, men har du en lidt mere sød tand, kan du undlade den ekstra citron.

Nytårsdrink – French 75 med lidt sødme

french 75, nytårsdrink, drink, gin, mousserende vin, sirup, citronI morgen er det nytårsaften, og så springer champagnepropperne hos mange. Eller også er det cava, spumante eller en helt fjerde form for mousserende vin – hovedsagen er, at der kommer bobler på bordet. Det gør der også hos os. Det er sjældent, vi drikker mousserende vin, men i morgen indgår den i en French 75, som er vores nytårsdrink. Den vil vi bruge til at skåle med, når vi har set dronningens nytårstale.

French 75 er en champagnecocktail, der typisk består af cognac eller gin, der er shaket med citronsaft, sukkersirup og isterninger og derefter kombineret med champagne. Da jeg havde lovet, at nytårsdrinken ville indeholde gin, mente jeg, at kombinationen af gin og champagne ville være oplagt som drink på årets sidste dag.

Jeg brugte dog ikke en champagne men købte en anden mousserende vin – nemlig en Blanc Foussy Ice Demi-Sec (købt hos Meny). Det er en let og mild vin med en lille smule sødme (men langt fra den hvinende søde Asti). Jeg prøvede i første omgang at udelade sukkersirup i min version af French 75, men så bliver den ret fresh, så jeg vil anbefale, at du bruger lidt sirup i den – hvor meget er op dig og din eventuelle søde tand.

French 75
2 drinks

4 cl friskpresset citronsaft
4 cl gin
1-2 spsk sukkersirup*
semisec mousserende vin – jeg brugte
isterninger

Pynt:
et par tynde skiver stjernefrugt

*sukkersirup laves på 1 dl sukker og 1 dl vand, der koger ved svag varme i ti minutter og derefter afkøles

Hæld citronsaft, gin, sukkersirup og en håndfuld isterninger i en cocktailshaker. Ryst grundigt og fordel derefter væsken i to høje cocktailglas. Top begge glas med mousserende vin og pynt hver glaskant med en skive stjernefrugt.

Note: En frisk og dejlig drink, som nok skal bringe nytårsselskabet i godt humør. En French 75 kan selvfølgelig også sagtens serveres om sommeren, hvor den kolde friske drink også vil gøre sig godt i varmen.

Godt nytår og må 2017 bringe dig mange glæder 🙂

 

Sex in the Snow – vintercocktail

sex in the snow cocktail, drink, vinterdrink, vintercocktail, kokoscreme, kokosmel, Malibu, vodka, citronerSex in the Snow er en vintercocktail, jeg legede mig frem til for nylig, da jeg kom i tanke om en cocktail, jeg havde set et billede af på et tidspunkt. Det er jo lidt synd, at cocktails primært forbindes med sommer, for vintercocktails er helt sikkert en undervurderet kategori! Jeg vil dog straks tilføje, at denne vintercocktail sagtens kan drikkes om sommeren… 😉

I opskriften skal du bruge kokoscreme. Det er IKKE det samme som kokosmælk. Det er muligt, at du kan få et fint resultat, hvis du bruger den hårde, kompakte del af kokosmælken i en dåse kokosmælk, men det tvivler jeg ærlig talt på. Nej, du skal i stedet have fat i kokoscreme. Jeg mener, at nogle af de større supermarkeder har det (især op til nytår), men ellers kan du som regel købe det i eksotiske grønthandler eller bestille det via nettet.

Sex in the Snow – vintercocktail
1 person

2 spsk kokoscreme
2 cl Malibu
2 cl vodka
1 spsk citronsaft
1-1½ dl knuste isterninger
lidt sirup
½ dl kokosmel

Hæld kokoscreme, Malibu, vodka, citronsaft og isterninger i en blender (eller i en høj beholder og brug så en stavblender). Blend drinken, så den får slush ice-konsistens. Smør kanten af et lille cocktailglas med lidt sirup. Hæld kokosmelet ud på en lille tallerken og pres den sirupsmurte glaskant mod kokosmelet, så det sætter sig fast. Hæld din vintercocktail i glasset og servér den med det samme.

Note: Mmmm… lækker kokossmag, der har et lille strejf citron. En dejlig frisk og sød vintercocktail, som ligner nyfalden sne.

sex in the snow cocktail, drink, vinterdrink, vintercocktail, kokoscreme, kokosmel, Malibu, vodka, citroner

Geléshots med appelsin og Cointreau

appelsingelé, geléshots, appelsin, Cointreau, grenadine, rørsukker, drink, gelédrink, husblasJeg går straks i gang med månedens gelé-benspænd, og første eksperiment er disse geléshots med appelsin og Cointreau. De er inspireret af de Tequila Jelly Shots, jeg tidligere har lavet, men nu tænkte jeg, at benspændet var en fin anledning til at lave en sjov og anderledes ‘velkomstdrink’ til julefrokosterne.

De appelsiner, jeg brugte, var rimelig små, så jeg anbefaler, at du bruger mellemstore appelsiner – ellers får du for meget ‘geléfyld’ til overs (det kan du dog blot hælde i en plastikbeholder og støbe geléshots-vingummier af).

Geléshots med appelsin og Cointreau
8 appelsingelé-både

2 mediumstore appelsiner
1 dl vand
1 dl rørsukker
3 blade husblas
½ dl Cointreau
2 spsk grenadine
evt. en kvart dl vodka

Læg husblassen i blød i koldt vand i 10 minutter. Imens halverer du de to appelsiner den lange led og udhuler dem.

appelsinerSørg for at prikke frugtkødet med en urtekniv flere gange og pres saften over en lille skål – den skal du bruge til dine geléshots. Derefter skal du udhule appelsinskallerne, så al frugtkødet bliver fjernet. Jeg kan anbefale kombinationen af en urtekniv, et melonjern og en moderat mængde tålmodighed. Pas på, at du ikke får gennemboret appelsinskallerne med kniven – så vil drinken flyde ud.

Jo flere rester af frugtkød, du glemmer at fjerne, jo sværere bliver det at skære appelsinerne ud i pæne både til sidst.

Sæt de udhulede appelsinskaller i et lille fad, hvor de kan stå uden at vælte. Hæld eventuelt sukker i fadet – så er det lettere at få appelsinskallerne til at stå fast.

Selve drinken:
Hæld sukker og vand i en gryde og varm det op. Lad det simre ved lav varme i ca. 10 minutter. Tag gryden af varmen og tilsæt det udblødte husblas, 1-1½ dl appelsinsaft (afhængig af hvor store appelsinerne er), grenadine og Cointreau (og evt. vodka). Fordel drinken i de udhulede appelsinskaller og sæt derefter fadet med geléshots i køleskabet i minimum fire timer og gerne til dagen efter.

appelsingelé, geléshots, appelsin, Cointreau, grenadine, rørsukker, drink, gelédrink, husblasSkær dine fyldte appelsinskaller ud i både og vupti – så har du geléshots med appelsin og Cointreau!

Note: Jeg synes, det er en ret smuk og festlig måde at servere geléshots på, og så er det samtidig en ret mild og sød velkomstdrink. Du kan evt. overveje at tilføje lidt vodka til blandingen, hvis du vil have en tydeligere alkoholsmag.

appelsingelé, geléshots, appelsin, Cointreau, grenadine, rørsukker, drink, gelédrink, husblas

Tiramisu Cocktail

tiramisu cocktail, drink, kaffedrink, fløde, mælk, Kahlua, marsala, Amaretto, kakaopulverSidste eksperiment under kaffe-benspændet blev denne Tiramisu Cocktail. Jeg tænkte, at det var en oplagt dessert at lave en drink-udgave af.

Jeg kan også godt lide tiramisu med Amaretto i stedet for marsala. Hvis du vil prøve at lave en Tiramisu Cocktail med Amaretto i stedet for marsala, vil jeg anbefale, at du holder lidt igen med Amarettoen og smager dig frem, da jeg ikke er sikker på, at der skal lige så meget af denne likør i.

Tiramisu Cocktail
1 drink

½ dl fløde
1 dl sødmælk
4 cl Kahlua
4-6 cl marsala*
isterninger
kakaopulver

*kan erstattes af Amaretto, men så skal mængden nok justeres – smag dig frem

Hæld fløde, mælk, Kahlua og marsala i en shaker sammen med en stor håndfuld isterninger. Ryst shakeren godt og si derefter drinken, når du hælder den over i et bredt, lavt glas (så du ikke får skummet med). Drys kakaopulver over din cocktail gennem en sigte, så det lægger sig som et tyndt lag.

Note: Tiramisu Cocktail fungerer fint både som dessert og som drink. En sød og mælket dessert med kakaoens letbitre modspil. Og så ser den jo fin ud 🙂