Hjemmelavet mandelmælk

mandelmælk, nøddemælk, mandler, nødderI starten af oktober – lige inden jeg afslørede, at denne måneds benspænd ville blive madlavning med nødder – så jeg, at Bærmonster bloggede om hjemmelavet nøddemælk. Det ville jo passe perfekt til månedens benspænd, så jeg fik straks lyst til at prøve det.

Nøddemælk kan laves på mange forskellige slags nødder, og jeg valgte at kaste mig ud i hjemmelavet mandelmælk. Jeg skelede til Bærmonsters udgave, men valgte at lave en kraftigere udgave. Hvis du får lavet en udgave, som du synes smager for kraftigt, kan du altid fortynde den med lidt vand.

Hjemmelavet mandelmælk

200 g mandler
vand til iblødsætning + 6 dl koldt vand
evt. 1 tsk blomsterhonning eller agavesirup

Start med at hælde mandlerne i en skål eller kande sammen med en halv liter vand. Lad mandlerne stå i 12-24 timer. Hæld vandet fra og vip mandlerne over i en blender (eller en høj skål, hvis du bruger stavblender). Tilsæt 6 dl koldt vand og blend mandler + vand ved høj hastighed i 2-3 minutter.

mandelmælk, nøddemælk, mandler, nødderVandet skifter farve til en hvid, uklar farve.

mandelmælk, nøddemælk, mandler, nødderSørg for at si mandelstykkerne fra. Jeg brugte en si til saftproduktion, men du kan også bruge et meget tyndt, rent klæde, som du lægger i en si over en skål, inden du hælder mandelmælken i.

Smag evt. mandelmælken til med lidt honning eller sirup.

Hjemmelavet mandelmælk kan bruges som erstatning for mælk i en række opskrifter – for eksempel i smoothies. Nødderesterne kan også sagtens bruges i andre retter, så smid dem endelig ikke ud. De vil for eksempel være gode at bruge i hytteostpandekager, brød eller boller.

Fersken-margarita med ingefær

fersken-margarita, margarita, drink, ferskner, ferskenjuice, lime, ahornsirup, ingefær, tequila, CointreauSom du måske har bemærket, har jeg primært serveret øl sammen med de texanske retter den sidste måneds tid (udover vand og/eller sodavand). I Texas er man nemlig ret glade for øl, og det har ærgret mig lidt, for jeg havde også sat næsen op efter et godt glas rødvin eller en spændende drink. Jeg fandt dog ud af, at texanerne også nyder margaritas, og da jeg faldt over Margarita Texas, der har en spændende samling af margarita-opskrifter, så kunne jeg ikke nære mig. Jeg lod mig inspirere af en opskrift med ferskner og ingefær, men justerede den lidt i forhold til min egen smag (samt det faktum, at jeg ikke har ingefærsirup, så jeg brugte frisk ingefær + ahornsirup i stedet).

Fersken-margarita med ingefær
4 personer

2 store meget modne ferskner
2½ dl ferskenjuice
1½ tsk friskhakket ingefær
6-8 cl tequila
4-6 cl Cointreau
lidt ahornsirup
saften fra en lime

Fjern skrællen på fersknerne – læs her hvordan – fjern stenene og put frugtkødet i en blender sammen med juicen og ingefæren. Blend det til en ensartet masse. Rør tequila og Cointreau i (du bør selvfølgelig hælde frugtsaften i en shaker sammen med alkoholen og nogle isterninger, inden du ryster drinken sammen, men i dette tilfælde valgte jeg altså en lidt hurtigere og knapt så professionel metode). Smag til med lime og ahornsirup. Du er også velkommen til at putte mere alkohol i, hvis du vil have en mere ‘sprittet’ smag.

Smør kanten af fire drinksglas med æggehvide eller sirup og dyp dem derefter i farvet sukker, som du sagtens kan lave selv. Det optimale vil selvfølgelig være at bruge margaritaglas, men det har jeg ikke, så jeg brugte cocktailglas i stedet.

Note: En sødmefuld, sommerlig drink, der friskes op af ingefæren. At drikke sådan en er næsten som at have sommerferie igen :)

Tequila Jelly Shots – citrongelé-shots med tequila

citrongelé-shots med tequila, gelé-shots, drink, shot, citroner, rørsukker, husblas, tequilaDenne drink er den sidste opskrift, jeg når i juli-benspændets legestue – i morgen afsløres benspændet for august måned.

Nu kigger du måske på billedet og tænker “det ligner da ikke en drink”, men lad dig ikke narre! Dette er en tequila-drink i geléform! En rigtig partydrink, som nok skal vække opmærksomhed.

Jeg fik ideen til drinken, da jeg så en Mojito Jelly shot hos Smagsløjer. Jeg elsker jo citroner, så jeg måtte selvfølgelig lave en version med citroner, men da jeg stod i køkkenet, fik jeg lyst til at lave en tequila-gelédrink.

Tequila Jelly Shots
8 citrongelé-både

2 citroner – så friske og saftige som muligt
1 dl vand
1 dl rørsukker
3 blade husblas
½ dl tequila
salt

Læg husblassen i blød i koldt vand i 10 minutter. Imens halverer du de to citroner på den lange led….

citroner… således! Prik frugtkødet med en urtekniv flere gange og pres saften over en lille skål. Derefter skal du udhule citronskallerne, så al frugtkødet bliver fjernet. Jeg kan anbefale kombinationen af en urtekniv, et melonjern og en moderat mængde tålmodighed. Pas på, at du ikke får gennemboret citronskallen med kniven – så vil drinken flyde ud.

citronSådan skal citronen se ud, når du har udhulet den. Jo flere rester af frugtkød, du glemmer at fjerne, jo sværere bliver det at skære citronerne ud i pæne både til sidst.

Sæt de udhulede citronskaller i et lille fad, hvor de kan stå uden at vælte.

Selve drinken:

Hæld sukker og vand i en gryde og varm det op. Når sukkeret er opløst, tilsætter du husblas og citronsaft. Lad det simre ved lav varme i ca. 10 minutter. Tag gryden af varmen og tilsæt tequila. Fordel drinken i de udhulede citronskaller og sæt derefter fadet med citronskallerne i køleskabet til dagen efter.

Når du skal servere dine Tequila Jelly Shots, halverer du de fyldte citronskaller, så du får 8 citronbåde. Drys dem med groft salt og servér med det samme.

Note: Det er en kraftig drink – ligesom den klassiske tequila-servering med salt og frisk citron – så ‘drik’ den med måde. Hvis smagen bliver for kraftig til dig, kan du altid erstatte lidt af citronsaften og tequilaen med vand.

Sangria

sangria, drink, rødvin, sukkersirup, sirup, gin, lime, appelsin, Cointreau, appelsinlikør, danskvandSommer, sol og sangria – det lyder godt, ikke sandt? De solrige og varme sommerdage indbyder til sommerdrinks, så jeg lavede sangria, da vi havde gæster i fredags. Inden vi gik i gang med at bage pizzaer på grillen, serverede jeg denne klassiske drink, som tilsyneladende findes i rigtig mange varianter. Så vidt jeg ved blev sangria originalt lavet på (spansk) rødvin, frugt, en form for sødestof og brandy. Drinken har dog udviklet sig meget siden da, og jeg er derfor stødt på udgaver, der også kan indeholde appelsinjuice, sukker, vodka, ananas, jordbær, kanel eller cider.

Jeg valgte at lave en relativ sød og mild udgave, hvor alkoholen ikke er så tydelig i smagen. Jeg undgik også at bruge appelsinjuice, da jeg godt ville have, at drinken havde en smuk rød farve. Jeg havde egentlig planlagt at bruge Cointreau, men jeg er stadig ikke kommet forbi et supermarked, der har det, så jeg tyede til min appelsinlikør.

Sangria
ca. 5 personer

1 flaske rødvin – mediumkraftig og gerne spansk
½-1 dl sukkersirup eller evt. honning
½ dl gin
1 økologisk appelsin
1 økologisk lime
2-3 spsk Cointreau eller appelsinlikør
2 dl danskvand
knuste isterninger

Bland rødvin, sirup, gin og appelsinlikør aftenen før, at du skal bruge det. Lad det trække i køleskabet natten over. Skræl appelsinen med en urtekniv eller tyndskræller og del appelsinstrimlen i fem dele. Pres derefter appelsinen og rør det i rødvinsblandingen sammen med danskvandet.

Fyld fem glas halvt op med knuste isterninger. Fordel sangriaen i de fem glas og put et stykke appelsinskræl i hver. Skær limefrugten i meget tynde skiver og stik skiverne i glassene. Servér med det samme.

Note: En dejlig sommerdrink, hvis smag du let kan justere, så den passer til dine smagsløg. Vil du have den sødere, tilføjer du blot mere sirup eller honning, vil du have en tydelig alkoholsmag, skruer du op for alhokolen og holder lidt igen med danskvandet.

sangria, drink, rødvin, sukkersirup, sirup, gin, lime, appelsin, Cointreau, appelsinlikør, danskvand

To ananasdrinks – Flirtini og Minty Pineapple

ananasdrink, Flirtini, drink, ananas, ananasjuice, mousserende vin, vodka, Cointreau, appelsinlikørSol, sommer og søde drinks! De sidste par dage har jeg eksperimenteret med ananasdrinks, som er testet på gemalen og gæster. Den første drink fik jeg inspiration til, da jeg kiggede i kogebogen ‘Cocktails’, men jeg måtte erstatte Cointreau med en hjemmelavet appelsinlikør, eftersom jeg ikke kunne nå at skaffe Cointreau. Drinken fungerede dog også godt med den alternative likør.

Flirtini
4 personer

16 cl ananasjuice
8 cl vodka
8 cl Cointreau eller appelsinlikør
mousserende vin
frosne ananasstykker

OBS – alle ingredienser skal være køleskabskolde (undtagen de frosne ananasstykker, som skal være frosne :-))

Læg frosne ananasstykker i hvert glas. Rør ananasjuice, vodka og Cointreau sammen og fordel det i de fire glas. Fyld op med mousserende vin og servér drinken med det samme.

Note: Sød og sommerlig drink. Jeg var bange for, at drinken ville få for megen kaffesmag, da der indgår kaffebønner i opskriften på appelsinlikør, men drinken fik kun en svag mørk tone i smagen, og gæsterne kunne godt lide den. Succes!

ananasdrink, drink, Minty Pineapple, ananas, ananasjuice, hvid rom, mynteDenne drink opstod ud af fri leg og et fjollet ønske om at servere en drink i en ananas! Det er en deledrink – en romantisk anledning til at sidde tæt med to sugerør og kigge dybt i hinandens øjne, mens man nipper til drinken. Man kan selvfølgelig også lave den til én person, der spiller computer over nettet… helt hypotetisk set…

Minty Pineapple
2 personer

1 ananas
3 dl kold ananasjuice
15-20 friske mynteblade
½ dl hvid rom
isterninger

Skær toppen af ananassen og udhul den. Jeg kan anbefale en lang, smal kniv og en melonske til at grave frugtkødet ud med. Pas på, du ikke prikker hul i ananasskrællen. Blend ananasjuice, mynteblade, hvid rom og en håndfuld af ananaskødet. Si væsken og hæld den straks i ananassen sammen med isterninger. Stik to sugerør i og drik den en varm sommeraften sammen med en, du holder af.

Note: Mynten giver et tiltrængt frisk strejf til den søde drink. Du er selvfølgelig velkommen i at øge mængden af rom i drinken, hvis du for alvor vil kunne smage alkoholen.

Husk at gemme resten af frugtkødet. Det kan enten spises, som det er, bruges som topping på yoghurt eller A38 eller fryses ned og bruges i smoothies eller drinks (for eksempel i ovenstående Flirtini).

Blueberry daiquiri

blueberry daiquiri, blåbær daiquiri, drink, blåbær, hvid rom, flormelis, blåbærsaft, æggehvider, æg, limeDisse lune sommerdage kalder på drinks… smukke, kolde drinks på terrassen for at være helt præcis! Sådan en lavede jeg for et par dage siden, da gemalen og jeg trængte til lidt forkælelse. Helt i tråd med månedens benspænd fik jeg lyst til at lege og besluttede mig derfor for at lave en blåbærversion af strawberry daiquiri!

Blueberry daiquiri
2 personer blueberry daiquiri, blåbær daiquiri, drink, blåbær, hvid rom, flormelis, blåbærsaft, lime

3 dl frosne blåbær
½ dl hvid rom
1 spsk flormelis – evt. mere hvis du har en sød tand
½-1 dl blåbærsaft*
evt. lidt limesaft

Pynt: æggehvide og flormelis til glassets kant samt en spiselig blomst og/eller frisk mynte

*har du ikke blåbærsaft, kan du bruge tranebærsaft eller evt. blot vand. Jeg puttede en lille rest fløde i drinken (for at bruge den og for at gøre drinken en smule lysere).

Hæld blåbær, rom, flormelis og ½ dl saft/vand i en blender og blend det til en ensartet masse. Tilsæt evt. mere saft/vand, hvis drinken er meget tyktflydende. Smag til med flormelis og evt. lidt limesaft.

Tag to cocktailglas og dyp kanten af hvert glas i æggehvide og derefter i flormelis, så du får en flot hvid kant på glasset. Fordel forsigtigt blåbærdrinken i de to glas og pynt den. Servér drinken med det samme.

Note: Det er en dejlig sødmefuld drink, der har en god blåbærsmag og et pift rom oveni. Du kan justere sødmen ved at putte mindre flormelis i og bruge limesaft til at tilsætte noget syre. Jeg ville have lavet drinken med blåbærsaft, men vi var udgået, så jeg brugte vand i stedet. De blåbær, jeg havde købt i Irma, havde dog så megen smag, at den manglende blåbærsaft ikke gjorde noget.

Drinken er i øvrigt festlig på flere måder – du får nemlig skønne blå-lilla læber og ditto tunge af at nippe til den, så den vil være perfekt til din næste goth-fest ;)

Mexicansk hibiscusblomst-drik

hibiscusdrik, hibiscusblomster, mexicansk, blomsterdrik, rørsukkerDa jeg ledte efter spændende mexicanske retter i starten af denne måned, faldt jeg over en simpel drik lavet på hibiscusblomster. Jeg kom i tanke om, at Love and Lemongrass havde lavet en meget smuk drink på hibuscusblomster tidligere på året, så jeg spurgte hende straks, hvor man kan købe hibiscusblomster i Danmark – og det kan man hos ASA i Torvehallerne, så der købte jeg en pose, da jeg alligevel skulle shoppe chilier.

Mexicansk hibiscusblomst-drik
1 stort glas

2 dl vand
1 dl tørrede hibiscusblomster
rørsukker

Hæld blomsterne i en dyb skål. Opvarm vandet – gerne i elkedel – til kogepunktet og hæld det derefter over blomsterne. Lad dem trække i vandet i et kvarters tid og si så blomsterne fra. Rør sukker i den lune væske – hvor meget afhænger selvfølgelig af, hvor sød du vil have drikken, men vil du have en ret sød drik, skal du op på ½-1 dl sukker. Når sukkeret er opløst, tilsætter du vand. Jeg lavede en 1:1 blanding, men du kan hælde mindre vand i, hvis du vil have en kraftigere smag. Prøv at smage flere gange undervejs, når du tilsætter vand, så du finder frem til den koncentration, du bedst kan lide.

Note: Meget smuk og anderledes drik. Jeg puttede ikke særlig meget sukker i, hvilket giver drikken en frisk, nærmest iste-agtig smag. Du kan evt. lege videre med smagen og tilsætte forskellige krydderurter eller spiritus. Jeg ærgrede mig over, at jeg ikke nåede at lave denne drik i weekenden, hvor den for alvor ville have strålet i det smukke solskinsvejr.