Geléshots med appelsin og Cointreau

appelsingelé, geléshots, appelsin, Cointreau, grenadine, rørsukker, drink, gelédrink, husblasJeg går straks i gang med månedens gelé-benspænd, og første eksperiment er disse geléshots med appelsin og Cointreau. De er inspireret af de Tequila Jelly Shots, jeg tidligere har lavet, men nu tænkte jeg, at benspændet var en fin anledning til at lave en sjov og anderledes ‘velkomstdrink’ til julefrokosterne.

De appelsiner, jeg brugte, var rimelig små, så jeg anbefaler, at du bruger mellemstore appelsiner – ellers får du for meget ‘geléfyld’ til overs (det kan du dog blot hælde i en plastikbeholder og støbe geléshots-vingummier af).

Geléshots med appelsin og Cointreau
8 appelsingelé-både

2 mediumstore appelsiner
1 dl vand
1 dl rørsukker
3 blade husblas
½ dl Cointreau
2 spsk grenadine
evt. en kvart dl vodka

Læg husblassen i blød i koldt vand i 10 minutter. Imens halverer du de to appelsiner den lange led og udhuler dem.

appelsinerSørg for at prikke frugtkødet med en urtekniv flere gange og pres saften over en lille skål – den skal du bruge til dine geléshots. Derefter skal du udhule appelsinskallerne, så al frugtkødet bliver fjernet. Jeg kan anbefale kombinationen af en urtekniv, et melonjern og en moderat mængde tålmodighed. Pas på, at du ikke får gennemboret appelsinskallerne med kniven – så vil drinken flyde ud.

Jo flere rester af frugtkød, du glemmer at fjerne, jo sværere bliver det at skære appelsinerne ud i pæne både til sidst.

Sæt de udhulede appelsinskaller i et lille fad, hvor de kan stå uden at vælte. Hæld eventuelt sukker i fadet – så er det lettere at få appelsinskallerne til at stå fast.

Selve drinken:
Hæld sukker og vand i en gryde og varm det op. Når sukkeret er opløst, tilsætter du den udblødte husblas. Lad det simre ved lav varme i ca. 10 minutter. Tag gryden af varmen og tilsæt appelsinsaft, grenadine og Cointreau. Fordel drinken i de udhulede appelsinskaller og sæt derefter fadet med geléshots i køleskabet i minimum fire timer og gerne til dagen efter.

appelsingelé, geléshots, appelsin, Cointreau, grenadine, rørsukker, drink, gelédrink, husblasSkær dine fyldte appelsinskaller ud i både og vupti – så har du geléshots med appelsin og Cointreau!

Note: Jeg synes, det er en ret smuk og festlig måde at servere geléshots på, og så er det samtidig en ret mild og sød velkomstdrink. Du kan evt. overveje at tilføje lidt vodka til blandingen, hvis du vil have en tydeligere alkoholsmag.

appelsingelé, geléshots, appelsin, Cointreau, grenadine, rørsukker, drink, gelédrink, husblas

Tiramisu Cocktail

tiramisu cocktail, drink, kaffedrink, fløde, mælk, Kahlua, marsala, Amaretto, kakaopulverSidste eksperiment under kaffe-benspændet blev denne Tiramisu Cocktail. Jeg tænkte, at det var en oplagt dessert at lave en drink-udgave af.

Jeg kan også godt lide tiramisu med Amaretto i stedet for marsala. Hvis du vil prøve at lave en Tiramisu Cocktail med Amaretto i stedet for marsala, vil jeg anbefale, at du holder lidt igen med Amarettoen og smager dig frem, da jeg ikke er sikker på, at der skal lige så meget af denne likør i.

Tiramisu Cocktail
1 drink

½ dl fløde
1 dl sødmælk
4 cl Kahlua
4-6 cl marsala*
isterninger
kakaopulver

*kan erstattes af Amaretto, men så skal mængden nok justeres – smag dig frem

Hæld fløde, mælk, Kahlua og marsala i en shaker sammen med en stor håndfuld isterninger. Ryst shakeren godt og si derefter drinken, når du hælder den over i et bredt, lavt glas (så du ikke får skummet med). Drys kakaopulver over din cocktail gennem en sigte, så det lægger sig som et tyndt lag.

Note: Tiramisu Cocktail fungerer fint både som dessert og som drink. En sød og mælket dessert med kakaoens letbitre modspil. Og så ser den jo fin ud 🙂

Espresso Martini – kaffedrink

espresso martini, kaffedrink, kaffe, kaffepulver, sirup, kaffelikør, vodkaEn af mine kolleger anbefalede mig at prøve en Espresso Martini i løbet af mit kaffe-benspænd, og da jeg først havde læst om denne kaffedrink, kunne jeg da heller ikke nære mig.

Espresso Martini er en ret alkoholtung drink, og i denne udgave er der også skruet godt op for kaffesmagen. Da gemalen ikke er særlig vild med kaffe – men til gengæld godt kan lide White Russian – så hældte jeg lidt fløde i hans udgave (det bagerste glas).

Espresso Martini
2 drinks

1 dl vand
1½ tsk instant kaffepulver
8 cl vodka
6 cl kaffelikør – jeg bruger Toussaint Coffee Liquor
1 spsk mørk sirup
isterninger

Derudover:
4 spsk fløde, hvis du vil have den mere milde udgave (den lysebrune på billedet)

Fyld to cocktailglas halvt med knust is. Hæld 1-1½ håndfuld isterninger i en cocktailshaker. Rør kaffepulveret ud i vandet og hæld så vandet i shakeren sammen med vodka, kaffelikør og mørk sirup. Ryst shakeren grundigt, indtil drinken er iskold. Fordel din Espresso Martini i de to glas. OBS – vil du have en mildere udgave, så kan du også hælde fløde i shakeren, inden du ryster den.

Note: Ok, jeg kan godt forstå, at min kollega anbefalede Espresso Martini – det er en ret lækker drink (også for en som mig, der ellers ikke drikker kaffe). Hvis du bruger Kahlua i stedet for Toussaint, vil jeg anbefale dig, at du i første omgang undlader at hælde sirup i shakeren, da Kahlua har en sødere smag. Så kan du altid smage på drinken, når du har rystet de øvrige ingredienser sammen og vurdere, om den har brug for ekstra sødme i form af siruppen.

espresso martini, kaffedrink, kaffe, kaffepulver, sirup, kaffelikør, vodka

Frappé – græsk iskaffe

frappe, frappé, græsk, kaffedrik, kaffedrink, kaffe, kaffepulver, mælk, rørsukkerDen græske iskaffe, frappé, passer jo fortrinligt ind i mit kaffebenspænd – også selvom det måske er mest oplagt at kaste sig over de varme drikke på denne årstid.

Jeg stødte på frappé, da jeg researchede til mit græske benspænd sidste år, men her fik jeg aldrig blogget om den kolde kaffedrik. Jeg kom dog i tanke om den igen, da jeg for et stykke tid siden besluttede, at denne måneds benspænd skulle være kaffe, for jeg kunne huske, at frappé overraskede mig positivt. Her var nemlig en kaffedrik, hvor der skulle bruges overraskende lidt sukker for, at jeg kunne lide den.

Denne gang var jeg lidt mere modig end sidste år, så der er skruet op for kaffesmagen i denne version (i forhold til mit første forsøg). Denne version er derfor semikraftig. Vil du have en mildere smag, kan du bare tilføje mere vand og/eller mælk. Du tilføjer selvfølgelig også bare mere sukker, hvis du foretrækker en sødere version.

Græsk frappé
1 stort glas

2 tsk instant kaffepulver
2 tsk rørsukker
1½ dl iskoldt vand
1 dl letmælk
isterninger

Rør først kaffepulver, rørsukker og ½ dl vand sammen, indtil kaffen er opløst. Hæld mælk i og pisk det et par minutter, indtil det skummer godt. Hæld vand i og rør forsigtigt rundt med et sugerør, inden du fylder op med isterninger. Pynt eventuelt din frappé ved at drysse lidt instant kaffepulver på toppen.

Note: Dejlig semikraftig frappé, hvor der er en tydelig kaffesmag, uden at den dog bliver meget dominerende. Sukkeret tager også toppen af bitterheden.

Rødbededrink med ginger beer

rødbededrinkMit sidste eksperiment i forbindelse med det russiske benspænd er en rødbededrink. Måske skal jeg kalde den russisk inspireret, for det er ikke en opskrift, jeg er stødt på, men det er en drink inspireret af to ingredienser, jeg forbinder med det russiske køkken – rødbeder og vodka!

Jeg kan godt lide rødbeder, men jeg er noget mere loren over for rødbedesaft. Det har en sød og lidt ‘jordslået’ smag, som jeg ikke er så begejstret for. Jeg har dog opdaget, at ingefær klæder rødbedesaft utrolig godt, så det var nærliggende at kombinere rødbedesaft og ginger beer (ingefærøl) i en drink. Og nåja – så skulle der naturligvis også lidt vodka i!

Smagen på denne rødbededrink afhænger selvfølgelig især af hvilken rødbedesaft og ginger beer, du bruger. Jeg brugte Biotta og Naturfrisk ginger beer (begge købt i Irma), men du kan selvfølgelig sagtens bruge andre og så smage dig frem til, om du skal justere op eller ned på de enkelte ingredienser.

Rødbededrink
1 person

4 cl rødbedesaft
4 cl ginger beer (jeg brugte den fra Naturfrisk)
2 cl vodka
evt. citronsaft til at smage til
masser af isterninger
en skive citron til pynt

Hæld rødbedesaft, ginger beer og vodka i et glas. Rør forsigtigt rundt med et sugerør og smag evt. til med citronsaft. Fyld op med isterninger og pynt til sidst din rødbededrink med en skive citron.

Note: Denne rødbededrink er jo en rasende flot sag med den lilla-røde pangfarve! Ginger beer giver et lidt syrligt og frisk pift, som giver et tiltrængt modspil til den sødmefulde rødbedesaft. En ganske hæderlig – og virkelig smuk – efterårsdrink.