To sommerlige hindbærdrinks

drink, hindbærdrink, hindbær, vodka, citroner, danskvand, flormelisI weekenden havde vi gæster på besøg, og dem udsatte jeg for to forskellige slags hindbærdrinks som velkomstdrinks! Nu er det jo bare om at få brugt alle de nyplukkede hindbær fra egen have, så jeg tænkte, jeg ville bruge dem i et par smukke hindbærdrinks.

Den første, jeg lavede, var inspireret af en opskrift fra the bar. Jeg syntes dog, den trængte til mere sødme, så jeg ændrede lidt i blandingsforholdene samt erstattede sirup med flormelis.

Raspberry Collins
1 drink

8 hindbær
6 dl vodka
2 cl citronsaft
1-2 tsk flormelis
danskvand
isterninger

Hæld hindbærrene i en drinkshaker og mas dem grundigt med en et stumpt redskab eller evt. en spiseske. Hæld en håndfuld isterninger i shakeren sammen med citronsaft, vodka og flormelis og ryst drinken godt i 10 sekunder. Hæld drinken over i et højt glas fyldt med isterninger og hæld dernæst lidt danskvand over. Rør lidt rundt og servér drinken med det samme – evt. med et par friske hindbær i som pynt.

Note: Jeg foreslår, at du starter med at bruge 1 tsk flormelis og derefter smager dig frem til, om der skal mere flormelis. Mængden afhænger meget af, hvor søde eller syrlige dine hindbær er, og jeg fik brugt nogle, der havde lidt syrlighed. Men ellers en smuk og dejlig hindbærdrink, hvor du selv kan justere, hvor sød eller syrlig den skal være. Får du gjort den lidt for sød, kan du altid tilføje lidt ekstra citronsaft.

hindbærdrink, drink, hindbær, rom, citroner, flormelis, ingefærølDen anden hindbærdrink var inspireret af en opskrift, jeg fandt på Serious Eats, der havde et fint udvalg af hindbærdrinks. Jeg udskiftede siruppen med flormelis men holdt mig ellers til samme blandingsforhold.

My Sharona
1 drink

8 hindbær
4 cl hvid rom
2 cl citronsaft
1 tsk flormelis
6 cl ingefærøl
isterninger

Hæld hindbærrene i en drinkshaker og mas dem grundigt med en et stumpt redskab eller evt. en spiseske. Hæld en håndfuld isterninger i shakeren sammen med citronsaft, rom og flormelis og ryst drinken godt i 10 sekunder. Hæld hindbærdrinken over i et højt glas fyldt med isterninger og hæld dernæst ingefærøllen over. Rør lidt rundt og servér drinken med det samme – evt. med et par friske hindbær i som pynt.

Note: I denne hindbærdrink får hindbærrene lige et lille snert af både citronsaft og ingefærøl, hvilket den frisk og letsyrlig på samme tid.
hindbærdrink, drink, hindbær, rom, citroner, flormelis, ingefærølDe flotte hindbærdrinks fik i øvrigt følgeskab af nogle hapsere bestående af fluteskiver, der var stegt i smør på den ene side og derefter smurt med andepaté. De blev pyntet med salvieblade (der kort var stegt i smør) samt friske hindbær. En passende hapser der matchede de farverige hindbærdrinks ganske godt.

hindbær på hapsere

Chili-ananas-drink

chili-ananas-drink, drink, chilidrink, ananasdrink, ananasjuice, chili, tequilaFor nylig inviterede vi noget af familien til mexicansk middag, og her udsatte jeg gæsterne for denne chili-ananas-drink – delvis inspireret af denne mexicanske ananasdrik, delvis for at afprøve en chilinektar, jeg købte for et par måneder siden. Du kan se et billede af chilinektaren nederst (og jeg beklager den dårlige billedkvalitet). Jeg tænkte, at den søde ananas ville fungere godt sammen med den stærke chilinektar. Nåja, og så røg der (selvfølgelig) også en god sjat tequila i.

Chili-ananas-drink
4 drinks

2½ dl iskold ananasjuice
12 cl tequila
6 cl chilinektar
masser af isterninger
små chilier til at pynte med

Rør ananasjuice, tequila og chilinektar sammen. Fyld en masse knuste isterninger i fire brede glas og fyld op med drinken. Pynt med små friske chilier.

Note: Kombinationen af den søde ananasjuice og den semistærke chilinektar fungerer rigtig godt. Du kan altid justere (chili-)styrken af din chili-ananas-drink ved at skrue op eller ned for mængden af ananasjuice og chilinektar.

chilinektar

Salt lassi – indisk yoghurtdrik

salt lassi, indisk, yoghurtdrik, yoghurt naturel, spidskommenSidste ret i forbindelse med mit indiske benspænd er en drik – en yoghurtdrik for at være helt præcis. Det indiske køkken kan naturligvis også byde på interessante drikkevarer, og her er lassi-drikke de mest almindelige. Du har muligvis prøvet en mango lassi, men har du prøvet en salt lassi? Jeg serverede begge dele den dag, hvor gemalen og jeg spiste palak paneer og indisk kyllingestuvning. Du kan finde en opskrift på mango lassi her, og herunder kommer opskriften på den salte lassi.

Salt lassi
1 drink

1½ dl yoghurt naturel
½-1 dl iskoldt vand
en kvart tsk salt
½-1 tsk ristet spidskommen
evt. et par isterninger

Pisk yoghurt, salt og spidskommen sammen. Tilsæt vand. Mængden af vand afhænger af hvor tyndtflydende du ønsker din salt lassi. Put evt. et par isterninger i, så drikken bliver ved med at være kold under hele måltidet. Servér drikken med det samme, da den skal drikkes iskold.

Note: En dejlig mild yoghurtdrik, som er særdeles populær, hvis du serverer stærkt krydret indisk mad. Jeg synes, en salt lassi er et fint alternativ til en mango lassi, selvom sidstnævnte fortsat er min favorit. Du kan eventuelt lave begge varianter, når du serverer indisk mad, og så kan folk eksperimentere med, om de foretrækker en sød eller en salt lassi til maden.

Mint Julep – en Sydstats-klassiker

mint julep, drink, myntedrik, myntedrink, mynte, rørsukker, bourbon, whiskySe, jeg kan jo ikke have et benspænd med mynte og koriander uden at lave en Mint Julep! En Mint Julep er en drink, der forbindes med Sydstaterne og i særdeleshed med Kentucky. Drinken består af bourbon, frisk mynte, sukker eller sukkersirup samt vand eller danskvand. Det er en simpel, sød og kraftig drink – eller det kan den i hvert fald være, hvis du er nærig med vandet, når du blander din Mint Julep.

Drinken laves ofte på samme måde som en mojito – dvs. du hælder mynte, rørsukker og spiritus i et tykbundet glas* og knuser bladene med staven fra en morter. Derefter tilsætter du masser af isterninger – gerne knuste – samt danskvand. Jeg havde dog ikke en morter i sommerhuskøkkenet, så jeg blendede det i stedet kortvarigt. Det fungerede fint men gjorde dog også drinken lidt grumset.

Jeg var desuden lidt udfordret på bourbon-fronten. Det var godt nok lykkedes mig at finde en lille flaske bourbon i lufthavnen, men de havde desværre kun Jim Beam, og det er altså ikke en særlig spændende bourbon. Ikke at jeg på nogen måde er bourbon-ekspert, men jeg synes ikke, at den har særlig mange nuancer, og så er den også temmelig sød.

*Ok, det er ikke helt sandt. Traditionelt set serveres en Mint Julep i et tin- eller sølvkrus, men da du næppe har sådan et stående, så er et tykbundet glas også helt fint.

Mint Julep
1 drink

6 cl bourbon
6 mynteblade – helst fra en pebermynte, da myntesmagen ellers bliver ret vag
1-1½ tsk rørsukker
lidt danskvand
isterninger
sugerør
evt. lidt mere mynte til at pynte

Hæld bourbon, mynte og rørsukker i et tykbundet glas og brug staven fra en morter til at støde myntebladene, så de frigiver smag til sukkeret og alkoholen. Hæld godt med is i glasset og tilsæt et lille skvæt danskvand. Rør rundt med sugerøret et øjeblik og smag så på drinken. Er din Mint Julep for stærk, tilsætter du blot lidt mere danskvand.

Note: Jeg er ret pjattet med Mint Julep, da kombinationen af mynte og den sødmefulde alkohol er ganske lækker. Jeg var dog ikke helt tilfreds med den bourbon, jeg havde brugt, så jeg vil anbefale, at du forsøger at finde en knapt så sød udgave med en lidt mere fyldig smag. Har du et godt bud på en bourbon, der vil passe godt til en Mint Julep, så skriv gerne navnet i kommentarfeltet.

Agua Fresca – frisk agurkedrik

agua fresca, agurkedrik, agurkedrink, agurker, rørsukker, mynte, lime, sommerdrink, drinkI disse lune sommerdage er det godt med noget koldt til ganen, og her kan jeg anbefale et glas Agua Fresca med agurker – et sjovt eksperiment, jeg prøvede i sidste uge. Agua Fresca er en frisk og sødmefuld drik fra Mexico, hvor man ofte laver den med frugt eller agurker, og jeg valgte den sidste version. Agurkedrikken passer desuden rigtig godt til månedens mynte- og koriander-benspænd, eftersom der er godt med mynte i!

Jeg skelede lidt til en opskrift på Agua Fresca hos Simply Recipes, men justerede målene undervejs og skruede blandt andet ned for sukkermængden.

Agua Fresca – agurkedrik

ca. 4 personer

2 store agurker
1 dl limesaft (saft fra 5-6 saftige lime)
80 g rørsukker
1 bundt frisk mynte
3½ dl vand
isterninger
evt. citronskiver til pynt

Skyl agurkerne og skær dem i skiver. Put dem i en beholder sammen med limesaft, rørsukker, 2½ dl vand samt bladene fra et bundt mynte (husk også at skylle mynten). Blend det til en ensartet masse og si derefter agurkedrikken gennem en fintmasket si. Rør den sidste dl vand i.

Du kan nyde din Agua Fresca som læskende eftermiddagsdrik, men du kan også gøre som jeg og servere den lige inden aftensmaden. Hæld i så fald agurkedrikken i høje smalle glas sammen med en masse isterninger og pynt evt. glassene med citronskiver.

Note: Agua Fresca er ikke bare en smuk sommerdrik men også en forfriskende og lidt sødmefuld drik. Du kan sagtens ‘opgradere’ den ved at hælde alkohol i. Jeg forestiller mig, at den også vil være ret lækker med gin i.

agua fresca, agurkedrik, agurkedrink, agurker, rørsukker, mynte, lime, sommerdrink, drink