Dybstegt blomkål med yoghurtsauce

dybstegt blomkål, rapsolie, græsk yoghurt, allehånde, hvidløg, citronJeg bladrede lidt i kogebøgerne i weekenden og faldt over en opskrift på dybstegt blomkål, der lød interessant. Det er en syrisk ret, der stammer fra ‘Syriens gryder’, og den freestylede jeg over, da jeg skulle lave en lille ret til frokostbordet.

Dybstegt blomkål er – som navnet også antyder – ikke ligefrem en kaloriefattig ret, men til gengæld er den vegetarisk.

Dybstegt blomkål med yoghurtsauce
lille ret til 2 personer

et kvart blomkålshoved (stort)
½ l rapsolie
salt

Yoghurtsauce:
1½ dl græsk yoghurt
1 fed hvidløg, presset
½ tsk knust allehånde
2-3 tsk fintrevet citronskal
evt. lidt citronsaft
salt og peber

Start med at røre yoghurt, hvidløg, allehånde og citronskal sammen. Smag med til citronsaft, salt og peber.

Del blomkålen i små buketter, der har ca. samme størrelse – brug evt. en lille kniv til at dele de større buketter. Skyl dem og tør dem godt af. Hæld olien i en lille kasserolle og varm den op (dog ikke på højeste varmeniveau, da olien så risikerer at blive for varm). Hæld en håndfuld blomkålsbuketter i olien og lad dem stege, indtil de bliver gyldne. Husk at vende dem undervejs. Tag blomkålen op med en hulske og læg de små buketter på et par stykker køkkenrulle. Steg resten af blomkålen på samme måde.

Dybstegt blomkål serveres med ovennævnte yoghurtsauce. Du kan kombinere retten sammen med andre vegetariske retter eller evt. bruge det som tilbehør til en kødret.

Note: En sjov og anderledes måde at få blomkål på. Nu smager dybstegt blomkål ikke af så meget, da blomkål i sig selv ikke har megen smag, så denne ret får mest smag frayoghurtsaucen. Men det var interessant at prøve at eksperimentere med blomkål på denne måde.

Onion bhajis – friturestegte løg

onion bhajis, forret, appetizer, snack, hapser, friteret løg, friturestegt løg, rødløg, kikærtemel, bagepulver, karry, chili, rapsolie, yoghurt naturel, hvidløg, mynteDa jeg annoncerede mit indiske benspændbloggens Facebook-side, fik jeg straks et forslag om at lave onion bhajis – aka løg vendt i dej og stegt i olie. En herlig indisk snack som du kan bruge som velkomsthapser eller forret. Jeg skelede til en opskrift på onion bhajis hos BBC Goodfood, men justerede en smule hist og her. Desuden lavede jeg en mynte-raita til.

Onion bhajis
forret til 2 personer

1 mellemstort rødløg
50 g kikærtemel
½ tsk bagepulver
1½ tsk karry
en lille mellemstærk rød chili, finthakket
1 dl vand
ca. ½ l rapsolie

Mynte-raita:
2 dl yoghurt naturel
1 fed hvidløg, presset
2 spsk mynte, finthakket
salt
lidt limesaft

Start med mynte-raitaen. Rør yoghurt, hvidløg, mynte og lidt salt sammen og lad det trække i minimum en time – og gerne lidt mere.

Pil løget. Skær den ene halvdel i meget tynde ringe og hak den anden halvdel i små tern. Rør mel, bagepulver, karry og chili sammen i en skål. Tilsæt vand og rør det til en ensartet dej. Vend løg-stykkerne i, indtil de er helt dækkede.

Hæld olien i en mediumstor pande og varm det op. OBS – sæt ikke panden på højeste temperatur, da du så risikerer, at løgene stadig er rå, når dine bhajis er gyldne uden på. Test om olien er varm nok ved at stikke den ikke-svovlbeklædte ende af en tændstik ned i olien. Bobler det omkring træet, er olien varm nok. Brug en spiseske til at lægge dejklatter på panden og steg dem nu på begge sider – de skal have et par minutter på hver side.

Læg de færdige onion bhajis på køkkenrullepapir i et halvt minuts tid, inden du serverer dem sammen med mynte-raita. Husk at smage raitaen til med limesaft og evt. lidt mere salt lige inden servering.

Note: Mmm! Onion bhajis er sprøde, saftige og fint krydrede. Den milde raita passer godt til, da den kan dulme tungen lidt, hvis du synes, at chilien i dine onion bhajis bider lidt.

Stegte auberginer med myntecreme

myntecreme, myntedressing, myntedip, aubergine, mynte, creme fraiche, citronerJeg elsker at købe ind på de bugnende madmarkeder i Sydfrankrig, og på et af dem fandt jeg nogle lækre auberginer, som jeg besluttede mig for at købe. De skulle nemlig steges og serveres med myntecreme senere samme aften. Den ene af auberginerne var hvid, og det havde jeg ikke set før. Der var ikke den store smagsforskel – måske var den hvide lidt mildere end den lilla aubergine, men forskellen var minimal.

De stegte auberginer med myntecreme blev serveret som forret, men du kan også sagtens servere dem som en del af en række småretter.

Stege auberginer med myntecreme
4 personer

8 skiver aubergine, 1½-2 cm tykke
groft salt
olie til stegning

Myntecreme:
1½ dl creme fraiche 18%
ca. 40 mynteblade, finthakkede
citronsaft
salt og peber

Start med myntecremen. Rør de hakkede mynteblade sammen med creme fraiche og lidt citronsaft. Lad det trække i køleskabet en times tid.

Drys groft salt på en tallerken og læg aubergineskiver på. Drys salt oven på skiverne og læg de resterende aubergineskiver oven på. Drys også dem med salt. Lad dem trække en halv times tid, inden du børster saltet af og dupper skiverne tørre. Hæld en gavmild sjat olie på en pande og steg auberginerne, indtil de er bløde og møre.

Smag myntecremen til med salt og peber og servér de stegte auberginer med cremen.

Note: En enkel og dejlig servering, som du sagtens kan variere, hvis du ikke er så vild med mynte. Så udskifter du blot mynten med en anden krydderurt.

auberginer

Kartoffelsalat med sennepsdressing

kartoffelsalat med sennepsdressing, salat, kartofler, blomster, ærter, sennep, olivenolie, hvidvinseddike, rørsukkerKan du godt lide kartoffelsalat, men har lyst til at prøve noget andet end den klassiske udgave, så kan jeg anbefale denne version med sennepsdressing. Jeg serverede kartoffelsalaten i går sammen med frikadeller, og den blev lavet ud fra konceptet ‘alt godt fra haven’ (med undtagelse af kartoflerne – de var købt). Men ja, jeg syntes, vi trængte til at bruge lidt af de gode sager, der vokser i haven pt. – ligesom da jeg for nylig blendede en omgang oregano-pesto – og så fik jeg lyst til at lave denne smukke servering.

Denne sennepsdressing er i øvrigt ikke forbeholdt kartoffelsalat – du kan sagtens bruge den til andre salater.

OBS – se flere kartoffelsalat-opskrifter nederst i indlægget.

Kartoffelsalat med sennepsdressing
2 personer

400-500 g kogte kartofler, skåret i mundrette stykker
rød havesyre – evt. erstattet af rucolasalat eller romainesalat
½-1 dl små ærter
små stedmoderblomster

Sennepsdressing:
½ dl olivenolie
2 tsk stærk sennep
2 tsk rørsukker
3 spsk hvidvinseddike
salt og peber

Skyl havesyren og spred den ud over bunden af et fad. Fordel kartoflerne oven på. Pisk dressingen sammen og hæld den over kartoflerne. Drys derefter ærter ud over og pynt til sidst med stedmoderblomster.

Note: Sennepsdressing klæder de fleste salater – inklusiv kartoffelsalat. Kan varmt anbefales til sommersalaterne.

salat

Asparges med sesamdressing

sesamdressing, asiatisk, japansk, asparges, sesamfrø, sesamolie, rørsukker, soya, nudler, vegetarDet er sæson for dejlige, friske og saftige asparges, og det er heldigvis også en grøntsag, der indgår i det japanske køkken, som er mit benspænd denne måned. Jeg så en opskrift på asparges med sesamdressing i ‘EASY japansk kogebog’, men lavede lidt om undervejs. Jeg brugte lidt færre asparges og lidt flere nudler. Derudover skruede jeg op for smagsintensiteten i min sesamdressing ved også at tilføje en sjat sesamolie, for det smager rasende godt!

Grønne asparges med sesamdressing
Let aftensmad for to personer

10 grønne asparges
100-120 g risnudler

Sesamdressing:

2½ spsk sesamfrø
1 spsk soya
1 spsk rørsukker
1 spsk sesamolie
lidt salt

Kog risnudlerne, til de er møre. Hæld det varme vand fra og overhæld risnudlerne med håndvarmt vand.

Knæk den nederste del af de grønne asparges af og kog aspargesene møre i letsaltet vand – det tager 4-5 minutter.

Blend sesamfrøene og bland dem derefter med soya, rørsukker og sesamolie. Smag til med lidt salt.

Læg risnudler og asparges på en tallerken og dryp din sesamdressing ud over det. Servér retten som den er eller kombinér den med et lille stykke kød – for eksempel kylling eller oksekød.

Note: Superenkel og hurtig ret at lave. Den kraftige sesamdressing passer godt sammen med de saftige asparges og de milde risnudler. Du kan sagtens spise denne ret, som den er, men du er også velkommen til at kombinere den med lidt kød. Vil du lave den som ren vegetarret, kan du evt. overveje at gange ingredienslisten med 1½, da ovenstående portioner ikke er så store.