Hjemmelavet fransk hotdog dressing

hjemmelavet fransk hotdog dressing, mayonnaise, æg, vindruekerneolie, citron, sennep, karry, æblecidereddike, sirup, bearnaiseessensI går bloggede jeg om hjemmelavet ketchup, så er det ikke meget passende at følge det op med en opskrift på hjemmelavet fransk hotdog dressing? Jeg kan godt lide denne type dressing, men jeg bliver noget bekymret, når jeg læser den omfattende ingrediensliste på bagsiden af købeudgaven, så det er efterhånden mange år siden, vi har købt den. Men jeg tænkte, at det burde være muligt at fremtrylle en hjemmelavet fransk hotdog dressing, så jeg prøvede mig frem i køkkenet og fik samtidig gemalen til at agere smagsdommer.

Jeg brugte ikke selv bearnaiseessens, da jeg rørte den, men jeg opdagede bagefter, at det også indgår i købeudgaven, så det kan du evt. tilføje lidt af, når du smager den til. Jeg synes dog også, at denne version kommer ganske tæt på.

Hjemmelavet fransk hotdog dressing

3 spsk god mayonnaise – gerne hjemmelavet
1 tsk stærk sennep
½ tsk karry
½ spsk mørk sirup
lidt æblecidereddike
evt. lidt bearnaiseessens
salt

Pisk først en portion mayonnaise – se opskrift her. Rør mayonnaisen med karry, sennep og sirup. Smag til med æblecidereddike og salt – og evt. lidt bearnaiseessens.

Så er det bare om at få bagt nogle hotdogbrød samt koge nogle pølser, og så kan du lave din egen hjemmelavede franske hotdog 🙂

hjemmelavet fransk hotdog dressing, mayonnaise, æg, vindruekerneolie, citron, sennep, karry, æblecidereddike, sirup, bearnaiseessens

Hjemmelavet ketchup

hjemmelavet hotdog, hotdogbrød, hjemmelavet ketchup, brød, fastfood, tomater, løg, hvidløg, karry, æblecidereddike, mørk farin, løg, sennep, syltede agurkerI forbindelse med mit hjemmelavede færdigprodukter-benspænd skal jeg naturligvis også eksperimentere med ketchup. Jeg har tidligere lavet en chiliketchup, men denne gang tænkte jeg, at jeg hellere måtte holde mig til en helt almindelig hjemmelavet ketchup, som er mild og børnevenlig.

Hvis det var sommer nu, ville jeg bruge friske tomater til hjemmelavet ketchup, men da det stadig er vinter, brugte jeg i stedet en dåse tomater fra en italiensk producent. Brug gerne en god kvalitet og ikke nødvendigvis den billigste dåse tomater fra supermarkedet.

Hjemmelavet ketchup

en mediumstort løg, finthakket
et fed hvidløg, hakket
et lille æble
lidt olivenolie
½ tsk karry
½ dl mørk farin
1 dåse tomater – 400 g
½ dl æblecidereddike
salt og peber

Fjern kernehuset fra æblet og skær æblet i tern. Du skal bruge ca. 1 dl. Hæld lidt olivenolie i en lille gryde sammen løg, hvidløg og karry. Svits det ved mediumvarme i et minuts tid og tilsæt så æbleternene. Steg dem et minuts tid og tilsæt farinen. Når den smelter, rører du tomater og æblecidereddike i. Lad det simre en halv times tid. Blend det til en jævn masse. Smag ketchuppen til med salt og peber. Vil du have en mere syrlig version, tilsætter du lidt æblecidereddike, og vil du have en sødere version, tilsætter du lidt sukker.

hjemmelavet ketchup, brød, fastfood, tomater, løg, hvidløg, karry, æblecidereddike, mørk farinNote: Hjemmelavet ketchup egner sig til mange ting – for eksempel hotdogs! Jeg bagte en portion hotdogbrød, stegte nogle pølser og toppede derefter min hotdog med hjemmelavet ketchup, sennep, rå løg samt syltede agurker (du kan sagtens lave syltede agurker selv, men da det ikke er agurkesæson, holdt jeg mig til en anstændig købeversion).

hjemmelavet hotdog, hotdogbrød, hjemmelavet ketchup, brød, fastfood, tomater, løg, hvidløg, karry, æblecidereddike, mørk farin, løg, sennep, syltede agurker

Dybstegt blomkål med yoghurtsauce

dybstegt blomkål, rapsolie, græsk yoghurt, allehånde, hvidløg, citronJeg bladrede lidt i kogebøgerne i weekenden og faldt over en opskrift på dybstegt blomkål, der lød interessant. Det er en syrisk ret, der stammer fra ‘Syriens gryder’, og den freestylede jeg over, da jeg skulle lave en lille ret til frokostbordet.

Dybstegt blomkål er – som navnet også antyder – ikke ligefrem en kaloriefattig ret, men til gengæld er den vegetarisk.

Dybstegt blomkål med yoghurtsauce
lille ret til 2 personer

et kvart blomkålshoved (stort)
½ l rapsolie
salt

Yoghurtsauce:
1½ dl græsk yoghurt
1 fed hvidløg, presset
½ tsk knust allehånde
2-3 tsk fintrevet citronskal
evt. lidt citronsaft
salt og peber

Start med at røre yoghurt, hvidløg, allehånde og citronskal sammen. Smag med til citronsaft, salt og peber.

Del blomkålen i små buketter, der har ca. samme størrelse – brug evt. en lille kniv til at dele de større buketter. Skyl dem og tør dem godt af. Hæld olien i en lille kasserolle og varm den op (dog ikke på højeste varmeniveau, da olien så risikerer at blive for varm). Hæld en håndfuld blomkålsbuketter i olien og lad dem stege, indtil de bliver gyldne. Husk at vende dem undervejs. Tag blomkålen op med en hulske og læg de små buketter på et par stykker køkkenrulle. Steg resten af blomkålen på samme måde.

Dybstegt blomkål serveres med ovennævnte yoghurtsauce. Du kan kombinere retten sammen med andre vegetariske retter eller evt. bruge det som tilbehør til en kødret.

Note: En sjov og anderledes måde at få blomkål på. Nu smager dybstegt blomkål ikke af så meget, da blomkål i sig selv ikke har megen smag, så denne ret får mest smag frayoghurtsaucen. Men det var interessant at prøve at eksperimentere med blomkål på denne måde.

Onion bhajis – friturestegte løg

onion bhajis, forret, appetizer, snack, hapser, friteret løg, friturestegt løg, rødløg, kikærtemel, bagepulver, karry, chili, rapsolie, yoghurt naturel, hvidløg, mynteDa jeg annoncerede mit indiske benspændbloggens Facebook-side, fik jeg straks et forslag om at lave onion bhajis – aka løg vendt i dej og stegt i olie. En herlig indisk snack som du kan bruge som velkomsthapser eller forret. Jeg skelede til en opskrift på onion bhajis hos BBC Goodfood, men justerede en smule hist og her. Desuden lavede jeg en mynte-raita til.

Onion bhajis
forret til 2 personer

1 mellemstort rødløg
50 g kikærtemel
½ tsk bagepulver
1½ tsk karry
en lille mellemstærk rød chili, finthakket
1 dl vand
ca. ½ l rapsolie

Mynte-raita:
2 dl yoghurt naturel
1 fed hvidløg, presset
2 spsk mynte, finthakket
salt
lidt limesaft

Start med mynte-raitaen. Rør yoghurt, hvidløg, mynte og lidt salt sammen og lad det trække i minimum en time – og gerne lidt mere.

Pil løget. Skær den ene halvdel i meget tynde ringe og hak den anden halvdel i små tern. Rør mel, bagepulver, karry og chili sammen i en skål. Tilsæt vand og rør det til en ensartet dej. Vend løg-stykkerne i, indtil de er helt dækkede.

Hæld olien i en mediumstor pande og varm det op. OBS – sæt ikke panden på højeste temperatur, da du så risikerer, at løgene stadig er rå, når dine bhajis er gyldne uden på. Test om olien er varm nok ved at stikke den ikke-svovlbeklædte ende af en tændstik ned i olien. Bobler det omkring træet, er olien varm nok. Brug en spiseske til at lægge dejklatter på panden og steg dem nu på begge sider – de skal have et par minutter på hver side.

Læg de færdige onion bhajis på køkkenrullepapir i et halvt minuts tid, inden du serverer dem sammen med mynte-raita. Husk at smage raitaen til med limesaft og evt. lidt mere salt lige inden servering.

Note: Mmm! Onion bhajis er sprøde, saftige og fint krydrede. Den milde raita passer godt til, da den kan dulme tungen lidt, hvis du synes, at chilien i dine onion bhajis bider lidt.

Stegte auberginer med myntecreme

myntecreme, myntedressing, myntedip, aubergine, mynte, creme fraiche, citronerJeg elsker at købe ind på de bugnende madmarkeder i Sydfrankrig, og på et af dem fandt jeg nogle lækre auberginer, som jeg besluttede mig for at købe. De skulle nemlig steges og serveres med myntecreme senere samme aften. Den ene af auberginerne var hvid, og det havde jeg ikke set før. Der var ikke den store smagsforskel – måske var den hvide lidt mildere end den lilla aubergine, men forskellen var minimal.

De stegte auberginer med myntecreme blev serveret som forret, men du kan også sagtens servere dem som en del af en række småretter.

Stege auberginer med myntecreme
4 personer

8 skiver aubergine, 1½-2 cm tykke
groft salt
olie til stegning

Myntecreme:
1½ dl creme fraiche 18%
ca. 40 mynteblade, finthakkede
citronsaft
salt og peber

Start med myntecremen. Rør de hakkede mynteblade sammen med creme fraiche og lidt citronsaft. Lad det trække i køleskabet en times tid.

Drys groft salt på en tallerken og læg aubergineskiver på. Drys salt oven på skiverne og læg de resterende aubergineskiver oven på. Drys også dem med salt. Lad dem trække en halv times tid, inden du børster saltet af og dupper skiverne tørre. Hæld en gavmild sjat olie på en pande og steg auberginerne, indtil de er bløde og møre.

Smag myntecremen til med salt og peber og servér de stegte auberginer med cremen.

Note: En enkel og dejlig servering, som du sagtens kan variere, hvis du ikke er så vild med mynte. Så udskifter du blot mynten med en anden krydderurt.

auberginer