Kartoffelsalat med sennepsdressing

kartoffelsalat med sennepsdressing, salat, kartofler, blomster, ærter, sennep, olivenolie, hvidvinseddike, rørsukkerKan du godt lide kartoffelsalat, men har lyst til at prøve noget andet end den klassiske udgave, så kan jeg anbefale denne version med sennepsdressing. Jeg serverede kartoffelsalaten i går sammen med frikadeller, og den blev lavet ud fra konceptet ‘alt godt fra haven’ (med undtagelse af kartoflerne – de var købt). Men ja, jeg syntes, vi trængte til at bruge lidt af de gode sager, der vokser i haven pt. – ligesom da jeg for nylig blendede en omgang oregano-pesto – og så fik jeg lyst til at lave denne smukke servering.

Denne sennepsdressing er i øvrigt ikke forbeholdt kartoffelsalat – du kan sagtens bruge den til andre salater.

OBS – se flere kartoffelsalat-opskrifter nederst i indlægget.

Kartoffelsalat med sennepsdressing
2 personer

400-500 g kogte kartofler, skåret i mundrette stykker
rød havesyre – evt. erstattet af rucolasalat eller romainesalat
½-1 dl små ærter
små stedmoderblomster

Sennepsdressing:
½ dl olivenolie
2 tsk stærk sennep
2 tsk rørsukker
3 spsk hvidvinseddike
salt og peber

Skyl havesyren og spred den ud over bunden af et fad. Fordel kartoflerne oven på. Pisk dressingen sammen og hæld den over kartoflerne. Drys derefter ærter ud over og pynt til sidst med stedmoderblomster.

Note: Sennepsdressing klæder de fleste salater – inklusiv kartoffelsalat. Kan varmt anbefales til sommersalaterne.

salat

Asparges med sesamdressing

sesamdressing, asiatisk, japansk, asparges, sesamfrø, sesamolie, rørsukker, soya, nudler, vegetarDet er sæson for dejlige, friske og saftige asparges, og det er heldigvis også en grøntsag, der indgår i det japanske køkken, som er mit benspænd denne måned. Jeg så en opskrift på asparges med sesamdressing i ‘EASY japansk kogebog’, men lavede lidt om undervejs. Jeg brugte lidt færre asparges og lidt flere nudler. Derudover skruede jeg op for smagsintensiteten i min sesamdressing ved også at tilføje en sjat sesamolie, for det smager rasende godt!

Grønne asparges med sesamdressing
Let aftensmad for to personer

10 grønne asparges
100-120 g risnudler

Sesamdressing:

2½ spsk sesamfrø
1 spsk soya
1 spsk rørsukker
1 spsk sesamolie
lidt salt

Kog risnudlerne, til de er møre. Hæld det varme vand fra og overhæld risnudlerne med håndvarmt vand.

Knæk den nederste del af de grønne asparges af og kog aspargesene møre i letsaltet vand – det tager 4-5 minutter.

Blend sesamfrøene og bland dem derefter med soya, rørsukker og sesamolie. Smag til med lidt salt.

Læg risnudler og asparges på en tallerken og dryp din sesamdressing ud over det. Servér retten som den er eller kombinér den med et lille stykke kød – for eksempel kylling eller oksekød.

Note: Superenkel og hurtig ret at lave. Den kraftige sesamdressing passer godt sammen med de saftige asparges og de milde risnudler. Du kan sagtens spise denne ret, som den er, men du er også velkommen til at kombinere den med lidt kød. Vil du lave den som ren vegetarret, kan du evt. overveje at gange ingredienslisten med 1½, da ovenstående portioner ikke er så store.

Sprøde ebirejer med chilisauce

ebirejer, pankorasprejer, friturestegte rejer, friterede rejer, rejer, pankorasp, rapsolie, chili, tomater, løg, æg, rørsukkerDa jeg planlagde månedens friteringsbenspænd, var ebirejer en af de retter, jeg helt sikkert ville nå at lave i løbet af måneden. Ebirejer er store rejer vendt i panko rasp, inden de frituresteges. Panko rasp er lavet på små brødstykker og bruges blandt andet i japanske køkken. Brødstykkerne er større og mere luftige end almindelig rasp og giver derfor supersprøde rejer. De fleste større supermarkeder sælger panko rasp – det plejer at stå på hylden med asiatiske produkter.

Sprøde ebirejer
forret til 4 personer

12 store rejer – blandt andet Føtex og Irma sælger MSC-mærkede rejer
1 æg
1 dl hvedemel
ca. 3 dl panko rasp
0,75 l rapsolie

Pil rejerne – lad evt. halespidsen sidde – og fjern den sorte streng i rejeryggene. Vend rejerne i mel, inden du først vender dem i pisket æg og derefter i panko rasp. Varm olien op i en gryde. Tjek om den er varm nok ved at stikke den ikke-svovlbeklædte ende af en tændstik ned i olien. Når det begynder at boble omkring træstumpen, er olien klar. Frituresteg 3 rejer ad gangen, indtil de er gyldne. Læg dem på et par stykker køkkenrulle og drys lidt salt over.

Ebirejer er som sagt supersprøde og meget lækre. De skal naturligvis serveres sammen med en dip. Jeg lavede en simpel semistærk chilisauce til.

Semistærk chilisauce
til 5-6 personer

1 løg, finthakket
2 tsk chiliflager
lidt olie til stegning
1 dåse koncentreret tomatpuré, 70 g
1 dl lagereddike
½ dl rørsukker – måske lidt mere
salt og peber

Svits løg og chiliflager i et minuts tid, uden at løgstykkerne tager farve. tilsæt tomatpuré, lagereddike og sukker og lad det simre i ti minutter. Smag til med salt, peber og evt. lidt mere sukker. Lad det køle af, så det har stuetemperatur, inden du serverer det sammen med ebirejer. Har du chilisauce til overs, kan du bruge det i en sandwich eller burger dagen efter.

Peberfrugtdip

peberfrugtdip, peberfrugt, snackpeber, chipdip, dip, dressing, creme fraiche, chili, hvidvinseddikeDa vi havde gæster sidste weekend (dem, der blev udsat for langtidsgrillede revelsben), startede vi med lidt chips og øl på terrassen. Jeg eksperimenterede med at lave en peberfrugtdip til chipsene, og den blev ganske god, så nu får du også opskriften på den.

Peberfrugtdip

1½ rød peberfrugt eller 3 snackpebre
2 dl creme fraiche, 18%
½ tsk peber
1 tsk rørsukker
1 tsk chiliflager
2 spsk hvidvinseddike
salt

Læg peberfrugter/snackpebre på en bagepapirbeklædt bageplade og sæt dem i ovnen ved 240 grader. Bag dem, indtil skindet er helt sort. Tag peberfrugterne ud af ovnen og lad dem køle lidt af, inden du forsigtigt piller skindet af dem. Smid skindet og stilkene ud og blend resten af peberfrugterne sammen med creme fraiche, peber, rørsukker, chiliflager og hvidvinseddike. Smag din peberfrugtdip til med salt og lad den trække i køleskabet i minimum en time – og gerne mere.

Note: God, sødmefuld og tilpas chilistærk peberfrugtdip, der fungerer godt sammen med salte chips. Hvis du lader din peberfrugtdip trække til dagen efter, bliver den selvfølgelig stærkere.

Græsk fetadip – tirokafteri

fetadip, græsk, tilbehør, dip, dressing, feta, mælk, chili, hvidvinseddike, olivenolieOk, jeg må indrømme, at jeg bliver mere og mere vild med mit græske benspænd for denne måned. Der er bare så mange skønne græske retter, der emmer af sommer og solskin! Nu er feta jo en af de mest græske råvarer, man kan få fat på, så det indgår selvfølgelig i en række retter denne måned – blandt andet denne græske fetadip.

Jeg fulgte ikke en bestemt opskrift, da jeg tilberedte min fetadip men blandede ideer fra forskellige udgaver. Jeg valgte blandt andet at lave en ret stærk udgave – normalt ville man nok kun bruge en tredjedel af nedenstående chilimængde i en græsk fetadip, men da gemalen og jeg godt kan lide mad med spark i, så skruede jeg godt op for chilien, og det kom jeg bestemt ikke til at fortryde.

Græsk fetadip

150 g feta
1 frisk rød chili
½ dl letmælk
1 spsk hvidvinseddike
2 spsk olivenolie
salt

Smuldr fetaen i mindre stykker i en skål og overhæld den med iskoldt vand. Lad det trække i 15-30 minutter og hæld så vandet fra. Skær den grønne stilk af chilien og blend resten med feta, mælk, hvidvinseddike og olivenolie. Smag til med salt. Lad gerne din fetadip trække i en halv times tid, inden du serverer den.

Du kan bruge fetadip som tilbehør til kød- eller vegetaretter, men den vil også være god som dip til chips eller gulerodsstænger – eller som pålæg på et stykke flute.

Note: Denne fetadip var en dejlig positiv overraskelse – måske især fordi jeg lavede en god, stærk udgave, hvor chilien fik lov til at bide lidt. Husk i øvrigt, at den bliver stærkere, jo længere tid, den får lov til at trække.

chili