Asparges med sesamdressing

sesamdressing, asiatisk, japansk, asparges, sesamfrø, sesamolie, rørsukker, soya, nudler, vegetarDet er sæson for dejlige, friske og saftige asparges, og det er heldigvis også en grøntsag, der indgår i det japanske køkken, som er mit benspænd denne måned. Jeg så en opskrift på asparges med sesamdressing i ‘EASY japansk kogebog’, men lavede lidt om undervejs. Jeg brugte lidt færre asparges og lidt flere nudler. Derudover skruede jeg op for smagsintensiteten i min sesamdressing ved også at tilføje en sjat sesamolie, for det smager rasende godt!

Grønne asparges med sesamdressing
Let aftensmad for to personer

10 grønne asparges
100-120 g risnudler

Sesamdressing:

2½ spsk sesamfrø
1 spsk soya
1 spsk rørsukker
1 spsk sesamolie
lidt salt

Kog risnudlerne, til de er møre. Hæld det varme vand fra og overhæld risnudlerne med håndvarmt vand.

Knæk den nederste del af de grønne asparges af og kog aspargesene møre i letsaltet vand – det tager 4-5 minutter.

Blend sesamfrøene og bland dem derefter med soya, rørsukker og sesamolie. Smag til med lidt salt.

Læg risnudler og asparges på en tallerken og dryp din sesamdressing ud over det. Servér retten som den er eller kombinér den med et lille stykke kød – for eksempel kylling eller oksekød.

Note: Superenkel og hurtig ret at lave. Den kraftige sesamdressing passer godt sammen med de saftige asparges og de milde risnudler. Du kan sagtens spise denne ret, som den er, men du er også velkommen til at kombinere den med lidt kød. Vil du lave den som ren vegetarret, kan du evt. overveje at gange ingredienslisten med 1½, da ovenstående portioner ikke er så store.

Sprøde ebirejer med chilisauce

ebirejer, pankorasprejer, friturestegte rejer, friterede rejer, rejer, pankorasp, rapsolie, chili, tomater, løg, æg, rørsukkerDa jeg planlagde månedens friteringsbenspænd, var ebirejer en af de retter, jeg helt sikkert ville nå at lave i løbet af måneden. Ebirejer er store rejer vendt i panko rasp, inden de frituresteges. Panko rasp er lavet på små brødstykker og bruges blandt andet i japanske køkken. Brødstykkerne er større og mere luftige end almindelig rasp og giver derfor supersprøde rejer. De fleste større supermarkeder sælger panko rasp – det plejer at stå på hylden med asiatiske produkter.

Sprøde ebirejer
forret til 4 personer

12 store rejer – blandt andet Føtex og Irma sælger MSC-mærkede rejer
1 æg
1 dl hvedemel
ca. 3 dl panko rasp
0,75 l rapsolie

Pil rejerne – lad evt. halespidsen sidde – og fjern den sorte streng i rejeryggene. Vend rejerne i mel, inden du først vender dem i pisket æg og derefter i panko rasp. Varm olien op i en gryde. Tjek om den er varm nok ved at stikke den ikke-svovlbeklædte ende af en tændstik ned i olien. Når det begynder at boble omkring træstumpen, er olien klar. Frituresteg 3 rejer ad gangen, indtil de er gyldne. Læg dem på et par stykker køkkenrulle og drys lidt salt over.

Ebirejer er som sagt supersprøde og meget lækre. De skal naturligvis serveres sammen med en dip. Jeg lavede en simpel semistærk chilisauce til.

Semistærk chilisauce
til 5-6 personer

1 løg, finthakket
2 tsk chiliflager
lidt olie til stegning
1 dåse koncentreret tomatpuré, 70 g
1 dl lagereddike
½ dl rørsukker – måske lidt mere
salt og peber

Svits løg og chiliflager i et minuts tid, uden at løgstykkerne tager farve. tilsæt tomatpuré, lagereddike og sukker og lad det simre i ti minutter. Smag til med salt, peber og evt. lidt mere sukker. Lad det køle af, så det har stuetemperatur, inden du serverer det sammen med ebirejer. Har du chilisauce til overs, kan du bruge det i en sandwich eller burger dagen efter.

Peberfrugtdip

peberfrugtdip, peberfrugt, snackpeber, chipdip, dip, dressing, creme fraiche, chili, hvidvinseddikeDa vi havde gæster sidste weekend (dem, der blev udsat for langtidsgrillede revelsben), startede vi med lidt chips og øl på terrassen. Jeg eksperimenterede med at lave en peberfrugtdip til chipsene, og den blev ganske god, så nu får du også opskriften på den.

Peberfrugtdip

1½ rød peberfrugt eller 3 snackpebre
2 dl creme fraiche, 18%
½ tsk peber
1 tsk rørsukker
1 tsk chiliflager
2 spsk hvidvinseddike
salt

Læg peberfrugter/snackpebre på en bagepapirbeklædt bageplade og sæt dem i ovnen ved 240 grader. Bag dem, indtil skindet er helt sort. Tag peberfrugterne ud af ovnen og lad dem køle lidt af, inden du forsigtigt piller skindet af dem. Smid skindet og stilkene ud og blend resten af peberfrugterne sammen med creme fraiche, peber, rørsukker, chiliflager og hvidvinseddike. Smag din peberfrugtdip til med salt og lad den trække i køleskabet i minimum en time – og gerne mere.

Note: God, sødmefuld og tilpas chilistærk peberfrugtdip, der fungerer godt sammen med salte chips. Hvis du lader din peberfrugtdip trække til dagen efter, bliver den selvfølgelig stærkere.

Græsk fetadip – tirokafteri

fetadip, græsk, tilbehør, dip, dressing, feta, mælk, chili, hvidvinseddike, olivenolieOk, jeg må indrømme, at jeg bliver mere og mere vild med mit græske benspænd for denne måned. Der er bare så mange skønne græske retter, der emmer af sommer og solskin! Nu er feta jo en af de mest græske råvarer, man kan få fat på, så det indgår selvfølgelig i en række retter denne måned – blandt andet denne græske fetadip.

Jeg fulgte ikke en bestemt opskrift, da jeg tilberedte min fetadip men blandede ideer fra forskellige udgaver. Jeg valgte blandt andet at lave en ret stærk udgave – normalt ville man nok kun bruge en tredjedel af nedenstående chilimængde i en græsk fetadip, men da gemalen og jeg godt kan lide mad med spark i, så skruede jeg godt op for chilien, og det kom jeg bestemt ikke til at fortryde.

Græsk fetadip

150 g feta
1 frisk rød chili
½ dl letmælk
1 spsk hvidvinseddike
2 spsk olivenolie
salt

Smuldr fetaen i mindre stykker i en skål og overhæld den med iskoldt vand. Lad det trække i 15-30 minutter og hæld så vandet fra. Skær den grønne stilk af chilien og blend resten med feta, mælk, hvidvinseddike og olivenolie. Smag til med salt. Lad gerne din fetadip trække i en halv times tid, inden du serverer den.

Du kan bruge fetadip som tilbehør til kød- eller vegetaretter, men den vil også være god som dip til chips eller gulerodsstænger – eller som pålæg på et stykke flute.

Note: Denne fetadip var en dejlig positiv overraskelse – måske især fordi jeg lavede en god, stærk udgave, hvor chilien fik lov til at bide lidt. Husk i øvrigt, at den bliver stærkere, jo længere tid, den får lov til at trække.

chili

Friteret pasta med sød chilisauce

friteret spaghetti, friteret pasta, vegetar, pasta, spaghetti, linguini, æg, rasp, vindruekerneolie, tomater, chili, rørsukker, æblecidereddike, chilisauce, forretJeg afslutter juli måneds pasta-benspænd med en lidt pjattet ret – nemlig friteret pasta! Jeg havde egentlig planlagt at servere det som snack, men da jeg tilberedte retten, fandt jeg ud af, at den egnede sig bedre som forret. Jeg brugte kogt linguini, men du kan også sagtens bruge kogt spaghetti.

Friteret pasta er en mild men rimelig mættende servering, så jeg foreslår, at du laver én friteret pastarede til hver person. Servér den sammen med en form for dip eller sauce. Jeg lavede en mild sød chilisauce til.

Friteret pasta
forret til 4 personer

50-60 g spaghetti eller linguini
1 æg
ca. 200 g rasp
½ l vindruekerneolie

Kog pastaen, så den er al dente, og overhæld den med koldt vand. Form små pastareder af pastaen – det er lettest med en gaffel – og læg dem på en tallerken, der er smurt med lidt olie. Lad dem tørre lidt. Imens kan du meget passende sætte den søde chilisauce over (se længere nede i indlægget).

Hæld vindruekerneolien i en lille kasserolle og varm det op. Pisk imens et æg i en lille skål og hæld rasp ud på en tallerken. Dyp forsigtigt en pastarede i æggemassen. Hvis den begynder at folde sig ud, drejer du den blot på plads med gaflen. Her må du have lidt tålmodig, hvis pastaen driller. Læg den æggevendte pasta over på tallerkenen med rasp og tryk raspen forsigtigt fast på pastareden.

pasta, æg, linguini, spaghetti

Tjek om olien er klar ved at stikke en lille træpind ned i olien. Bobler det omkring pinden, er olien klar til stegning. Læg din pastarede ned i olien og vend den, når den er blevet gylden på den ene side. Vær obs på, at det tager ret kort tid. Du kan dog godt nok at forberede den næste pastarede imens.

Læg den friterede pastarede på et stykke køkkenrulle og drys lidt salt på. Fortsæt med de andre pastareder.

Sød chilisauce

chilisauce
1 dåse tomater
2-3 tsk chiliflager
1½ dl rørsukker
½ dl æblecidereddike
lidt salt

Hæld alle ingredienserne – undtagen saltet – i en lille kasserolle og lad det småsimre en halv times tid. Husk at røre et par gange undervejs. Smag til med salt og lad chilisaucen køle lidt af, inden du serverer den sammen med friteret pasta og evt. lidt friske krydderier – jeg brugte timian.

Du kan selvfølgelig også bruge denne chilisauce til andet – for eksempel i en lækker burger eller sandwich.

Note: Friteret pasta er en ret sjov og anderledes forret. Pastaen i sig selv er ret mild, så du kan evt. overveje at blande raspen med lidt cayennepeber, hvis du vælger at servere den friterede pasta med en mild dressing. Ovenstående chilisauce var ret mild. Man kunne godt fornemme chilien (jeg brugte 2 tsk), men jeg kunne godt finde på at putte lidt mere chili i, næste gang jeg laver denne chilisauce.

friteret spaghetti, friteret pasta, vegetar, pasta, spaghetti, linguini, æg, rasp, vindruekerneolie, tomater, chili, rørsukker, æblecidereddike, chilisauce, forret