Doughnuts

doughnuts, donuts, kage, dessert, hvedemel, smør, rørsukker, æg, gær, mælk, kardemommeEn af de ting, jeg har glædet mig til at prøve i månedens benspænd, er doughnuts. Hvem har ikke på et eller andet tidspunkt set mindst én amerikansk film, hvor der er blevet gnasket doughnuts? Og så er det jo en fantastisk undskyldning for at lege med glasur og krymmel…

Meget apropos doughnuts så tjek lige den fantastiske video, som frk. Bibo har lagt op.

Jeg fandt en opskrift på Alletiders Kogebog, som jeg tilpassede. Jeg brugte smør i stedet for margarine og lidt mere eller mindre af et par af de andre ingredienser.

Doughnuts
9 stk.

350 g hvedemel
60 g smør
30 g rørsukker
1 æg
25 g gær
1½ dl lun letmælk
en lille smule salt
½ tsk kardemomme

Olie til friturestegning

Smørret smuldres i melet. Tilsæt derefter sukker, salt og kardemomme. Rør gæren ud i en anden skål sammen med mælken og bland det derefter i melblandingen sammen med ægget. Ælt dejen godt igennem og lad den hæve overdækket et lunt sted til dobbelt størrelse.

Del dejen i ca. 9 stykker, form dem som glatte boller og stik en finger igennem hver bolle og drej rundt, til der er et tydeligt hul i hver. Lad dem hæve i et kvarters tid. Varm olien godt op og kog et par doughnuts ad gangen – vær opmærksom på, at det går ret hurtigt. Læg dem på fedtsugende papir. Når de er kølet af, kan du dekorere dem med glasur og krymmel.

Note: Øj, jeg er fan af denne opskrift! De slår ganske vist usædvanligt hårdt – både mht. sukker- og fedtindhold er det jo ikke lige hverdagskost for mig, så det mættede temmelig meget, men det smagte uforskammet godt. Vi kunne spise én hver – resten havde jeg heldigvis ikke puttet glasur på, så de røg i fryseren med det samme. Jeg kan varmt anbefale at prøve denne her, men jeg vil lige overveje, om ikke der skal lidt mindre glasur på næste gang – og evt. også prøve, hvordan de bliver, hvis de smøres med fedtstof og bages i ovnen – selvom det muligvis lyder blasfemisk.

I dag har jeg i øvrigt hygget med mig at undersøge de nye muligheder på den hjemmeside, hvor jeg plejer at låne lydbøger. Det kan du læse mere om på bogbloggen.



21 thoughts on “Doughnuts”

  • Foodfanatic – mange tak. Det er meget få gange, jeg har fået doughnuts, men når jeg en dag kommer til USA, så er det helt sikkert en af de ting, jeg skal prøve 'over there' 🙂

  • Århhhh, hvor ser de SKØNNE ud! – jeg er helt solgt til donuts og er meget glad for at vi hverken har Donkin Donuts eller Krispy Kreme herhjemme 😀

    Jeg er jo ikke så meget for glasur, så jeg får altid nogen der er vendt i sukker. De er bestemt syndige, men åh, hvor er de gode 🙂

    Det går mange au pair historier om massive vægtforøgelser i ens au pair år! Hende der holdt mit intro-kursus, tog 20 kg. på derovre – og havde billeder med til at bevise det. Forældrene – til børnene – tog afsted om morgenen og efterlod en kasse med donuts og hvad skal en “stakkels” au pair så lave når hun keder sig?!?!? 😀

    Heldigvis arbejdede mine værtsforældre ikke…..

    Lavede du også donut-holes?
    Mange hilsner
    Birthe

  • Det lyder vel nok spændende! Og bare synet – wauw!!! Jeg kunne tænke mig at prøve at lave dem i ovnen.

    Og så må jeg straks følge dit link til bogbloggen …

  • De kan sagtens bages, jeg har en opskrift til bagning i ovnen som jeg fandt hos Allrecipies og den er genial og har fået mange roser af mine gæster, men den kræver en donutform, da den er noget løs i det, men det går bestemt at bage dem, smagen er den samme, bare uden den kvalmende fornemmelse af fedt 😉

  • Jeg føler jeg er gået glip af noget her… Jeg har aldrig smagt doughnuts :-/ Men jeg kan forstå de er ualmindelige gode. Dine ser ihvertfald rigtig lækre ud … og sikke noget fint sprinkels du har fået 😀
    Hilsen Vibeke

  • Camilla – der er desværre rigtig mange lækre sager, der ikke er slankemad – det er for dårligt 😛

    Hehe, ja det gør jeg også, selvom jeg med skam må indrømme, at jeg ikke er Simpsonfan 🙂

  • NYBH – altså, nu rødmer jeg næsten! 😀

    Jeg kan godt forstå, hvis au pair piger let kommer til at tage på i løbet af sådan et år, hvis der er fri adgang til den slags søde sager – det ville være svært at holde fingrene fra 🙂

    Nej, jeg nøjedes med at prikke hul i dejbollerne med en finger og svinge dem rundt, som en cowboy jonglerer med sin gun! 😀

  • Madame – mange tak! Jeg tror også, jeg vil forsøge at lave det i ovnen på et tidspunkt. Det er både sundere og en knapt så fedtet affære at rydde op efter 😉

  • Hej Lonnie!
    Jeg fik en lille doughtnut-form af min mor sidste år, som jeg ikke har fået afprøvet endnu, men det må jeg da få gjort efter din anbefaling! Mange tak for indsparket 🙂

  • De er decideret smukke, de donuts. Love 'em! Men nej, det bliver ikke donuts hvis du bager dem ;o) Så er det noget andet… Hvad ved jeg dog ikke lige 😉

  • Jeg er vild med dit amerikanske tema, og jeg ELSKER både at lave og spise doughnuts! Jeg går altid helt i madmæssigt selvsving når jeg er i USA, og kan bruge timer i supermarkedet, og bruger al min tid på at planlægge alle de ting jeg skal spise før jeg tager hjem.

  • Fifthfloorcooking – mange tak, det er absolut også en af de sjoveste benspænd, jeg har haft indtil nu! 🙂

    Hehe, det lyder præcis som den reaktion, jeg ville have, hvis/når jeg skal til USA engang 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *