Bulgurkylling med løg og peberfrugter

bulgurkylling, kylling, bulgur, løg, peberfrugt, sumak, smørJeg havde lyst til at lave en kyllingeret i forbindelse med mit tyrkiske benspænd, og her faldt jeg over retten bulgurkylling, hvor du – tadaa – kombinerer kylling og bulgur! Bulgur er ellers ikke noget, jeg bruger så tit i køkkenet, så det var en fin anledning til at finde det frem igen.

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra kogebogen ‘En rejse ind i det tyrkiske køkken’, men skruede dog gevaldigt op for grøntsagsmængden, da jeg syntes, at den var alt for lille i den oprindelige opskrift. Jeg udelod tørrede grønne citroner men tilføjede i stedet sumak for at give retten lidt mere smag. Jeg har noteret hvor mange grøntsager, jeg mener bør bruges, hvis du serverer din bulgurkylling samme dag og evt. dagen efter. Hvis du vælger at fryse noget af portionen ned, så vil jeg foreslå, at det er uden grøntsagerne, da de ikke er lige så spændende ved optøning.

Bulgurkylling
7-8 personer

1 kylling
Vand til kogning
1 tsk peberkorn
400 g bulgur
4 løg, skåret i skiver
4 peberfrugter, skåret i strimler
3-4 tsk sumak
godt med smør til stegning
Salt

Topping:
Hakket bredbladet persille og mynte

Del kyllingen i fire dele og put dem i en gryde med vand, så det lige dækker kødet. Tilsæt peberkorn og lidt salt. Kog kyllingen i en time. Tag den op af vandet og læg kyllingen på et skærebræt. Hæld bulgur i vandet og lad det koge i 10 minutter. Mens bulguren koger, piller du kødet af kyllingen – brug gerne to gafler, da kødet stadig er brandvarmt. Riv kyllingekødet i mindre stykker. Hæld kødet i bulguren og rør godt rundt og tag så gryden af varmen.

Smelt en god klat smør på en stor pande. Steg løg, peberfrugt og sumak på panden – del eventuelt portionen op i to, så der er bedre plads på panden. Tilføj gerne mere smør undervejs. Når løg og peberfrugter begynder at blive bløde, tager du panden af komfuret.

Smag din bulgurkylling til med salt og servér den på et fad med løg og peberfrugter ovenpå. Kombinér den gerne med en skål tzatziki.

Note: Bulgurkylling er en god og mættende hovedret. Vi endte med at have aftensmad til to dage samt fryse de ekstra portioner ned (dog uden grøntsager). Den smager supergodt sammen med en kraftig tzatziki, som lige giver ekstra smag og gør, at retten ikke føles tør.

Guldbars med citrongræs

guldbars, fisk, citroner, citrongræs, nudler, forårsløg, peanutsI min krydderioprydning faldt jeg over en dåse med tørret citrongræs. Det bruger jeg aldrig, for når jeg en sjælden gang har citrongræs med i madlavningen, plejer jeg at bruge dem, man kan få på glas. Men jeg tænkte, at sådan en gang citrongræs ville gå godt sammen med de guldbars, jeg havde købt dagen inden, og så var det bare om at være kreativ.

Guldbars er i øvrigt en smuk fisk, og så er den let at tilberede samt anrette. Hvis fiskehandleren allerede har renset den, så skal du blot skylle den under vandhanen og derefter gnide den indvendigt med krydderier, inden du lægger fisken i et smurt ildfast fad og bager den i ovnen.

Da guldbars er en forholdsvis stor fisk, lavede jeg en lille portion nudler og grøntsager til, da fisken i sig selv mætter en del.

Guldbars med citrongræs
2 personer

2 guldbars
1½ tsk tørret citrongræs
1½ tsk salt
½ tsk friskkværnet peber
1 citron, skåret i skiver
olie til at smøre fadet

Tilbehør:
100 g thai-nudler
2-3 forårsløg, fintsnittede
lidt sesamolie (olivenolie kan også bruges)
½ dl peanuts, grofthakkede

Skyl dine guldbars under vandhanen og dup dem derefter tørre med lidt køkkenrulle. Rør krydderierne sammen og gnub fiskene grundigt indvendigt og udvendigt med krydderiblandingen. Fyld citronskiverne i fiskene og læg dem derefter i et ildfast fad, der er smurt med lidt olie, og bag fiskene i midten af ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter.

Mens de smukke guldbars i er ovnen, koger du nudlerne og hælder vandet fra. Vend dem i lidt forårsløg og lidt olie og anret blandingen på to tallerkner. Drys peanuts over. Når fiskene er færdige, lægges de på tallerknerne og serveres med det samme.

Note:Tørret citrongræs har en forholdsvis mild og lidt ‘græsagtig’ smag, som går godt til den milde fisk og den friske citron. Det er en udmærket måde at bruge citrongræs på, så det kan være, det ikke er sidste gang, jeg gør det.

Julekys – en sød juledrink

julekys, juledrink, julecocktail, drink, cocktail, granatæble, rørsukker, sirup, honning, mousserende vin, cointreauDenne juledrink har jeg døbt julekys, for den er sød og smager lidt af jul. Og hvem vil ikke gerne have et julekys?

Drinken består af en sød mousserende vin – gerne en Moscato d’asti – cointreau og granatæblekerner. Jeg brugte denne her fra supermarkedet, som ind imellem er på tilbud.

Julekys – juledrink
1 drink

2 cl cointreau
kold mousserende vin
1 spsk granatæblekerner
lidt sirup eller honning
lidt sukker

Smør kanten af et champagneglas med lidt sirup eller honning. Hæld lidt sukker ud på en tallerken og drej glassets kant i sukkeret, så det hænger fast i siruppen/honningen. Hæld cointreau i glasset sammen med granatæblekerner og top det med mousserende vin. Drik din juledrink med det samme eller giv julekysset videre til en, du holder af.

Note: Sød og smuk på samme tid. Denne drink egner sig fortrinlig som velkomstdrink til julefrokosten eller til juleaften.

Rigtig glædelig jul!

 

Citronmåne med marcipan

citronmåne, citronkage, citrondessert, dessert, kage, marcipan, smør, rørsukker, æg, hvedemel, bagepulver, vanilje, citron, flormelisJeg kan lige nå at få en hjemmebagt citronmåne med i benspændet med hjemmelavede færdigprodukter. Her er citronmåne jo en klassiker blandt købekagerne. Personligt har jeg et lidt anstrengt forhold til købekager (her tænker jeg på de folieindpakkede fra supermarkederne), så jeg har ikke fået citronmåne i mange år – indtil jeg for et par år siden smagte en hjemmelavet udgave med marcipan i. Nøj, den var god! Da gemalen mindede mig om, at jeg da burde bage en citronmåne i forbindelse med benspændet, måtte jeg give ham ret og kreerede ovenstående sag.

Jeg skelede til en opskrift fra Bageglad, men skruede dog op for marcipanen, ned for rørsukkeret og op for citronsmagen.

Citronmåne med marcipan
ca. 12 personer

120 g marcipan
150 g blødt smør
125 g rørsukker
5 æg
150 g hvedemel
1 tsk bagepulver
1 tsk vaniljepulver
fintrevet skal fra 2 øko-citroner
saft fra 1 citron

Citronglasur:
flormelis + citronsaft

Riv marcipanen fint og rør det sammen med sukker og smør, så det bliver en jævn masse. Rør derefter æggene i et ad gangen. Rør dernæst citronskal, citronsaft og vaniljepulver i, inden du tilsætter hvedemel og bagepulver. Rør det til en jævn dej, som du hælder i en smurt springform på ca. 24 cm. Bag din citronmåne ved 180 grader i ca. 30 minutter.

Lad kagen køle helt af, inden du rører en citronglasur, som du smører oven på.

Note: Dejlig saftig citronmåne med fin citronsmag. Jeg er jo pænt glad for citron, så det er lige før, at jeg kunne finde på at tilsætte endnu mere revet citronskal, men denne her har en fin balance. Jeg serverede kun den ene halvdel for gæsterne – den anden halvdel røg i fryseren, men dog uden glasur. Så kan man altid røre en hurtig glasur, når den er tøet op.

citronmåne, citronkage, citrondessert, dessert, kage, marcipan, smør, rørsukker, æg, hvedemel, bagepulver, vanilje, citron, flormelis

Spinatfyldte pandekager

spinatfyldte pandekager, spinat, fløde, hvedemel, hakket oksekød, oksekød, ost, hvidløgFebruars mad-med-dej-benspænd slutter af med madpandekager – nemlig disse spinatfyldte pandekager, som jeg lavede en bunke af i weekenden. De spinatfyldte pandekager blev en del af min fyld-fryseren-med-dejlig-hurtigmad (ligesom med de spicy boller i karry og en kraftig kødsauce).

Pandekagerne lavede jeg på slump, men du kan for eksempel hente inspiration i mine rugpandekager eller karrypandekager. Der er fyld nok til 9-10 store pandekager.

Spinatfyldte pandekager

9-10 stk.

9-10 store pandekager
600 g magert hakket oksekød
en god klat smør
4 fed hvidløg, hakkede
700 g frossen spinat, optøet
2½ dl fløde
½ dl fuldkornshvedemel
salt og peber

Derudover:
Friskrevet ost – for eksempel cheddar

Smelt smørret i en stor gryde og svits derefter hvidløgene ved mediumvarme. Tilsæt kødet og brun det godt. Vend spinaten i kødet og hæld fløde i. Lad det simre i ti minutter og rør så hvedemel i for at tykne det. Smag til med salt og peber. Lad fyldet køle helt af i køleskab, så det kan samle sig.

Bag pandekagerne og rul dem sammen med spinatfyld i. Læg de spinatfyldte pandekager i et ildfast fad – til to personer anbefaler jeg 1-2 pandekager hver afhængig af, hvor sultne I er og om I serverer salat ved siden af. Drys en håndfuld friskrevet ost over pandekagerne og giv dem derefter 20 minutter ved 200 grader.

Note: Mmm! De spinatfyldte pandekager vakte lykke. De mætter godt og er samtidig en fin måde at få sneget noget mere spinat ind i kosten. Du kan selvfølgelig også tilføje flere grøntsager – for eksempel champignons – til fyldet.

spinatfyldte pandekager, spinat, fløde, hvedemel, hakket oksekød, oksekød, ost, hvidløg