Varm chokolade med Amaretto

varm chokolade, varm drik, chokolade, mørk chokolade, Amaretto, whisky, mælkNu hvor temperaturen falder, er jeg glad for, at jeg valgte varme drikke som benspænd i denne måned. Det er en god og velsmagende måde at få varmen på! Gemalen er – som tidligere nævnt – ikke så begejstret for benspændet, da han sjældent drikker varme ting, men han kunne nu godt lide den varme mælkechokolade med kaffelikør, som jeg serverede tidligere på måneden. Derfor tænkte jeg, at han nok også kunne lide en varm chokolade i kraftigere udgave baseret på mørk chokolade, og hvis nu jeg gav det et skud whisky og Amaretto…

Mange bruger flødeskum oven på varm chokolade, men jeg havde lyst til at bruge skumfiduser – en kombination, jeg tit har set på amerikanske madblogs. Jeg brugte mini-skumfiduser, da det så var lettere at styre mængden, ligesom de fordelte sig bedre.

Varm chokolade med Amaretto
3 kopper

3 dl mælk – jeg brugte minimælk
120-140 g god mørk chokolade – jeg brugte Jivara fra Valrhona
2-3 cl Amaretto
2 cl whisky
mini-skumfiduser

Hak chokoladen og hæld den i en kasserolle sammen med mælk. Varm det langsomt op under omrøring, indtil mælken når kogepunktet. Tag kasserollen af og rør spiritus i. Sørg for at smage til undervejs, så det passer til dine smagsløg.

Hæld varm chokolade i en kop og top den med mini-skumfiduser.

Note: En dejlig fyldig varm chokolade med et fint touch af spiritus, der tager lidt af den fede sødme og samtidig giver kanten et dejligt twist af mandel. Mængden af chokolade afhænger af, hvor kraftig chokoladen er i smagen – og selvfølgelig hvor fyldig du ønsker den varme chokolade. Brug evt. lidt mindre først og smag på den under opvarmningen. Så kan du altid tilsætte mere chokolade, hvis du ønsker en kraftigere udgave. Du kan også udskifte minimælken med sødmælk, hvis du vil have en rigtig tung og mættende kop varm chokolade.

varm chokolade, varm drik, chokolade, mørk chokolade, Amaretto, whisky, mælk, skumfiduser

Varm mælkechokolade med kaffelikør

varm mælkechokolade, varm chokolade, varm drik, chokolade, mælkechokolade, mælk, kaffelikørVarm mælkechokolade med sprut er en herlig opfindelse! Så har jeg sagt det!

Gemalen er ikke specielt begejstret for månedens varme drikke-benspænd, for han er ikke så meget til varme drikke, men jeg vidste godt, hvad jeg kunne charmere ham med – nemlig en varm chokoladedrik med lidt sprut i! Han var i hvert fald meget begejstret for en chokoladedrink, han fik, da vi besøgte Fassbender & Rausch i Berlin for nogle år siden.

Nu bliver varm chokolade oftest lavet på mørk chokolade, men jeg havde lyst til at en mild og let sødmefuld udgave, så jeg fandt mælkechokoladen frem. Her er det vigtigt, at du bruger en god kvalitetschokolade, så drikken ikke bliver alt for sød. Personligt valgte jeg at eksperimentere med Jivara 40% fra Valrhona. Det vigtigste er dog, at du bruger en mælkechokolade, som du godt kan lide, for chokoladesmagen dominerer selvfølgelig i denne drik.

Varm mælkechokolade med kaffelikør
2 dl – passer til to personer

70-80 g Jivara Valrhona mælkechokolade
2 dl letmælk
4 cl god kaffelikør – jeg brugte Toussaint Coffee Liqueur

Hak chokoladen og hæld den i en kasserolle sammen med letmælken. Varm det langsomt op, mens du rører rundt i kasserollen med en ske. Når chokoladedrikken nærmer sig kogepunktet, tager du kasserollen af komfuret. Rør kaffelikøren i og servér den varme chokoladedrik med det samme.

Note: Varm mælkechokolade er en mild og sødmefuld drik, som får et snert af kaffesmag fra kaffelikøren. Det er en drik, der mætter meget, så husk at servere chokoladedrikken i små portioner – ellers bliver den lidt for voldsom.

varm mælkechokolade, varm chokolade, varm drik, chokolade, mælkechokolade, mælk, kaffelikør

Limekage med mandler

limekage, kage, dessert, mandler, nødder, lime, smør, rørsukker, æg, hvedemel, hvid chokolade, chokolade, flormelisDa vi var til fødselsdagsreception i går, medbragte vi ikke kun brombærmuffins - vi havde også denne limekage med mandler med under armen. Jojo, selvfølgelig skulle der være en kage med nødder i, når nu jeg har nødde-benspænd.

Inspirationen til kagen har jeg fra Anne au Chocolat. Jeg udskiftede dog hasselnødder med mandler samt lavede en glasur i stedet for den sirup, der er i den oprindelige udgave.

Limekage med mandler
en stor bradepande

500 g smør, blødt
4½ dl rørsukker
8 æg
500 g hvedemel
300 g hakket hvid chokolade, jeg anbefaler Ivoire eller Opalys fra Valrhona
200 g mandler, hakkede
revet skal af 4 øko limefrugter

Pisk smør og sukker sammen i en skål, indtil du får en blød, cremet masse. Pisk æggene i et ad gangen og tilsæt derefter melet. Rør det grundigt, inden du tilsætter hvid chokolade, nødder og revet limeskal. Smør en stor bradepande, inden du fordeler dejen i den. Bag kagen ved 175 grader i 35-40 minutter.

limekage, kage, dessert, mandler, nødder, lime, smør, rørsukker, æg, hvedemel, hvid chokolade, chokolade, flormelisLad kagen køle helt af, inden du smører glasur på. Jeg lavede en ret syrlig glasur bestående af saften fra to limefrugter, 4 dl flormelis samt 1 tsk blødt smør (smørret er med til at få glasuren til at stivne). Da den var jævnt fordelt ud over kagen, sluttede jeg af med at drysse lidt grønt pyntesukker på.

Note: Der er masser af syrlighed og sødme i denne limekage med mandler. Smagen er kraftig, så sørg for at skære små stykker… (så kan man også spise flere… hehehe!). Hvis du vil have mindre syrlighed, så udskift limesaften i glasuren med vand.

Brombærmuffins

brombærmuffins, muffins, brombær, kage, dessert, hvedemel, flødeost, flødeostecreme, Halloween-muffins, æg, rørsukker, smør, vanilje, vaniljesukker, bagepulverTo af vores venner fejrede fødselsdag i dag, og jeg havde lovet af medbringe noget kage i dagens anledning. Jeg valgte at bage to forskellige slags kager – dels en bradepandekage, som jeg blogger om i morgen, dels disse brombærmuffins, som blev dekoreret med små sukker-knogler – det er jo snart Halloween! Tjek i øvrigt mine øvrige Halloween-opskrifter, hvis du vil have lidt inspiration til sjove, skøre og skræmmende retter.

Tilbage til de funky brombærmuffins. Jeg tog udgangspunkt i min opskrift på blåbærmuffins med mascarponecreme, men udskiftede blåbærrene med brombær, brugte lidt mindre vanilje samt tilføjede brombærlikør.

Brombærmuffins
40-42 stk.

400 g blødt smør
400 g rørsukker
6 æg
500 g hvedemel
3 tsk vaniljesukker
6 tsk bagepulver
2 dl mælk
150 g brombær

Pisk smør og sukker sammen og tilsæt derefter æggene et efter et. Pisk mælken i. Bland mel, vaniljesukker og bagepulver og rør det dernæst i dejen. Hvis du vil have hele brombær i kagerne, vender du forsigtigt bærrene i dejen. Vil du hellere gøre som jeg, der syntes, der kunne være sjovt med en lilla dej, så pisker du bærrene i med en elpisker.

brombærmuffins, muffins, brombær, kage, dessert, hvedemel, flødeost, flødeostecreme, Halloween-muffins, æg, rørsukker, smør, vanilje, vaniljesukker, bagepulverFordel dejen i muffinforme – du skal bruge ca. en spiseskefuld til hver, hvis du bruger muffinforme i normalstørrelse. Sørg for at dejen max. fylder to tredjedele af hver muffinform. Bag blåbærmuffins ved 200 grader i 15-20 minutter.

OBS – et lille tip, hvis du bager muffins og synes, de let flyder ud. Stil dine muffin-papirforme i en metal-muffinbakke. Så holder metalformen dine papirforme helt stabile under bagningen, og kagerne flyder ikke ud.

brombærmuffins, muffins, brombær, kage, dessert, hvedemel, flødeost, flødeostecreme, Halloween-muffins, æg, rørsukker, smør, vanilje, vaniljesukker, bagepulverDa kagerne var afkølet, blev de pyntet med flødeostecreme. Igen tog jeg udgangspunkt i cremen fra blåbærmuffins-opskriften. Jeg udskiftede dog mascarponecreme  med almindelig flødeost samt citronsaften med brombærlikør. Da der var mere væske i denne udgave, blev cremen også mere flød og knapt så ‘skarp’ i kanterne, da jeg pyntede kagerne, men det var heller ikke så vigtigt, da jeg alligevel dryssede sukker-knogler på.

Flødeostecreme med brombærlikør
rækker til ca. 38 muffins

600 g flødeost naturel (ikke light!)
4 dl flormelis
100 g blødt smør
1 dl brombærlikør
evt. lilla pastafarve (kan købes hos specialbutikker til kagedekoration)

Pisk ingredienserne sammen til en ensartet masse og stil den på køl i halv time. Hæld den på en sprøjtepose og dekorér dine blåbærmuffins med flødeostecreme samt lidt krymmel eller sukkerkugler.

Note: De fine lilla brombærmuffins er saftige og har en fin, diskret smag af brombær. Likøren giver nærmest et lakridsagtigt strejf. Har du ikke brombærlikør, kan den udelades. I selve kagedejen kan du så overveje at hælde lidt flere brombær i, mens du kan tilsætte lidt vanilje i flødeostecremen, så den får lidt mere smag.

Nøddekurv med is

nøddekurv, dessert, nøddedessert, nødder, hasselnødder, hvedemel, fløde, rørsukker, smørJeg fik denne opskrift på nøddekurv af min svigermor for snart ti år siden, og det er en ret enkel opskrift, som vækker lykke, når du vil anrette desserter ekstra smukt. Nøddekurvene er rimelig lette at lave, hvis du er lidt forsigtig, men sørg altid for at lave et par ekstra, så du er på den sikre side. Jeg har lavet nøddekurvene flere gange, men har aldrig fået blogget om dem før nu, så de var oplagte at lave igen i forbindelse med nødde-benspændet.

Nøddekurv
8 stk.

100 g nødder – jeg brugte hasselnødder
75 g smør
100 g rørsukker
2 spsk hvedemel
2 spsk fløde
et lille knips salt

hasselnødder, nødderStart med at tage ca. en tredjedel af nødderne fra. Disse skal hakkes meget fint – som de fineste stykker herover. Resten af nødderne blendes.

Hæld nødderne i en lille kasserolle sammen med resten af ingredienserne. Varm det langsomt op og tag kasserollen af komfuret, når smør og sukker er smeltet.

nøddekurv, dessert, nøddedessert, nødder, hasselnødder, hvedemel, rørsukker, smørSæt fire klatter af nøddemassen på en bagepapirbeklædt bageplade. Klatterne skal ligge langt fra hinanden, da de flyder ud under bagningen – men sørg for, at de ikke er for tæt på kanten af pladen, da de så bliver ujævne.

Bag dem i 7-10 minutter ved 200 grader. Hold godt øje med dem – de skal være let brændte i kanten som på billedet herunder.

nøddekurv, dessert, nøddedessert, nødder, hasselnødder, hvedemel, rørsukker, smørTag pladen ud af ovnen. På ovenstående er en af klatterne kommet lige lovlig tæt på kanten af bagepladen, så den bagte dej mere har form som en trekant i stedet for en cirkel.

Lad nøddekagen køle lidt af, så den begynder at stivne. Nu skal du både være hurtig og lidt fingernem. Brug en paletkniv til at vippe en nøddekage af bagepladen og form den forsigtigt over bunden af en kop. Nøddekagen skal være så varm, at den stadig er smidig og bøjelig, men samtidig heller ikke så varm og skrøbelig, at den går i stykker, lige så snart den bliver foldet omkring koppen. Hvis nøddekagerne afkøles for hurtigt – for eksempel hvis du bruger lang tid på at forme de første af nøddekurvene – så prøv evt. at putte de resterende nøddekager i ovnen igen i kort tid, så de bliver varme og bløde igen.

nøddekurv, dessert, nøddedessert, nødder, hasselnødder, hvedemel, rørsukker, smørLad nøddekurvene stivne – det tager få minutter. Hvis du ikke skal bruge dem inden for en time efter, at du har bagt dem, så læg dem forsigtigt i en lufttæt beholder, så de kan holde sig tørre og sprøde. Pas på – de er ret skrøbelige.

nøddekurv, dessert, nøddedessert, nødder, hasselnødder, hvedemel, rørsukker, smørDet er helt op til dig, hvad du har lyst til at servere i en nøddekurv. Jeg har primært brugt dem til hjemmelavet is – i dette tilfælde serverede jeg dem sammen med mørk chokoladeis (denne gang dog uden peanuts) og hyldebærsorbet. Du kan dog også vælge at servere en nøddekurv med frisk frugt.

Valnøddekage med ricotta og appelsin

valnøddekage, kage, dessert, ricottakage, valnødder, ricotta, hvedemel, smør, rørsukker, æg, vanilje, appelsin, vaniljeekstrakt, abrikosmarmelade, mørk romNødder er rigtig gode i bagværk, så i forbindelse med månedens nødde-benspænd skal jeg selvfølgelig også bage en nøddekage eller to. I første omgang blev det til denne valnøddekage, som jeg fandt inspiration til hos Newyorkerbyheart. Jeg valgte dog at skrue op for både valnødder og appelsin.

Valnøddekage med ricotta og appelsin
ca. 6 personer

3 dl valnødder
150 g blødt smør
100 g rørsukker + 2 spsk rørsukker
5 æg
fintrevet skal og saft fra 1 økologisk appelsin
250 g ricottaost
5 spsk hvedemel
1 tsk vaniljeekstrakt

Abrikosglasur:
3 spsk abrikos- eller ferskenmarmelade
2 spsk mørk rom
evt. 1 spsk vand

Rist valnødderne på en tør pande, til de begynder at dufte. Tag dem af varmen og lad dem afkøle lidt, inden du hakker dem groft. Pisk smør og sukker lyst og luftigt med en håndmikser. Del æggene i hvider og blommer. Pisk æggeblommerne i et ad gangen i smørmassen. Vend appelsinskal, ricotta, mel og valnødder i dejen. Pisk æggehviderne helt stive i en anden skål. Tilsæt de sidste 2 spsk sukker lidt efter lidt og pisk indtil æggehvidemassen er blank. Rør lidt af æggehvidemassen i dejen og vend derefter resten i med let hånd, så luften ikke slås ud af æggemassen.

Hæld dejen i en smurt springform og bag ved 190 grader i 30 minutter. Tjek at kagen er gennembagt, inden den tages ud. Lad den afkøle i formen, inden du tager den ud og lægger på et fad.

valnøddekage, kage, dessert, ricottakage, valnødder, ricotta, hvedemel, smør, rørsukker, æg, vanilje, appelsin, vaniljeekstrakt, abrikosmarmelade, mørk romNu er det tid til at lave abrikosglasuren. Har du ikke abrikosmarmelade, kan du også bruge ferskenmarmelade. Varm marmeladen i en gryde sammen med rom og evt. lidt vand, hvis marmeladen er meget tyktflydende. Det må ikke koge – det skal kun lige varmes op, så marmeladen bliver mere flydende. Rør det godt sammen og si det, så glasuren bliver helt glat. Smør den på toppen af kagen og pynt evt. med kandiserede violer.

Note: En dejlig mild kage med masser af appelsinsmag og et fint touch af valnødder, der giver lidt bid til den ellers bløde kage. Jeg må dog advare om, at kagen er pænt vanedannende og svær at holde fingrene fra!

valnøddekage, kage, dessert, ricottakage, valnødder, ricotta, hvedemel, smør, rørsukker, æg, vanilje, appelsin, vaniljeekstrakt, abrikosmarmelade, mørk rom

Kopkage – chokoladekage med kaffe og nødder

kopkage, chokoladekage, chokolade, mørk chokolade, kage, dessert, kaffepulver, nødder, hasselnødder, æg, hvedemel, rørsukker, vanilje, vaniljeekstrakt, smørJeg fik afprøvet konceptet ‘kopkage i mikroovn’ ikke bare én men TO gange sidste weekend! Udover en dadelkage med karamelsauce bagte jeg også denne chokoladekage med kaffe og nødder, og igen fik gemalen lov til at agere testperson. Jeg havde egentlig planer om at finde en opskrift på en chokolade-kopkage, men jeg endte med at freestyle – udelukkende på mine erfaringer fra dadelkagen – og det gik heldigvis ret godt. Jeg har tilsat lidt mere kaffepulver i nedenstående opskrift i forhold til den udgave, jeg lavede, da jeg fandt ud af, at kagen godt kunne tåle lidt mere kaffesmag.

Kopkage – chokoladekage med kaffe og nødder

30 g mørk chokolade – jeg brugte Valrhona Caraïbe
2 spsk smør
1 æg
2 spsk hvedemel
½ tsk vaniljeekstrakt
1 tsk kaffepulver
8-10 nødder – jeg brugte hasselnødder, men valnødder kan også bruges
1 spsk hakket mørk chokolade

kopkage, chokoladekage, chokolade, mørk chokolade, kage, dessert, kaffepulver, nødder, hasselnødder, æg, hvedemel, rørsukker, vanilje, vaniljeekstrakt, smørPut smør i et højt krus og zap det i 20 sekunder ved 300 W. Vent et øjeblik og zap det igen i 20 sekunder. Brug en gaffel til at smøre det bløde smør ud på koppens indvendige side. Tilsæt chokoladen og zap det ved lav varme af flere omgange. Jeg varmede det ved 300 W i 20 sekunder, rørte rundt i kruset, zappede det 20 sekunder mere og fortsatte, indtil chokoladen var smeltet.

kopkage, chokoladekage, chokolade, mørk chokolade, kage, dessert, kaffepulver, nødder, hasselnødder, æg, hvedemel, rørsukker, vanilje, vaniljeekstrakt, smørJeg blandede derefter de tørre ingredienser i et andet krus. Ægget blev rørt ud i chokolademassen, inden de tørre ingredienser blev rørt i.

Kruset blev sat i mikroovnen og fik 30 sekunder ved 900 W. Jeg lod kagen hvile et øjeblik, da den var begyndt at blive lige lovlig høj, inden den fik yderligere 10 sekunder ved 900 W. Prik i kagen med en tynd træpind for at tjekke, om kagen er færdig. Hvis ikke så gik den 10 sekunder mere.

kopkage, chokoladekage, chokolade, mørk chokolade, kage, dessert, kaffepulver, nødder, hasselnødder, æg, hvedemel, rørsukker, vanilje, vaniljeekstrakt, smør… og sådan så den ud. Jeg havde en rest karamelsauce til overs fra dadelkagen, så det puttede jeg på kagetoppen sammen med lidt chokoladekugler, men den kan også sagtens spises, som den er her.

Note: Det er en utrolig let og hurtig måde at lave en chokoladekage på. Jeg kunne især godt lide de små chokoladestykker, der var rørt i, for de var med til at gøre kagen blød og saftig.