Jule-tiramisu

jule-tiramisu, juledessert, dessert, jul, italiensk, risalamande, kirsebær, kirsebærsauce, ladyfingers, kirsebærvin, kakaopulver, grødris, ris, fløde, mælkHvad siger du til en jule-tiramisu? Jeg har før leget med juleklassikerne og har blandt andet lavet en risalamande-cheesecake, risalamandebudding og en risalamandetærte, men da jeg for et stykke tid siden faldt over en kombination af risalamande og tiramisu, kunne jeg ikke stå for ideen. Jeg så ideen hos Kærlighed & Kikærter, som er en vegansk blog. Min opskrift er dog ikke vegansk og minder i det hele taget meget lidt om den veganske udgave, men jeg kunne ikke stå for ideen med at kombinere de to elskede desserter. 

Til en jule-tiramisu skal du naturligvis bruge risalamande, ladyfingers, kirsebærvin, kakaopulver og kirsebærsauce. Det er vigtigt, at kirsebærsaucen er en tyktflydende sag med masser af smag.

Jule-tiramisu
2-3 personer

1 dl grødris
2 dl vand
3-4 l sødmælk
2 dl fløde
½-1 tsk vaniljepulver

4-6 ladyfingers (4 hvis det er til to personer, 6 hvis det er til tre)
ca. 1 dl kirsebærvin
100-150 g kirsebærsauce

lidt kakaopulver – eller endnu bedre: fintrevet mørk chokolade

Hæld ris og mælk i en tykbundet gryde og varm det langsomt op. Når vandet er ved at være fordampet, tilsætter du en dl af mælken og lader grøden simre videre. Fortsæt således, indtil risene er møre og du har en letflydende risengrød. Lad grøden køle af. Imens lægger du dine ladyfingers i et lille fad eller skål og hælder kirsebærvinen over.

Pisk fløden til blødt skum og pisk vaniljepulveret i til sidst. Vend forsigtigt flødeskummet i risengrøden, så din risalamande bliver let og luftig.

Tag nogle høje – og ikke alt for brede – vinglas og læg din jule-tiramisu sammen. Først en lille klat kirsebærsauce, så et lag risalamande, dernæst en ladyfinger (brækket i to dele) og så kirsebærsauce igen. Fortsæt således og slut af med risalamande. Drys lidt kakaopulver over – gerne gennem en lille si, så det bliver ligeligt fordelt – og så har du en jule-tiramisu.

Note: Denne opskrift på jule-tiramisu er en lidt stor portion til to personer, så jeg vil foreslå at strække den til tre personer. Jeg kunne godt lide kombinationen af risalamande og tiramisu, men jeg vil dog nok overveje at bruge fintrevet mørk chokolade i stedet en anden gang, da den mørke smag til klæde desserten.

Edderkoppekager med chokolade og kanel

edderkoppekager, edderkoppe-kager, halloweenkage, halloween-kager, kage, dessert, chokolade, hvedemel, kanel, æg, bagepulver, smør, rørsukker, flormelis, kakaopulverDet er Halloween og dermed tid til edderkoppekager! Disse hyggelige størrelser er jo ikke så skræmmende, så dem kan man sagtens lave sammen med de små børn.

Du kan i princippet bruge en hvilken som helst muffin-opskrift, så længe dine muffins får en nogenlunde glat overflade. Jeg valgte at hente inspiration i Claus Meyers store chokoladebog, hvor jeg faldt over en opskrift på muffins med chokolade og kanel. Jeg ændrede dog på blandingsforholdene og brugte blandt andet mere chokolade og kanel.

Edderkoppekager med chokolade og kanel
18-20 stk.

200 g mørk chokolade
200 g blødt smør
200 g rørsukker
4 æg
210 g hvedemel
2½ tsk bagepulver
1½ tsk kanel

Pisk smør og sukker til en luftig masse. Pisk derefter æggene i ét ad gangen. Tilsæt bagepulver, kanel og hvedemel og pisk dejen til en jævn masse. Hak chokoladen og vend den i dejen. Put dejen i mellemstore muffinforme, så de er ca. trefjerdedele fyldt. Bag dem i ovnen ved 200 grader i 15-17 minutter. Lad dem derefter køle helt af.

Nu er det tid til at pynte dine edderkoppekager! Du skal bruge:
– tyk glasur lavet på to dele flormelis og én del kakaopulver, der blandes med lidt vand (jeg målte ikke, hvor meget jeg brugte undervejs)
– karamel- eller lakridsnører (i én pose er der nok til ca. 14 edderkoppekager)
– smarties
– en sort pen til fødevarer (du kan alternativt bruge sort pastafarve, men det er sværere at arbejde med)

Smør hver muffin med din kakaoglasur. Klip eller skær snørerne i stykker på 5-6 cm. Brug en tandstikker til at prikke otte huller i hver muffin og stik snørerne i. Tegn pupiller på dine smarties og sæt dem på som øjne. Så er dine edderkoppekager klar til servering!

Note: Jeg udsatte mine kolleger for de nuttede små edderkoppekager samt de sprøde marengs-mumier, og begge faldt i god jord (de var heller ikke lige så skræmmende som de zombiefingre, jeg tidligere har lavet).

edderkoppekager, edderkoppe-kager, halloweenkage, halloween-kager, kage, dessert, chokolade, hvedemel, kanel, æg, bagepulver, smør, rørsukker, flormelis, kakaopulver

Hindbær panna cotta

hindbær panna cotta, dessert, fløde, hindbær, husblas, rørsukker, amaretto, mandler, ægSidste weekend forkælede jeg mine gæster med twisted sangrita, tacos med forskelligt fyld samme hindbær panna cotta. Denne hindbær panna cotta er en videreudvikling af en tidligere panna cotta, denne gang dog med mindre sukker, amaretto i stedet for rosenvand samt en hindbærgelé som topping.

Det er en fin lille dessert. Er du ekstra lækkersulten, kan du overveje at lave portionen 50% større.

Hindbær panna cotta
4 personer

1/2 liter fløde
½ dl rørsukker
½ tsk vaniljepulver
2 blade husblas
2 spsk Amaretto

Hindbærgelé
100 g hindbær
50 g rørsukker
1 blad husblas

Pynt:
Hakkede mandler (gerne uden skal)

Læg husblassen i blød i koldt vand. Hæld fløde i en kasserolle sammen med sukkeret og vaniljen. Varm det langsomt op og lad det simre i fem til ti minutter. Klem vandet af husblassen og put det i den varme fløde sammen med Amaretto. Rør godt rundt. Fordel fløden i fire portionsglas eller portionsskåle og stil dem i køleskab i mindst tre timer.

Læg husblassen til geléen i koldt vand. Varm hindbær og rørsukker op i en lille kasserolle, indtil sukkeret er opløst. Sluk for varmen. Tag husblassen op efter ti minutter og knug den let med fingrene. Put det i hindbærrene og rør godt rundt. Lad det køle af, indtil det er håndvarmt, og fordel det så over panna cottaen. Stil glassene tilbage i køleskab i et par timer.

Når du vil servere desserten, drysser du lidt hakkede mandler over din hindbær panna cotta lige inden serveringen.

Note: Den milde panna cotta med strejf af mandelsmag (pga. Amaretto) spiller godt sammen med de syrligtsøde hindbær. En smuk, mild og lækker dessert.

hindbær panna cotta, dessert, fløde, hindbær, husblas, rørsukker, amaretto, mandler, æg

Dessertburger med chokolade og syltetøj

dessertburger, burger, dessert, kage, chokolade, hindbær, jordbær, mynte, hvedemel, gær, sesamfrø, kærnemælk, vanilje, bollerHehehe – jeg har virkelig glædet mig til at blogge om denne dessertburger! Da jeg afslørede mit burger-benspænd, vidste jeg allerede på det tidspunkt, at jeg blev nødt til at prøve at lave en dessertburger, og her er den så! Det er selvfølgelig i miniudgave (dvs. slider-størrelse), og den består af chokoladetrøffel (til ‘bøffen’), hindbærsyltetøj (til ‘ketchuppen’) og chokolademynteblade (til ’salaten’). Jeg overvejede også at bruge flager af hvid chokolade som ‘ost’, men det fik jeg dog ikke gjort. Du kan i øvrigt også sagtens bruge jordbærmarmelade i stedet for hindbærsyltetøj, hvis du har mere lyst til det.

Til bollerne lavede jeg en halv portion af disse sliderburgerboller og tilsatte ½ tsk vaniljepulver til dejen samt brugte sorte sesamfrø (nigellafrø) til at drysse på.

Jeg freestylede chokoladetrøflen ud fra en chokoladekage, jeg havde bagt, men du kan evt. hente inspiration i denne guide til at lave romkugler (og så evt. undlade at putte rom i). Og så er det ellers bare om at flække en miniburgerbolle, smøre lidt syltetøj på, forme en chokoladetrøffel-‘bøf’ og proppe den i burgeren sammen med nogle mynteblade.
dessertburger, burger, dessert, kage, chokolade, hindbær, jordbær, mynte, hvedemel, gær, sesamfrø, kærnemælk, vanilje, boller

Beignets fra cajun-køkkenet

beignets, hvedemel, smør, vanilje, æg, palmin, citroner, appelsin, flormelis, dessert, kageHer kommer sidste ret i cajun-benspændet – nemlig beignets! Jeg har forsømt desserthjørnet i cajun-køkkenet, men jeg nåede lige at lave beignets på falderebet. Beignets består af dej, der friteres i palmin og drysses med flormelis.

Jeg har set en del opskrifter, hvor der indgår gær, men jeg var interesseret i en hurtig version og tænkte, at æg burde også nok til at få dejen til at hæve, så jeg fandt en opskrift hos New Orleans Online, som jeg tog udgangspunkt i. Jeg justerede lidt op og ned på målene, og så har jeg efterfølgende tilføjet lidt citron/appelsin til opskriften, men det kan du læse mere om nederst i blogindlægget.

Beignets
6 stk.

25 g smør
0,75 dl vand
1 dl hvedemel
½ tsk vaniljepulver
1 tsk fintreven skal fra øko-citron eller øko-appelsin
1 stort æg
500 g palmin
1 spsk flormelis

Put smør og vand i en lille gryde og varm det op, indtil smørret er smeltet, og væsken simrer. Tag gryden af varmen og rør melet, vaniljepulveret samt den revne skal i. Pisk derefter ægget i.

Smelt palminen i en lille kasserolle. Rul imens dejen ud på et meldrysset bord og del det i seks lige store stykker. Test om palminen er varm nok ved at stikke træ-enden af en tændstik i palminen. Bobler det omkring træet, er palminen varm nok. Put forsigtigt to dejstykker ned i palminen og lad dem koge, indtil de er gyldne på begge sider. Husk at vende dem undervejs. Læg de kogte beignets på et par stykker køkkenrulle og fortsæt kogningen af resten af dejstykkerne.

Drys de færdigkogte beignets med flormelis og servér dem med det samme.

Note: Beignets er nogle fine små hapsere. Jeg lavede 3 per person, men er du lækkersulten, kan du sikkert spise flere per person. Jeg savnede lidt mere smag i dem, så jeg har tilføjet lidt citron-/appelsinsmag til opskriften for at give dem lidt ekstra kant.