Hindbærlagkage med hvid chokolade

hindbærlagkage, lagkage, kage, dessert, lagkagebunde, hvedemel, majsstivelse, æg, flormelis, hindbær, hindbærkompot, rørsukker, hvid chokolade, chokolade, fløde, hyldeblomstsaftJeg lavede denne hindbærlagkage til årets første familiefødselsdag den anden dag – selvfølgelig på hjemmeplukkede hindbær fra fryseren, så det passede til månedens stop-spild-af-mad-benspænd. Faktisk var fløden det eneste, vi måtte købe inden – resten havde vi i fryser, køleskab eller på lageret.

Denne hindbærlagkage minder en del om en rabarberlagkage, jeg tidligere har lavet og som var et hit. Her er rabarberne dog – by obvious reasons – udskiftet med hindbær, og der er justeret på mængden af sukker.

Lagkager er bedst, når de har trukket smag og saft i køleskabet i et døgns tid, så sørg for at lave denne hindbærlagkage aftenen inden, at du skal servere den.

Hindbærlagkage
ca. 10 personer

en portion lagkagebunde
en portion hvid chokoladecreme
hindbærkompot af 500 g frosne hindbær og 150 g rørsukker
bærsaft eller lignende – jeg brugte hyldeblomstsaft
ca. 3 spsk frysetørret hindbær, knust til pulver

Start med at lave chokoladecremen, da den skal bruge fem timer på at sætte sig, inden du kan putte den i lagkagen.

Mens chokoladecremen er i køleskabet, bager du lagkagebundene.

Mens de køler af, koger du en hindbærkompot af 500 g hindbær og 150 g rørsukker. Det tager ca. en halv time, indtil bærmassen er indkogt så meget, at det bliver en fin og forholdsvis fast kompot.

Når du skal lægge din hindbærlagkage sammen, skærer du først lagkage-kagen (!) horisontalt, så du får tre skiver i alt – dvs. tre lagkagebunde. Hvis der er en top på den øverste del af lagkagekagen, så skær den fra og brug den i romkugler en anden dag. Pisk chokoladecremen, indtil den er blød og cremet – det kan godt tage lidt tid, så hav tålmodighed.

Læg en lagkagebund på et fad og dryp bunden med saft. Fordel chokoladecreme ud over og dernæst et lag hindbærkompot. Læg en ny lagkagebund oven på, dryp med saft og fordel hvid chokoladecreme (gem et par dl til at pynte lagkagen med) samt resten af hindbærkompotten. Tag den sidste lagkagebund. Dryp den med lidt saft på den ene side, vend bunden rundt og læg den oven på din hindbærlagkage, så den saftdryppede side vender nedad.

Fordel resten af chokoladecremen ud over toppen og siden af lagkagen. Sæt den i køleskabet i natten over (jeg har en lagkagebeholder, som også beskytter lagkagen mod evt. dufte af andre madvarer i køleskabet).

Lige inden du vil servere din hindbærlagkage, pynter du den ved at drysse hindbærpulver ud over kagen – gerne gennem en lille si, så pulveret lettere fordeler sig pænt ud over kagen.

Note: Min hindbærlagkage vakte heldigvis begejstring – den fik blandt andet en thumbs up af mindstenevøen – men den var også tilpas sød, mild og frisk på samme tid. Jeg brugte ikke så meget sukker i hindbærkompotten, da jeg tænkte, at den godt måtte være forholdsvis frisk i forhold til den milde, søde chokoladecreme, og det viste sig heldigvis, at lagkagen havde en fin balance, så den hverken var for sød eller for syrlig.

Stikkelsbærtærte

stikkelsbærtærte, desserttærte, tærte, kage, dessertDenne stikkelsbærtærte medbragte jeg i sidste uge, da jeg fik til opgave at medbringe en kage til et morgenmadsarrangement. En bærtærte passer jo perfekt ind i mit stop-spild-af-mad-benspænd, for så kunne bruge løs af alle de lækre sommer- og efterårsbær, der pt. er i vores fryser.

Jeg hentede inspiration i en opskrift på stikkelsbærtærte hos BBC Goodfood. Jeg justerede dog på en række af målene og brugte for eksempel langt flere bær, ligesom jeg valgte at bruge samme dej, som jeg brugte til en hindbærtærte sidste år. Der bliver dog en rest tærtedej til overs – den kan du fryse eller gemme i køleskabet til en anden dag, hvor du vil lave en minitærte.

Stikkelsbærtærte
ca. 10 personer

Tærtedej:
75 g smør
3 spsk rørsukker
2 små æg
175 g hvedemel – evt. lidt mere

Fyld:
450-500 g stikkelsbær, optøede fra frost
2½ dl double cream (48% fløde)
100 g rørsukker
1½ tsk vaniljepulver
1 spsk hvedemel

Pynt:
sigtet flormelis

Ælt ingredienserne til tærtedejen sammen. Lad den hvile et kvarter i køleskab, inden du ruller dejen ud og beklæder et smurt tærtefad – ca. 28 cm i diameter – med dejen. Sørg for, at tærtedejen stikker ca. en halv cm op over kanten af fadet, da dejen ‘krymper’ lidt, når den bages. Prik tærtebunden flere steder med en gaffel og sæt derefter tærtefadet i fryseren i en halv time.

Tag tærtefadet ud af fryseren og læg et stykke bagepapir oven på dejen. Fordel et par håndfulde tørrede kikærter eller bønner ud over det og stil derefter tærtefadet i ovnen ved 200 grader i et kvarter. Tag derefter tærten ud af ovnen, fjern de tørrede ærter/bønner og giv dejen fem minutter mere i ovnen.

Fordel stikkelsbærrene ud over tærtedejen. Rør double cream, rørsukker, vanilje og hvedemel sammen og fordel det ud over stikkelsbærrene. Stil din stikkelsbærtærte tilbage i ovnen og giv den ca. 35 minutter. Tag kagen ud af ovnen og pynt den med lidt flormelis.

Du kan spise din stikkelsbærtærte som den er, men den vil også fungere fint med lidt flødeskum eller vaniljeis.

Note: Frisk stikkelsbærtærte med fin sødme og et strejf af vanilje. Hvor syrlig/sød denne stikkelsbærtærte er, afhænger først og fremmest af dine stikkelsbær. Jeg vidste, at mine var til den syrlige side, så jeg valgte at putte lidt mere sukker i tærten i forhold til den opskrift, jeg skelede til, og jeg var godt tilfreds med resultatet. Er du til ret søde tærter, så bør du putte mere sukker i.

Risalamande cheesecake – lookalike

risalamande, jul, juledessert, dessert, risalamande cheesecake, grødris, mælk, flormelis, vanilje, fløde, Digestive kiks, mandler, kirsebær, kirsebærsauce, husblas, risdessertFor et par år siden eksperimenterede jeg med at lave en risalamandetærte til en julefrokost. Samme jul så jeg, at Klidmoster også havde leget med nye måder at servere risalamande på, eftersom hun lavede en risalamande cheesecake – dog uden flødeost men med samme opbygning som en cheesecake. Den servering har siden spøgt i mit baghoved, og da vi holdt julefrokost i går, tænkte jeg, at det var på tide at få ideen testet.

Bunden blev lavet ud fra samme ’skabelon’ som almindelig cheesecake – se for eksempel min citron-cheesecake. Dog blev en del af kiksene erstattet af hakkede mandler, da det jo sig hør og bør i en risalamande. I opskriften herunder har jeg skruet lidt mere op for mandelmængden end i den version, jeg lavede i går, da denne risalamande cheesecake sagtens kan bære det. Resten var sådan set blot at koge risengrød, vende det i rigeligt med flødeskum og vanilje, smage til med flormelis og stive det af med husblas, inden det blev toppet med kirsebærsauce stivet af med husblas. Hvis du er rigtig kæk, kan du evt. snige en smuttet mandel ind i risalamandemassen, når du skal til at opbygge din risalamande cheesecake.

Jeg valgte at bruge en mild og rimelig sødmefuld kirsebærsauce til min risalamande cheesecake, så jeg var sikker på, at alle gæsterne kunne spise et stykke. Du kan dog også sagtens vælge at bruge en mere syrlig kirsebærsauce eller de kraftige Amarena-kirsebær.

Lav gerne din risalamande cheesecake dagen før, at du vil servere den, da den har brug for at sætte sig.

Risalamande cheesecake
ca. 12 personer

Bund:
125 g knuste Digestive kiks
125 g finthakkede mandler
125 g meget blødt smør
1 tsk vaniljepulver

Fyld:
600 g risengrød, afkølet
2 tsk vaniljepulver
2 spsk flormelis
4½ dl fløde
3 blade husblas

Topping:
1 stort glas kirsebærsauce, stuetemperatur – jeg brugte et fra Den Gamle Fabrik
2 dl kirsebærsaft, stuetemperatur
6 blade husblas

Rør kiks, mandler og vaniljepulver sammen og ælt derefter smørret i. Du kan lave din risalamande cheesecake i en almindelig springform, men hvis du vil være ekstra snedig, kan du sætte springformsringen direkte på et serveringsfad, så du bruger fadet som bund. På den måde er desserten let at anrette, og du skal ikke bøvle med at få lirket din risalamande cheeesecake ud af springformen og over på et fad. Jeg havde desværre ikke plads i køleskabet til at lave denne finte denne gang, men det er et ret godt tip. Uanset hvad – tag kiksemassen og tryk den ud i bunden af springformen (eller i bunden af springformens ring, der står på et fad). Jeg brugte en springform på ca. 26 cm. Sørg for at fordele det jævnt og komme helt ud til kanten, så kiksemassen slutter helt tæt til springformens ring.

Læg husblassen i blød i koldt vand i ti minutter. Pisk 4 dl fløde til skum. Vend halvdelen af den i risengrøden sammen med vaniljepulver og flormelis. Vend derefter resten af flødeskummet i risengrødsmassen med let hånd. Knug husblassen fri for vand og smelt det ved lav temperatur i en mikroovn eller over vandbad. Lun også gerne den sidste ½ dl fløde, så den er håndvarm. Rør den sammen med husblassen og vend det derefter hurtigt – og grundigt – i risalamandemassen. Fordel det i springformen. Sørg for at komme helt ud til kanten samt glat overfladen, så den er så jævn som muligt.

Eftersom jeg både brugte kirsebærsaft og kirsebærsauce, valgte jeg at lave et lag med kirsebærsaften først, hvor jeg tog to blade husblas lægges i blød i koldt vand i ti minutter, vandet hældes fra, husblassen smeltet og røres i kirsebærsaften, der derefter blev hældt ud over risalamanden, inden den røg i køleskabet en times tid. Dernæst blev de sidste husblas lagt i blød i koldt vand, og da de var bløde, blev vandet hældt fra, og de blev smeltet, inden de hurtigt blev rørt i kirsebærsaucen, der blev fordelt ud over min risalamande cheesecake, inden den røg i køleskabet igen. Du kan evt. lave et lidt tykkere lag kirsebær-topping, hvis du elsker kirsebær og kirsebærsauce, men denne mængde fungerede ganske godt.

Tag din risalamande cheesecake ud af køleskabet lidt før og husk at servere den med en god kirsebærvin.

Note: Jeg synes, en risalamande cheesecake er en virkelig smuk udgave af risalamande. Den rækker til mange, da ris, fløde og mandler mætter temmelig godt.

Grøn kage med flødeostecreme

grøn kage, giftiggrøn kage, Halloween, Halloweenkage, Hallweendessert, dessert, kage, bradepandekage, hvedemel, rørsukker, bagepulver, rapsolie, kærnemælk, æg, stikkelsbær, vindruer, grøn pastafarve, hvidvinseddike, vaniljee, flødeost, smør, flormelis, honningDet er Halloween, og det skal selvfølgelig fejres med en funky grøn kage! En rigtig giftiggrøn sag, som dog er mild og saftig. Jeg tog udgangspunkt i opskriften på red velvet cake men lod mig også inspirere af de hindbær-chokolade brownies, jeg bagte tidligere på ugen, og puttede derfor også bær i, da jeg ville lave en grøn kage. Jeg fandt nogle stikkelsbær frem fra fryseren, men har du ikke stikkelsbær, kan du også lave en grøn kage uden – eller evt. prøve at bruge grønne vindruer i stedet for stikkelsbærrene. Bærrene giver nemlig ekstra saftighed til kagen, hvilket jo altid er godt.

Grøn kage med stikkelsbær
ca. 10 personer

350 g hvedemel
225 g rørsukker
1 tsk bagepulver
½ tsk salt
3 dl rapsolie
1½ dl kærnemælk
2 æg
400 g stikkelsbær (kan evt. udskiftes med grønne druer)
grøn pastafarve (kan købes hos kagebutikker)
1 tsk hvidvinseddike
1 tsk vaniljeekstrakt

Bland hvedemel, sukker, salt og vanilje grundigt i en skål. I en anden skål pisker du kærnemælk, rapsolie, æg, hvidvinseddike og grøn farve (tilsæt farven lidt af gangen, så du selv kan justere, hvor kraftig farven skal være) sammen med en elpisker. Derefter tilsætter du stille og roligt lidt af melblandingen under fortsat piskning, indtil al melet er tilsat. Vend stikkelsbærrene i den grønne dej.

Hæld dejen ud i et bagepapirbeklædt fad på ca. 22 x 32 cm. Bag kagen ved 200 grader i ca. 20 minutter. Stik i midten af kagen med en lille træpind for at teste, om den er gennembagt. Lad kagen køle af.

grøn kage, giftiggrøn kage, Halloween, Halloweenkage, Hallweendessert, dessert, kage, bradepandekage, hvedemel, rørsukker, bagepulver, rapsolie, kærnemælk, æg, stikkelsbær, vindruer, grøn pastafarve, hvidvinseddike, vaniljee, flødeost, smør, flormelis, honningFlødeostecreme:
200 g flødeost
50 g blødt smør
1 tsk vaniljeekstrakt
150 g flormelis
2 spsk lynghonning

Rør ingredienserne til flødeostecremen sammen. Du kan evt. putte lidt mere flormelis i, hvis du vil have en sødere creme, men så risikerer du, at den bliver mere flydende.

Samling af grøn kage
Skær den grønne kage over, så du får to lige store halvdele. Læg den ene halvdel på et fad og smør flødeostecreme på – du skal bruge et sted mellem en tredjedel og halvdelen. Læg den anden kagehalvdel oven på og fordel resten af flødeostecremen på overfladen. Hvis du får flødeostecreme i overskud, kan du gemme den i køleskabet og bruge den i en anden dessert dagen efter, eller du kan putte den i fryseren og bruge den i hjemmelavede romkugler på et andet tidspunkt.

En grøn kage er i sig selv ret farvestrålende, men du kan også gå all in og pynte med krymmel i forskellige farver. Jeg brugte sort sukker og knaldorange sukkerkugler.

Stil kagen på køl i minimum et par timer, så den kan samle sig.

Note: Dejlig saftig grøn kage, der får et fint strejf af honningsmag pga. flødeostecremen. Nu kan kagen selvfølgelig også laves uden grøn farve, men det er bestemt et festligt syn med en grøn kage på bordet – også når det ikke er Halloween :)

Hindbær-chokolade brownies

red velvet cake, rød kage, kage, dessert, hindbærkage, hindbær, hindbær-chokolade brownies, hindbær-chokoladekage, hvedemel, kærnemælk, bagepulver, sukker, rapsolie, æg, rød pastafarve, hvidvinseddike, vaniljeJeg holder efterårsferie resten af ugen, så i går medbragte jeg virkelig syndige hindbær-chokolade brownies! Det er en kage med masser af smag, men som også mætter uforskammet meget, så vær opmærksom på at skære små stykker! Af samme grund strækker nedenstående opskrift sig også til mange – nærmere bestemt til 40-45 personer!

Du kan selvfølgelig lave en mindre portion af disse hindbær-chokolade brownies, men du kan evt. også starte med at lave brownie-laget lidt tyndere end i min version (i så fald skal du blot følge denne opskrift på brownies). Den gode nyhed er dog, at får du lavet for meget kage (… haha, som om det findes!), så egner hindbær-chokolade brownies sig fortrinligt til at komme i fryseren, så du blot skal tage den ud nogle timer før, at den skal serveres.

Udover førnævnte brownie-opskrift så har jeg også baseret mine hindbær-chokolade brownies på en red velvet cake, hvor jeg dog har undladt kakaopulver og bagepulver (for at gøre kagen mere kompakt og klistret) og i stedet tilført hindbær for at give kagen noget mere smag. Du er velkommen til at putte bagepulver i, hvis du gerne vil have hindbærkage-laget lidt højere og mere luftigt.

Hindbærkage – aka red velvet cake med hindbær

350 g hvedemel
225 g rørsukker
(evt. 1 tsk bagepulver)
½ tsk salt
3 dl rapsolie
1½ dl kærnemælk
2 æg
300 g hindbær
rød pastafarve (kan købes hos kagebutikker)
1 tsk hvidvinseddike
3 tsk vaniljeekstrakt

Bland hvedemel, sukker, salt og vanilje grundigt i en skål. I en anden skål pisker du kærnemælk, rapsolie, æg, hvidvinseddike og rød farve (tilsæt farven lidt af gangen, så du selv kan justere farveintensiteten) sammen med en elpisker. Derefter tilsætter du stille og roligt lidt af melblandingen under fortsat piskning, indtil al melet er tilsat. Vend hindbærrene i den røde dej.

red velvet cake, rød kage, kage, dessert, hindbær, hindbærkage, hindbær-chokolade brownies, hindbær-chokoladekage, hvedemel, kærnemælk, bagepulver, sukker, rapsolie, æg, rød pastafarve, hvidvinseddike, vaniljeHæld dejen ud i et bagepapirbeklædt fad på ca. 22 x 32 cm. Bag hindbærkagen ved 200 grader i ca. 20 minutter. Stik i midten af kagen med en lille træpind for at teste, om den er gennembagt. Lad hindbærkagen køle af. I dette tilfælde kunne jeg ikke lade den køle helt af, da jeg skulle bruge samme fad til at bage brownies i, så jeg tog forsigtigt hindbærkagen ud af formen ved at løfte den op med bagepapiret.

Chokolade-brownie

500 g hakket mørk chokolade af god kvalitet
200 g smør
6 æg
150 g mørk farin
375 g lys rørsukker
1 tsk salt
2 spsk raw liquorice pulver fra Johan Bülow
4 dl hvedemel

Smelt smør og 400 g chokolade i en lille kasserolle ved middelvarme, rør godt rundt og tag kasserollen af komfuret, så snart det er blevet en ensartet masse. Rør æg, farin og sukker til en let og cremet masse. Tilsæt derefter mel, salt og lakridspulver og rør godt rundt, inden du tilsætter den smeltede chokolade. Vend resten af den hakkede chokolade i kagedejen og hæld dejen i det ildfaste fad, du brugte til hindbærkagen – HUSK at beklæde fadet med et nyt lag bagepapir og smør det evt. med smeltet smør, inden du hælder dejen i. Bag din chokolade-brownie ved 180 grader i 30-40 minutter – tjek om kagen er gennembagt ved at stikke i den med en tynd træpind. Hænger der ikke dej ved, når du tager pinden op, er kagen færdig.

Lad chokoladekagen afkøle helt – gerne så den er køleskabskold – inden du tager den op af fadet. Det kunne jeg desværre ikke vente med, da jeg skulle bruge fadet til noget andet, så jeg puttede fadet + kage i køleskabet, indtil kagen var håndvarm, og så lirkede jeg forsigtigt kagen ud af fadet ved hjælp af bagepapiret. Jeg kunne desværre ikke helt undgå, at kagen gik lidt i stykker, men den var heldigvis let at reparere, da jeg skulle lægge kagen sammen.

red velvet cake, rød kage, kage, dessert, hindbærkage, hindbær-chokolade brownies, hindbær-chokoladekage, hvedemel, kærnemælk, bagepulver, sukker, rapsolie, æg, rød pastafarve, hvidvinseddike, vaniljeNu skal du lave ‘limen’ til kagen – aka en tyk chokoladecreme, som skal smøres imellem lagene og oven på dine hindbær-chokolade brownies.

Chokoladecreme:

300 g hakket mørk chokolade af god kvalitet
2½ dl fløde

Hæld chokoladen i en ildfast skål. Varm fløden op, til den når kogepunktet. Hæld den straks over chokoladen og lad den stå i fire-fem minutter, inden du rører fløde og chokolade sammen til en chokoladecreme.

Nu er det tid til at samle dine hindbær-chokolade brownies. Læg hindbærkagen på et fad og smør en tredjedel af chokoladecremen på. Læg forsigtigt brownieskagen oven på. Panik ikke, hvis chokoladekagen knækker – du kan trykke den sammen oven på hindbærkagen og derefter reparere den med den resterende chokoladecreme, som du skal fordele oven på brownies-laget. Pynt evt. dine hindbær-chokolade brownies med krymmel og stil derefter kagen i køleskabet i minimum tre timer – og gerne mere – så den kan samle sig.

Skær derefter kagen ud i lige så mange hindbær-chokolade brownies, som du har lyst til – jeg anbefaler dog meget små stykker, da kagen mætter ret meget.

red velvet cake, rød kage, kage, dessert, hindbær, hindbærkage, hindbær-chokolade brownies, hindbær-chokoladekage, hvedemel, kærnemælk, bagepulver, sukker, rapsolie, æg, rød pastafarve, hvidvinseddike, vaniljeNote: Mine hindbær-chokolade brownies blev godt modtaget, og kombinationen hindbær-chokolade er da også en kombination, man sjældent går fejl af. Som sagt kan brownielaget godt være lidt tyndere, men til gengæld overvejer jeg fremover konsekvent at lave red velvet cake med hindbær i – det er en klar forbedring af den kage!