Nougathorn

nougathorn, wienerbrød, kage, dessert, bagværk, hvedemel, æg, gær, mælk, nougat, marcipan, chokolade, mørk chokoladeOp til ferien skal man jo have feriekage med på arbejde… eller, det er i hvert fald velset :)

Jeg bagte nougathorn til mine kolleger, og kagerne vakte heldigvis lykke. Dejen til disse nougathorn indeholder en del smør, hvilket gør, at de smager absolut bedst samme dag, de er bagt. Jeg sørgede for at bage dem aftenen inden, at de skulle serveres, og de var heldigvis stadig gode. Ikke helt så saftige som aftenen før, men stadig ganske fine. Jeg overvejer dog, om ikke man kan udskifte lidt af mælken med f.eks. kærnemælk, hvis man først vil servere disse nougathorn dagen efter. Kærnemælk er nemlig med til at holde bagværk saftigt og blødt i længere tid.

Jeg fandt en opskrift på nougathorn hos Newyorkerbyheart, men ændrede lidt på dejen samt på fyldet, og så dekorerede jeg mine nougathorn med mørk chokolade i stedet for nødder og perlesukker.

Nougathorn
18 stk.

2½ dl mælk
25 g gær
75 g smør
½ tsk salt
1 spsk rørsukker
7 dl hvedemel

Fyld:
100 g nougat
105 g marcipan

Pynt:
1 æggehvide
30-40 g mørk chokolade, smeltet

Opvarm mælken ved mediumvarme i en kasserolle sammen med smør. Tag kasserollen af komfuret, så snart smørret er smeltet. Lad mælken afkøle lidt, indtil den er håndvarm. Rør gæren ud i mælken og tilsæt salt og sukker. Rør melet i lidt ad gangen og ælt dejen godt igennem. Læg den i en skål med et fugtigt viskestykke over og sæt den til hævning et lunt sted i en halv times tid.

Del dejen i tre lige store kugler og rul hver kugle ud til en cirkel. Del hver cirkel i seks lige store stykker. Læg et stykke nougat og et stykke marcipan i den brede ende af hver stykke dej. Rul dem sammen fra den brede ende og form til horn (se formen på billederne). Læg dine nougathorn på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve en halv time. Pensl dem derefter med æggehvide og bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 15 minutter. OBS – jeg fordelte mine nougathorn på to bageplader, da jeg var bange for, at de ellers ville ligge for tæt.

Lad nougathornene køle af, inden du dekorerer dem med smeltet chokolade.

Note: Fine, bløde nougathorn med sød midte. En herlig eftermiddagshapser eller servering til kaffen.

nougathorn, wienerbrød, kage, dessert, bagværk, hvedemel, æg, gær, mælk, nougat, marcipan, chokolade, mørk chokolade

Minions-kage

minionskage, minions-kage, kage, dessert, lagkage, fødselsdagskage, fødselsdagslagkage, fondant, æg, hvedemel, kakaopulver, majsstivelse, bagepulver, jordæbr, rørsukker, fløde, vanilje, husblas, chokolade, mælkechokolade, mascarponeMin yngste yndlingsnevø havde fødselsdag for nylig – helt præcis søndag for en uge siden, hvor hedebølgen toppede! Han havde selv spurgt, om jeg ville lave fødselsdagslagkage til ham, og det ville jeg selvfølgelig gerne. Det måtte meget gerne være en fødselsdagskage ligesom sidste år med jordbærmousse og chokolademousse, og det var helt fint med mig. Jeg besluttede mig dog for at pynte den lidt anderledes, og jeg endte med at lave en Minions-kage, for han er svært glad for de små gule fjollerikker.

Jeg var dog temmelig udfordret af varmen. Én ting er, at det er en hed affære at bage, når temperaturen udenfor er over 30 grader – en anden ting er, at fondant absolut ikke kan lide høj varme! Sidste år var pynten på fødselsdagslagkagen ved at smelte, og dengang var temperaturen ‘kun’ omkring 25 grader, så jeg kunne godt se, at hvis jeg ville lave en Minions-kage, så måtte jeg lave en simpel udgave. Jeg valgte derfor at lave to minions-figurer samt helt udelade at overtrække kagen med fondant. I stedet blev kagen pyntet med en farvet mascarponecreme, inden figurerne blev sat på fødselsdagskagen.

Gå i gang med projektet dagen før. Til en Minions-kage, der rækker til 12-14 personer, skal du bruge:

Mørke lagkagebunde – brug denne opskrift men tilsæt et æg mere, reducér mængden af majsstivelse til 70 g og tilsæt 50 g kakaopulver
Jordbærmousse – brug denne opskrift men brug 1 dl fløde mindre
Chokolademousse – brug denne opskrift men brug 1 dl fløde mindre

Læg kagen sammen – se fremgangsmåden her (jeg brugte dog en springform til min Minions-kage i stedet for et aflangt fad) og husk at dryppe bundene godt undervejs med bærsaft – så er det tid til at lave figurerne til din Minions-kage. Eftersom der som sagt var hedebølge på dette tidspunkt, så lavede jeg figurerne ved vores bord ude på terrassen efter kl. 22. Billederne er derfor lidt dunkle – til gengæld smeltede figurerne ikke, mens jeg arbejdede med dem :)

minionskage, minions-kage, kage, dessert, lagkage, fødselsdagskage, fødselsdagslagkage, fondant, æg, hvedemel, kakaopulver, majsstivelse, bagepulver, jordæbr, rørsukker, fløde, vanilje, husblas, chokolade, mælkechokolade, mascarponeDu skal bruge gul fondant. Jeg tog noget hvid fondant og farvede det gult med konditorfarve. Den farve, jeg brugte, skulle have været ‘Peter Plys-gul’, men jeg syntes mere, den mørk-orange. Oh well… Form to cylinderformede kroppe med blød, afrundet top. Gem lidt af den gule fondant til arme.

blå fondantTag dernæst noget blå fondant og rul det ud. Det skal bruges til tøjet til de små minions.

minionskage, minions-kage, kage, dessert, lagkage, fødselsdagskage, fødselsdagslagkage, fondant, æg, hvedemel, kakaopulver, majsstivelse, bagepulver, jordæbr, rørsukker, fløde, vanilje, husblas, chokolade, mælkechokolade, mascarponeJeg vil anbefale, at du har et billede ved siden af , som du kan kigge på undervejs. Da jeg havde givet figurerne ‘tøj på’, tog jeg en vatpind og dyppede i lidt vand, inden jeg forsigtigt duppede kanterne på tøjet, så de smeltede bedre sammen.

minionskage, minions-kage, kage, dessert, lagkage, fødselsdagskage, fødselsdagslagkage, fondant, æg, hvedemel, kakaopulver, majsstivelse, bagepulver, jordæbr, rørsukker, fløde, vanilje, husblas, chokolade, mælkechokolade, mascarponeJeg rullede små arme af en rest af den gule fondant og satte dem på. Derefter brugte jeg to forskellige størrelse udstikkere til at lave øjnene og kanterne. De blev klistret fast på kroppene med lidt vand.

Derefter var det efterhånden blevet mørkt, og jeg satte figurerne i en lufttæt bøtte, inden de røg ind i spisekammeret, hvor de havde en hel nat til at spekulere over, hvad der nu skulle ske… *muarhahah*…!

minionskage, minions-kage, kage, dessert, lagkage, fødselsdagskage, fødselsdagslagkage, fondant, æg, hvedemel, kakaopulver, majsstivelse, bagepulver, jordæbr, rørsukker, fløde, vanilje, husblas, chokolade, mælkechokolade, mascarponeNæste dag blev kagen taget ud af springformen. Den skulle naturligvis overtrækkes, inden figurerne blev sat på. Normalt ville jeg bruge smørcreme samt en fondant i en funky farve, men det turde jeg ikke her på grund af farven, så jeg lavede en vaniljevariant af denne mascarponecreme.

minionskage, minions-kage, kage, dessert, lagkage, fødselsdagskage, fødselsdagslagkage, fondant, æg, hvedemel, kakaopulver, majsstivelse, bagepulver, jordæbr, rørsukker, fløde, vanilje, husblas, chokolade, mælkechokolade, mascarponeGrøn mascarponecreme

50-100 g flormelis – smag dig frem
1½ dl fløde
250 g mascarpone
1-1½ tsk vaniljepulver
grøn konditorfarve

Pisk fløde og mascarpone, indtil det samler sig til en ensartet creme. Smag til med vanilje og flormelis. Farv den med lidt grøn konditorfarve og smør kagen ind i mascarponecremen. Du får sandsynligvis lidt creme til overs – det kan du fryse ned og bruge til et lave romkugler med en anden dag.

Så skulle jeg blot færdiggøre figurerne til min Minions-kage. Jeg savnede lidt en kagepen. Jeg måtte bruge en lille pensel samt sort konditorfarve, men det perlede lidt, så jeg fik ikke helt skarpe kanter på pupillerne, mundene og hårene på deres hoveder. Nåja, og så var jeg lidt distræt i gerningsøjeblikket, så jeg glemte også at lave brilleremmene!

Og så skulle der naturligvis også fødselarens navn på denne Minions-kage :)

Jeg kan i øvrigt fortælle, at kagen ikke havde stået mange minutter på køkkenbordet, før figurerne begyndte at flytte på sig på grund af varmen udenfor! Jeg er meget glad for, at jeg ikke puttede fondant på hele kagen – så var den ganske enkelt gledet af. Heldigvis havde vi kun 5-6 minutters kørsel i bil hen til fødselsdagsfesten, hvor den straks røg i køleskabet igen, men lad mig bare understrege atter en gang – vær yderst varsom med at arbejde med fondant, når der er hedebølge!

Men alt endte heldigvis lykkeligt, og mindstenevøen fik sin Minions-kage.

minionskage, minions-kage, kage, dessert, lagkage, fødselsdagskage, fødselsdagslagkage, fondant, æg, hvedemel, kakaopulver, majsstivelse, bagepulver, jordæbr, rørsukker, fløde, vanilje, husblas, chokolade, mælkechokolade, mascarpone

Dessertpasta med hvid chokoladesauce

dessertpasta, pasta, dessert, vaniljepasta, vnilje, hvedemel, æg, chokolade, hvid chokolade, chokoladesauce, jordbærVores gæster, der blev udsat for citronpasta med auberginer samt sommersalat med semi-tørrede tomater, fik også en osteservering samt… dessertpasta med chokoladesauce!

“Hvad!?”, tænker du måske, “kan man bruge pasta i en dessert?”. Selvfølgelig kan man det – i hvert fald hvis man laver den selv, og det har jeg gjort før – nærmere bestemt en dessertlasagne med vanilje-pastaplader, hvid chokoladecreme samt jordbærkompot.

Til aftenens dessert – til fire personer – brugte jeg en halv portion vaniljepasta, som blev skåret i meget tyndt. Jeg vil dog anbefale at skære dem lidt tykkere, så de har lidt mere bid.

Jeg lavede en hurtig hvid chokoladesauce. Den blev lidt tynd, så jeg vil anbefale dig at bruge ca. 70 g god hvid chokolade (jeg anbefaler Ivory eller Opalys fra Valhrône) og ca. 1½ dl fløde.

Fordel din dessertpasta i fire skåle. Hæld lidt lun chokoladesauce over og pynt desserten med friske jordbær eller hindbær (jeg ville helst have kombineret min dessertpasta med hindbær, da de har mere syrlighed, og det vil passe ekstra godt til den hvide chokoladesauce).

Voilá! Dessertpasta med hvid chokoladesauce og friske bær. Er du rigtig kæk, smider du også lidt frisk mynte eller basilikum oven på.

Rabarbersuppe med vaniljeis

rabarbersuppe, dessertsuppe, suppe, dessert, rabarber, rørsukker, limeblade, citronerDet er ret fristende at lave sommerdesserter, når nu månedens benspænd er rabarber og asparges – også selvom vejret pt. opfører sig som om, at det allerede er efterår! Denne rabarbersuppe vil være fantastisk på en lun sommerdag, men den smager nu også ganske fint i regnvejr 😉

Jeg valgte at lave en forholdsvis syrlig rabarbersuppe, da jeg ville kombinere den med hjemmelavet vaniljeis. Suppen var en mere syrlig udgave af min rabarbersaft (dog uden kardemommekapsler men med limeblade i stedet), og vaniljeisen var baseret på min Ben & Jerry-inspirerede is – dog med ekstra vanilje i og lidt mere sukkersirup.

Rabarbersuppe
2 personer

200 g rabarber
2½ dl vand
75 g rørsukker
5 tørrede limeblade
ca. ½ dl citronsaft

Skær rabarberne i mindre skiver, og kom dem i en gryde sammen med rørsukker, limeblade og vand. Lad det koge i ca. 5 minutter. Tag gryden af fra varmen og hæld rabarbermassen gennem en si. Tilsæt halvdelen af citronsaften og lad din rabarbersuppe køle helt af, inden du smager den til med resten af citronsaften. Stil rabarbersuppen i køleskabet, indtil du skal servere den.

Anret din rabarbersuppe sammen med en kugle vaniljeis og evt. lidt frisk mynte eller citronmelisse.

Note: Kombinationen af den letsyrlige rabarbersuppe og den søde vaniljeis er virkelig lækker. Foretrækker du en mere sødmefuld rabarbersuppe, tilsætter du blot lidt mere sukker.

Rabarbermuffins med lakridscreme

rabarbermuffins, muffins, kage, dessert, rabarber, æg, rørsukker, smør, hvedemel, bagepulver, vanilje, flødeost, lakridscreme, flormelis, lakridspulverJeg har leget med både rabarber og asparges her til aften – dog ikke i samme ret – i anledning af månedens benspænd. Eksperimenterne kommer på bloggen i løbet af de kommende dage. Jeg bagte blandt andet disse rabarbermuffins, som gemalen får med på arbejde i morgen (dog ikke de to på billedet – de blev spist som dessert for lidt siden). Jeg brugte min opskrift på blåbærmuffins men lavede en række justeringer – udover den helt åbenlyse med at udskifte blåbær med rabarber – og så toppede jeg en række af mine rabarbermuffins med lakridscreme, og en enkelt fik såmænd også nogle strimler rabarbersnack på toppen.

Rabarbermuffins
8 stk

100 g blødt smør
100 g rørsukker
2 æg
150 g hvedemel
1 tsk vaniljepulver
1½ tsk bagepulver
1 dl mælk eller fløde
100 g rabarber, skåret i mindre stykker
2 spsk rørsukker
2 spsk vand

Pisk æg og sukker sammen til en luftig masse. Pisk fløde i og tilsæt derefter rørsukker, bagepulver og vaniljepulver. Pisk det sammen og pisk derefter hvedemel i. Rør det bløde smør i. Hæld rabarber i en lille kasserolle sammen med vand og 2 spsk rørsukker. Lad det koge op og giv det 30-60 sekunder, inden du tager kasserollen af varmen. Vend rabarber – inkl. væde – i dejen. Fordel dejen i muffinforme. Brug gerne nogle med rimelig høje kanter og sørg for at dejen max. fylder to tredjedele af hver muffinform. Bag dine rabarbermuffins ved 200 grader i 20 minutter.

rabarbermuffins, muffins, kage, dessert, rabarber, æg, rørsukker, smør, hvedemel, bagepulver, vaniljeDisse rabarbermuffins kan sagtens spises, som de er, men jeg havde lyst til at pynte dem, så jeg lavede en lakridscreme, så jeg pyntede halvdelen af mine rabarbermuffins med.

Lakridscreme
til 4 rabarbermuffins

100 g flødeost naturel (ikke light)
1 spsk blødt smør
1 dl flormelis
2 tsk lakridspulver – jeg brugte den fra Johan Bülow
1 tsk fintrevet citronskal

Pisk lakridscremen sammen. Lad den gerne stå på køl en halv times tid, så den kan trække smag, inden du hælder den i en sprøjtepose og dekorerer dine rabarbermuffins.

Note: Rabarber og lakrids er en dejlig kombination, og det gælder også disse rabarbermuffins med lakridscreme. Kagerne er bløde, saftige og har en fin smag af rabarber samt lidt af den dejlige syrlighed, som er en af kendetegnene ved rabarber. Den lækre lakridscreme giver dog lige et ekstra pift til de saftige rabarbermuffins.

Grapesorbet

grapesorbet, sorbet, is, grape, sukkersirup, rørsukker, æg, æggehvide, dessertDa jeg lavede grapedrink tidligere på ugen, havde jeg pludselig en halvtom karton grapejuice. Jeg er ikke voldsom god til at drikke grapejuice ‘rent’, så for at det skulle gå lidt hurtigere med at få brugt den sidste grapejuice, valgte jeg at lave denne grapesorbet.

Grapesorbet  – ja sorbet i det hele taget – er vanvittigt let at lave, hvis du har en ismaskine. Jeg har efterhånden eksperimenteret en del på det område, og i bund og grund har du blot brug for noget frisk frugt eller saft, sukkersirup samt æggehvide. Du kan godt lave sorbet uden en ismaskine, men jeg vil kraftigt anbefale dig at bruge en, for det gør konsistensen så meget bedre.

Grapesorbet

3 dl iskold grapejuice
2 dl iskold sukkersirup – se fremgangsmåde
1 æggehvide

Pisk grapejuice, sukkersirup og æggehvide sammen. Hæld det i en ismaskine og kør det, indtil det bliver en silkeblød sorbet. Spis den med det samme eller put den i fryseren.

Note: Denne grapesorbet er dejlig frisk. Den har en tydelig grapesmag og dermed også letbitre toner fra grapefrugten, men den har også en fin kombination af syrlighed og sødme. Jeg vil anbefale en kugle grapesorbet en varm sommerdag, hvor du har brug for noget læskende, og den kunne også være interessant at kombinere med en fyldig flødeis.

Fragilitéroulade – isudgave

fragilitéroulade, roulade, dessertroulade, kage, dessert, rørsukker, æg, hasselnødder, nougat, fløde, marcipan, kaffelikørDa vi havde gæster i lørdags, fik de ikke blot roulade til forret i form af en olivenroulade – de fik søreme også roulade til dessert! Jeg havde besluttet mig for at lave fragilitéroulade – en dessert, som jeg har hørt flere bande over, og ja, det er da også en roulade, der kan drille. Jeg gjorde så tingene mere besværlige for mig selv, da jeg lavede et par småfejl undervejs, men det lykkedes heldigvis at rette op på det.

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift på fragilitéroulade, som jeg så hos Britts opskrifter. Jeg valgte dog at bruge lidt mindre sukker, mere nougat, mindre fløde samt tilsætte noget kaffelikør i min fragilitéroulade. Jeg foretrækker personligt kaffelikøren Toussaint Coffee Liqueur, men du kan sagtens bruge Kahlua.

Fragilitéroulade – isudgave
12-14 personer

Fragilité:
200 g marcipan, revet
6 æggehvider
250 g rørsukker
100 g hasselnødder, hakkede

Nougatcreme:
150 g blød nougat
2 dl piskefløde
½ dl kaffelikør

Start med at lave fyldet. Put nougat og fløde i en lille gryde og varm det langsomt op, indtil nougaten er smeltet. Rør grundigt, indtil nougaten er opløst i fløden. Hæld nougatmassen i en skål og stil den i køleskabet i minimum 6 timer. Derefter pisker du den til en blød creme og vender forsigtigt kaffelikøren i den.

Derefter er det tid til at lave dejen. Pisk den revne marcipan med 2 æggehvider til en jævn masse. Pisk de fire sidste æggehvider delvis stive i en anden skål. Tilsæt halvdelen af sukkeret, pisk det ind i æggehviderne og pisk derefter resten af sukkeret i. Vend den luftige æggehvidemasse i marcipanmassen. Smør dejen ud på en bageplade beklædt med bagepapir og drys nødderne ud over. Bag dejen ved 180 grader i ca. 15 minutter. Lad rouladedejen køle af et øjeblik, inden du vender den ud på et sukkerstrøet stykke bagepapir. Vær endelig ikke nærig med sukkeret – det sørger for, at rouladedejen ikke hænger fast i bagepapiret. Træk forsigtigt det øverste bagepapir af og lad rouladedejen køle så meget af, at den er koldere end dine fingerspidser.

Nu er det tid til at samle din fragilitéroulade! Smør nougatcremen ud over rouladedejen og rul den forsigtigt sammen. Klem den lidt så fyldet fordeler sig jævnt og læg derefter din fragilitéroulade i fryseren i et par timer, inden du serverer den sammen med en syrlig bærkompot – for eksempel en rabarberkompot lavet på friske rabarber, en smule vand og en smule sukker.

Note: Fragilitéroulade er en dejlig syndig dessert, og denne isudgave er ingen undtagelse. Det er en meget sød dessert, så jeg anbefaler, at du serverer en rabarberkompot sammen med din fragilitéroulade, så sødmen får noget modspil.