Stikkelsbærkage

stikkelsbærkage, stikkelsbærdessert, stikkelsbær, kage, dessert, bagepulver, hvedemel, æg, rørsukker, vanilje, mandler, bagepulver, smør, flormelis, citronerDe seneste uger har jeg høstet adskillelige portioner stikkelsbær – både røde og grønne – da vores små stikkelsbærbuske er gået amok i år. Jeg har blandt andet nået at lave stikkelsbærsaft og stikkelsbærdessert, men i weekenden blev det også til denne stikkelsbærkage, som jeg havde med til et hyggeligt havearrangement hos en af mine venner.

Inspirationen til denne stikkelsbærkage fandt jeg hos Sea Sky Cake Kids, men jeg valgte at lave en række ændringer og udelod blandt andet yoghurt naturel. Til gengæld skruede jeg op for et par andre ting. Resultatet blev en luftig og saftig stikkelsbærkage, der blev smurt med lidt citronglasur.

Stikkelsbærkage
en lille bradepande – nok til mindst 15 personer

400 g stikkelsbær – røde eller grønne
250 g rørsukker
5 æg
2 tsk vaniljepulver
120 g mandler, blendet fint
150 g hvedemel
2 tsk bagepulver
et lille knips salt
125 g smeltet smør

Glasur lavet på flormelis, citronsaft og vand

Fjern stilke og blomster fra stikkelsbærrene, hvis de ikke allerede er fjernet, når du går i gang med kagebagningen. Pisk sukker og og æg sammen til en luftig masse i en stor skål. I en anden skål rører du mel, bagepulver, blendede mandler, vaniljepulver og salt godt sammen. Pisk smørret i æggemassen og tilsæt derefter de tørre ingredienser af to omgange – husk at piske grundigt mellem hver. Smør en lille bradepande på ca. 25 x 35 cm med smør og læg gerne et stykke bagepapir i bunden af formen. Fordel dejen i bradepanden og fordel derefter stikkelsbærrene oven på dejen. Tryk dem let ned i dejen. Bag din stikkelsbærkage ved 170 grader i ca. 35 minutter.

Lad kagen køle helt af, inden du smører lidt citronglasur ud over den.

Note: Dette er en supersaftig og meget luftig stikkelsbærkage, der har en god balance mellem det søde og det syrlige. Du kan selvfølgelig bruge både grønne og røde stikkelsbær til kagen. Hvis du vil have en mindre luftig stikkelsbærkage, kan du skære ned på bagepulveret, ligesom du også kan undlade glasuren, hvis du foretrækker en mere syrlig kage.

stikkelsbærkage, stikkelsbærdessert, stikkelsbær, kage, dessert, bagepulver, hvedemel, æg, rørsukker, vanilje, mandler, bagepulver, smør, flormelis, citroner

Chokolade-karamelkage

karamelkage, chokoladekage, kage, dessert, lagkage, chokolade-karamelkage, dessert, muscovadosukker, mørk farin, hvedemel, mandler, bagepulver, æg, yoghurt naturel, vanilje, kakaopulver, karamelsauce, rørsukker, smør, chokoladecreme, mørk chokolade, lys chokolade, flødeDa jeg for nylig var til rund fødselsdag, medbragte jeg denne ultrasyndige chokolade-karamelkage, da fødselaren havde ønsket sig noget med karamel. Og hvor tit er det lige, man bager en karamelkage? Ikke tit nok!

Jeg fandt inspiration til denne karamelkage hos BBC GoodFood, men ændrede dog lidt på kagebundene og brugte en karamelcreme, jeg tidligere har brugt en æbletærte med karamel. Under normale omstændigheder ville jeg dryppe en eller flere af bundene med spiritus – i dette tilfælde chokoladelikør – men eftersom der børn til stede, så undlod jeg det denne gang. Det skal dog ikke holde dig tilbage.

Chokolade-karamelkage

14-16 personer

Vanilje- og chokoladebunde:
200 g meget blødt smør
150 g rørsukker
50 g lys muscovadosukker
175 g hvedemel
85 g blendede mandler
2 tsk bagepulver
3 æg
1½ dl yoghurt naturel
1 tsk vaniljepulver
3 spsk kakaopulver

Karamel- og karamel-chokoladebunde:
200 g meget blødt smør
100 g lys muscovadosukker
100 g mørk farin
175 g hvedemel
85 g blendede mandler
2 tsk bagepulver
3 æg
1½ dl yoghurt naturel
1 tsk vaniljepulver
1 spsk kakaopulver

Karamelsauce:
225 g rørsukker
150 g smør
2 dl fløde
1½ tsk salt

Chokoladecreme:
150 g mørk chokolade
150 g lys chokolade
3 dl fløde

Sådan laver du… chokoladecreme:
Start med at lave chokoladecremen. Den skal nemlig stå køligt i minimum 4-5 timer. Hak de to typer chokolade fint og hæld dem i en skål. Varm fløden op til kogepunktet og hæld den varme fløde ud over chokoladen. Lad det stå et minuts tid, inden du rører chokolade og fløde sammen til en ensartet masse. Læg husholdningsfilm over chokoladeoverfladen (så den ikke danner skind) og stil skålen i køleskabet i 4-5 timer, indtil den er cremet. Står den længere tid, kan den godt blive så hård, at den ikke er særlig smørbar. I så fald lader du den blot stå lidt tid på køkkenbordet, indtil den er tilpas blød, så den er let at smøre ud over kagen til sidst.

Sådan laver du… vanilje- og chokoladebunde:
Rør alle ingredienser til vanilje- og chokoladebundene sammen – UNDTAGEN kakaopulveret. Smør to springforme, der har en diameter på 20-22 cm, grundigt med smør. Har du ikke to springforme i samme størrelse (som mig!), så bager du dem blot én ad gangen. Læg et stykke bagepapir i bunden på hver springform (husk at klippe det til, så det passer med formen). Hæld halvdelen af dejen i den ene form. Rør kakaopulveret i den anden halvdel og hæld chokoladedejen i den anden springform. Bag dem ved 180 grader i 20-25 minutter. Husk at tjekke, om de er gennembagte, ved at stikke dem i midten med en tynd pind eller kødnål – hænger der ikke dej ved, når du trækker den ud af kagen, er bundene færdige. Lad dem køle af.

Sådan laver du… karamel- og karamel-chokoladebunde:
Samme fremgangsmåde som ovenstående – inkl. at vente med at blande kakaopulveret i.

Sådan laver du… karamelsauce:
Hæld alle ingredienserne i en kasserolle og varm det langsomt op. Rør grundigt i kasserollen. Lad indholdet simre, indtil karamelmassen bliver gylden. Lad det køle lidt af.

karamelkage, chokoladekage, kage, dessert, lagkage, chokolade-karamelkage, dessert, muscovadosukker, mørk farin, hvedemel, mandler, bagepulver, æg, yoghurt naturel, vanilje, kakaopulver, karamelsauce, rørsukker, smør, chokoladecreme, mørk chokolade, lys chokolade, flødeNu kan du lægge din karamelkage sammen!
Tag et kagefad. Læg vaniljebunden på kagefadet og smør en tredjedel af karamelsaucen ud over bunden. Du kan evt. overveje at dryppe bunden inden med lidt chokoladelikør. Ikke for at lokke. Siger det bare. Læg karamelbunden oven på karamelsaucen. Smør bunden med den anden tredjedel af karamelsaucen. Husk at du fortsat kan overveje, om ikke det kunne være sjovt at dryppe kagebunden med chokoladelikør… *lokkelokkelokke*…. ahem… Derefter lægger du karamel-chokoladebunden oven på og fordeler den sidste tredjedel af karamelsaucen ud over den. Hvis du ikke allerede har dryppet chokoladelikør ud over en af de andre bunde, så er det nu, det er sidste chance! … Læg til sidst chokoladebunden øverst og tryk forsigtigt din karamelkage sammen. Smør kagen ind i chokoladecreme. Du er velkommen til at pynte den yderligere, hvis du har lyst. Lad din karamelkage trække i køleskabet natten over.

Husk at tage kagen ud af køleskabet 1½-2 timer før, at den skal spises.

Note: Dette er en ret tung og mættende karamelkage, men den er også dejlig fyldig, velsmagende og smovset! Det er vigtigt, at du husker at tage din karamelkage ud af køleskabet i god tid, så den er blød, saftig og smager af mere, når den skal spises (kulden dæmper nemlig kagens smag).

karamelkage, chokoladekage, kage, dessert, lagkage, chokolade-karamelkage, dessert, muscovadosukker, mørk farin, hvedemel, mandler, bagepulver, æg, yoghurt naturel, vanilje, kakaopulver, karamelsauce, rørsukker, smør, chokoladecreme, mørk chokolade, lys chokolade, fløde

Stikkelsbærdessert

stikkelsbærdessert, dessert, stikkelsbær, hyldeblomstsaft, græsk yoghurt, vaniljeisVil du have et bud på en superenkel stikkelsbærdessert? Her i huset går vi ind for Stop Spild af Mad, så da jeg for nylig lavede stikkelsbærsaft, gemte jeg den mos, der blev tilbage, da jeg siede saften.

Stikkelsbærmosen blev vendt med et par spsk hyldeblomstsaft, inden den blev hældt over lidt græsk yoghurt. Der var nok til 2-3 x stikkelsbærdessert.

Du kan også lave denne stikkelsbærdessert ved at kombinere stikkelsbærmosen med vaniljeis, yoghurtis, creme fraiche, mascarpone eller mascarponeis.

Har du ikke planer om at lave stikkelsbærsaft, så kan du også lave en stikkelsbærdessert ved at koge en stikkelsbærgrød (hvor du halverer mængden af sukker, udelader majsstivelsen og lader grøden koge ind. Smag derefter smager grøden til med hyldeblomstsaft, når den er afkølet).

Chokoladepasta med friske hindbær

chokoladepasta, kakaopasta, pastadessert, pasta, kakaopulver, flormelis, hvedemel, hindbær, sukkersirup, rørsukker, dessertDenne chokoladepasta var det søde punktum i en fire retters menu, vi serverede for vores gæster tidligere på ugen. Inden da havde de spist cannelloni med ricotta, citron og basilikum, salat med kalvehjerte og avokado samt lidt forskellige oste.

Jeg lavede også en dessert med pasta i starten af juli – nemlig denne dessertpasta med hvid chokoladesauce – men jeg kunne ikke dy mig og måtte også lave en smuk, chokoladebrun chokoladepasta som en af de sidste retter i juli måneds pasta-benspænd.

Chokoladepasta med friske hindbær
4 personer

30 g kakaopulver
30 g flormelis
60 g hvedemel
1 æg
1 spsk vindruekerneolie

Derudover:
lidt sukkersirup – se fremgangsmåde
friske hindbær
friske mynteblade

Rør kakaopulver, flormelis og hvedemel sammen og læg det i en bunke på køkkenbordet. Lav en stor fordybning i midten og slå ægget ud i den. Tilsæt olien. Pisk stille og roligt ægget sammen med de tørre ingredienser, indtil dejen begynder at samle sig. Saml dejen og ælt det til en ensartet masse. Det er en ret fugtig dej, så du skal muligvis bruge lidt mere mel. Put dejen i en frostpose og læg den i køleskabet en times tid.

Derefter er det tid til at rulle din chokoladepasta ud! Brug gerne en pastamaskine. Har du ikke det, kan du også sagtens bruge en kagerulle. Sørg for at bruge godt med mel under udrulningen, så dejen ikke klistrer sig fast til bordet. Skær dejen i strimler og kog din chokoladepasta i ca. 2 minutter. Skyl den hurtigt i lunkent vand og anret din chokoladepasta i dybe skåle. Hæld en sjat sukkersirup over hver portion og pynt med friske hindbær, mynte og lidt bærstøv (jeg kunne ikke finde mine tørrede hindbær, så jeg brugte brombærstøv i stedet).

Note: Jeg var godt tilfreds med både smagen og udseendet af denne chokoladepasta. Det ville nu heller ikke have gjort noget med en lille smule hakket hvid chokolade drysset ud over denne chokoladepasta – både af hensyn til smag og udseende af desserten, der har en tydelig chokoladesmag, selvom pastaen stadig er ret mild. Vil du have en lidt mere intens dessert, så udskift sukkersiruppen med hindbærsirup eller myntesirup.

chokoladepasta, kakaopasta, pastadessert, pasta, kakaopulver, flormelis, hvedemel, hindbær, sukkersirup, rørsukker, dessertVores gæster havde været så søde at tage vin med til desserten. Sjovt nok var de forbi min yndlingsvinhandel, hvor de købte en Recioto della Valpolicella fra Fratelli Recchia. En utrolig dejlig og sødmefuld mørk dessertvin, der havde en god fylde, der passede fint til chokoladesmagen. Yum!

Nougathorn

nougathorn, wienerbrød, kage, dessert, bagværk, hvedemel, æg, gær, mælk, nougat, marcipan, chokolade, mørk chokoladeOp til ferien skal man jo have feriekage med på arbejde… eller, det er i hvert fald velset :)

Jeg bagte nougathorn til mine kolleger, og kagerne vakte heldigvis lykke. Dejen til disse nougathorn indeholder en del smør, hvilket gør, at de smager absolut bedst samme dag, de er bagt. Jeg sørgede for at bage dem aftenen inden, at de skulle serveres, og de var heldigvis stadig gode. Ikke helt så saftige som aftenen før, men stadig ganske fine. Jeg overvejer dog, om ikke man kan udskifte lidt af mælken med f.eks. kærnemælk, hvis man først vil servere disse nougathorn dagen efter. Kærnemælk er nemlig med til at holde bagværk saftigt og blødt i længere tid.

Jeg fandt en opskrift på nougathorn hos Newyorkerbyheart, men ændrede lidt på dejen samt på fyldet, og så dekorerede jeg mine nougathorn med mørk chokolade i stedet for nødder og perlesukker.

Nougathorn
18 stk.

2½ dl mælk
25 g gær
75 g smør
½ tsk salt
1 spsk rørsukker
7 dl hvedemel

Fyld:
100 g nougat
105 g marcipan

Pynt:
1 æggehvide
30-40 g mørk chokolade, smeltet

Opvarm mælken ved mediumvarme i en kasserolle sammen med smør. Tag kasserollen af komfuret, så snart smørret er smeltet. Lad mælken afkøle lidt, indtil den er håndvarm. Rør gæren ud i mælken og tilsæt salt og sukker. Rør melet i lidt ad gangen og ælt dejen godt igennem. Læg den i en skål med et fugtigt viskestykke over og sæt den til hævning et lunt sted i en halv times tid.

Del dejen i tre lige store kugler og rul hver kugle ud til en cirkel. Del hver cirkel i seks lige store stykker. Læg et stykke nougat og et stykke marcipan i den brede ende af hver stykke dej. Rul dem sammen fra den brede ende og form til horn (se formen på billederne). Læg dine nougathorn på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve en halv time. Pensl dem derefter med æggehvide og bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 15 minutter. OBS – jeg fordelte mine nougathorn på to bageplader, da jeg var bange for, at de ellers ville ligge for tæt.

Lad nougathornene køle af, inden du dekorerer dem med smeltet chokolade.

Note: Fine, bløde nougathorn med sød midte. En herlig eftermiddagshapser eller servering til kaffen.

nougathorn, wienerbrød, kage, dessert, bagværk, hvedemel, æg, gær, mælk, nougat, marcipan, chokolade, mørk chokolade

Minions-kage

minionskage, minions-kage, kage, dessert, lagkage, fødselsdagskage, fødselsdagslagkage, fondant, æg, hvedemel, kakaopulver, majsstivelse, bagepulver, jordæbr, rørsukker, fløde, vanilje, husblas, chokolade, mælkechokolade, mascarponeMin yngste yndlingsnevø havde fødselsdag for nylig – helt præcis søndag for en uge siden, hvor hedebølgen toppede! Han havde selv spurgt, om jeg ville lave fødselsdagslagkage til ham, og det ville jeg selvfølgelig gerne. Det måtte meget gerne være en fødselsdagskage ligesom sidste år med jordbærmousse og chokolademousse, og det var helt fint med mig. Jeg besluttede mig dog for at pynte den lidt anderledes, og jeg endte med at lave en Minions-kage, for han er svært glad for de små gule fjollerikker.

Jeg var dog temmelig udfordret af varmen. Én ting er, at det er en hed affære at bage, når temperaturen udenfor er over 30 grader – en anden ting er, at fondant absolut ikke kan lide høj varme! Sidste år var pynten på fødselsdagslagkagen ved at smelte, og dengang var temperaturen ‘kun’ omkring 25 grader, så jeg kunne godt se, at hvis jeg ville lave en Minions-kage, så måtte jeg lave en simpel udgave. Jeg valgte derfor at lave to minions-figurer samt helt udelade at overtrække kagen med fondant. I stedet blev kagen pyntet med en farvet mascarponecreme, inden figurerne blev sat på fødselsdagskagen.

Gå i gang med projektet dagen før. Til en Minions-kage, der rækker til 12-14 personer, skal du bruge:

Mørke lagkagebunde – brug denne opskrift men tilsæt et æg mere, reducér mængden af majsstivelse til 70 g og tilsæt 50 g kakaopulver
Jordbærmousse – brug denne opskrift men brug 1 dl fløde mindre
Chokolademousse – brug denne opskrift men brug 1 dl fløde mindre

Læg kagen sammen – se fremgangsmåden her (jeg brugte dog en springform til min Minions-kage i stedet for et aflangt fad) og husk at dryppe bundene godt undervejs med bærsaft – så er det tid til at lave figurerne til din Minions-kage. Eftersom der som sagt var hedebølge på dette tidspunkt, så lavede jeg figurerne ved vores bord ude på terrassen efter kl. 22. Billederne er derfor lidt dunkle – til gengæld smeltede figurerne ikke, mens jeg arbejdede med dem :)

minionskage, minions-kage, kage, dessert, lagkage, fødselsdagskage, fødselsdagslagkage, fondant, æg, hvedemel, kakaopulver, majsstivelse, bagepulver, jordæbr, rørsukker, fløde, vanilje, husblas, chokolade, mælkechokolade, mascarponeDu skal bruge gul fondant. Jeg tog noget hvid fondant og farvede det gult med konditorfarve. Den farve, jeg brugte, skulle have været ‘Peter Plys-gul’, men jeg syntes mere, den mørk-orange. Oh well… Form to cylinderformede kroppe med blød, afrundet top. Gem lidt af den gule fondant til arme.

blå fondantTag dernæst noget blå fondant og rul det ud. Det skal bruges til tøjet til de små minions.

minionskage, minions-kage, kage, dessert, lagkage, fødselsdagskage, fødselsdagslagkage, fondant, æg, hvedemel, kakaopulver, majsstivelse, bagepulver, jordæbr, rørsukker, fløde, vanilje, husblas, chokolade, mælkechokolade, mascarponeJeg vil anbefale, at du har et billede ved siden af , som du kan kigge på undervejs. Da jeg havde givet figurerne ‘tøj på’, tog jeg en vatpind og dyppede i lidt vand, inden jeg forsigtigt duppede kanterne på tøjet, så de smeltede bedre sammen.

minionskage, minions-kage, kage, dessert, lagkage, fødselsdagskage, fødselsdagslagkage, fondant, æg, hvedemel, kakaopulver, majsstivelse, bagepulver, jordæbr, rørsukker, fløde, vanilje, husblas, chokolade, mælkechokolade, mascarponeJeg rullede små arme af en rest af den gule fondant og satte dem på. Derefter brugte jeg to forskellige størrelse udstikkere til at lave øjnene og kanterne. De blev klistret fast på kroppene med lidt vand.

Derefter var det efterhånden blevet mørkt, og jeg satte figurerne i en lufttæt bøtte, inden de røg ind i spisekammeret, hvor de havde en hel nat til at spekulere over, hvad der nu skulle ske… *muarhahah*…!

minionskage, minions-kage, kage, dessert, lagkage, fødselsdagskage, fødselsdagslagkage, fondant, æg, hvedemel, kakaopulver, majsstivelse, bagepulver, jordæbr, rørsukker, fløde, vanilje, husblas, chokolade, mælkechokolade, mascarponeNæste dag blev kagen taget ud af springformen. Den skulle naturligvis overtrækkes, inden figurerne blev sat på. Normalt ville jeg bruge smørcreme samt en fondant i en funky farve, men det turde jeg ikke her på grund af farven, så jeg lavede en vaniljevariant af denne mascarponecreme.

minionskage, minions-kage, kage, dessert, lagkage, fødselsdagskage, fødselsdagslagkage, fondant, æg, hvedemel, kakaopulver, majsstivelse, bagepulver, jordæbr, rørsukker, fløde, vanilje, husblas, chokolade, mælkechokolade, mascarponeGrøn mascarponecreme

50-100 g flormelis – smag dig frem
1½ dl fløde
250 g mascarpone
1-1½ tsk vaniljepulver
grøn konditorfarve

Pisk fløde og mascarpone, indtil det samler sig til en ensartet creme. Smag til med vanilje og flormelis. Farv den med lidt grøn konditorfarve og smør kagen ind i mascarponecremen. Du får sandsynligvis lidt creme til overs – det kan du fryse ned og bruge til et lave romkugler med en anden dag.

Så skulle jeg blot færdiggøre figurerne til min Minions-kage. Jeg savnede lidt en kagepen. Jeg måtte bruge en lille pensel samt sort konditorfarve, men det perlede lidt, så jeg fik ikke helt skarpe kanter på pupillerne, mundene og hårene på deres hoveder. Nåja, og så var jeg lidt distræt i gerningsøjeblikket, så jeg glemte også at lave brilleremmene!

Og så skulle der naturligvis også fødselarens navn på denne Minions-kage :)

Jeg kan i øvrigt fortælle, at kagen ikke havde stået mange minutter på køkkenbordet, før figurerne begyndte at flytte på sig på grund af varmen udenfor! Jeg er meget glad for, at jeg ikke puttede fondant på hele kagen – så var den ganske enkelt gledet af. Heldigvis havde vi kun 5-6 minutters kørsel i bil hen til fødselsdagsfesten, hvor den straks røg i køleskabet igen, men lad mig bare understrege atter en gang – vær yderst varsom med at arbejde med fondant, når der er hedebølge!

Men alt endte heldigvis lykkeligt, og mindstenevøen fik sin Minions-kage.

minionskage, minions-kage, kage, dessert, lagkage, fødselsdagskage, fødselsdagslagkage, fondant, æg, hvedemel, kakaopulver, majsstivelse, bagepulver, jordæbr, rørsukker, fløde, vanilje, husblas, chokolade, mælkechokolade, mascarpone

Dessertpasta med hvid chokoladesauce

dessertpasta, pasta, dessert, vaniljepasta, vnilje, hvedemel, æg, chokolade, hvid chokolade, chokoladesauce, jordbærVores gæster, der blev udsat for citronpasta med auberginer samt sommersalat med semi-tørrede tomater, fik også en osteservering samt… dessertpasta med chokoladesauce!

“Hvad!?”, tænker du måske, “kan man bruge pasta i en dessert?”. Selvfølgelig kan man det – i hvert fald hvis man laver den selv, og det har jeg gjort før – nærmere bestemt en dessertlasagne med vanilje-pastaplader, hvid chokoladecreme samt jordbærkompot.

Til aftenens dessert – til fire personer – brugte jeg en halv portion vaniljepasta, som blev skåret i meget tyndt. Jeg vil dog anbefale at skære dem lidt tykkere, så de har lidt mere bid.

Jeg lavede en hurtig hvid chokoladesauce. Den blev lidt tynd, så jeg vil anbefale dig at bruge ca. 70 g god hvid chokolade (jeg anbefaler Ivory eller Opalys fra Valhrône) og ca. 1½ dl fløde.

Fordel din dessertpasta i fire skåle. Hæld lidt lun chokoladesauce over og pynt desserten med friske jordbær eller hindbær (jeg ville helst have kombineret min dessertpasta med hindbær, da de har mere syrlighed, og det vil passe ekstra godt til den hvide chokoladesauce).

Voilá! Dessertpasta med hvid chokoladesauce og friske bær. Er du rigtig kæk, smider du også lidt frisk mynte eller basilikum oven på.