Jordbær cheesecake – New York stil

jordbær cheesecake, cheesecake, ostekage, jordbærkage, kage, dessert, New York-stil, New York-style, Digestive kiks, hvid chokolade, chokolade, smør, æg, flødeost, rørsukker, vanilje, creme fraiche, jordbær, majsstivelseI går var vi til svigermors fødselsdag, og jeg havde tiltusket mig opgaven mht. at medbringe fødselsdagskage. Januar er jo ofte noget af en grå og trist affære, hvor man drømmer om sol og sommer, og jeg fik derfor lyst til at finde lidt af sommerforrådet frem fra fryseren – nemlig gode, danske jordbær fra i sommers – så jeg kunne lave en jordbær cheesecake.

Jeg har før lavet en blåbær cheesecake, som vakte lykke den sommerdag for nogle år siden, hvor den blev serveret, så hvorfor ikke gentage succesen med en jordbærversion? Denne jordbær cheesecake er justeret en smule i forhold til den oprindelige opskrift. Jeg udskiftede selvfølgelig blåbær med jordbær og bugte lidt flere bær i denne version, ligesom jeg undlod nødder i kiksebunden. Er du mere interesseret i en traditionel jordbær cheesecake – dvs. ligesom den klassiske ostekage med gelétopping, som var ret populær i 80’erne – så tjek denne opskrift på jordbær cheesecake.

Jordbær cheesecake
8-10 personer

200 g digestive kiks, let knuste
75 g hvid chokolade, hakket
100 g smør, smeltet og afkølet lidt
400 g flødeost naturel
500 g creme fraiche 18%
150 g rørsukker
2 æg
2 tsk vaniljepulver

Put kiksene i en frostpose og knus dem med hånden eller en kødhammer. De behøver ikke at være helt pulveriserede. Hak chokoladen og hæld det i en skål sammen med de knuste kiks. Bland det godt, inden du hælder det smeltede smør over og rører det sammen. Hæld blandingen i en smørsmurt springform (jeg brugte en på ca. 28 cm i diameter) og pres det godt sammen. Kom flødeost, æg, 80 g sukker og halvdelen af vaniljepulveret i en skål og pisk det godt sammene. Hæld det over kiksebunden og sæt springformen i en forvarmet ovn (ikke varmluft) ved 190 grader i ca. 20 minutter.

Tag kagen ud af ovnen og lad den køle lidt af. Lad ovnen være tændt. Bland creme fraiche med resten af sukkeret og vaniljepulveret. Hæld det ud over kagen og stil den tilbage i ovnen i endnu 10 minutter. Lad kagen køle lidt af, inden den sættes i køleskab i ca. 6-8 timer eller natten over.

Jordbærkompot:
500-600 g jordbær, friske eller optøede
½-1 dl rørsukker
2-3 tsk majsstivelse

Hæld jordbær og rørsukker i en kasserolle. Lad det koge op, skru lidt ned og lad det simre i fem minutter. Smag evt. til med sukker. Hæld lidt af jordbærvæden over i en lille skål og rør majsstivelsen ud i det, så det er en jævn, tynd masse. Rør det i jordbærrene og lad jordbærkompotten simre videre et par minutter mere. Tag kasserollen af varmen og lad kompotten køle af. Hæld det over cheesecaken og stil kagen tilbage i køleskabet. Lad den trække i 3-4 timer inden servering. Husk at tage kagen ud af køleskabet en halv time før.

Note: Denne jordbær cheesecake var – heldigvis – et stort hit til fødselsdagen. Jordbærrenes sommersødme er lige, hvad man trænger til på denne årstid, og cheesecake er jo altid godt. Du kan selvfølgelig også lave andre versioner af denne jordbær cheesecake, hvor du udskifter jordbærrene med andre bær eller frugter.
jordbær cheesecake, cheesecake, ostekage, jordbærkage, kage, dessert, New York-stil, New York-style, Digestive kiks, hvid chokolade, chokolade, smør, æg, flødeost, rørsukker, vanilje, creme fraiche, jordbær, majsstivelse

Hvid chokolademousse med appelsin

hvid chokolademousse, chokolademousse, mousse, dessert, hvid chokolade, chokolade, æg, vanilje, rørsukker, fløde, appelsin, brændte mandlerDenne dessert serverede jeg i forlængelse af middagen i lørdags, hvor gemalen og jeg nød lam med rodfrugter til hovedret. Den blev serveret sammen med et glas Villa Puccini Santo Vino fra Tastersbox-kassen, som jeg også har beskrevet i hovedretsindlægget. Opskriften på hvid chokolademousse minder en del om den, Tastersbox selv foreslog – dog skar jeg en smule ned på chokolade og fløde samt tilsatte appelsin.

Hvid chokolademousse med appelsin
2 personer

70 g god chokolade – jeg foreslår Opalys eller Ivoire fra Valrhona
2 æggeblommer
½ tsk vaniljepulver
25 g rørsukker
1 dl fløde
revet skal fra ½ øko-appelsin

lidt hakkede brændte mandler (uden kanel)

Hak chokoladen og smelt den over et vandbad eller ved at zappe den ved lav effekt i en mikroovn. Pisk æggeblommerne luftige sammen med sukkeret og vaniljen. Pisk fløden til en let og blød flødeskum. Rør æggeblommerne sammen med chokoladen og revet appelsinskal. Vend forsigtigt flødeskummet i chokoladen. Fordel hvid chokolademousse i to dessertglas og stil dem på køl i minimum 4 timer.

Drys lidt hakkede brændte mandler over lige inden servering.

Note: Dette er uden tvivl en dejlig hvid chokolademousse! Især konsistensen er utrolig lækker, og jeg kunne godt lide, at den havde en fin og tydelig smag af appelsin samt lidt knas i form af de brændte mandler.

Jeg syntes til gengæld ikke, at dessertvinen passede til hvid chokolademousse – først og fremmest fordi de brændte mandler kræver ret meget modspil i vinen, og her var dessertvinen ganske enkelt ikke sød nok! (det er nok første gang, jeg har skrevet det om en dessertvin). Det er sjældent, jeg savner sødme i dessertvin – tværtimod kan dessertvine godt blive for søde til mig – men her måtte der gerne have været mere smæk for skillingen, når nu forslaget til dessert var en hvid chokolademousse med brændte mandler.

Frugtdessert med karry

frugtdessert, dessert, ananas, banan, æbler, kokoscreme, kokosmel, karryKan man lave desserter med karry? Selvfølgelig kan man det! I princippet kan du blot tilføje noget sukker til den risengrød med karry og kokos, som jeg lavede for nylig, men jeg fik lyst til at lave en frugtdessert, da jeg faldt over en frugtcurry, mens jeg ledte efter ideer og inspiration til mit karry-benspænd. Jeg har brugt kokoscreme i opskriften på denne frugtdessert. Det er ikke det samme som kokosmælk. Kokoscreme er tykkere og sødere og fås ind imellem i de større supermarkeder eller hos specialbutikker såsom thailandske minimarkeder.

Frugtdessert med karry
2-3 personer

2 spsk smør
2-3 tsk god karry – jeg brugte sambhar fra ASA
1 banan
2 skiver frisk ananas
½ æble
1 dl kokosmel
½-1 dl kokoscreme*

*kan du ikke skaffe kokoscreme, så brug kokosmælk i stedet og tilføj et par spsk mørk farin

Smelt smørret på en pande ved medium varme og rør karryen ud i det. Skær bananen i skiver og vend dem i karryen. Skær det halve æble i små tern og vend det i panden. Fjern derefter skallen samt den hårde midte på de to skiver ananas, og skær den ananaskødet i tern, som vendes i pandens indhold. Lad det simre nogle minutter, inden du tilsætter kokosmel og kokoscreme. Lad det simre ved svag varme i 5-10 minutter.

Servér din frugtdessert lun sammen med is – gerne en mørk chokoladeis eller en vaniljeis.

Note: Denne frugtdessert har en dejlig sødme fra frugt og kokos, som får modspil af den mediumstærke karry. Karryen i sig selv smager ikke af så meget i denne ret, da sødmen fra kokoscremen tager en del af den, men den giver varme og et kraftigt pift. Af samme grund er det en god idé at kombinere denne frugtdessert med mørk chokoladeis, da chokolade som bekendt passer godt sammen med stærke ingredienser – såsom chili.

Varm chokolade med Amaretto

varm chokolade, varm drik, chokolade, mørk chokolade, Amaretto, whisky, mælkNu hvor temperaturen falder, er jeg glad for, at jeg valgte varme drikke som benspænd i denne måned. Det er en god og velsmagende måde at få varmen på! Gemalen er – som tidligere nævnt – ikke så begejstret for benspændet, da han sjældent drikker varme ting, men han kunne nu godt lide den varme mælkechokolade med kaffelikør, som jeg serverede tidligere på måneden. Derfor tænkte jeg, at han nok også kunne lide en varm chokolade i kraftigere udgave baseret på mørk chokolade, og hvis nu jeg gav det et skud whisky og Amaretto…

Mange bruger flødeskum oven på varm chokolade, men jeg havde lyst til at bruge skumfiduser – en kombination, jeg tit har set på amerikanske madblogs. Jeg brugte mini-skumfiduser, da det så var lettere at styre mængden, ligesom de fordelte sig bedre.

Varm chokolade med Amaretto
3 kopper

3 dl mælk – jeg brugte minimælk
120-140 g god mørk chokolade – jeg brugte Jivara fra Valrhona
2-3 cl Amaretto
2 cl whisky
mini-skumfiduser

Hak chokoladen og hæld den i en kasserolle sammen med mælk. Varm det langsomt op under omrøring, indtil mælken når kogepunktet. Tag kasserollen af og rør spiritus i. Sørg for at smage til undervejs, så det passer til dine smagsløg.

Hæld varm chokolade i en kop og top den med mini-skumfiduser.

Note: En dejlig fyldig varm chokolade med et fint touch af spiritus, der tager lidt af den fede sødme og samtidig giver kanten et dejligt twist af mandel. Mængden af chokolade afhænger af, hvor kraftig chokoladen er i smagen – og selvfølgelig hvor fyldig du ønsker den varme chokolade. Brug evt. lidt mindre først og smag på den under opvarmningen. Så kan du altid tilsætte mere chokolade, hvis du ønsker en kraftigere udgave. Du kan også udskifte minimælken med sødmælk, hvis du vil have en rigtig tung og mættende kop varm chokolade.

varm chokolade, varm drik, chokolade, mørk chokolade, Amaretto, whisky, mælk, skumfiduser

Varm mælkechokolade med kaffelikør

varm mælkechokolade, varm chokolade, varm drik, chokolade, mælkechokolade, mælk, kaffelikørVarm mælkechokolade med sprut er en herlig opfindelse! Så har jeg sagt det!

Gemalen er ikke specielt begejstret for månedens varme drikke-benspænd, for han er ikke så meget til varme drikke, men jeg vidste godt, hvad jeg kunne charmere ham med – nemlig en varm chokoladedrik med lidt sprut i! Han var i hvert fald meget begejstret for en chokoladedrink, han fik, da vi besøgte Fassbender & Rausch i Berlin for nogle år siden.

Nu bliver varm chokolade oftest lavet på mørk chokolade, men jeg havde lyst til at en mild og let sødmefuld udgave, så jeg fandt mælkechokoladen frem. Her er det vigtigt, at du bruger en god kvalitetschokolade, så drikken ikke bliver alt for sød. Personligt valgte jeg at eksperimentere med Jivara 40% fra Valrhona. Det vigtigste er dog, at du bruger en mælkechokolade, som du godt kan lide, for chokoladesmagen dominerer selvfølgelig i denne drik.

Varm mælkechokolade med kaffelikør
2 dl – passer til to personer

70-80 g Jivara Valrhona mælkechokolade
2 dl letmælk
4 cl god kaffelikør – jeg brugte Toussaint Coffee Liqueur

Hak chokoladen og hæld den i en kasserolle sammen med letmælken. Varm det langsomt op, mens du rører rundt i kasserollen med en ske. Når chokoladedrikken nærmer sig kogepunktet, tager du kasserollen af komfuret. Rør kaffelikøren i og servér den varme chokoladedrik med det samme.

Note: Varm mælkechokolade er en mild og sødmefuld drik, som får et snert af kaffesmag fra kaffelikøren. Det er en drik, der mætter meget, så husk at servere chokoladedrikken i små portioner – ellers bliver den lidt for voldsom.

varm mælkechokolade, varm chokolade, varm drik, chokolade, mælkechokolade, mælk, kaffelikør

Limekage med mandler

limekage, kage, dessert, mandler, nødder, lime, smør, rørsukker, æg, hvedemel, hvid chokolade, chokolade, flormelisDa vi var til fødselsdagsreception i går, medbragte vi ikke kun brombærmuffins - vi havde også denne limekage med mandler med under armen. Jojo, selvfølgelig skulle der være en kage med nødder i, når nu jeg har nødde-benspænd.

Inspirationen til kagen har jeg fra Anne au Chocolat. Jeg udskiftede dog hasselnødder med mandler samt lavede en glasur i stedet for den sirup, der er i den oprindelige udgave.

Limekage med mandler
en stor bradepande

500 g smør, blødt
4½ dl rørsukker
8 æg
500 g hvedemel
300 g hakket hvid chokolade, jeg anbefaler Ivoire eller Opalys fra Valrhona
200 g mandler, hakkede
revet skal af 4 øko limefrugter

Pisk smør og sukker sammen i en skål, indtil du får en blød, cremet masse. Pisk æggene i et ad gangen og tilsæt derefter melet. Rør det grundigt, inden du tilsætter hvid chokolade, nødder og revet limeskal. Smør en stor bradepande, inden du fordeler dejen i den. Bag kagen ved 175 grader i 35-40 minutter.

limekage, kage, dessert, mandler, nødder, lime, smør, rørsukker, æg, hvedemel, hvid chokolade, chokolade, flormelisLad kagen køle helt af, inden du smører glasur på. Jeg lavede en ret syrlig glasur bestående af saften fra to limefrugter, 4 dl flormelis samt 1 tsk blødt smør (smørret er med til at få glasuren til at stivne). Da den var jævnt fordelt ud over kagen, sluttede jeg af med at drysse lidt grønt pyntesukker på.

Note: Der er masser af syrlighed og sødme i denne limekage med mandler. Smagen er kraftig, så sørg for at skære små stykker… (så kan man også spise flere… hehehe!). Hvis du vil have mindre syrlighed, så udskift limesaften i glasuren med vand.

Brombærmuffins

brombærmuffins, muffins, brombær, kage, dessert, hvedemel, flødeost, flødeostecreme, Halloween-muffins, æg, rørsukker, smør, vanilje, vaniljesukker, bagepulverTo af vores venner fejrede fødselsdag i dag, og jeg havde lovet af medbringe noget kage i dagens anledning. Jeg valgte at bage to forskellige slags kager – dels en bradepandekage, som jeg blogger om i morgen, dels disse brombærmuffins, som blev dekoreret med små sukker-knogler – det er jo snart Halloween! Tjek i øvrigt mine øvrige Halloween-opskrifter, hvis du vil have lidt inspiration til sjove, skøre og skræmmende retter.

Tilbage til de funky brombærmuffins. Jeg tog udgangspunkt i min opskrift på blåbærmuffins med mascarponecreme, men udskiftede blåbærrene med brombær, brugte lidt mindre vanilje samt tilføjede brombærlikør.

Brombærmuffins
40-42 stk.

400 g blødt smør
400 g rørsukker
6 æg
500 g hvedemel
3 tsk vaniljesukker
6 tsk bagepulver
2 dl mælk
150 g brombær

Pisk smør og sukker sammen og tilsæt derefter æggene et efter et. Pisk mælken i. Bland mel, vaniljesukker og bagepulver og rør det dernæst i dejen. Hvis du vil have hele brombær i kagerne, vender du forsigtigt bærrene i dejen. Vil du hellere gøre som jeg, der syntes, der kunne være sjovt med en lilla dej, så pisker du bærrene i med en elpisker.

brombærmuffins, muffins, brombær, kage, dessert, hvedemel, flødeost, flødeostecreme, Halloween-muffins, æg, rørsukker, smør, vanilje, vaniljesukker, bagepulverFordel dejen i muffinforme – du skal bruge ca. en spiseskefuld til hver, hvis du bruger muffinforme i normalstørrelse. Sørg for at dejen max. fylder to tredjedele af hver muffinform. Bag blåbærmuffins ved 200 grader i 15-20 minutter.

OBS – et lille tip, hvis du bager muffins og synes, de let flyder ud. Stil dine muffin-papirforme i en metal-muffinbakke. Så holder metalformen dine papirforme helt stabile under bagningen, og kagerne flyder ikke ud.

brombærmuffins, muffins, brombær, kage, dessert, hvedemel, flødeost, flødeostecreme, Halloween-muffins, æg, rørsukker, smør, vanilje, vaniljesukker, bagepulverDa kagerne var afkølet, blev de pyntet med flødeostecreme. Igen tog jeg udgangspunkt i cremen fra blåbærmuffins-opskriften. Jeg udskiftede dog mascarponecreme  med almindelig flødeost samt citronsaften med brombærlikør. Da der var mere væske i denne udgave, blev cremen også mere flød og knapt så ‘skarp’ i kanterne, da jeg pyntede kagerne, men det var heller ikke så vigtigt, da jeg alligevel dryssede sukker-knogler på.

Flødeostecreme med brombærlikør
rækker til ca. 38 muffins

600 g flødeost naturel (ikke light!)
4 dl flormelis
100 g blødt smør
1 dl brombærlikør
evt. lilla pastafarve (kan købes hos specialbutikker til kagedekoration)

Pisk ingredienserne sammen til en ensartet masse og stil den på køl i halv time. Hæld den på en sprøjtepose og dekorér dine blåbærmuffins med flødeostecreme samt lidt krymmel eller sukkerkugler.

Note: De fine lilla brombærmuffins er saftige og har en fin, diskret smag af brombær. Likøren giver nærmest et lakridsagtigt strejf. Har du ikke brombærlikør, kan den udelades. I selve kagedejen kan du så overveje at hælde lidt flere brombær i, mens du kan tilsætte lidt vanilje i flødeostecremen, så den får lidt mere smag.