Valnøddekage med ricotta og appelsin

valnøddekage, kage, dessert, ricottakage, valnødder, ricotta, hvedemel, smør, rørsukker, æg, vanilje, appelsin, vaniljeekstrakt, abrikosmarmelade, mørk romNødder er rigtig gode i bagværk, så i forbindelse med månedens nødde-benspænd skal jeg selvfølgelig også bage en nøddekage eller to. I første omgang blev det til denne valnøddekage, som jeg fandt inspiration til hos Newyorkerbyheart. Jeg valgte dog at skrue op for både valnødder og appelsin.

Valnøddekage med ricotta og appelsin
ca. 6 personer

3 dl valnødder
150 g blødt smør
100 g rørsukker + 2 spsk rørsukker
5 æg
fintrevet skal og saft fra 1 økologisk appelsin
250 g ricottaost
5 spsk hvedemel
1 tsk vaniljeekstrakt

Abrikosglasur:
3 spsk abrikos- eller ferskenmarmelade
2 spsk mørk rom
evt. 1 spsk vand

Rist valnødderne på en tør pande, til de begynder at dufte. Tag dem af varmen og lad dem afkøle lidt, inden du hakker dem groft. Pisk smør og sukker lyst og luftigt med en håndmikser. Del æggene i hvider og blommer. Pisk æggeblommerne i et ad gangen i smørmassen. Vend appelsinskal, ricotta, mel og valnødder i dejen. Pisk æggehviderne helt stive i en anden skål. Tilsæt de sidste 2 spsk sukker lidt efter lidt og pisk indtil æggehvidemassen er blank. Rør lidt af æggehvidemassen i dejen og vend derefter resten i med let hånd, så luften ikke slås ud af æggemassen.

Hæld dejen i en smurt springform og bag ved 190 grader i 30 minutter. Tjek at kagen er gennembagt, inden den tages ud. Lad den afkøle i formen, inden du tager den ud og lægger på et fad.

valnøddekage, kage, dessert, ricottakage, valnødder, ricotta, hvedemel, smør, rørsukker, æg, vanilje, appelsin, vaniljeekstrakt, abrikosmarmelade, mørk romNu er det tid til at lave abrikosglasuren. Har du ikke abrikosmarmelade, kan du også bruge ferskenmarmelade. Varm marmeladen i en gryde sammen med rom og evt. lidt vand, hvis marmeladen er meget tyktflydende. Det må ikke koge – det skal kun lige varmes op, så marmeladen bliver mere flydende. Rør det godt sammen og si det, så glasuren bliver helt glat. Smør den på toppen af kagen og pynt evt. med kandiserede violer.

Note: En dejlig mild kage med masser af appelsinsmag og et fint touch af valnødder, der giver lidt bid til den ellers bløde kage. Jeg må dog advare om, at kagen er pænt vanedannende og svær at holde fingrene fra!

valnøddekage, kage, dessert, ricottakage, valnødder, ricotta, hvedemel, smør, rørsukker, æg, vanilje, appelsin, vaniljeekstrakt, abrikosmarmelade, mørk rom

Kopkage – chokoladekage med kaffe og nødder

kopkage, chokoladekage, chokolade, mørk chokolade, kage, dessert, kaffepulver, nødder, hasselnødder, æg, hvedemel, rørsukker, vanilje, vaniljeekstrakt, smørJeg fik afprøvet konceptet ‘kopkage i mikroovn’ ikke bare én men TO gange sidste weekend! Udover en dadelkage med karamelsauce bagte jeg også denne chokoladekage med kaffe og nødder, og igen fik gemalen lov til at agere testperson. Jeg havde egentlig planer om at finde en opskrift på en chokolade-kopkage, men jeg endte med at freestyle – udelukkende på mine erfaringer fra dadelkagen – og det gik heldigvis ret godt. Jeg har tilsat lidt mere kaffepulver i nedenstående opskrift i forhold til den udgave, jeg lavede, da jeg fandt ud af, at kagen godt kunne tåle lidt mere kaffesmag.

Kopkage – chokoladekage med kaffe og nødder

30 g mørk chokolade – jeg brugte Valrhona Caraïbe
2 spsk smør
1 æg
2 spsk hvedemel
½ tsk vaniljeekstrakt
1 tsk kaffepulver
8-10 nødder – jeg brugte hasselnødder, men valnødder kan også bruges
1 spsk hakket mørk chokolade

kopkage, chokoladekage, chokolade, mørk chokolade, kage, dessert, kaffepulver, nødder, hasselnødder, æg, hvedemel, rørsukker, vanilje, vaniljeekstrakt, smørPut smør i et højt krus og zap det i 20 sekunder ved 300 W. Vent et øjeblik og zap det igen i 20 sekunder. Brug en gaffel til at smøre det bløde smør ud på koppens indvendige side. Tilsæt chokoladen og zap det ved lav varme af flere omgange. Jeg varmede det ved 300 W i 20 sekunder, rørte rundt i kruset, zappede det 20 sekunder mere og fortsatte, indtil chokoladen var smeltet.

kopkage, chokoladekage, chokolade, mørk chokolade, kage, dessert, kaffepulver, nødder, hasselnødder, æg, hvedemel, rørsukker, vanilje, vaniljeekstrakt, smørJeg blandede derefter de tørre ingredienser i et andet krus. Ægget blev rørt ud i chokolademassen, inden de tørre ingredienser blev rørt i.

Kruset blev sat i mikroovnen og fik 30 sekunder ved 900 W. Jeg lod kagen hvile et øjeblik, da den var begyndt at blive lige lovlig høj, inden den fik yderligere 10 sekunder ved 900 W. Prik i kagen med en tynd træpind for at tjekke, om kagen er færdig. Hvis ikke så gik den 10 sekunder mere.

kopkage, chokoladekage, chokolade, mørk chokolade, kage, dessert, kaffepulver, nødder, hasselnødder, æg, hvedemel, rørsukker, vanilje, vaniljeekstrakt, smør… og sådan så den ud. Jeg havde en rest karamelsauce til overs fra dadelkagen, så det puttede jeg på kagetoppen sammen med lidt chokoladekugler, men den kan også sagtens spises, som den er her.

Note: Det er en utrolig let og hurtig måde at lave en chokoladekage på. Jeg kunne især godt lide de små chokoladestykker, der var rørt i, for de var med til at gøre kagen blød og saftig.

Kopkage – dadelkage med karamelsauce

karamelsauce, ahornsukker, smør, fløde, sauce, kopkage, kage, dessert, dadelkage, dadler, æg, hvedemel, smør, bagepulver, valnødder, nødderIntet mikroovnsbenspænd uden en kopkage! Eller en kage i en kop. Det er en let og hurtig måde at lave en lille portion kage på, og metoden er blevet ret populær de seneste år, så jeg tænkte, at det var oplagt at prøve konceptet, nu hvor jeg laver retter i mikroovnen i denne måned.

I dette tilfælde blev det nu til en kage i et krus. Portionen er derfor også så stor, at du med fordel kan dele med en, du holder af – med mindre du da er lidt af slikmund :)

Inspirationen fik jeg fra Best Home Chef, men jeg skar ned på sukkeret og justerede også flere andre ting, da jeg mente, at dadlerne var søde nok i sig selv – især hvis du kombinerer kagen med karamelsaucen.

Kopkage – dadelkage
1 krus

7-8 store bløde dadler
2 spsk vand
1 spsk smør
2 spsk hvedemel
en kvart tsk bagepulver
1 æg
2-3 valnødder, hakkede

dadlerFjern stenene fra dadlerne og hak dadlerne groft. Put dem i et højt krus sammen med vandet og zap dem ved 900 W i mikroovnen i ca. 50 sekunder. Lad koppen stå i et halvt minuts tid, inden du putter smørret i og derefter moser dadlerne og smørret til en jævn masse.

dadlerBland hvedemel og bagepulver. Rør ægget ud i de moste dadler og tilsæt derefter melblandingen. Rør det til en jævn masse og glat overfladen af dejen. Drys hakkede valnødder på toppen og bag derefter kagen ved 900 W i 60-80 sekunder. Hold øje med kagen – det kan være, den har lyst til at blive meget høj og måske prøve at undslippe kruset!

karamelsauce, ahornsukker, smør, fløde, sauce, kopkage, kage, dessert, dadelkage, dadler, æg, hvedemel, smør, bagepulver, valnødder, nødderSå er kagen i princippet færdig… meeen skal den ikke lige have et skud karamelsauce? Jo!

karamelsauce, ahornsukker, smør, flødeKaramelsauce

1 spsk ahornsukker – kan erstattes med mørk farin
½ spsk smør
½ spsk fløde
evt. et lille knips salt

Rør ingredienserne sammen i en ramekin og varm det ved 600 W i ca. 25 sekunder. Rør rundt i det og giv det 25 sekunder mere. Rør igen i karamelsaucen. Hvis den ikke er helt klar, så giv den yderligere 20-25 sekunder.

Stil kopkagen på en tallerken og prik overfladen af kopkagen med en gaffel. Hæld noget af karamelsaucen ud over toppen på kagen og servér den med det samme!

Note: Det er en sød, saftig og virkelig dejlig kage, men den mætter også temmelig godt. Det havde jeg heldigvis luret, så efter at have prøvesmagt den, overlod jeg resten af portionen til gemalen, der guffede den i sig.

Kagen kan selvfølgelig serveres uden karamelsauce. I så fald kan du overveje at røre lidt ahornsukker eller mørk farin i dejen (men kun lidt – dadlerne er som sagt ret søde).

karamelsauce, ahornsukker, smør, fløde, sauce, kopkage, kage, dessert, dadelkage, dadler, æg, hvedemel, smør, bagepulver, valnødder, nødder

Chokolademousse med valnødder og skumfiduser

chokolademousse, chokoladedessert, dessert, chokolade, mørk chokolade, skumfiduser, kaffe, pulverkaffe, valnødder, æg, æggehvider, yoghurt naturelChokolademousse i mikroovnen – aka chokolademousse på skumfiduser?! Jo, det var et sjovt projekt, jeg havde gang i denne weekend, da jeg ville overraske gemalen med en dessert. Den skulle selvfølgelig passe til månedens mikroovnsbenspænd, så jeg bladrede lidt i en række mikroovns-kogebøger og faldt over en sjov opskrift i ‘Lækker mad i mikroovn’. Kogebogen er skrevet i 1994, og dengang hed skumfiduser åbenbart Tea-skum (… what?!). Det kan være ret interessant – og underholdende – at læse kogebøger med nogle år på bagen :)

Men altså – jeg tog udgangspunkt i fremgangsmåden, men justerede på ingredienserne. Nedenstående er den version, jeg lavede.

Chokolademousse på skumfiduser
2 personer

80 g skumfiduser
35 g valnødder
25 g mørk chokolade
2 tsk pulverkaffe
4 spsk vand
1 æggehvide
3 spsk yoghurt naturel

Hæld vandet i en skål og sæt den i mikroovnen i ca. 25 sekunder ved 900 W. Rør kaffepulveret i og put skumfiduserne i skålen. Sæt skålen tilbage i mikroovnen og giv den 1 minut ved 900 W.

skumfiduser, chokolademousseSkumfiduserne svulmer op og bliver meget bløde. Rør dem sammen med kaffen, så det bliver en jævn masse. Stil skålen i køleskabet.

chokolade, mørk chokolade, chokolademousseRiv chokoladen fint. Tag to teskefulde fra til pynt. Tag derefter skålen ud af køleskabet og rør resten af chokoladen i.

chokolademousse, chokoladedessert, dessert, chokolade, mørk chokolade, skumfiduser, kaffe, pulverkaffe, valnødder, æg, æggehvider, yoghurt naturelTag to valnødder fra til pynt og hak resten af nødderne, inden du vender dem i chokoladecremen sammen med yoghurten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAStil skålen tilbage i køleskabet og vent, indtil den er næsten kold og begynder at stivne. Pisk æggehviden stiv og vend den forsigtigt i chokolademoussen.

Hæld chokolademoussen i en sprøjtepose. Et lille tip – det kan godt betale sig at stikke posen ned i en høj beholder, inden du går i gang – så er det lettere at overføre moussen til sprøjteposen.

Fordel chokolademoussen i to dessertglas eller drinkglas og stil dem derefter i køleskabet i et par timer, så chokolademoussen kan stivne.

Pynt med revet chokolade og valnødder inden servering.

Note: Det var en sjov og anderledes dessert. Jeg havde ikke tænkt på at bruge skumfiduser til chokolademousse, men det fungerede fint. Moussen er ret mild i smagen, så en anden gang vil jeg nok putte mere chokolade i – måske bare 15 g.

chokolademousse, chokoladedessert, dessert, chokolade, mørk chokolade, skumfiduser, kaffe, pulverkaffe, valnødder, æg, æggehvider, yoghurt naturel

Funnel cakes

funnel cakes, kage, dessert, hvedemel, bagepulver, rørsukker, mælk, æg, vanilje, vaniljeekstrakt, smør, rapsolie, kanel, flormelisJeg har lovet, at jeg også ville lave en friturestegt dessert i løbet af Texas-benspændet, så det lavede jeg selvfølgelig til vores gæster i lørdags, efter de havde mæsket sig i Texas Brisket og Vegetable Pozole Stew.

Funnel cakes – eller tragt-kager, som de løseligt oversat hedder – er en texansk tradition, som ofte forbindes med store events såsom rodeoer. Jeg stødte på dem i kogebogen ‘Texas Favorites’ og lavede en lettere justeret portion til vores gæster. Det er en perfekt dessert for børn og barnlige sjæle, men husk at have servietter i nærheden, når du serverer den :)

Funnel cakes
4 personer

2½ dl hvedemel
½ tsk salt
1 tsk rørsukker
1½ dl letmælk
1 æg
½ tsk vaniljeekstrakt
3 spsk smeltet smør

Derudover:
rapsolie til friturestegning – ca. 8 dl
½ dl flormelis
1-1½ tsk kanel

Rør hvedemel, salt, sukker og vanilje sammen i en skål. Pisk mælk og æg sammen i en anden skål og tilsæt derefter melblandingen. Rør det indtil dejen er ensartet og vend derefter smørret i dejen. Varm rapsolien op i en lille kasserolle. Tjek om olien er varm nok ved at stikke den ene ende af en tændstik (den uden svovl) ned i olien. Hvis der straks kommer små bobler omkring tændstikken, så er olien klar.

funnel cakes, kage, dessert, hvedemel, bagepulver, rørsukker, mælk, æg, vanilje, vaniljeekstrakt, smør, rapsolie, kanel, flormelisHæld dejen i en sprøjtepose og klip et hul i enden af posen. Sprøjt dej ud over oliens overflade, så det danner en form for net. Steg det på hver side i ca. 1 minut. Løft derefter kagen forsigtigt op med en hulske eller en spatel og læg den friturestegte kage på et par stykker køkkenrulle. Lav flere kager i olien, indtil dejen er brugt op.

Rør flormelis og kanel sammen og drys det ud over de friturestegte kager. Servér med det samme.

Note: En rigtig lækkerbisken som bestemt vil falde i god jord hos folk, der også kan lide churros eller lignende friturestegte snacks.

funnel cakes, kage, dessert, hvedemel, bagepulver, rørsukker, mælk, æg, vanilje, vaniljeekstrakt, smør, rapsolie, kanel, flormelis

Hyldebærsorbet

hyldebærsorbet, sorbet, is, hyldebær, hyldebærsaft, rørsukker, æg, æggehviderIdeen til denne sorbet blev født, da jeg fik kvajet mig under kogningen af hyldebærsaft for et par uger siden. Jeg havde gang i flere gryder på én gang, og på et tidspunkt kom jeg til at fordoble mængden af sukker i en af portionerne. Det var lidt sent at gøre noget ved det – sukkeret var hældt ned i hyldebærsaften – så jeg kogte saften færdig og stod derefter og stirrede på den. Jeg er ikke vanvittig god til meget sød saft, og det var denne her, men jeg ville heller ikke smide portionen ud. Pludselig slog det mig, at med den sukkermængde måtte den supersøde hyldebærsaft være ideel til sorbet!

I denne sorbet behøvede jeg ikke at tilsætte en sukkersirup, da saften var så sukkerholdig i forvejen. Du kan også lave en hyldebærsaft og nøjes med at øge sukkermængden med 50% – det burde være nok til, at saften kan bruges til sorbet.

Hyldebærsorbet

3 dl køleskabskold hyldebærsaft (kogt med dobbelt mængde rørsukker)
1 æggehvide
evt. lidt citronsaft for at justere på sødmen

Pisk hyldebærsaft og æggehvide sammen. Hæld det i en ismaskine og kør det, indtil det bliver en silkeblød sorbet. Spis den med det samme eller put den i fryseren.

Note: Supersimpelt, superlækkert – og en god måde at bruge en oversød saft på. Sorbeten bliver ret sød og meget blød, så den kan spises direkte fra fryseren. Held i uheld :) Jeg kom bagefter til at tænke på, at man også kan justere på sødmen i isen ved at tilsætte lidt citronsaft.

Legokage – squashkage med flødeostcreme

legokage, kage, dessert, lagkage, fondant, squashkage, squash, flødeostcreme, creme, flødeost, squashkage, flormelis, dessert, kage, lagkage, fondant, citroner, æg, rørsukker, hvedemel, bagepulver, kanel, ingefær, vaniljesukker, vanilje, hasselnødder, nødder, rosiner, smørSidste weekend fik jeg tid til at pjatte lidt i køkkenet, da jeg skulle lave en fødselsdagskage en til af mine mindste venner, som fyldte 6 år. Han er ret glad for Lego, så jeg valgte selvfølgelig at pynte kagen med legoklodser lavet i fondant.

Hvordan laver man spiselige legoklodser?

Jeg brugte en isterningebakke udformet som legoklodser. Lego har dem ind imellem i deres webshop, men de var udsolgt på det tidspunkt, så jeg måtte finde isterningebakken hos en anden forhandler.

Du tager noget fondant og tilføjer et par dråber farve. Du skal bruge pastafarve (som kan købes hos kagebutikker på nettet) – frugtfarve fra supermarkedet er for svage. Ælt fondanten, indtil den er ensfarvet. Har du gemt fondantrester fra andre kageprojekter, så er dette også en oplagt måde at få brugt dem på. Skær fondanten i mindre klumper og pres dem ned i fordybningerne i isterningebakken. Sørg for, at de har en glat bagside. Put isterningebakken i fryseren en times tid, så fondanten stivner. Derefter er det let at trykke legoklodserne ud af formen.

OBS – legoklodserne bliver lidt klistrede og glinsende af turen i fryseren, da det får det øverste sukkerlag i fondanten til at opløses. Det gør dog ikke så meget, da det giver klodserne et mere plastik-agtigt udseende.

legokage, kage, dessert, lagkage, fondant, squashkage, squash, flødeostcreme, creme, flødeost, squashkage, flormelis, dessert, kage, lagkage, fondant, citroner, æg, rørsukker, hvedemel, bagepulver, kanel, ingefær, vaniljesukker, vanilje, hasselnødder, nødder, rosiner, smørOg hvad var der så inden i lego-kagen? Der var 1½ portion squashkage (dog uden nødder), som var kombineret med en tredjedel portion flødeostcreme og derefter smurt med et tyndt lag smørcreme (lavet på ca. 125 g blødt smør, 75 g flormelis samt lidt vaniljeekstrakt).