Melon-is med mynte

melon-is, is, sorbet, granité, melonis, melon, cantaloupe, netmelon, rørsukker, lime, mynteMynte er superoplagt at bruge, når du vil lave friske sommerretter, så jeg fyrede et ordentlig skud mynte i denne melon-is. Jeg serverede isen i sidste uge, da temperaturerne kom et godt stykke over 30 grader på vores ferie i Frankrig. Der røg et par saftige lokale cantaloupe-meloner i melon-isen, men du kan også sagtens bruge netmeloner, hvis du ikke kan finde cantaloupe-meloner i supermarkedet.

Melon-is med mynte
8-10 personer

2 cantaloupe- eller netmeloner
120 ml limesaft (fra ca. 6 saftige lime)
80-100 g rørsukker
1 bundt frisk mynte, skyllet

Skræl melonerne og fjern kernerne. Put melonkødet i en blender sammen med limesaft, rørsukker og mynte og blend det, indtil sukkeret er opløst. Hæld melonmassen i en plastikbøtte og frys den ned i minimum seks timer.

Når du vil anrette din melon-is, tager du den blot ud af fryseren ca. fem minutter før, at du vil servere den. Brug derefter en gaffel til at rive isoverfladen, så du får fnuglette isflager, som du putter over i portionsglas.

Note: En sød og læskende melon-is med et skønt pift af mynte. Jeg havde en rest tilbage, som jeg brugte i en småskør drink dagen efter (det var sidst på ferien, og vi skulle bruge en masse rester). Der var søreme lidt ekstra rosé til overs, og det hældte jeg i nogle drinksglas sammen med resten af melon-isen, og det fungerede faktisk ganske udmærket.

mynte

Coffee Jelly – japansk dessert

coffee jelly, gelé, gelédessert, dessert, japansk, husblas, kaffepulver, flormelisJeg er ikke færdig med de japanske retter! Denne ret – coffee jelly – blev faktisk serveret som pre-dessert inden selve desserten (green tea cheesecake, som jeg bloggede om i fredags). Japanere har et eller andet med gelédesserter, og da jeg var i Japan for en række år siden, prøvede jeg da også et par stykker. Der er noget nostalgisk over det, for jeg forbinder klart gelédesserter med 80’erne, men ja – af en eller anden grund er det ret udbredt i Japan.

Jeg fandt en sjov opskrift på coffee jelly – dvs. en gelédessert med kaffesmag – hos Japanese Cooking 101 – som jeg legede videre med.

Coffee Jelly
lille dessert for 5-6 personer

2½ dl varmt vand
3 tsk kaffepulver
1 dl flormelis
5 blade husblas

Derudover:
lidt rapsolie
1½ dl fløde

Læs husblassen i blød i koldt vand i 5-10 minutter. Rør imens kaffepulveret ud i det varme vand sammen med flormelissen. Hæld vandet fra husblassen og smelt det ved lav varme i en mikrobølgeovn eller over et vandbad. Rør den smeltede husblas ud i den lune kaffeblanding og hæld derefter i et lille fad (ca. 8 x 18 cm), der er smurt med lidt rapsolie. Stil fadet i køleskabet i mindst fire timer. Når det er stivnet helt, er din coffee jelly dessert klar til servering.

Skær geléen ud i mindre kuber, anret dem i små skåle og hæld lidt fløde over hver portion coffee jelly.

Note: Dette er en ret sjov dessert – også for dem, der normalt ikke drikker kaffe. Kaffe og fløde er som bekendt en rigtig god smagskombination, og det var den også i dette tilfælde, så vil du prøve en lidt anderledes kaffedessert, så kan jeg godt anbefale coffee jelly.

Matcha Green Tea Cheesecake

Matcha Green Tea Cheesecake, ostekage, japansk dessert, asiatisk, kage, flødeost, kiks, smør, fløde, flormelis, grøn te, husblasEn af de retter, jeg desværre ikke nåede under mit japanske benspænd, var Matcha Green Tea Cheesecake. Det er en cheesecake, der er smagt til med grøn te, og det er selvfølgelig så anderledes (og skørt), at jeg blev nødt til at prøve det. Det kom til at ‘gå ud over’ vores venner, der inden var blevet udsat for sake-drink, ramen med oksekød og takoyaki.

Jeg fandt en opskrift på Matcha Green Tea Cheesecake hos Kenko Tea, men lavede en del justeringer, da jeg blandt andet udelod hvid chokolade, justerede på en række mål samt brugte en anden type kiks som bund.

Matcha Green Tea Cheesecake
4 personer

10 Bastogne-kiks (brug den variant med en hvid stribe – se nederst i blogindlægget)
35-40 g smeltet smør
200 g flødeost – ikke light
1 dl flormelis
1½ tsk matcha – grøn te-pulver
1½ dl fløde
1 blad husblas

Pynt:
Hvide eller sorte sesamfrø
Evt. mynteblade og spiselige blomster

Knus kiksene og rør dem sammen med smeltet smør. Læg et stykke bagepapir på et spækbræt og stil fire madringe oven på. Dem, jeg brugte, havde en diameter på 8 cm. Fordel kikseblandingen i bunden af hver madring og sørg for, at kikseblandingen er presset godt sammen og dækker hele bunden. Pisk flødeost, flormelis og matcha sammen. Lad husblassen bløde op i koldt vand i 5-10 minutter. Pisk imens fløden til blødt skum og vend det i flødeosteblandingen. Hæld vandet fra husblassen og smelt den ved lav varme i mikrobølgeovn. Vend hurtigt den smeltede husblas i flødeosteblandingen og fordel den derefter ud i de fire madringe. Glat overfladen på hver Green Tea Cheesecake og sæt dem i køleskabet i fire timer.

Tag kagerne ud af køleskabet. Tag en af dem og tryk forsigtigt på bunden med fingerspidserne, så kagen langsomt presses opad – vær forsigtig, så du ikke lige pludselig taber den! Kagen glider langsomt fri af madringen, og madringen ender i sidste ende med at glide ned over din hånd. Lad dig ikke hyle ud af det 🙂

Pynt hver Matcha Green Tea Cheesecake med sesamfrø, mynteblade og evt. en spiselig blomst.

Note: Jeg var positivt overrasket over, hvor lækker en Matcha Green Tea Cheesecake er! Jeg er ikke så vild med grøn te, så jeg var selvfølgelig bange for, at denne smag ville blive alt for dominerende, men jeg syntes, de havde en rigtig fin balance, hvor man godt kunne smage den grønne te uden at den dog blev bitter eller skarp. Kagen havde også en fin sødme, som gik godt sammen med den grønne te. Alt i alt en succes!

OBS – kagerne havde en lysegrøn farve. Ønsker du en kraftigere grøn farve, kan du tilsætte lidt konditorfarve eller pastafarve til flødeosteblandingen.

Herunder den type Bastogne-kiks, jeg brugte. De er mildere end de traditionelle Bastogne-kiks og passede derfor rigtig godt til disse cheesecakes.

bastognekiks

Koriandersorbet

koriandersorbet, sorbet, is, koriander, sukkersirup, rørsukker, ægJeg holder lige en pause fra fortællingen om den japanske middag og hopper tilbage til månedens benspænd for at præsentere denne koriandersorbet. Det er en funky lille sorbet, der har en fin sødme, uden at den dog hviner af sukker, og som samtidig har en tydelig koriandersmag. Jeg vil anbefale at bruge den som en lille mundrenser mellem to retter – for eksempel hvis du serverer indiske retter.

Koriandersorbet

25 g frisk koriander (svarer til 1½-2 potter koriander fra supermarkedet)
3 dl sukkersirup (se her hvordan det laves)
1 æggehvide
evt. ½-1 dl vand

Skyl og hak koriander og blend det derefter med sukkersirup (og evt. lidt vand – læst mere om det under noten til sidst). Stil blandingen i køleskabet et par timer, så det kan trække smag og pisk derefter en æggehvide i. Kør din koriandersorbet på en ismaskine, indtil du får en fløjlsblød sorbet. Spis med det samme eller put det i fryseren.

Note: Som sagt – denne koriandersorbet har en fin frisk koriandersmag og en behagelig sødme. Sukkermængden gør dog også, at den allerede er ret cremet, når den bliver taget ud af fryseren, så jeg spekulerer på, om den vil blive endnu bedre af at blive fortyndet lidt – deraf det ekstra vand. Det vil jeg eksperimentere med på et tidspunkt.

Hindbærkage med flødeostecreme

hindbærkage, fødselsdagskage, kage, dessert, lagkage, hindbær, smør, hvid chokolade, chokolade, æg, rørsukker, hvedemel, vanilje, citroner, flødeost, flormelisNu tænker du måske, at billedet herover da ikke viser en hindbærkage – men det gør det! Jeg brugte nemlig en hindbærkage som lagene i en fødselsdagslagkage til mindstenevøen, der fyldte år tidligere på ugen. Det er selvsamme guttermand, der tidligere har fået en minions-kage og en fødselsdagslagkage med jordbærmousse og chokolademousse.

Mine nevøer kan godt lide bær, så jeg besluttede mig for at bage en hindbærkage, som jeg kunne bruge som ‘lagkagebunde’. Jeg tog udgangspunkt i min opskrift på rabarberkage, men udskiftede rabarberne med hindbær og justerede en smule på chokolademængden.

Hindbærkage med flødeostecreme
16-18 personer

450 g frosne hindbær
325 g smør
300 hvid chokolade
5 æg
250 g rørsukker
5 dl hvedemel
2 tsk vaniljepulver
saften og den revne skal fra 1 øko-citron

Smelt smør og chokolade ved lav varme i en gryde og pisk det godt sammen. Tag gryden af varmen og rør derefter sukker, æg, citronskal, citronsaft, vanilje og hvedemel i til en ensartet dej. Hæld dejen ud i en bradepande beklædt med bagepapir og fordel derefter hindbærrene ud over dejen. Bag din hindbærkage ved 180 grader i ca. 30 – 35 minutter, indtil den er gylden og fast.

hindbærkage, fødselsdagskage, kage, dessert, lagkage, hindbær, smør, hvid chokolade, chokolade, æg, rørsukker, hvedemel, vanilje, citronerSå er der en hel pladefuld hindbærkage! Den kan spises, som den er – evt. kombineret med vaniljeflødeskum eller creme fraiche – men her blev den som sagt brugt i en fødselsdagslagkage.

Flødeostecreme

400 g flødeost – IKKE LIGHT
25 g blødt smør
300-350 g flormelis
3 tsk vaniljepulver
saft fra ½ citron

Pisk flødeostecremen grundigt sammen.

hindbærkage, fødselsdagskage, kage, dessert, lagkage, hindbær, smør, hvid chokolade, chokolade, æg, rørsukker, hvedemel, vanilje, citroner, flødeost, flormelis

Nu skal kagen samles. Skær hindbærkagen over på midten (mål gerne op). Læg den ene halvdel på et fad og fordel flødeostecremen ud over den. Har du noget til overs, kan du fryse det ned og bruge det i romkugler en anden god gang.

Jeg smurte toppen af kagen med en smørcreme lavet på 150 g blødt smør, der var pisket sammen med 50 g flormelis. Det gjorde jeg dels for at glatte overfladen og dels sørge for, at der var et beskyttende lag mellem de fugtige bær i kagen og selve sukkerpynten.

Da min mindste nevø godt kan lide pirater (aaaaaarhh!), så skulle kagen selvfølgelig pyntes derefter. Jeg startede med at farve en klump fondant blå men undlod at ælte farven helt ud, så der stadig var striber (marmorering), da jeg rullede fondanten ud. Jeg havde en teskefuld smørcreme tilbage, som jeg smurte i det ene hjørne og dryssede med rørsukker, så det lignede en ø midt i et stort hav.

hindbærkage, fødselsdagskage, kage, dessert, lagkage, hindbær, smør, hvid chokolade, chokolade, æg, rørsukker, hvedemel, vanilje, citroner, flødeost, flormelisOg så var det tid til at gøre kagen mere pirat-agtig. Jeg formede en lille pirat af sort, rød og gul-orange fondant og tegnede ansigt på ham med to madlavnings-tuscher. Jeg dryssede et par sukker-knogler på øen (købt i kagebutik) og stak et piratflag samt et par rosmarinkviste i, så han havde lidt grønt at se på, mens han var strandet på den øde ø. Sidst men ikke mindst skar jeg to trekanter af lysegråt fondant og brugte dem som hajfinner på ‘havet’.

Og sådan blev en fredelig hindbærkage til en festlig fødselsdagskage med pirat og hajer 🙂

hindbærkage, fødselsdagskage, kage, dessert, lagkage, hindbær, smør, hvid chokolade, chokolade, æg, rørsukker, hvedemel, vanilje, citroner, flødeost, flormelis