Citronsuppe

citronsuppe, suppe, dessertsuppe, dessert, hvedemel, rørsukker, citronerDen sidste ret i november måneds benspænd er selvfølgelig med citron ♥

En sød læser sendte mig et par opskrifter på citronsuppe tidligere på året, og jeg må skamfuldt indrømme, at jeg ikke havde hørt om citronsuppe, før jeg blev præsenteret for disse opskrifter! Det var opskrifter til mange mennesker, så jeg lurede lidt på, hvordan jeg skulle justere den ene opskrift, så den passede til 1-2 personer. Jeg endte med at droppe æg i suppen og sjussede mig frem til de resterende mængder, men den endte heldigvis med at have en fin konsistens og smag.

Citronsuppe
1 person – eller til to mini-desserter

2½ dl vand
½ spsk smør
1 spsk hvedemel
2 spsk lyst rørsukker
1 lille øko-citron

evt. minikys til dessert

Vand og fintrevet citronskal simrer i en gryde i 10 minutter. Hæld væden gennem en fintmasket si og smelt smørret gryden. Pisk hvedemelet ud i det smeltede smør og hæld lidt af citronvandet i. Pisk grundigt og tilføj så lidt mere citronvand, pisk igen og fortsæt sådan, indtil al citronvandet er endt i gryden. Lad suppen simre under jævnlig piskning og tilsæt så sukkeret. Når det er opløst i suppen, tilsætter du saften fra citronen. Rør rundt og servér med det samme – evt. pyntet med lidt citronmelisse eller minikys.

Note: Der er en fin smag i denne citronsuppe, men den er også til den søde side, så personligt vil jeg foretrække at bruge den som minidessert – evt. kombineret med en kugle god vaniljeis? Og ellers rækker ovenstående til én person.

18 tanker om "Citronsuppe"

  1. Må indrømme ikke helt at kunne huske forløbet kommentar/mailmæssigt, men har jeg kvajet mig lidt oplysningsmæssigt, må straks rettes op 🙂

    I mit barndomshjem fik vi kort efter klokken 12 varmt mad, 2 retter. Enten en forret – suppe lavet med grøntsager af forskellig slags, læs: årstidens dengang i 1950’erne først i -60’erne,/eller blot tomatsuppe gjort af ketchup plus maccarono!

    Derefter fulgte hovedret; normalt kartofler, mestens hakket kødprodukter samt sovs til.

    Men i årstiden med mangel på grøntsager, ja da havde vi gemt pænt mange af havens frugter, især æbler, blommer blev brugt undervejs til grød, og ellers kunne f.eks. få citroner give gode supper, samt andre desserter. Ergo, disse brugtes til desserter/andenret, og lad mig bare skrive, at din “mishandling” af tilbehør til citronsuppe, uff, sødhed, ellers tak, lad mig endelig beholde mine gode gamle tvebakker, dengang uden sukkersmag 😀

    • He, vaniljeisen er ellers for at bekæmpe sødmen fra isen, da en god, fed vaniljeis vil passe fint til citronsuppen 🙂

      Der stod ikke noget om tilbehør i opskriften, så der fandt jeg selv på vaniljeisen – tvebakkerne får til gengæld lov til at blive på hylden i mit tilfælde, for dem fik jeg nok af som barn 😉

  2. Mm… Det lyder som en rigtig fin lille dessert, tror jeg må prøve det en dag ved lejlighed og så enten forkæle suppen med en klat vaniljeis eller flødeskum.

  3. Det lyder lækkert.
    Mon man kan lave suppen i forvejen og så varme op og tilsætte frisk citronsaft lige inden spisning?
    Overvejer den som 2. dessert til en stor nytårsmenu og så kunne det være rart med så lidt tid i køkkenet som muligt.
    Mvh. Maria

    • Godt spørgsmål. Det vil jeg tro, selvom konsistensen måske kan drille lidt så. Du kan evt. lave en lille portion som test en af juledagene? 🙂

  4. Min farmor lavede jævnligt citronsuppe i min barndom. Det var en nedarvet opskrift, så jeg glæder mig til at prøve din version. Jeg husker den som sød, men hun brugte den som forret.

    • Jeg synes også, at denne version er rimelig sød, så selvom det nok er en forret, så vil jeg bruge den som dessert – mine smagsløg kan ikke helt forlige sig med at spise noget så sødt i starten af et måltid 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *