Citron-cheesecake

citron-cheesecake, cheesecake, citronkage, kage, dessert, Digestive kiks, Bastognekiks, smør, ostecreme, flødeost, fløde, flormelis, vaniljesukker, vanilje, citrongelé, citroner, rørsukker, husblasJeg indrømmer gerne, at dette er en af de ting, jeg har glædet mig mest til at lave til denne måneds benspænd – en cheesecake med masser af citron! Et eldorado i syrlighed kombineret med den flødesøde flødeostecreme – mmmm! Jeg var bange for, at jeg ville lave den for syrlig, men jeg synes selv, at jeg endte med en meget god balance i kagen, og gæsterne guffede da også løs af den, så der kun var et lillebitte stykke tilbage.

Jeg skelede lidt til en rabarber-cheesecake, jeg lavede tidligere på året, men improviserede ellers – nu har jeg efterhånden lavet en del cheesecakes i løbet af de seneste år, så det turde jeg godt 🙂

Citron-cheesecake
8-12 personer

Kiksebund:
100 g Digestive kiks
50 g Bastognekiks
75 g blødt smør

Ostecreme:
200 g flødeost – IKKE LIGHT
3 dl piskefløde
1½ dl flormelis
2 tsk vaniljesikker
4 blade husblas
fintrevet skal samt saft fra ½ øko-citron

Citrongelé:
2 dl friskpresset citronsaft
1½ dl lyst rørsukker
2 blade husblas

Læg husblassen, som du skal bruge til flødeostecremen, i blød i koldt vand. Knus kiksene og vend dem grundigt i smørret. Fordel blandingen i en springform på ca. 24 cm i diameter. Rør flødeost, flormelis, vaniljesukker, citronsaft og revet citronskal sammen. Når husblassen har ligget i vand i ti minutter, tager du den op og klemmer let, så det overskydende vand drypper af. Smelt forsigtigt husblassen over et vandbad eller ved lav varme i mikrobølgeovnen. Når husblassen har samme temperatur som din lillefinger, kan du piske den i flødeostemassen. Pisk fløden til skum og vendt det forsigtigt i flødeostecremen. Hæld blandingen over kiksene i springformen, sørg for at smøre ostecremen ud, så overfladen er helt glat, og stil kagen på køl i mindst tre timer.

Læg de to blade husblas i koldt vand i ti minutter. Hæld citronsaften gennem en finmasket si og hæld derefter saften i en gryde sammen med sukkeret. Lad det koge op, så sukkeret er opløst, og tag så gryden af varmen. Lad det køle af et par minutter, inden du rører husblassen ud i det. Fordel det forsigtigt ud over kagen og stil den tilbage på køl i mindst tre timer.

Note: Er du til syrlige kager, så er dette bestemt en kage for dig! Denne cheesecake stryger direkte ind på min top tre over bedste cheesecakes, men nu er der også godt med citron i, så det er måske ikke så underligt. Syrligheden får et fint modspil fra den fyldige flødeostecreme, som også har sødme fra flormelis og vaniljesukker.

44 tanker om "Citron-cheesecake"

  1. Send straks, det lille stykke kage, gæsterne efterlod. Hold op, det ser godt ud – elsker syrlige kager, elsker citron, elsker cheesecake. Yaiks!

    – Anne

  2. Uhm uhm uhm…
    Det er lige før jeg kan smage den knasende bund, det silkebløde fyld og den let syrlige topping gennem skærmen!
    Jeg er fan af cheesecake og ikke mindst citrusfrugter = perfektion 😀

    – Maj 😀

    • Jeg tør faktisk ikke tjekke i køleskabet, om der er mere tilbage… nogen kom før hjem end jeg, så man ved aldrig… :O

  3. Mums, hvor ser den lækker ud! Lige et rookie-cheesecakespørgsmål; sætter du den på køl én gang i tre timer med ostecreme på og så én gang mere med citruslagen, eller kan man lave begge lag på en gang?

    Bh Ida

    • Mange tak! Jeg følger den første metode, som du nævner. Dog er moussen så kompakt i denne cheesecake, at jeg godt tror, du ville kunne lave begge lag på én gang. Men under alle omstændigheder har kagen godt af at blive lavet dagen før, og gelélaget er altid lidt længere tid om at stivne, end man tror 🙂

  4. Endelig en cheesecake med MASSER af citron! Min mand bliver lykkelig når der står sådan en syrlig sag i køleren og venter på ham 🙂 Har lovet ham en citron-cheesecake til når han kommer hjem fra søen 😉 Så jeg går fluks igang! Mums….

  5. Jeg er blevet fristet af din lækre opskrift og er gået igang med den, men jeg har dog lige to spørgsmål til den:
    1. Du skriver, at der skal skal og saft fra 1/2 økocitron i ostecremen, men jeg kan ikke se, hvornår jeg skal komme det i (jeg tænker, det skal i, når ost, vaniljesukker og flormelis blandes – er det mon rigtigt?)
    2. Du skriver, at flødeskum ‘forsigtigt’ skal vendes i osteblandingen, men bagefter skriver du, at husblasen skal ‘piskes’ i – er det rigtigt, eller skal husblasen piskes i osteblandingen, inden flødeskum vendes i?

    Jeg glæder mig meget til at smage kagen, når den er færdig 🙂

    Mvh. Nanna

    • Håber du kan lide den – det er en af mine favorit-cheesecakes 🙂
      1. Det er helt rigtigt – har tilføjet det nu.
      2. Jeps – det er bedst, at husblasen piskes i osteblandingen, og at flødeskummet bagefter vendes i. Har flyttet rundt på rækkefølgen nu – tak for tilbagemeldingen!

  6. Pingback: Cheesecake - del din bedst opskrift

  7. Pingback: Citronkage med havregrynsbund | Piskeriset på eventyr

  8. Pingback: Jordbær-cheesecake | Piskeriset på eventyr

    • Så vidt jeg ved kan du godt fryse kagen, hvis du fryser den ned uden citrongelé-laget og først laver den del, når kagen er tøet op (for eksempel torsdag aften eller fredag morgen – gelélaget skal bruge nogle timer på at stivne).

  9. Pingback: Min oktober

  10. Pingback: Risalamande cheesecake - lookalike - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

  11. Mums. Det er altså en virkelig god opskrift som ofte bliver brugt herhjemme. Kan også anbefale den med blodappelsin, det ser virkelig flot ud og smager dejligt ☺

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *