Chocolate shortbreads og hindbærsnitter

Chocolate shortbreads og hindbærsnitter

Det er rigtig dømt kagebagning i denne uge, for gemalen havde sidste arbejdsdag i går, inden han starter på et nyt arbejde, så jeg bagte en række kager, som han kunne forkæle sine kolleger med – herunder chocolate shortbreads og hindbærsnitter.

Da det var lidt receptionsagtigt, valgte jeg at bage enkle kager, der kunne skæres i mindre stykker. En af disse kager skulle selvfølgelig være engelsk, og jeg havde kigget lidt på en række shortbread-opskrifter. I den helt klassiske version skal du bruge én del hvidt sukker, to dele smør og tre dele hvedemel, men det er jo lidt for kedeligt til mig, så da jeg faldt over en chokolade-udgave hos Joy of baking, måtte jeg prøve den. Jeg justerede en række af målene og erstattede vaniljeekstrakt med vaniljesukker, som jeg til gengæld også brugte mere af. I den oprindelige opskrift bruges der usaltet smør, men jeg brugte det normale danske smør – det var både lettere, og så skulle jeg ikke tilføje ekstra salt som i den oprindelige opskrift.

Chocolate Shortbreads

2 tærter

250 g hvedemel
50 g kakaopulver
250 g blødt smør
200 g rørsukker
3 tsk vaniljesukker
3 små æggeblommer

Chokoladeglasur:
200 g hakket mørk chokolade
3-4 spsk smør
150 g hakkede nødder – jeg brugte valnødder på den ene og hasselnødder på den anden

Pisk smør og sukker sammen i en skål til en let og luftig masse. Tilføj vaniljesukker og æggeblommer og pisk det ind i massen. Rør mel, kakaopulver og salt grundigt sammen i en anden skål og tilsæt det derefter til æggemassen. Pisk det sammen, indtil du får en ensartet masse.

Smør to tærtefade på ca. 24 cm i diameter – gerne den type fad, hvor du kan løfte kanten af – og pres dejen ud i fadene, så den ligger fladt og glat. Sæt dem i ovnen ved 180 grader og lad dem bage i ca. 20 minutter. Hold øje med tærterne – kagerne er klar, når overfladen ikke længere ser våd ud.

Smelt chokoladen og rør smørret i. Fordel blandingen på de to kager og strø de hakkede nødder ud over. Vent til kagerne er helt afkølede, inden du skærer dem i tynde stykker.

Note: Jeg fik reddet mig en enkelt mundfuld af disse, og de var mere saftige, end jeg havde forventet. De var ikke så bisquit-agtige, som shortbreads normalt er, men det gjorde mig nu ikke noget, for småkager er ikke rigtig mig. Chokolade- og kakaosmagen træder tydeligt frem, og det er en glimrende lille chokosag, som er let og hurtig at lave.

hindbærsnitter, kage, dessert, smør, hvedemel, hvid hvede, bagepulver, hindbærmarmelade, hindbær, rørsukker, vaniljesukker, vanilje, glasur, flormelis

Gemalen er ret glad for bær i kager, så det tog jeg også hensyn til i valget af kager. Jeg har længe ønsket at prøve kræfter med hindbærsnitter, og da vi for nylig fik et par poser med hjemmeplukkede bær fra svigerforældrenes have, så var det oplagt at komme i gang med projektet. Jeg har set flere anbefalinger af Mette Blomsterbergs udgave af hindbærsnitter, som hun laver i Det søde liv, så den kiggede jeg på. Jeg erstattede dog lidt af melet med hvid hvede for at give dem lidt ekstra bid samt erstattede vaniljestangen med vaniljesukker, og så lavede jeg en ret kraftig hindbærmarmelade, som jeg brugte til mine hindbærsnitter. Snitterne blev ikke pyntet med farvede sukkerkugler (som traditionen ellers foreskriver) men med knuste tørrede hindbær og en smule sølvpynt.

Hindbærsnitter

32 små stykker

3 tsk vaniljesukker
150 g flormelis
300 g blødt smør
420 g hvedemel
80 g hvid hvede
2 tsk bagepulver
1 dl vand

Hindbærmarmelade:
500 g hindbær
200 g rørsukker
3 tsk vaniljesukker
½ dl vand

Pynt:
Glasur lavet af 350 g flormelis og lidt vand
Knuste frysetørrede hindbær
sølvpynt til kager

Hæld ingredienserne til marmeladen sammen og lad det simre i ca. 20 minutter. Smag evt. til med lidt vaniljesukker og stil den så til afkøling.

Rør ingredienserne til dejen sammen og ælt den, til den er ensartet og fin. Stil den i køleskabet en halv times tid, inden du deler den i fire lige store dele. Rul dem ud hver for sig til aflange stykker – hold øje med, at de er ca. lige store – og læg dejstykker på to bageplader, der er dækket med bagepapir. Bag hver plade i ovnen i 10 minutter ved 200 grader – de må gerne se lyse ud, for det er vigtigt, at de ikke får for meget.

Lad kagepladerne afkøle og smør derefter to af kagepladerne med hindbærmarmelade – sørg for at smøre det helt ud til kanten. Læg en kageplade oven på hver og skær dine hindbærsnitter til, hvis der er steder, hvor kagepladerne ikke passer helt sammen. Smør hindbærsnitternes overflade med glasur og drys med det samme med de frysetørrede hindbær og sølvpynten. Lad dine hindbærsnitter trække til dagen efter, så hindbærmarmeladen rigtig kan arbejde sig ind i dejen og servér dem så.

Note: Hindbærsnitter har aldrig rigtig sagt mig noget – de har oftest været for søde og for kedelige – men denne udgave var mere intens og frisk, og det kunne jeg godt lide.

Den sidste kage, som jeg bagte, var en ‘gammel’ kending – nemlig de små kransekagestykker, som jeg også bagte til svigerforældrene sølvbryllup sidste år. Jeg brugte samme type pynt som til deres arrangement – nemlig violsukker – men jeg kombinerede det med den citronudgave, som jeg lavede til påske.



22 thoughts on “Chocolate shortbreads og hindbærsnitter”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *