Hjemmelavet tropisk müsli

tropisk müsli, morgenmad, brunch, havregryn, kokosflager, pistacienødder, mango, pekannødder, rørsukkerJeg blandede en portion tropisk müsli til gemalen i går. Som jeg tidligere har nævnt, så laver jeg forskellige müsliblandinger til gemalen i disse måneder, da han elsker müsli og gerne vil prøve nogle nye versioner.

Min udgave af tropisk müsli minder ikke så meget om dem i supermarkederne, hvilket netop er meningen. Det er ikke en müsli, der er helt billig at lave, så den er nok mest til weekend-brug.

Tropisk müsli

3 dl grove havregrynsflager
1 dl kokosflager
1 dl tørrede mangoskiver, hakkede
½ dl pekannødder, hakkede
½ dl pistacienødder
2 tsk rørsukker

Rør ingredienserne sammen. Du kan evt. riste nødderne kort tid på en tør pande, inden du hakker dem – det fremhæver smagen.

Jeg dryssede lidt sukker i, men du kan også vælge at riste havregrynene kortvarigt på en pande sammen med lidt sukker, så det lettere klæber fast til havren.

Hindbærsmoothie med mandler

hindbærsmoothie, smoothie, morgenmad, brunch, hindbær, banan, mælk, vanilje, rørsukker, mandlerHvis du gerne vil forkæle dig selv i weekenden, så vil jeg foreslå dig at lave denne hindbærsmoothie til morgenmad. Smoothies hører nemlig ikke kun sommeren til – sådan en hindbærsmoothie er virkelig dejlig her om vinteren, hvor man i den grad trænger til et skud vitaminer (og især dem, der smager af sol og sommer).

Jeg vandt fandt nogle hindbær i fryseren, og da jeg godt ville have, at denne smoothie mættede ekstra godt, tilføjede jeg også mandler i opskriften.

Hindbærsmoothie med mandler
et stort glas

150 g frosne hindbær
½ lille banan
2½ dl mælk
15 mandler
en lille smule vaniljepulver
lidt rørsukker

Blend hindbær, banan, mælk og mandler. Tilsæt evt. lidt mere mælk, hvis du vil have en mere lind smoothie (personligt foretrækker jeg tyktflydende smoothies – gerne lige så tyktflydende som denne smoothie bowl med brombær). Smag til med vanilje og rørsukker.

Note: Herlig hindbærsmoothie, der både mætter og har en rigtig fin hindbærsmag. Sødmen justerer du selv, så her har jeg ikke angivet en præcis mængde.

hindbærsmoothie, smoothie, morgenmad, brunch, hindbær, banan, mælk, vanilje, rørsukker, mandler

Smoothie bowl med brombær

smoothie bowl, brombær, mælk, banan, mandler, honning, vaniljeJeg er kommet godt i gang med månedens blende-benspænd, og første eksperiment blev denne smoothie bowl. Og hvad er en smoothie bowl så? I bund og grund en fyldig smoothie serveret i en skål og gerne med drys oven på. Nu elsker jeg smoothies og bruger det gerne som morgenmad (dog mest om sommeren). Jeg laver dem altid ret fyldige, så en smoothie bowl måtte da være lige noget for mig.

Jeg kiggede i fryseren og fandt lidt hjemmeplukkede brombær frem. Du kan dog sagtens lave smoothie bowl med andre bær – ja, faktisk vil jeg anbefale dig at tjekke min smoothie-kategori, hvor jeg har en del forskellige smoothie-versioner.

Drysset blev til lidt mandler, græskarkerner og sorte sesamfrø. Jeg var dog ikke så vild med græskarkernerne, så en anden gang udelader jeg dem – eller kombinerer eventuelt min smoothie bowl med denne hjemmelavede müsli.

Smoothie bowl med brombær
1 person

100 g frosne brombær
1½-2 dl mælk
½ lille banan
½ tsk vaniljepulver
evt. 1 spsk honning

Topping:
Ristede mandler, hakkede
evt. græskarkerner og sorte sesamfrø

Hæld brombær, mælk, banan og lidt vaniljepulver i en blender. Du kan selvfølgelig også hælde det i en høj beholder og finde stavblenderen frem. Blend det til en ensartet smoothie og smag til med honning.

Hæld smoothien i en skål og drys lidt topping på – og spis den med det samme.

Note: Mmmm! Det er nu godt med sådan et solidt skud brombær her om vinteren – lige hvad jeg trængte til! Som sagt kan du også sagtens lave smoothie bowl med andre typer bær, så smut bare ud i køkkenet og leg dig frem til din yndlingsudgave.

Hjemmelavet müsli med nødder, æbler og kanel

hjemmelavet müsli, havregryn, æble, kanel, ingefær, hasselnødder, nødder, rørsukkerJeg eksperimenterer med hjemmelavet müsli i disse dage, for det fik gemalen et abonnement på i julegave. Vi har lidt forskellig holdning til, hvad en god hjemmelavet müsli er, men eftersom det er ham, der primært skal spise den, må jeg jo hellere prøve at ramme hans smag.

Hjemmelavet müsli med nødder, æbler og kanel

3-4 dl grove havregryn
1½-2 spsk rørsukker
1 tsk kanel
½ tsk ingefærpulver
1½ dl tørrede æbletern
1½ dl hasselnødder
et lille knips salt

Hæld havregryn, rørsukker, kanel og ingefær på en tør pande og rist det ved mediumvarme i ca. ti minutter. Rør godt rundt undervejs. Tilsæt hasselnødder, æbletern og lidt salt og rist videre, indtil sukkeret er smeltet og/eller nødderne dufter dejligt.

Müslien skal køle helt af, inden den hældes i en lufttæt beholder.

Note: Jeg kan godt lide, at müslien både er lidt krydret og samtidig har lidt sødme uden dog at hvine af sukker. Der er samtidig masser at bide i, så det er en hjemmelavet müsli, der mætter godt.

Syrniki – russiske kvarkpandekager

syrniki, pandekager, dessertpandekager, dessert, kvark, creme fraiche, hvedemel, ægSyrniki er russiske kvarkpandekager, og ja – det var dem, jeg i første omgang skulle bruge min hjemmelavede kvark til. Det russiske køkken rummer flere slags pandekager, hvor blinis klart er den mest kendte, men syrniki skal man bestemt ikke undervurdere – det er nogle lækre små pandekager, der sagtens kan konkurrere med amerikanske pandekager.

Syrniki
8 stk.

250 g kvark
1 æg
1½-2 spsk rørsukker
½ tsk bagepulver
½ tsk vaniljepulver
3 spsk hvedemel

smør til stegning

Tilbehør:
Creme fraiche 18%
Syltetøj

Pisk kvark, æg, sukker, bagepulver, vanilje og hvedemel sammen til en ensartet dej. Smelt en god klat smør på en pande og form små tykke pandekager med en spiseske. Steg dine pandekager på begge sider, indtil de er gyldne. Servér dem lune med creme fraiche og syltetøj til.

Note: Syrniki er en fin lille pandekage, og jeg kan godt lide, at man spiser dem med creme fraiche og syltetøj til. Man kan dog også bruge honning eller sirup, hvis du er mere til det, men i Rusland vil det typisk være førstnævnte. De kan bruges som dessert, men vil også gøre sig godt til en brunch eller søndagsmorgenmaden.