Boghvedegrød med kokos og hindbær

boghvedegrød, grød, kokosgrød, boghvedegryn, kokosmel, hindbær, hindbærsirup, sirup, honning, chiafrø, vaniljeekstrakt, vanilje, morgenmadMorgenstund har grød i mund… ok, dårligt ordspil, jeg indrømmer det! Men altså – grød er en glimrende morgenmadsspise. Det er (desværre) primært noget, jeg husker at spise i vinterhalvåret, men i anledningen af månedens mikroovnsbenspænd ville jeg lige prøve, hvordan mikroovnen er at tilberede grød i.

Normalt ville jeg overhælde grynene med kogende vand og lade det trække i nogle minutter, inden jeg tilsatte resten af ingredienserne, men da jeg også ville bruge friske hindbær fra haven, var det oplagt at ty til mikroovnen. Så risikerede jeg ikke at mose hindbærrene, når de skulle røres i, men kunne putte bærrene i grøden fra start, inden den skulle varmes op.

Boghvedegrød med kokos og hindbær
1 person

0,75 dl boghvedegryn
0,75 dl kokosmel
2 spsk chiafrø
½ tsk vaniljeekstrakt
1 dl friske hindbær
1 dl vand eller rismælk

Pynt: hindbærsirup eller blomsterhonning

Rør ingredienserne sammen i en skål, der kan tåle at komme i mikroovnen. Sæt skålen i mikroovnen og sæt den på 600 W i ca. 1½ minut. Hæld lidt hindbærsirup eller honning ud over grøden og spis den med det samme.

Note: Denne version er ikke specielt sød, da jeg foretrækker at kunne justere sødmen til sidst med lidt hindbærsirup. Du kan dog vælge at røre lidt sukker i grynene, inden du varmer den op.

Huevos rancheros

Huevos rancheros, morgenmad, mexicansk, texansk, tex-mex, brunch, tortilla, tomater, chili, ancho, æg, løg, hvidløg, squash, peberfrugtFørste ret i månedens Texas-benspænd stammer fra grænseområdet ved Mexico og spises både i Texas og Mexico… og en del andre steder i USA. Jeg spurgte en amerikansk ven til råds mht. hvad der var must try i forhold til texanske retter i denne måned, og denne ret var en af dem, han anbefalede. Det kan jeg godt forstå, nu hvor jeg har smagt den.

Huevos rancheros kan laves på mange forskellige måder, men grundlæggende er det en tortilla drysset med revet ost og toppet med en grøntsagstung tomatsauce samt spejlæg. I den mexicanske udgave er der ikke ost med, men der er til gengæld bønner i tomatsaucen samt avokado eller guacamole ved siden af. Det er forskelligt, om folk laver hele retten på panden, eller om de hælder tomatsaucen i et fad, hvor de slår æggene ud i og derefter bager retten færdig i ovnen. Jeg valgte den løsning, der gav mindst opvask! :)

Huevos rancheros
2 personer

2 hjemmebagte tortillaer
1-1½ dl friskrevet cheddar

Tomatsauce:
1 løg, finthakket
1 fed hvidløg, finthakket
smør
1 spsk tørret ancho chili
½-1 tsk almindelig chilipulver fra supermarkedet
½ rød peberfrugt, skåret i små tern
1½ dl squash, skåret i små tern
1 dåse tomater
4 æg
salt

Bag tortillaerne (se opskriften, jeg har linket til). Du kan selvfølgelig brugte købte tortillaer, men de hjemmelavede smager meget, meget bedre.

Smelt en klat smør på en stor pande og svits løg og hvidløg ved mediumvarme et minuts tid. Tilsæt de to typer chili, peberfrugttern samt squashtern og vend det grundigt i løgene. Lad det stege i fem minutter, mens du rører i det med jævne mellemrum. Tilsæt tomaterne og lad nu retten simre et kvarters tid. Smag tomatsaucen til med salt og lav dernæst fire fordybninger i saucen, som du slår æggene ud i. Det er lettest, hvis du laver dem et ad gangen, da saucen hurtigt trækker sig sammen. Lad nu retten passe sig selv, så æggene stille og roligt kan blive gennemstegte på panden – omgivet af tomatsaucen.

Når æggene er klar, lægger du tortillaerne på hver sin tallerken og drysser dem med revet ost. Top hver tortilla med tomatsauce og to æg. Servér med det samme.

Note: Dette er en god og fyldig morgenmadsservering. Det blev dog nærmere som brunch for vores vedkommende, da vi først spiste lidt op af formiddagen, men så var vi også mætte helt frem til aftensmaden! Den mætter rigtig godt og kan sagtens spises til frokost eller aftensmad, hvis du har lyst til det.

Jeg brugte tørret ancho chili, som jeg også brugte til mit mexanske benspænd sidste år. Det er en rigtig dejlig chili, som ikke er stærk, men som giver en fantastisk fyldig smag i maden.

Huevos rancheros, morgenmad, mexicansk, texansk, tex-mex, brunch, tortilla, tomater, æg, løg, chili, ancho, hvidløg, squash, peberfrugt

To sjove måder at lave spejlæg på

toastspejlæg, spejlæg, æg, toastbrød, brød, morgenmadKan du godt lide spejlæg? I anledning af æg & kylling-benspændet denne måned har jeg leget lidt med spejlæggene og lavet to lidt anderledes udgaver af den klassiske morgenmadsspise.

Den anden dag lavede jeg denne toast-udgave. Her tager du et toastbrød og udstikker et stort hul i midten (for eksempel med et glas med med smal kant). Smelt noget smør på en pande og steg toastbrødet på den ene side. Vend brødet og slå et æg ud i midten af brødet. Lad det stege færdigt ved mediumvarme og servér det. Jeg kombinerede det med en skøn jalapenos-oksekødspølse, som vi købte hos Bondegaarden for nylig, lidt frisk tomat (årets første – fra Aarstiderne) og basilikum, og så lavede jeg en lille ostemad ud af det brød, jeg havde til overs, da jeg stak hul i toastbrødet.

peberfrugtspejlæg, spejlæg, æg, peberfrugterDu kan også lave en endnu sundere udgave. Her skal du blot bruge en meget stor peberfrugt (jo bredere jo bedre), skære en skive og lægge den på en pande med smeltet smør. Slå et æg ud i midten af peberfrugtringen og steg ægget færdig ved mediumvarme.

Du kan spise spejlægget, som det er – eller lægge det oven på en mad, som jeg gjorde i dette tilfælde, hvor jeg lavede en skinkemad, der blev toppet med peberfrugtspejlægget.

peberfrugtspejlæg, æg, spejlæg, peberfrugter

Ricottapandekager med citronsirup

ricottapandekager, pandekager, morgenmad, brunch, dessert, kage, ricotta, æg, hvedemel, bagepulver, vanilje, vaniljesukker, citronerDa jeg lavede pandekager på hytteost sidste år og fandt ud af, at det fungerede ret godt, spekulerede jeg på, om det samme gjaldt for ricotta. Det skulle jeg selvfølgelig prøve sidste weekend!

Ricottapandekager
ca. 4 personer

et bæger ricotta
4 æg
½-1 dl hvedemel
1 tsk bagepulver
1 spsk rørsukker
1 tsk vaniljesukker
1 tsk fintrevet citronskal

smør til stegning

Citronsirup:
1 dl rørsukker
1 dl vand
revet skal og saft fra ½ øko-citron

Pisk ricotta og æg sammen til en ensartet masse og tilsæt derefter resten af ingredienserne. Pisk dejen fin og glat. Smelt en god klat smør på en pande og hæld fire klatter dej på – sørg for at der er et par centimeter afstand mellem dejklatterne, da dejen udvider sig en del. Steg pandekagerne på begge sider, tag dem af og smelt lidt mere smør på panden. Fortsæt pandekagestegningen, indtil al dejen er brugt.

Siruppen laver du ved at varme sukker og vand op i en kasserolle, indtil sukkeret er opløst. Lad det simre et par minutter, inden du tilsætter citronsaft + skal. Lad det simre yderligere et par minutter, inden du tager kasserollen af komfuret. Brug den i lun eller kold udgave.

Servér pandekagerne sammen med siruppen og hjemmelavet vaniljeis.

Note: Det er nogle gode, mættende pandekager, så du behøver kun et par stykker til hver – måske endda kun én, hvis du laver dem lidt store. Pandekagerne kan bruges som dessert – eller evt. til et overdådigt morgenmads- eller brunchbord.

Banan-kokospandekager – LCHF-venlige

banan-kokospandekager, pandekager, brunch, morgenmad, lchf, bananer, kokosmel, vanilje, vaniljeekstrakt, dessert, kage, fiberHUSK, ægDa vi havde gæster i weekenden, var der en enkelt overnattende iblandt, så jeg skyndte mig at bage nogle morgenmads-pandekager, inden jeg tog til træning søndag morgen (der er visse fordele – for gæster – ved at jeg altid vågner tidligt). Disse pandekager fungerer fint som morgenmad, brunch eller dessert – og så er de tilmed sunde og LCHF-venlige!

Banan-kokospandekager
ca. 3 personer

4 bananer (godt modne, men ikke alt for bløde)
1½ dl kokosmel
2 æg
1½-2 spsk fiberHUSK
1 tsk vaniljeekstrakt
smør til stegning

Blend bananerne sammen med resten af ingredienserne og lad dejen hvile i 5-10 minutter, så fiberHUSK kan suge noget af væden til sig og gøre dejen mere fast. Smelt en god klat smør på en stor pande og læg fire klatter dej på panden – pas på, at de ikke rører hinanden. Steg pandekagerne på begge sider og fortsæt stegningen, indtil du ikke har mere dej tilbage. OBS – vær lidt forsigtig, når du vender pandekagerne – de er ret bløde.

Servér pandekagerne sammen med en sukkerfri marmelade eller friske bær, hvis du er til LCHF – eller sammen med sirup eller almindelig marmelade, hvis du har det fint med sukker :-)

Note: Lækre små pandekager med masser af smag – og tilmed sunde! Total win :-)

Churros med kanelsukker

churros, spansk, morgenmad, brunch, dessert, kage, kanel, rørsukker, æg, hvedemel, vaniljesukker

Churros – også kaldet spanskrør – er en spansk morgenmadssnack, som serveres sammen med flydende mørk chokolade. Konceptet lyder helt forfærdeligt, ikke sandt?


..
.
Jeg overvejede at lave denne ret, da jeg havde mexicansk mad-benspænd i sidste måned, eftersom mexicansk mad er kraftigt inspireret af det spanske køkken. Jeg valgte dog at lade være, for jeg havde mest lyst til at prøve den spanske klassiker og ikke den mexicanske fortolkning, og da gemalen og jeg havde bryllupsdag i går, så var der en perfekt anledning til at lave lidt syndig morgenmad.

Opskriften har jeg skrevet ned fra et boligblad, jeg læste hos frisøren på et tidspunkt. Jeg pillede dog en smule ved et par af målene.

Churros
2-3 personer

2 dl vand
1 spsk rørsukker
10-15 g smør
2 dl hvedemel
½ tsk vaniljesukker
1 æg
ca. 1 liter smagsneutral olie – f.eks. rapsolie

Pynt:
kanelsukker (rørsukker rørt sammen med kanel) samt mørk chokolade

Hæld vand, sukker og smør i en kasserolle og varm det langsomt op, indtil sukkeret og smørret er smeltet. Tag kasserollen af varmen og pisk halvdelen af melet samt vaniljesukkeret i. Rør ægget grundigt ud i dejen og rør derefter resten af melet i.

Hæld olien i en dyb gryde og varm den godt op. Du kan teste, om olien er klar, ved at stikke enden af en tændstik (den ende UDEN svovl!) ned i olien. Bobler det omkring tændstikken, er olien klar. Hæld dejen på en sprøjtepose med en stor stjerneformet tyl. Tryk dejstykker af 6-7 cm’s længde ud i olien. Hold dig til max tre ad gangen, så oliens temperatur ikke falder for meget. Steg dejstykkerne gyldne i olien – du kan med fordel skrue en lille smule ned for varmen, så den ikke står på maxtemperatur. Så undgår du også, at dine churros bliver stegt for hurtigt og derfor ikke når at blive gennembagte.

Læg dine churros en tallerken dækket med et par stykker køkkenrulle. Når alle dine churros er stegt i olien, fjerner du køkkenrullen og hælder kanelsukker ud over dine churros. Servér dem sammen med flydende chokolade.

Note: Friturestegte dejstykker vendt i kanelsukker – jamen det kan nærmest ikke gå galt. De smagte også ganske glimrende, men jeg syntes egentlig ikke, at man behøvede chokoladen til. Personligt vil jeg gerne have lidt mere power på smagen, så nu er jeg ved at udtænke en variant eller to, som jeg vil lave i løbet af de næste par måneder.

churros, spansk, morgenmad, brunch, dessert, kage, kanel, rørsukker, æg, hvedemel, vaniljesukker, mørk chokolade

Hjemmelavet tykmælk

hjemmelavet tykmælk, morgenmad, brunch, sødmælk, fløde, kærnemælkJeg spiser ofte yoghurt eller tykmælk om morgenen – helst toppet med noget frisk frugt. Med benspændet ‘surmælksprodukter’ for denne måned så ville det jo være underligt, hvis jeg ikke også bloggede lidt morgenmadsforslag.

For et par år siden så jeg en udsendelse, hvor Camilla Plum lavede tykmælk, og allerede der tænkte jeg, at det måtte jeg prøve på et tidspunkt. Den anden dag faldt jeg så over en meget let opskrift hos Maden i mit liv, og så var der ingen undskyldning længere.

Det er vigtigt, at du bruger økologiske produkter, og at de er så friske som muligt (først og fremmest kærnemælken), så der er masser af aktive mælkesyrebakterier, der kan forvandle ingredienserne til en god tykmælk.

Hjemmelavet tykmælk
2-3 portioner

1/2 liter økologisk sødmælk
1/2 dl økologisk fløde
1/2 dl økologisk kærnemælk, så frisk som muligt

Hæld mælk og fløde i en lille gryde og varm det op, indtil det er på grænsen til at koge. Tag gryden af og lad det køle af, indtil det har samme temperatur som spidsen af din lillefinger. Rør kærnemælken i og hæld det i to til tre skåle. Dæk skålene med husholdningsfilm og stil dem et lunt sted til næste dag. Nyd dem med lidt sirup – i dette tilfælde æblesirup (og det er derfor, at overfladen er lidt marmoreret) – og lidt frugt eller bær oven på.

Note: Jeg blev meget positivt overrasket over smagen – meget lækker og knapt så syrlig som tykmælk ellers godt kan være. Jeg fik også lokket gemalen til at prøve, og han er ellers ret konservativ mht. morgenmadsprodukter.

Det er ikke kun yoghurt og tykmælk, du kan bruge til morgenmaden – den anden dag eksperimenterede jeg med at bruge en lille portion kefir sammen med lidt vaniljesyltede abrikoser (ikke den sundeste morgenmad, men så kan du jo gnaske et æble bagefter) – det kan også anbefales!