Stuvet majs med grøntsager

stuvet majs, majs, tomater, chili, peberfrugt, løg, cayennepeber, æg, bacon, svinekødHvis du synes, der er lidt stille på bloggen disse dage, så skyldes det to ting – dels at jeg ikke har været så meget hjemme, men har besøgt venner og været på Comic Con i Malmø, dels at vi har splittet vores køkken til atomer. Ok, det sidste er måske lidt overdrevet, men pt. har vi afmonteret køkkenbordpladen og køkkenvasken, da vi skal installere ny bordplade + vask i morgen, så det er ret begrænset, hvad der laves af mad disse dage.

Men jeg kan jo benytte lejligheden til at vise en hurtig Stop Spild af Mad-ret, som jeg lavede tidligere på ugen, da jeg legede med majs i anledning af månedens benspænd. Stuvet majs med grøntsager minder lidt om et par andre majsretter, jeg har lavet tidligere – nemlig mexicansk majssalat og mexicansk majsstuvning. Den stuvede majs er dog mere simpel og knapt så kalorieholdig.

Jeg kombinerede min stuvet majs med spejlæg og et par tykke skiver bacon (kan varmt anbefale Irmas tykke baconskiver fra frilandsgris eller Aalbæks økologiske hele bacon). Denne ret vil også egne sig fortrinlig som brunchret efter en særdeles festlig aften.

Stuvet majs med grøntsager
2 personer

2 majskolber
en god klat smør
1 stort løg, skåret i tynde både
3-4 tomater, skåret i tern
½-1 tsk chili (afhængig af hvor stærk din chili er)
1 tsk cayennepeber
1 mediumstor peberfrugt, skåret i tern
salt og peber

Skær majskernerne fri fra kolberne og svits dem på en pande i smør sammen med løg, chili og cayennepeber. Steg det i et par minutter ved mediumvarme, indtil løgbådene bliver bløde. Tilsæt tomater, peberfrugt og lidt salt. Det er vigtigt at tilsætte salt allerede på dette tidspunkt, da det skal få tomaterne til at væske noget mere. Skru ned for varmen og lad retten simre i 10-15 minutter. Tilsæt evt. lidt mere smør og rør i det med jævne mellemrum. Smag til med peber.

Du kan bruge stuvet majs som tilbehør til kødretter, men du kan også nøjes med at kombinere det med spejlæg og et stykke brød.

Note: Stuvet majs kan laves i milde og stærke versioner. Denne version er rimelig mild, selvom chilien nu godt kan mærkes, men styrken på retten afhænger først og fremmest af hvilken chili og cayennepeber, du bruger – og hvor meget du bruger af det. Hvis uheldet er ude, og din stuvet majs bliver lidt for stærk, så kan du tilsætte noget creme fraiche til stuvningen, da det vil dæmpe chiliens styrke.

Morgenmadspizza

pizza, morgenmadspizza, pølse, æg, mozzarella, tomatsauce, tomater, oregano, balsamico, løgEn af mine kolleger gav mig for nylig en udfordring – nemlig at lave en morgenmadspizza! Det var en idé, jeg puslede lidt med for et par år siden, men glemte alt om – indtil hun pludselig bragte emnet på banen. Men hvad er en morgenmadspizza? Og kan pizza i det hele taget bruges som morgenmad?

Det kommer selvfølgelig an på, hvordan du laver pizzaen. Brød og ost – som er et par af kendetegnene ved en pizza – indgår i mange menneskers morgenmad, så i bund og grund handler det mere om, hvad du ellers putter på. Jeg valgte at bruge æg til de 2 x morgenmadspizza, som jeg lavede her til morgen, for spejlæg er i min verden ret morgenmadsagtigt. Sjovt nok kommenterede gemalen, at jeg sagde noget lignende, første gang vi var på pizzeria sammen (for 15 år siden), og han bestilte en pizza med æg på :)

Tomatsauce skulle der også på, men den justerede jeg lidt i forhold til, hvordan jeg plejer at lave tomatsaucen til pizzaer. Til almindelige pizzaer bruger jeg flere krydderier og gerne en sjat rødvin, men det ville blive lidt for kraftig til en morgenmadspizza, så jeg lavede en mere mild udgave.

Pizzaerne blev selvfølgelig lavet på grill – ligesom jeg plejer – og det er blevet noget lettere og hurtigere med vores nye, lukkede grill.

pizza, pizzadej, morgenmadspizzaPizzadej
2 pizzaer

5-10 g gær
1½ dl vand
1 spsk olivenolie
1½ tsk salt
1 tsk rørsukker
250 g italiensk hvedemel,

Rør gæren ud i vandet og tilsæt derefter olie, salt og sukker. Rør det ud og tilsæt derefter melet. Ælt dejen grundigt, til den er smidig og blød. Læg den i en skål og dæk skålen med et fugtigt viskestykke. Stil dejen i køleskabet i 18-24 timer.

OBS! Tag dejen ud af køleskabet 1½-2 timer inden, at du skal bruge den.

Tomatsauce
nok til 2 pizzaer

1 dåse tomater, hakkede
1 løg, finthakket
olie til stegning
1 tsk oregano
2 spsk balsamicoeddike

Svits det finthakkede løg i olie i en kasserolle. Hæld tomaterne i sammen med oregano og balsamicoeddike. Rør rundt, læg låg på og lad det simre ved lav varme en times tid. Husk at røre i det et par gange undervejs. Tilsæt evt. lidt vand, hvis tomatsaucen er ved at tørre ud.

pizza, morgenmadspizza, pølse, æg, mozzarella, tomatsauce, tomater, oregano, balsamico, løgFyld til første morgenmadspizza:
– tomatsauce
– en frisk kugle mozzarella, skåret i skiver
– pølser skåret i skiver – jeg brugte nogle økologiske grillpølser, jeg fandt i Føtex
– et æg

Fyld til anden morgenmadspizza:
– tomatsauce
– en frisk kugle mozzarella, skåret i skiver
– tre skiver lufttørret skinke
– et æg

Læs mere om, hvordan du laver pizza på grill i mit indlæg om dette.

Og fungerede det så? Ja, det var en sjov og anderledes måde at lave morgenmad på. Det er selvfølgelig mere omstændig end en skål yoghurt eller en ostemad, men det var ret hyggeligt at tage grillen i brug lige fra morgenstunden.

Ps. Hvis du er til noget sødt om morgenen, kan du evt. hente inspiration i den dessertpizza, jeg lavede for et par år siden.

pizza, morgenmadspizza, skinke, svinekød, æg, mozzarella, tomatsauce, tomater, oregano, balsamico, løg

Ymerboller med valnødder og rosiner

ymerboller, boller, kærnemælk, gær, valnødder, rosiner, kanel, hvedemel, ølandshvedemel, sirupNødder er oplagte at putte i bagværk, så da jeg indså, at det var alt for længe siden, jeg havde eksperimenteret mig frem til en ny bolleopskrift, måtte jeg selvfølgelig inddrage nødder i bagningen. Det passer også godt ind i månedens nødde-benspænd.

Jeg putter næsten altid yoghurt, ymer eller kærnemælk i dejen, når jeg bager boller. Det gør, at bollerne har lettere ved at holde sig friske og saftige i flere dage, og så giver det også en lille smule syrlighed til smagen, hvilket jeg godt kan lide. I denne opskrift på ymerboller kan man dog ikke smage syrligheden så tydeligt, da jeg puttede ekstra sirup i, ligesom rosinerne selvfølgelig også er med til at gøre bollerne sødere i smagen.

Ymerboller med valnødder og rosiner
8 stk.

5 dl ymer
10-15 g gær
3 dl ølandshvedemel
1½ tsk kanel
1 tsk salt
3 spsk sirup
1 dl rosiner
1½ dl grofthakkede valnødder
ca. 3 dl hvedemel

Tag ymeren ud af køleskabet, hæld den i en stor skål og rør gæren ud i det. Tilsæt resten af ingredienserne i nævnte rækkefølge og rør undervejs. Slut af med at ælte dejen grundigt og stil den til hævning på køkkenbordet med et fugtigt viskestykke over skålen. Dejen skal hæve til ca. dobbelt størrelse. Vores køkken var ikke så lunt i går, så det tog 6 timer, før dejen var klar.

Brug en grydeske til at tage stykker af dejen, som du sætter på en bagepapirbeklædt bageplade. Form forsigtigt dejen til boller – du må ikke ælte dem, da du så slår luften ud af dem – og de må gerne se lidt rustikke ud. Lad dine ymerboller hæve videre på pladen, mens du tænder for ovnen og varmer den op, så den kommer op på 200 grader. Sæt bollerne i ovnen og lad dem bage, til de er gyldne – det tager ca. 25 minutter.

Note: Disse ymerboller er milde, saftige og sødmefulde morgenmadsboller. Kan anbefales, som de er – eller evt. kombineret med smør, ost og æblesmør – eller andre former for marmelade.
ymerboller, boller, morgenmad, ostemadder

Boghvedegrød med kokos og hindbær

boghvedegrød, grød, kokosgrød, boghvedegryn, kokosmel, hindbær, hindbærsirup, sirup, honning, chiafrø, vaniljeekstrakt, vanilje, morgenmadMorgenstund har grød i mund… ok, dårligt ordspil, jeg indrømmer det! Men altså – grød er en glimrende morgenmadsspise. Det er (desværre) primært noget, jeg husker at spise i vinterhalvåret, men i anledningen af månedens mikroovnsbenspænd ville jeg lige prøve, om mikroovnen egner sig til at tilberede boghvedegrød i.

Normalt ville jeg overhælde grynene med kogende vand og lade det trække i nogle minutter, inden jeg tilsatte resten af ingredienserne, men da jeg også ville bruge friske hindbær fra haven, var det oplagt at ty til mikroovnen. Så risikerede jeg ikke at mose hindbærrene, når de skulle røres i, men kunne putte bærrene i min boghvedegrød fra start, inden den skulle varmes op.

Boghvedegrød med kokos og hindbær
1 person

0,75 dl boghvedegryn
0,75 dl kokosmel
2 spsk chiafrø
½ tsk vaniljeekstrakt
1 dl friske hindbær
1 dl vand eller rismælk

Pynt: hindbærsirup eller blomsterhonning

Rør ingredienserne sammen i en skål, der kan tåle at komme i mikroovnen. Sæt din boghvedegrød i mikroovnen og sæt den på 600 W i ca. 1½ minut. Hæld lidt hindbærsirup eller honning ud over grøden og spis den med det samme.

Note: Denne version af boghvedegrød er ikke specielt sød, da jeg foretrækker at kunne justere sødmen til sidst med lidt hindbærsirup. Du kan dog vælge at røre lidt sukker i grynene, inden du varmer den op.

Huevos rancheros

Huevos rancheros, morgenmad, mexicansk, texansk, tex-mex, brunch, tortilla, tomater, chili, ancho, æg, løg, hvidløg, squash, peberfrugtFørste ret i månedens Texas-benspænd stammer fra grænseområdet ved Mexico og spises både i Texas og Mexico… og en del andre steder i USA. Jeg spurgte en amerikansk ven til råds mht. hvad der var must try i forhold til texanske retter i denne måned, og huevos rancheros ret var en af dem, han anbefalede. Det kan jeg godt forstå, nu hvor jeg har smagt den.

Huevos rancheros kan laves på mange forskellige måder, men grundlæggende er det en tortilla drysset med revet ost og toppet med en grøntsagstung tomatsauce samt spejlæg. I den mexicanske udgave af huevos rancheros er der ikke ost med, men der er til gengæld bønner i tomatsaucen samt avokado eller guacamole ved siden af. Det er forskelligt, om folk tilbereder huevos rancheros på panden, eller om de hælder tomatsaucen i et fad, hvor de slår æggene ud i og derefter bager retten færdig i ovnen. Jeg valgte den løsning, der gav mindst opvask! :)

Huevos rancheros
2 personer

2 hjemmebagte tortillaer
1-1½ dl friskrevet cheddar

Tomatsauce:
1 løg, finthakket
1 fed hvidløg, finthakket
smør
1 spsk tørret ancho chili
½-1 tsk almindelig chilipulver fra supermarkedet
½ rød peberfrugt, skåret i små tern
1½ dl squash, skåret i små tern
1 dåse tomater
4 æg
salt

Bag tortillaerne (se opskriften, jeg har linket til). Du kan selvfølgelig brugte købte tortillaer, men de hjemmelavede smager meget, meget bedre.

Smelt en klat smør på en stor pande og svits løg og hvidløg ved mediumvarme et minuts tid. Tilsæt de to typer chili, peberfrugttern samt squashtern og vend det grundigt i løgene. Lad det stege i fem minutter, mens du rører i det med jævne mellemrum. Tilsæt tomaterne og lad nu retten simre et kvarters tid. Smag tomatsaucen til med salt og lav dernæst fire fordybninger i saucen, som du slår æggene ud i. Det er lettest, hvis du laver dem et ad gangen, da saucen hurtigt trækker sig sammen. Lad nu retten passe sig selv, så æggene stille og roligt kan blive gennemstegte på panden – omgivet af tomatsaucen.

Når æggene er klar, lægger du tortillaerne på hver sin tallerken og drysser dem med revet ost. Top hver tortilla med tomatsauce og to æg. Servér din huevos rancheros det samme.

Note: Huevos rancheros er en god og fyldig morgenmadsservering. Det blev dog nærmere som brunch for vores vedkommende, da vi først spiste lidt op af formiddagen, men så var vi også mætte helt frem til aftensmaden! Den mætter rigtig godt og kan sagtens spises til frokost eller aftensmad, hvis du har lyst til det.

Jeg brugte tørret ancho chili, som jeg også brugte til mit mexanske benspænd sidste år. Det er en rigtig dejlig chili, som ikke er stærk, men som giver en fantastisk fyldig smag i maden.

Huevos rancheros, morgenmad, mexicansk, texansk, tex-mex, brunch, tortilla, tomater, æg, løg, chili, ancho, hvidløg, squash, peberfrugt