Sprøde belgiske vafler

belgiske vafler, vafler, hvedemel, bagepulver, æg, mørk farin, vanilje, sirupDer er nogen her i hjemmet, der er vældig glade for, at vi endelig har fået mulighed for at lave vafler, hvilket kom til udtryk her i weekenden. I forbindelse med månedens mad-inspireret-af-musik-benspænd havde jeg nemlig planer om at lave en ret eller to inspireret af ‘morgenmusik’, så jeg kunne vække gemalen med lun morgenmad og en lille sang. Han ’snød’ dog her i weekenden og vågnede lige efter mig. Så var han til gengæld hurtig til at foreslå, at vi kunne få vafler til morgenmad, så jeg kastede mig ud i en omgang belgiske vafler.

De belgiske vafler var løseligt baseret på en opskrift fra Taste of Home, men jeg lavede en række justeringer.

Sprøde belgiske vafler
ca. 6 stk.

2½ dl hvedemel
1 dl mørk farin
2 tsk bagepulver
1½ dl mælk
1 æg
100 g smeltet smør
½ tsk vaniljepulver
et lille knips salt

Tilbehør:
Mørk sirup eller ahornsirup
Banan i skiver
Evt. græsk yoghurt

Rør mel, mørk farin og bagepulver sammen i en skål. Tag en anden skål frem og pisk først æggeblommen. Tilsæt derefter mælk, smør, vanilje og salt og pisk det sammen. Pisk så melblandingen i lidt ad gangen. Pisk æggehviden stiv og vend den forsigtigt i dejen.

Varm vaffeljernet op. Når det er klar, fordeler du 2-3 spsk dej ud over det og lukker det. Tag de belgiske vafler ud, når de er klar og fortsæt bagningen, indtil du ikke har mere dej.

Servér de belgiske vafler med sirup, frisk frugt – i dette tilfælde banan – og evt. en klat græsk yoghurt.

Note: Dejlige, sprøde og luftige belgiske vafler, der faldt i god jord hos gemalen. Nåja – og hos mig 😉

Soundtrack:
Naturligvis ‘Wake Up Boo’ af The Boo Radleys, for det er sådan en sprudlende og glad sang at vågne til om morgenen.

Bananvafler – med eller uden sukker

bananvafler, vafler, morgenmad, brunch, hvedemel, kanel, vanilje, bananer, ægJeg har eksperimenteret lidt med bananvafler, da jeg tænkte, at det kunne være en sjov morgenmadsservering. Jeg lavede en version uden sukker, men du kan sagtens tilføje lidt, hvis du vil have lidt sødere bananvafler.

Jeg fandt i øvrigt ud af, at man godt må være lidt forsigtig, når man laver bananvafler. I hvert fald var mine vafler tæt på at skille ad, da jeg ville kigge til dem undervejs, så sørg for, at de er godt bagte, inden du løfter forsigtigt på vaffeljernet for at tjekke, om de er klar!

Bananvafler
4 vafler

2 meget modne bananer, mediumstørrelse
2 æg
1 dl hvedemel
½ tsk vanilje
1 tsk kanel
(evt. 1-2 spsk rørsukker)
revet skal fra ½ øko-citron
1 spsk rapsolie

Mos bananerne grundigt – brug evt. en blender – og pisk æggene i. Rør mel, vanilje og kanel sammen og pisk det i banandejen sammen med rapsolie og citronskal. Varm vaffeljernet op – jeg brugte et, der var formet som belgiske vafler, men du kan sagtens bruge en anden type. Fordel halvdelen af dejen ud over vaffeljernet og luk det derefter. Bag de to første bananvafler, fordel resten af dejen og bag derefter de to sidste bananvafler.

Du kan spise vaflerne, som de er, men det er nu sjovest at toppe dem med noget yoghurt, frugt eller sirup. Jeg spiste mine bananvafler med græsk yoghurt og blommekompot (lavet på tre dele blommer og én del sukker), mens gemalen spiste én bananvaffel med samme topping og én bananvaffel med mørk sirup.

Note: Nu bagte jeg som sagt vaflerne uden sukker, men du kan sagtens putte lidt sukker i dejen, hvis du vil have en sødere smag. Prøv evt. også at putte lidt kokosmel i dejen eller som topping, da banan og kokos er en dejlig kombination. Eller – hvis det skal være lidt syndigt – hæld lidt chokoladesauce ud over.

Stuvet majs med grøntsager

stuvet majs, majs, tomater, chili, peberfrugt, løg, cayennepeber, æg, bacon, svinekødHvis du synes, der er lidt stille på bloggen disse dage, så skyldes det to ting – dels at jeg ikke har været så meget hjemme, men har besøgt venner og været på Comic Con i Malmø, dels at vi har splittet vores køkken til atomer. Ok, det sidste er måske lidt overdrevet, men pt. har vi afmonteret køkkenbordpladen og køkkenvasken, da vi skal installere ny bordplade + vask i morgen, så det er ret begrænset, hvad der laves af mad disse dage.

Men jeg kan jo benytte lejligheden til at vise en hurtig Stop Spild af Mad-ret, som jeg lavede tidligere på ugen, da jeg legede med majs i anledning af månedens benspænd. Stuvet majs med grøntsager minder lidt om et par andre majsretter, jeg har lavet tidligere – nemlig mexicansk majssalat og mexicansk majsstuvning. Den stuvede majs er dog mere simpel og knapt så kalorieholdig.

Jeg kombinerede min stuvet majs med spejlæg og et par tykke skiver bacon (kan varmt anbefale Irmas tykke baconskiver fra frilandsgris eller Aalbæks økologiske hele bacon). Denne ret vil også egne sig fortrinlig som brunchret efter en særdeles festlig aften.

Stuvet majs med grøntsager
2 personer

2 majskolber
en god klat smør
1 stort løg, skåret i tynde både
3-4 tomater, skåret i tern
½-1 tsk chili (afhængig af hvor stærk din chili er)
1 tsk cayennepeber
1 mediumstor peberfrugt, skåret i tern
salt og peber

Skær majskernerne fri fra kolberne og svits dem på en pande i smør sammen med løg, chili og cayennepeber. Steg det i et par minutter ved mediumvarme, indtil løgbådene bliver bløde. Tilsæt tomater, peberfrugt og lidt salt. Det er vigtigt at tilsætte salt allerede på dette tidspunkt, da det skal få tomaterne til at væske noget mere. Skru ned for varmen og lad retten simre i 10-15 minutter. Tilsæt evt. lidt mere smør og rør i det med jævne mellemrum. Smag til med peber.

Du kan bruge stuvet majs som tilbehør til kødretter, men du kan også nøjes med at kombinere det med spejlæg og et stykke brød.

Note: Stuvet majs kan laves i milde og stærke versioner. Denne version er rimelig mild, selvom chilien nu godt kan mærkes, men styrken på retten afhænger først og fremmest af hvilken chili og cayennepeber, du bruger – og hvor meget du bruger af det. Hvis uheldet er ude, og din stuvet majs bliver lidt for stærk, så kan du tilsætte noget creme fraiche til stuvningen, da det vil dæmpe chiliens styrke.

Morgenmadspizza

pizza, morgenmadspizza, pølse, æg, mozzarella, tomatsauce, tomater, oregano, balsamico, løgEn af mine kolleger gav mig for nylig en udfordring – nemlig at lave en morgenmadspizza! Det var en idé, jeg puslede lidt med for et par år siden, men glemte alt om – indtil hun pludselig bragte emnet på banen. Men hvad er en morgenmadspizza? Og kan pizza i det hele taget bruges som morgenmad?

Det kommer selvfølgelig an på, hvordan du laver pizzaen. Brød og ost – som er et par af kendetegnene ved en pizza – indgår i mange menneskers morgenmad, så i bund og grund handler det mere om, hvad du ellers putter på. Jeg valgte at bruge æg til de 2 x morgenmadspizza, som jeg lavede her til morgen, for spejlæg er i min verden ret morgenmadsagtigt. Sjovt nok kommenterede gemalen, at jeg sagde noget lignende, første gang vi var på pizzeria sammen (for 15 år siden), og han bestilte en pizza med æg på :)

Tomatsauce skulle der også på, men den justerede jeg lidt i forhold til, hvordan jeg plejer at lave tomatsaucen til pizzaer. Til almindelige pizzaer bruger jeg flere krydderier og gerne en sjat rødvin, men det ville blive lidt for kraftig til en morgenmadspizza, så jeg lavede en mere mild udgave.

Pizzaerne blev selvfølgelig lavet på grill – ligesom jeg plejer – og det er blevet noget lettere og hurtigere med vores nye, lukkede grill.

pizza, pizzadej, morgenmadspizzaPizzadej
2 pizzaer

5-10 g gær
1½ dl vand
1 spsk olivenolie
1½ tsk salt
1 tsk rørsukker
250 g italiensk hvedemel,

Rør gæren ud i vandet og tilsæt derefter olie, salt og sukker. Rør det ud og tilsæt derefter melet. Ælt dejen grundigt, til den er smidig og blød. Læg den i en skål og dæk skålen med et fugtigt viskestykke. Stil dejen i køleskabet i 18-24 timer.

OBS! Tag dejen ud af køleskabet 1½-2 timer inden, at du skal bruge den.

Tomatsauce
nok til 2 pizzaer

1 dåse tomater, hakkede
1 løg, finthakket
olie til stegning
1 tsk oregano
2 spsk balsamicoeddike

Svits det finthakkede løg i olie i en kasserolle. Hæld tomaterne i sammen med oregano og balsamicoeddike. Rør rundt, læg låg på og lad det simre ved lav varme en times tid. Husk at røre i det et par gange undervejs. Tilsæt evt. lidt vand, hvis tomatsaucen er ved at tørre ud.

pizza, morgenmadspizza, pølse, æg, mozzarella, tomatsauce, tomater, oregano, balsamico, løgFyld til første morgenmadspizza:
– tomatsauce
– en frisk kugle mozzarella, skåret i skiver
– pølser skåret i skiver – jeg brugte nogle økologiske grillpølser, jeg fandt i Føtex
– et æg

Fyld til anden morgenmadspizza:
– tomatsauce
– en frisk kugle mozzarella, skåret i skiver
– tre skiver lufttørret skinke
– et æg

Læs mere om, hvordan du laver pizza på grill i mit indlæg om dette.

Og fungerede det så? Ja, det var en sjov og anderledes måde at lave morgenmad på. Det er selvfølgelig mere omstændig end en skål yoghurt eller en ostemad, men det var ret hyggeligt at tage grillen i brug lige fra morgenstunden.

Ps. Hvis du er til noget sødt om morgenen, kan du evt. hente inspiration i den dessertpizza, jeg lavede for et par år siden.

pizza, morgenmadspizza, skinke, svinekød, æg, mozzarella, tomatsauce, tomater, oregano, balsamico, løg

Ymerboller med valnødder og rosiner

ymerboller, boller, kærnemælk, gær, valnødder, rosiner, kanel, hvedemel, ølandshvedemel, sirupNødder er oplagte at putte i bagværk, så da jeg indså, at det var alt for længe siden, jeg havde eksperimenteret mig frem til en ny bolleopskrift, måtte jeg selvfølgelig inddrage nødder i bagningen. Det passer også godt ind i månedens nødde-benspænd.

Jeg putter næsten altid yoghurt, ymer eller kærnemælk i dejen, når jeg bager boller. Det gør, at bollerne har lettere ved at holde sig friske og saftige i flere dage, og så giver det også en lille smule syrlighed til smagen, hvilket jeg godt kan lide. I denne opskrift på ymerboller kan man dog ikke smage syrligheden så tydeligt, da jeg puttede ekstra sirup i, ligesom rosinerne selvfølgelig også er med til at gøre bollerne sødere i smagen.

Ymerboller med valnødder og rosiner
8 stk.

5 dl ymer
10-15 g gær
3 dl ølandshvedemel
1½ tsk kanel
1 tsk salt
3 spsk sirup
1 dl rosiner
1½ dl grofthakkede valnødder
ca. 3 dl hvedemel

Tag ymeren ud af køleskabet, hæld den i en stor skål og rør gæren ud i det. Tilsæt resten af ingredienserne i nævnte rækkefølge og rør undervejs. Slut af med at ælte dejen grundigt og stil den til hævning på køkkenbordet med et fugtigt viskestykke over skålen. Dejen skal hæve til ca. dobbelt størrelse. Vores køkken var ikke så lunt i går, så det tog 6 timer, før dejen var klar.

Brug en grydeske til at tage stykker af dejen, som du sætter på en bagepapirbeklædt bageplade. Form forsigtigt dejen til boller – du må ikke ælte dem, da du så slår luften ud af dem – og de må gerne se lidt rustikke ud. Lad dine ymerboller hæve videre på pladen, mens du tænder for ovnen og varmer den op, så den kommer op på 200 grader. Sæt bollerne i ovnen og lad dem bage, til de er gyldne – det tager ca. 25 minutter.

Note: Disse ymerboller er milde, saftige og sødmefulde morgenmadsboller. Kan anbefales, som de er – eller evt. kombineret med smør, ost og æblesmør – eller andre former for marmelade.
ymerboller, boller, morgenmad, ostemadder