Surdej uden gær

surdej uden gær, hvedemel, rugmelJeg har gået og puslet med en række benspænds-projekter de seneste uger, og et af dem er surdej uden gær. Normalt laver jeg surdej på kærnemælk, en lille smule gær samt rugmel, men jeg kan huske, at jeg på et tidspunkt læste et indlæg hos Signes Mad. Her eksperimenterede hun med at lave surdej uden gær, og det tænkte jeg ville være ideelt til mit benspænd denne måned om gæring og fermentering.

Jeg brugte mere vand end i Signes fremgangsmåde, men ellers er det samme tankegang.

Surdej uden gær

hvedemel
rugmel
vand

Hæld 2 spsk rugmel, 2 spsk hvedemel samt 8-10 spsk lunkent vand i en skål og rør det sammen til en ensartet masse. Den skal være rimelig tyndtflydende. Dæk skålen med et stykke husholdningsfilm og lad det stå på køkkenbordet – ikke i direkte sol – til næste dag. Her hælder du halvdelen fra og tilsætter derefter 1 spsk hvedemel, 1 spsk rugmel samt 2-3 spsk vand. Rør sammen, læg film over og lad stå til næste dag. Fortsæt denne proces i ca. 5 dage. Nu skulle surdejen gerne lugte surt (!) samt begynde at skille lidt, og så er den faktisk klar til brug.

Du kan bruge surdej til både brød og boller. Jeg ved endnu ikke, om jeg skal bruge min til rugbrød, eller om jeg skal eksperimentere med et surdejsbrød. I første omgang har jeg dog et andet brødprojekt på vej, men det må du læse mere om senere i denne uge.

Ps. Husk at holde din surdej i live. Lad den stå i et glas eller skål (overdækket med film) ved stuetemperatur. Den skal fodres med lidt mel 1-2 gange om ugen.

Hjemmelavet toastbrød

hjemmelavet toastbrød, brød, toast, sandwichbrød, hvedemel, fuldkornshvedemel, gær, creme fraiche, sirup, smørDet er jo oplagt at bage brød i forbindelse med mit benspænd om hjemmelavede færdigprodukter, så sidste weekend kastede jeg mig over projektet: Hjemmelavet toastbrød.

Jeg fandt min opskrift på groft sandwichbrød frem og justerede den. Jeg kunne ikke dy mig og brugte lidt fuldkornshvedemel (da det giver lidt mere smag til brødet), men du kan naturligvis sagtens bage et hjemmelavet toastbrød kun på almindeligt hvedemel. Jeg havde ikke mælk på lager, så jeg brugte lidt mere vand samt udskiftede noget af mælken med creme fraiche. Sidst men ikke mindst skar jeg ned på gærmængden – så skal det blot hæve i lidt længere tid.

Hjemmelavet toastbrød

600 g hvedemel
150 g fuldkornshvedemel
50 g gær
5 dl vand
1 dl creme fraiche
1 spsk salt
1 spsk sirup
25 g smeltet smør

Hæld vand og creme fraiche i en skål og udrør gæren i det. Rør resten af ingredienserne i og ælt dejen til en ensartet og blød masse. Lad den hæve i ½-1time under et fugtigt klæde, indtil dejen fylder dobbelt så meget i skålen. Hæld derefter dejen i en stor rugbrødsform – hvis dette ikke er en slip-let-form, så husk at smøre formen inden – og lad dejen efterhæve i en halv time, inden du bager den ved 200 grader i ca. en halv time. Lad brødet køle helt af, inden du skærer det i skiver.

Note: Hjemmelavet toastbrød er – i hvert fald denne udgave – lidt tungere og mere saftigt end købe-toastbrød. Du kan eksperimentere med melsammensætningen, hvis du ønsker en grovere udgave.

Nu kan du selvfølgelig ’bare’ bruge hjemmelavet toastbrød til sandwiches (tjek mine tips til gode sandwiches), men hvad med at forkæle familien med Croque Madame næste weekend? Eller lave en smørrebrødstærte, næste gang du får frokostgæster?

Grove sesamkiks

sesamkiks, kiks, olivenolie, sesamfrø, speltmelJeg starter månedens benspænd med et let projekt – nemlig hjemmelavede sesamkiks. Selvom kiks og knækbrød er lette at lave selv, så er det en af de ting, jeg godt kan finde på at købe i stedet for at lave selv.

Jeg tog udgangspunkt i de peberkiks, jeg før har blogget om, da jeg eksperimenterede i køkkenet.

Grove sesamkiks
ca. 20 små kiks

1 dl fuldkornsspeltmel
1 dl sesamfrø, blendet til fint mel
1 spsk olivenolie
½ dl vand
½ tsk salt

Derudover:
pisket æggehvide
½ spsk sesamfrø

Rør mel og blendede sesamfrø sammen med olie, vand og salt til en jævn dej. Læg den i en skål og lad dejen hvile i køleskabet i en halv time. Rul dejen tyndt ud – ca. 2 mm – og skær eller stik dejen ud til små sesamkiks. Læg dem på en bagepapirbeklædt bageplade, pensl dem med æggehvide og drys så sesamfrø på. Giv dem evt. et let tryk, så de klistrer bedre fast. Bag dine sesamkiks ved 200 grader i ca. 15 minutter.

Lad dem køle af, inden du lægger kiksene i en lufttæt boks.

Note: Små sprøde sesamkiks med tydelig sesamfrø-smag. De vil være gode til bløde og cremede oste – og gerne oste, der ikke er alt for milde. En mediumstærk rødkitsost for eksempel.

Græskarbrød med kaffe og kanel

græskarbrød, brød, kage, hvedemel, honning, kanel, ingefær, nelliker, græskar, kaffepulver, bagepulverDa jeg ledte efter inspiration til månedens kaffe-benspænd, faldt jeg over et græskarbrød med kaffe på hjemmesiden Emma’s Little Kitchen. Det kunne jeg simpelthen ikke stå for, så bagte jeg i weekenden. Jeg justerede på krydderierne og fandt senere ud af, at brødet er ret blødt, så jeg har tilføjet lidt mere hvedemel i nedenstående opskrift. Derudover har jeg også nedjusteret mængden af honning, for dette græskarbrød er forholdsvist sødt. Jeg vil derfor også anbefale at spise det, som det er (evt. med smør på) eller med en skive ost. Det egner sig ikke til leverpostejsmadder 🙂

Græskarbrød med kaffe og kanel

1½ dl rapsolie
1½ dl honning
4 æg
5 dl græskarpuré (600 g hokkaido græskar + vand)
2 tsk vaniljepulver
½ tsk salt
2 spsk kanel
1 tsk knust nellike
1 tsk knust ingefær
3 spsk instant kaffepulver
6 dl hvedemel
2 spsk bagepulver

Pisk olie, honning og æg sammen. Pisk derefter græskapure i, inden du tilsætter krydderierne samt kaffepulver. Rør det grundigt sammen og tilsæt så hvedemel og bagepulver. Pisk indtil dejen er ensartet og hæld det derefter i en smurt rugbrødsform. Bag dit græskarbrød ved 160 grader i ca. en time. Prik brødet med en tynd træpind for at tjekke, om det er gennembagt.

Lad dit græskarbrød køle helt af, inden du skærer det i skiver.

Note: Sødmefuldt og dejlig krydret græskarbrød, som vil passe rigtig godt til et ostebord. Nu kan jeg godt lide krydderier, så jeg kunne godt finde på at skrue endnu mere op for nelliker og ingefær en anden gang. Man kan godt fornemme kaffen i dette græskarbrød, men det er ikke specielt dominerende. Kaffen giver dog noget dybde, og dens bitterhed er med til at dæmpe sødmen lidt.

Naanbrød bagt på panden

naanbrød, brød, indisk, hvedemel, durummel, gær, smør, rørsukker, yoghurt naturel, sesamfrøJeg kan jo ikke have et indisk mad-benspænd uden at lave naanbrød! Sådan er det bare! Og nu elsker jeg naanbrød, så det er jo også en perfekt undskyldning for at eksperimentere med dette herlige indiske brød.

Jeg så en opskrift på naanbrød hos The Guardian, som jeg fiflede videre med. Jeg brugte frisk gær (i stedet for tørret gær, som jeg tror, de brugte) samt udskiftede noget af hvedemelet med durummel.

Naanbrød
6 stk.

12 g gær
1 tsk rørsukker
1½ dl lunkent vand
2 dl durummel
3 dl hvedemel
1 tsk salt
2 spsk yoghurt naturel
2 spsk smeltet ghee* (klaret smør)

Derudover:
ekstra ghee til pensling
sorte eller lyse sesamfrø

*du laver ghee ved at smelte smør forsigtigt – det må ikke koge. Det smeltede smør skiller sig i en klar og en grumset del, og det er det klarede smør, der kaldes ghee

Hæld en halv dl vand i en skål sammen med gæren. Rør godt rundt og lad det hvile et minuts tid. Rør yoghurten og det smeltede ghee i og derefter de to slags mel sammen med saltet. Tilsæt vandet og ælt dejen grundigt. Læg et fugtigt viskestykke over skålen og lad dejen hæve i 1½-2 timer.

Vip dejen ud på et meldrysset bord og del den i seks lige store klumper. Varm en pande op på komfuret – den skal have en høj temperatur, men ikke være på max varme. Tryk en dejklump helt flad – brug evt. en kagerulle, hvis det skal gå hurtigt – og bag derefter dit naanbrød på panden. Det skal vendes, når brødet begynder at boble op. Vend brødet nogle gange, indtil det er brunet godt på begge sider. Tag brødet af og pensl det med ghee og drys det med sesamfrø. Bag resten af dine naanbrød på samme måde.

Note: Mmmm! Friskbagte naanbrød er altså skønt – især hvis du pensler dem med ghee. Naanbrød er bedst samme dag, de er bagt, men de kan selvfølgelig fryses.