Stenalderbrød

stenalderbrød, palæobrød, brød, rugbrød, kernebrød, solsikkekerner, hørfrø, peanuts, sesamfrø, mandler, æg, græskarkernerStenalderbrød – eller palæobrød? Dette brød, der er fyldt med nødder, kerner og frø, har været ret populært de senere år og er især blevet nydt af dem, der følger palæo-levestilen… også selvom frø måske strengt taget ikke er palæo. Det bliver samtidig også sidste opskrift i forbindelse med nødde-benspændet. I morgen afslører jeg benspændet for november måned.

Stenalderbrødet findes i en lang række versioner, og det er også ret let at lave sin egen version. Jeg skelede til en udgave, jeg fandt på Jensens Madblog, men sammensatte brødet ud fra en masse rester af nødder og kerner. Du kan sagtens lave udskiftninger i nedenstående og for eksempel bruge hasselnødder i stedet for mandler, så længe du blot holder nogenlunde fast i blandingsforholdene.

Stenalderbrød

2 dl solsikkekerner
2 dl mandler
2 dl græskarkerner
2 dl saltede peanuts
3 dl hørfrø
1 dl sesamfrø
5 æg
½ dl rapsolie
½ dl vand
½ tsk salt

Rør alle ingredienserne sammen. Hæld det i en rugbrødsform – jeg brugte en ret stor rugbrødsform, så brødet blev ikke så højt – og bag det ved 160 grader i 50-60 minutter.

Lad brødet køle af og lad det stå til dagen efter, inden du skærer det ud.

Note: Det er skønt med alle de frø og kerner, der er i dette stenalderbrød. Jeg savner dog lidt maltsmagen fra rugbrød, så skal jeg lave brødet igen på et tidspunkt, overvejer jeg dels at tilsætte lidt maltmel (men så er det ikke længere palæo…) samt blende sesamfrø og hørfrø, så det vil holde endnu bedre sammen på brødet. Eller måske tilsætte lidt krydderier? Mulighederne er mange!

stenalderbrød, palæobrød, brød, rugbrød, kernebrød, solsikkekerner, hørfrø, peanuts, sesamfrø, mandler, æg, græskarkerner

LCHF-brød bagt i mikroovn

lchf-brød, brød, lchf, æg, olivenolie, fiberHUSK, sesamfrø, timian, svampestuvning, kantareller, tragt-kantareller, svampe, fløde, smørDa vi var på svampetur i weekenden, fik vi samlet en del tragt-kantareller, så de skulle selvfølgelig indgå i madlavningen. Her var det meget fristende at lave en simpel svampestuvning, men så skulle jeg også have fat i noget brød… og det kunne jeg da bage i mikroovnen?

I forbindelse med mit mikroovns-benspænd spurgte Ravfood, om ikke jeg ville lave en udgave af et LCHF-brød, hun havde blogget om, og den udfordring tog jeg straks op. I hendes udgave bruger hun kartoffelfibre (kan købes i helsekostbutikker), men det havde jeg ikke, så jeg erstattede det med hjemmelavet sesammel samt lidt fiberHUSK til at suge væden i brødet. Samtidig krydrede jeg brødet med timian for at give det lidt ekstra smag.

lchf-brød, brød, lchf, æg, olivenolie, fiberHUSK, sesamfrø, timianLCHF-brød bagt i mikroovn

1 æg
1 spsk olivenolie
½ spsk fiberHUSK
3½ spsk sesamfrø
½-1 tsk bagepulver
½ tsk salt
1 tsk timian

Pisk æg og olivenolie sammen. Blend sesamfrøene i en minihakker (eller noget andet, der kan male dem til sesammel). Rør sesammelet i æggeblandingen sammen med bagepulver, fiberHUSK, salt og timian. Fordel dejen i et lille oliesmurt fad, som du evt. har lagt en stribe bagepapir i først. Jeg brugte et fad på ca. 8 x 18 cm.

Sæt fadet i mikroovnen og bag brødet i ca. 1½ minut ved 900 W. Tag brødet ud og lad det hvile et minut eller to, inden du fordeler svampestuvning – eller pålæg – ud over brødet.

Note: Meget simpel og let måde at lave et hurtigt LCHF-brød på. Hvis du ikke er til LCHF, så kan brødet sandsynligvis også bages med hvedemel, men her kender jeg desværre ikke blandingsforholdene.

Svampestuvningen er i øvrigt meget let at lave. Tag ca. 150 g tragt-kantareller. Rens dem. Smelt en god klat smør på en pande og steg svampene ved mediumvarme. Når er de bløde og møre, hælder du 1 dl fløde i og lader det koge ind, indtil væsken er halveret. Smag til med salt, peber og lidt timian. Skær LCHF-brødet over på midten og top de to stykker brød med svampestuvning. Tadaaa – forret til to personer!

lchf-brød, brød, lchf, æg, olivenolie, fiberHUSK, sesamfrø, timian

Rugbrød med hasselnødder og lakridsrod

rugbrød, brød, hvedemel, rugmel, surdej, salt, knækkede hvedekerner, sorte sesamfrø, lakridsrodspulver, maltmel, hvidtøl, øl, sirup, mørk sirup, havregrynDet er efterhånden længe siden, jeg sidst har bagt rugbrød, så som afslutning på madpakke-benspændet får I her opskriften på et godt, solidt hjemmebagt rugbrød med masser af kerner og nødder.

Rugbrød med hasselnødder og lakridsrod
24-28 skiver

8 dl lunkent vand
3 dl hvidtøl
½ dl mørk sirup
5 spsk surdej
3 tsk groft salt med top
1 dl sorte sesamfrø
1 dl hasselnødder
500 gram knækkede hvedekerner
40 gram brændt maltmel
2 spsk lakridsrodspulver
200 gram havregryn
350 g hvedemel
400 gram rugmel

Bland vand, øl, sirup og surdej i en røremaskine. Tilsæt derefter de tørre ingredienser lidt ad gangen og lad maskinen køre ti minutter. Derefter lægger du et fugtigt viskestykke over skålen og lader dejen stå i køleskabet i 24 timer. Dejen puttes i en stor rugbrødsform, prikkes adskillelige gange med en lang, tynd træpind og sættes i en forvarmet ovn, hvor den skal bage i 2-2½ time ved 170 grader. Brug gerne et stegetermometer til at tjekke, om rugbrødet har fået nok. Det skal have en kernetemperatur på 97 grader.

Vip rugbrødet ud af formen og lad det afkøle på en bagerist. Skær det i skiver næste dag.

Note: Godt, mørkt og fyldigt brød. Hvedekernerne giver lidt ekstra at tygge i – er du ikke så vild med det, kan du lægge hvedekernerne i blød i nogle timer inden, at du skal røre dejen sammen, så de bliver mere saftige. Tilføj i så fald 50 g ekstra hvedemel til opskriften.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grove tortillas med fyld

tortillas, mexicansk, brød, pandekager, hvedemel, fuldkornshvedemel, emmermel, olivenolieSidste år havde jeg blandt andet et mexicansk benspænd (hvilket i øvrigt var et af mine yndlings-benspænd sidste år), og her opdagede jeg, hvor let det er selv at lave tortillas. De er jo oplagte at bruge i madpakker, så jeg bagte en god stabel – denne gang i en grov udgave.

tortillas, mexicansk, brød, pandekager, hvedemel, fuldkornshvedemel, emmermel, olivenolieGrove tortillas
12 stk.

6 dl vand
1 tsk salt
2 spsk olivenolie
3 dl fuldkornshvedemel
3 dl emmermel
5-6 dl hvedemel

Rør vand, salt og olivenolie sammen og tilsæt derefter fuldkornshvedemel og emmermel. Rør rundt og tilsæt derefter hvedemel, indtil du får en smidig dej, som du deler i 12 lige store stykker. Rul hver dejklump tyndt ud med en kagerulle, så tortillaen er på størrelse med din største stegepande.

Bag dine tortillas én ad gangen på en stegepande – evt. penslet med lidt olivenolie.

tortillas, mexicansk, brød, pandekager, hvedemel, fuldkornshvedemel, emmermel, olivenolieDerefter skal tortillaen blot fyldes med gode sager. Jeg vil anbefale, at du smører den med lidt flødeost – ikke kun pga. smagen, men fordi flødeosten kan være med til at beskytte tortillaen mod at blive blød og ‘svuppet’, hvis dit fyld er ret fugtigt. Hvis fyldet ikke er så fugtigt, kan du evt. overveje at smøre tortillaen med en god pesto – for eksempel en basilikumpesto eller grønkålspesto.

Min tortilla blev fyldt med pulled pork, som vi havde lavet på grillen dagen før (se min opskrift på pulled pork i ovn, hvis du ikke har en grill, der kan holde temperaturen konstant i 16-21 timer) samt en simpel coleslaw, hvor mayonnaisen var erstattet med creme fraiche.

Kan den spises med én hånd? – Ja.
Skal den opbevares på køl? – Ja, i dette tilfælde. Kommer an på fyldet.
Kan den laves dagen før? – Ja.

Pirogger med oksekød og feta

pirogger, madbrød, frokost, hvedemel, fuldkornshvedemel, gær, rapsolie, mælk, oksekød, hakket oksekød, feta, peberfrugter, hvidløg, æg, løg, oreganoI fredags fik jeg brug for et par madpakker, for der susede gemalen og jeg til Bornholm, hvor vi tilbragte noget af weekenden. Jeg besluttede mig derfor for at genoplive en klassiker fra min barndom – piroggen! Piroggen er et madbrød, der oprindeligt stammer fra Rusland. Den består af dej, der svøbes om kødfyld (ofte hakket kød eller fisk rørt sammen med krydderier og evt. grøntsager). Piroggen er russernes svar på restemad, så den passer godt til tidens Stop-Spild-af-Mad ånd. Jeg havde dog ingen rester den dag, så jeg lavede noget oksekødsfyld fra bunden.

Jeg kunne desværre ikke finde min gode gamle opskrift på pirogger, så jeg skelede lidt til Arlas udgave, men lavede dog en fuldkornsversion af dejen samt lavede mit helt eget fyld.

Pirogger med oksekød og feta
8 store pirogger – eller 16 små

Dej:
100 g smør
3 dl mælk
25 g gær
1 tsk salt
3 æg
5 dl fuldkornshvedemel
6-7 dl hvedemel

Fyld:
1 løg, finthakket
2-3 spsk smør
500 g hakket oksekød
1 peberfrugt, finthakket
100-150 g feta
1 dl frisk oregano
2 fed hvidløg
salt og peber

1 æg til pensling

Varm langsomt smør og mælk op i en gryde, indtil smørret er smeltet. Lad det afkøle, indtil det er håndvarmt og rør derefter gæren ud i den lune smørmælk. Rør salt, æg og fuldkornshvedemel i. Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt og ælt den til en blød, sammenhængende dej. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse – det tager ca. en time afhængig af hvor varmt køkkenet er.

Mens dejen hæver, svitser du løg og hvidløg i smør i en gryde. Tilsæt kødet og gennemsteg det. Tilsæt peberfrugter, oregano og feta og lad det simre i 5-10 minutter. Smag til med salt og peber og tag gryden af komfuret.

Læg dejen på et meldrysset bord og rul den ud som en pølse. Del dejen i 8 eller 16 lige store stykker (afhængig af om du vil lave store eller små pirogger). Rul hvert dejstykke ud som en flad oval og kom et par spiseskefulde af fyldet på den ene halvdel af den ovale dej. Dup kantne af dejen med lidt sammenpisket og og fold den anden del af ovalen over fyldet. Tryk kanten af dejen sammen med med en gaffel og læg piroggerne på en bageplade med bagepapir. Lad piroggerne hæve ca. 10 minutter på pladen, mens ovnen varmer op. Pensl piroggerne med sammenpisket æg, og bag piroggerne midt i ovnen ved 250 grader i ca. 15 minutter.

Note: En rigtig fin og praktisk måde at lave madpakker på. Pirogger er også gode til udflugter eller blot som almindelig frokost, når du er hjemme. Fyldet kan selvfølgelig varieres, så du tilpasse det til din egen smag og/eller hvad du nu lige har på lager.

Kan den spises med én hånd? – Ja
Skal den opbevares på køl? – Helst*
Kan den laves dagen før? – Ja

*Jeg ville godt turde tage en pirog med i tasken, hvis den kun skal ligge der i 3-4 timer, men som udgangspunkt vil jeg anbefale at putte den i køleskab. Alternativt kan du fryse piroggerne ned og derefter tage en frossen pirog med i tasken om morgenen. Den har dog brug for 5 timer til at tø ordentligt op.

Kernerugbrød med solsikkekerner

rugbrød, solsikkebrød, brød, hvedemel, gær, hvidtøl, knækkede hvedekerner, rugmel, solsikkekerner, maltmel, brødDet er ikke så længe siden, jeg bagte et af disse rugbrød, men derefter glemte jeg at pusle om surdejen, så den led desværre en stille død. Jeg måtte derfor ty til et af de hurtige rugbrød lavet på gær, da jeg atter havde lyst til at bage rugbrød. Jeg valgte dog at lave en række mindre ændringer, og det kom der denne saftige kernebasse ud af.

Rugbrød med solsikkekerner
1 stk.

2 dl knækkede hvedekerner
5 dl creme fraiche 9% eller 18%
2 dl hvidtøl eller anden mørk, sød øl
25 g gær
100 g solsikkekerner
2 tsk salt
15 g maltmel
200 g rugmel
225 g hvedemel

Pynt: solsikkekerner

Læg de knækkede hvedekerner i blød i vand mindst et halvt døgn før, at du vil bage brødet.

Hæld creme fraiche og hvidtøl i en skål og rør gæren ud i det. Rør hvedekernerne og solsikkekernerne i og tilsæt derefter maltmel, rugmel og salt. Rør godt rundt, inden du tilsætter hvedemelet. Hæld den fugtige dej i en oliesmurt bageform. Drys eventuelt brødet med solsikkekerner, inden du bager rugbrødet ved 175 grader i 1½-2 timer. Stik i det med en tynd træpind for at tjekke, hvornår det er gennembagt. Når dejen ikke længere hænger ved pinden, og brødet føles fast, når man trykker let på det, er det færdigt. Tag brødet ud af ovnen og lad det køle lidt af, inden brødet vippes ud af brødformen. Lad det køle helt af, inden du skærer det i skiver.

rugbrød, solsikkebrød, brød, hvedemel, gær, hvidtøl, knækkede hvedekerner, rugmel, solsikkekerner, maltmel, brød

Glimt fra en sommerferie

wienersnitzel, svinekød, grill, grillspyd, spidskålssalat, dressing, sommermad

Jeg er godt i gang med at holde sommerferie, og med det fantastiske vejr, vi har haft den sidste uges tid, så har jeg været ekstra glad for, at jeg har is-tema i denne måned.

Vi får dog også spist andet, men det er ret simpel mad, der kommer på bordet for tiden, for jeg orker ikke at stå lang tid i køkkenet i denne varme. I stedet griller vi en del, og den anden dag fik vi for eksempel schnitzler, der blev serveret sammen med grøntsagsspyd, spidskålssalat og en dressing på græsk yoghurt, rygeost og hvidløg.

grillkylling, grillet kylling, kylling, grill, bbqKylling er en af vores yndlings-grillretter. Denne gang blev Løgismose-kyllingen smurt med en sød og stærk bqq-sauce, som vi købte i New York. Mmm!

grillet skrubbe, grill, blomkål, blomkålssalat

Da vi var på torvet i lørdags, smuttede vi forbi en af fiskeboderne og købte et par skrubber med hjem, og de blev smidt på grillen samme aften og derefter serveret sammen med pickles og blomkålssalat.

squashPå selvsamme torvedag købte jeg også bær og grøntsager – blandt andet disse tre store squash, der kostede 20 kr i alt. Skeen, der ligger ved siden af, er en stor spiseske… jo, det er et godt køb :)

rugbrød, brød, kernebrød, bagværk, kerner De første dage har vi primært fået rugbrødsmadder til frokost – enten med ovenstående, der er et hurtigt kernerugbrød, eller LCHF-kernebrødet med sesamfrø og hørfrø.

laksemad, varmrøget laks, laksecreme, skyr, smørrebrød, pålæg

Vi købte varmrøget laks i fiskeboden til torvedag og lavede denne ultrasimple laksesalat ved at røre laksen med skyr og smage til med salt og citronsaft.

pølsemad, spegepølse, radisecreme, creme, radisetopping, rygeost. skyr, smørrebrød, pålæg

Jeg havde også en håndfuld radiser, som jeg skar i små stykker og blandede med rygeost, skyr og mayonnaise, og så kunne det bruges som topping på en pølsemad.

øl, Fanø Vestkyst, dansk øl

… nåja, og så er det jo ferie, så der er også plads til at dele en øl til frokosten :-)

krebsehalesalat, krebsehaler, Gilleleje

Der har også være tid til et par udflugter – blandt andet til Gilleleje, hvor gemalen og jeg spiste frokost en dag. Vi købte en portion krebsehalesalat hos en af fiskehandlerne og smurte et par madder, som vi spiste nede ved havnen.

fiskefrikadelle, frikadelle, fisk, GillelejeNåja, og en fiskefrikadellemad blev det også til – med remo selvfølgelig!

Malerklemmen, DyndetJeg har også været forbi Malerklemmen – et hyggeligt lille traktørsted på Midtsjælland, som serverer udmærkede frokostanretninger. Jeg savnede lidt mere grønt på tallerkenen, men ellers var det udmærket til prisen, og både service og omgivelserne er helt i top.

Dyndet… og så skulle man da være et skarn, hvis man ikke gik sig en tur i området bagefter, for her er rigtig smukt. Der var flere, der soppede rundt i vandet, da jeg gik tur ved søen.

isterninger med blomsterSå er det selvfølgelig heller ikke alle is-projekter, der er usunde… jeg har blandt andet moret mig med at putte blomster i isterningerne…

vin, vine, rødvin, hvidvin, rosévin… og så har vi også smagt på lidt Rhône-vin, som jeg vil fortælle lidt mere om en anden dag.