Hjemmelavet toastbrød

hjemmelavet toastbrød, brød, toast, sandwichbrød, hvedemel, fuldkornshvedemel, gær, creme fraiche, sirup, smørDet er jo oplagt at bage brød i forbindelse med mit benspænd om hjemmelavede færdigprodukter, så sidste weekend kastede jeg mig over projektet: Hjemmelavet toastbrød.

Jeg fandt min opskrift på groft sandwichbrød frem og justerede den. Jeg kunne ikke dy mig og brugte lidt fuldkornshvedemel (da det giver lidt mere smag til brødet), men du kan naturligvis sagtens bage et hjemmelavet toastbrød kun på almindeligt hvedemel. Jeg havde ikke mælk på lager, så jeg brugte lidt mere vand samt udskiftede noget af mælken med creme fraiche. Sidst men ikke mindst skar jeg ned på gærmængden – så skal det blot hæve i lidt længere tid.

Hjemmelavet toastbrød

600 g hvedemel
150 g fuldkornshvedemel
50 g gær
5 dl vand
1 dl creme fraiche
1 spsk salt
1 spsk sirup
25 g smeltet smør

Hæld vand og creme fraiche i en skål og udrør gæren i det. Rør resten af ingredienserne i og ælt dejen til en ensartet og blød masse. Lad den hæve i ½-1time under et fugtigt klæde, indtil dejen fylder dobbelt så meget i skålen. Hæld derefter dejen i en stor rugbrødsform – hvis dette ikke er en slip-let-form, så husk at smøre formen inden – og lad dejen efterhæve i en halv time, inden du bager den ved 200 grader i ca. en halv time. Lad brødet køle helt af, inden du skærer det i skiver.

Note: Hjemmelavet toastbrød er – i hvert fald denne udgave – lidt tungere og mere saftigt end købe-toastbrød. Du kan eksperimentere med melsammensætningen, hvis du ønsker en grovere udgave.

Nu kan du selvfølgelig ’bare’ bruge hjemmelavet toastbrød til sandwiches (tjek mine tips til gode sandwiches), men hvad med at forkæle familien med Croque Madame næste weekend? Eller lave en smørrebrødstærte, næste gang du får frokostgæster?

Grove sesamkiks

sesamkiks, kiks, olivenolie, sesamfrø, speltmelJeg starter månedens benspænd med et let projekt – nemlig hjemmelavede sesamkiks. Selvom kiks og knækbrød er lette at lave selv, så er det en af de ting, jeg godt kan finde på at købe i stedet for at lave selv.

Jeg tog udgangspunkt i de peberkiks, jeg før har blogget om, da jeg eksperimenterede i køkkenet.

Grove sesamkiks
ca. 20 små kiks

1 dl fuldkornsspeltmel
1 dl sesamfrø, blendet til fint mel
1 spsk olivenolie
½ dl vand
½ tsk salt

Derudover:
pisket æggehvide
½ spsk sesamfrø

Rør mel og blendede sesamfrø sammen med olie, vand og salt til en jævn dej. Læg den i en skål og lad dejen hvile i køleskabet i en halv time. Rul dejen tyndt ud – ca. 2 mm – og skær eller stik dejen ud til små sesamkiks. Læg dem på en bagepapirbeklædt bageplade, pensl dem med æggehvide og drys så sesamfrø på. Giv dem evt. et let tryk, så de klistrer bedre fast. Bag dine sesamkiks ved 200 grader i ca. 15 minutter.

Lad dem køle af, inden du lægger kiksene i en lufttæt boks.

Note: Små sprøde sesamkiks med tydelig sesamfrø-smag. De vil være gode til bløde og cremede oste – og gerne oste, der ikke er alt for milde. En mediumstærk rødkitsost for eksempel.

Græskarbrød med kaffe og kanel

græskarbrød, brød, kage, hvedemel, honning, kanel, ingefær, nelliker, græskar, kaffepulver, bagepulverDa jeg ledte efter inspiration til månedens kaffe-benspænd, faldt jeg over et græskarbrød med kaffe på hjemmesiden Emma’s Little Kitchen. Det kunne jeg simpelthen ikke stå for, så bagte jeg i weekenden. Jeg justerede på krydderierne og fandt senere ud af, at brødet er ret blødt, så jeg har tilføjet lidt mere hvedemel i nedenstående opskrift. Derudover har jeg også nedjusteret mængden af honning, for dette græskarbrød er forholdsvist sødt. Jeg vil derfor også anbefale at spise det, som det er (evt. med smør på) eller med en skive ost. Det egner sig ikke til leverpostejsmadder 🙂

Græskarbrød med kaffe og kanel

1½ dl rapsolie
1½ dl honning
4 æg
5 dl græskarpuré (600 g hokkaido græskar + vand)
2 tsk vaniljepulver
½ tsk salt
2 spsk kanel
1 tsk knust nellike
1 tsk knust ingefær
3 spsk instant kaffepulver
6 dl hvedemel
2 spsk bagepulver

Pisk olie, honning og æg sammen. Pisk derefter græskapure i, inden du tilsætter krydderierne samt kaffepulver. Rør det grundigt sammen og tilsæt så hvedemel og bagepulver. Pisk indtil dejen er ensartet og hæld det derefter i en smurt rugbrødsform. Bag dit græskarbrød ved 160 grader i ca. en time. Prik brødet med en tynd træpind for at tjekke, om det er gennembagt.

Lad dit græskarbrød køle helt af, inden du skærer det i skiver.

Note: Sødmefuldt og dejlig krydret græskarbrød, som vil passe rigtig godt til et ostebord. Nu kan jeg godt lide krydderier, så jeg kunne godt finde på at skrue endnu mere op for nelliker og ingefær en anden gang. Man kan godt fornemme kaffen i dette græskarbrød, men det er ikke specielt dominerende. Kaffen giver dog noget dybde, og dens bitterhed er med til at dæmpe sødmen lidt.

Naanbrød bagt på panden

naanbrød, brød, indisk, hvedemel, durummel, gær, smør, rørsukker, yoghurt naturel, sesamfrøJeg kan jo ikke have et indisk mad-benspænd uden at lave naanbrød! Sådan er det bare! Og nu elsker jeg naanbrød, så det er jo også en perfekt undskyldning for at eksperimentere med dette herlige indiske brød.

Jeg så en opskrift på naanbrød hos The Guardian, som jeg fiflede videre med. Jeg brugte frisk gær (i stedet for tørret gær, som jeg tror, de brugte) samt udskiftede noget af hvedemelet med durummel.

Naanbrød
6 stk.

12 g gær
1 tsk rørsukker
1½ dl lunkent vand
2 dl durummel
3 dl hvedemel
1 tsk salt
2 spsk yoghurt naturel
2 spsk smeltet ghee* (klaret smør)

Derudover:
ekstra ghee til pensling
sorte eller lyse sesamfrø

*du laver ghee ved at smelte smør forsigtigt – det må ikke koge. Det smeltede smør skiller sig i en klar og en grumset del, og det er det klarede smør, der kaldes ghee

Hæld en halv dl vand i en skål sammen med gæren. Rør godt rundt og lad det hvile et minuts tid. Rør yoghurten og det smeltede ghee i og derefter de to slags mel sammen med saltet. Tilsæt vandet og ælt dejen grundigt. Læg et fugtigt viskestykke over skålen og lad dejen hæve i 1½-2 timer.

Vip dejen ud på et meldrysset bord og del den i seks lige store klumper. Varm en pande op på komfuret – den skal have en høj temperatur, men ikke være på max varme. Tryk en dejklump helt flad – brug evt. en kagerulle, hvis det skal gå hurtigt – og bag derefter dit naanbrød på panden. Det skal vendes, når brødet begynder at boble op. Vend brødet nogle gange, indtil det er brunet godt på begge sider. Tag brødet af og pensl det med ghee og drys det med sesamfrø. Bag resten af dine naanbrød på samme måde.

Note: Mmmm! Friskbagte naanbrød er altså skønt – især hvis du pensler dem med ghee. Naanbrød er bedst samme dag, de er bagt, men de kan selvfølgelig fryses.

Foccacia med tomater

foccacia med tomater, brød, madbrød, italiensk, tomatbrød, durummel, hvedemel, tomater, olivenolie, oreganoI min spontane glæde over alle de lækre sommergrøntsager, som nu vælter frem i butikkerne, kom jeg for nylig til at købe en stor mængde tomater. De holder sig som regel ganske godt, men eftersom temperaturerne også har været 25-27 grader i et godt stykke tid efterhånden, så skulle tomaterne hurtigt have ben at gå på, og jeg besluttede mig derfor for at bage en omgang foccacia. Det blev til med en stor portion foccacia – helt præcist en hel bradepandefuld. Men så er der også lidt til fryseren, med mindre du gør som undertegnede og inviterede en masse frokostgæster.

Foccacia med tomater
1 bradepande

4 dl lunkent vand
25 g gær
3 dl durummel
4½-5 dl hvedemel Tipo 00
2 tsk salt
2 tsk rørsukker
2 spsk olivenolie

Topping:
250 g cherrytomater, halverede
3-4 spsk olivenolie
salt og peber
en håndfuld frisk oregano

Hæld vandet i en stor skål og rør gæren ud i den. Tilsæt derefter salt og olivenolie, inden du først rører durummel og rørsukker i og derefter hvedemel. Brug gerne Tipo 00, der er italiensk hvedemelstype, du kan få i de større supermarkeder. Almindeligt hvedemel kan dog også bruges. Ælt dejen godt, indtil den er smidig, og læg så et fugtigt viskestykke over. Lad den hæve til dobbeltstørrelse.

Vend dejen ud på en bagepapirbeklædt bradepande. Smør håndfladerne ind i lidt olie og træk så dejen ud, så den fylder hele bradepanden. Sørg for, at dejen er nogenlunde lige høj hele vejen rundt. Brug fingerspidserne til at prikke fordybningerne i dejen. Pensl godt med olivenolie på og fordel så de halverede tomater ud over dejen. Drys salt, peber og oregano over.

Lad din foccacia efterhæve i 15-30 minutter, inden du bager den ved 200 grader i ca. 30 minutter, indtil den er gylden.

Du kan spise foccacia, som den er, men du kan også bruge den som tilbehør – for eksempel til grøntsagssupper eller som en del af en sommerbuffet.

Note: Dejligt saftigt madbrød. Foccacia findes i mange forskellige udgaver – blandt andet med rosmarin og kød – så er du ikke så meget til tomater, kan du sagtens bruge en anden topping.