Trefarvet fletbrød

trefarvet fletbrød, brød, hvedemel, gær, gurkemeje, spinat, creme fraicheJeg har desværre ikke nået så mange forskellige retter i forbindelse med mit pyntet mad-benspænd, men jeg nåede da blandt andet at lave dette festlige brød – nemlig trefarvet fletbrød. Jeg synes, at man kan gøre meget for at pimpe bagværket op, og her kan brød godt være lidt overset. Men man kan flette og forme det på alskens måder, ligesom man også kan give det en flot farve ved at bruge forskellige smagsgivere. Har for eksempel tidligere lavet rødbedeboller.


Trefarvet fletbrød

20-25 g gær
3½ dl lunkent vand
1 dl crème fraiche
1½ tsk salt
2 spsk rapsolie
3 dl hvedemel
6-7 dl ølandshvedemel
100 g optøet spinat, let drænet
1 tsk gurkemeje
Rapsolie til pensling

Rør vand og creme fraiche sammen i en skål og rør gæren ud i det. Tilsæt salt, rapsolie og almindeligt hvedemel og rør godt rundt. Tilsæt 3 dl ølandshvedemel og del den flydende dej i tre portioner – den ene må gerne være lidt mindre end de andre, da den skal tilsættes spinaten. Spinatdejen æltes sammen med 1-2 dl mel, indtil du får en blød og ikke for fast dej. Tag en af de andre portioner og ælt gurkemeje samt ½-1 dl mel i, indtil den får samme bløde konsistens. Den sidste dejklump ælter du blot sammen med ½-1 dl mel. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse. Rul derefter hver dejklump ud til en pølse, der er lidt længere end en bageplade. Flet dejpølserne til et samlet brød og læg det på en bagepapirbeklædt bageplade. Pensl dit fletbrød med rapsolie og bag det i ovnen ved 210 grader i ca. 25 minutter.

Note: Det er nu festligt med et flerfarvet fletbrød! Jeg har holdt mig til nogle milde smagsgivere, så du kan bruge brødet til næsten alt (måske knapt så meget til morgenmad, men i hvert fald til sandwiches eller som tilbehør til suppe).

trefarvet fletbrød, brød, hvedemel, gær, gurkemeje, spinat, creme fraiche

Æblebrød med nødder

æblebrød, brød, morgenmad, brunch, hvedemel, gær, æbler, fuldkornsmel, rosiner, havregryn, rosinerDette æblebrød opstod i weekenden, da jeg skulle bruge en masse æbler. Det drysser med æbler for tiden – blandt andet fra naboens æbletræ, hvor en af grenene læner sig ind over vores have og truer med at knække af. Vi har derfor masser af umodne æbler på lager, da vi blev nødt til at plukke en del, så grenen ikke knækkede. Men hvad gør man så med dem? Jeg kogte en portion æblesaft, og så havde jeg en masse kogte æbler til overs. Nogle af dem brugte jeg som topping på morgenyoghurten, men jeg brugte også nogle af dem til dette saftige æblebrød, som egner sig fortrinligt som morgenmad. Du kan overveje at pimpe det yderligere med lidt kanel, hvis du gerne vil have lidt kraftigere og sødere smag.

Æblebrød med nødder

4 dl vand, håndvarmt
25 g gær
½ spsk salt
4 dl kogte æblestykker – for eksempel fra æblesaftproduktion
2 dl havregryn
1½ dl hakkede hasselnødder
1½ dl rosiner
2 dl fuldkornsmel
ca. 5½ dl hvedemel

Hæld vandet i en stor skål og rør gæren ud i det. Tilsæt salt, havregryn, æblestykker, nødder og rosiner og rør godt rundt. Tilsæt melet lidt efter lidt og rør grundigt med en grydeske. Dejen skal være ret blød og fugtig, så det kan anbefales at bruge ske i stedet for hænder, når dejen røres sammen. Dæk skålen med et fugtigt viskestykke og lad dejen hæve til dobbelt størrelse – det tager ca. en time. Vip dejen ud på en bagepapirbeklædt bageplade. Dyp håndfladerne i mel og brug dem til at trykke dejen ud – den vil fylde ca. tre-fjerdedele af bagepladen. Put dit æblebrød i ovnen ved 220 grader og bag det i ca. 20-25 minutter.

Spis dit æblebrød til morgenmad eller som en hurtig eftermiddagssnack.

Note: Lækkert blødt og saftigt æblebrød, som jeg nyder at bruge til en morgen-ostemad. Du kan evt. bruge müsli i stedet for havregryn/nødder/rosiner.

Saftigt spinatbrød

spinatbrød, brød, spinat, gær, havregryn, hvedemel, fuldkornshvedemel, creme fraicheI weekenden var det tid til at bage lidt igen, og det blev til dette saftige spinatbrød, da jeg havde brug for et brød til sandwiches. Af samme grund valgte jeg at lave et fladt, bredt spinatbrød, hvor jeg holdt lidt igen med melet – så var jeg nemlig også sikker på, at det ville blive dejligt saftigt.

Saftigt spinatbrød

25 g gær
2 dl creme fraiche
3 dl lunkent vand
½ spsk salt
3 dl havregryn
1 dl fuldkornshvedemel
300 g frossen spinat, optøet
7½ dl hvedemel

Rør creme fraiche og vand sammen i en skål og rør gæren ud i den. Rør dernæst salt, havregryn og fuldkornshvedemel i. Rør den optøede spinat og rør til sidst ca. 6½ hvedemel i dejen, indtil den samler sig. Dejen vil stadig være forholdsvis klæbrig. Dæk skålen med et fugtigt viskestykke og lad dejen hæve til dobbelt størrelse. Drys det resterende mel ud over dejen og dine fingre og tag forsigtigt dejen ud af skålen. Læg den over på en bagepapirbeklædt bageplade og form den til et bredt, fladt brød. Lad den efterhæve et kvarters tid, inden du bager dit spinatbrød ved 210 grader i ca. 25 minutter.

Det flade spinatbrød er perfekt til sandwiches men kan også bruges som tilbehør til supper eller grillmad.

Note: Et dejligt saftigt, grønt spinatbrød. Jeg elsker, at brødet er så fugtigt og lækkert – også dagen efter, at det er bagt. Her er spinaten god til at holde på fugtigheden.

Lækkert landgangsbrød med tre slags pålæg

landgangsbrød, brød, frokost, æg, pølse, leverpostej, mayonnaise, sennep, karse, rødløgI går spiste vi landsgangsbrød til frokost. Da jeg var barn i 80’erne, var jeg både betaget og mystificeret af landgangsbrød. På den ene side var det praktisk og hyggeligt at spise ét stykke brød med flere slags pålæg på – som en forlænget sandwich – og på den anden side betød det så også, at man ind imellem fik nogle mærkelige kombinationer. Jeg mindes at have besøgt en kammerat, og så fik vi landgangsbrød med tre slags pålæg, hvor den ene var pålægschokolade…! Det er altså en kende mærkeligt, hvis pålægget ved siden af er leverpostej eller spegepølse…

Men nu kan jeg heldigvis selv bestemme, så jeg besluttede mig for at lave et landgangsbrød, hvor pålægget gik fint sammen. Jeg ville dog stadig være tro mod de landsgangsbrød, jeg fik i 80’erne, så det var med til at definere hvilke slags, jeg skulle bruge. Men jeg brugte dog et par tricks til at få smagene til at matche bedre – blandt andet ved at finde en topping, der ville gå til alle tre slags pålæg. Det blev i dette tilfælde rødløg og karse. Derudover rørte jeg lidt mayonnaise og sød sennep sammen, som jeg kunne bruge som smørelse under æg og spegepølse. Jeg har mødt folk, der godt kan lide sennep oven på leverpostej, men det er jeg ikke til, så det undlod jeg.

Til dette lækre landgangsbrød skal du bruge
– et godt hjemmebagt flute. Jeg freestylede mit, men jeg kan anbefale denne opskrift på maltflutes (brug bare en mørk øl). Alternativt så køb et bredt hvidt flute hos bageren – evt. hos Føtex, som plejer at have ok flutes i bagerafdelingen
– kogt æg
– spegepølse
– leverpostej
– rødløg
– karse
– mayonnaise
– sød sennep

Skær et stykke flute, så det er ca. 20 cm langt. Flæk brødet. Tag den ene halvdel og smør den bagerste tredjedel med leverpostej. Rør lidt mayonnaise og sennep sammen (ca. 1:1) og smør det på de resterende to tredjedele. Læg spegepølse på den midterste tredjedel og æggeskiver på den forreste tredjedel. Har du lidt tilbage af sennepsblandingen, så smør lidt oven på æggene og spegepølsen. Pynt med tynde rødløgsringe og karse.

Note: Sådan et sprødt og saftigt landgangsbrød er stærkt undervurderet. Det var langt bedre end dem, jeg fik som barn, og jeg er allerede gået i tænkeboks mht. hvilken slags landgangsbrød, jeg skal lave næste gang.

Hjemmebagt pitabrød med skinke og grøntsager

pitabrød, brød, frokost, hvedemel, fuldkornshvedemel, gær, skinke, kål, ost, dressing, creme raiche, ketchup, paprika, worchestersauce, hvidløgNu er det tid til hjemmebagt pitabrød – det er nemlig langt bedre end det, du kan købe i supermarkedet!

Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg fik pitabrød i min barndom og ungdom, men det er godt nok ikke mange gange, jeg har fået det siden – og så har det primært været med kebab i. Pitabrødet er faktisk fra Mellemøsten, men som barn fik jeg primært pitabrød i en rigtig 80’er-version med skinke, ærter, tomater, salat og thousand island dressing.

Selvom jeg har 80’er-benspænd, så har jeg tilladt mig at modernisere denne udgave lidt, så den passer bedre med årstiden og mine smagsløg.

Men inden jeg når til fyldet, må jeg hellere først præsentere en opskrift på hjemmebagt pitabrød. Inspirationen har jeg fra ‘Gyldendals Bagebog’, men jeg valgte dog at udskifte noget af melet med fuldkornshvedemel samt tilsætte noget rapsolie.

pitabrød, brød, frokost, hvedemel, fuldkornshvedemel, gærHjemmebagt pitabrød
6 stk.

3 dl håndvarmt vand
25 g gær
1 tsk salt
2 spsk rapsolie
2 dl fuldkornshvedemel
5½ dl tipo 00 hvedemel

Hæld vandet i en stor skål og rør gæren ud i det. Tilsæt salt, olie og fuldkornshvedemel og rør det ud, inden du tilsætter hvedemelet lidt ad gangen, indtil du står med en blød og fugtig dej. Ælt den igennem og læg derefter et fugtigt klæde over dejen. Lad den hæve til dobbelt størrelse.

Tænd ovnen og sæt den på 250 grader. Del dejen i seks lige store stykker. Form dem som boller og tryk dem flade. Læg dem på en bagepapirbeklædt bageplade og læg klædet over. Lad dem efterhæve, mens ovnen varmer op. Når ovnen er varm nok, putter du pitabrødene i ovnen. Bag dem i 8-10 minutter og lad dem derefter køle af.

Der skal naturligvis også fyld i et hjemmebagt pitabrød, og her rørte jeg en thousand island dressing samt snittede lidt grøntsager og skinke.

Wannabe mild thousand island dressing

6 tsk creme fraiche 18%
5 tsk ketchup (Heinz)
et lille fed hvidløg, presset
1 tsk sød paprika
1 spsk worchestersauce
evt. en smule cayennepeber
godt med salt og peber

Rør ingredienserne godt sammen. Smag den til, så den passer til dine smagsløg.

Fyld i pitabrød:
– thousand island dressing
– fintstrimlet kinakål
– fintskåret skinke
– tynde rødløgsringe
– ost med jalapenos

Note: Jeg havde helt glemt, hvor godt hjemmebagt pitabrød smager! Det er mindst 100 gange bedre end det pap, man køber i supermarkederne. Og så var det ganske hyggeligt at bruge kinakål igen. Kålen tilføjer et frisk og sprødt pift til retten, men det er først og fremmest dressingen, skinken og osten, man kan smage.