Boghvedeboller

boghvedeboller, boller, brød, boghvede, gær, græsk yoghurt, fuldkornshvedemel, hvedemelDisse boghvedeboller havde jeg egentlig tænkt mig at bage i forbindelse med mit stop-spild-af-mad-benspænd. Her faldt jeg nemlig over en pose boghvede i skabet, som trængte til at blive brugt. Jeg nåede ikke at bage boghvedeboller i januar, men så kunne jeg jo meget passende bage dem her i februar – så kan det være, de får lov til at indgå i denne måneds mad med dej-benspænd. Måske til en spændende sandwich eller et morgenmadsprojekt? Hmm…

Boghvedeboller
ca. 15 boller

2 dl hel boghvede
10 g gær
4 dl håndvarmt vand
2 dl græsk yoghurt
1 spsk salt
1 spsk rørsukker
2 spsk rapsolie
2 dl fuldkornshvedemel
ca. 11 dl hvedemel

Hæld boghveden i en skål og tilsæt kogende vand. Lad boghveden trække i mindst en time – gerne lidt mere – inden du hælder det overskydende vand ud.

Rør gæren ud i vand i en stor skål. Rør derefter yoghurt og rapsolie i, inden du rører salt, sukker og fuldkornshvedemel i. Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt, mens du rører dejen sammen – enten med en grydeske eller i en røremaskine. Ælt dejen grundigt og dæk den derefter med et fugtigt viskestykke. Stil skålen et lunt sted og lad dejen hæve til dobbelt størrelse.

Vip dejen ud af skålen og form forsigtigt dine boghvedeboller – undgå gerne at ælte dejen igen, da du så beholder den luftighed, som hævningen allerede har givet. Stil bollerne på en bagepapirbeklædt bageplade og lad dem efterhæve et kvarters tid under det fugtige viskestykke, mens ovnen varmer op. Den skal indstilles på 225 grader. Bag dine boghvedeboller i ca. 25 minutter – de skal være gyldne og lyde hule, når man banker dem forsigtigt i bunden.

Note: Dejlige saftige boghvedeboller, hvor boghveden både giver lidt bid og sprødhed til brødet. En aldeles glimrende morgenmadsbolle eller sandwichbolle.

Cheddarboller

cheddarboller, osteboller, boller, ost, cheddar, hvedemel, yoghurt naturel, øl, sirup, fuldkornshvedemelI går bagte jeg cheddarboller. Opskriften opstod, som den ofte gør, når jeg bager boller – nemlig ud fra devisen ‘alt godt fra køleskabet’. Bollebagning er faktisk et af de områder, hvor jeg oftest dyrker Stop Spild af Mad. Jeg bager nemlig tit i forbindelse med, at jeg har en rest yoghurt, kærnemælk eller lignende syrligt mælkeprodukt, der snart skal bruges, og her er bollebagning oplagt. Syrlige mælkeprodukter giver nemlig ganske saftigt bagværk.

Navnet – cheddarboller – antyder jo, at jeg havde en rest cheddar, men jeg havde såmænd også noget yoghurt samt en øl, gemalen og jeg delte til frokost, men som ingen af os brød os om. I bolledejen med den.

Cheddarboller
ca. 10 store boller

5 dl yoghurt naturel
2 dl øl (kan udskiftes med vand)
25 g gær
1 spsk salt
2 spsk sirup
2 spsk olivenolie
200 g cheddar, fintrevet
2 dl fuldkornshvedemel
6½-7 dl hvedemel

Tag yoghurt og øl ud af køleskabet ½-1 time før, at du skal bruge det. Hæld det derefter i en skål og smuldr gæren i det, inden du rører det sammen. Tilsæt salt, sirup, olivenolie og fuldkornshvedemel. Rør det sammen og tilsæt cheddar – gem dog gerne en håndfuld, som du kan drysse på dine cheddarboller inden bagningen. Rør cheddaren grundigt sammen med dejen og tilsæt løbende hvedemel. Ælt dejen grundigt – enten med en grydeske, med fingrene eller i en røremaskine – og læg derefter et fugtigt viskestykke over skålen. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse.

Tag forsigtigt en lille håndfuld dej op af skålen og form den til en bolle (nej, dejen skal ikke æltes igen). Sæt bollen på en bagepapirbeklædt bageplade og fortsæt sådan, indtil du har brugt al dejen. Lad dine cheddarboller efterhæve 20-30 minutter under det fugtige viskestykke.

Drys dine cheddarboller med revet cheddar, inden de skal i ovnen. Jeg smurte dem forsigtigt med en æggeblomme, jeg havde i overskud, inden jeg dryssede ost på, men det behøver du ikke. Sæt dem i ovnen ved 200 grader og bag dem i 25-35 minutter.

Disse cheddarboller er særdeles velegnede som sandwichboller til frokost eller som burgerboller til aftensmad.

Note: Supersaftige cheddarboller med diskret smag af cheddar. Du kan også vælge at rive cheddaren i tykkere strimler (eller evt. hakke den i små stykker), så bollerne i stedet gemmer små stykker af ost – en herlig lille smagoverraskelse, når man spiser bollerne.

Ymerboller med valnødder og rosiner

ymerboller, boller, kærnemælk, gær, valnødder, rosiner, kanel, hvedemel, ølandshvedemel, sirupNødder er oplagte at putte i bagværk, så da jeg indså, at det var alt for længe siden, jeg havde eksperimenteret mig frem til en ny bolleopskrift, måtte jeg selvfølgelig inddrage nødder i bagningen. Det passer også godt ind i månedens nødde-benspænd.

Jeg putter næsten altid yoghurt, ymer eller kærnemælk i dejen, når jeg bager boller. Det gør, at bollerne har lettere ved at holde sig friske og saftige i flere dage, og så giver det også en lille smule syrlighed til smagen, hvilket jeg godt kan lide. I denne opskrift på ymerboller kan man dog ikke smage syrligheden så tydeligt, da jeg puttede ekstra sirup i, ligesom rosinerne selvfølgelig også er med til at gøre bollerne sødere i smagen.

Ymerboller med valnødder og rosiner
8 stk.

5 dl ymer
10-15 g gær
3 dl ølandshvedemel
1½ tsk kanel
1 tsk salt
3 spsk sirup
1 dl rosiner
1½ dl grofthakkede valnødder
ca. 3 dl hvedemel

Tag ymeren ud af køleskabet, hæld den i en stor skål og rør gæren ud i det. Tilsæt resten af ingredienserne i nævnte rækkefølge og rør undervejs. Slut af med at ælte dejen grundigt og stil den til hævning på køkkenbordet med et fugtigt viskestykke over skålen. Dejen skal hæve til ca. dobbelt størrelse. Vores køkken var ikke så lunt i går, så det tog 6 timer, før dejen var klar.

Brug en grydeske til at tage stykker af dejen, som du sætter på en bagepapirbeklædt bageplade. Form forsigtigt dejen til boller – du må ikke ælte dem, da du så slår luften ud af dem – og de må gerne se lidt rustikke ud. Lad dine ymerboller hæve videre på pladen, mens du tænder for ovnen og varmer den op, så den kommer op på 200 grader. Sæt bollerne i ovnen og lad dem bage, til de er gyldne – det tager ca. 25 minutter.

Note: Disse ymerboller er milde, saftige og sødmefulde morgenmadsboller. Kan anbefales, som de er – eller evt. kombineret med smør, ost og æblesmør – eller andre former for marmelade.
ymerboller, boller, morgenmad, ostemadder

Sliders med pulled pork og peanutbutter coleslaw

slider, sliders, burger, miniburger, burgerbolle, bolle, peanutbutter coleslaw, coleslaw, kålsalat, salat, hvidkål, gulerødder, mayonnaise, crème fraiche, peanutbutter, peanuts, æblecidereddikeI søndags serverede vi sliders med pulled pork, da vi havde gæster – i øvrigt samme gæster, der blev udsat for 7 Layered Dip. Sliders er små sandwiches – ofte i form af mini-hamburgere – men kan også dække andre former for burgere/sandwiches i mini-udgave. Jeg tænkte, at det kunne være sjovt at servere, når nu der var børn til stede – og så er mad i miniudgave jo per definition nuttet 🙂

Når nu månedens benspænd er texansk, så skal jeg selvfølgelig også lave røget og langtidsgrillet mad, og hvad er så mere oplagt end pulled pork? Inden vi købte den nye grill, lavede jeg pulled pork i ovnen, og det vil jeg også anbefale dig, hvis du ikke har en grill, der kan holde en konstant temperatur i 12-16 timer. Se opskriften på pulled pork i ovn.

Sidst men ikke mindst lavede jeg også en coleslaw, da det passer godt sammen med sliders med pulled pork. I stedet for at lave den traditionelle coleslaw forsøgte jeg mig med en ny variant denne gang, hvor jeg tilsatte peanutbutter og saltede peanuts – det syntes jeg passede til temaet 🙂

Jeg vil gætte på, at de fleste mennesker kan blive mætte af 3-5 af disse sliders med pulled pork. Jeg har vist størrelsesforhold ift. en slider længere nede i blogindlægget.

pulled pork, simremad, grill, nakkefilet, svinekød, sød paprika, røget paprika, chilipulver, chili, cayennepeber, ketchup, æblecidereddike, øleddike, riseddike, mørk sirup, hvidløgPulled pork stegt på grill

Ligesom ved pulled pork i ovn skal du tage nakkefileten ud af køleskabet ca. 2 døgn for, at du skal servere pulled pork, da den skal marineres. Du kan enten lave en tør rub (kun krydderier) eller en våd rub (ofte tilsat sauce, sirup og/eller ketchup). Jeg valgte at lave en våd rub denne gang, og den bestod af:

  • ½ dl mørk sirup
  • ½ dl Heinz ketchup
  • 3 spsk rørsukker
  • 2 spsk sød paprika
  • 1 spsk røget paprika
  • 1 spsk salt
  • 1 spsk chilipulver fra supermarkedet
  • 2 fed hvidløg, pressede

Ingredienserne til den våde rub røres sammen. Fjern eventuelle fedtansamlinger og sener fra nakkefileten med en kniv og gnid kødet godt ind i rubben. Jeg brugte en nakkefilet på ca. 2 kg. Put nakkefileten i en frysepose og læg den i køleskabet et døgn.

pulled pork, simremad, grill, nakkefilet, svinekød, sød paprika, røget paprika, chilipulver, chili, cayennepeber, ketchup, æblecidereddike, øleddike, riseddike, mørk sirup, rub, bbqTag kødet ud 12-16 timer før, at du skal servere pulled pork. På dette tidspunkt tager du også 2-3 håndfulde røgflis og lægger i blød i vand. De skal ligge i blød i ½-1 time.

Når du bruger en våd rub – som jeg valgte at gøre her – falder noget af den af under marineringen, da det sætter sig fast i plastikposen. Jeg gav derfor kødet et ekstra lag tør rub, inden den skulle på grillen. Den tørre rub bestod af:

    • 2 spsk sød paprika
    • 1 spsk røget paprika
    • 1 tsk cayennepeber
    • 1 tsk chilipulver fra supermarkedet
    • 1 tsk peber

Tænd op i grillen og gå efter en temperatur på 110 grader. Når grillen er klar, hælder du vandet fra røgflisen og smider den på. Sæt en drypbakke nedenunder det sted, hvor nakkefileten skal ligge under stegningen. Læg grillristen på grillen og placér nakkefileten lige over drypbakken. Sæt evt. et stegetermometer i kødet med det samme – så slipper du for at åbne og lukke grillen flere gange (og dermed forlænge stegetiden).

Luk grillen til og hold nu øje med grillen, indtil du har fået finjusteret temperaturen, så den ligger konstant på 110 grader. Det vil – afhængig af størrelsen på nakkefileten samt hvilken grill du bruger – tage 12-16 timer, før kødet når en temperatur mellem 93 og 97 grader og er færdig.

pulled pork, simremad, grill, nakkefilet, svinekød, sød paprika, røget paprika, chilipulver, chili, cayennepeber, ketchup, æblecidereddike, øleddike, riseddike, mørk sirupTag kødet af grillen, når den er færdig. Hvis kødet er færdig før tid, kan du sænke temperaturen i grillen til 100 grader og blot lade den ligge der, indtil du skal servere den.

Kødet skal flås fra hinanden – deraf navnet – og det gør du lettest med to gafler. Derefter vendes kødet i en eddikesauce, der kan give lidt modspil til det fede svinekød. Det er lidt forskelligt, hvor syrlig, sød og/eller krydret saucen er – det er også op til dine egne smagsløg. Jeg valgte at lave en forholdsvis mildt krydret sauce med lidt syre fra eddike, der kunne dæmpe den fede smag lidt.

eddikesauce, sauce, pulled pork, sød paprika, røget paprika, chilipulver, chili, cayennepeber, ketchup, æblecidereddike, øleddike, riseddike, Pulled pork eddikesauce

  • 1 dl øleddike*
  • ½ dl riseddike*
  • ½ dl Heinz ketchup
  • 1 tsk chilipulver fra supermarkedet
  • 1 tsk cayennepeber
  • 1 tsk sød paprika
  • 1 tsk salt

Rør ingredienserne sammen og hæld det ud over svinekødet, når det er trukket fra hinanden.

*Disse to kan – samlet set – erstattes af 1½ dl æblecidereddike.

Så er kødet klar til servering.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADu skal også bruge små burgerboller til dine sliders. Jeg lavede en ret stor portion, da jeg også ville smide nogle i fryseren. De fleste mennesker vil blive mætte af 3-5 sliders. Jeg tog udgangspunkt i burgerbolle-opskriften fra dengang, da jeg lavede burgere på grill, men jeg tilsatte mere sirup til dejen for at gøre den sødere – det er amerikanske burgerboller nemlig.

Slider-burgerboller
38-40 stk.

25 g gær
6 dl lunkent vand
ca. 3 dl durummel
2 tsk salt
4 spsk mørk sirup
ca. 3 spsk olivenolie
ca. 11-12 dl hvedemel

Pynt: æg og sesamfrø

Hæld vandet i en skål og opløs gæren i det. Rør derefter resten af ingredienserne i, indtil du har en smidig, fugtig dej. Dæk skålen med et vådt viskestykke og lad den hæve til dobbelt størrelse (det tog 1-1½ time).

Del dejen i 3-4 klumper og træk hver klump ud, så den har ca. 1½ cm tykkelse. Du kan evt. bruge en kagerulle, men brug helst fingrene, så du ikke får klemt for meget af luften fra hævningen ud af dejen. Brug en udstikker – eller et glas med tynd kant – til at stikke bollerne ud. Jeg brugte en udstikker, der havde en diameter på 6 cm.

Stil dejstykkerne på en bagepapirbeklædt bageplade, dæk dem med det våde viskestykke og lad dem efterhæve en halv times tid. Pensl dem med pisket æg og drys dem med sesamfrø. Bag dem midt i ovnen ved 200 grader i 15-20 minutter.

sliders, slider, burger, miniburger, burgerbolle, bolle, hvedemel, gær, durummel, mørk sirup, olivenolie… og sådan var størrelsesforholdet (jeg kan så tilføje, at jeg ikke har særlig store hænder :)).

peanutbutter coleslaw, coleslaw, kålsalat, salat, hvidkål, gulerødder, mayonnaise, crème fraiche, peanutbutter, peanuts, æblecidereddikeSidst men ikke mindst opskriften på den coleslaw, jeg serverede til mine sliders. Jeg lavede en peanutbutter-udgave – mere amerikansk kan det jo dårligt blive – og den havde et fint touch af peanutbutter uden dog at blive for sød.

Peanutbutter coleslaw

300 g meget fintsnittet hvidkål
300 g revne gulerødder
2 spsk god mayonnaise
2 spsk crème fraiche 18%
2 spsk cremet peanutbutter
½ dl æblecidereddike
½-1 tsk salt

Pynt: grofthakkede saltede peanuts

Hæld hvidkålen i en stor skål og kram den godt med fingrene, så den bliver lidt blødere. Vend gulerødderne i kålen. Rør mayonnaise, creme fraiche, peanutbutter og æblecidereddike til en dressing og hæld den ud over grøntsagerne. Kram salaten grundigt med fingrene, så dressingen trænger ind i salaten. Smag til med salt og stil coleslawen i køleskabet et par timer, inden den skal spises, så den kan nå at trække.

Drys hakkede peanuts ud over salaten inden servering.

Note: Lækker variant af den klassiske coleslaw. Jeg kan godt lide, at kålsalaten ikke svømmer i dressing, men du kan selvfølgelig blot lave en større portion dressing med mere mayonnaise og peanutbutter i, hvis du foretrækker en mere våd og cremet coleslaw.

Kyllingeburger med karrydressing og bacon

kyllingeburger, kylling, kyllingefilet, burgerboller, burger, boller, hvedemel, gær, sesamfrø, emmermel, speltmel, olivenolie, karry, karrycreme, karrydressing, mayonnaise, creme fraiche, , bacon, løg, røde løgI går forkælede jeg gemalen med en hjemmelavet kyllingeburger, da vi spiste på terrassen. Nu hvor jeg har æg- og kyllinge-benspænd vil jeg lige huske at nævne, at alle opskrifter også i denne måned er baseret på økologiske æg samt fritgående eller økologiske kyllinger.

Jeg køber næsten altid hele kyllinger (så er jeg sikker på, at alt på kyllingen bliver brugt, og jeg tvinger mig selv til at være ekstra kreativ), så i dette tilfælde var det en Løgismose-kylling, som jeg parterede og brugte brystkødet fra til min kyllingeburger. Resten af kyllingen bliver brugt i andre retter den kommende tid, og skroget kogte jeg fond af. Vil du gerne vide, hvordan du parterer en kylling og får mest muligt ud af den, så tjek mit blogindlæg om, hvordan jeg udnyttede en kylling til sidste fjer.

Opskriften på burgerbollerne er nederst i dette indlæg – her kommer beskrivelsen af selve fyldet:

2 kyllingefileter bankes flade med en kødhammer (du kan teoretisk set også bruge andre redskaber, hvis du ikke har en kødhammer, hvis bare du sørger for at være tilpas voldelig). Fileterne vendes i 1 pisket æg samt i 2-3 del rasp. Smelt en stor klat smør på en pande og steg fileterne ved mediumvarme, indtil de er gennemstegt. Er du i tvivl, om de er færdige, kan du skære halvt igennem kødet på den tykkeste filet og tjekke, om den er gennemstegt.

Steg 4-6 stykker bacon, skær et halvt rødløg i ringe og skyl noget salat eller spinatblade.

Karrydressing
2 personer

2½ spsk creme fraiche 9% (eller evt. kun 1 spsk, hvis du har 18% på lager)
1½ spsk god mayonnaise – enten hjemmelavet eller Hellmann’s
4-5 tsk mediumstærk karry*
1 tsk flydende honning
salt

Rør creme fraiche, mayonnaise og honning sammen. Smag til med salt og evt. mere karry og/eller honning. Lad den gerne trække i ½-1 time.

*karryblandinger kan være ret forskellige. Jeg brugte Urtekrams mediumstærke version, men du kan risikere at skulle mere eller mindre, hvis du bruger en anden karryversion – eller hvis du vil have en mildere eller stærkere udgave, så sørg for at smage dig frem.

burgerboller, burger, boller, hvedemel, gær, sesamfrø, emmermel, speltmel, olivenolie

Burgerboller med sesamfrø
7-8 stk.

10 g gær
4 dl koldt vand
3 dl fuldkornsemmer- og speltmel (kan erstattes af en ren emmermel eller speltmel)
2 tsk salt
½ dl olivenolie
3½ dl hvedemel

Pynt:

pisket æg og sesamfrø

Hæld vandet i en stor skål og rør gæren ud i det. Tilsæt emmer-/speltmelet og rør det i gærvandet. Tilsæt derefter salt og olivenolie, rør rundt og rør derefter hvedemelet i. Ælt dejen godt igennem – enten med hænderne eller med en stor træske – i mindst fem minutter, inden du dækket dejen med et fugtigt viskestykke og stiller dejen i køleskabet i 10-12 timer.

Tag dejen ud af køleskabet og form boller af dejen med en stor grydeske. Dejen skal IKKE æltes inden. Stil bollerne på en bagepapirbeklædt bageplade. Læg det fugtige viskestykke over og lad dem efterhæve i 15-30 minutter. Sørg for at varme ovnen op imens, så den står på 210 grader, når du er klar til at sætte bollerne ind. Pensl bollerne med pisket æg og drys sesamfrø, inden du sætter bollerne i ovnen i 20-25 minutter.

Note: Gode, saftige boller, der får lidt ekstra smag af emmer-/speltmelet. Bollerne fungerer også fint til klassiske burgere med oksekødsbøffer.

Derefter er det blot om at lægge din kyllingeburger sammen. Flæk en burgerbolle og læg et salatblad på den nederste del. Læg en stegt kyllingefilet på og fordel et par spsk karrydressing oven på. Læg et par baconskiver og løgringe på, inden du lægger den øverste del af burgerbollen på. Vær så god – en god, saftig og sprød kyllingeburger!