Tømmermændsburger – vinterversion

tømmermændsburger, burger, svinekød, bacon, smør, rødløg, ketchup, mayonnaise, burgerboller, boller, hvedemel, fuldkornshvedemel, gær, olivenolie, sirup, æg, sesamfrøEn tømmermændsburger er en genial opfindelse – også selvom du ikke har tømmermænd! I sidste uge var gemalen til julefrokost, og han havde derfor spurgt, om jeg ville sørge for noget morgenmad dagen efter. Jeg tænkte, han nok fiskede efter lun morgenmad – gerne med et skud fedt og salt – så jeg udtænkte denne tømmermændsburger.

Bollerne kan du bage nogle dage inden og fryse ned, så de blot skal varmes igennem, lige inden du skal bruge dem.

Tømmermændsburger

Burgerboller:
25 g gær
4 dl lunkent vand
1½ tsk salt
1 spsk mørk sirup
1 spsk olivenolie
2 dl fuldkornshvedemel
5½ dl hvedemel
1 æg, pisket
2 spsk sesamfrø

Hæld vandet i en skål og rør gæren ud i det. Tilsæt derefter salt og olivenolie, rør rundt og tilsæt så sirup og fuldkornshvedemel. Rør hvedemelet i lidt af gangen og ælt dejen til en fugtig, smidig kugle. Læg den tilbage i skålen og dæk det til med et fugtigt viskestykke. Lad det hæve til dobbelt størrelse – det tager 1-1½ time.

Vip dejen ud på et meldrysset bord og del den forsigtigt i 7-8 lige store boller – enten med fingrene eller en kniv. Form dem forsigtigt og læg dem på en bagepapirbeklædt bageplade. Dæk dem til med det fugtige viskestykke og lad dem hæve i yderligere 20-30 minutter. Pensl dine burgerboller med æg og drys dem med sesamfrø.

Bag dem ved 200 grader i 20-25 minutter.

burgerboller, boller, hvedemel, fuldkornshvedemel, gær, olivenolie, sirup, æg, sesamfrøSå er det tid til at samle en tømmermændsburger eller to.

Fyld til 2 x tømmermændsburger:
rigeligt smør
ketchup
god mayonnaise
salt og peber
2 æg
3 tykke baconskiver, der skæres over på midten
et mediumstort rødløg, skåret i ringe
100 g champignons

Smelt en gavmild klat smør på en pande. Skær to boller over og læg dem med skærefladen nedad på panden. Steg dem et par minutter, indtil de er gyldne, og læg dem så på en tallerken. Smelt mere smør på panden og steg rødløgene ved mediumvarme, indtil de er bløde men ikke brune. Smør imens både over og underbollen med ketchup. Fordel også lidt mayonnaise på den nederste halvdel og drys salt og peber på.

Når løgene er bløde, tager du dem af varmen, smelter lidt mere smør og steger derefter to spejlæg. Overfør dem til en tallerken, når de er stegt, og steg så baconen på panden. Tag baconen af panden og smid til sidst svampene på panden. Mens de steger, kan du bygge videre på din tømmermændsburger.

Læg baconskiver på den nederste del af bollen – oven på mayonnaisen – og læg derefter et spejlæg oven på. Top det med rødløg. Når svampene er færdigstegte, fordeler du også dem over løgene, inden du lægger den øverste del af bollen oven på. Tryk den let sammen og spis din tømmermændsburger med fingrene. Husk at have en serviet i nærheden 🙂

Note: Det er absolut ikke den sundeste form for morgenmad, men nøj det smager godt! Der er godt med saft og kraft i sådan en tømmermændsburger.

Jeg har valgt at lave en mild udgave, da man ikke altid er så klar på stærk mad dagen derpå, men er du det, er du meget velkommen til at spice burgeren op med et skud chilisauce.

tømmermændsburger, burger, svinekød, bacon, smør, rødløg, ketchup, mayonnaise, burgerboller, boller, hvedemel, fuldkornshvedemel, gær, olivenolie, sirup, æg, sesamfrø

Kærnemælksboller

kærnemælksboller, boller, brød, kærnemælk, hvedemel, gær, havregryn, kardemommeDa jeg skulle bruge kærnemælk til min hjemmelavede kvark, var der lidt til overs, og det kunne meget passende ryge i en portion kærnemælksboller. Jeg bruger faktisk ofte rester af kærnemælk, yoghurt eller A38 til bagning, da de syrlige mælkeprodukter er med til at gøre boller og brød ekstra saftige, ligesom bagværket ikke tørrer lige så hurtigt ud de følgende dage.

Det hvedemel, jeg brugte, var en økologisk udgave, hvor der også var hvedekim i, så bollerne ser lidt mere rustikke ud, end hvis jeg havde brugt almindeligt hvedemel.

Kærnemælksboller
8-9 stk.

4 dl kærnemælk
1 dl varmt vand
10-12 g gær
2 tsk salt
2 dl havregryn
evt. 1 tsk kardemomme
ca. 7 dl hvedemel

Rør kærnemælk og vand sammen og opløs gæren i det. Rør salt, havregryn og kardemomme i, inden du rører melet i. Ælt dejen grundigt og dæk den derefter til med et fugtigt viskestykke. Lad den hæve til dobbelt størrelse – det vil typisk tage 1-1½ time. Drys lidt mel på bordet og vip dejen ud på bordet. Del den i 8-9 stykker med fingrene og form forsigtigt kærnemælksboller ud af dejen. OBS – dejen skal ikke æltes inden. Læg bollerne på en bagepapirbeklædt bageplade og dæk dem igen med det fugtige viskestykke. Lad dem efterhæve i 20-30 minutter. Bag dine kærnemælksboller i 20-25 minutter ved 200 grader.

Note: Saftige og dejlige kærnemælksboller med et touch af kardemomme. Er du ikke til sidstnævnte, kan du bare udelade det, men du kan selvfølgelig også erstatte det med dit yndlingskrydderi.

Boghvedeboller

boghvedeboller, boller, brød, boghvede, gær, græsk yoghurt, fuldkornshvedemel, hvedemelDisse boghvedeboller havde jeg egentlig tænkt mig at bage i forbindelse med mit stop-spild-af-mad-benspænd. Her faldt jeg nemlig over en pose boghvede i skabet, som trængte til at blive brugt. Jeg nåede ikke at bage boghvedeboller i januar, men så kunne jeg jo meget passende bage dem her i februar – så kan det være, de får lov til at indgå i denne måneds mad med dej-benspænd. Måske til en spændende sandwich eller et morgenmadsprojekt? Hmm…

Boghvedeboller
ca. 15 boller

2 dl hel boghvede
10 g gær
4 dl håndvarmt vand
2 dl græsk yoghurt
1 spsk salt
1 spsk rørsukker
2 spsk rapsolie
2 dl fuldkornshvedemel
ca. 11 dl hvedemel

Hæld boghveden i en skål og tilsæt kogende vand. Lad boghveden trække i mindst en time – gerne lidt mere – inden du hælder det overskydende vand ud.

Rør gæren ud i vand i en stor skål. Rør derefter yoghurt og rapsolie i, inden du rører salt, sukker og fuldkornshvedemel i. Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt, mens du rører dejen sammen – enten med en grydeske eller i en røremaskine. Ælt dejen grundigt og dæk den derefter med et fugtigt viskestykke. Stil skålen et lunt sted og lad dejen hæve til dobbelt størrelse.

Vip dejen ud af skålen og form forsigtigt dine boghvedeboller – undgå gerne at ælte dejen igen, da du så beholder den luftighed, som hævningen allerede har givet. Stil bollerne på en bagepapirbeklædt bageplade og lad dem efterhæve et kvarters tid under det fugtige viskestykke, mens ovnen varmer op. Den skal indstilles på 225 grader. Bag dine boghvedeboller i ca. 25 minutter – de skal være gyldne og lyde hule, når man banker dem forsigtigt i bunden.

Note: Dejlige saftige boghvedeboller, hvor boghveden både giver lidt bid og sprødhed til brødet. En aldeles glimrende morgenmadsbolle eller sandwichbolle.

Cheddarboller

cheddarboller, osteboller, boller, ost, cheddar, hvedemel, yoghurt naturel, øl, sirup, fuldkornshvedemelI går bagte jeg cheddarboller. Opskriften opstod, som den ofte gør, når jeg bager boller – nemlig ud fra devisen ‘alt godt fra køleskabet’. Bollebagning er faktisk et af de områder, hvor jeg oftest dyrker Stop Spild af Mad. Jeg bager nemlig tit i forbindelse med, at jeg har en rest yoghurt, kærnemælk eller lignende syrligt mælkeprodukt, der snart skal bruges, og her er bollebagning oplagt. Syrlige mælkeprodukter giver nemlig ganske saftigt bagværk.

Navnet – cheddarboller – antyder jo, at jeg havde en rest cheddar, men jeg havde såmænd også noget yoghurt samt en øl, gemalen og jeg delte til frokost, men som ingen af os brød os om. I bolledejen med den.

Cheddarboller
ca. 10 store boller

5 dl yoghurt naturel
2 dl øl (kan udskiftes med vand)
25 g gær
1 spsk salt
2 spsk sirup
2 spsk olivenolie
200 g cheddar, fintrevet
2 dl fuldkornshvedemel
6½-7 dl hvedemel

Tag yoghurt og øl ud af køleskabet ½-1 time før, at du skal bruge det. Hæld det derefter i en skål og smuldr gæren i det, inden du rører det sammen. Tilsæt salt, sirup, olivenolie og fuldkornshvedemel. Rør det sammen og tilsæt cheddar – gem dog gerne en håndfuld, som du kan drysse på dine cheddarboller inden bagningen. Rør cheddaren grundigt sammen med dejen og tilsæt løbende hvedemel. Ælt dejen grundigt – enten med en grydeske, med fingrene eller i en røremaskine – og læg derefter et fugtigt viskestykke over skålen. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse.

Tag forsigtigt en lille håndfuld dej op af skålen og form den til en bolle (nej, dejen skal ikke æltes igen). Sæt bollen på en bagepapirbeklædt bageplade og fortsæt sådan, indtil du har brugt al dejen. Lad dine cheddarboller efterhæve 20-30 minutter under det fugtige viskestykke.

Drys dine cheddarboller med revet cheddar, inden de skal i ovnen. Jeg smurte dem forsigtigt med en æggeblomme, jeg havde i overskud, inden jeg dryssede ost på, men det behøver du ikke. Sæt dem i ovnen ved 200 grader og bag dem i 25-35 minutter.

Disse cheddarboller er særdeles velegnede som sandwichboller til frokost eller som burgerboller til aftensmad.

Note: Supersaftige cheddarboller med diskret smag af cheddar. Du kan også vælge at rive cheddaren i tykkere strimler (eller evt. hakke den i små stykker), så bollerne i stedet gemmer små stykker af ost – en herlig lille smagoverraskelse, når man spiser bollerne.

Ymerboller med valnødder og rosiner

ymerboller, boller, kærnemælk, gær, valnødder, rosiner, kanel, hvedemel, ølandshvedemel, sirupNødder er oplagte at putte i bagværk, så da jeg indså, at det var alt for længe siden, jeg havde eksperimenteret mig frem til en ny bolleopskrift, måtte jeg selvfølgelig inddrage nødder i bagningen. Det passer også godt ind i månedens nødde-benspænd.

Jeg putter næsten altid yoghurt, ymer eller kærnemælk i dejen, når jeg bager boller. Det gør, at bollerne har lettere ved at holde sig friske og saftige i flere dage, og så giver det også en lille smule syrlighed til smagen, hvilket jeg godt kan lide. I denne opskrift på ymerboller kan man dog ikke smage syrligheden så tydeligt, da jeg puttede ekstra sirup i, ligesom rosinerne selvfølgelig også er med til at gøre bollerne sødere i smagen.

Ymerboller med valnødder og rosiner
8 stk.

5 dl ymer
10-15 g gær
3 dl ølandshvedemel
1½ tsk kanel
1 tsk salt
3 spsk sirup
1 dl rosiner
1½ dl grofthakkede valnødder
ca. 3 dl hvedemel

Tag ymeren ud af køleskabet, hæld den i en stor skål og rør gæren ud i det. Tilsæt resten af ingredienserne i nævnte rækkefølge og rør undervejs. Slut af med at ælte dejen grundigt og stil den til hævning på køkkenbordet med et fugtigt viskestykke over skålen. Dejen skal hæve til ca. dobbelt størrelse. Vores køkken var ikke så lunt i går, så det tog 6 timer, før dejen var klar.

Brug en grydeske til at tage stykker af dejen, som du sætter på en bagepapirbeklædt bageplade. Form forsigtigt dejen til boller – du må ikke ælte dem, da du så slår luften ud af dem – og de må gerne se lidt rustikke ud. Lad dine ymerboller hæve videre på pladen, mens du tænder for ovnen og varmer den op, så den kommer op på 200 grader. Sæt bollerne i ovnen og lad dem bage, til de er gyldne – det tager ca. 25 minutter.

Note: Disse ymerboller er milde, saftige og sødmefulde morgenmadsboller. Kan anbefales, som de er – eller evt. kombineret med smør, ost og æblesmør – eller andre former for marmelade.
ymerboller, boller, morgenmad, ostemadder