Ymerboller med valnødder og rosiner

ymerboller, boller, kærnemælk, gær, valnødder, rosiner, kanel, hvedemel, ølandshvedemel, sirupNødder er oplagte at putte i bagværk, så da jeg indså, at det var alt for længe siden, jeg havde eksperimenteret mig frem til en ny bolleopskrift, måtte jeg selvfølgelig inddrage nødder i bagningen. Det passer også godt ind i månedens nødde-benspænd.

Jeg putter næsten altid yoghurt, ymer eller kærnemælk i dejen, når jeg bager boller. Det gør, at bollerne har lettere ved at holde sig friske og saftige i flere dage, og så giver det også en lille smule syrlighed til smagen, hvilket jeg godt kan lide. I denne opskrift kan man dog ikke smage syrligheden så tydeligt, da jeg puttede ekstra sirup i, ligesom rosinerne selvfølgelig også er med til at gøre bollerne sødere i smagen.

Ymerboller med valnødder og rosiner
8 stk.

5 dl ymer
10-15 g gær
3 dl ølandshvedemel
1½ tsk kanel
1 tsk salt
3 spsk sirup
1 dl rosiner
1½ dl grofthakkede valnødder
ca. 3 dl hvedemel

Tag ymeren ud af køleskabet, hæld den i en stor skål og rør gæren ud i det. Tilsæt resten af ingredienserne i nævnte rækkefølge og rør undervejs. Slut af med at ælte dejen grundigt og stil den til hævning på køkkenbordet med et fugtigt viskestykke over skålen. Dejen skal hæve til ca. dobbelt størrelse. Vores køkken var ikke så lunt i går, så det tog 6 timer, før dejen var klar.

Brug en grydeske til at tage stykker af dejen, som du sætter på en bagepapirbeklædt bageplade. Form forsigtigt dejen til boller – du må ikke ælte dem, da du så slår luften ud af dem – og de må gerne se lidt rustikke ud. Lad dem hæve videre på pladen, mens du tænder for ovnen og varmer den op, så den kommer op på 200 grader. Sæt bollerne i ovnen og lad dem bage, til de er gyldne – det tager ca. 25 minutter.

Note: Disse ymerboller er milde, saftige og sødmefulde morgenmadsboller. Kan anbefales, som de er – eller evt. kombineret med smør, ost og æblesmør – eller andre former for marmelade.
ymerboller, boller, morgenmad, ostemadder

Sliders med pulled pork og peanutbutter coleslaw

slider, sliders, burger, miniburger, burgerbolle, bolle, peanutbutter coleslaw, coleslaw, kålsalat, salat, hvidkål, gulerødder, mayonnaise, crème fraiche, peanutbutter, peanuts, æblecidereddikeI søndags serverede vi sliders, da vi havde gæster – i øvrigt samme gæster, der blev udsat for 7 Layered Dip. Sliders er små sandwiches – ofte i form af mini-hamburgere – men kan også dække andre former for burgere/sandwiches i mini-udgave. Jeg tænkte, at det kunne være sjovt at servere, når nu der var børn til stede – og så er mad i miniudgave jo per definition nuttet :)

Når nu månedens benspænd er texansk, så skal jeg selvfølgelig også lave røget og langtidsgrillet mad, og hvad er så mere oplagt end pulled pork? Inden vi købte den nye grill, lavede jeg pulled pork i ovnen, og det vil jeg også anbefale dig, hvis du ikke har en grill, der kan holde en konstant temperatur i 12-16 timer. Se opskriften på pulled pork i ovn.

Sidst men ikke mindst lavede jeg også en coleslaw, da det passer godt sammen med pulled pork. I stedet for at lave den traditionelle coleslaw forsøgte jeg mig med en ny variant denne gang, hvor jeg tilsatte peanutbutter og saltede peanuts – det syntes jeg passede til temaet :)

Jeg vil gætte på, at de fleste mennesker kan blive mætte af 3-5 af disse sliders. Jeg har vist størrelsesforhold ift. en slider længere nede i blogindlægget.

pulled pork, simremad, grill, nakkefilet, svinekød, sød paprika, røget paprika, chilipulver, chili, cayennepeber, ketchup, æblecidereddike, øleddike, riseddike, mørk sirup, hvidløgPulled pork stegt på grill

Ligesom ved pulled pork i ovn skal du tage nakkefileten ud af køleskabet ca. 2 døgn for, at du skal servere pulled pork, da den skal marineres. Du kan enten lave en tør rub (kun krydderier) eller en våd rub (ofte tilsat sauce, sirup og/eller ketchup). Jeg valgte at lave en våd rub denne gang, og den bestod af:

  • ½ dl mørk sirup
  • ½ dl Heinz ketchup
  • 3 spsk rørsukker
  • 2 spsk sød paprika
  • 1 spsk røget paprika
  • 1 spsk salt
  • 1 spsk chilipulver fra supermarkedet
  • 2 fed hvidløg, pressede

Ingredienserne til den våde rub røres sammen. Fjern eventuelle fedtansamlinger og sener fra nakkefileten med en kniv og gnid kødet godt ind i rubben. Jeg brugte en nakkefilet på ca. 2 kg. Put nakkefileten i en frysepose og læg den i køleskabet et døgn.

pulled pork, simremad, grill, nakkefilet, svinekød, sød paprika, røget paprika, chilipulver, chili, cayennepeber, ketchup, æblecidereddike, øleddike, riseddike, mørk sirup, rub, bbqTag kødet ud 12-16 timer før, at du skal servere pulled pork. På dette tidspunkt tager du også 2-3 håndfulde røgflis og lægger i blød i vand. De skal ligge i blød i ½-1 time.

Når du bruger en våd rub – som jeg valgte at gøre her – falder noget af den af under marineringen, da det sætter sig fast i plastikposen. Jeg gav derfor kødet et ekstra lag tør rub, inden den skulle på grillen. Den tørre rub bestod af:

    • 2 spsk sød paprika
    • 1 spsk røget paprika
    • 1 tsk cayennepeber
    • 1 tsk chilipulver fra supermarkedet
    • 1 tsk peber

Tænd op i grillen og gå efter en temperatur på 110 grader. Når grillen er klar, hælder du vandet fra røgflisen og smider den på. Sæt en drypbakke nedenunder det sted, hvor nakkefileten skal ligge under stegningen. Læg grillristen på grillen og placér nakkefileten lige over drypbakken. Sæt evt. et stegetermometer i kødet med det samme – så slipper du for at åbne og lukke grillen flere gange (og dermed forlænge stegetiden).

Luk grillen til og hold nu øje med grillen, indtil du har fået finjusteret temperaturen, så den ligger konstant på 110 grader. Det vil – afhængig af størrelsen på nakkefileten samt hvilken grill du bruger – tage 12-16 timer, før kødet når en temperatur mellem 93 og 97 grader og er færdig.

pulled pork, simremad, grill, nakkefilet, svinekød, sød paprika, røget paprika, chilipulver, chili, cayennepeber, ketchup, æblecidereddike, øleddike, riseddike, mørk sirupTag kødet af grillen, når den er færdig. Hvis kødet er færdig før tid, kan du sænke temperaturen i grillen til 100 grader og blot lade den ligge der, indtil du skal servere den.

Kødet skal flås fra hinanden – deraf navnet – og det gør du lettest med to gafler. Derefter vendes kødet i en eddikesauce, der kan give lidt modspil til det fede svinekød. Det er lidt forskelligt, hvor syrlig, sød og/eller krydret saucen er – det er også op til dine egne smagsløg. Jeg valgte at lave en forholdsvis mildt krydret sauce med lidt syre fra eddike, der kunne dæmpe den fede smag lidt.

eddikesauce, sauce, pulled pork, sød paprika, røget paprika, chilipulver, chili, cayennepeber, ketchup, æblecidereddike, øleddike, riseddike, Pulled pork eddikesauce

  • 1 dl øleddike*
  • ½ dl riseddike*
  • ½ dl Heinz ketchup
  • 1 tsk chilipulver fra supermarkedet
  • 1 tsk cayennepeber
  • 1 tsk sød paprika
  • 1 tsk salt

Rør ingredienserne sammen og hæld det ud over svinekødet, når det er trukket fra hinanden.

*Disse to kan – samlet set – erstattes af 1½ dl æblecidereddike.

Så er kødet klar til servering.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADu skal også bruge små burgerboller til dine sliders. Jeg lavede en ret stor portion, da jeg også ville smide nogle i fryseren. De fleste mennesker vil blive mætte af 3-5 sliders. Jeg tog udgangspunkt i burgerbolle-opskriften fra dengang, da jeg lavede burgere på grill, men jeg tilsatte mere sirup til dejen for at gøre den sødere – det er amerikanske burgerboller nemlig.

Slider-burgerboller
38-40 stk.

25 g gær
6 dl lunkent vand
ca. 3 dl durummel
2 tsk salt
4 spsk mørk sirup
ca. 3 spsk olivenolie
ca. 11-12 dl hvedemel

Pynt: æg og sesamfrø

Hæld vandet i en skål og opløs gæren i det. Rør derefter resten af ingredienserne i, indtil du har en smidig, fugtig dej. Dæk skålen med et vådt viskestykke og lad den hæve til dobbelt størrelse (det tog 1-1½ time).

Del dejen i 3-4 klumper og træk hver klump ud, så den har ca. 1½ cm tykkelse. Du kan evt. bruge en kagerulle, men brug helst fingrene, så du ikke får klemt for meget af luften fra hævningen ud af dejen. Brug en udstikker – eller et glas med tynd kant – til at stikke bollerne ud. Jeg brugte en udstikker, der havde en diameter på 6 cm.

Stil dejstykkerne på en bagepapirbeklædt bageplade, dæk dem med det våde viskestykke og lad dem efterhæve en halv times tid. Pensl dem med pisket æg og drys dem med sesamfrø. Bag dem midt i ovnen ved 200 grader i 15-20 minutter.

sliders, slider, burger, miniburger, burgerbolle, bolle, hvedemel, gær, durummel, mørk sirup, olivenolie… og sådan var størrelsesforholdet (jeg kan så tilføje, at jeg ikke har særlig store hænder :)).

peanutbutter coleslaw, coleslaw, kålsalat, salat, hvidkål, gulerødder, mayonnaise, crème fraiche, peanutbutter, peanuts, æblecidereddikeSidst men ikke mindst opskriften på den coleslaw, jeg serverede til mine sliders. Jeg lavede en peanutbutter-udgave – mere amerikansk kan det jo dårligt blive – og den havde et fint touch af peanutbutter uden dog at blive for sød.

Peanutbutter coleslaw

300 g meget fintsnittet hvidkål
300 g revne gulerødder
2 spsk god mayonnaise
2 spsk crème fraiche 18%
2 spsk cremet peanutbutter
½ dl æblecidereddike
½-1 tsk salt

Pynt: grofthakkede saltede peanuts

Hæld hvidkålen i en stor skål og kram den godt med fingrene, så den bliver lidt blødere. Vend gulerødderne i kålen. Rør mayonnaise, creme fraiche, peanutbutter og æblecidereddike til en dressing og hæld den ud over grøntsagerne. Kram salaten grundigt med fingrene, så dressingen trænger ind i salaten. Smag til med salt og stil coleslawen i køleskabet et par timer, inden den skal spises, så den kan nå at trække.

Drys hakkede peanuts ud over salaten inden servering.

Note: Lækker variant af den klassiske coleslaw. Jeg kan godt lide, at kålsalaten ikke svømmer i dressing, men du kan selvfølgelig blot lave en større portion dressing med mere mayonnaise og peanutbutter i, hvis du foretrækker en mere våd og cremet coleslaw.

Kyllingeburger med karrydressing og bacon

kyllingeburger, kylling, kyllingefilet, burgerboller, burger, boller, hvedemel, gær, sesamfrø, emmermel, speltmel, olivenolie, karry, karrycreme, karrydressing, mayonnaise, creme fraiche, , bacon, løg, røde løgI går forkælede jeg gemalen med hjemmelavede kyllingeburgere, som vi spiste på terrassen. Nu hvor jeg har æg- og kyllinge-benspænd vil jeg lige huske at nævne, at alle opskrifter også i denne måned er baseret på økologiske æg samt fritgående eller økologiske kyllinger.

Jeg køber næsten altid hele kyllinger (så er jeg sikker på, at alt på kyllingen bliver brugt, og jeg tvinger mig selv til at være ekstra kreativ), så i dette tilfælde var det en Løgismose-kylling, som jeg parterede og brugte brystkødet fra. Resten af kyllingen bliver brugt i andre retter den kommende tid, og skroget kogte jeg fond af. Vil du gerne vide, hvordan du parterer en kylling og får mest muligt ud af den, så tjek mit blogindlæg om, hvordan jeg udnyttede en kylling til sidste fjer.

Opskriften på burgerbollerne er nederst i dette indlæg – her kommer beskrivelsen af selve fyldet:

2 kyllingefileter bankes flade med en kødhammer (du kan teoretisk set også bruge andre redskaber, hvis du ikke har en kødhammer, hvis bare du sørger for at være tilpas voldelig). Fileterne vendes i 1 pisket æg samt i 2-3 del rasp. Smelt en stor klat smør på en pande og steg fileterne ved mediumvarme, indtil de er gennemstegt. Er du i tvivl, om de er færdige, kan du skære halvt igennem kødet på den tykkeste filet og tjekke, om den er gennemstegt.

Steg 4-6 stykker bacon, skær et halvt rødløg i ringe og skyl noget salat eller spinatblade.

Karrydressing
2 personer

2½ spsk creme fraiche 9% (eller evt. kun 1 spsk, hvis du har 18% på lager)
1½ spsk god mayonnaise – f.eks. Hellmann’s
4-5 tsk mediumstærk karry*
1 tsk flydende honning
salt

Rør creme fraiche, mayonnaise og honning sammen. Smag til med salt og evt. mere karry og/eller honning.

*karryblandinger kan være ret forskellige. Jeg brugte Urtekrams mediumstærke version, men du kan risikere at skulle mere eller mindre, hvis du bruger en anden karryversion – eller hvis du vil have en mildere eller stærkere udgave, så sørg for at smage dig frem.

burgerboller, burger, boller, hvedemel, gær, sesamfrø, emmermel, speltmel, olivenolie

Burgerboller med sesamfrø
7-8 stk.

10 g gær
4 dl koldt vand
3 dl fuldkornsemmer- og speltmel (kan erstattes af en ren emmermel eller speltmel)
2 tsk salt
½ dl olivenolie
3½ dl hvedemel

Pynt:

pisket æg og sesamfrø

Hæld vandet i en stor skål og rør gæren ud i det. Tilsæt emmer-/speltmelet og rør det i gærvandet. Tilsæt derefter salt og olivenolie, rør rundt og rør derefter hvedemelet i. Ælt dejen godt igennem – enten med hænderne eller med en stor træske – i mindst fem minutter, inden du dækket dejen med et fugtigt viskestykke og stiller dejen i køleskabet i 10-12 timer.

Tag dejen ud af køleskabet og form boller af dejen med en stor grydeske. Dejen skal IKKE æltes inden. Stil bollerne på en bagepapirbeklædt bageplade. Læg det fugtige viskestykke over og lad dem efterhæve i 15-30 minutter. Sørg for at varme ovnen op imens, så den står på 210 grader, når du er klar til at sætte bollerne ind. Pensl bollerne med pisket æg og drys sesamfrø, inden du sætter bollerne i ovnen i 20-25 minutter.

Note: Gode, saftige boller, der får lidt ekstra smag af emmer-/speltmelet. Bollerne fungerer også fint til klassiske burgere med oksekødsbøffer.

Gammeldags fastelavnsboller

fastelavnsboller, fastelavn, boller, kage, dessert, hvedemel, smør, æg, mælk, kagecreme, vanilje, vaniljesukker, chokolade, mørk chokolade, krymmel, kardemomme, rørsukker

Ingen fastelavn uden fastelavnsboller! Normalt sværger jeg til fastelavnsboller med flødeskum, og på et tidspunkt prøvede jeg også at lave en udgave, hvor der var hvid chokolade i, men ind imellem er nu godt at prøve noget nyt, så i går bagte jeg fastelavnsboller med creme og chokolade i stedet. De bestod af en sød bolledej smagt til med kardemomme og med fyld af kagecreme og chokolade – en kombination som i den grad vandt mit hjerte (og mave). Jeg skelede lidt til en bolledejsopskrift fra Meyer, men var ikke tilfreds med blandingsforholdene, så jeg endte med at ændre sammensætningen.

Gammeldags fastelavnsboller med creme og chokolade
12 stk.

Dej:
300 g mel
100 g blødt smør
½ pakke gær
1½ dl minimælk
1 æg
Lidt salt
2 spsk rørsukker
1 tsk kardemomme

Creme:
følg denne kagecremeopskrift

chokolade til fyld samt topping

Hæld mælken i en skål og opløs gæren i det. Rør ægget i. Tilsæt derefter hvedemel, kardemomme, salt, sukker og blødt smør i mælkeblandingen og saml det til en blød dej. Den skal IKKE æltes i lang tid, da der er en del smør i dejen. Dæk dejen med et fugtigt viskestykke og lad den hæve i en times tid.

Del dejen i to stykker og rul hvert stykke ud til en ca. ½ cm aflang plade. Skær hver plade i 6 lige store stykker. Læg et stykke chokolade (på størrelse med hovedet af en teske) samt 2 tsk kagecreme i midten af hvert dejstykke. Fold hjørnerne af dejen ind over fyldet og klem dejen forsigtigt sammen, så du lukker fyldet helt inde. Pas på, at du ikke få prikket hul i dejen imens. Rul hver dejklump forsigtigt i hænderne, så den får form som en bolle og sæt bollerne på en bagepapirbeklædt bageplade. Dæk dem med det fugtige viskestykke og lad dem hæve 45-60 minutter.

Bag bollerne ved 200 grader i ca. 15 minutter, indtil de er blevet gyldne. Tag dem ud af ovnen og pensl dem med lidt flydende chokolade eller kakaoglasur. Drys evt. med lidt krymmel.

Note: Jeg plejer at sværge til fastelavnsboller med flødeskum, men nu har de fået en værdig konkurrent i form af disse gammeldags fastelavnsboller! De er lette, bløde og superlækre med den søde creme og letbitre chokolade. Jeg er ret vild med, at dejlaget er så tyndt og fint. Jeg frygtede ellers lidt, at fastelavnsbollerne ville blive (for) meget som almindelige boller og ikke som kage, men det behøvede jeg ikke – disse fastelavnsboller har en rigtig fin balance mellem dejmængde og fyld.

Jeg havde lidt en chokoladesauce-rest, som jeg brugte i stedet for helt frisk chokolade (deraf det lidt grynede udtryk på billedet).

fastelavnsboller, fastelavn, boller, kage, dessert, hvedemel, smør, æg, mælk, kagecreme, vanilje, vaniljesukker, chokolade, mørk chokolade, krymmel, kardemomme, rørsukker

Vinterburger med oksekød, kål og hvidløgscreme

burger, vinterburger, olivenboller, sandwichboller, boller, hvidløgscreme, hvidløg, mayonnaise, oksekød, gulerødder, hakket oksekød, grønkål, kål, rødløg, soltørrede tomater, tomater, drueagurkerI går kom der hjemmelavede burgere på bordet – et par rigtig saftige og fyldige vinterburgere med masser af smag! Jeg fik lyst til at lave en vinterudgave af denne lammeburger med græsk touch, som jeg lavede sidste år, men jeg var også inspireret af januar-benspændet, så jeg eksperimenterede med at lave bollen og bøffen i en billigere udgave.

Burgerbollerne var en mere simpel udgave af disse timian-olivenboller. Jeg erstattede den hvide hvede med rugmel og udelod timianen.

De to burgerbøffer blev lavet af 300 g økologisk hakket oksekød, der var rørt ved 100 g fintrevne gulerødder samt salt og peber. Det gjorde bøfferne ekstra saftige og gjorde samtidig bøfferne lidt billigere.

Hvidløgscremen, som de to burgere blev smurt med, blev lavet af 4 tsk god mayonnaise (gerne Hellmann’s), 3 fed hvidløg samt salt. Lad gerne cremen trække i mindst et kvarter, inden du bruger den, så hvidløgene rigtig kan smage igennem!

Burgerne blev lavet ved at tage to blade grønkål, vaske dem og overhælde dem med kogende vand. Derefter lod jeg dem trække i vandet, indtil de skulle bruges. Hvidløgscremen blev rørt sammen i en lille skål. Dernæst stegte jeg bøfferne i en god klat smør på en stor pande, mens jeg lunede olivenbollerne i mikroovnen (de var nemlig bagt dagen før), inden de blev flækket. Bøfferne blev taget af panden og de flækkede burgerboller fik lov til at stege i det resterende smør på panden i 30-60 sekunder.

Olivenbollerne blev smurt med hvidløgscremen. Grønkålsbladene blev taget op af det varme vand og fik lov til at dryppe godt af, inden de blev lagt på de to smurte burgerboller. Burgerbøfferne blev lagt oven på kålen, inden de blev toppet med soltørrede tomater (lagret i olie), rødløgsringe og syltede drueagurker.

Resultat: En saftig, velsmagende og supermættende vinterburger, som er et rigtig fint alternativ til den klassiske burger med friske tomater, agurk og salat.

Pestosnegle

pestosnegle, madboller, boller, pesto, rugmel, hvedemel, gær, basilikum, olivenolie, peanuts, hvidløg, ost, citronerDisse pestosnegle lavede jeg som tilbehør til græskar- og gulerodssuppen. Basilikum er ganske vist ikke i sæson, men vi har nusset godt om den basilikumplante, der har stået i vores vindueskarm de seneste måneder, så den har levet fint – indtil nu, for den måtte lade livet, da jeg skulle bruge alle de resterende blade!

Pestosnegle
22-25 stk.

Dej:
25 g gær
5 dl håndvarmt vand
3 dl rugmel
6 dl hvedemel
2 tsk salt
1 spsk sirup eller honning

Fattigmands-pesto:
Jeg fulgte opskriften på verdens bedste pesto, men lavede kun en halv portion og udskiftede flere af ingredienserne. Pinjekernerne blev udskiftet med saltede peanuts (dem i den røde pose ostfra Netto er gode), mens parmesanen blev udskiftet med en lækker hård ost, Hirten, som jeg er blevet ret glad for. Den koster ca. det samme som Pecorino, som mange bruger som erstatning for parmesan, men Hirten smager langt bedre. Jeg ville gerne have haft endnu mere basilikumsmag i pestosneglene, så jeg vil anbefale dig at tage en stor håndfuld, når du laver denne.

Rør gæren ud i vandet og tilsæt rugmelet. Rør det ud i vandet og tilsæt så salt, sirup og halvdelen af hvedemelet. Rør det grundigt sammen og tilsæt så mere og mere af hvedemelet, indtil det er brugt helt op. Ælt dejen grundigt – enten med hænderne eller med en grydeske – og dæk den med et fugtigt viskestykke. Lad den hæve til dobbelt størrelse et lunt sted – det tager ca. en time.

Strø en særdeles gavmild mængde hvedemel ud på køkkenbordet og spred det godt ud. Vip dejen ud af skålen, ælt den lidt og rul den så ud på bordet med en kagerulle, så dejen formes til en aflang firkant på ca. 1 cm højde.

Lav pestoen med en stavblender eller i en blender og smør noget af den ud på dejen – det er ikke sikkert, at du skal bruge al pestoen, og du bør ikke putte et alt for tykt lag på, da det så bliver sværere at rulle dejen sammen til sidst.

Rul nu forsigtigt dejen sammen på den lange led (så du får flest snegle ud af det). Det er her, du finder ud af, om du har puttet nok mel på bordet :-)

Beklæd to bageplader med bagepapir og skær dejrullen ud i passende stykker – jeg mener, mine stykker var ca. 2½ cm brede – og læg pestosneglene på bagepladerne. Tryk dem lidt ud i midten, så det er lettere at se pestosnirklerne. Lad dem hæve et kvarters tid, inden de bages ved 210 grader i 20-25 minutter.

Note: Saftige, sprøde og ret mættende. Jeg ville som sagt gerne have haft lidt kraftigere basilikumsmag, så den ingrediens må du gerne være ekstra gavmild med. Disse pestosnegle kan selvfølgelig laves med alle slags pesto. Når foråret kommer, kan du jo evt. gå på ramsløgs-rov i de danske skove og lave en kraftig ramsløgspesto, som du kan bruge i disse madsnegle.

græskar- og gulerodssuppe, græskarsuppe, suppe, vegetar, hokkaido græskar, gulerødder, løg, chili, hvidløg, grøntsagsbouillon, kokosmel, ingefær, pestosnegle, madboller, boller, pesto, hvedemel, rugmel, gær, peanuts, basilikum, olivenolie, ost, hvidløg, citroner

Oopsies og LCHF-burger

oopsies, æg, flødeost, hørfrø, fiberHUSK, bagepulver, lchfDa jeg havde LCHF-benspænd i juni måned, nåede jeg ikke at lave denne LCHF-klassiker – nemlig oopsies. Det er en pudsig form for brød, som er lavet uden hvedemel og mest af alt minder om svampede, tykke pandekager.

Der findes flere udgaver af oopsies. Jeg valgte at tage udgangspunkt i en, jeg havde fundet hos Ravfood, men jeg erstattede den pikante ost med almindelig flødeost.

Oopsies
8 stk.

3 æg
100 g flødeost (ikke light!)
1 spsk fiberHUSK
1 tsk bagepulver
3 spsk hørfrø
en lille smule salt

Hæld æggehviderne i en skål for sig og pisk dem stive. Æggeblommer og flødeost hældes i en anden skål og piskes til en jævn masse. Blend hørfrøene i en minihakker (eller lignende, der kan pulverisere dem) og vend forsigtigt de fintmalede hørfrø forsigtigt i æggehviderne sammen med bagepulver, fiberHUSK og salt. Vend derefter forsigtigt ostemassen i blandingen. Lad det trække i 4-5 minutter, så dejen bliver lidt mere kompakt, og lav derefter ca. 8 lige store klatter (gerne runde) på en bageplade dækket med bagepapir. Bag dem ved 150 grader i ca. 25 minutter.

lchf-burger, oopsies, æg, flødeost, hørfrø, fiberHUSK, bagepulver, lchf, burger

Så snart de var afkølet en lille bitte smule, blev de brugt som burgerbolle til et par LCHF-burgere. Spiser du efter LCHF-rådene, undgår du helt sukker, så jeg brugte den sukkerfri ketchup sammen med lidt friske løgringe og noget gouda.

Resultatet var fantastisk! Jeg blev virkelig positivt overrasket! Det var lidt svært at finde på fyld til burgeren (for lige den dag gad jeg ikke spise kål og rodfrugter, og da hverken tomat, salat eller agurk er i sæson, så var udbuddet af fristende grøntsager lidt begrænset). Men denne simple udgave holdt altså, så det kan jeg godt finde på at lave igen.