August: Indisk mad

indisk madI august tager jeg – i ånden – til Indien, for benspændet for denne måned er indisk mad! Det indiske køkken er helt klart en af de madkulturer, jeg holder mest af, og jeg har da også fået lavet en del indisk mad gennem årene. Åbenbart så meget, så gemalen spurgte, om jeg ikke allerede havde haft benspænd om indisk mad? Men nej, det har jeg ikke.

Nu kan der altid opstå visse udfordringer, når man laver mad fra andre kulturer, og det gælder selvfølgelig også det indiske køkken. Der vil være ingredienser, som jeg ikke kan skaffe, så visse retter vil blive tilpasset udbuddet af råvarer her i Danmark.

Jeg forudser, at der kommer en del vegetarretter og nok også nogle stykker, hvor der indgår frisk koriander (så kunne du godt lide juli-benspændet med mynte og koriander, kan du godt glæde dig). Til gengæld er der ikke nødvendigvis ris og karry i hver ret.

Indiske retter fra blogarkivet:

Salat med koriander, rogan josh light, dal og pappadums
Vegetargryde med pandebrød
Egg curry
Lammegryde
Oksekød i spinat
Kyllingeret med kartofler og tomater
Tandoori kylling på grill
And med mangodressing
Torsk i stærk chilisauce samt poori
Hvide bønner i spinat og kokosmælk, padora med løg, aloo gobi og mangolassi

Juli: Koriander og mynte

mynteVores krydderurtebede bugner af gode sager for tiden, og det vil jeg udnytte her i juli, hvor benspændet bliver koriander og mynte. Koriander har vi ganske vist ikke i haven – den plante er ganske enkelt for sart til at overleve der – så den vil i stedet bo i den solrige vindueskarm. Men i år har jeg tre forskellige slags mynte, jeg vil lege med, så det skal nok blive sjovt.

Mynte og koriander er begge krydderurter, der har en ret markant smag. Især koriander deler vandene, så folk enten elsker eller hader den. Som du nok har gættet, hører jeg til den første gruppe, og jeg kan nærmest ikke få koriander nok. Koriander indgår blandt andet i vietnamesisk og indisk mad, så det er muligt, at jeg kigger i den retning, når jeg skal eksperimentere i køkkenet. Mynte kan man efterhånden få i mange forskellige udgaver i plantecentre. Den kan selvfølgelig bruges i en lang række drinks, men jeg regner også med at snige den med i en salat eller to og måske også en dessert?

Her får du lidt inspiration til koriander- og mynte-retter fra gemmerne:
Jordbærsalat med koriander og kokos
Sommerlig kikærtesalat
Indisk salat med koriander
Vegansk linseret fra Pakistan
Vegansk curry med kartofler
Chilaquiles med majs og kylling
Blomkålssalat med jordbær og mynte
Mangochutney med mynte
Myntegranité
Mexicansk ananasdrik med mynte
Varm kyllingesalat med mynte
Lammekølle med myntesauce
Chokolademyntesirup

 

Juni: Snacks

snack med tortillachips, chips, snack, appetizer, tomater, ketchup, chili, peberfrugt, rødløg, majs, ost, cheddarDet er med vemod, jeg tager afsked med maj måneds japanske benspænd, for det var ret spændende, og jeg er langt fra færdig med det japanske køkken. Derfor kan du også glæde dig til, at jeg sniger en række japanske retter ind i sommermadlavningen.

Men nu gælder det juni måned, hvor jeg har tænkt mig at lave snacks. Det er en kategori, der kan dække over mange ting, og det er da også tydeligt i min liste over snack-opskrifter her på bloggen. Snacks kan være sunde og knapt så sunde, og de kan dække over appetizers og velkomsthapsere, små forretter eller to-go-godbidder. Jeg har i hvert fald tænkt mig at fortolke det rimelig bredt.

Her er lidt inspiration til snacks:
7 Layered Dip – texansk partysnack
Tex-mex partysnack med tortillachips
Feta-trekanter
Kiks med krebsehalemousse
Müslibarer med kanel
Hjemmelavede flæskesvær
Bacon-løgringe med sennepssauce
Friturestegte løgringe
Friturestegte syltede agurker
Friteret bacon med gorgonzolacreme
Æblechips
Røgede mandler
Saltbagte kastanjer
Rabarbersnack
Sprødstegte ricottakugler med kanelsukker

Hvis du har forslag til snacks, jeg skal prøve at lave i løbet af måneden, så sig endelig til!

 

Maj: Japansk mad

japansk madSå er det ved at være tid til at præsentere maj måneds benspænd, og det er… japansk mad!

Nu tænker du sikkert straks på sushi, men japansk mad er meget mere end det (selvom sushi nu er ganske godt). Jeg var i Japan for otte år siden, og det var en meget fascinerende oplevelse – både kulturelt og gastronomisk. Selvom gemalen og jeg ikke var nær så madnørdede dengang, så fik vi alligevel prøvet en del spændende og skøre ting – og ikke altid ‘med vilje’, men sådan går det jo ind imellem, når man bestiller mad i lande, hvor man ikke kan sproget 😉

Der er selvfølgelig visse begrænsninger for, hvor autentisk maden kan blive i løbet af dette benspænd, eftersom der er en del japanske råvarer, man ikke kan få i Danmark. Det var jeg blandt andet udfordret af, da jeg på et tidspunkt komponerede en bento-box. Men lad os se, hvad jeg kan finde på ud fra de råvarer, der er tilgængelige.

Har du forslag til, hvad jeg skal lave af japansk mad i denne måned?

japansk

April: Mad inspireret af musik

Jeg er kommet lidt sent i gang med denne måneds benspænd, da jeg har været ramt af sygdom, men nu er jeg klar til at præsentere april-benspændet – mad inspireret af musik!

Det er et lidt usædvanligt benspænd men også et benspænd, der i den grad lægger op til fortolkning og kreativitet. Det kan for eksempel være et band/kunstner, jeg forbinder med en bestemt ret eller bestemt type mad, det kan være et musiknummer, der altid får mig til at tænke på en bestemt smag, eller det kan også være en musikgenre eller noget helt fjerde inden for musik, som jeg så forsøger at forbinde med noget madrelateret.

Udfordringen bliver så, at det også er noget musik, jeg gider at gøre på, mens jeg laver maden (for det er nemlig også en del af benspændet). Nu har jeg heldigvis en rimelig bred smag, selvom hjertet først og fremmest banker for hård rock, så det burde være muligt at finde på noget ret varieret mad i denne måned. Jeg kan dog allerede på forhånd udelukke, at der kommer IKKE retter inspireret af Elvis Presley, Justin Bieber eller jazz.

Er der noget musik, du forbinder med bestemte retter, drinks eller råvarer?