November: Hakket kød

grillede bøfferDenne måneds benspænd fokuserer på en råvare, som de fleste ikke-vegetarer/veganere bruger i madlavningen – nemlig hakket kød. Det kan være hakket oksekød, hakket svinekød, hakket krondyrkød eller en helt fjerde kødtype.

Hakket kød har ikke et særligt pænt ry til trods for, at det indgår i madlavningen flere gange om ugen hos de fleste danskere. Det skyldes nok, at der har været adskillelige ‘horrorhistorier’ i medierne, hvor det er beskrevet, hvordan hakket kød i supermarkederne kan være op til flere uger gamle, da det har haft et ‘tidligere liv’ som større udskæringer i køledisken, inden det er blevet kværnet.

Men – man kan også få hakket kød af god kvalitet. Du kan selvfølgelig hakke det selv, hvis du har en maskine til det, eller du kan gå til slagteren. Det meste af det kød, jeg vil bruge til denne måneds benspænd, er økologisk kød jeg har købt direkte fra bondemanden. Dermed er jeg sikker på, at det er frisk (det dufter tilmed dejligt, når man steger det), og prisen er ca. den samme som for hakket økologisk kød i supermarkederne.

Hakket kød kan indgå i mange forskellige typer retter, og så har det den fordel, at man lettere kan ’strække’ det til flere personer – for eksempel i kødsaucer, hvor du kan putte ekstra grøntsager i. Det er jo værd at overveje set i lyset af den debat om kød, der har været på det sidste, hvor det igen er blevet fremhævet, at man bør skære ned i mængden af kød af hensyn til miljøet. Det er jeg helt enig i, og vi spiser også en del vegetarmad, men i denne måned er fokus som sagt på hakket kød.

Har du nogle forslag til retter, jeg skal lave i denne måned? Eller er der typer af hakket kød, som du ikke får brugt, fordi du mangler inspiration til retter?

Oktober: Salt og peber

salt og peberOktober måneds benspænd er salt og peber. Nu spekulerer du måske på, hvordan to af de mest almindelige krydderier kan udgøre et benspænd, men det er netop det, der er udfordringen i denne måned.

Salt og peber indgår i næsten al (vestlig) madlavning, hvor de ofte bruges til at justere smagen, når man er ved at være færdig med at tilberede maden. Krydderierne bruges dog også i andre forbindelser – peber får ind imellem ‘lov til’ at være den dominerende smag – se for eksempel pebersauce – mens salt gennem tiden er brugt til syltning og dermed være med til at forlænge mads holdbarhed – se for eksempel saltsyltede citroner.

Jeg er gået i tænkeboks mht. hvad der kunne være interessant at lave i denne måned, og hvis du har ideer eller forslag, så sig gerne til. Indtil videre kan jeg røbe, at første benspændsret bliver en dessert… 😉

September: Majs og græskar

græskarI september vil jeg eksperimentere med to af månedens bedste råvarer – nemlig majs og græskar. Da jeg havde mexicansk benspænd for to år siden, opdagede jeg, hvor fantastiske majs man kan få på denne årstid. Supersaftige og søde – og i øvrigt perfekte til mexicansk mad. Majs er en herlig grøntsag, som kan indgå i et hav af retter. Jeg har dog en tendens til blot at koge dem og så spise dem med lidt smør og salt, så jeg tror helt bestemt, at der er mange flere lækre majsretter, jeg endnu har til gode.

Græskar er en af mine favorit-råvarer, så lige så snart efteråret banker på døren, sørger jeg for at købe masser af græskar. Jeg ved godt, at man ofte kan købe hokkaido græskar i løbet af vinteren, men det er her om efteråret, de er bedst. Græskar findes jo mange forskellige udgaver, så her er endnu flere muligheder for at eksperimentere, for græskar gør sig også rigtig godt i desserter.

Her kan du finde inspiration i tidligere græskar- og majsretter, jeg har blogget om:

Majs
Escquites – mexicansk majssalat
Majssuppe
Krydrede majskolber
Majsboller
Majsstuvning med grøntsager
Majspandekager

Græskar
Græskarpandekager
Risotto med hokkaido græskar
Pasta med græskar- og persillesauce
Græskar- og gulerodssuppe
Græskar-kartoffelsuppe
Græskar-gnocchi
Svinekæber med græskarcreme
Kartoffelmos med græskar
Syltet butternut squash
Syltede græskar med vanilje og kanel
Græskarboller med sorte sesamfrø
Langtidshævede græskarboller
Græskarkage med kanel, valnødder og kakaoglasur
Saftig græskarkage
Græskar-æblekage
Græskartærte med kanel

Har du en favoritret med majs eller græskar, som du kan anbefale?

August: Græsk mad

Disfrutar, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i BarcelonaHar du været på ferie i udlandet i år? Jeg var som bekendt i Toscana, men det er ikke den eneste rejse, denne sommer byder på – i august måned vil jeg nemlig introducere dig for en række græske retter!

Jeg forbinder det græske køkken med masser af oliven, olivenolie, store tomater, feta, ris, lam og fisk. Rigtig sommermad. Men det græske køkken er også mere og andet end det. Jeg har en ven fra Grækenland, og jeg spurgte hende, hvad der kendetegner græsk mad. Pudsigt nok sagde hun, at græsk mad ofte tager lang tid at tilberede – og at mange af retterne er ret fedtholdige. Interessant. Det passede jo ikke helt med mit billede af den græske madlavning, så nu vil jeg gå på opdagelse i det græske køkken.

Det er ikke sikkert, jeg når så mange af de retter, der tager halve eller hele dage at tilberede, men hun har givet mig en række opskrifter, som jeg – i bogstaveligste forstand – har tænkt mig at tygge mig igennem.

… og så skal jeg også eksperimentere lidt… 😉

Juli: Pasta

Hjemmelavet pasta med tomater, chilipølse og basilikumI juli måned skal jeg lege med pasta, og det skyldes en sjov episode sidste år, hvor vi mødtes med en række venner en lun sommerdag. Et af venneparrene har boet i Italien gennem flere år, og vi kom undervejs til at tale om mad. Jeg fik nævnt på et tidspunkt, at vi (gemalen og jeg) sjældent spiser pasta. Straks spurgte venneparret, om vi så spiste ris i stedet? Næ… vi spiste hverken pasta, ris, kartofler eller brød særlig tit. Faktisk består mange af vores måltider af grøntsager, kød og evt. lidt bønner/linser. Det syntes de var ret underligt, for det kan man jo ikke blive mæt af… men det er så ikke helt korrekt, for jeg bruger ofte forskellige slags kål i madlavningen, og kål mætter temmelig godt, så jeg kan sagtens undvære pasta, hvis jeg vil.

Men jeg kan nu godt lide pasta, og jeg vil dedikere dette benspænd til vores pastaglade venner. En del af retterne vil naturligvis være italienske – så må jeg bare sørge for, at det ikke kommer til at minde for meget om mit italienske benspænd – men jeg kommer nok også til at fortolke pasta-benspændet og lave et par pudsige ting.

Hvad er din favoritret med pasta?

 

Juni: Asparges og rabarber

rabarberSå er det tid til at afsløre månedens benspænd… og det er… rabarber og asparges! Yes, i denne måned skal jeg lege med to af årstidens hotteste råvarer. Det er nu, du kan få lækre, sprøde danske asparges samt friske saftige rabarber, og det skal jeg selvfølgelig udnytte.

Jeg er selv lidt spændt på, hvad jeg skal lave med de to råvarer, for det er trods alt ingredienser, jeg ofte bruger i forårs-/sommermaden. For et stykke tid siden skrev jeg endda et indlæg med en oversigt over de opskrifter med rabarber, jeg holder mest af, og asparges har jeg også brugt i en del retter efterhånden.

Men lad os nu se – mon ikke jeg kan finde på nogle nye kombinationer? Smid endelig en kommentar herunder, hvis du har et forslag til, hvad jeg skal prøve :)

asparges

Maj: Roulader

kakaoroulade, kage, roulade, chokolade, Bailey, nougat, nougatcreme, kakaopulver, dessertMaj måneds benspænd er en pudsig størrelse. Det er nemlig roulader. Hvis du nu tænker “hold op, hvor skal der laves mange desserter i denne måned”, så må jeg desværre skuffe dig. Der vil selvfølgelig også komme dessertroulader på bloggen, men jeg har nu også planer om at lave en række madroulader.

Jeg har faktisk et lidt anstrengt forhold til roulader – eller i hvert fald dessertroulader. Det skyldes nok, at jeg fik lidt for mange fabriksfremstillede roulader som teenager, da det var den løsning, mange af mine klassekammerater tyede til, når der var en festlig anledning. Derefter undgik jeg roulader i mange år, indtil jeg smagte en hjemmelavet roulade for nogle år siden. Hov! De kunne jo faktisk smage godt! Siden har jeg eksperimenteret med selv at lave roulader og fundet ud af, at det er en let og sjov kage, der er let at variere.

Her er lidt rouladeinspiration fra arkivet:
Kakaoroulade med nougat-Bailey-creme
Bûche de Nöel – fransk chokoladeroulade
Omvendt hindbærroulade med hvid chokolade
Rejeroulade
Kartoffelroulade
Fyldt kyllingerulle (det ligner en roulade!)
Porchetta (kødrouladen over dem alle!!)

Hvad er din yndlingsroulade?