Juli: Alt godt fra haven

I juli måned er benspændet alt godt fra haven – altså min have vel at mærke… eller vores, dvs. gemalens og min have… Ok, tilbage til benspændet. Vores have bugner pt. af frodige krydderurter, og flere af bærbuskene frister med friske bær. De skal jo helst ikke gå til spilde, så jeg dedikerer derfor denne måneds benspænd til ting fra haven, så jeg er ekstra opmærksom på at få dem brugt i madlavningen de kommende uger.

Når jeg kigger ud over vores krydderurtebed, så kan jeg se, at det bliver en måned, der blandt andet kan byde på en del retter med salvie, timian, mynte og citronmelisse, men der er også andre gode sager – bronzefennikel for eksempel. Og så er vores solbærbusk også gået helt amok i år, så jeg glæder mig til at plukke en masse af de flotte, sorte bær.

 

Juni: Vietnamesisk mad

I denne måned kaster jeg mig over en af de madkulturer, jeg holder mest af – nemlig vietnamesisk mad! Det er faktisk ikke et køkken, jeg selv har eksperimenteret så meget med, men jeg har nydt det mange gange på restauranter eller hos venner. Jeg forbinder det med friske krydderurter, masser af grøntsager og en god syrlighed, og det er noget, jeg sætter stor pris på. Desuden er det jo helt perfekt her om sommeren, hvor supermarkederne bugner af friske, lækre sommergrøntsager.

Så hvad bliver hovedingredienserne i denne måneds benspænd? Jeg kommer helt sikkert til at bruge en masse nudler (som jeg vil købe i det lokale asiatiske marked, hvor udvalget er stort og godt), men der vil også være masser af lime, koriander og mynte samt rå mængder af grøntsager. Nåja, også lidt kød hist og her, men det er sjældent, at det er dominerende for retterne i det vietnamesiske køkken (det er i hvert fald mine erfaringer).

Sig til, hvis der er vietnamesiske retter, du synes, jeg skal prøve. Jeg kommer helt sikkert til at lave et par supper og et par salater, men hvis du for eksempel kender en god vietnamesisk dessert, sig byd endelig ind.

Maj: Ild!

Så er det tid til at afsløre benspændet for maj måned, og det er ILD! Jeps, i denne måned skal jeg flambere, grille og hvad man nu kan udnytte ild til i forbindelse med madlavning.

Der kommer helt sikkert nogle desserter på bordet, men der bliver også plads til middagsretter samt et par drinks eller tre.

Er der madeksperimenter, du kan anbefale, hvor ild indgår?

 

April: Klassikere i ny fortolkning

I april måned vender jeg op og ned på tingene, for her får en række klassikere en tur i fortolkningsmaskinen! Jeg har nemlig besluttet mig for, at benspændet i april skal være klassikere i ny fortolkning – eller dekonstruerede klassikere om man vil. Pointen er, at jeg vil tage en række klassikere og lave nye versioner af dem. Det kan for eksempel være ligesom dengang, hvor jeg havde smørrebrødstema, og hvor jeg lavede en ny version af dyrlægens natmad, eller som den rejecocktail – lavet som suppe – som kan ses øverst i dette indlæg.

Jeg er så småt begyndt at gruble over, hvad jeg skal nå i løbet af den næste måneds tid, men mon ikke jeg får tid til nogle sjove retter i løbet af påsken. Derudover har jeg stadig nogle projekter fra sidste måneds benspænd, fermentering, som jeg også skal have blogget om i løbet af de kommende uger.

Marts: Gæring og fermentering

kvas, russisk, drik, rugbrød, rørsukker, gær, citroner, rosinerDet er tid til at præsentere marts måneds benspænd, og det er… gæring/fermentering! Det er et benspænd, jeg flere gange har overvejet at kaste mig over, men som jeg dog også har været lidt betænkelig ved. Især i forbindelse med fermentering, hvor man skal være lidt påpasselig, da fermentering kan udvikle uheldige bakterier… men nu vover jeg altså pelsen.

Jeg har ikke eksperimenteret så meget med disse tilberedningsmetoder, så jeg vil starte forsigtigt. Samtidig har jeg ret travlt for tiden, så der er desværre ikke tid til lige så mange benspændsretter i denne måned, men jeg prøver at nå lidt forskellige ting, og ellers kan det jo være, at benspændet strækker sig et stykke ind i april.

Jeg har et par ideer eller tre i ærmet, men hvis du har ideer til, hvad jeg bør prøve at lave, så smid gerne en kommentar.