September: Burgere!

kyllingeburger, kylling, kyllingefilet, burgerboller, burger, boller, hvedemel, gær, sesamfrø, emmermel, speltmel, olivenolie, karry, karrycreme, karrydressing, mayonnaise, creme fraiche, , bacon, løg, røde løgDet er efterhånden blevet tid til at præsentere månedens benspænd – burgere! Det er ellers ikke en ukendt ret her på bloggen – gennem årene har jeg eksperimenteret med mange forskellige udgave af burgere – så hvordan skal jeg dog køre en hel måned med det? Well, det er så også en del af udfordringen – kan jeg finde frem til nye versioner? Og lad mig allerede nu afsløre, at jeg har nogle sjove og – forhåbentlig – gode forslag til nye burger-varianter.

Indtil da er her en liste over nogle af de burgere, jeg har blogget om gennem tiden:
Kyllingeburger
Åben svampeburger
Lammeburger med græsk touch
Krondyrburger
Tømmermændsburger – vinterversion
LCHF-burger

Og nogle vegetarburgere:
Svampeburger med hytteost
Vegetarburger med portobellosvampe
Kikærteburger
Veganer-burger

Og små burgere:
Slider med kamsteg og æbler
Slider med and og karrymayo
Sliders med pulled pork og coleslaw

Og sidst men ikke mindst burgerboller:
Burgere på grill
Spinatboller
Cheddarboller

August: Cajun-køkkenet

Alabama Social, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnNu er tiden kommet til at afsløre månedens benspænd. I august skal jeg eksperimentere med cajun-køkkenet, og det har jeg glædet mig meget til. Cajun-køkkenet stammer fra Louisiana i USA, og det er en madkultur, der er baseret på simpel mad lavet på lokale råvarer. Blandt de oftest brugte råvarer er skaldyr, kylling, krydrede pølser, peberfrugter, løg og bladselleri. Sidstnævnte er jeg ikke så vild med, men jeg må nok hellere købe lidt og udfordre mig selv.

Cajun-køkkenet og det kreolske køkken bliver ofte forvekslet med hinanden, og det er ikke så mærkeligt, da de to forskellige kulturer, der er opstået i områder, der ligger ca. 70 km fra hinanden. Der er selvfølgelig en del sammenfald, men helt overordnet er cajun-køkkenet simpel og solid mad – ofte tilberedt i en gryde – mens det kreolske køkken er mere kompliceret, indeholder langt flere råvarer og er inspireret af den europæiske madlavning. Der indgår derfor også en række europæiske ingredienser i det kreolske køkken. Jeg læste et sted på nettet, at hvis der for eksempel indgår tomater i en ret, så kan du være sikker på, at det er en kreolsk ret og ikke en cajun-ret.

Men altså… jeg vil ikke afvise, at jeg måske også kommer til at lave lidt kreolsk mad i løbet af denne måned, for der er også nogle spændende retter. Så vil jeg naturligvis angive, at det er kreolsk og ikke en cajun-ret.

Juli: Alt godt fra haven

I juli måned er benspændet alt godt fra haven – altså min have vel at mærke… eller vores, dvs. gemalens og min have… Ok, tilbage til benspændet. Vores have bugner pt. af frodige krydderurter, og flere af bærbuskene frister med friske bær. De skal jo helst ikke gå til spilde, så jeg dedikerer derfor denne måneds benspænd til ting fra haven, så jeg er ekstra opmærksom på at få dem brugt i madlavningen de kommende uger.

Når jeg kigger ud over vores krydderurtebed, så kan jeg se, at det bliver en måned, der blandt andet kan byde på en del retter med salvie, timian, mynte og citronmelisse, men der er også andre gode sager – bronzefennikel for eksempel. Og så er vores solbærbusk også gået helt amok i år, så jeg glæder mig til at plukke en masse af de flotte, sorte bær.

 

Juni: Vietnamesisk mad

I denne måned kaster jeg mig over en af de madkulturer, jeg holder mest af – nemlig vietnamesisk mad! Det er faktisk ikke et køkken, jeg selv har eksperimenteret så meget med, men jeg har nydt det mange gange på restauranter eller hos venner. Jeg forbinder det med friske krydderurter, masser af grøntsager og en god syrlighed, og det er noget, jeg sætter stor pris på. Desuden er det jo helt perfekt her om sommeren, hvor supermarkederne bugner af friske, lækre sommergrøntsager.

Så hvad bliver hovedingredienserne i denne måneds benspænd? Jeg kommer helt sikkert til at bruge en masse nudler (som jeg vil købe i det lokale asiatiske marked, hvor udvalget er stort og godt), men der vil også være masser af lime, koriander og mynte samt rå mængder af grøntsager. Nåja, også lidt kød hist og her, men det er sjældent, at det er dominerende for retterne i det vietnamesiske køkken (det er i hvert fald mine erfaringer).

Sig til, hvis der er vietnamesiske retter, du synes, jeg skal prøve. Jeg kommer helt sikkert til at lave et par supper og et par salater, men hvis du for eksempel kender en god vietnamesisk dessert, sig byd endelig ind.

Maj: Ild!

Så er det tid til at afsløre benspændet for maj måned, og det er ILD! Jeps, i denne måned skal jeg flambere, grille og hvad man nu kan udnytte ild til i forbindelse med madlavning.

Der kommer helt sikkert nogle desserter på bordet, men der bliver også plads til middagsretter samt et par drinks eller tre.

Er der madeksperimenter, du kan anbefale, hvor ild indgår?