Marts: Belgisk mad

pommes fritesI marts måned vil jeg tage jer med på en gastronomisk rejse til… Belgien! Og hvorfor så lige Belgien – hvad er der særligt ved belgisk mad?

Se, Belgien er først og fremmest kendt for øl, chokolade, vafler og pommes frites, men så stopper det også der. Hvad er belgisk mad udover dette? Det har jeg sat mig for at undersøge, og jeg har derfor udfrittet en af mine venner, der kommer fra Belgien. Hun har blandt andet fortalt, at blåmuslinger og kalvetunge i madeira er blandt de mest populære retter, når det kommer til belgisk mad, men jeg har også fundet frem til en række andre retter, som nok kommer på bordet i løbet af den kommende måneds tid.

Det belgiske køkken er en lidt pudsig hybrid mellem det tunge, tyske køkken og det mere elegante franske køkken – selvfølgelig afhængig af hvor i Belgien, man befinder sig. Belgierne nærer en stor kærlighed til øl, og derfor vil jeg nok eksperimentere lidt mere med øl i denne måned – både i forhold til hvilke belgiske øl, der passer til de retter, jeg blogger om, og måske også et par eksperimenter med, hvad belgisk øl også kan bruges til… Til gengæld tvivler jeg på, at jeg får lavet belgiske vafler, for jeg har ganske enkelt ikke et vaffeljern og har ikke umiddelbart planer om at købe et…

Har du erfaringer med belgisk mad? Og hvilke retter kan du i så fald anbefale?

Februar: Bacon!

baconBacon. Bacon, bacon, BACON!

Jep, februar måneds benspænd er krydderiet over dem alle: Bacon. Det er en ingrediens, som mange elsker, og jeg har derfor valgt at dedikere en hel måned til en af danskernes yndlingsspise. For alt er jo bedre med bacon – eller som man siger i Twittersprog: #AEBMB

En af udfordringerne i denne måned bliver dog at finde en ordentlig kvalitet bacon. Sjovt nok producerer Danmark jeg ved ikke hvor mange ton kvalitetsbacon hvert år – og eksporterer det derefter til blandt andet England! Jeg synes, det er svært at finde god bacon, hvor dyrene har haft ordentlige vækstforhold, og hvor baconen ikke skrumper til en tør og kedelig pind under stegningen. Men det bliver så en af missionerne denne måned, selvom jeg nok – desværre – også må ty til noget af den industrielle bacon. Jeg så ellers i sidste uge, at en af de store baconproducenter er begyndt at lave bacon på frilandsgrise – sådan en pakke må jeg have opsporet! Og ellers er der jo altid økologisk bacon fra Hanegal.

Jeg vil også udfordre hvor/hvordan man bruger bacon i madlavningen, så ja – der bliver nok leget lidt med maden i denne måned. Er du fast læser af bloggen, vil det næppe undre dig. Herunder kan du se et udvalg af retter med bacon, som jeg har lavet gennem tiden:

Friturestegt fasan med bacon-chilisauce
Kyllingeburger med karry og bacon
Norske pandekager med bacon
Blomkålssalat med grønkål, bacon og fløde
Jordskokkesuppe med kyllingebacon
Krondyrsdolmere med bacon
Kylling-bacon-æggekage
Hønsesalat med sprødt kyllingeskind og bacon
Æggemuffins med bacon
Forloren hare
Svampe-bacon risotto
Pizzasnegle med kartoffel, bacon og rosmarin
Champignon-bacon tærte
Bagte rødløg i baconsvøb
Baconis

Januar: Karry

wokret, kylling, karry, peanuts, kinakål, kokosmælk, peanutbutterI 2015 fortsætter jeg med at have et benspænd hver måned, og jeg kan allerede nu afsløre årets første benspænd: Karry! Jep, januar bliver en spicy måned, for det trænger jeg til her i januarkulden (ok, så koldt er det nu hellere ikke i skrivende stund, men man ved jo aldrig, hvad januar kan byde på vejrmæssigt).

Karry er en krydderiblanding, og derfor vil jeg forsøge at huske at notere præcis hvilke karryblandinger, jeg har brugt i de enkelte retter. Der kan nemlig være ret stor forskel på, hvor milde eller stærke, de kan være, og det betyder selvfølgelig en hel del for smagen af den enkelte ret.

Karry kan være sammensat af mange forskellige krydderier. De fleste karryblandinger indeholder som minimum gurkemeje, koriander, kommen, chili og bukkehorn, men der kan blandt andet også være fennikelfrø, nelliker, peber og ingefær i en karryblanding.

Jeg skal selvfølgelig prøve at lave min egen karryblanding i løbet af måneden, men hvad skal jeg ellers finde på? Har du nogle gode forslag, så sig endelig til. Jeg har allerede et par sjove ideer i baghånden, men tager gerne imod ideer.

Både gemalen og jeg er ret glade for karry, så jeg har i forvejen lavet en del retter med karry. Her er et udvalg af de retter, jeg har lavet gennem de seneste år:
Kyllingeburger med karrydressing
Wokret med kylling, karry og peanuts
Kyllinge-karryret med bananer
Panang karry
Oksekød i grøn karry
And i rød karry og rejer i grøn karry
Karrysild med æbler
Karrypanerede rødspætter
Grove fiskefrikadeller med karry
Muslingesuppe med karry og gulerødder
Karry-kartoffelsalat
Linseboller med karry

December: Julesmåkager

appelsinstjerner, småkager, appelsiner, hvedemel, smør, rørsukker, æg, majsmelDecember er over os, og dermed er det også tid til årets sidste benspænd: Julesmåkager! De tidligere år har jeg blandt andet haft et konfektkalender-benspænd og benspænd om jul i andre lande, men i år er jeg i kagehumør.

Nu afslører jeg muligvis noget, der næsten kan få smidt mig ud af landet, men… jeg er faktisk ikke særlig glad for for julesmåkager. Jeg synes, de er superhyggelige at bage, men jeg spiser dem sjældent. I år vil jeg dog gøre en undtagelse, for nu går jagten ind på de bedste julesmåkager, og jeg vil ikke kun holde mig til de danske klassikere – der bliver også bagt en række julesmåkager fra udlandet. Det betyder dog også, at min omgangskreds godt kan se frem til at få stoppet småkager ned i lommer, tasker og penalhuse, for ellers drukner vi i småkager ;)

Hvad er din yndlings blandt det store udvalg af julesmåkager?

 

November: Varme drikke

chai med kardemomme, varme drikkeJeg har valgt varme drikke som november måneds benspænd. Det er ellers ikke fordi, jeg selv er specielt god til at drikke varme ting – for det første drikker jeg slet ikke kaffe, og for det andet skal varme drikke altid køle en del af, inden jeg kan drikke dem. Men netop derfor synes jeg, at det er godt, jeg får udfordret mig selv på dette område.

Varme drikke kan jo være mange ting. Lige fra kaffe, te og kakao til varme drikke med alkohol i såsom gløgg. Det er bare om at være kreativ, og jeg har planer om at eksperimentere og udfordre konceptet lidt. Måske også finde et par spændende udenlandske drikke?

Sig til hvis du har en god idé til, hvad jeg skal prøve at lave i denne måned!

Herunder får du en liste over varme drikke, jeg tidligere har lavet:
Hjemmelavet gløgg
Hvidvinsgløgg
Lutendrank
Glühwein
Buttered beer
Chai med kardemomme
Varm chokolade med kokosflødeskum
Portvinsdrik
Kanel-te
Varm æbledrik
Æbletoddy med kanel, chili og whisky
Mælketoddy

Oktober: Nødder

røgede mandlerOktober måneds benspænd er dedikeret nødder i alskens former og størrelser. Det er en af de få råvarer, som ikke er så tæt knyttet til en bestemt årstid og derfor noget, jeg spiser året rundt.

… og så er det alligevel en sandhed med modifikationer, for skal du have fat i friske nødder, så er det i forbindelse med det tidlige efterår.

Nødder kan bruges både i det søde og i det salte køkken. Jeg bruger oftest nødder til pestoer eller i salater, men de er også rigtig gode i brød, boller og kager.

Jeg har samlet lidt inspiration til opskrifter med nødder i herunder.

Hvad foretrækker du at bruge nødder til?

Røgede mandler
Portvinsmarinerede valnødder
Verdens bedste basilikumpesto
Grønkålspesto
Rugbrød med hasselnødder og lakridsrod
Grovboller med hasselnødder
Powergrød med rosiner, kokos og nødder
Svampesalat med hindbær og hasselnødder
Selleripostej med kartofler og hasselnødder
Kyllinge-karryret med bananer og jordnødder
Blommemarmelade med valnødder
Pekannøddetærte
Chokolade-cupcakes med macadamia-nødder, vaniljeflødeostecreme og blåbærstøv
Mascarponekage med nougat og syltede nødder
Vaniljeis med brownie og sukkerristede valnødder

September: Mad i mikroovn

freeimages.comI denne måned skal jeg for alvor lege med mikroovnen, for det er benspændet for september. Kan man i det hele taget lave mad i mikroovnen – altså udover popkorn? (… nu man jo så diskutere, om det er mad, men det er en helt anden snak…)

Mikroovnen har et lidt blakket ry. For mange år siden var der vedholdende rygter om, at det var sundhedsskadeligt at bruge mikrobølgeovn i madlavningen, men en række undersøgelser tilbageviste dog den påstand. Ovnen har også været omdrejningspunktet for flere hoaxes, der handler om gamle damer, der har forsøgt at tørre deres lille hund/kat i ovnen… hvilket man selvfølgelig ikke skal gøre!

Men udover hunde og katte kan man putte de fleste ting i en mikroovn. Du skal dog holde dig fra hele æg/æggeblommer, da de kan eksplodere ved opvarmning, og det er de færreste, der har lyst til at få brændende varm æggemasse ud over sig. Du skal også holde dig fra metalgenstande, med mindre du har en særlig ovn, der kan tåle dette.

Hvad er mikroovnen særlig god til?
Det er ikke så tit, jeg bruger mikroovnen i madlavningen – hvilket er en af grundene til, at jeg nu skal prøve – men når jeg gør, er det primært til følgende ting:

– tø frosne hjemmelavede færdigretter op
– lune rester fra dagen før
– smelte chokolade til konfekt
– opfriske brød, der er blevet tørt

Sidstnævnte trick er der mange, der ikke kender, men har du noget hvedebrød, der er ved at blive tørt og kedeligt, så kan ca. 30 sekunder ved 600 W gøre brødet blødt og saftigt. Du skal dog spise brødet med det samme, da det ellers bliver sejt og kedeligt, når det er kølet helt af.

Mikroovnen er dog også særdeles god til grøntsager. Alt, hvad du normalt ville dampe, kan tilberedes i en mikrobølgeovn, ligesom det også er en god idé at bruge mikroovnen til grøntsager, du ellers ville koge. Grøntsagerne mister ikke vitaminer, der ellers ville ryge ud med kogevandet, tilberedningstiden er kortere og i mange tilfælde bliver opvasken også mindre, da du tit kan tilberede maden i den skål eller på den tallerken, du vil servere maden på. Superpraktisk!

Har du et godt mikroovnstip? Eller har du forslag til, hvad jeg skal prøve at lave denne måned?