Februar: Hjemmelavede færdigprodukter

Månedens benspænd er ‘hjemmelavede færdigprodukter’, og det lyder måske en smule kryptisk, for hvis det er hjemmelavet, er det vel ikke et (købt) færdigprodukt? Men pointen i denne måneds benspænd er at lave hjemmelavede udgaver af en række af de madvarer, som folk typisk køber.

Personligt laver jeg de fleste ting fra bunden – dels fordi jeg synes, det er sjovt, og dels fordi jeg så er 100% sikker på, hvad der er i maden. Men selvfølgelig er der ting, jeg oftest køber i stedet for at lave selv – for eksempel ketchup og sennep.

Og netop ketchup er nok en af de ting, jeg vil eksperimentere med i denne måned, men hvad synes du? Hvilke ‘færdigprodukter’ skal jeg prøve at lave fra bunden?

Her er lidt inspiration til lignende madeksperimenter:
Middelaldersennep
Ketchup uden sukker
Aioli
Skinkesalat
Italiensk salat og russisk salat
Klassiske karrysild
Karrysild med æbler
Sylte
Brombærmarmelade
Jordbærmarmelade

Januar: Blendet

rodfrugtssuppe, vegetarsuppe, suppe, grøntsagssuppe, vegetar, rødbeder, pastinakker, kartofler, løg, bouillon, flødeNu er det tid til at præsentere januar måneds benspænd, og ligesom sidste måneds benspænd vil jeg lege med konsistensen på maden. I januar vil jeg nemlig blende i vildskab!

… ok, måske ikke i vildskab men jeg vil eksperimentere med retter, hvor jeg skal blende undervejs. Det er jo helt oplagt at lave supper, og jeg kommer helt sikkert også til at eksperimentere med smoothies, men hvad skal jeg ellers finde på? Andre cremede retter, du synes er oplagte? Jeg kommer nok heller ikke udenom dessertfronten, men her kan jeg nok også finde på noget 🙂

 

December: Gelé

frugtgelé, bærgelé, blåbær, hindbær, jordbær, ribs, husblas, hyldeblomstsaft, rørsukker, dessertI december måned vil det vugge og blævre, dirre og skælve på bloggen! Denne måneds benspænd er nemlig gelé!

Måske er geléagtigt mere præcist, for jeg vil også lege med budding, rand-serveringer og andre sager, der enten har husblas i sig eller som opfører sig geléagtigt. Når nu det er december, så kunne det blandt andet være oplagt at lave frugtflæsk, hjemmelavet sky og sylte, men der er også plads til knapt så jule-agtige retter. Det skal nok blive sjovt – især for et legebarn som mig, der er barnligt fascineret af mad, der dirrer.

Det er muligt, at jeg også får eksperimenteret med agar agar (som har lidt af de samme egenskaber som husblas, men er lavet af tang og derfor kan bruges i retter til folk, der undgår svine-produkter).

Her er et udvalg af de gelé-retter, jeg før har lavet:
Æblegelé
Rønnebærgelé
Jordbærgelé
Coffee Jelly
Lakridskaviar
Brombær-cheesecake
Kiwicheesecake
Citron-cheesecake
Kærnemælksrand med hindbærsauce
Panna cotta med rosenvand
Bærgelé med hyldeblomst
Tequila Jelly Shots

 

Er der gelé-retter, du kan anbefale, jeg skal prøve de kommende uger?

November: Kaffe

coffee - pixabayI november måned er benspændet kaffe, og det må siges at være et sandt benspænd, for jeg kan faktisk ikke lide kaffe! Det er lidt sjovt – jeg kan godt lide duften af kaffe, og jeg kan godt lide, når kaffe indgår i is, kager eller chokolade, men ren sort kaffe er slet ikke mig. Flere har prøvet at omvende mig, men jeg har bare ikke set lyset mht. kaffe.

Det er heller ikke formålet med månedens benspænd. Jeg har ikke planer om pludselig at blive kaffedrikker, men derfor kan jeg godt udforske mulighederne for, hvad kaffe kan bruges til i drinks, måltider og desserter. Jeg vil bruge instant kaffepulver, da det er det letteste for mig at bruge som ikke-kaffedrikker.

Her er en række opskrifter, hvor jeg har brugt kaffe:
Fyldig kaffedrink med whisky
Varm mælkechokolade med kaffelikør
Cowboystuvning
Rødbeder med yoghurt, kaffe og valnødder
Chokoladekage med kaffeganache
Ymerkage med kaffe-kakaoglasur
Kanelkage med kaffe-kakaoglasur
Supersyndig chokolade cheesecake
Lagkage med chokolade-kaffecreme og bærmousse
Kaffechokoladetærte
Chokolademuffins med kaffecreme
Chokolademousse med valnødder
Kopkage med chokolade, kaffe og nødder
Småkager med kaffesmag
Konfekt med kaffe og hvid chokolade
Coffee Jelly

Oktober: Russisk mad

pixabayOktober måneds benspænd bliver en kulinarisk rejse østpå – nærmere betegnet Rusland. Nu kan man jo sige meget om Rusland, men jeg må desværre indrømme, at jeg aldrig har været specielt trukket af deres madkultur. Det skyldes nok, at jeg har en fordom om, at det russiske køkken mest består af kål, vodka, syltede grøntsager og kaviar. Meeen jeg ved jo godt, at det er en alt for simpel fremstilling af et land, der strækker sig over mange tusinde km og derfor naturligvis også har langt mere at byde på madmæssigt. Så det skal jeg udforske nærmere – og jeg glæder mig!

Det russiske køkken har – i hvert fald tidligere – i høj grad været præget af, at russerne har op mod 200 fastedage om året, hvor man ikke spiser kød og ind imellem heller ikke fisk. Der burde derfor være grobund for en del vegetarretter i denne måned. Men jeg er dog også stødt på en del kødretter under mit research, så det skal jeg naturligvis også eksperimentere med.

Og lad mig lige slå én ting fast med det samme – med mindre jeg vinder en million, kommer jeg ikke til at blogge om kaviar i forbindelse med månedens benspænd! Jeg synes simpelthen, at det er alt, alt for dyrt.

Kan du anbefale en russisk ret eller to? Eller har du et godt forslag til en sjov og anderledes russisk ret, som jeg bør prøve i denne måned?