Oktober: Russisk mad

pixabayOktober måneds benspænd bliver en kulinarisk rejse østpå – nærmere betegnet Rusland. Nu kan man jo sige meget om Rusland, men jeg må desværre indrømme, at jeg aldrig har været specielt trukket af deres madkultur. Det skyldes nok, at jeg har en fordom om, at det russiske køkken mest består af kål, vodka, syltede grøntsager og kaviar. Meeen jeg ved jo godt, at det er en alt for simpel fremstilling af et land, der strækker sig over mange tusinde km og derfor naturligvis også har langt mere at byde på madmæssigt. Så det skal jeg udforske nærmere – og jeg glæder mig!

Det russiske køkken har – i hvert fald tidligere – i høj grad været præget af, at russerne har op mod 200 fastedage om året, hvor man ikke spiser kød og ind imellem heller ikke fisk. Der burde derfor være grobund for en del vegetarretter i denne måned. Men jeg er dog også stødt på en del kødretter under mit research, så det skal jeg naturligvis også eksperimentere med.

Og lad mig lige slå én ting fast med det samme – med mindre jeg vinder en million, kommer jeg ikke til at blogge om kaviar i forbindelse med månedens benspænd! Jeg synes simpelthen, at det er alt, alt for dyrt.

Kan du anbefale en russisk ret eller to? Eller har du et godt forslag til en sjov og anderledes russisk ret, som jeg bør prøve i denne måned?

 

September: Egnsretter

stegte sildDet er tid til at afsløre benspændet for september måned, og det bliver en madrejse rundt i det ganske land. Jeg har nemlig besluttet, at månedens benspænd skal være danske egnsretter!

Det var en fiks idé, jeg fik i sommerferien, hvor jeg brugte et par af sommeraftenerne på at se Spise med Price-afsnittene med egnsretter. Det var virkelig underholdende (og til tider lidt skræmmende) at se, og jeg fik lyst til at gøre noget lignende.

Pt. er jeg ved at få overblik over, hvad jeg gerne vil nå at eksperimentere med i løbet af måneden. Jeg har allerede fundet flere interessante retter fra Sønderjylland og Fyn, men hvad med Sjælland? Og resten af Jylland? For ikke at tale om alle øerne?

Derfor: Hvilke egnsretter kan du anbefale?

August: Indisk mad

indisk madI august tager jeg – i ånden – til Indien, for benspændet for denne måned er indisk mad! Det indiske køkken er helt klart en af de madkulturer, jeg holder mest af, og jeg har da også fået lavet en del indisk mad gennem årene. Åbenbart så meget, så gemalen spurgte, om jeg ikke allerede havde haft benspænd om indisk mad? Men nej, det har jeg ikke.

Nu kan der altid opstå visse udfordringer, når man laver mad fra andre kulturer, og det gælder selvfølgelig også det indiske køkken. Der vil være ingredienser, som jeg ikke kan skaffe, så visse retter vil blive tilpasset udbuddet af råvarer her i Danmark.

Jeg forudser, at der kommer en del vegetarretter og nok også nogle stykker, hvor der indgår frisk koriander (så kunne du godt lide juli-benspændet med mynte og koriander, kan du godt glæde dig). Til gengæld er der ikke nødvendigvis ris og karry i hver ret.

Indiske retter fra blogarkivet:

Salat med koriander, rogan josh light, dal og pappadums
Vegetargryde med pandebrød
Egg curry
Lammegryde
Oksekød i spinat
Kyllingeret med kartofler og tomater
Tandoori kylling på grill
And med mangodressing
Torsk i stærk chilisauce samt poori
Hvide bønner i spinat og kokosmælk, padora med løg, aloo gobi og mangolassi

Juli: Koriander og mynte

mynteVores krydderurtebede bugner af gode sager for tiden, og det vil jeg udnytte her i juli, hvor benspændet bliver koriander og mynte. Koriander har vi ganske vist ikke i haven – den plante er ganske enkelt for sart til at overleve der – så den vil i stedet bo i den solrige vindueskarm. Men i år har jeg tre forskellige slags mynte, jeg vil lege med, så det skal nok blive sjovt.

Mynte og koriander er begge krydderurter, der har en ret markant smag. Især koriander deler vandene, så folk enten elsker eller hader den. Som du nok har gættet, hører jeg til den første gruppe, og jeg kan nærmest ikke få koriander nok. Koriander indgår blandt andet i vietnamesisk og indisk mad, så det er muligt, at jeg kigger i den retning, når jeg skal eksperimentere i køkkenet. Mynte kan man efterhånden få i mange forskellige udgaver i plantecentre. Den kan selvfølgelig bruges i en lang række drinks, men jeg regner også med at snige den med i en salat eller to og måske også en dessert?

Her får du lidt inspiration til koriander- og mynte-retter fra gemmerne:
Jordbærsalat med koriander og kokos
Sommerlig kikærtesalat
Indisk salat med koriander
Vegansk linseret fra Pakistan
Vegansk curry med kartofler
Chilaquiles med majs og kylling
Blomkålssalat med jordbær og mynte
Mangochutney med mynte
Myntegranité
Mexicansk ananasdrik med mynte
Varm kyllingesalat med mynte
Lammekølle med myntesauce
Chokolademyntesirup

 

Juni: Snacks

snack med tortillachips, chips, snack, appetizer, tomater, ketchup, chili, peberfrugt, rødløg, majs, ost, cheddarDet er med vemod, jeg tager afsked med maj måneds japanske benspænd, for det var ret spændende, og jeg er langt fra færdig med det japanske køkken. Derfor kan du også glæde dig til, at jeg sniger en række japanske retter ind i sommermadlavningen.

Men nu gælder det juni måned, hvor jeg har tænkt mig at lave snacks. Det er en kategori, der kan dække over mange ting, og det er da også tydeligt i min liste over snack-opskrifter her på bloggen. Snacks kan være sunde og knapt så sunde, og de kan dække over appetizers og velkomsthapsere, små forretter eller to-go-godbidder. Jeg har i hvert fald tænkt mig at fortolke det rimelig bredt.

Her er lidt inspiration til snacks:
7 Layered Dip – texansk partysnack
Tex-mex partysnack med tortillachips
Feta-trekanter
Kiks med krebsehalemousse
Müslibarer med kanel
Hjemmelavede flæskesvær
Bacon-løgringe med sennepssauce
Friturestegte løgringe
Friturestegte syltede agurker
Friteret bacon med gorgonzolacreme
Æblechips
Røgede mandler
Saltbagte kastanjer
Rabarbersnack
Sprødstegte ricottakugler med kanelsukker

Hvis du har forslag til snacks, jeg skal prøve at lave i løbet af måneden, så sig endelig til!