April: Mad inspireret af musik

Jeg er kommet lidt sent i gang med denne måneds benspænd, da jeg har været ramt af sygdom, men nu er jeg klar til at præsentere april-benspændet – mad inspireret af musik!

Det er et lidt usædvanligt benspænd men også et benspænd, der i den grad lægger op til fortolkning og kreativitet. Det kan for eksempel være et band/kunstner, jeg forbinder med en bestemt ret eller bestemt type mad, det kan være et musiknummer, der altid får mig til at tænke på en bestemt smag, eller det kan også være en musikgenre eller noget helt fjerde inden for musik, som jeg så forsøger at forbinde med noget madrelateret.

Udfordringen bliver så, at det også er noget musik, jeg gider at gøre på, mens jeg laver maden (for det er nemlig også en del af benspændet). Nu har jeg heldigvis en rimelig bred smag, selvom hjertet først og fremmest banker for hård rock, så det burde være muligt at finde på noget ret varieret mad i denne måned. Jeg kan dog allerede på forhånd udelukke, at der kommer IKKE retter inspireret af Elvis Presley, Justin Bieber eller jazz.

Er der noget musik, du forbinder med bestemte retter, drinks eller råvarer?

Marts: Friteret

friturestegt fasan, fasan, vildt, vildtkød, rapsolie, hvedemel, bbq-rub, rub, chili, sød paprika, chipotle, mørk farin, cayennepeber, baconsauce, sauce, bacon-chilisauce, chilisauce, bacon, løg, flødeBenspændet for marts måned hører absolut ikke til den sunde slags, men man jo spise små portioner af det og lave det knapt så hyppigt, som jeg vil gøre i denne måned. Jeg har nemlig tænkt mig at eksperimentere med friteret mad – eller friturestegt mad som det også kaldes.

Da jeg havde texansk benspænd, opdagede jeg, at man i Sydstaterne frituresteger alt – og jeg mener alt! Jeg prøvede i den forbindelse at lave friturestegt fasan, friterede avokadoer og friterede syltede agurker (det smager bedre end det lyder). Ja, jeg fik såmænd også prøvet en enkelt friteret dessert – funnel cakes.

Her i marts vil jeg så lege videre med denne tilberedningsform. Den er jo ikke bare koncentreret om Sydstaterne men findes også i det asiatiske køkken, så jeg håber på at komme bredt omkring med dette benspænd. Det kan selvfølgelig være, at jeg bare begynder at friturestege alt i køleskabet for at finde ud, om der faktisk er ting, man ikke kan fritere… 😉

Her er lidt inspiration andre friterede retter, jeg har lavet gennem tiden:
Friteret feta
Stort friteret løg – blooming onion
Friturestegte løgringe
Friterede asparges
Friturestegt pasta
Friterede blæksprutter
Belgiske fritter
Sprødstegte fennikelfritter
Friterede hyldeblomstklaser
Churros med kanelsukker

Februar: Mad med dej

Garum, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnI februar kaster jeg mig over et benspænd, som flere læsere har foreslået gennem tiden – nemlig mad med dej (og ikke mad med dig, som jeg var ved at skrive flere gange… godt nok er jeg næsten alt-spisende, men jeg sætter grænsen ved kannibalisme!)

Mad med dej kan være mange ting – lige fra pizzaer, hotdogs og burgere til tærter og indbagte sager. En del af månedens retter vil også fungere fint til madpakker.

Har du ideer til retter, så skriv gerne en kommentar herunder :)

 

Januar: Stop spild af mad

spis opJanuars benspænd bliver noget, som danskerne er blevet rigtig gode til de senere år – nemlig stop spild af mad. De senere år har organisationen Stop Spild af Mad samt medierne været rigtig gode til at sætte fokus på madspild, hvilket mange danskere har taget til sig – godt hjulpet af, at mange supermarkeder nu også har indført en række tiltag, der skal mindste madspildet.

Det er heldigvis sjældent, at vi smider mad ud, men det kan ske. Det er oftest i forbindelse med, hvis vores planer pludselig ændrer sig i løbet af ugen, eller hvis en råvare har forputtet sig i et hjørne af køleskabet. Men ellers er vi ret gode til at få brugt rester og råvarer helt op – enten ved at fryse dem ned i tide, så de kan bruges på et senere tidspunkt, eller simpelthen ved at inkorporere dem i madlavningen i løbet af ugen.

Det er dog ikke kun køleskabet, man skal være opmærksom på – både fryser og skabe  indeholder madvarer, der risikerer at blive for gamle, og det er især dem, jeg vil kaste mig over i denne måned. Jeg kan nemlig se, at vi har en række ting i fryseren, der trænger til at blive brugt, og så har jeg også indset, at jeg er ret god til at købe bønner og linser – men er måske knapt så god til at få dem brugt løbende.

Ergo – i januar måned vil jeg fokusere på at rydde ud i gemmerne. Vores indkøb i supermarkedet vil derfor primært koncentrere sig om mælkeprodukter og grøntsager – resten bør fryser og vikturalierum kunne klare for os.

Hvad gør du for at mindske madspild?

December: Kanel og ingefær

kanel, ingefærDet’ sørme, det’ sandt, december… ja, julemåneden er over os, og for en glad julenisse som mig er det den allerherligste tid! Jeg har før haft juleinspireret benspænd i december – sidste år var det julesmåkager og i 2011 var det jul i andre lande, og i år bliver det så kanel og ingefær.

Kanel er et af mine yndlingskrydderier. Nu husker du måske massehysteriet i 2013, hvor kanel blev udråbt som farligt. Det er det ikke – i hvert fald ikke i beherskede mængder og slet ikke, hvis du bruger ægte kanel (også kaldes Ceylon kanel). Jeg vil naturligvis anbefale sidstnævnte – ikke blot fordi det er sundere, men også fordi det smager bedre. Jeg plejer at bruge stødt kanel fra Urtekram.

Den mest almindelige type kanel herhjemme kaldes kassiakanel og bruges ofte i industrielt producerede varer. Det er den type kanel, der indeholder kumarin, der i store mængder kan være sundhedsskadeligt.

Ingefær er også en skøn råvare, men her foretrækker jeg den rå udgave, da tørret ingefær godt kan have en lidt skarp duft og smag. I mindre mængder er den dog dejlig i bagværk og især julebagværk, så den vil helt sikkert indgå i juleforberedelserne sammen med kanel, der måske er det mest dominerende krydderi i julebagningen i det hele taget.

Både ingefær og kanel kan dog også sagtens bruges i det salte køkken. Her skal jeg bestemt ikke afvise, at der kan dukke nogle asiatiske retter op med ingefær og nogle mellemøstlige retter med kanel.

Her er lidt inspiration fra tidligere eksperimenter med kanel og/eller ingefær:
Ingefær-wokret med kyllingeboller
Wokret med græskar, rejer og karry
Græskar- og gulerodssuppe med kokos
Vegansk linseret fra Pakistan
Moussaka med auberginer
Kanelis
Bajigur – varm ingefær-kokosdrik
Kanel-te
Fersken-margarita med ingefær
Æblesaft med citron og ingefær
Græskartærte med kanel
Ølkage
Ymerboller med valnødder og rosiner

Juleopskrifter med kanel og/eller ingefær:
Gingerbread cave – juledekoration
Gingerbread men – engelske/amerikanske julekager
Klassiske brunkager
Hermits – engelske julekager
Spekulatius – tyske julekager
Zimtstern – tyske julekager
Polvorones – spanske julekager
Gammeldags honninghjerter
Honningkagehjerter
Lutendrank
Engelsk portvinskage + New zealandsk julekage
Julekrydderkage med kaneltrøffel
Pain à la grecque – belgisk wienerbrød
Belgisk risbudding
Hjemmelavet gløggekstrakt