April: Klassikere i ny fortolkning

I april måned vender jeg op og ned på tingene, for her får en række klassikere en tur i fortolkningsmaskinen! Jeg har nemlig besluttet mig for, at benspændet i april skal være klassikere i ny fortolkning – eller dekonstruerede klassikere om man vil. Pointen er, at jeg vil tage en række klassikere og lave nye versioner af dem. Det kan for eksempel være ligesom dengang, hvor jeg havde smørrebrødstema, og hvor jeg lavede en ny version af dyrlægens natmad, eller som den rejecocktail – lavet som suppe – som kan ses øverst i dette indlæg.

Jeg er så småt begyndt at gruble over, hvad jeg skal nå i løbet af den næste måneds tid, men mon ikke jeg får tid til nogle sjove retter i løbet af påsken. Derudover har jeg stadig nogle projekter fra sidste måneds benspænd, fermentering, som jeg også skal have blogget om i løbet af de kommende uger.

Marts: Gæring og fermentering

kvas, russisk, drik, rugbrød, rørsukker, gær, citroner, rosinerDet er tid til at præsentere marts måneds benspænd, og det er… gæring/fermentering! Det er et benspænd, jeg flere gange har overvejet at kaste mig over, men som jeg dog også har været lidt betænkelig ved. Især i forbindelse med fermentering, hvor man skal være lidt påpasselig, da fermentering kan udvikle uheldige bakterier… men nu vover jeg altså pelsen.

Jeg har ikke eksperimenteret så meget med disse tilberedningsmetoder, så jeg vil starte forsigtigt. Samtidig har jeg ret travlt for tiden, så der er desværre ikke tid til lige så mange benspændsretter i denne måned, men jeg prøver at nå lidt forskellige ting, og ellers kan det jo være, at benspændet strækker sig et stykke ind i april.

Jeg har et par ideer eller tre i ærmet, men hvis du har ideer til, hvad jeg bør prøve at lave, så smid gerne en kommentar.

Februar: Hjemmelavede færdigprodukter

Månedens benspænd er ‘hjemmelavede færdigprodukter’, og det lyder måske en smule kryptisk, for hvis det er hjemmelavet, er det vel ikke et (købt) færdigprodukt? Men pointen i denne måneds benspænd er at lave hjemmelavede udgaver af en række af de madvarer, som folk typisk køber.

Personligt laver jeg de fleste ting fra bunden – dels fordi jeg synes, det er sjovt, og dels fordi jeg så er 100% sikker på, hvad der er i maden. Men selvfølgelig er der ting, jeg oftest køber i stedet for at lave selv – for eksempel ketchup og sennep.

Og netop ketchup er nok en af de ting, jeg vil eksperimentere med i denne måned, men hvad synes du? Hvilke ‘færdigprodukter’ skal jeg prøve at lave fra bunden?

Her er lidt inspiration til lignende madeksperimenter:
Middelaldersennep
Ketchup uden sukker
Aioli
Skinkesalat
Italiensk salat og russisk salat
Klassiske karrysild
Karrysild med æbler
Sylte
Brombærmarmelade
Jordbærmarmelade

Januar: Blendet

rodfrugtssuppe, vegetarsuppe, suppe, grøntsagssuppe, vegetar, rødbeder, pastinakker, kartofler, løg, bouillon, flødeNu er det tid til at præsentere januar måneds benspænd, og ligesom sidste måneds benspænd vil jeg lege med konsistensen på maden. I januar vil jeg nemlig blende i vildskab!

… ok, måske ikke i vildskab men jeg vil eksperimentere med retter, hvor jeg skal blende undervejs. Det er jo helt oplagt at lave supper, og jeg kommer helt sikkert også til at eksperimentere med smoothies, men hvad skal jeg ellers finde på? Andre cremede retter, du synes er oplagte? Jeg kommer nok heller ikke udenom dessertfronten, men her kan jeg nok også finde på noget 🙂

 

December: Gelé

frugtgelé, bærgelé, blåbær, hindbær, jordbær, ribs, husblas, hyldeblomstsaft, rørsukker, dessertI december måned vil det vugge og blævre, dirre og skælve på bloggen! Denne måneds benspænd er nemlig gelé!

Måske er geléagtigt mere præcist, for jeg vil også lege med budding, rand-serveringer og andre sager, der enten har husblas i sig eller som opfører sig geléagtigt. Når nu det er december, så kunne det blandt andet være oplagt at lave frugtflæsk, hjemmelavet sky og sylte, men der er også plads til knapt så jule-agtige retter. Det skal nok blive sjovt – især for et legebarn som mig, der er barnligt fascineret af mad, der dirrer.

Det er muligt, at jeg også får eksperimenteret med agar agar (som har lidt af de samme egenskaber som husblas, men er lavet af tang og derfor kan bruges i retter til folk, der undgår svine-produkter).

Her er et udvalg af de gelé-retter, jeg før har lavet:
Æblegelé
Rønnebærgelé
Jordbærgelé
Coffee Jelly
Lakridskaviar
Brombær-cheesecake
Kiwicheesecake
Citron-cheesecake
Kærnemælksrand med hindbærsauce
Panna cotta med rosenvand
Bærgelé med hyldeblomst
Tequila Jelly Shots

 

Er der gelé-retter, du kan anbefale, jeg skal prøve de kommende uger?