August: Græsk mad

Disfrutar, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i BarcelonaHar du været på ferie i udlandet i år? Jeg var som bekendt i Toscana, men det er ikke den eneste rejse, denne sommer byder på – i august måned vil jeg nemlig introducere dig for en række græske retter!

Jeg forbinder det græske køkken med masser af oliven, olivenolie, store tomater, feta, ris, lam og fisk. Rigtig sommermad. Men det græske køkken er også mere og andet end det. Jeg har en ven fra Grækenland, og jeg spurgte hende, hvad der kendetegner græsk mad. Pudsigt nok sagde hun, at græsk mad ofte tager lang tid at tilberede – og at mange af retterne er ret fedtholdige. Interessant. Det passede jo ikke helt med mit billede af den græske madlavning, så nu vil jeg gå på opdagelse i det græske køkken.

Det er ikke sikkert, jeg når så mange af de retter, der tager halve eller hele dage at tilberede, men hun har givet mig en række opskrifter, som jeg – i bogstaveligste forstand – har tænkt mig at tygge mig igennem.

… og så skal jeg også eksperimentere lidt… 😉

Juli: Pasta

Hjemmelavet pasta med tomater, chilipølse og basilikumI juli måned skal jeg lege med pasta, og det skyldes en sjov episode sidste år, hvor vi mødtes med en række venner en lun sommerdag. Et af venneparrene har boet i Italien gennem flere år, og vi kom undervejs til at tale om mad. Jeg fik nævnt på et tidspunkt, at vi (gemalen og jeg) sjældent spiser pasta. Straks spurgte venneparret, om vi så spiste ris i stedet? Næ… vi spiste hverken pasta, ris, kartofler eller brød særlig tit. Faktisk består mange af vores måltider af grøntsager, kød og evt. lidt bønner/linser. Det syntes de var ret underligt, for det kan man jo ikke blive mæt af… men det er så ikke helt korrekt, for jeg bruger ofte forskellige slags kål i madlavningen, og kål mætter temmelig godt, så jeg kan sagtens undvære pasta, hvis jeg vil.

Men jeg kan nu godt lide pasta, og jeg vil dedikere dette benspænd til vores pastaglade venner. En del af retterne vil naturligvis være italienske – så må jeg bare sørge for, at det ikke kommer til at minde for meget om mit italienske benspænd – men jeg kommer nok også til at fortolke pasta-benspændet og lave et par pudsige ting.

Hvad er din favoritret med pasta?

 

Juni: Asparges og rabarber

rabarberSå er det tid til at afsløre månedens benspænd… og det er… rabarber og asparges! Yes, i denne måned skal jeg lege med to af årstidens hotteste råvarer. Det er nu, du kan få lækre, sprøde danske asparges samt friske saftige rabarber, og det skal jeg selvfølgelig udnytte.

Jeg er selv lidt spændt på, hvad jeg skal lave med de to råvarer, for det er trods alt ingredienser, jeg ofte bruger i forårs-/sommermaden. For et stykke tid siden skrev jeg endda et indlæg med en oversigt over de opskrifter med rabarber, jeg holder mest af, og asparges har jeg også brugt i en del retter efterhånden.

Men lad os nu se – mon ikke jeg kan finde på nogle nye kombinationer? Smid endelig en kommentar herunder, hvis du har et forslag til, hvad jeg skal prøve :)

asparges

Maj: Roulader

kakaoroulade, kage, roulade, chokolade, Bailey, nougat, nougatcreme, kakaopulver, dessertMaj måneds benspænd er en pudsig størrelse. Det er nemlig roulader. Hvis du nu tænker “hold op, hvor skal der laves mange desserter i denne måned”, så må jeg desværre skuffe dig. Der vil selvfølgelig også komme dessertroulader på bloggen, men jeg har nu også planer om at lave en række madroulader.

Jeg har faktisk et lidt anstrengt forhold til roulader – eller i hvert fald dessertroulader. Det skyldes nok, at jeg fik lidt for mange fabriksfremstillede roulader som teenager, da det var den løsning, mange af mine klassekammerater tyede til, når der var en festlig anledning. Derefter undgik jeg roulader i mange år, indtil jeg smagte en hjemmelavet roulade for nogle år siden. Hov! De kunne jo faktisk smage godt! Siden har jeg eksperimenteret med selv at lave roulader og fundet ud af, at det er en let og sjov kage, der er let at variere.

Her er lidt rouladeinspiration fra arkivet:
Kakaoroulade med nougat-Bailey-creme
Bûche de Nöel – fransk chokoladeroulade
Omvendt hindbærroulade med hvid chokolade
Rejeroulade
Kartoffelroulade
Fyldt kyllingerulle (det ligner en roulade!)
Porchetta (kødrouladen over dem alle!!)

Hvad er din yndlingsroulade?

 

April: Molekylær gastronomi

molekylær gastronomiApril måned kan være lidt af en joker – i hvert fald på vejrfronten og nu også på madfronten! Månedens benspænd er nemlig molekylær gastronomi, og det er helt sikkert et benspænd, der lægger op til leg og hovedbrud på samme tid.

Molekylær gastronomi eksperimenterer med madens konsistens, tekstur og temperatur og der leges med sanserne, når maden præsenteres. Ligner det en velkendt ret, men viser det sig at være noget helt andet? Dufter maden af en bestemt grøntsag, men smager den af frugt? Molekylær gastronomi leger i den grad med begrebet mad og bruger ind imellem også ret specielle tilberedningsmetoder.

Det er især den engelske kok, Heston Blumenthal, og den spanske kok, Ferran Adriá, der er kendt for at mestre molekylær gastronomi, men flere af tilberedningsmetoderne har også vundet indpas hos en række af de danske restauranter gennem de senere år.

Er molekylær gastronomi pjank og pjat? Kan det overhovedet bruges til noget? Det kan ind imellem godt virke som om, at kokkene går en omvej, når de tilbereder små skøre serveringer som dem, vi spiste på Disfrutar i Barcelona, men det var en fantastisk oplevelse og samtidig både et studie i, hvad man kan i dag mht. smagssammensætning, konsistens og præsentation. Jeg kan virkelig godt lide det eksperimenterende og nysgerrige element i den molekylære gastronomi, og det er grunden til, at jeg prøver kræfter med denne genre i denne måned.

Molekylær gastronomi kan være svært at mestre, og en række opskrifter kræver også specialudstyr, jeg ikke har, men jeg har dog indkøbt nogle spændende ting, der skal eksperimenteres med de kommende uger. Det bliver sjovt – men nok også svært – og så er det jo perfekt til et benspænd!

Marts: Belgisk mad

pommes fritesI marts måned vil jeg tage jer med på en gastronomisk rejse til… Belgien! Og hvorfor så lige Belgien – hvad er der særligt ved belgisk mad?

Se, Belgien er først og fremmest kendt for øl, chokolade, vafler og pommes frites, men så stopper det også der. Hvad er belgisk mad udover dette? Det har jeg sat mig for at undersøge, og jeg har derfor udfrittet en af mine venner, der kommer fra Belgien. Hun har blandt andet fortalt, at blåmuslinger og kalvetunge i madeira er blandt de mest populære retter, når det kommer til belgisk mad, men jeg har også fundet frem til en række andre retter, som nok kommer på bordet i løbet af den kommende måneds tid.

Det belgiske køkken er en lidt pudsig hybrid mellem det tunge, tyske køkken og det mere elegante franske køkken – selvfølgelig afhængig af hvor i Belgien, man befinder sig. Belgierne nærer en stor kærlighed til øl, og derfor vil jeg nok eksperimentere lidt mere med øl i denne måned – både i forhold til hvilke belgiske øl, der passer til de retter, jeg blogger om, og måske også et par eksperimenter med, hvad belgisk øl også kan bruges til… Til gengæld tvivler jeg på, at jeg får lavet belgiske vafler, for jeg har ganske enkelt ikke et vaffeljern og har ikke umiddelbart planer om at købe et…

Har du erfaringer med belgisk mad? Og hvilke retter kan du i så fald anbefale?

Februar: Bacon!

baconBacon. Bacon, bacon, BACON!

Jep, februar måneds benspænd er krydderiet over dem alle: Bacon. Det er en ingrediens, som mange elsker, og jeg har derfor valgt at dedikere en hel måned til en af danskernes yndlingsspise. For alt er jo bedre med bacon – eller som man siger i Twittersprog: #AEBMB

En af udfordringerne i denne måned bliver dog at finde en ordentlig kvalitet bacon. Sjovt nok producerer Danmark jeg ved ikke hvor mange ton kvalitetsbacon hvert år – og eksporterer det derefter til blandt andet England! Jeg synes, det er svært at finde god bacon, hvor dyrene har haft ordentlige vækstforhold, og hvor baconen ikke skrumper til en tør og kedelig pind under stegningen. Men det bliver så en af missionerne denne måned, selvom jeg nok – desværre – også må ty til noget af den industrielle bacon. Jeg så ellers i sidste uge, at en af de store baconproducenter er begyndt at lave bacon på frilandsgrise – sådan en pakke må jeg have opsporet! Og ellers er der jo altid økologisk bacon fra Hanegal.

Jeg vil også udfordre hvor/hvordan man bruger bacon i madlavningen, så ja – der bliver nok leget lidt med maden i denne måned. Er du fast læser af bloggen, vil det næppe undre dig. Herunder kan du se et udvalg af retter med bacon, som jeg har lavet gennem tiden:

Friturestegt fasan med bacon-chilisauce
Kyllingeburger med karry og bacon
Norske pandekager med bacon
Blomkålssalat med grønkål, bacon og fløde
Jordskokkesuppe med kyllingebacon
Krondyrsdolmere med bacon
Kylling-bacon-æggekage
Hønsesalat med sprødt kyllingeskind og bacon
Æggemuffins med bacon
Forloren hare
Svampe-bacon risotto
Pizzasnegle med kartoffel, bacon og rosmarin
Champignon-bacon tærte
Bagte rødløg i baconsvøb
Baconis