Oktober: Mad tilberedt i stegeso

Oktober er lig med efterår, der er lig med simremad, og det kan man jo lige så godt lave i en stegeso, så det er benspændet i denne måned! En stegeso er en herlig opfindelse (og ikke kun på grund af navnet). Det er et fad eller en gryde, der bruges til langtidsstegning, og mange vil nok forbinde det med en römertopf, som er vist på billedet herover. Römertopf er dog et bestemt mærke, og jeg har sidenhen udskiftet ovenstående med en af metal og glas, da det lykkedes mig at slide römertopfen op!

Det er let og bekvemt at lave mad i en stegeso. Du sparer opvask (da det hele tilberedes i stegesoen), og når du først har snittet grøntsager og puttet evt. kød i stegesoen, så skal der bare krydderier og væde i, og så skal maden bare passe sig selv i et par timer. Du skal muligvis tjekke undervejs, om der er nok væske, men som udgangspunkt behøver du først at nærme dig køkkenet igen, når retten er ved at være færdig.

Har du nogle yndlingsretter, der tilberedes i stegeso?

Her er lidt inspiration, indtil jeg får blogget om månedens første benspændsretter:
Kylling og rodfrugter i römertopf
Oksebov i römertopf
Lårtunge i stegeso
Pulled chicken
Kleftiko – græsk simreret
Elgsteg med søde løg
Texansk søndagssteg

September: Sydafrikansk mad

fra pixabay.comJeg håber på at få lidt mere tid til dette benspænd end det forrige, hvor jeg endte med at have alt for travlt. I denne måned vil jeg nemlig eksperimentere med sydafrikansk mad! Min oprindelige plan var, at benspændet blot skulle hedde afrikansk mad, men da det spænder ret bredt, vil jeg prøve at holde mig til de sydafrikanske retter – håber ikke, at det bliver for svært.

Jeg har ikke særlig meget erfaring med sydafrikansk madlavning, så jeg glæder mig til at læse op på dette. Har du ideer til retter, jeg bør prøve i denne måned, så sig endelig til 🙂

August: Pyntet mad

minilagkage, lagkage, marengslagkage, marengs, rørsukker, æg, dessert, blåbær, ribs, brombær, hindbær, fløde, dessert, sommerdessertI denne måneds benspænd skal maden pimpes lidt ekstra – jeg har nemlig tænkt mig at skrue op for pynten på maden og forhåbentlig også give nogle tips til, hvordan du kan lave din egen pynt til forretter, hovedretter, drinks og desserter.

Hvor vildt og kreativt det bliver tør jeg ikke love – det kommer simpelthen an på, hvor megen tid jeg får samt om temperaturen falder lidt, for så længe vejret er så varmt, så står jeg ikke særlig lang tid i køkkenet ad gangen.

 

Juli: Mere tyrkisk mad

ezme tyrkisk salat, tomater, rødløg, peberfrugt, persille, mynte, hvidløg, chili, sirup, olivenolie, mellemøstenJeg har valgt noget utraditionelt i forbindelse med benspændet for juli måned – det bliver nemlig det samme som juni-benspændet: tyrkisk mad!

… og nej, det er ikke fordi, at jeg er løbet tør for ideer, men for det første er der så meget tyrkisk mad, jeg har lyst til at lave (det er et generelt ‘problem’ ved mine benspænd – jeg når langt fra alt det, jeg har lyst til), og for det andet er det tørre vejr ikke så let at kombinere med det benspænd, jeg oprindeligt havde planlagt for juli måned.

Så en måned mere med tyrkisk mad – det glæder jeg mig rigtig meget til!

Juni: Tyrkisk mad

figentærte, tærte, desserttærte, figner, flormelis, hasselnødder, mandler, honning, æg, rørsukker, hvedemel, græsk yoghurt, citroner, kage, dessertI juni står den på tyrkisk mad her på bloggen! Da jeg planlagte benspændet for juni måned, havde jeg ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at vi ville have så varmt vejr, som vi har nu, men det passer ikke desto mindre fantastisk til madlavningen de kommende uger. Og ja, vi har allerede haft grillen fremme et par gange de seneste dage, så inden længe kommer de første på bloggen.

Men hvad er tyrkisk mad så? Jeg forbinder først og fremmest det tyrkiske køkken med hummus, auberginer, bredbladet persille, tomater, spidskommen, yoghurt og lækre flade brød/pandekager. Selvfølgelig kan jeg heller ikke undgå at tænke på kebab (som findes i en del varianter) og baklava,og jeg skal nok også lave et par af de helt klassiske retter, men jeg glæder mig også til at gå på opdagelse i det tyrkiske køkken.

Kan du anbefale nogle tyrkiske retter, som du synes, jeg skal prøve denne måned?