Maj: Roulader

kakaoroulade, kage, roulade, chokolade, Bailey, nougat, nougatcreme, kakaopulver, dessertMaj måneds benspænd er en pudsig størrelse. Det er nemlig roulader. Hvis du nu tænker “hold op, hvor skal der laves mange desserter i denne måned”, så må jeg desværre skuffe dig. Der vil selvfølgelig også komme dessertroulader på bloggen, men jeg har nu også planer om at lave en række madroulader.

Jeg har faktisk et lidt anstrengt forhold til roulader – eller i hvert fald dessertroulader. Det skyldes nok, at jeg fik lidt for mange fabriksfremstillede roulader som teenager, da det var den løsning, mange af mine klassekammerater tyede til, når der var en festlig anledning. Derefter undgik jeg roulader i mange år, indtil jeg smagte en hjemmelavet roulade for nogle år siden. Hov! De kunne jo faktisk smage godt! Siden har jeg eksperimenteret med selv at lave roulader og fundet ud af, at det er en let og sjov kage, der er let at variere.

Her er lidt rouladeinspiration fra arkivet:
Kakaoroulade med nougat-Bailey-creme
Bûche de Nöel – fransk chokoladeroulade
Omvendt hindbærroulade med hvid chokolade
Rejeroulade
Kartoffelroulade
Fyldt kyllingerulle (det ligner en roulade!)
Porchetta (kødrouladen over dem alle!!)

Hvad er din yndlingsroulade?

 

April: Molekylær gastronomi

molekylær gastronomiApril måned kan være lidt af en joker – i hvert fald på vejrfronten og nu også på madfronten! Månedens benspænd er nemlig molekylær gastronomi, og det er helt sikkert et benspænd, der lægger op til leg og hovedbrud på samme tid.

Molekylær gastronomi eksperimenterer med madens konsistens, tekstur og temperatur og der leges med sanserne, når maden præsenteres. Ligner det en velkendt ret, men viser det sig at være noget helt andet? Dufter maden af en bestemt grøntsag, men smager den af frugt? Molekylær gastronomi leger i den grad med begrebet mad og bruger ind imellem også ret specielle tilberedningsmetoder.

Det er især den engelske kok, Heston Blumenthal, og den spanske kok, Ferran Adriá, der er kendt for at mestre molekylær gastronomi, men flere af tilberedningsmetoderne har også vundet indpas hos en række af de danske restauranter gennem de senere år.

Er molekylær gastronomi pjank og pjat? Kan det overhovedet bruges til noget? Det kan ind imellem godt virke som om, at kokkene går en omvej, når de tilbereder små skøre serveringer som dem, vi spiste på Disfrutar i Barcelona, men det var en fantastisk oplevelse og samtidig både et studie i, hvad man kan i dag mht. smagssammensætning, konsistens og præsentation. Jeg kan virkelig godt lide det eksperimenterende og nysgerrige element i den molekylære gastronomi, og det er grunden til, at jeg prøver kræfter med denne genre i denne måned.

Molekylær gastronomi kan være svært at mestre, og en række opskrifter kræver også specialudstyr, jeg ikke har, men jeg har dog indkøbt nogle spændende ting, der skal eksperimenteres med de kommende uger. Det bliver sjovt – men nok også svært – og så er det jo perfekt til et benspænd!

Marts: Belgisk mad

pommes fritesI marts måned vil jeg tage jer med på en gastronomisk rejse til… Belgien! Og hvorfor så lige Belgien – hvad er der særligt ved belgisk mad?

Se, Belgien er først og fremmest kendt for øl, chokolade, vafler og pommes frites, men så stopper det også der. Hvad er belgisk mad udover dette? Det har jeg sat mig for at undersøge, og jeg har derfor udfrittet en af mine venner, der kommer fra Belgien. Hun har blandt andet fortalt, at blåmuslinger og kalvetunge i madeira er blandt de mest populære retter, når det kommer til belgisk mad, men jeg har også fundet frem til en række andre retter, som nok kommer på bordet i løbet af den kommende måneds tid.

Det belgiske køkken er en lidt pudsig hybrid mellem det tunge, tyske køkken og det mere elegante franske køkken – selvfølgelig afhængig af hvor i Belgien, man befinder sig. Belgierne nærer en stor kærlighed til øl, og derfor vil jeg nok eksperimentere lidt mere med øl i denne måned – både i forhold til hvilke belgiske øl, der passer til de retter, jeg blogger om, og måske også et par eksperimenter med, hvad belgisk øl også kan bruges til… Til gengæld tvivler jeg på, at jeg får lavet belgiske vafler, for jeg har ganske enkelt ikke et vaffeljern og har ikke umiddelbart planer om at købe et…

Har du erfaringer med belgisk mad? Og hvilke retter kan du i så fald anbefale?

Februar: Bacon!

baconBacon. Bacon, bacon, BACON!

Jep, februar måneds benspænd er krydderiet over dem alle: Bacon. Det er en ingrediens, som mange elsker, og jeg har derfor valgt at dedikere en hel måned til en af danskernes yndlingsspise. For alt er jo bedre med bacon – eller som man siger i Twittersprog: #AEBMB

En af udfordringerne i denne måned bliver dog at finde en ordentlig kvalitet bacon. Sjovt nok producerer Danmark jeg ved ikke hvor mange ton kvalitetsbacon hvert år – og eksporterer det derefter til blandt andet England! Jeg synes, det er svært at finde god bacon, hvor dyrene har haft ordentlige vækstforhold, og hvor baconen ikke skrumper til en tør og kedelig pind under stegningen. Men det bliver så en af missionerne denne måned, selvom jeg nok – desværre – også må ty til noget af den industrielle bacon. Jeg så ellers i sidste uge, at en af de store baconproducenter er begyndt at lave bacon på frilandsgrise – sådan en pakke må jeg have opsporet! Og ellers er der jo altid økologisk bacon fra Hanegal.

Jeg vil også udfordre hvor/hvordan man bruger bacon i madlavningen, så ja – der bliver nok leget lidt med maden i denne måned. Er du fast læser af bloggen, vil det næppe undre dig. Herunder kan du se et udvalg af retter med bacon, som jeg har lavet gennem tiden:

Friturestegt fasan med bacon-chilisauce
Kyllingeburger med karry og bacon
Norske pandekager med bacon
Blomkålssalat med grønkål, bacon og fløde
Jordskokkesuppe med kyllingebacon
Krondyrsdolmere med bacon
Kylling-bacon-æggekage
Hønsesalat med sprødt kyllingeskind og bacon
Æggemuffins med bacon
Forloren hare
Svampe-bacon risotto
Pizzasnegle med kartoffel, bacon og rosmarin
Champignon-bacon tærte
Bagte rødløg i baconsvøb
Baconis

Januar: Karry

wokret, kylling, karry, peanuts, kinakål, kokosmælk, peanutbutterI 2015 fortsætter jeg med at have et benspænd hver måned, og jeg kan allerede nu afsløre årets første benspænd: Karry! Jep, januar bliver en spicy måned, for det trænger jeg til her i januarkulden (ok, så koldt er det nu hellere ikke i skrivende stund, men man ved jo aldrig, hvad januar kan byde på vejrmæssigt).

Karry er en krydderiblanding, og derfor vil jeg forsøge at huske at notere præcis hvilke karryblandinger, jeg har brugt i de enkelte retter. Der kan nemlig være ret stor forskel på, hvor milde eller stærke, de kan være, og det betyder selvfølgelig en hel del for smagen af den enkelte ret.

Karry kan være sammensat af mange forskellige krydderier. De fleste karryblandinger indeholder som minimum gurkemeje, koriander, kommen, chili og bukkehorn, men der kan blandt andet også være fennikelfrø, nelliker, peber og ingefær i en karryblanding.

Jeg skal selvfølgelig prøve at lave min egen karryblanding i løbet af måneden, men hvad skal jeg ellers finde på? Har du nogle gode forslag, så sig endelig til. Jeg har allerede et par sjove ideer i baghånden, men tager gerne imod ideer.

Både gemalen og jeg er ret glade for karry, så jeg har i forvejen lavet en del retter med karry. Her er et udvalg af de retter, jeg har lavet gennem de seneste år:
Kyllingeburger med karrydressing
Wokret med kylling, karry og peanuts
Kyllinge-karryret med bananer
Panang karry
Oksekød i grøn karry
And i rød karry og rejer i grøn karry
Karrysild med æbler
Karrypanerede rødspætter
Grove fiskefrikadeller med karry
Muslingesuppe med karry og gulerødder
Karry-kartoffelsalat
Linseboller med karry

December: Julesmåkager

appelsinstjerner, småkager, appelsiner, hvedemel, smør, rørsukker, æg, majsmelDecember er over os, og dermed er det også tid til årets sidste benspænd: Julesmåkager! De tidligere år har jeg blandt andet haft et konfektkalender-benspænd og benspænd om jul i andre lande, men i år er jeg i kagehumør.

Nu afslører jeg muligvis noget, der næsten kan få smidt mig ud af landet, men… jeg er faktisk ikke særlig glad for for julesmåkager. Jeg synes, de er superhyggelige at bage, men jeg spiser dem sjældent. I år vil jeg dog gøre en undtagelse, for nu går jagten ind på de bedste julesmåkager, og jeg vil ikke kun holde mig til de danske klassikere – der bliver også bagt en række julesmåkager fra udlandet. Det betyder dog også, at min omgangskreds godt kan se frem til at få stoppet småkager ned i lommer, tasker og penalhuse, for ellers drukner vi i småkager 😉

Hvad er din yndlings blandt det store udvalg af julesmåkager?

 

November: Varme drikke

chai med kardemomme, varme drikkeJeg har valgt varme drikke som november måneds benspænd. Det er ellers ikke fordi, jeg selv er specielt god til at drikke varme ting – for det første drikker jeg slet ikke kaffe, og for det andet skal varme drikke altid køle en del af, inden jeg kan drikke dem. Men netop derfor synes jeg, at det er godt, jeg får udfordret mig selv på dette område.

Varme drikke kan jo være mange ting. Lige fra kaffe, te og kakao til varme drikke med alkohol i såsom gløgg. Det er bare om at være kreativ, og jeg har planer om at eksperimentere og udfordre konceptet lidt. Måske også finde et par spændende udenlandske drikke?

Sig til hvis du har en god idé til, hvad jeg skal prøve at lave i denne måned!

Herunder får du en liste over varme drikke, jeg tidligere har lavet:
Hjemmelavet gløgg
Hvidvinsgløgg
Lutendrank
Glühwein
Buttered beer
Chai med kardemomme
Varm chokolade med kokosflødeskum
Portvinsdrik
Kanel-te
Varm æbledrik
Æbletoddy med kanel, chili og whisky
Mælketoddy