November: Ris

dirty rice, cajun risret, ris, kyllingelever, kylling, svinekød, pølser, peberfrugt, løg, bladselleri, oregano, timian, sambal oelek, bouillon, løgpulver, hvidløgssalt, hvidløgI november måned skal jeg lege med ris – eller, det er i hvert fald månedens benspænd.

Ris er ikke noget, vi spiser så tit herhjemme. Vi ender tit med at spise forskellige slags grøntsager som tilbehør i stedet for ris og pasta, men nu mente jeg, at det atter var på tide at eksperimentere lidt med ris.

Jeg bruger typisk ris som en del af asiatiske eller indiske retter, men der er jo mange madkulturer, der bruger ris, så mon ikke jeg kommer godt omkring? Og så skal man jo ikke glemme, at ris også indgår i en række desserter, så måske der også dukker sådan en op undervejs.

Lidt inspiration til risretter:
Dirty rice
Hjemmelavet sushi
Rødbede-risotto
Kantarel-risotto
Tomatrisotto
Spanakorizo – græsk spinatret
Risvaffel med rejer i rød karry
Rispandekager med karrykylling
Risengrød med karry og kokos

Lidt inspiration til risdesserter:
Tip til risengrød og risalamande
Mexicansk risbudding med kanel og lime
Belgisk risbudding
Risalamande-cheesecake
Risalamande-budding
Risalamandetærte
Italiensk ristærte

 

Oktober: Madlavning med mindre opvask

zharkoe, kartoffelret, russisk, simremad, simreret, oksekød, gulerødder, kartofler, creme fraiche, dild, laurbærbladeJeg elsker at lave mad, men jeg elsker ikke nødvendigvis at vaske op, og sådan tror jeg, at der er mange, der har det. Dette benspænd er dedikeret til jer! For lad os indrømme det – ind imellem er det nu rart at lave mad, uden at der er 117 potter, pander, knive og skeer, der skal vaskes op bagefter. Selvfølgelig kan meget af det ryge i opvaskemaskinen (hvis man har det), men vi har altså også en række køkkenredskaber, der helst skal vaskes i hånden.

Og hvad er så oplagt at lave denne måned? Tja, det er jo ret fristende at lave simreretter – det egner sig også fint til årstiden. Og apropos efteråret så måske også en suppe eller to? Vi har også frosset en masse frugt ned, så måske der også bliver tid til en smoothie.

Det kan godt være, at man mest forbinder grillen med sommermad, men jeg håber også, at der kommer nogle dage uden regn, så vi kan grille på terrassen (og spise indendørs – godt nok er vi vikinger, men alligevel… ;)).

Hvilke retter plejer du at lave, når du vil spare på opvasken?

September: Burgere!

kyllingeburger, kylling, kyllingefilet, burgerboller, burger, boller, hvedemel, gær, sesamfrø, emmermel, speltmel, olivenolie, karry, karrycreme, karrydressing, mayonnaise, creme fraiche, , bacon, løg, røde løgDet er efterhånden blevet tid til at præsentere månedens benspænd – burgere! Det er ellers ikke en ukendt ret her på bloggen – gennem årene har jeg eksperimenteret med mange forskellige udgave af burgere – så hvordan skal jeg dog køre en hel måned med det? Well, det er så også en del af udfordringen – kan jeg finde frem til nye versioner? Og lad mig allerede nu afsløre, at jeg har nogle sjove og – forhåbentlig – gode forslag til nye burger-varianter.

Indtil da er her en liste over nogle af de burgere, jeg har blogget om gennem tiden:
Kyllingeburger
Åben svampeburger
Lammeburger med græsk touch
Krondyrburger
Tømmermændsburger – vinterversion
LCHF-burger

Og nogle vegetarburgere:
Svampeburger med hytteost
Vegetarburger med portobellosvampe
Kikærteburger
Veganer-burger

Og små burgere:
Slider med kamsteg og æbler
Slider med and og karrymayo
Sliders med pulled pork og coleslaw

Og sidst men ikke mindst burgerboller:
Burgere på grill
Spinatboller
Cheddarboller

August: Cajun-køkkenet

Alabama Social, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnNu er tiden kommet til at afsløre månedens benspænd. I august skal jeg eksperimentere med cajun-køkkenet, og det har jeg glædet mig meget til. Cajun-køkkenet stammer fra Louisiana i USA, og det er en madkultur, der er baseret på simpel mad lavet på lokale råvarer. Blandt de oftest brugte råvarer er skaldyr, kylling, krydrede pølser, peberfrugter, løg og bladselleri. Sidstnævnte er jeg ikke så vild med, men jeg må nok hellere købe lidt og udfordre mig selv.

Cajun-køkkenet og det kreolske køkken bliver ofte forvekslet med hinanden, og det er ikke så mærkeligt, da de to forskellige kulturer, der er opstået i områder, der ligger ca. 70 km fra hinanden. Der er selvfølgelig en del sammenfald, men helt overordnet er cajun-køkkenet simpel og solid mad – ofte tilberedt i en gryde – mens det kreolske køkken er mere kompliceret, indeholder langt flere råvarer og er inspireret af den europæiske madlavning. Der indgår derfor også en række europæiske ingredienser i det kreolske køkken. Jeg læste et sted på nettet, at hvis der for eksempel indgår tomater i en ret, så kan du være sikker på, at det er en kreolsk ret og ikke en cajun-ret.

Men altså… jeg vil ikke afvise, at jeg måske også kommer til at lave lidt kreolsk mad i løbet af denne måned, for der er også nogle spændende retter. Så vil jeg naturligvis angive, at det er kreolsk og ikke en cajun-ret.

Juli: Alt godt fra haven

I juli måned er benspændet alt godt fra haven – altså min have vel at mærke… eller vores, dvs. gemalens og min have… Ok, tilbage til benspændet. Vores have bugner pt. af frodige krydderurter, og flere af bærbuskene frister med friske bær. De skal jo helst ikke gå til spilde, så jeg dedikerer derfor denne måneds benspænd til ting fra haven, så jeg er ekstra opmærksom på at få dem brugt i madlavningen de kommende uger.

Når jeg kigger ud over vores krydderurtebed, så kan jeg se, at det bliver en måned, der blandt andet kan byde på en del retter med salvie, timian, mynte og citronmelisse, men der er også andre gode sager – bronzefennikel for eksempel. Og så er vores solbærbusk også gået helt amok i år, så jeg glæder mig til at plukke en masse af de flotte, sorte bær.