Januar: Karry

wokret, kylling, karry, peanuts, kinakål, kokosmælk, peanutbutterI 2015 fortsætter jeg med at have et benspænd hver måned, og jeg kan allerede nu afsløre årets første benspænd: Karry! Jep, januar bliver en spicy måned, for det trænger jeg til her i januarkulden (ok, så koldt er det nu hellere ikke i skrivende stund, men man ved jo aldrig, hvad januar kan byde på vejrmæssigt).

Karry er en krydderiblanding, og derfor vil jeg forsøge at huske at notere præcis hvilke karryblandinger, jeg har brugt i de enkelte retter. Der kan nemlig være ret stor forskel på, hvor milde eller stærke, de kan være, og det betyder selvfølgelig en hel del for smagen af den enkelte ret.

Karry kan være sammensat af mange forskellige krydderier. De fleste karryblandinger indeholder som minimum gurkemeje, koriander, kommen, chili og bukkehorn, men der kan blandt andet også være fennikelfrø, nelliker, peber og ingefær i en karryblanding.

Jeg skal selvfølgelig prøve at lave min egen karryblanding i løbet af måneden, men hvad skal jeg ellers finde på? Har du nogle gode forslag, så sig endelig til. Jeg har allerede et par sjove ideer i baghånden, men tager gerne imod ideer.

Både gemalen og jeg er ret glade for karry, så jeg har i forvejen lavet en del retter med karry. Her er et udvalg af de retter, jeg har lavet gennem de seneste år:
Kyllingeburger med karrydressing
Wokret med kylling, karry og peanuts
Kyllinge-karryret med bananer
Panang karry
Oksekød i grøn karry
And i rød karry og rejer i grøn karry
Karrysild med æbler
Karrypanerede rødspætter
Grove fiskefrikadeller med karry
Muslingesuppe med karry og gulerødder
Karry-kartoffelsalat
Linseboller med karry

December: Julesmåkager

appelsinstjerner, småkager, appelsiner, hvedemel, smør, rørsukker, æg, majsmelDecember er over os, og dermed er det også tid til årets sidste benspænd: Julesmåkager! De tidligere år har jeg blandt andet haft et konfektkalender-benspænd og benspænd om jul i andre lande, men i år er jeg i kagehumør.

Nu afslører jeg muligvis noget, der næsten kan få smidt mig ud af landet, men… jeg er faktisk ikke særlig glad for for julesmåkager. Jeg synes, de er superhyggelige at bage, men jeg spiser dem sjældent. I år vil jeg dog gøre en undtagelse, for nu går jagten ind på de bedste julesmåkager, og jeg vil ikke kun holde mig til de danske klassikere – der bliver også bagt en række julesmåkager fra udlandet. Det betyder dog også, at min omgangskreds godt kan se frem til at få stoppet småkager ned i lommer, tasker og penalhuse, for ellers drukner vi i småkager ;)

Hvad er din yndlings blandt det store udvalg af julesmåkager?

 

November: Varme drikke

chai med kardemomme, varme drikkeJeg har valgt varme drikke som november måneds benspænd. Det er ellers ikke fordi, jeg selv er specielt god til at drikke varme ting – for det første drikker jeg slet ikke kaffe, og for det andet skal varme drikke altid køle en del af, inden jeg kan drikke dem. Men netop derfor synes jeg, at det er godt, jeg får udfordret mig selv på dette område.

Varme drikke kan jo være mange ting. Lige fra kaffe, te og kakao til varme drikke med alkohol i såsom gløgg. Det er bare om at være kreativ, og jeg har planer om at eksperimentere og udfordre konceptet lidt. Måske også finde et par spændende udenlandske drikke?

Sig til hvis du har en god idé til, hvad jeg skal prøve at lave i denne måned!

Herunder får du en liste over varme drikke, jeg tidligere har lavet:
Hjemmelavet gløgg
Hvidvinsgløgg
Lutendrank
Glühwein
Buttered beer
Chai med kardemomme
Varm chokolade med kokosflødeskum
Portvinsdrik
Kanel-te
Varm æbledrik
Æbletoddy med kanel, chili og whisky
Mælketoddy

Oktober: Nødder

røgede mandlerOktober måneds benspænd er dedikeret nødder i alskens former og størrelser. Det er en af de få råvarer, som ikke er så tæt knyttet til en bestemt årstid og derfor noget, jeg spiser året rundt.

… og så er det alligevel en sandhed med modifikationer, for skal du have fat i friske nødder, så er det i forbindelse med det tidlige efterår.

Nødder kan bruges både i det søde og i det salte køkken. Jeg bruger oftest nødder til pestoer eller i salater, men de er også rigtig gode i brød, boller og kager.

Jeg har samlet lidt inspiration til opskrifter med nødder i herunder.

Hvad foretrækker du at bruge nødder til?

Røgede mandler
Portvinsmarinerede valnødder
Verdens bedste basilikumpesto
Grønkålspesto
Rugbrød med hasselnødder og lakridsrod
Grovboller med hasselnødder
Powergrød med rosiner, kokos og nødder
Svampesalat med hindbær og hasselnødder
Selleripostej med kartofler og hasselnødder
Kyllinge-karryret med bananer og jordnødder
Blommemarmelade med valnødder
Pekannøddetærte
Chokolade-cupcakes med macadamia-nødder, vaniljeflødeostecreme og blåbærstøv
Mascarponekage med nougat og syltede nødder
Vaniljeis med brownie og sukkerristede valnødder

September: Mad i mikroovn

freeimages.comI denne måned skal jeg for alvor lege med mikroovnen, for det er benspændet for september. Kan man i det hele taget lave mad i mikroovnen – altså udover popkorn? (… nu man jo så diskutere, om det er mad, men det er en helt anden snak…)

Mikroovnen har et lidt blakket ry. For mange år siden var der vedholdende rygter om, at det var sundhedsskadeligt at bruge mikrobølgeovn i madlavningen, men en række undersøgelser tilbageviste dog den påstand. Ovnen har også været omdrejningspunktet for flere hoaxes, der handler om gamle damer, der har forsøgt at tørre deres lille hund/kat i ovnen… hvilket man selvfølgelig ikke skal gøre!

Men udover hunde og katte kan man putte de fleste ting i en mikroovn. Du skal dog holde dig fra hele æg/æggeblommer, da de kan eksplodere ved opvarmning, og det er de færreste, der har lyst til at få brændende varm æggemasse ud over sig. Du skal også holde dig fra metalgenstande, med mindre du har en særlig ovn, der kan tåle dette.

Hvad er mikroovnen særlig god til?
Det er ikke så tit, jeg bruger mikroovnen i madlavningen – hvilket er en af grundene til, at jeg nu skal prøve – men når jeg gør, er det primært til følgende ting:

– tø frosne hjemmelavede færdigretter op
– lune rester fra dagen før
– smelte chokolade til konfekt
– opfriske brød, der er blevet tørt

Sidstnævnte trick er der mange, der ikke kender, men har du noget hvedebrød, der er ved at blive tørt og kedeligt, så kan ca. 30 sekunder ved 600 W gøre brødet blødt og saftigt. Du skal dog spise brødet med det samme, da det ellers bliver sejt og kedeligt, når det er kølet helt af.

Mikroovnen er dog også særdeles god til grøntsager. Alt, hvad du normalt ville dampe, kan tilberedes i en mikrobølgeovn, ligesom det også er en god idé at bruge mikroovnen til grøntsager, du ellers ville koge. Grøntsagerne mister ikke vitaminer, der ellers ville ryge ud med kogevandet, tilberedningstiden er kortere og i mange tilfælde bliver opvasken også mindre, da du tit kan tilberede maden i den skål eller på den tallerken, du vil servere maden på. Superpraktisk!

Har du et godt mikroovnstip? Eller har du forslag til, hvad jeg skal prøve at lave denne måned?

August: Texansk mad

TexasHowdy folks – nu går turen til Texas! I denne måned vender jeg tilbage til the land of the free, da månedens benspænd er texansk mad. Jeg har tidligere haft et benspænd om amerikansk mad, men denne gang koncentrerer jeg mig om Texas… og så alligevel ikke. Texas er nemlig inspireret af flere madkulturer, herunder de mexicanske madtraditioner, og det er her, Tex-Mex er opstået. Nu holdt jeg mig helt fra Tex-Mex, da jeg havde mexicansk benspænd sidste år, men denne gang skal jeg nok tage en række retter med fra denne kategori.

Texas er også cowboyernes land og sandsynligvis den stat, hvor der spises mest oksekød. Det kan jo hurtigt blive en dyr måned, for i Texas skal bøfferne være store, og oksekød – især godt oksekød – er som bekendt dyrt her i Danmark. Heldigvis spiser texanerne også andet end kvæg. De har for eksempel en lang kystlinje, hvor de lokale spiser masser af fiske- og skaldyrsretter, og så er jeg også stødt på en lang række vildtretter. Der er knapt så mange retter lavet på svinekød og kylling, men jeg har dog fundet et par stykker, der ser ret interessante ud.

… og så skal vi jo ikke glemme en af de vigtigste redskaber i texansk madlavning – grillen! BBQ hænger uløseligt sammen med Texas, og da vi heldigvis købte en ny grill i foråret, som er rigtig god til langtidstilberedning, så skal den nok også komme i brug i denne måned.

Der vil selvfølgelig være retter, der kan være svære at lave helt autentiske, da vi ikke har adgang til de samme ingredienser her i Danmark, men sådan er det jo ofte med opskrifter fra andre kulturer. I flere af disse tilfælde vil jeg lave en fordansket udgave.

Juli: Piskerisets legestue

kagesnitI juli er der fri leg, for jeg har besluttet mig for, at benspændet for juli måned skal være legestue… og hvad betyder det så? Det betyder, at der skal leges, pjattes og eksperimenteres i juli måned! Der bliver vendt op og ned på nogle ting, og jeg har allerede et par ideer i ærmet. Der må gerne trækkes på smilebåndet, og der vil være noget for både børn og voksne.

Sidder du nu og spekulerer på, hvad det mon indebærer, så lad mig give dig et par hints til, hvad jeg kan finde på i et køkken. På et tidspunkt havde jeg benspændet ‘Er det kage?’, hvor jeg udfordrede kage-konceptet, ligesom jeg heller ikke er bleg for at lave pjattede og lidt barnlige ting – se blot ‘Halloween’-benspændet. Jeg har også flere gange lavet kager til mine små nevøer – det øverste billede er fra forrige år, hvor jeg lavede en Spider-Man kage til den ældste af nevøerne. Faste læsere af bloggen kan sikkert komme med flere eksempler, for ind imellem finder jeg på nogle ret gakkede ting, og det skal der som sagt være plads til i denne måned – både i det salte og i det søde køkken.

Velkommen til en måned med pjank og pjat!