Februar: Mad med dej

Garum, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnI februar kaster jeg mig over et benspænd, som flere læsere har foreslået gennem tiden – nemlig mad med dej (og ikke mad med dig, som jeg var ved at skrive flere gange… godt nok er jeg næsten alt-spisende, men jeg sætter grænsen ved kannibalisme!)

Mad med dej kan være mange ting – lige fra pizzaer, hotdogs og burgere til tærter og indbagte sager. En del af månedens retter vil også fungere fint til madpakker.

Har du ideer til retter, så skriv gerne en kommentar herunder :)

 

Januar: Stop spild af mad

spis opJanuars benspænd bliver noget, som danskerne er blevet rigtig gode til de senere år – nemlig stop spild af mad. De senere år har organisationen Stop Spild af Mad samt medierne været rigtig gode til at sætte fokus på madspild, hvilket mange danskere har taget til sig – godt hjulpet af, at mange supermarkeder nu også har indført en række tiltag, der skal mindste madspildet.

Det er heldigvis sjældent, at vi smider mad ud, men det kan ske. Det er oftest i forbindelse med, hvis vores planer pludselig ændrer sig i løbet af ugen, eller hvis en råvare har forputtet sig i et hjørne af køleskabet. Men ellers er vi ret gode til at få brugt rester og råvarer helt op – enten ved at fryse dem ned i tide, så de kan bruges på et senere tidspunkt, eller simpelthen ved at inkorporere dem i madlavningen i løbet af ugen.

Det er dog ikke kun køleskabet, man skal være opmærksom på – både fryser og skabe  indeholder madvarer, der risikerer at blive for gamle, og det er især dem, jeg vil kaste mig over i denne måned. Jeg kan nemlig se, at vi har en række ting i fryseren, der trænger til at blive brugt, og så har jeg også indset, at jeg er ret god til at købe bønner og linser – men er måske knapt så god til at få dem brugt løbende.

Ergo – i januar måned vil jeg fokusere på at rydde ud i gemmerne. Vores indkøb i supermarkedet vil derfor primært koncentrere sig om mælkeprodukter og grøntsager – resten bør fryser og vikturalierum kunne klare for os.

Hvad gør du for at mindske madspild?

December: Kanel og ingefær

kanel, ingefærDet’ sørme, det’ sandt, december… ja, julemåneden er over os, og for en glad julenisse som mig er det den allerherligste tid! Jeg har før haft juleinspireret benspænd i december – sidste år var det julesmåkager og i 2011 var det jul i andre lande, og i år bliver det så kanel og ingefær.

Kanel er et af mine yndlingskrydderier. Nu husker du måske massehysteriet i 2013, hvor kanel blev udråbt som farligt. Det er det ikke – i hvert fald ikke i beherskede mængder og slet ikke, hvis du bruger ægte kanel (også kaldes Ceylon kanel). Jeg vil naturligvis anbefale sidstnævnte – ikke blot fordi det er sundere, men også fordi det smager bedre. Jeg plejer at bruge stødt kanel fra Urtekram.

Den mest almindelige type kanel herhjemme kaldes kassiakanel og bruges ofte i industrielt producerede varer. Det er den type kanel, der indeholder kumarin, der i store mængder kan være sundhedsskadeligt.

Ingefær er også en skøn råvare, men her foretrækker jeg den rå udgave, da tørret ingefær godt kan have en lidt skarp duft og smag. I mindre mængder er den dog dejlig i bagværk og især julebagværk, så den vil helt sikkert indgå i juleforberedelserne sammen med kanel, der måske er det mest dominerende krydderi i julebagningen i det hele taget.

Både ingefær og kanel kan dog også sagtens bruges i det salte køkken. Her skal jeg bestemt ikke afvise, at der kan dukke nogle asiatiske retter op med ingefær og nogle mellemøstlige retter med kanel.

Her er lidt inspiration fra tidligere eksperimenter med kanel og/eller ingefær:
Ingefær-wokret med kyllingeboller
Wokret med græskar, rejer og karry
Græskar- og gulerodssuppe med kokos
Vegansk linseret fra Pakistan
Moussaka med auberginer
Kanelis
Bajigur – varm ingefær-kokosdrik
Kanel-te
Fersken-margarita med ingefær
Æblesaft med citron og ingefær
Græskartærte med kanel
Ølkage
Ymerboller med valnødder og rosiner

Juleopskrifter med kanel og/eller ingefær:
Gingerbread cave – juledekoration
Gingerbread men – engelske/amerikanske julekager
Klassiske brunkager
Hermits – engelske julekager
Spekulatius – tyske julekager
Zimtstern – tyske julekager
Polvorones – spanske julekager
Gammeldags honninghjerter
Honningkagehjerter
Lutendrank
Engelsk portvinskage + New zealandsk julekage
Julekrydderkage med kaneltrøffel
Pain à la grecque – belgisk wienerbrød
Belgisk risbudding
Hjemmelavet gløggekstrakt

November: Hakket kød

grillede bøfferDenne måneds benspænd fokuserer på en råvare, som de fleste ikke-vegetarer/veganere bruger i madlavningen – nemlig hakket kød. Det kan være hakket oksekød, hakket svinekød, hakket krondyrkød eller en helt fjerde kødtype.

Hakket kød har ikke et særligt pænt ry til trods for, at det indgår i madlavningen flere gange om ugen hos de fleste danskere. Det skyldes nok, at der har været adskillelige ‘horrorhistorier’ i medierne, hvor det er beskrevet, hvordan hakket kød i supermarkederne kan være op til flere uger gamle, da det har haft et ‘tidligere liv’ som større udskæringer i køledisken, inden det er blevet kværnet.

Men – man kan også få hakket kød af god kvalitet. Du kan selvfølgelig hakke det selv, hvis du har en maskine til det, eller du kan gå til slagteren. Det meste af det kød, jeg vil bruge til denne måneds benspænd, er økologisk kød jeg har købt direkte fra bondemanden. Dermed er jeg sikker på, at det er frisk (det dufter tilmed dejligt, når man steger det), og prisen er ca. den samme som for hakket økologisk kød i supermarkederne.

Hakket kød kan indgå i mange forskellige typer retter, og så har det den fordel, at man lettere kan ’strække’ det til flere personer – for eksempel i kødsaucer, hvor du kan putte ekstra grøntsager i. Det er jo værd at overveje set i lyset af den debat om kød, der har været på det sidste, hvor det igen er blevet fremhævet, at man bør skære ned i mængden af kød af hensyn til miljøet. Det er jeg helt enig i, og vi spiser også en del vegetarmad, men i denne måned er fokus som sagt på hakket kød.

Har du nogle forslag til retter, jeg skal lave i denne måned? Eller er der typer af hakket kød, som du ikke får brugt, fordi du mangler inspiration til retter?

Oktober: Salt og peber

salt og peberOktober måneds benspænd er salt og peber. Nu spekulerer du måske på, hvordan to af de mest almindelige krydderier kan udgøre et benspænd, men det er netop det, der er udfordringen i denne måned.

Salt og peber indgår i næsten al (vestlig) madlavning, hvor de ofte bruges til at justere smagen, når man er ved at være færdig med at tilberede maden. Krydderierne bruges dog også i andre forbindelser – peber får ind imellem ‘lov til’ at være den dominerende smag – se for eksempel pebersauce – mens salt gennem tiden er brugt til syltning og dermed være med til at forlænge mads holdbarhed – se for eksempel saltsyltede citroner.

Jeg er gået i tænkeboks mht. hvad der kunne være interessant at lave i denne måned, og hvis du har ideer eller forslag, så sig gerne til. Indtil videre kan jeg røbe, at første benspændsret bliver en dessert… 😉