November: Varme drikke

chai med kardemomme, varme drikkeJeg har valgt varme drikke som november måneds benspænd. Det er ellers ikke fordi, jeg selv er specielt god til at drikke varme ting – for det første drikker jeg slet ikke kaffe, og for det andet skal varme drikke altid køle en del af, inden jeg kan drikke dem. Men netop derfor synes jeg, at det er godt, jeg får udfordret mig selv på dette område.

Varme drikke kan jo være mange ting. Lige fra kaffe, te og kakao til varme drikke med alkohol i såsom gløgg. Det er bare om at være kreativ, og jeg har planer om at eksperimentere og udfordre konceptet lidt. Måske også finde et par spændende udenlandske drikke?

Sig til hvis du har en god idé til, hvad jeg skal prøve at lave i denne måned!

Herunder får du en liste over varme drikke, jeg tidligere har lavet:
Hjemmelavet gløgg
Hvidvinsgløgg
Lutendrank
Glühwein
Buttered beer
Chai med kardemomme
Varm chokolade med kokosflødeskum
Portvinsdrik
Kanel-te
Varm æbledrik
Æbletoddy med kanel, chili og whisky
Mælketoddy

Oktober: Nødder

røgede mandlerOktober måneds benspænd er dedikeret nødder i alskens former og størrelser. Det er en af de få råvarer, som ikke er så tæt knyttet til en bestemt årstid og derfor noget, jeg spiser året rundt.

… og så er det alligevel en sandhed med modifikationer, for skal du have fat i friske nødder, så er det i forbindelse med det tidlige efterår.

Nødder kan bruges både i det søde og i det salte køkken. Jeg bruger oftest nødder til pestoer eller i salater, men de er også rigtig gode i brød, boller og kager.

Jeg har samlet lidt inspiration til opskrifter med nødder i herunder.

Hvad foretrækker du at bruge nødder til?

Røgede mandler
Portvinsmarinerede valnødder
Verdens bedste basilikumpesto
Grønkålspesto
Rugbrød med hasselnødder og lakridsrod
Grovboller med hasselnødder
Powergrød med rosiner, kokos og nødder
Svampesalat med hindbær og hasselnødder
Selleripostej med kartofler og hasselnødder
Kyllinge-karryret med bananer og jordnødder
Blommemarmelade med valnødder
Pekannøddetærte
Chokolade-cupcakes med macadamia-nødder, vaniljeflødeostecreme og blåbærstøv
Mascarponekage med nougat og syltede nødder
Vaniljeis med brownie og sukkerristede valnødder

September: Mad i mikroovn

freeimages.comI denne måned skal jeg for alvor lege med mikroovnen, for det er benspændet for september. Kan man i det hele taget lave mad i mikroovnen – altså udover popkorn? (… nu man jo så diskutere, om det er mad, men det er en helt anden snak…)

Mikroovnen har et lidt blakket ry. For mange år siden var der vedholdende rygter om, at det var sundhedsskadeligt at bruge mikrobølgeovn i madlavningen, men en række undersøgelser tilbageviste dog den påstand. Ovnen har også været omdrejningspunktet for flere hoaxes, der handler om gamle damer, der har forsøgt at tørre deres lille hund/kat i ovnen… hvilket man selvfølgelig ikke skal gøre!

Men udover hunde og katte kan man putte de fleste ting i en mikroovn. Du skal dog holde dig fra hele æg/æggeblommer, da de kan eksplodere ved opvarmning, og det er de færreste, der har lyst til at få brændende varm æggemasse ud over sig. Du skal også holde dig fra metalgenstande, med mindre du har en særlig ovn, der kan tåle dette.

Hvad er mikroovnen særlig god til?
Det er ikke så tit, jeg bruger mikroovnen i madlavningen – hvilket er en af grundene til, at jeg nu skal prøve – men når jeg gør, er det primært til følgende ting:

– tø frosne hjemmelavede færdigretter op
– lune rester fra dagen før
– smelte chokolade til konfekt
– opfriske brød, der er blevet tørt

Sidstnævnte trick er der mange, der ikke kender, men har du noget hvedebrød, der er ved at blive tørt og kedeligt, så kan ca. 30 sekunder ved 600 W gøre brødet blødt og saftigt. Du skal dog spise brødet med det samme, da det ellers bliver sejt og kedeligt, når det er kølet helt af.

Mikroovnen er dog også særdeles god til grøntsager. Alt, hvad du normalt ville dampe, kan tilberedes i en mikrobølgeovn, ligesom det også er en god idé at bruge mikroovnen til grøntsager, du ellers ville koge. Grøntsagerne mister ikke vitaminer, der ellers ville ryge ud med kogevandet, tilberedningstiden er kortere og i mange tilfælde bliver opvasken også mindre, da du tit kan tilberede maden i den skål eller på den tallerken, du vil servere maden på. Superpraktisk!

Har du et godt mikroovnstip? Eller har du forslag til, hvad jeg skal prøve at lave denne måned?

August: Texansk mad

TexasHowdy folks – nu går turen til Texas! I denne måned vender jeg tilbage til the land of the free, da månedens benspænd er texansk mad. Jeg har tidligere haft et benspænd om amerikansk mad, men denne gang koncentrerer jeg mig om Texas… og så alligevel ikke. Texas er nemlig inspireret af flere madkulturer, herunder de mexicanske madtraditioner, og det er her, Tex-Mex er opstået. Nu holdt jeg mig helt fra Tex-Mex, da jeg havde mexicansk benspænd sidste år, men denne gang skal jeg nok tage en række retter med fra denne kategori.

Texas er også cowboyernes land og sandsynligvis den stat, hvor der spises mest oksekød. Det kan jo hurtigt blive en dyr måned, for i Texas skal bøfferne være store, og oksekød – især godt oksekød – er som bekendt dyrt her i Danmark. Heldigvis spiser texanerne også andet end kvæg. De har for eksempel en lang kystlinje, hvor de lokale spiser masser af fiske- og skaldyrsretter, og så er jeg også stødt på en lang række vildtretter. Der er knapt så mange retter lavet på svinekød og kylling, men jeg har dog fundet et par stykker, der ser ret interessante ud.

… og så skal vi jo ikke glemme en af de vigtigste redskaber i texansk madlavning – grillen! BBQ hænger uløseligt sammen med Texas, og da vi heldigvis købte en ny grill i foråret, som er rigtig god til langtidstilberedning, så skal den nok også komme i brug i denne måned.

Der vil selvfølgelig være retter, der kan være svære at lave helt autentiske, da vi ikke har adgang til de samme ingredienser her i Danmark, men sådan er det jo ofte med opskrifter fra andre kulturer. I flere af disse tilfælde vil jeg lave en fordansket udgave.

Juli: Piskerisets legestue

kagesnitI juli er der fri leg, for jeg har besluttet mig for, at benspændet for juli måned skal være legestue… og hvad betyder det så? Det betyder, at der skal leges, pjattes og eksperimenteres i juli måned! Der bliver vendt op og ned på nogle ting, og jeg har allerede et par ideer i ærmet. Der må gerne trækkes på smilebåndet, og der vil være noget for både børn og voksne.

Sidder du nu og spekulerer på, hvad det mon indebærer, så lad mig give dig et par hints til, hvad jeg kan finde på i et køkken. På et tidspunkt havde jeg benspændet ‘Er det kage?’, hvor jeg udfordrede kage-konceptet, ligesom jeg heller ikke er bleg for at lave pjattede og lidt barnlige ting – se blot ‘Halloween’-benspændet. Jeg har også flere gange lavet kager til mine små nevøer – det øverste billede er fra forrige år, hvor jeg lavede en Spider-Man kage til den ældste af nevøerne. Faste læsere af bloggen kan sikkert komme med flere eksempler, for ind imellem finder jeg på nogle ret gakkede ting, og det skal der som sagt være plads til i denne måned – både i det salte og i det søde køkken.

Velkommen til en måned med pjank og pjat!

Juni: Tapas

tapastallerkenSommeren er over os, og det betyder forhåbentlig mange solrige aftener på terrassen med et glas kølig vin og… en lille tapas eller to? Juni måneds benspænd er tapas, og det er jeg ret spændt på, for sandt at sige er det sjældent, jeg får tapas – endsige laver det selv. Det er lidt synd, eftersom det er en hyggelig og social spise, som kan varieres utrolig meget.

Tapas er en spansk tradition, der går helt tilbage til middelalderen, hvor kroerne begyndte at servere lidt mad sammen vinen, de skænkede til de hårdtarbejdende bønder. På det tidspunkt var det svært at skaffe rent vand, så ofte drak man (tynd) vin, men indtog bønderne dette på tom mave, blev de fulde – og det gik jo ikke! Derfor befalede kongen, at alle kroer serverede et lille måltid mad sammen med vinen, og det blev til tapas-måltidet – typisk en skive brød med ost og/eller skinke på, som blev lagt som låg oven på vinkanden (tapas betyder låg). På den måde kunne tapasen også beskytte vinen mod insekter.

Den traditionelle tapas består af oliven, ost, serano-skinke, chorizo og brød, men tapasretterne har udviklet sig gennem årene og består i dag af både kolde og varme retter, som serveres på de spanske barer. Tapas er ikke bare en fantastisk måde at få en masse små retter – det er også en god anledning til at mødes med venner og nyde et glas vin sammen.

Den mest interessante og innovative tapas, jeg har spist, fik jeg på Tickets i Barcelona, men også København har budt på et par gode tapas-oplevelser – først og fremmest hos Tapas del Toro i Torvehallerne.

Kan du anbefale et godt tapassted? Eller et par tapasretter, jeg bør prøve?

Maj: Madpakker

sandwichJer, der følger mig på Facebook, ved allerede hvad månedens benspænd er. For et par uger siden lavede jeg nemlig en hurtig afstemning på bloggens Facebookside angående maj måneds benspænd, og her var der en klar vinder – bloggens læsere vil gerne have et madpakke-benspænd!

Se, det er faktisk lidt af en udfordring for mig, for både gemalen og jeg arbejder steder, hvor der er hhv. kantineordning og indkøbsordning, så ingen af os plejer at spise madpakker. Men heldigvis er der også brug for madpakker til udflugter, ligesom madpakkemad også fint kan spises om aftenen, så jeg skal nok sørge for, at maden, jeg blogger om i denne måned, også bliver spist ;)

Men hvad er madpakke-mad så? Tja, det kommer an på omstændighederne. Arbejder eller studerer du et sted, hvor du har adgang til både køleskab og mikrobølgeovn, så kan du i princippet blot medbringe rester fra aftensmaden. Har du ikke mulighed for at opvarme maden – og er der heller ikke adgang til et køleskab – så er du værre stillet. Så skal madpakken helst bestå af mad, der kan tåle at blive opbevaret ved stuetemperatur i 3-5 timer.

Jeg vil forsøge at lave en række forskellige ting, som tager hensyn til de ovenstående udfordringer. Samtidig skal det være varieret mad, mad der er relativ hurtig at lave og mad der kan laves aftenen før. Der kommer sandsynligvis også et par madpakker, som ikke indeholder gluten, for madpakker indeholder ofte brød, og det koncept vil jeg gerne udfordre.

Jeg tilhører i øvrigt fåtallet, som ikke har noget imod at smøre madpakker. Faktisk startede jeg på det i en ret ung alder (jeg tror, det var omkring 4. eller 5. klasse, at jeg gik over til at smøre mine egne madpakker), men da jeg ved, at mange hader det, vil jeg også lave en sandwichguide i løbet af måneden.

Rigtig meget af den mad, jeg blogger om til daglig, kan bruges til madpakker, men prøv allerede nu at tjekke mit smørrebrøds-benspænd eller pandekage-benspænd for  inspiration til dine kommende madpakker.

Smører du madpakker til daglig? Hvad synes du er den største udfordring i den forbindelse? Og har du adgang til køleskab og/eller mikrobølgeovn på dit arbejde/studie?