Stikkelsbærkage

stikkelsbærkage, stikkelsbærdessert, stikkelsbær, kage, dessert, bagepulver, hvedemel, æg, rørsukker, vanilje, mandler, bagepulver, smør, flormelis, citronerDe seneste uger har jeg høstet adskillelige portioner stikkelsbær – både røde og grønne – da vores små stikkelsbærbuske er gået amok i år. Jeg har blandt andet nået at lave stikkelsbærsaft og stikkelsbærdessert, men i weekenden blev det også til denne stikkelsbærkage, som jeg havde med til et hyggeligt havearrangement hos en af mine venner.

Inspirationen til denne stikkelsbærkage fandt jeg hos Sea Sky Cake Kids, men jeg valgte at lave en række ændringer og udelod blandt andet yoghurt naturel. Til gengæld skruede jeg op for et par andre ting. Resultatet blev en luftig og saftig stikkelsbærkage, der blev smurt med lidt citronglasur.

Stikkelsbærkage
en lille bradepande – nok til mindst 15 personer

400 g stikkelsbær – røde eller grønne
250 g rørsukker
5 æg
2 tsk vaniljepulver
120 g mandler, blendet fint
150 g hvedemel
2 tsk bagepulver
et lille knips salt
125 g smeltet smør

Glasur lavet på flormelis, citronsaft og vand

Fjern stilke og blomster fra stikkelsbærrene, hvis de ikke allerede er fjernet, når du går i gang med kagebagningen. Pisk sukker og og æg sammen til en luftig masse i en stor skål. I en anden skål rører du mel, bagepulver, blendede mandler, vaniljepulver og salt godt sammen. Pisk smørret i æggemassen og tilsæt derefter de tørre ingredienser af to omgange – husk at piske grundigt mellem hver. Smør en lille bradepande på ca. 25 x 35 cm med smør og læg gerne et stykke bagepapir i bunden af formen. Fordel dejen i bradepanden og fordel derefter stikkelsbærrene oven på dejen. Tryk dem let ned i dejen. Bag din stikkelsbærkage ved 170 grader i ca. 35 minutter.

Lad kagen køle helt af, inden du smører lidt citronglasur ud over den.

Note: Dette er en supersaftig og meget luftig stikkelsbærkage, der har en god balance mellem det søde og det syrlige. Du kan selvfølgelig bruge både grønne og røde stikkelsbær til kagen. Hvis du vil have en mindre luftig stikkelsbærkage, kan du skære ned på bagepulveret, ligesom du også kan undlade glasuren, hvis du foretrækker en mere syrlig kage.

stikkelsbærkage, stikkelsbærdessert, stikkelsbær, kage, dessert, bagepulver, hvedemel, æg, rørsukker, vanilje, mandler, bagepulver, smør, flormelis, citroner

Stikkelsbærdessert

stikkelsbærdessert, dessert, stikkelsbær, hyldeblomstsaft, græsk yoghurt, vaniljeisVil du have et bud på en superenkel stikkelsbærdessert? Her i huset går vi ind for Stop Spild af Mad, så da jeg for nylig lavede stikkelsbærsaft, gemte jeg den mos, der blev tilbage, da jeg siede saften.

Stikkelsbærmosen blev vendt med et par spsk hyldeblomstsaft, inden den blev hældt over lidt græsk yoghurt. Der var nok til 2-3 x stikkelsbærdessert.

Du kan også lave denne stikkelsbærdessert ved at kombinere stikkelsbærmosen med vaniljeis, yoghurtis, creme fraiche, mascarpone eller mascarponeis.

Har du ikke planer om at lave stikkelsbærsaft, så kan du også lave en stikkelsbærdessert ved at koge en stikkelsbærgrød (hvor du halverer mængden af sukker, udelader majsstivelsen og lader grøden koge ind. Smag derefter smager grøden til med hyldeblomstsaft, når den er afkølet).

Stikkelsbærsaft

stikkelsbærsaft, saft, stikkelsbær, opskrift, rørsukkerDe seneste uger har jeg plukket stikkelsbær flere gange om ugen. Det har medført en del rifter, men heldigvis også en masse dejlige grønne og røde stikkelsbær, som jeg nu bruger til alskens lækkerier. Det første, jeg lavede, var denne stikkelsbærsaft – en herlig syrligsød saft, som du kan drikke (blandet med vand) eller bruge til desserter, dressinger eller drinks.

Stikkelsbærsaft

1 kg friske stikkelsbær
5 dl vand
4 dl rørsukker

Rens bærrene og hæld dem i en gryde sammen med vand og rørsukker. Lad det simre under låg i 15-20 minutter og blend derefter grydens indhold med en stavblender (eller i en almindelig blender). Lad det køle af, inden du hælder stikkelsbærmassen gennem en finmasket si. Gem den lille rest stikkelsbærmos, der bliver tilbage (jeg laver et blogindlæg i næste uge angående hvad du kan bruge mosen til) og hæld derefter din stikkelsbærsaft på skoldede flasker. Jeg vil umiddelbart vurdere, at denne stikkelsbærsaft kan holde sig en uges tid i køleskab – ligesom rabarbersaften – så vil du gemme din stikkelsbærsaft i længere tid, anbefaler jeg, at du hælder den på plastflasker og smider saften i fryseren.

Note: Det er en forholdsvis kraftig stikkelsbærsaft, der både er sød og syrlig på samme tid. Jeg bruger ca. tre dele stikkelsbærsaft til fem dele vand, når jeg drikker det, men du bestemmer selvfølgelig selv, hvor kraftig eller mild, du vil have din stikkelsbærsaft, når du blander den.

Chokoladepasta med friske hindbær

chokoladepasta, kakaopasta, pastadessert, pasta, kakaopulver, flormelis, hvedemel, hindbær, sukkersirup, rørsukker, dessertDenne chokoladepasta var det søde punktum i en fire retters menu, vi serverede for vores gæster tidligere på ugen. Inden da havde de spist cannelloni med ricotta, citron og basilikum, salat med kalvehjerte og avokado samt lidt forskellige oste.

Jeg lavede også en dessert med pasta i starten af juli – nemlig denne dessertpasta med hvid chokoladesauce – men jeg kunne ikke dy mig og måtte også lave en smuk, chokoladebrun chokoladepasta som en af de sidste retter i juli måneds pasta-benspænd.

Chokoladepasta med friske hindbær
4 personer

30 g kakaopulver
30 g flormelis
60 g hvedemel
1 æg
1 spsk vindruekerneolie

Derudover:
lidt sukkersirup – se fremgangsmåde
friske hindbær
friske mynteblade

Rør kakaopulver, flormelis og hvedemel sammen og læg det i en bunke på køkkenbordet. Lav en stor fordybning i midten og slå ægget ud i den. Tilsæt olien. Pisk stille og roligt ægget sammen med de tørre ingredienser, indtil dejen begynder at samle sig. Saml dejen og ælt det til en ensartet masse. Det er en ret fugtig dej, så du skal muligvis bruge lidt mere mel. Put dejen i en frostpose og læg den i køleskabet en times tid.

Derefter er det tid til at rulle din chokoladepasta ud! Brug gerne en pastamaskine. Har du ikke det, kan du også sagtens bruge en kagerulle. Sørg for at bruge godt med mel under udrulningen, så dejen ikke klistrer sig fast til bordet. Skær dejen i strimler og kog din chokoladepasta i ca. 2 minutter. Skyl den hurtigt i lunkent vand og anret din chokoladepasta i dybe skåle. Hæld en sjat sukkersirup over hver portion og pynt med friske hindbær, mynte og lidt bærstøv (jeg kunne ikke finde mine tørrede hindbær, så jeg brugte brombærstøv i stedet).

Note: Jeg var godt tilfreds med både smagen og udseendet af denne chokoladepasta. Det ville nu heller ikke have gjort noget med en lille smule hakket hvid chokolade drysset ud over denne chokoladepasta – både af hensyn til smag og udseende af desserten, der har en tydelig chokoladesmag, selvom pastaen stadig er ret mild. Vil du have en lidt mere intens dessert, så udskift sukkersiruppen med hindbærsirup eller myntesirup.

chokoladepasta, kakaopasta, pastadessert, pasta, kakaopulver, flormelis, hvedemel, hindbær, sukkersirup, rørsukker, dessertVores gæster havde været så søde at tage vin med til desserten. Sjovt nok var de forbi min yndlingsvinhandel, hvor de købte en Recioto della Valpolicella fra Fratelli Recchia. En utrolig dejlig og sødmefuld mørk dessertvin, der havde en god fylde, der passede fint til chokoladesmagen. Yum!

Dessertpasta med hvid chokoladesauce

dessertpasta, pasta, dessert, vaniljepasta, vnilje, hvedemel, æg, chokolade, hvid chokolade, chokoladesauce, jordbærVores gæster, der blev udsat for citronpasta med auberginer samt sommersalat med semi-tørrede tomater, fik også en osteservering samt… dessertpasta med chokoladesauce!

“Hvad!?”, tænker du måske, “kan man bruge pasta i en dessert?”. Selvfølgelig kan man det – i hvert fald hvis man laver den selv, og det har jeg gjort før – nærmere bestemt en dessertlasagne med vanilje-pastaplader, hvid chokoladecreme samt jordbærkompot.

Til aftenens dessert – til fire personer – brugte jeg en halv portion vaniljepasta, som blev skåret i meget tyndt. Jeg vil dog anbefale at skære dem lidt tykkere, så de har lidt mere bid.

Jeg lavede en hurtig hvid chokoladesauce. Den blev lidt tynd, så jeg vil anbefale dig at bruge ca. 70 g god hvid chokolade (jeg anbefaler Ivory eller Opalys fra Valhrône) og ca. 1½ dl fløde.

Fordel din dessertpasta i fire skåle. Hæld lidt lun chokoladesauce over og pynt desserten med friske jordbær eller hindbær (jeg ville helst have kombineret min dessertpasta med hindbær, da de har mere syrlighed, og det vil passe ekstra godt til den hvide chokoladesauce).

Voilá! Dessertpasta med hvid chokoladesauce og friske bær. Er du rigtig kæk, smider du også lidt frisk mynte eller basilikum oven på.

Hindbærtærte med marcipan

hindbærtærte, tærte, desserttærte, hindbær, bær, kage, hvedemel, marcipan, hvid chokolade, mandler, rørsukker, æg, vanilje, smørGemalen havde fødselsdag tidligere på ugen, og så skulle han selvfølgelig have kage med på arbejde – en opgave, jeg straks tilbød at stå for. Han kan godt lide kager med bær og hvid chokolade i, så jeg besluttede mig for at lave en hindbærtærte med marcipan og hvid chokolade. Jeg fiskede en pose hindbær – hjemmeplukkede fra sidste efterår – ud af fryseren og skelede derefter lidt til en opskrift fra Femina, men jeg justerede en del af målene og ændrede også på flere af ingredienserne.

Hindbærtærte med marcipan
5-6 personer

ca. 250 g frosne hindbær

Tærtedej:
50 g koldt smør, skåret i små tern
2 spsk rørsukker
en smule salt
1 æg
120 g hvedemel

Marcipanfyld:

120 g marcipan
2 spsk rørsukker
1 æg
1 tsk vaniljepulver
en håndfuld mandler
70 g hvid chokolade

Pynt: Mandler skåret i tynde flager

Tø hindbærrene op. Vær opmærksom på, at de taber en del væske, så sørg for at opbevare hindbærrene i en skål under optøningen.

Ælt ingredienserne til tærtedejen sammen. Rul dejen ud og beklæd et lille dybt og smørsmurt tærtefad med det. Stil fadet i fryseren i en halv time.

Riv marcipanen groft og rør den sammen med sukker, æg og vaniljepulver. Hak mandler og hvid chokolade fint. Tag tærtefadet ud af fryseren og fordel marcipanfyldet ud over bunden. Drys mandler og hvid chokolade oven på. Dryp 2-3 spsk hindbærsaft over det. Dræn hindbærrene og fordel dem ud over marcipanfyldet. Stil din hindbærtærte i ovnen ved 190 grader og bag den i ca. 30 minutter. Tag tærten ud af ovnen og pynt den med mandelflager. Lad den køle af.

Du kan servere denne hindbærtærte sammen med creme fraiche eller flødeskum, men den kan også sagtens spises, som den er.

Note: Denne hindbærtærte har en fin syrlighed fra hindbærrene, der samtidig får modspil fra den søde marcipan og den hvide chokolade. På grund af marcipanmængden er det også en hindbærtærte, der mætter godt :)

Jordbær cheesecake – New York stil

jordbær cheesecake, cheesecake, ostekage, jordbærkage, kage, dessert, New York-stil, New York-style, Digestive kiks, hvid chokolade, chokolade, smør, æg, flødeost, rørsukker, vanilje, creme fraiche, jordbær, majsstivelseI går var vi til svigermors fødselsdag, og jeg havde tiltusket mig opgaven mht. at medbringe fødselsdagskage. Januar er jo ofte noget af en grå og trist affære, hvor man drømmer om sol og sommer, og jeg fik derfor lyst til at finde lidt af sommerforrådet frem fra fryseren – nemlig gode, danske jordbær fra i sommers – så jeg kunne lave en jordbær cheesecake.

Jeg har før lavet en blåbær cheesecake, som vakte lykke den sommerdag for nogle år siden, hvor den blev serveret, så hvorfor ikke gentage succesen med en jordbærversion? Denne jordbær cheesecake er justeret en smule i forhold til den oprindelige opskrift. Jeg udskiftede selvfølgelig blåbær med jordbær og bugte lidt flere bær i denne version, ligesom jeg undlod nødder i kiksebunden. Er du mere interesseret i en traditionel jordbær cheesecake – dvs. ligesom den klassiske ostekage med gelétopping, som var ret populær i 80’erne – så tjek denne opskrift på jordbær cheesecake.

Jordbær cheesecake
8-10 personer

200 g digestive kiks, let knuste
75 g hvid chokolade, hakket
100 g smør, smeltet og afkølet lidt
400 g flødeost naturel
500 g creme fraiche 18%
150 g rørsukker
2 æg
2 tsk vaniljepulver

Put kiksene i en frostpose og knus dem med hånden eller en kødhammer. De behøver ikke at være helt pulveriserede. Hak chokoladen og hæld det i en skål sammen med de knuste kiks. Bland det godt, inden du hælder det smeltede smør over og rører det sammen. Hæld blandingen i en smørsmurt springform (jeg brugte en på ca. 28 cm i diameter) og pres det godt sammen. Kom flødeost, æg, 80 g sukker og halvdelen af vaniljepulveret i en skål og pisk det godt sammene. Hæld det over kiksebunden og sæt springformen i en forvarmet ovn (ikke varmluft) ved 190 grader i ca. 20 minutter.

Tag kagen ud af ovnen og lad den køle lidt af. Lad ovnen være tændt. Bland creme fraiche med resten af sukkeret og vaniljepulveret. Hæld det ud over kagen og stil den tilbage i ovnen i endnu 10 minutter. Lad kagen køle lidt af, inden den sættes i køleskab i ca. 6-8 timer eller natten over.

Jordbærkompot:
500-600 g jordbær, friske eller optøede
½-1 dl rørsukker
2-3 tsk majsstivelse

Hæld jordbær og rørsukker i en kasserolle. Lad det koge op, skru lidt ned og lad det simre i fem minutter. Smag evt. til med sukker. Hæld lidt af jordbærvæden over i en lille skål og rør majsstivelsen ud i det, så det er en jævn, tynd masse. Rør det i jordbærrene og lad jordbærkompotten simre videre et par minutter mere. Tag kasserollen af varmen og lad kompotten køle af. Hæld det over cheesecaken og stil kagen tilbage i køleskabet. Lad den trække i 3-4 timer inden servering. Husk at tage kagen ud af køleskabet en halv time før.

Note: Denne jordbær cheesecake var – heldigvis – et stort hit til fødselsdagen. Jordbærrenes sommersødme er lige, hvad man trænger til på denne årstid, og cheesecake er jo altid godt. Du kan selvfølgelig også lave andre versioner af denne jordbær cheesecake, hvor du udskifter jordbærrene med andre bær eller frugter.
jordbær cheesecake, cheesecake, ostekage, jordbærkage, kage, dessert, New York-stil, New York-style, Digestive kiks, hvid chokolade, chokolade, smør, æg, flødeost, rørsukker, vanilje, creme fraiche, jordbær, majsstivelse