Julesalat med grønkål og appelsiner

julesalat, kålsalat, salat, grønkål, valnødder, appelsiner, nødder, granatæble, honning, æblecidereddike, julSpiser du også rødkålssalat juleaften? Her tænker jeg på den friske rødkålssalat og ikke varm rødkål. Se, det plejer jeg at gøre, og det var også meningen, at gemalen og jeg skulle stå for den friske rødkålssalat i går, men… rødkålen var forsvundet! (jeg har en mistanke om, at vi glemte det i supermarkedet… eller også har der været nisser på spil i det lille hjem!) .

Hvad gør man så? Man laver da en julesalat på grønkål! Jeg havde heldigvis bestilt en kasse grøntsager hos Aarstiderne til levering den 23., og i denne kasse var der røde grønkålsblade (jojo, det findes…). Dem kombinerede jeg med nogle blade fra vores egen grønkålsstok, så det gav et flot farvespil, og så puttede jeg ellers alle de gode sager i, som jeg havde planlagt til den friske rødkålssalat. Resultatet blev en dejlig, fyldig julesalat med grønkål.

Jeg har noteret cirkamål på salaten – du er selvfølgelig velkommen til at justere op og ned på mængderne, så det passer til din smag.

Julesalat med grønkål

2 skåle – nok til ca. 8 personer

2-3 store grønkålsblade
2-3 store røde grønkålsblade
4 appelsiner
80 g valnødder
80 g tørrede tranebær
1 granatæble
0,75 dl æblecidereddike
0,75 dl blomsterhonning
lidt salt

Skyl begge typer grønkålsblade. Finthak de grønne blade, put dem i en tyk skål og overhæld dem med kogende vand. Lad dem trække i fem minutter, inden du hælder vandet fra og fordeler grønkålen i de to skåle. Finthak de røde grønkålsblade og vend dem i salaten. Skær skrællen af appelsinerne – sørg for at få den hvide skal med, da den ellers giver en bitter smag til salaten. Skær appelsinerne i tern og vend dem i salaten. Rist valnødderne på en tør pande, til de begynder at dufte. Lad dem køle lidt af, inden du hakker dem groft og vender dem i salaten sammen med tranebær. Skær granatæblet midt over. Hold den ene halvdel, så den overskårne del af granatæblet vender nedad og hold den over en salatskålen. Slå på granatæblets overflade – så drysser granatæblekernerne ned i skålen. Hold øje med, at de hvide mellemvægge i frugten ikke følger med – de giver en bitter smag, så sørg for at fjerne dem, hvis de ryger med. Gør det samme med den anden halvdel.

Rør æblecidereddike og honning sammen og hæld det ud over salaten. Smag til med lidt salt. Lad salaten trække et par timer inden servering.

Note: En anderledes men dejlig julesalat, som pyntede på bordet.

Lusikkaleivat – finske julesmåkager

lusikkaleivat, finske julekager, julesmåkager, småkager, jul, kage, dessert, hvedemel, smør, bagepulver, hindbærmarmelade, hindbær, æg, flormelis, vaniljeHvad er lusikkaleivat – og hvordan udtales det? Sidstnævnte skal jeg ikke gøre mig klog på, men jeg kan afsløre, at lusikkaleivat er finske julesmåkager, som blandt andet kaldes ‘spoon cookies’ på engelsk. Det skyldes sandsynligvis, at kagerne er formet ved at presse dejen ned i fordybningen på en ske (!) og derefter lagt sammen om en klat marmelade. Og sådan en kæk julesmåkage skal da være med i mit julesmåkage-benspænd!

Jeg fandt inspirationen hos Finnish Food Girl, men justerede en smule på mængderne.

Lusikkaleivat
rigtig mange!

250 g smør
450 g hvedemel
2 tsk bagepulver
1 æggeblomme
en knivspids salt
1½ dl rørsukker
1½ tsk vaniljeekstrakt

Fyld:
hindbærmarmelade (kan erstattes af jordbærmarmelade eller evt. æblesmør, som jeg også prøvede)

evt. flormelis til pynt

Smelt smørret i en gryde ved medium varme. Lad smørret småsimre i 10-15 minutter, indtil det begynder at brune (og dufte kraftigt af brunet smør). Hæld smørret i en skål og lad det køle af i fem minutter. Rør imens mel, bagepulver, salt, sukker og vaniljeekstrakt sammen. Tilsæt derefter det smeltede smør og æggeblommen og rør det grundigt sammen. Tag lidt af dejen og pres det ind i fordybningen på en ske. Brug en stor teske. Vores teskeer var meget flade, så jeg var bange for, at kagerne ville blive for tynde og skrøbelige. Jeg prøvede derfor at lave småkagerne med en lille spiseske, men så er det svært at spise kagerne i én mundfuld. Dejen er også tilpas fugtig og sammenhængende, at det ikke bør være et problem at lave småkagerne med en almindelig teske.

Læg forsigtigt småkagerne på bagepapirbeklædte bageplader og bag dem i ca. 12 minutter ved 165 grader. Lad dem køle helt af, inden du lægger dem sammen to og to med hindbærmarmelade imellem. Slut evt. af med at drysse flormelis over.

Note: Kagerne var overraskende lette at lave, og til næste gang vil jeg sørge for at finde en lidt dybere teske, så jeg kan lave dem i den originale, mundrette størrelse. Jeg kunne ret godt lide den tydelige smag og duft af brunet smør – det tror jeg ikke, jeg før er stødt på i småkager, men det er synd, for det er altså en ret god detalje.

Lingongrottor – svenske julekager

lingongrottor, tyttebærgrotter, svenske julekager, julesmåkager, småkager, kage, dessert, jul, tyttebærsyltetøj, tyttebær, safran, rørsukker, hvedemel, bagepulver, vanilje, smørDanmark deler mange juletraditioner med de andre lande i Norden, men det er dog også lykkedes mig at finde en række spændende og anderledes småkager hos vores nordiske fæller, mens jeg researchede til månedens julesmåkage-benspænd. I weekenden bagte jeg således disse svenske lingongrottor – eller tyttebærgrotter, hvis vi skal lave en hurtig oversættelse til dansk. Det ser ud til, at blandt andet svenskerne er lidt bedre til at bruge marmelade i julekagerne, men de er åbenbart også ret glade for safran – noget vi sjældent bruger her i Danmark. Det er lidt sjovt. Jeg forbinder mest safran med lussekatte/luciaboller, men jeg er stødt på flere julesmåkager, hvor svenskerne har smagt dem til med safran. Lingongrottor er – så vidt jeg ved – ikke oprindeligt med safran, men det var den version, jeg faldt over på ICA’s hjemmeside, og det kunne jeg ikke stå for. Har du ikke lyst til at bruge safran i kagerne, lader du blot være.

Lingongrottor
ca. 34-36 stk

½ tsk safran
1 dl rørsukker
4½ dl hvedemel
1 tsk bagepulver
1½ tsk vaniljesukker
200 g koldt smør

Fyld:
tyttebærsyltetøj

Stød safran i en morter sammen med 1 tsk sukker. Rør det sammen med hvedemel, bagepulver, vaniljesukker og resten af sukkeret. Skær smørret i små tern og vend det i melblandingen. Gnid smørret ind i melet, indtil du kan samle det til en fast dej. Sæt dejen i køleskabet et kvarters tid, mens du finder små muffinforme frem, som du stiller på en bageplade (OBS – du kan godt lave disse kager uden muffinforme – de ser bare sødere ud, når de bages på denne måde). Tænd for ovnen og sæt den på 200 grader.

lingongrottor, tyttebærgrotter, svenske julekager, julesmåkager, småkager, kage, dessert, jul, tyttebærsyltetøj, tyttebær, safran, rørsukker, hvedemel, bagepulver, vanilje, smørForm dejen til små kugler – de skal være større end en hasselnød men lidt mindre end en valnød. Lav en fordybning i midten af hver kugle og sæt dem i de små muffinforme. Put lidt tyttebærmarmelade i fordybningerne. Bag de små tyttebærgrotter i midten af ovnen i ca. 12 minutter.

Note: Små lækre og bløde kager – sådan lidt muffinagtige. Lingongrottor kan også fyldes med andet end hindbærmarmelade (men skifter i så fald navn, eftersom lingon betyder tyttebær på svensk :)).

lingongrottor, tyttebærgrotter, svenske julekager, julesmåkager, småkager, kage, dessert, jul, tyttebærsyltetøj, tyttebær, safran, rørsukker, hvedemel, bagepulver, vanilje, smør

Varm hyldebærsaft med Pernod

varm hyldebærsaft, hyldebær, hyldebærsaft, pernod, pastis, stjerneanis, varm drikDa jeg var barn, fik jeg ind imellem et glas varm hyldebærsaft, når efteråret for alvor bed, og der var brug for at få varmen. I går lavede jeg en voksenudgave af denne, for saften blev piftet op med lidt alkohol, men den kan du selvfølgelig undlade, hvis du vil.

Jeg brugte hjemmelavet hyldebærsaft, hvor jeg allerede under kogningen af saften tilsatte stjerneanis, da den lidt lakridsagtige smag passer godt sammen med de mørke bær.

Varm hyldebærsaft med Pernod
1 glas

2 dl blandet hyldebærsaft
½ stjerneanis (hvis du bruger hyldebærsaft, der ikke er smagt til med stjerneanis)
2 cl Pernod/Pastis

Hæld saft og stjerneanis i en kasserolle og varm det langsomt op. Tag kasserollen af varmen, når saften når kogepunktet. Tag den halve stjerneanis op og hæld saften i et tykt glas eller i en kop. Rør alkohol i. Nydes bedst i koldt vejr – evt. med ild i brændeovnen.

Varm smoothie med masser af bær

varm smoothie, varm drik, smoothie, tranebærjuice, ribs, blåbær, brombær, rørsukkerDa jeg brainstormede ideer til denne måneds varme drikke-benspænd, kom jeg pludselig i tanke om, at jeg stødte på en varm smoothie, da jeg surfede på amerikanske madblogs for et par år siden. Jeg kan huske, at jeg studsede lidt over det – i min verden er smoothies per definition kolde, men har jeg ikke netop opfundet mine benspænd for at udfordre mig selv? Jo! Derfor skulle jeg selvfølgelig prøve at lave en varm smoothie, og det gjorde jeg i dag, da jeg alligevel skulle bruge noget tid på havearbejde og godt kunne bruge en varm drik, jeg kunne nippe af undervejs.

Varm smoothie med bær

1 stort glas

2 dl tranebærjuice
1 dl frosne blåbær
1 dl frosne ribs
½ dl frosne brombær
½ tsk vaniljesukker
1-2 spsk rørsukker

Varm juice, bær og vaniljesukker langsomt op i en kasserolle og lad det simre i ca. 10 minutter. Blend det med en stavblender og smag på smoothien. Tilsæt 1-2 spsk rørsukker (afhængig af hvor sød, du vil have smoothien) og lad den simre i ca. fem minutter mere, inden du hælder den i et tykt glas.

Note: Jeg må indrømme, at en varm smoothie er en dejlig måde at få varmen på her i de kolde måneder. En sødmefuld drik med masser af bær, som samtidig mætter temmelig meget. Måske vil en varm smoothie være god at servere om morgenen som en del af morgenmaden? Du kan selvfølgelig udskifte flere af bærtyperne, hvis der er andre, du hellere vil have med i en varm smoothie.

varm smoothie, varm drik, smoothie, tranebærjuice, ribs, blåbær, brombær, rørsukker

Brombærmuffins

brombærmuffins, muffins, brombær, kage, dessert, hvedemel, flødeost, flødeostecreme, Halloween-muffins, æg, rørsukker, smør, vanilje, vaniljesukker, bagepulverTo af vores venner fejrede fødselsdag i dag, og jeg havde lovet af medbringe noget kage i dagens anledning. Jeg valgte at bage to forskellige slags kager – dels en bradepandekage, som jeg blogger om i morgen, dels disse brombærmuffins, som blev dekoreret med små sukker-knogler – det er jo snart Halloween! Tjek i øvrigt mine øvrige Halloween-opskrifter, hvis du vil have lidt inspiration til sjove, skøre og skræmmende retter.

Tilbage til de funky brombærmuffins. Jeg tog udgangspunkt i min opskrift på blåbærmuffins med mascarponecreme, men udskiftede blåbærrene med brombær, brugte lidt mindre vanilje samt tilføjede brombærlikør.

Brombærmuffins
40-42 stk.

400 g blødt smør
400 g rørsukker
6 æg
500 g hvedemel
3 tsk vaniljesukker
6 tsk bagepulver
2 dl mælk
150 g brombær

Pisk smør og sukker sammen og tilsæt derefter æggene et efter et. Pisk mælken i. Bland mel, vaniljesukker og bagepulver og rør det dernæst i dejen. Hvis du vil have hele brombær i kagerne, vender du forsigtigt bærrene i dejen. Vil du hellere gøre som jeg, der syntes, der kunne være sjovt med en lilla dej, så pisker du bærrene i med en elpisker.

brombærmuffins, muffins, brombær, kage, dessert, hvedemel, flødeost, flødeostecreme, Halloween-muffins, æg, rørsukker, smør, vanilje, vaniljesukker, bagepulverFordel dejen i muffinforme – du skal bruge ca. en spiseskefuld til hver, hvis du bruger muffinforme i normalstørrelse. Sørg for at dejen max. fylder to tredjedele af hver muffinform. Bag blåbærmuffins ved 200 grader i 15-20 minutter.

OBS – et lille tip, hvis du bager muffins og synes, de let flyder ud. Stil dine muffin-papirforme i en metal-muffinbakke. Så holder metalformen dine papirforme helt stabile under bagningen, og kagerne flyder ikke ud.

brombærmuffins, muffins, brombær, kage, dessert, hvedemel, flødeost, flødeostecreme, Halloween-muffins, æg, rørsukker, smør, vanilje, vaniljesukker, bagepulverDa kagerne var afkølet, blev de pyntet med flødeostecreme. Igen tog jeg udgangspunkt i cremen fra blåbærmuffins-opskriften. Jeg udskiftede dog mascarponecreme  med almindelig flødeost samt citronsaften med brombærlikør. Da der var mere væske i denne udgave, blev cremen også mere flød og knapt så ‘skarp’ i kanterne, da jeg pyntede kagerne, men det var heller ikke så vigtigt, da jeg alligevel dryssede sukker-knogler på.

Flødeostecreme med brombærlikør
rækker til ca. 38 muffins

600 g flødeost naturel (ikke light!)
4 dl flormelis
100 g blødt smør
1 dl brombærlikør
evt. lilla pastafarve (kan købes hos specialbutikker til kagedekoration)

Pisk ingredienserne sammen til en ensartet masse og stil den på køl i halv time. Hæld den på en sprøjtepose og dekorér dine blåbærmuffins med flødeostecreme samt lidt krymmel eller sukkerkugler.

Note: De fine lilla brombærmuffins er saftige og har en fin, diskret smag af brombær. Likøren giver nærmest et lakridsagtigt strejf. Har du ikke brombærlikør, kan den udelades. I selve kagedejen kan du så overveje at hælde lidt flere brombær i, mens du kan tilsætte lidt vanilje i flødeostecremen, så den får lidt mere smag.

Boghvedegrød med kokos og hindbær

boghvedegrød, grød, kokosgrød, boghvedegryn, kokosmel, hindbær, hindbærsirup, sirup, honning, chiafrø, vaniljeekstrakt, vanilje, morgenmadMorgenstund har grød i mund… ok, dårligt ordspil, jeg indrømmer det! Men altså – grød er en glimrende morgenmadsspise. Det er (desværre) primært noget, jeg husker at spise i vinterhalvåret, men i anledningen af månedens mikroovnsbenspænd ville jeg lige prøve, hvordan mikroovnen er at tilberede grød i.

Normalt ville jeg overhælde grynene med kogende vand og lade det trække i nogle minutter, inden jeg tilsatte resten af ingredienserne, men da jeg også ville bruge friske hindbær fra haven, var det oplagt at ty til mikroovnen. Så risikerede jeg ikke at mose hindbærrene, når de skulle røres i, men kunne putte bærrene i grøden fra start, inden den skulle varmes op.

Boghvedegrød med kokos og hindbær
1 person

0,75 dl boghvedegryn
0,75 dl kokosmel
2 spsk chiafrø
½ tsk vaniljeekstrakt
1 dl friske hindbær
1 dl vand eller rismælk

Pynt: hindbærsirup eller blomsterhonning

Rør ingredienserne sammen i en skål, der kan tåle at komme i mikroovnen. Sæt skålen i mikroovnen og sæt den på 600 W i ca. 1½ minut. Hæld lidt hindbærsirup eller honning ud over grøden og spis den med det samme.

Note: Denne version er ikke specielt sød, da jeg foretrækker at kunne justere sødmen til sidst med lidt hindbærsirup. Du kan dog vælge at røre lidt sukker i grynene, inden du varmer den op.