Brombærmuffins

brombærmuffins, muffins, brombær, kage, dessert, hvedemel, flødeost, flødeostecreme, Halloween-muffins, æg, rørsukker, smør, vanilje, vaniljesukker, bagepulverTo af vores venner fejrede fødselsdag i dag, og jeg havde lovet af medbringe noget kage i dagens anledning. Jeg valgte at bage to forskellige slags kager – dels en bradepandekage, som jeg blogger om i morgen, dels disse brombærmuffins, som blev dekoreret med små sukker-knogler – det er jo snart Halloween! Tjek i øvrigt mine øvrige Halloween-opskrifter, hvis du vil have lidt inspiration til sjove, skøre og skræmmende retter.

Tilbage til de funky brombærmuffins. Jeg tog udgangspunkt i min opskrift på blåbærmuffins med mascarponecreme, men udskiftede blåbærrene med brombær, brugte lidt mindre vanilje samt tilføjede brombærlikør.

Brombærmuffins
40-42 stk.

400 g blødt smør
400 g rørsukker
6 æg
500 g hvedemel
3 tsk vaniljesukker
6 tsk bagepulver
2 dl mælk
150 g brombær

Pisk smør og sukker sammen og tilsæt derefter æggene et efter et. Pisk mælken i. Bland mel, vaniljesukker og bagepulver og rør det dernæst i dejen. Hvis du vil have hele brombær i kagerne, vender du forsigtigt bærrene i dejen. Vil du hellere gøre som jeg, der syntes, der kunne være sjovt med en lilla dej, så pisker du bærrene i med en elpisker.

brombærmuffins, muffins, brombær, kage, dessert, hvedemel, flødeost, flødeostecreme, Halloween-muffins, æg, rørsukker, smør, vanilje, vaniljesukker, bagepulverFordel dejen i muffinforme – du skal bruge ca. en spiseskefuld til hver, hvis du bruger muffinforme i normalstørrelse. Sørg for at dejen max. fylder to tredjedele af hver muffinform. Bag blåbærmuffins ved 200 grader i 15-20 minutter.

OBS – et lille tip, hvis du bager muffins og synes, de let flyder ud. Stil dine muffin-papirforme i en metal-muffinbakke. Så holder metalformen dine papirforme helt stabile under bagningen, og kagerne flyder ikke ud.

brombærmuffins, muffins, brombær, kage, dessert, hvedemel, flødeost, flødeostecreme, Halloween-muffins, æg, rørsukker, smør, vanilje, vaniljesukker, bagepulverDa kagerne var afkølet, blev de pyntet med flødeostecreme. Igen tog jeg udgangspunkt i cremen fra blåbærmuffins-opskriften. Jeg udskiftede dog mascarponecreme  med almindelig flødeost samt citronsaften med brombærlikør. Da der var mere væske i denne udgave, blev cremen også mere flød og knapt så ‘skarp’ i kanterne, da jeg pyntede kagerne, men det var heller ikke så vigtigt, da jeg alligevel dryssede sukker-knogler på.

Flødeostecreme med brombærlikør
rækker til ca. 38 muffins

600 g flødeost naturel (ikke light!)
4 dl flormelis
100 g blødt smør
1 dl brombærlikør
evt. lilla pastafarve (kan købes hos specialbutikker til kagedekoration)

Pisk ingredienserne sammen til en ensartet masse og stil den på køl i halv time. Hæld den på en sprøjtepose og dekorér dine blåbærmuffins med flødeostecreme samt lidt krymmel eller sukkerkugler.

Note: De fine lilla brombærmuffins er saftige og har en fin, diskret smag af brombær. Likøren giver nærmest et lakridsagtigt strejf. Har du ikke brombærlikør, kan den udelades. I selve kagedejen kan du så overveje at hælde lidt flere brombær i, mens du kan tilsætte lidt vanilje i flødeostecremen, så den får lidt mere smag.

Boghvedegrød med kokos og hindbær

boghvedegrød, grød, kokosgrød, boghvedegryn, kokosmel, hindbær, hindbærsirup, sirup, honning, chiafrø, vaniljeekstrakt, vanilje, morgenmadMorgenstund har grød i mund… ok, dårligt ordspil, jeg indrømmer det! Men altså – grød er en glimrende morgenmadsspise. Det er (desværre) primært noget, jeg husker at spise i vinterhalvåret, men i anledningen af månedens mikroovnsbenspænd ville jeg lige prøve, hvordan mikroovnen er at tilberede grød i.

Normalt ville jeg overhælde grynene med kogende vand og lade det trække i nogle minutter, inden jeg tilsatte resten af ingredienserne, men da jeg også ville bruge friske hindbær fra haven, var det oplagt at ty til mikroovnen. Så risikerede jeg ikke at mose hindbærrene, når de skulle røres i, men kunne putte bærrene i grøden fra start, inden den skulle varmes op.

Boghvedegrød med kokos og hindbær
1 person

0,75 dl boghvedegryn
0,75 dl kokosmel
2 spsk chiafrø
½ tsk vaniljeekstrakt
1 dl friske hindbær
1 dl vand eller rismælk

Pynt: hindbærsirup eller blomsterhonning

Rør ingredienserne sammen i en skål, der kan tåle at komme i mikroovnen. Sæt skålen i mikroovnen og sæt den på 600 W i ca. 1½ minut. Hæld lidt hindbærsirup eller honning ud over grøden og spis den med det samme.

Note: Denne version er ikke specielt sød, da jeg foretrækker at kunne justere sødmen til sidst med lidt hindbærsirup. Du kan dog vælge at røre lidt sukker i grynene, inden du varmer den op.

Gedebov med grønkål og hyldebærsaft

gedebov, gedekød, rosmarin, muskatnød, hyldebærsaft, grønkål, hasselnødder, nødder, hyldebærsaft, hindbær, brombær, kirsebæreddikeGedekød indgår normalt ikke i madlavningen her i hjemmet, men for et stykke tid siden faldt jeg over en lille gedebov, da jeg rodede i Irmas frysere. Den var tilmed økologisk og fra et dansk gederi (… det stod der altså på pakken!). Haps – den skulle med hjem og bruges i denne sensommerret, som jeg serverede i går.

OBS – når du tilbereder gedekød, skal du være lidt forsigtig, for det er ret magert kød. Tilbered det i længere tid ved lav temperatur, så du ikke risikerer at stege det for hårdt.

Gedebov med grønkål
2 personer

1 gedebov – ca. 300 g
1 tsk rosmarin
lidt muskatnød
groft salt
1 dl hyldebærsaft

Derudover:
så meget grønkål I har lyst til at æde
½ dl hasselnødder
½ dl hyldebærsaft
evt. lidt kirsebæreddike eller æblecidereddike
friske brombær og hindbær

gedebov, gedekød, rosmarin, muskatnød, hyldebærsaftTag gedekødet ud af køleskabet en halv time inden, at du vil putte det i ovnen og lad det hvile på en tallerken på køkkenbordet. Rids overfladen af kødet med en skarp kniv og gnid derefter kødet i salt, muskatnød og rosmarin. Hæld hyldebærsaften i et lille ovnfast fad og læg gedeboven i det. Stil fadet i ovnen ved 150 grader i ca. en time. Kødet skal have en kernetemperatur på 65 grader, men det er lidt svært at måle med et så lille stykke kød (der var også ben i midten af det).

gedebov, gedekød, rosmarin, muskatnød, hyldebærsaftTag kødet ud af ovnen og lad det hvile i ti minutters tid. Imens skyller du grønkålen og river det i mindre stykker, som du lægger i en skål. Hæld kogende vand over og lad det trække i nogle minutter, inden du lader grønkålen dryppe af. Rist imens nødderne på en tør pande og hak dem, når de er kølet lidt af.

Anret kålen på to tallerkner. Skær kødet ud og fordel det ud over kålen. Smag hyldebærsaften til med eddike og hæld det ud over de to serveringer. Drys nødder ud over kødet og fordel lidt brombær og hindbær på de to anretninger.

Note: En dejlig sensommerret, der kombinerer det milde gedekød med de søde bær og den fyldige kål. Absolut ikke sidste gang jeg bruger gedekød i madlavningen!

Hyldebærsorbet

hyldebærsorbet, sorbet, is, hyldebær, hyldebærsaft, rørsukker, æg, æggehviderIdeen til denne sorbet blev født, da jeg fik kvajet mig under kogningen af hyldebærsaft for et par uger siden. Jeg havde gang i flere gryder på én gang, og på et tidspunkt kom jeg til at fordoble mængden af sukker i en af portionerne. Det var lidt sent at gøre noget ved det – sukkeret var hældt ned i hyldebærsaften – så jeg kogte saften færdig og stod derefter og stirrede på den. Jeg er ikke vanvittig god til meget sød saft, og det var denne her, men jeg ville heller ikke smide portionen ud. Pludselig slog det mig, at med den sukkermængde måtte den supersøde hyldebærsaft være ideel til sorbet!

I denne sorbet behøvede jeg ikke at tilsætte en sukkersirup, da saften var så sukkerholdig i forvejen. Du kan også lave en hyldebærsaft og nøjes med at øge sukkermængden med 50% – det burde være nok til, at saften kan bruges til sorbet.

Hyldebærsorbet

3 dl køleskabskold hyldebærsaft (kogt med dobbelt mængde rørsukker)
1 æggehvide
evt. lidt citronsaft for at justere på sødmen

Pisk hyldebærsaft og æggehvide sammen. Hæld det i en ismaskine og kør det, indtil det bliver en silkeblød sorbet. Spis den med det samme eller put den i fryseren.

Note: Supersimpelt, superlækkert – og en god måde at bruge en oversød saft på. Sorbeten bliver ret sød og meget blød, så den kan spises direkte fra fryseren. Held i uheld :) Jeg kom bagefter til at tænke på, at man også kan justere på sødmen i isen ved at tilsætte lidt citronsaft.

Brombærmarmelade

brombærmarmelade, marmelade, brombær, syltning, rørsukker, stjerneanisBrombærmarmelade er en rigtig klassiker fra min barndom – eller rettere brombærsyltetøj er, for mine forældre foretrak at lave tyndtflydende syltetøj med store bær i. Nu hvor jeg selv sylter, vil jeg hellere lave en marmelade i stedet, da det har en tykkere konsistens. Men det er lidt svært at skelne mellem de to definitioner, for i dag er forskellen mellem syltetøj og marmelade udvisket, så det er ok for mig, hvis du kalder dette for brombærsyltetøj.

Jeg har lavet en lidt mere funky udgave end den traditionelle udgave, jeg fik som barn, eftersom jeg også tilsatte stjerneanis – en af mine yndlingskrydderier når det gælder syltning.

Brombærmarmelade

150 g brombær
120 g rørsukker
2 spsk vand
½ stjerneanis

Hæld alle ingredienser i en gryde og varme det op. Lad det simre i 15-25 minutter (eller længere tid, hvis bærrene skal falde endnu mere fra hinanden), inden du hælder det på et skoldet glas. Husk at fiske stjerneanissen op, inden du lukker glasset.

Ribssnitter

ribssnitter, kage, dessert, ribs, rørsukker, smør, vaniljeekstrakt, vanilje, kardemomme, æg, hvedemel, bagepulver, flormelis, glasurDa vi var i sommerhus sidste weekend, medbragte jeg også lidt sødt til eftermiddagskaffen. Inspirationen fik jeg fra et gammelt udklip fra et madblad, hvor jeg havde set en opskrift på en kage med ribs. Jeg lavede dog en række ændringer, så der blev skruet op for smagsintensiteten i kagen – det er nemlig en kage, der ellers har en ret mild smag. Jeg har desuden halveret opskriften herunder i forhold til den portion, jeg lavede.

Ribssnitter
8-10 personer

Ribsmarmelade:
1½ dl ribs
1 spsk vand
0,75 dl rørsukker

Dej:
125 g blødt smør
0,75 dl rørsukker
½ tsk vaniljeekstrakt
½ tsk kardemomme
1 æg
3 dl hvedemel
½ tsk bagepulver

Pynt:
Glasur lavet på flormelis og vand
flormelis
evt. friske ribs

Start med at koge marmeladen. Hæld ingredienserne i en gryde og kog det i ca. 10 minutter eller indtil, at marmeladen har tyknet lidt og ikke er alt for vandet. Vær opmærksom på, at den også bliver mere kompakt, når den køler af. Sæt marmeladen til afkøling.

Når marmeladen er kølet så meget af, at den er håndvarm – eller koldere – pisker du smør, sukker, vanilje og kardemomme sammen. Tilsæt derefter æg, mel og bagepulver og saml hurtigt dejen. Form dejen til en lang, bred pølse og rul den ud. Den skal kunne ligge på langs på en bagepapirbeklædt bradepande. Lav en bred rille i midten af dejen (på langs) og fyld den derefter med ribsmarmeladen. Bag kagen i midten af ovnen ved 200 grader i ca. 15 minutter.

Tag kagen ud og lad den afkøle, Når kagen er kold, dekoreres den med glasur og et lille drys flormelis.

Note: En god og knapt så sød kage (afhængig af hvor megen glasur, du hælder på). Ribs er ret syrlige, så ønsker du en sød kage, kan du justere dette ved at putte godt med glasur på og/eller putte ekstra sukker i ribsmarmeladen.

ribssnitter, kage, dessert, ribs, rørsukker, smør, vaniljeekstrakt, vanilje, kardemomme, æg, hvedemel, bagepulver, flormelis, glasur

Blåbæris og hindbæris

blåbæris, is, dessert, blåbær, rørsukker, flødeI søndags var vi til vennekomsammen, og her medbragte gemalen og jeg en vandmelonskål samt fire forskellige hjemmelavede is. Her kommer de første to slags is – begge lavet på sommerbær (både fra egen have og fra frost). De er superenkle at lave og har en dejlig tydelig bærsmag.

Blåbæris

4 dl blåbær
½ dl vand
1½ dl rørsukker
4 dl fløde

Hæld blåbær, vand og rørsukker i en kasserolle og varm det op. Lad det simre i 5-10 minutter, inden du tager kasserollen af komfuret. Lad det køle lidt af, inden du blender det sammen med fløde. Stil blandingen i køleskabet, indtil den er kølet helt af og kør den derefter på en ismaskine.

Note: En smuk og dejlig is med en mild bærsmag, som var ret populær til arrangementet.

hindbæris, is, dessert, hindbær, rørsukker, flødeHindbæris

4 dl hindbær
1½ dl rørsukker
3½ dl fløde

Hæld hindbær og rørsukker i en kasserolle og varm det op. Lad det simre i 5-10 minutter, inden du tager kasserollen af komfuret. Lad det køle lidt af, inden du blender det sammen med fløde. Stil blandingen i køleskabet, indtil den er kølet helt af og kør den derefter på en ismaskine.

Note: Frisk sommeris med tydelig hindbærsmag. Den har en god syrligsød smag, sådan som jeg synes, at hindbæris skal have. Hvis du vil have en meget sød is, tilføjer du blot ½-1 dl rørsukker.