Hindbærkage med flødeostecreme

hindbærkage, fødselsdagskage, kage, dessert, lagkage, hindbær, smør, hvid chokolade, chokolade, æg, rørsukker, hvedemel, vanilje, citroner, flødeost, flormelisNu tænker du måske, at billedet herover da ikke viser en hindbærkage – men det gør det! Jeg brugte nemlig en hindbærkage som lagene i en fødselsdagslagkage til mindstenevøen, der fyldte år tidligere på ugen. Det er selvsamme guttermand, der tidligere har fået en minions-kage og en fødselsdagslagkage med jordbærmousse og chokolademousse.

Mine nevøer kan godt lide bær, så jeg besluttede mig for at bage en hindbærkage, som jeg kunne bruge som ‘lagkagebunde’. Jeg tog udgangspunkt i min opskrift på rabarberkage, men udskiftede rabarberne med hindbær og justerede en smule på chokolademængden.

Hindbærkage med flødeostecreme
16-18 personer

450 g frosne hindbær
325 g smør
300 hvid chokolade
5 æg
250 g rørsukker
5 dl hvedemel
2 tsk vaniljepulver
saften og den revne skal fra 1 øko-citron

Smelt smør og chokolade ved lav varme i en gryde og pisk det godt sammen. Tag gryden af varmen og rør derefter sukker, æg, citronskal, citronsaft, vanilje og hvedemel i til en ensartet dej. Hæld dejen ud i en bradepande beklædt med bagepapir og fordel derefter hindbærrene ud over dejen. Bag din hindbærkage ved 180 grader i ca. 30 – 35 minutter, indtil den er gylden og fast.

hindbærkage, fødselsdagskage, kage, dessert, lagkage, hindbær, smør, hvid chokolade, chokolade, æg, rørsukker, hvedemel, vanilje, citronerSå er der en hel pladefuld hindbærkage! Den kan spises, som den er – evt. kombineret med vaniljeflødeskum eller creme fraiche – men her blev den som sagt brugt i en fødselsdagslagkage.

Flødeostecreme

400 g flødeost – IKKE LIGHT
25 g blødt smør
300-350 g flormelis
3 tsk vaniljepulver
saft fra ½ citron

Pisk flødeostecremen grundigt sammen.

hindbærkage, fødselsdagskage, kage, dessert, lagkage, hindbær, smør, hvid chokolade, chokolade, æg, rørsukker, hvedemel, vanilje, citroner, flødeost, flormelis

Nu skal kagen samles. Skær hindbærkagen over på midten (mål gerne op). Læg den ene halvdel på et fad og fordel flødeostecremen ud over den. Har du noget til overs, kan du fryse det ned og bruge det i romkugler en anden god gang.

Jeg smurte toppen af kagen med en smørcreme lavet på 150 g blødt smør, der var pisket sammen med 50 g flormelis. Det gjorde jeg dels for at glatte overfladen og dels sørge for, at der var et beskyttende lag mellem de fugtige bær i kagen og selve sukkerpynten.

Da min mindste nevø godt kan lide pirater (aaaaaarhh!), så skulle kagen selvfølgelig pyntes derefter. Jeg startede med at farve en klump fondant blå men undlod at ælte farven helt ud, så der stadig var striber (marmorering), da jeg rullede fondanten ud. Jeg havde en teskefuld smørcreme tilbage, som jeg smurte i det ene hjørne og dryssede med rørsukker, så det lignede en ø midt i et stort hav.

hindbærkage, fødselsdagskage, kage, dessert, lagkage, hindbær, smør, hvid chokolade, chokolade, æg, rørsukker, hvedemel, vanilje, citroner, flødeost, flormelisOg så var det tid til at gøre kagen mere pirat-agtig. Jeg formede en lille pirat af sort, rød og gul-orange fondant og tegnede ansigt på ham med to madlavnings-tuscher. Jeg dryssede et par sukker-knogler på øen (købt i kagebutik) og stak et piratflag samt et par rosmarinkviste i, så han havde lidt grønt at se på, mens han var strandet på den øde ø. Sidst men ikke mindst skar jeg to trekanter af lysegråt fondant og brugte dem som hajfinner på ‘havet’.

Og sådan blev en fredelig hindbærkage til en festlig fødselsdagskage med pirat og hajer 🙂

hindbærkage, fødselsdagskage, kage, dessert, lagkage, hindbær, smør, hvid chokolade, chokolade, æg, rørsukker, hvedemel, vanilje, citroner, flødeost, flormelis

Jordbærtrifli

jordbærtrifli, jordbærdessert, jordbær, havregryn, rørsukker, smør, mandler, fløde, vanilje, jordbærsirupJeg fik lyst til at eksperimentere med en jordbærdessert, da vi havde besøg i sidste uge, og det blev til denne jordbærtrifli. Trifli kan laves med alle typer bær og består typisk af flere lag af bær, flødeskum og knuste makroner. Jeg er dog ikke særlig vild med makroner, så jeg foretrækker at erstatte det med sukkerristede havregryn eller knuste småkager.

Jordbærtrifli
3 personer

400-450 g dejlige danske jordbær
3-6 spsk jordbærsirup
1½ dl havregryn
½ dl mandler, hakkede
25 g smør
½ dl rørsukker
3 dl fløde
1 tsk vaniljepulver eller kornene fra 1 vaniljestang
evt. lidt frisk mynte

Smelt smørret på en pande og bland havregryn og mandler på panden. Steg det et par minutter, inden du tilsætter sukker. Rør jævnligt i blandingen, indtil sukkeret smelter, og havregrynsblandingen bliver mørkere. Tag panden af komfuret og lad det køle af.

Skyl jordbærrene, fjern blomstertoppene og skær jordbærrene i mindre stykker. Nu er det tid til at anrette din jordbærtrifli. Læg et lag jordbærstykker i hvert glas og hæld lidt jordbærsirup over. Pisk fløden med vanilje til blødt skum og fordel 2-3 spsk i hvert glas. Hæld ristede havregryn over og læg derefter endnu et lag jordbærstykker. Fordel resten af flødeskummet i glassene og dernæst lidt havregryn (får du ikke brugt hele havregrynsblandingen, kan du bruge det som müsli til morgenyoghurten). Pynt din jordbærtrifli med et mynteblad og et lille jordbær.

Note: Mmmm! Jordbærtrifli er helt sikkert en dejlig jordbærdessert, som jeg godt kan anbefale. Kombinationen af de søde jordbær, den bløde flødeskum og de knasende havregryn er rigtig lækker.

jordbærtrifli, jordbærdessert, jordbær, havregryn, rørsukker, smør, mandler, fløde, vanilje, jordbærsirup

Opskrifter med jordbær

jordbær, bær, jordbærdessert, jordbærbakker, VentegodtgårdDe danske jordbær vælter frem, så jeg har samlet en liste over de opskrifter med jordbær, jeg holder mest af. For selvom jeg nyder at spise jordbær direkte fra bakken (altså… de bliver som regel skyllet først, men du ved, hvad jeg mener), så er det meget godt at have en liste over opskrifter med jordbær i baghånden, så du kan få inspiration til, hvad man kan bruge jordbær til i det salte og i det søde køkken.

Let’s go!

jordbærsirup, jordbærgele, jordbæergelé, jordbær, sirup, gelé, gele, jordbærmarmelade, marmelade, syltning, bærLad os starte med noget helt basalt – nemlig jordbærsirup, jordbærgelé og jordbærmarmelade. Skønne skønne sager der kan bruges på morgenmaden, desserten, kagen, i salatdressingen eller hvad du nu har lyst til. Jordbærsirup kan i øvrigt også bruges til at blande en jordbærsodavand.

Når jeg nævner jordbærmarmelade, bør jeg også nævne jordbær curd – det er en lemoncurd lavet med jordbær i stedet for citroner.

jordbærmilkshake, milkshake, jordbær, jordbæris, is, drik, sødmælkJordbær kan selvfølgelig bruges til lækre jordbærdrinks. Hvad med en jordbærmilkshake, en jordbær-smoothie, en jordbær-martini eller en jordbærdrink med peber? Du kan selvfølgelig også lave en Frozen Strawberry Daiquiri.

jordbær, balsamico, snack, appetizer, vanilje, basilikumFor nylig bloggede jeg om jordbær med vaniljebalsamico og basilikum

Jordbærtzatziki og pesto med røgede mandler… men har du overvejet, at du faktisk kan lave mange forskellige retter med jordbær i det salte køkken? Prøv for eksempel en jordbærtzatziki, quinoa tabbouleh med jordbær, blomkålssalat med jordbær og jordbærsalat med koriander og kokos.

jordbærkageJeg kan jo ikke have en liste over opskrifter med jordbær uden også at have en masse søde sager. Lad os starte med jordbærkagerne.

Herover er et billede af en jordbærkage med hvid chokoladecreme, men du kan også finde opskrifter på jordbær-rabarbertærte, en lagkage med jordbær-rabarbermousse og hvid chokolademousse samt en meget børnevenlig fødselsdagslagkage med jordbærmousse og chokolademousse.

jordbær-cheesecake, jordbærkage, cheesecake, kage, dessert, jordbær, husblas, kiks, chokoladesmåkager, chokolade, mørk chokolade, hvedemel, flormelis, kakaopulver, mandler, bagepulver, flødeost, fløde, rørsukker, vanilje, vaniljesukkerJordbær er også gode til cheesecakes, og her har jeg lavet to rigtig dejlige versioner – en jordbær-cheesecake med flødeostecreme og jordbærgelélag samt en bagt jordbær-cheesecake i New York-stil.

jordbæris, is, jordbær, fløde, jordbærdessertJordbærkager behøver ikke at være bagt – du kan også lave en islagkage med jordbær og hvid chokolade. Og apropos is så er her opskriften på en lækker jordbæris. Den er lavet på fløde, men du kan selvfølgelig også lave en jordbærsorbet.

jordbærkoldskål, koldskål, dessert, jordbær, kærnemælk, græsk yoghurt, rørsukkerIngen sommer uden koldskål! Jeg kan anbefale en jordbærkoldskål med kokosjammerjunkere. Vil du gerne skære ned på sukkeret, så får du her en LCHF-udgave af koldskål med jordbær. Og nu vi er i gang med LCHF, så får du her opskriften på en fuldfed dessert med jordbær og mascarponecreme – også uden sukker.

Rom-kylling, kartoffelsalat med radiser og rygeost, salat med grillede artiskokker og kornblomster, jordbærsuppe med kokos-lime isOg så er der selvfølgelig de mere klassiske desserter såsom jordbærgrød og jordbærsuppe… ok sidstnævnte er måske ikke så klassisk, men den er SÅ lækker!

dessertlasagneOg så skal du selvfølgelig ikke snydes for et par småskøre opskrifter med jordbær. Hvad siger du for eksempel til en dessertlasagne med jordbær og hvid chokolade, en rispapirrulle med jordbær samt en hyldeblomstgelé med jordbær?

 

Jeg håber, du kan bruge min liste over opskrifter med jordbær til nye, dejlige jordbær-eksperimenter i køkkenet!

 

Jordbær med vaniljebalcamico og basilikum

jordbær, balsamico, snack, appetizer, vanilje, basilikumDe danske jordbær er begyndt at dukke op i butikkerne. Normalt venter jeg med at købe dem, indtil jeg kan finde frilandsjordbær fra en af de lokale avlere, men for et par dage siden faldt jeg over nogle flotte danske jordbær, hvor det ikke var helt klart, om de var frilands eller ej. Jeg lod tvivlen råde og købte en bakke, for nøj hvor har jeg glædet mig til friske danske jordbær! Bedste sommerslik EVER!

Ahem.

Nå, men tilbage til jordbærrene. Jeg fik lyst til at lege lidt med dem og fremtryllede denne lille kække snack, som helt sikkert vil pynte på bordet, næste gang du får gæster (eller bare vil forkæle dig selv).

Du skal bruge:

  • Lækre danske jordbær
  • Frisk basilikum
  • Vaniljebalsamicoeddike – og har du ikke det, så tag lidt kraftig balsamicoeddike og rør lidt vaniljekorn i
  • Tandstikkere

Skyl jordbærrene og skær eller pil den grønne top af hvert jordbær. Læg et stort basilikumblad på toppen af jordbærret og fastgør det med en tandstikker. Dryp vaniljebalsamicoeddike over. Servér.

Synes du, at vaniljebalsamico er for mærkeligt, så brug blot almindelig balsamicoeddike.

Bon appetit!

Lilla chokolademousse med kirsebær

lilla chokolademousse, chokoladedessert, kisebærdessert, chokolade, hvid chokolade, kirsebær, æg, fløde, vanilje, dessertMon ikke de fleste kan gætte, hvem denne lilla chokolademousse er dedikeret til? For nylig døde en af verdens største musikstjerner gennem de seneste fire årtier – Prince. Med månedens benspænd er det oplagt at hylde ham med en ret. Selvom jeg aldrig har været Prince-fan, så havde jeg stor respekt for hans evner som musiker og har selvfølgelig sunget med på flere af hans hits gennem tiden.

Den lilla chokolademousse er en videreudvikling af en hvid chokolademousse, jeg har lavet før. I den lilla version har jeg udeladt kanel, men har til gengæld tilføjet lidt lilla farve samt syltede kirsebær. Jeg overvejede at bruge Amarena kirsebær, da jeg tænkte, at de store, kraftige (og ret parfumerede) kirsebær ville fungere godt i en hyldest til Prince, men dem kunne jeg ikke skaffe, så det blev i stedet til Selleberg kirsebær.

Lilla chokolademousse med kirsebær
2 personer

100 g hvid chokolade
2 æggehvider
revet skal fra en halv økocitron
lidt lilla fondantfarve
1 dl fløde
30 syltede kirsebær fra Selleberg*
0,75 dl fløde til pynt

*færre hvis du bruger Amarena kirsebær

Hak chokoladen fint og smelt den forsigtigt over et vandbad eller i en mikrobølgeovn ved lav varme. Pisk æggehviderne helt stive og vend den hvide chokolade i. Pisk fløden til let skum og rør farven i. Vend flødeskummet i chokolademoussen sammen med revet citronskal. Fordel lidt af chokolademoussen i to vinglas, læg nogle kirsebær oven på, fordel mere af chokolademoussen, læg flere kirsebær i og fortsæt sådan, indtil du løber tør for chokolademousse. Dæk den lilla chokolademousse med husholdningsfilm og stil glassene i køleskabet i mindst 4 timer.

Når du vil anrette din lilla chokolademousse, pisker du det sidste fløde og bruger flødeskummet til at lave en top på hvert glas med mousse. Pynt med et kirsebær – enten et frisk eller syltet.

Note: Den lilla chokolademousse er cremet og lækker. Smagen er rimelig mild, da jeg brugte Selleberg kirsebær – bruger du Amarena får du en noget kraftigere og mere parfumeret smag.

Soundtrack:
‘Cream’ med Prince.

lilla chokolademousse, chokoladedessert, kisebærdessert, chokolade, hvid chokolade, kirsebær, æg, fløde, vanilje, dessert