Fortnite-kage med kirsebæris

fortnite-kage, fortnite, fortnite-dessert, fortnite cake, fondant, islagkage, kage, lagkage, fløde, husblas, kirsebær, rørsukker, smør, vanilje, Amaretto, isFortnite-kage stod øverst på ønskelisten, da jeg spurgte ældstenevøen, hvad hans fødselsdagskage skulle være udformet som. Fortnite er et af de mest populære computerspil lige nu, og jeg havde godt på fornemmelsen, at det var det, han ville foreslå. Jeg har ikke noget imod en udfordring, men eftersom hans fødselsdag blev holdt en lørdag, og vi havde travlt hele ugen, så vidste jeg, at jeg ikke ville have megen tid til projektet. Jeg valgte derfor at medbringe to islagkager, hvor denne Fortnite-kage var den ene, mens citron-islagkagen fra i går var den anden.

Og hvordan udformer man så en Fortnite-kage? Det kan man gøre på mange måder, men da jeg ikke havde så meget tid, så tænkte jeg, at jeg ville lave en af de mest ikoniske figurer fra spillet – nemlig en blå-lilla supply llama. Den ser så dejlig gakket ud, og så tænkte jeg, at den ville se flot ud på kagen.

Så ja – en Fortnite-kage er dermed første ret i månedens pyntet mad-benspænd 🙂

Fortnite-kage med kirsebæris
10-12 personer

Bund:
300 g biscotti eller lignende mandelsmåkager
75 g smeltet smør

Mandelmousse:
5 blade husblas
1 dl rørsukker
1 tsk vanilje
½ dl vand
3 spsk Amaretto
4 dl fløde

Kirsebærmousse:
500 g kirsebærsauce
3½ dl fløde
5 blade husblas

Knus småkagerne til krummer og bland dem med smeltet smør. Fordel krummemassen ud over en springform (ca. 26 cm i diameter), hvor bunden er betrukket med bagepapir.

Læg husblassen til mandelmoussen i blød i koldt vand.

Hæld sukker, vand og vanilje i en kasserolle og varm det langsomt op, indtil sukkeret er smeltet. Tag kasserollen af varmen og rør Amaretto i sammen med den udblødte husblas. Lad siruppen køle af, indtil den er håndvarm. Pisk fløden til skum og rør den med lette bevægelser sammen med siruppen. Fordel mandelmoussen over småkagebunden og stil springformen i fryseren i mindst fire timer.

Læg husblassen til kirsebærmoussen i blød i koldt vand. Smelt den over et vandbad eller i mikroovnen og rør den derefter ud i kirsebærsaucen.

Pisk fløden til skum og vend den sammen med kirsebærsaucen. Fordel kirsebærmoussen ud over islagkagen og stil den i fryseren i mindst fire timer.

Og så er det tid til at lave pynten til din Fortnite-kage. Til denne funky lama skal du bruge:

Fondant i
–  lyseblå
–  mellemblå
–  violet
–  lilla
–  lysebrun
–  mørkebrun
–  hvid

Derudover skal du bruge et spækbræt, en lille skarp kniv, nogle tandstikker, en sort tusch til kager, et eller flere billeder af lamaen samt ro og tålmodighed.

Ahja – og et par billeder af lamaen.

Jeg startede med at forme kroppen. Havde oprindeligt tænkt mig, at den skulle stå op, men min fondant var meget blød, så jeg besluttede, at det var sikrest at lade den ligge ned fra start.

Og så var det ellers bare om at lave ‘skørter’ (eller rettere sagt papirfrynser – bare i fondant). Jeg rullede tynde pølser af fondant, trykkede dem flade og skar dem til, så de var lige brede, inden jeg skar ‘frynser’. Derefter blev de lagt i lag på selve lamakroppen og hæftet forsigtigt i siderne.

Benene blev lavet ved at rulle lidt tykkere pølser af fondant, inden jeg stak en halv tandstik i hver, som derefter blev presset fast i figuren. Prikken i øjet blev tegnet med en kagetusch (kan købes i kagespecialbutikker ligesom fondanten).

… og sådan blev resultatet. Jeg tror, det tog lidt over en time – nok omkring en time og et kvarter. Da jeg var færdig med lamaen, røg den i fryseren, og så blev den lagt oven på islagkagen lige inden servering.

Islagkage med hindbær og chokolade

islagkage med hindbær, lagkage, is, dessert, kage, chokolademousse, chokolade, æg, fløde, rørsukker, husblas, hindbærmousse, hindbær, lakridspulver, smørI sidste uge bloggede jeg om en sommerlig islagkage med koldskålsmousse, jordbærmousse og en bund på kammerjunkere, og nu følger jeg op med en islagkage med hindbær, chokolade og Oreos-lakridsbund! Anledningen var atter mindstenevøens fødselsdag, og hvis du undrer dig over, hvorfor kagen er pyntet med knuste Oreos og asparges-broccoli, så var det altså den unge mand selv, der ønskede broccoli! Don’t ask… ungdommen nu til dags… 😛

Jeg tog udgangspunkt i min gamle opskrift på islagkage, men justerede lidt på nogle af målene og brugte lys og mørk chokolade i stedet for hvid chokolade.

Islagkage med hindbær og chokolademousse
10-12 personer

Bund:
300 g Oreos, knuste
2 spsk lakridspulver
75 g blødt smør

Chokolademousse:
150 g lys chokolade
100 g mørk chokolade
1 spsk smør
3 æggeblommer
3½ dl fløde

Hindbærmousse:
450 g hindbær (fra frost, optøede)
6 blade husblas
½ dl vand
1½ dl rørsukker
3½ dl fløde

Bland de knuste Oreos med smørret og bred det ud i en springform, hvis bund er beklædt med bagepapir. Tryk det godt sammen.

Hak chokoladen og smelt det langsomt i en gryde sammen med smørret. Når chokoladen er smeltet, tager du gryden af varmen. Lad det køle af, så det er håndvarmt, og pisk så æggeblommerne i. Pisk fløden til skum og vend den forsigtigt i chokoladen. Hæld chokolademoussen ud over bunden og stil springformen i fryseren i mindst fire timer.

Så er det tid til hindbærmoussen. Læg husblassen i blød i iskoldt vand. Varm vand og rørsukker op i en gryde, indtil sukkeret er smeltet. Tag gryden af varmen. Smelt den opblødte husblas i den varme sirup. Blend hindbærrene og tilsæt derefter siruppen, der blendes grundigt sammen med hindbærmassen. Pisk fløden til skum og vend den forsigtigt i hindbærmassen.

Hæld hindbærmoussen ud i springformen og sæt den i fryseren i mindst fire timer.

Note: En indbydende islagkage med hindbær, chokolade og masser af smag! Denne islagkage er en anelse tungere i smagen og vil derfor også fungere fint som dessert om efteråret – men altså – islagkager kan jo spises året rundt, så bare slå dig løs!

islagkage med hindbær, lagkage, is, dessert, kage, chokolademousse, chokolade, æg, fløde, rørsukker, husblas, hindbærmousse, hindbær, lakridspulver, smør

Hjemmelavet regnbueis

hjemmelavet regnbueis, is, hindbæris, chokoladeis, vaniljeis, dessert, æg, rørsukker, fløde, chokolade, vanilje, mørk chokolade, hindbærJeg har taget en rigtig 80’er-klassiker under kærlig behandling, for tidligere på ugen lavede jeg hjemmelavet regnbueis. Hvem husker ikke den trefarvede is, som nærmest kom på bordet til enhver børnefødselsdag? En rigtig kompromisløsning, for så var der altid mindst én smag, som ungerne kunne lide. Jeg kan huske, at jeg som så mange andre børn var fascinerede af den trefarvede is, men hånden på hjertet – den smagte jo ikke rigtig af noget. Det er der heldigvis gode råd for, eftersom hjemmelavet is smager af meget mere.

Den klassiske regnbueis består af chokoladeis, vaniljeis og jordbæris. Jeg kunne selvfølgelig ikke nære mig, så min udgave af hjemmelavet regnbueis er lidt anderledes – jeg har nemlig valgte nemlig at udskifte jordbærisen med hindbæris. Jeg synes, at hindbær og mørk chokolade klæder hinanden bedre end jordbær og chokolade.

Jeg tog udgangspunkt i min opskrift på hasselnøddeis, og så sjussede jeg mig frem til blandingsmålene. Jeg fik lidt ekstra hindbæris (som kom i en bøtte for sig), men ellers passede det nogenlunde. Jeg brugte i øvrigt to små forme, så mit billede af hjemmelavet regnbueis er faktisk små skiver is. Du kan kan dog sagtens bruge en form på ca. 1 liter.

Hjemmelavet regnbueis
ca. 1 liter

7½ dl fløde
6 æggeblommer
150 g rørsukker
120 g god mørk chokolade, finthakket
1 tsk vaniljepulver
250 g frosne hindbær
50 g rørsukker

Hæld fløden op i en kasserolle sammen med 150 g rørsukker. Når sukkeret er opløst, tager du kasserollen af varmen og lader det køle af, indtil det er håndvarmt (det er muligt, at du ikke behøver at køle fløden af mellem første og andet trin, men jeg gjorde det for en sikkerheds skyld, da jeg var bange for, at æggene ellers ville give en forkert konsistens).

Imens flødemassen køler af, hælder du de frosne hindbær og de 50 g sukker i en anden kasserolle og varmer det op. Lad hindbærmassen boble i nogle minutter og lad den så køle af.

Smelt den finthakkede chokolade i et varmt vandbad – jeg hælder som regel chokoladen i en lille metalskål og putter den i en gryde, der er halvt fyldt med vand. Derefter varmer jeg vandet langsomt op og holder godt øje med chokoladen, så den kun lige når at smelte, inden jeg tager skålen op af vandet.

Varm nu kasserollen med fløde langsomt op ved mediumvarme – husk at piske undervejs. Pisk æggene i ét ad gangen og fortsæt opvarmningen, indtil fløden begynder at tykne. Tag kasserollen af komfuret.

Hæld 1½ dl varm flødemasse i de kogte hindbær og 3½ dl flødemasse i chokoladen. Rør vanilje i resten af flødemassen. Stil nu de tre portioner i køleskabet, indtil de er iskolde. Derefter skal de blot køres på en ismaskine. Jeg anbefaler, at du starter med hindbærisen, så du – når den er færdig – kan lægge den nederst i din form (overvej evt. at lægge et lag bagepapir i bunden af formen – så tror jeg, at isen er lettere at få ud til sidst). Regnbueis plejer at have vaniljeisen i midten, når man lægger den sammen, men det bestemmer du selvfølgelig selv.

Har du ikke en ismaskine, kan de tre typer is naturligvis også tilberedes ved at du putter dem i fryseren og så sørger for at røre grundigt i portionerne 2-3 gange i timen, indtil de er frosne. Derefter lægges de i lag i en form.

En hjemmelavet regnbueis skal lige sætte sig i formen, så sørg for at lægge den sammen nogle timer inden, at den skal serveres. Husk at tage den ud ca. 15 minutter før, at den skal på bordet.

Note: Hjemmelavet regnbueis tager kegler! Jeg testede den på gemalen, der kom med et begejstret udbrud, da han smagte den, så den er hermed godkendt.

Saftig stikkelsbær-kokoskage

stikkelsbær-kokoskage, stikkelsbærkage, kokoskage, kage, dessert, kokosmel, hvedemel, æg, rørsukker, stikkelsbær, Tidligere på måneden blev jeg lokket til at medbringe kage på arbejdet, og valget faldt på en stikkelsbær-kokoskage, som jeg faldt over i sommers, da jeg ledte efter opskrifter med stikkelsbær. Vores stikkelsbærbuske var nemlig ganske gavmilde i år, og så er det jo bare om at udnytte de dejlige bær.

Jeg fandt inspiration hos BBC Good Food, men justerede dog nogle ting undervejs. Jeg vil blandt andet anbefale at lave langt mere kokostopping til kagen, end hvad den oprindelige opskrift angiver.

Stikkelsbær-kokoskage
ca. 24 personer

400 g blødt smør + lidt til at smøre fadene med
400 g rørsukker
200 g kokosmel
450 g hvedemel
5 tsk bagepulver
200 g græsk yoghurt
½ dl Malibu
8 æg
700 g frosne eller friske stikkelsbær, rensede

Kokostopping:
150 g kokosmel
1 dl rørsukker
75 g smeltet smør

Pisk smør og rørsukker til en luftig masse og pisk derefter kokosmel, græsk yoghurt og Malibu i. Pisk hvedemelet i og derefter æggene ét ad gangen. Vend halvdelen af bærrene i kagemassen. Smør to forme – hvis du bruger runde forme, skal de have en diameter på ca. 22-24 cm. Hæld kagemassen i formene og fordel resten af bærrene oven på. Tryk dem let ned i kagen. Bag kagerne i ovnen ved 160 grader i 50-60 minutter. Tag kagerne ud, rør kokostoppingen sammen og fordel den ud på kagerne. Sæt kagerne i ovnen igen og bag dem 10-15 minutter eller indtil, at der ikke kommer kagedej på, hvis du stikker en tynd træpind i kagen.

Lad din stikkelsbær-kokoskage køle helt af, inden du skærer den i stykker.

Note: Denne stikkelsbær-kokoskage er en dejlig saftig sag. En fin sød smag af kokos kombineret med de lidt syrlige stikkelsbær.

Jule-tiramisu

jule-tiramisu, juledessert, dessert, jul, italiensk, risalamande, kirsebær, kirsebærsauce, ladyfingers, kirsebærvin, kakaopulver, grødris, ris, fløde, mælkHvad siger du til en jule-tiramisu? Jeg har før leget med juleklassikerne og har blandt andet lavet en risalamande-cheesecake, risalamandebudding og en risalamandetærte, men da jeg for et stykke tid siden faldt over en kombination af risalamande og tiramisu, kunne jeg ikke stå for ideen. Jeg så ideen hos Kærlighed & Kikærter, som er en vegansk blog. Min opskrift er dog ikke vegansk og minder i det hele taget meget lidt om den veganske udgave, men jeg kunne ikke stå for ideen med at kombinere de to elskede desserter. 

Til en jule-tiramisu skal du naturligvis bruge risalamande, ladyfingers, kirsebærvin, kakaopulver og kirsebærsauce. Det er vigtigt, at kirsebærsaucen er en tyktflydende sag med masser af smag.

Jule-tiramisu
2-3 personer

1 dl grødris
2 dl vand
3-4 dl sødmælk
2 dl fløde
½-1 tsk vaniljepulver

4-6 ladyfingers (4 hvis det er til to personer, 6 hvis det er til tre)
ca. 1 dl kirsebærvin
100-150 g kirsebærsauce

lidt kakaopulver – eller endnu bedre: fintrevet mørk chokolade

Hæld ris og mælk i en tykbundet gryde og varm det langsomt op. Når vandet er ved at være fordampet, tilsætter du en dl af mælken og lader grøden simre videre. Fortsæt således, indtil risene er møre og du har en letflydende risengrød. Lad grøden køle af. Imens lægger du dine ladyfingers i et lille fad eller skål og hælder kirsebærvinen over.

Pisk fløden til blødt skum og pisk vaniljepulveret i til sidst. Vend forsigtigt flødeskummet i risengrøden, så din risalamande bliver let og luftig.

Tag nogle høje – og ikke alt for brede – vinglas og læg din jule-tiramisu sammen. Først en lille klat kirsebærsauce, så et lag risalamande, dernæst en ladyfinger (brækket i to dele) og så kirsebærsauce igen. Fortsæt således og slut af med risalamande. Drys lidt kakaopulver over – gerne gennem en lille si, så det bliver ligeligt fordelt – og så har du en jule-tiramisu.

Note: Denne opskrift på jule-tiramisu er en lidt stor portion til to personer, så jeg vil foreslå at strække den til tre personer. Jeg kunne godt lide kombinationen af risalamande og tiramisu, men jeg vil dog nok overveje at bruge fintrevet mørk chokolade i stedet en anden gang, da den mørke smag til klæde desserten.