Lilla chokolademousse med kirsebær

lilla chokolademousse, chokoladedessert, kisebærdessert, chokolade, hvid chokolade, kirsebær, æg, fløde, vanilje, dessertMon ikke de fleste kan gætte, hvem denne lilla chokolademousse er dedikeret til? For nylig døde en af verdens største musikstjerner gennem de seneste fire årtier – Prince. Med månedens benspænd er det oplagt at hylde ham med en ret. Selvom jeg aldrig har været Prince-fan, så havde jeg stor respekt for hans evner som musiker og har selvfølgelig sunget med på flere af hans hits gennem tiden.

Den lilla chokolademousse er en videreudvikling af en hvid chokolademousse, jeg har lavet før. I den lilla version har jeg udeladt kanel, men har til gengæld tilføjet lidt lilla farve samt syltede kirsebær. Jeg overvejede at bruge Amarena kirsebær, da jeg tænkte, at de store, kraftige (og ret parfumerede) kirsebær ville fungere godt i en hyldest til Prince, men dem kunne jeg ikke skaffe, så det blev i stedet til Selleberg kirsebær.

Lilla chokolademousse med kirsebær
2 personer

100 g hvid chokolade
2 æggehvider
revet skal fra en halv økocitron
lidt lilla fondantfarve
1 dl fløde
30 syltede kirsebær fra Selleberg*
0,75 dl fløde til pynt

*færre hvis du bruger Amarena kirsebær

Hak chokoladen fint og smelt den forsigtigt over et vandbad eller i en mikrobølgeovn ved lav varme. Pisk æggehviderne helt stive og vend den hvide chokolade i. Pisk fløden til let skum og rør farven i. Vend flødeskummet i chokolademoussen sammen med revet citronskal. Fordel lidt af chokolademoussen i to vinglas, læg nogle kirsebær oven på, fordel mere af chokolademoussen, læg flere kirsebær i og fortsæt sådan, indtil du løber tør for chokolademousse. Dæk den lilla chokolademousse med husholdningsfilm og stil glassene i køleskabet i mindst 4 timer.

Når du vil anrette din lilla chokolademousse, pisker du det sidste fløde og bruger flødeskummet til at lave en top på hvert glas med mousse. Pynt med et kirsebær – enten et frisk eller syltet.

Note: Den lilla chokolademousse er cremet og lækker. Smagen er rimelig mild, da jeg brugte Selleberg kirsebær – bruger du Amarena får du en noget kraftigere og mere parfumeret smag.

Soundtrack:
‘Cream’ med Prince.

lilla chokolademousse, chokoladedessert, kisebærdessert, chokolade, hvid chokolade, kirsebær, æg, fløde, vanilje, dessert

Friteret brie med solbærsyltetøj

friturestegt brie, friteret brie, ost, rasp, rapsolie, æg, solbærsyltetøj, solbær, rørsukkerI weekenden var det tid til at synde lidt, og det var jo oplagt at bruge månedens friteringsbenspænd til det. Jeg besluttede mig derfor for at lave friteret brie. Varm smeltet ost… mmm…

Opskriften på friteret brie minder sjovt nok meget om den på friteret camenbert. I tilfældet med friteret brie valgte jeg at fritere et lidt større stykke ost, som gemalen og jeg så delte. Varm smeltet ost kan godt blive lidt voldsomt (dejligt, red.), så jeg lavede en hurtig solbærsyltetøj til.

Friteret brie
2 personer

100 g brie
1 æg, pisket – fjern gerne den ‘kompakte/seje’ del af æggehviden først
1-1½ dl rasp
½ l rapsolie

Vend osten først i æg og derefter i rasp. Vend den derpå igen i æg og så i rasp. Varm olien op i en lille kasserolle. Tjek om olien er varm nok ved at stikke den ikke-svovlbeklædte ende af en tændstik ned i olien. Når det begynder at boble omkring træstumpen, er olien klar. Frituresteg osten et par minutter på begge sider, indtil den er gylden. Fisk den forsigtigt op af olien.

Friteret brie skal serveres med det samme – gerne med en klat kraftig syltetøj til. Jeg brugte som sagt hjemmelavet solbærsyltetøj, som du får opskriften på herunder.

solbærsyltetøj, solbær, rørsukkerSolbærsyltetøj

2 dl frosne solbær
1 dl rørsukker
1 spsk vand

Hæld ingredienserne i en kasserolle og lad det koge op. Skru ned for varmen og lad det simre videre i ca. 10 minutter, inden det sættes til afkøling. Hæld det på et skoldet glas.

Note: Og hvordan smager friteret brie så? Absolut fantastisk! Ok, jeg er selvfølgelig farvet af, at JEG ELSKER OST, men sådan en gang varm smeltet ost med en kraftig og letbitter solbærsyltetøj til er altså guf… Du kan sagtens bruge andre typer syltetøj/marmelade til – for eksempel brombærmarmelade. Bare sørg for, at det er en kraftig og ikke alt for sød syltetøj/marmelade, du bruger.

friturestegt brie, friteret brie, ost, rasp, rapsolie, æg, solbærsyltetøj, solbær, rørsukker

Brombær-cheesecake

Jeg havde fødselsdag for et par dage siden, og det skulle naturligvis fejres. I første omgang tog jeg denne brombær-cheesecake med til mine meget kageglade kolleger, og den faldt heldigvis i god jord – men hvem kan ikke også lide en dejlig fløjlsblød cheesecake med bær oven på?

Min brombær-cheesecake er inspireret af den jordbær-cheesecake, jeg før har blogget om – selvfølgelig bare med brombær i stedet for jordbær. I dette tilfælde blev chokoladesmåkagerne til bunden dog udskiftet med Oreos, som en af mine kolleger havde udfordret/opfordret mig til at bruge i en kage på et tidspunkt, ligesom jeg justerede på et par af målene og tilføjede lidt citronskal til flødeostecremen.

Brombær-cheesecake
14-16 personer

Kiksebund:
275 g Oreos, hakkede
100 g blødt smør

Ostecreme:
400 g flødeost – IKKE LIGHT
5 dl fløde
2½ dl flormelis
2 tsk vaniljepulver
fintrevet skal fra ½ økocitron
7-8 blade husblas

Brombærtopping:
350 g brombær
3 dl vand
2 dl rørsukker
3 blade husblas

Læg husblassen, som du skal bruge til flødeostecremen, i blød i koldt vand. Rør de finthakkede Oreos sammen med det bløde smør til en ensartet masse. Fordel blandingen i en springform på ca. 28 cm i diameter – dæk gerne bunden af formen med bagepapir først, så det er lettere at skære kagen bagefter. Rør flødeost, flormelis, citronskal og vaniljepulver. Når husblassen har ligget i vand i ti minutter, tager du den op og klemmer let, så det overskydende vand drypper af. Smelt forsigtigt husblassen over et vandbad eller ved lav varme i mikrobølgeovnen. Når husblassen har samme temperatur som din lillefinger, kan du piske den i flødeostemassen. Pisk fløden til skum og vend det forsigtigt i flødeostecremen. Hæld blandingen over kiksene i springformen, sørg for at smøre ostecremen ud, så overfladen er helt glat, og stil kagen på køl i mindst en time.

Når du vil lave toppingen til din brombær-cheesecake, lægger du husblassen i koldt vand i ti minutter. Mos 50 g brombær i en lille kasserolle og hæld vand og sukker i. Lad det koge op, så sukkeret er opløst, og tag så gryden af varmen. Lad det køle af et par minutter, inden du tager de moste brombær fra. Dem kan du evt. røre sammen med de øvrige brombær. Opløs de bløde husblas i den varme brombærsaft og vent dernæst på, at den køler så meget af, at den har samme temperatur som spidsen af din lillefinger. Hæld et tyndt lag ud over cheesecaken og fordel derefter brombærrene ud over kagens overflade. Stil den i køleskabet en halv times tid. Tag derefter din brombær-cheesecake ud igen og varm forsigtigt brombærsaften op, så den er flydende og får samme temperatur som spidsen af din lille finger. Hæld derefter forsigtigt resten af saften ud over kagen og stil den tilbage i køleskabet, hvor den skal trække i mindst tre timer og gerne natten over.

Note: Blød og cremet brombær-cheesecake med frisk bærsmag fra brombærrene. Det er en kage, der mætter godt, så den rækker langt.

OBS – det er lidt svært at se kiksebunden ordentligt på dette billede, da kagen stadig står på bunden af springformen, men den sorte Oreosbund var rigtig flot sammen med det mørkerøde bærlag.

Minitærte med brombær og marcipan

minitærte, minitærter, brombær, tærte, desserttærte, bær, kage, dessert, marcipan, æg, flormelis, vanilje, fløde, hvedemel, bagepulverJeg har nogle små tærteforme, jeg bruger alt for sjældent, og det går jo ikke. Derfor fandt jeg dem frem sidste weekend, da vi havde gæster. Efter hovedretten – lårtunge i stegeso – serverede jeg en minitærte med brombær og marcipan til hver.

Tærtedejen til denne minitærte var inspireret af den porregalette, jeg havde lavet nogle dage før. Jeg tænkte, at den kunne jeg da godt lave en sød version af, så jeg justerede lidt på nogle mål samt tilsatte flormelis. Fyldet blev freestylet ud fra diverse rester fra køleskabet samt lidt brombær fra fryseren.

Minitærte med brombær og marcipan
6 små tærter

Dej:
1 æggehvide
1 spsk flormelis
½ dl vand
3 spsk rapsolie
1 tsk bagepulver
2-2½ dl hvedemel
smør til pensling af forme

Fyld:
300 g brombær, optøede
75 g revet marcipan
2 æg
2 spsk flormelis
½ tsk vaniljepulver
4 spsk fløde

Topping:
5 spsk frugtgelé – enten jordbærgelé, æblegelé eller ribsgelé
2 spsk vand

Ælt dejen sammen til en smidig, blød masse og læg den i frysepose, inden den kommer i køleskabet en halv times tid. Find dine små tærteforme frem – de skal være 12 cm i diameter – og pensl dem med smeltet smør. Tag dejen ud af køleskabet og del den i fem dele. Rul dem ud og beklæd hver form med dej. Du får lidt dej til overs fra kanterne – den samler du til en kugle mere og ruller den ud, så du kan beklæde den sjette tærteform. Stil tærteformene i ovnen ved 180 grader og bag dem i ca. 10 minutter.

Rør marcipan, æg, flormelis, vaniljepulver samt fløde sammen. Tag tærteformene ud af ovnen og fordel fyldet i de seks forme. Pynt hver minitærte med brombær og stil dem derefter tilbage i ovnen, hvor de skal have 15-20 minutter. Smelt imens geléen i en lille kasserolle sammen med vandet og rør det godt sammen. Tag den af varmen. Når tærterne er bagt, tager du dem ud af ovnen og fordeler den flydende gelé ud over tærterne. Stil dine små tærter i køleskabet og lad dem trække i nogle timer.

Husk at tage tærterne ud af køleskabet en halv time før, de skal serveres. De kan spises, som de er, men en klat græsk yoghurt med lidt vanilje i vil også fungere godt til.

Note: Det er en lille lækker minitærte, der får en god sødme fra marcipanfyldet og en tilpas syre fra brombærrene.

Hindbær-chokolademousse

Hindbær-chokolademousse, hindbær, dessert, hvid chokolade, chokolade, æg, fløde, citron, rørsukkerDenne hindbær-chokolademousse udgjorde det søde punktum til gemalens fødselsdag. En mild og sødmefuld dessert med et lille strejf af hindbær. Jeg tog udgangspunkt i den hvide chokolademousse, som efterhånden er en klassiker i vores omgangskreds, hvor jeg ændrede lidt på sammensætningen og blandt andet tilføjede både frysetørrede hindbær samt lidt hindbær i bunden af hver skål.

I den oprindelige opskrift vender man først hvider og dernæst flødeskum i desserten, men i denne hindbær-chokolademousse fandt jeg ud af, at æggehviderne åbenbart reagerer med de frysetørrede hindbær, så i denne version har jeg lavet lidt om på rækkefølgen under tilberedningen, så man undgår, at desserten får en let grynet struktur.

Hindbær-chokolademousse
8-9 personer

400 g hvid chokolade
8 æggehvider
revet skal fra en halv økocitron
4 spsk frysetørrede hindbær
4 dl piskefløde
30-40 hindbær, friske eller optøede

Pynt:
Frysetørret hindbær
Frosne eller friske hindbær
Hakkede pistacienødder
Karamelflager

Hak chokoladen fint og smelt den forsigtigt over et vandbad eller i en mikrobølgeovn ved lav varme. Lad chokoladen køle lidt mere af og pisk fløden til skum. Vend flødeskummet i chokoladen. Knus de frysetørrede hindbær i en morter og vend dem i desserten sammen med revet citronskal. Pisk æggehviderne helt stive og vend dem i chokolademoussen.

Læg lidt hindbær i hver skål og fordel din hindbær-chokolademousse over. Ryst forsigtigt hvert portionsglas lidt, så moussen får en glat overflade. Stil portionsglassene i køleskabet natten over – evt. med husholdningsfilm over for at beskytte desserten mod duften fra andre madvarer i køleskabet.

Tag portionsglassene ud en halv time før, at du vil servere din hindbær-chokolademousse. Pynt dem med friske eller frosne hindbær, frysetørrede hindbær, hakkede pistacienødder og/eller karamelflager. Vil du lave karamelflager, kan du evt. bruge denne opskrift på peanutsnacks og blot undlade peanuts og bagepulver.

Note: Som sagt – hindbær-chokolademousse er en mild, cremet dessert, hvor den hvide chokolade fungerer perfekt sammen med den syrlige hindbær. Jeg var lidt overrasket over, hvor afdæmpet smagen af frysetørret hindbær er, så det er en god idé at lægge lidt hindbær i bunden af portionsglasset, hvis du vil have en ekstra tydelig hindbærsmag.