Blondie med hindbær – hvid chokoladekage

blondie, hindbærkage, kage, dessert, bærkage, hindbær, hvid chokolade, chokolade, mandler, Denne blondie var en del af dessertbordet, da vi havde gæster sidste weekend. Her sluttede måltidet nemlig af med et udvalg af oste, knækbrød, chokolade, mjødsyltede figner, stikkelsbærsyltetøj, portvin og selvfølgelig også denne blondie.

En blondie er en hvid udgave af en brownie – dvs. en ret fyldig og solid chokoladekage. Jeg har tidligere lavet en udgave med hyldeblomster, og nu fik jeg lyst til at lave en version med hindbær. Den nye udgave skulle dog lige være en tand tungere end forgængeren (så den blev næsten lige så heftig som min yndlings-brownie), så jeg puttede ekstra hvid chokolade i dejen. Derudover droppede jeg saltet og brugte i stedet vaniljepulver.

Blondie med hindbær
10-14 personer

200 g smør
200 g god hvid chokolade – jeg brugte Ivoire fra Valrhona
3 æg
175 g lys rørsukker
125 g hvedemel
1 tsk vaniljepulver
revet skal fra 1 øko-citron
75 g mandler, hakkede
200 g hvid chokolade, hakket
150 g hindbær

Evt. flormelis til pynt

Hæld smør og 200 g hvid chokolade i en kasserolle og varm det langsomt op. Rør i det med jævne mellemrum, indtil det er smeltet. Pisk æg, rørsukker, hvedemel, vanilje og citronskal godt sammen. Vend smør og chokolade i samt de hakkede mandler. Vend til sidst den hakkede hvide chokolade samt hindbærrene i dejen. Smør en form på ca. 15 x 25 cm godt og læg et stykke bagepapir i bunden. Hæld dejen i og bag kagen ved 180 grader i ca. 30-35 minutter.

En blondie kan spises lun, men den er allerbedst, når den er kølet helt af, så den bliver næsten konfekt-agtig.

Note: En dejlig kompakt blondie med et let syrligt strejf fra hindbærrene og knas fra mandlerne. Selvom kagen ikke er så stor, så mætter den godt. Det er derfor en god idé at skære kagen i små stykker. Du kan evt. pynte chokoladekagen med lidt flormelis, hvis du har lyst.

To sommerlige hindbærdrinks

drink, hindbærdrink, hindbær, vodka, citroner, danskvand, flormelisI weekenden havde vi gæster på besøg, og dem udsatte jeg for to forskellige slags hindbærdrinks som velkomstdrinks! Nu er det jo bare om at få brugt alle de nyplukkede hindbær fra egen have, så jeg tænkte, jeg ville bruge dem i et par smukke hindbærdrinks.

Den første, jeg lavede, var inspireret af en opskrift fra the bar. Jeg syntes dog, den trængte til mere sødme, så jeg ændrede lidt i blandingsforholdene samt erstattede sirup med flormelis.

Raspberry Collins
1 drink

8 hindbær
6 dl vodka
2 cl citronsaft
1-2 tsk flormelis
danskvand
isterninger

Hæld hindbærrene i en drinkshaker og mas dem grundigt med en et stumpt redskab eller evt. en spiseske. Hæld en håndfuld isterninger i shakeren sammen med citronsaft, vodka og flormelis og ryst drinken godt i 10 sekunder. Hæld drinken over i et højt glas fyldt med isterninger og hæld dernæst lidt danskvand over. Rør lidt rundt og servér drinken med det samme – evt. med et par friske hindbær i som pynt.

Note: Jeg foreslår, at du starter med at bruge 1 tsk flormelis og derefter smager dig frem til, om der skal mere flormelis. Mængden afhænger meget af, hvor søde eller syrlige dine hindbær er, og jeg fik brugt nogle, der havde lidt syrlighed. Men ellers en smuk og dejlig hindbærdrink, hvor du selv kan justere, hvor sød eller syrlig den skal være. Får du gjort den lidt for sød, kan du altid tilføje lidt ekstra citronsaft.

hindbærdrink, drink, hindbær, rom, citroner, flormelis, ingefærølDen anden hindbærdrink var inspireret af en opskrift, jeg fandt på Serious Eats, der havde et fint udvalg af hindbærdrinks. Jeg udskiftede siruppen med flormelis men holdt mig ellers til samme blandingsforhold.

My Sharona
1 drink

8 hindbær
4 cl hvid rom
2 cl citronsaft
1 tsk flormelis
6 cl ingefærøl
isterninger

Hæld hindbærrene i en drinkshaker og mas dem grundigt med en et stumpt redskab eller evt. en spiseske. Hæld en håndfuld isterninger i shakeren sammen med citronsaft, rom og flormelis og ryst drinken godt i 10 sekunder. Hæld hindbærdrinken over i et højt glas fyldt med isterninger og hæld dernæst ingefærøllen over. Rør lidt rundt og servér drinken med det samme – evt. med et par friske hindbær i som pynt.

Note: I denne hindbærdrink får hindbærrene lige et lille snert af både citronsaft og ingefærøl, hvilket den frisk og letsyrlig på samme tid.
hindbærdrink, drink, hindbær, rom, citroner, flormelis, ingefærølDe flotte hindbærdrinks fik i øvrigt følgeskab af nogle hapsere bestående af fluteskiver, der var stegt i smør på den ene side og derefter smurt med andepaté. De blev pyntet med salvieblade (der kort var stegt i smør) samt friske hindbær. En passende hapser der matchede de farverige hindbærdrinks ganske godt.

hindbær på hapsere

Rødgrød med fløde

rødgrød med fløde, dessert, grød, frugtgrød, bær, hindbær, solbær, ribs, jordbær, fløde, majsstivelseRødgrød med fløde er ikke kun noget, der er komplet umuligt at udtale for udlændinge – det er også en dejlig frugtgrød, som måske stammer fra Fyn. Når jeg skriver måske, så skyldes det, at det ikke er 100% sikkert, at denne frugtgrød stammer fra øen, men det er i hvert fald, hvad man tror.

Da jeg var barn, var frugtgrød den mest almindelige form for dessert hjemme hos os. Jeg boede på landet, så der var rig mulighed for at få fat i masser af bær i løbet af sommeren. Jeg har også fået rødgrød dengang – dog ikke med fløde – men vi dog oftest jordbærgrød og rabarbergrød. Men så er det jo godt med et benspænd om egnsretter, så jeg kan lege med denne klassiker! Rødgrød er en kombination af flere slags bær, og så vidt jeg har kunnet læse mig frem til, så er kombinationen af ribs, hindbær, jordbær og solbær den mest almindelige version.

Rødgrød med fløde
2 portioner

1 dl ribs
1 dl hindbær
1 dl jordbær
1 dl solbær
1 dl rørsukker
½ dl vand
1 spsk majsstivelse
2-3 dl fløde

Hvis du bruger friske bær, så husk at skylle dem først og fjerne evt. stilke. Hæld bærrene i en kasserolle sammen med vand og rørsukker. Bring det i kog og lad det simre i 4-5 minutter. Hvis du vil tykne din rødgrød, så hæld lidt af bærsaften over i en lille skål og rør majsstivelsen ud i den. Hæld væsken tilbage i kasserollen og rør godt rundt. Lad grøden simre et minut mere og tag den så af varmen.

Rødgrød med fløde kan spises lun eller kold.

Note: Mmmm. Det her er altså en dejlig dessert-klassiker. Superenkel og let at lave og med masser af dejlig frugtsmag. Den fede fløde passer også godt til den kraftige rødgrød og gør smagen rund og cremet.

Hindbærtrifli med lakridspulver

hindbærtrifli, trifli, hindbær, hindbærdessert, dessert, græsk yoghurt, lakridspulver, sirup, vaniljeVores hindbærbuske er yderst generøse i år, og selvom vi spiser mange af dem direkte fra planterne, så bliver bærrene også brugt i forskellige retter – for eksempel denne hindbærtrifli.

Du kan lave hindbærtrifli på mange måder, og er du ikke til græsk yoghurt, som jeg har brugt, kan du også lave en vaniljecreme eller bruge flødeskum i stedet. Jeg har brugt knepkager (!!) i min opskrift, men du kan sagtens udskifte dem med andre milde småkager – for eksempel gaffelkager (evt. uden ingefær), havregrynskager eller vaniljekranse.

Hindbærtrifli
2 personer

2 dl friske hindbær
2 dl knuste småkager – jeg brugte knepkager
2 dl græsk yoghurt
2 spsk lys sirup
1 tsk vaniljepulver
1 tsk lakridspulver

Fordel halvdelen af de knuste småkager i bunden af to brede glas. Rør den græske yoghurt med sirup og vaniljepulver og fordel halvdelen i de to glas. Drys halvdelen af lakridspulveret over og fordel halvdelen af hindbærrene oven på. Gentag lagene med småkager, yoghurt, lakrids og hindbær og voilá – så er der hindbærtrifl!

Pynt eventuelt din hindbærdessert med lidt ekstra sirup inden servering.

Note: Hindbærtrifli er yderst let at lave, og så smager det fantastisk. Har du ikke friske hindbær, kan du eventuelt lave en version, hvor du koger frosne hindbær med en lille smule vand i nogle minutter. Så får du en lind hindbærgrød, som du kan bruge i stedet for de hele bær.

Squashsalat med ribs

squashsalat, salat, squash, avokado, ribs, nødder, peanutsSom jeg skrev tidligere på ugen, så har vi en del squash på lager for tiden, så det var oplagt at lave en squashsalat. Jeg fik lyst til at pynte den med nogle smukke ribs, jeg havde købt på det lokale torvemarked. Jeg har aldrig rigtig forstået pointen med at putte melon og ananas i salater (min mor gjorde det altid i min barndom, så det kan være derfra, at min skepsis er opstået), men syrlige bær kan jeg godt lide i salaterne.

Målene i denne squashsalat er cirkaangivelser.

Squashsalat med ribs
tilbehør til 2 personer

400 g squash, skåret i meget små tern
2 avokadoer, skåret i tern
1½-2 dl friske ribs
1 dl saltede peanuts
3-4 spsk avokadoolie (alternativt en mild olivenolie)
2 spsk finthakkede friske mynteblade
lidt citronsaft
lidt salt

Vend squashtern, avokadotern og peanuts i en skål sammen med olie. Drys mynteblade og ribs over og smag til med citronsaft og evt. lidt salt.

Servér din squashsalat til… hvad du nu har lyst til 🙂

Note: En frisk og sommerlig squashsalat, hvor de milde avokadoer går godt sammen med de knasende salte peanuts og de syrlige ribs. Nåja – og så pynter den jo også på bordet!