Sesamrejer med nudler

sesamrejer, asiatisk, rejer, sesamfrø, rasp, vindruekerneolie, rapsolie, gulerødder, løg, hvidløg, ingefær, nudlerSesamrejer? Jeps, jeg fandt nemlig en halv pose store rejer i fryseren den anden dag, da jeg ledte efter nye stop-spild-af-mad-projekter til madlavningen. Jeg undgik store rejer gennem en årrække, da en del af dem, der er blevet solgt i supermarkederne, efter sigende blev opdrættet på tvivlsomme kemikalieinficerede dambrug i Kina. Men siden jeg opdagede, at man kan få ASC-mærkede store rejer i Føtex og Irma, så er jeg begyndt at købe dem igen (underforstået – de ASC-mærkede ;)).

De store rejer blev brugt til en omgang sesamrejer – dvs. rejer vendt i rasp og sesamfrø og derefter stegt i olie. Jeg skelede lidt til en opskrift i kogebogen ‘Snacks og Fastfood’, men lavede en række ændringer.

Sesamrejer med nudler
2 personer

175-200 g store rejer
1 æg, pisket
2 dl rasp
1 dl sesamfrø
½ l rapsolie

Nudler med grøntsager:
To gulerødder, skåret i små tynde stikker
et løg, skåret I både
2 fed hvidløg, finthakkede
2 tsk knust ingefær
rapsolie
kogte nudler
salt og peber

Tilbehør: Sød chilisauce

Start med tilbehøret, hvor du først koger nudler til to personer (jeg brugte 2-3 nudelreder). Hæld lidt olie i en wok og varm det op. Svits løg og hvidløg i et minuts tid, inden du tilsætter ingefær. Steg det i yderligere et minut, inden du tilsætter gulerødder og lidt mere olie. Lad det stege i nogle minutter. Du kan evt. gå i gang med rejerne på dette tidspunkt. Når gulerødderne også er blevet stegt i nogle minutter, smager du til med salt og peber og tager wokken af komfuret.

Rejerne pilles – behold dog halespidserne. Vend rejerne i æg og derefter i en blanding af rasp og sesamfrø. Hæld rapsolie i en lille kasserolle og varm den godt op. Stik den ikke-svovlbeklædte ende af en tændstik i olien for at tjekke, om den er varm nok. Hvis det bobler omkring tændstikken, er olien klar. Steg tre sesamrejer ad gangen i den varme olie. De skal have nogle få minutter, indtil de er gyldne på hver side. Læg dem på to stykker køkkenrulle og fortsæt stegningen.

Servér dine sesamrejer sammen med nudlerne og lidt sød chilisauce.

Note: Mmmm… dejligt sprøde sesamrejer, der smager skønt med lidt chilisauce og grøntsags-nudelblandingen.

Stop-spild-ad-olie-tip: Når du steger mindre portioner som denne i rapsolie, kan olien godt genbruges. Efter endt stegning lader du olien køle ned, inden du sier den. Jeg hældte min siede olie på en flaske og satte den i køleskabet (er dog ikke 100% sikker på, at den behøver at stå i køleskab, men bare for en sikkerheds skyld…).

Langefilet med ingefær og grøn karry

langefilet, fisk, kokosmælk, ingefær, grøn karrypasta, karry, guæerødder, svampe, champignons, hvidløgMånedens ingefær- og kanel-benspænd er også en kærkommen undskyldning for at servere mere fisk – i dette tilfælde en langefilet, der er er blevet krydret med ingefær og grøn karrypasta. Det er en forholdsvis kraftig krydring, men jeg kunne nu godt smage fisken, selvom jeg var gavmild med krydderierne.

Lange er en torskeart og dermed også en lys mild fisk. Kan du ikke skaffe langefilet, kan du derfor sagtens udskifte den med en tilsvarende lys fisk, hvis du gerne vil prøve denne ret.

Langefilet med ingefær og grøn karry

2 personer

ca. 300 g langefilet (anden lys fisk kan også bruges)
1 spsk finthakket frisk ingefær
1 spsk grøn karrypasta
salt og peber
1 dl kokosmælk

Stegte grøntsager:
2 gulerødder, skåret i tynde stave
100-125 g champignons, skåret i skiver
2-3 fed hvidløg
½ spsk finthakket frisk ingefær
3 forårsløg, finthakkede
olie til stegning
salt og peber

Skyl din langefilet og læg den i et ildfast fad. Frys lidt salt og peber på. Bland ingefær og karrypasta og smør det ud over fisken. Hæld kokosmælk i fadet og læg et stykke stanniol over. Sæt din langefilet i ovnen ved 180 grader i 20 minutter. Tag stanniolen af og giv fisken fem minutter mere.

Mens dit fiskefad er i ovnen, tilbereder du grøntsagerne. Varm olie op på en pande og svits hvidløg og ingefær på panden i kort tid. Tilsæt svampene og lad dem stege ved mediumvarme i et par minutter, inden du tilsætter gulerødder og forårsløg. Lad det stege i nogle minutter, indtil gulerødderne er møre men faste – de må gerne være lidt sprøde. Smag til med salt og peber.

Servér den bagte langefilet med de stegte grøntsager samt kogte ris.

Note: Jeg kan godt lide dette asiatiske take på langefilet. Der er masser af smag fra den friske ingefær og den grønne karrypasta. Hvis du er bange for, at krydderierne dominerer for meget i forhold til fisken, så halverer du blot mængden af ingefær og karrypasta. Men jeg kan som sagt godt lide mad med masser af smag, så denne mængde var lige mig.

langefilet, fisk, kokosmælk, ingefær, grøn karrypasta, karry

Kyllingeboller med sataydip

kyllingeboller, kyllingespyd, kyllingefrikadeller, kyllingedunser, forårsløg, kylling, hakket kyllingekød, ingefær, hvidløg, soyasauce, chilisauce, sataydip, peanutbuttersauce, peanutbutterdip, peanutbutter, kokosmælk, karrypastaDa jeg valgte hakket kød som november måneds benspænd, besluttede jeg ved samme lejlighed, at jeg blandt andet skulle eksperimentere med hakket kyllingekød, for jeg havde blandt andet tænkt mig at lave kyllingeboller.

Det endte dog med at være noget af en udfordring, da jeg ikke kunne opspore hverken frilands- eller økologisk hakket kyllingekød – ikke en gang hos Irma. Jeg er ellers overbevist om, at jeg har set det hos et supermarked på et tidspunkt, så kender du et sted, hvor man kan købe det, så skriv gerne en kommentar herunder. Jeg køber stort set kun økologisk eller frilandskød, men i dette tilfælde måtte jeg gå på kompromis og købe hakket kød fra industrikyllinger. Grrr.

Nå, men tilbage til disse kyllingeboller. Jeg fik lyst til at lave asiatisk inspireret mad, for så kunne jeg samtidig bruge godt med krydderier, og det er jo altid skønt her om vinteren. Retten er derfor godt krydret uden dog at brænde. Mine kyllingeboller blev serveret med nudler lavet på sorte bønner (interessant men ikke videre spændende i smagen fandt jeg ud af), kogte blomkålsbuketter samt sataydip.

Kyllingeboller på spyd
3-4 personer

400 g hakket kyllingekød
3 fed hvidløg, presset
2-3 forårsløg, finthakkede
1 spsk frisk ingefær, finthakket
salt og peber
rapsolie til stegning

Rør kyllingekødet sammen med hvidløg, forårsløg, ingefær samt lidt salt og peber. Form farsen til små kyllingeboller – ca. på størrelse med en valnød – og steg dem i rapsolie.

Find nogle træspyd frem og stik fire kyllingeboller på hvert spyd. De kan serveres, som de er, men vil du gerne give dem lidt mere farve og smag, så prøv at lave en simpel glasering ved at røre 2 spsk soyasauce sammen med 1 spsk chilisauce og vend derefter dine kyllingeboller i det (brug en ske til at fordele glaseringen ud over dem).

sataydip, peanutbuttersauce, peanutbutterdip, peanutbutter, kokosmælk, karrypastaKyllingeboller skal selvfølgelig serveres sammen en dejlig dip, og her brugte jeg en sataydip. Den blev serveret ved stuetemperatur, men er endnu bedre, hvis du varmer den op.

Sataydip
ca. 3 personer

0,75 dl peanutbutter
3 spsk kokosmælk
1 spsk rød eller gul karrypasta
citronsaft
vand
evt. lidt salt

Rør peanutbutter, kokosmælk og karrypasta sammen. Rør vand i, til dippen får den konsistens, du vil have, og smag så til med citronsaft og salt.

Note: Kokosmælk, peanutbutter og karrypasta er en vinderkombination, og den fungerede rigtig godt sammen med de glaserede kyllingeboller.

Kinesisk peberret

kinesisk peberret, asiatisk, oksekød, peberfrugt, snackpeber, peber, løg, østerssauce, soya, hvidløg, ingefærDet er blevet køligere udenfor, og så er det altid en god idé at lave mad, der varmer! Det gjorde jeg tidligere på ugen, da jeg lavede denne kinesiske peberret. Jeg har set denne peberret i mange forskellige udgaver, og den laves ofte med grøn peberfrugt og forårsløg. Jeg valgte dog at bruge nogle røde snackpebre, som var en rest fra en Aarstiderne-kasse, jeg købte for nylig, og så brugte jeg rødløg i stedet for forårsløg.

En peberret afhænger selvfølgelig meget af hvilken peber, du bruger. Jeg vil som udgangspunkt foreslå friskkværnet sort peber. Selv brugte jeg dog en pebermix, jeg købte for et stykke tid siden i Irma, og som jeg er ret begejstret for. Det er et mix af flere forskellige slags pebre, der er groftkværnet og derefter blandet. En dejlig kraftig sag med masser af smag. Men som sagt – friskkværnet sort peber kan også sagtens bruges. Du kan evt. starte med at putte mindre peber i, end jeg har angivet*, første gang du laver retten. Så kan du altid tilsætte mere peber i slutningen af tilberedningen, når du har en fornemmelse af, hvor stærk retten bliver – og om det er stærkt nok til dig.

Kinesisk peberret
lille ret til to personer

300 g oksekød skåret i stykker på ca. 2 x 3 cm
1½ spsk soyasauce
1½ spsk sherryeddike
rapsolie
2½ tsk sort peber*
3 fed hvidløg, finthakkede
2 tsk friskhakket ingefær
2 tsk østerssauce
1 løg, skåret i tern
1 rødløg, skåret i tynde både
1-1½ rød peberfrugt eller 2 store snackpebre – skåret i strimler

Hæld oksekødet i en skål og rør det godt sammen med soyasauce, sherryeddike og en smule salt. Stil kødet i køleskabet i ½-1 time. Hæld en god sjat olie i en wok og varm den på. Lad kødet dryppe af, inden du svitser det i olien sammen med peber. Tag kødet op og tilsæt i stedet det hvide løg, ingefær og hvidløg til wokken. Steg det i et halvt minut, inden du tilsætter østerssauce og ketchup. Rør rundt i det i et halvt minuts tid, inden du hælder kødet tilbage i wokken og vender det grundigt i saucen. Lad det varme igennem et minuts tid, inden du hælder det over i en skål.

Hæld lidt mere rapsolie i wokken, inden du tilsætter peberfrugtsstrimlerne og rødløget. Svits det i et par minutter og tilsæt så oksekødet. Tilsæt den væde, som kødet blev marineret i, og lad din peberret simre i nogle minutter. Smag til med salt og evt. mere peber, hvis du vil have en meget stærk ret.

Note: God kraftig peberret med masser af smag. Den luner godt, men det afhænger selvfølgelig en del af hvilken peber, du har brugt. Portionen er ikke voldsomt stor, så det kan godt være, du skal spise nogle nudler eller ris til, eller du kan bruge retten som en del af en flere retters menu. Vi var ikke voldsomt sultne den dag, så vi supplerede blot med lidt osteanretning bagefter.

Sprængt and – asiatisk inspireret

grillet and, sprængt and, and, grill, citroner, citronsmør, ingefær, asiatisk salat, salat, kålsalat, hvidkål, gulerødder, forårsløg, chilisauce, chili, ingefær, peanuts, soya, riseddike, hvidløg, Da vi havde gæster sidste weekend, var det ikke belgisk mad, de blev udsat for, men… asiatisk! Eller i hvert fald inspireret af det asiatiske køkken. Jeg ville gerne prøve at lave grillet and på den gode grill, vi købte sidste år, og til det formål ville jeg bruge en økologisk and, som vi købte på tilbud i Irma lige efter jul (i øvrigt bedste tidspunkt at købe billige ænder på – tip hermed videregivet). Projektet endte dog med at blive til sprængt and på grill, for jeg ville gerne give andekødet lidt mere kant, og jeg kom til at tænke på mit vellykkede projekt, sprængt gråand.

Sprængt and kræver selvfølgelig noget tilbehør, og jeg besluttede mig for at lave en kålsalat, som blev kombineret med en ny version af en asiatisk dippingsauce, jeg bloggede om for… ja det er snart seks år siden! Som tiden dog går…

Sprængt and på grill
4-5 personer

and på 2,3-2,5 kg

Saltlage:
2½ l vand
300 g salt
100 g rørsukker
5 laurbærblade
8 enebær

Derudover:
2 spsk friskhakket ingefær
citronsmør af 50 g blødt smør og revet skal fra en øko-citron

Fjern evt. indmad, tydelige fedtdepoter og fjerstubbe fra anden og skyl den. Put den i en dyb, skoldet skål. Hæld ingredienserne til saltlagen i en gryde og varm det op, indtil det når kogepunktet. Tag gryden af varmen og hæld saltlagen over anden. Sørg for, at lagen dækker anden helt og brug evt. en tung skål eller tallerken til at presse anden ned under vandfladen (i så fald skal du huske at skolde skålen/tallerkenen, inden du presser den ned på anden). Sæt skålen med anden i køleskabet i 1½-2 døgn.

Tag skålen med anden ud af køleskabet 45-60 minutter, før du vil smide den på grillen. Hæld saltlagen fra og læg anden på et spækbræt. Gnid den indvendig og udvendig med finthakket ingefær.

citronsmør, smør, citronerRør citronsmørret sammen.

Tag cirka en tredjedel af citronsmørret og brug det til at smøre hele anden grundigt. Hvis du har en ‘kyllingeholder’ til grillen, kan sætte anden på den, og ellers lægger du den blot oven på risten ved indirekte varme. Husk at have en drypbakke under! Hvis du har en lukket grill, hvor du kan styre temperaturen, så sørg for at holde temperaturen på 160-170 grader.

Smør anden med en tredjedel af citronsmørret efter 1 time og den sidste tredjedel efter yderligere ½ time. Anden skal have mellem 1½ og 2 timer.

OBS – har du ikke en grill, så put i stedet anden i ovnen ved 160-170 grader.

grillet and, sprængt and, and, grill, citroner, citronsmør, ingefær… og sådan ser sprængt and ud, når den er færdiggrillet. Smuk og gylden.

asiatisk salat, salat, kålsalat, hvidkål, gulerødder, forårsløg, chilisauce, chili, ingefær, peanuts, soya, riseddike, hvidløgEn sprængt and skal jo også have lidt tilbehør, og her lavede jeg en asiatisk salat – eller asiatisk inspireret om man vil.

Asiatisk salat
4 personer

400 g meget fintsnittet hvidkål
3 revne gulerødder
2 fintsnittede forårsløg
1 dl hakkede peanuts

Dressing:
3 spsk soya
3 spsk riseddike
1 tsk rørsukker
2 tsk sesamolie
2 tsk fintrevet, frisk ingefær
2 fed hvidløg, presset
1 tsk stødt chili

Hæld ingredienserne til dressingen i en lille kasserolle og varm det op, indtil sukkeret er opløst. Lad det køle af. Hæld hvidkål og gulerødder i en skål og ælt det godt med fingrene, inden du hælder dressingen over. Ælt dressingen ind i kålsalaten og vend derefter forårsløgene i salaten. Lad salaten trække en time, inden den serveres. Husk at drysse hakkede peanuts over lige inden.

Note: Sprængt and er virkelig et hit. Saltlagen både krydrer og mørner anden på samme tid og tager noget af den fede smag, som ænder ofte har. Samtidig giver det kødet en flot, mørkerød farve. Den asiatiske salat fungerede også godt til den letkrydrede and.

Jeg serverede en hvidvin til maden – en Sweet Riesling 2009 fra Pacific Rim Winemakers. Det var lidt af et sats, for jeg vidste, at vinen ville være god til asiatisk mad og den var ok til dette formål, men jeg forestiller mig, at vinen nok er bedst til lidt mere sødmefulde retter med kokosmælk og frisk koriander.