Kan du blande din egen vin?

vinarrangement, vinsmagningI sidste uge var jeg inviteret til et spændende arrangement sammen med en række andre bloggere. Formålet var at lære at blande sin egen vin af druer fra Rhône-området, og her underviste vinkyper Malene Hertz os i, hvordan man kan blande en vin ud fra rene druesorter.

Vin blandet på klassiske druesorter
Til aftenens arrangement skulle vi eksperimentere med tre af Rhône-områdets druesorter – grenache, mourvédre og syrah. Vi smagte selvfølgelig på de tre druesorter – samt et par færdigblandede Rhône-vine – inden vi kastede os ud i at blande vores egen vin.

Grenache har oftest en letkrydret smag, der er præget af røde bær og så meget sødme, at den kan blive helt marmeladeagtig. Den årgang, vi brugte denne aften, var dog noget mere afdæmpet, og – i forhold til min smag – lidt kedelig.

Mourvédre er mere fyldig og trækker smagsmæssigt mere på mørke bær og peber. Der er masser af tanniner i druesorten, men den udgave, vi brugte, var lige lovlig voldsom til mig – det føltes, som om ens mund blev helt tørlagt, så det var ikke en årgang, jeg ville drikke som enkeltdruevin. Den sidste druesort – Syrah – er en kraftig drue med masser af tanniner og både sødme og fylde. Det er i øvrigt den drue, som de fleste forbinder Rhône-vinene med og en af mine yndlingsdruer.

vinarrangement, vinsmagningVi blev inddelt i fire hold, og jeg havde fornøjelsen af at blande vin sammen med Vinkreutzer, Louisa Lorang og Sandra. Inden vi blev sluppet løs, fik vi til opgave at lave to blandinger – en med 50% Grenache, 30% Mourvédre og 20% Syrah samt en blanding med 80% grenache og 10% af hver af de to andre. Det var ret interessant at opleve, hvor stor forskel der var på de to blandinger – og hvor godt især den sidste blanding virkede. Jeg var ellers ikke voldsomt begejstret for den rene Grenache-smag, men der skulle ikke særlig meget af de to andre druesorter til for at gøre den interessant.

vinarrangement, vinsmagningUdstyret med de tre basisdruesorter samt måleglas gik vi så i gang med at lave nye blandinger. Vores gruppe gik stærkt efter en Syrah-baseret rødvin med lidt af de andre druesorter, ligesom vi også prøvede at lave en enkelt vin, hvor det var Grenachen, der bestemte. Vores endelige resultat blev en blanding på 60% Grenache, 30% Syrah og 10% Mourvédre.

Det var helt bestemt en lærerig aften og i øvrigt meget underholdende – både på grund af det fascinerende i at blande sin egen vin, men også fordi der var en god og hyggelig stemning. Udover de tre fra mit hold sad jeg også sammen med Madet Mere, Rigeligt Smør samt La Cucina Nada, og i den anden ende af bordet var brødrene Bækgaard, som også har skrevet et indlæg om arrangementet.

Release-event hos Hard Rock Café

Hard Rock Café, café, restaurant, restauranter i København, event, arrangementI sidste uge var jeg på Hard Rock Café i anledning af, at de præsenterede en lang række nye drinks og retter, som de har på menukortet fremover. Jeg sad sammen en række andre madbloggere – blandt andet Julie Karla og Louises Madblog (og Sjønne, som jeg desværre ikke nåede at tale med) – og vi smagte på en masse spændende ting – både gode og knapt så vellykkede. Jeg har lavet et billedgalleri på Piskerisets Facebookprofil, hvis du vil se, hvad vi smagte.

Chokolade, chokolade… og is!

Chocolate & Love, chokoladeJeg har været til et par hyggelige og inspirerende chokoladearrangementer i løbet af det sidste stykke tid, som jeg vil fortælle lidt om her.

Det første arrangement stod Chocolate & Love for. Det er efterhånden en del år siden, jeg stiftede bekendtskab med dette mærke, men det er en af mine klare favoritter, når jeg skal købe en plade chokolade. De forskellige udgaver har alle det tilfælles, at smagen er balanceret, og chokoladen smelter på tungen og føles silkeblød. De har tilmed fået en variant, der er tilsat havsalt, og det giver ekstra points hos mig.

Chocolate & Love, chokoladeChocolate & Love er et økologisk mærke. Til foredraget fortalte de om deres samarbejde med Fairtrade-producenter og problematiserede også, at meget chokolade i dag ikke længere laves på kakaobønner fra de traditionelle kakaolande men i stedet fra lande, hvor kakaokvaliteten er dårligere.

Skarø is Til arrangementet havde de også inviteret Skarø Is, der er et lille dansk firma, som på under ti år har formået at skabe et hav af spændende isvarianter – herunder en række is, de har udviklet til sundhedssektoren! Firmaet har blandt andet udviklet en is, der gives til kræftpatienter, som ofte får problemer med appetitten under behandlingsforløbet og derfor ikke får spist nok. Her er isen med til at sikre dem en masse næring fra blandt andet birkesaft, som er en ingrediens, der går igen i de andre af firmaets is. Det synes jeg er ret interessant – og sejt!

Baileys Chocolat LuxeTidligere denne måned var jeg til release-arrangement på Baileys Chocolat Luxe – en ny chokoladelikør fra Baileys. Jeg har aldrig været den store Baileys-drikker, men har altid en flaske stående, for den er god at bruge i desserter, drinks og kager. Den nye chokolade-Bailey er dog mere tillokkende, og den vil jeg eksperimentere lidt mere med hen over vinteren.

Til arrangementet fik vi – selvfølgelig – et glas chokolade-Bailey samt en række små chokoladeserveringer, så vi kunne smage, hvordan likøren er sammen med en række chokoladedesserter.

chokoladeChokoladeserveringerne stod Ro Chokolade for, og de var ganske lækre – ovenstående petit fours var klart den smukkeste efter min mening. Det blev dog ind imellem lige lovlig voldsomt med chokolade både i fast og flydende form, så jeg tror, jeg vil foretrække at kombinere chokoladelikøren med desserter, som trænger til et chokoladepift ved siden af – og ikke nødvendigvis rene chokoladedesserter.

MAD-festival i Aarhus

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJeg har brugt hele weekenden i Jylland, og ikke så overraskende var mad og fødevarer omdrejningspunktet for min udflugt.

Om fredagen tog jeg til Aarhus, hvor årets MAD-festival blev afholdt. Her mødtes jeg blandt andet med Klidmoster, Signes mad, Annes Køkken, Fenjas mad og Den hvide tallerken.

Straks efter ankomsten fik jeg en dejlig sildetallerken, som Klidmoster havde lavet. Hun stod nemlig for kåringen af Årets sildeanretning på festivalen, og i den anledning havde hun lavet disse tre varianter, som man kunne stemme på. Opskrifterne kan du finde her.

Klidmoster serverer sildKlidmoster smider fisken på disken… eller…

MAD fokuserer på danske råvarer og producenter, og der var mange lokale – heriblandt flere, jeg ikke er stødt på tidligere – så det var en god anledning til at få en snak med nye ildsjæle, der gerne fortalte om deres nye, spændende produkter. Jeg var blandt andet overrasket over udvalget af gedeoste – tror der var tre-fire forskellige producenter til stede. Det virker meget lovende, for jeg synes ikke, der har været særlig mange gedeoste på det danske marked. Det ændrer sig forhåbentlig nu.

Jeg har lavet et lille galleri, hvor du kan se en lang række af de varer, man kunne smage til arrangementet.

 

Chokoladesmagning og præsentation af nye Valrhona chokolader

Valrhona, chokolade, chokoladesmagningI slutningen af august inviterede Chokolade Compagniet til kombineret chokoladesmagning og pressemøde for Valrhonas nye design samt tre nye chokolader, der kommer i butikkerne i slutningen af denne måned.

Valrhona, chokolade, chokoladesmagningChokoladesmagningen blev styret med kyndig hånd af Valrhonas chefsensoriker, Marie Repoux, der først præsenterede os for en standardchokolade – forstået som den chokolade, Valrhona bruger som standard, når de skal kontrollere Madagaskar-chokoladebønnerne, som de bruger til deres chokolader. Herefter bød smagningen både på chokoladenibs, et par af de klassiske chokolader samt et par af de nye. Her kunne Valrhrona blandt andet præsentere en meget lækker, cremet og sødmefuld mælkechokolade, Bahibe, som havde en fin eftersmag af rosin. Der er også en ny hvid chokolade, Opalys, på trapperne, som jeg glæder mig til at købe. Den har en rigtig fin balance og er knapt så sød som hvid chokolade plejer at være. Jeg kan godt forestille mig, at det bliver min nye yndlings-hvid-chokolade.

Valrhona, chokolade, chokoladesmagning Det lykkedes mig også – endelig – at få smagt Dulcey, som er en sød Valrhona-chokolade, der har toner af brændt karamel. Jeg forudser, at det bliver gemalens nye yndlingschokolade – glæder mig til at ‘teste’ den på ham på et tidspunkt.

Valrhona, chokolade, chokoladedessert, chokoladesmagning Efter smagningen tog alle et forklæder på og gik i køkkenet, hvor Valrhonas chefkonditor, Andrew Gravett, vejledte os i, hvordan Valrhona-chokoladerne kan bruges i en række smukke og velsmagende desserter.

Valrhona, chokolade, chokoladedessert, chokoladesmagningDet var de to ovenstående, vi kastede os ud i at lave sammen, men eftersom desserterne skal nå at køle helt ned og sætte sig, inden de spises, så havde han lavet et par portioner, inden vi kom, så vi kunne slutte arrangementet af med at smage på desserterne.

Valrhona, chokolade, chokoladedessert, chokoladesmagningMen men – ikke nok med det, så havde han også lavet tre andre desserter, som vi også fik mulighed for at smage!

Valrhona, chokolade, chokoladedessert, chokoladesmagningDet er jo svært at sige nej til – men flere af dem tog jeg dog kun et lille stykke af, for med kvalitetschokolade som Valrhona mætter selv små desserter utrolig meget.

Valrhona, chokolade, chokoladedessert, chokoladesmagningDagens søde punktum.

Wine&Grub: The Art of Bunker Food

Wine&Grub The Art of Bunker Food, Silverspoon, restaurant, pop-up restaurant, restauranter i København, bunkermad, Copenhagen Cooking

Copenhagen Cooking er i fuld gang, og i tirsdags var vi til et af de særarrangementer, som jeg havde set meget frem til. Pop-up konceptet WINE&GRUB havde denne gang ladet sig inspirere af tanken om, hvad vi skal spise, hvis atom-krigen pludselig bryder ud, og vi skal overleve i en bunker. Et ret interessant udgangspunkt, eftersom kokke plejer at foretrække helt friske råvarer frem for dåsemad og sære pulverblandinger. Kokken – William Milsted – fortalte da også, at det både var en udfordring – og en smule grænseoverskridende – at skulle lave mad på helt andre råvarer end de friske, han var vant til at bruge.

Der fulgte også vin med til retterne, og her var det sommerlier Luna Hjerming, der stod for at skænke og fortælle om de forskellige vine undervejs.

Wine&Grub The Art of Bunker Food, Silverspoon, restaurant, pop-up restaurant, restauranter i København, bunkermad, Copenhagen CookingBunkere er ikke særlig store, så vi var kun 14 mennesker til arrangementet, men det betød også, at vi hurtigt faldt i snak med flere af de andre, og snart gik snakken lystigt i det lille rum.

Wine&Grub The Art of Bunker Food, Silverspoon, restaurant, pop-up restaurant, restauranter i København, bunkermad, Copenhagen CookingForretten bestod af frosne skaldyr, der var tøet op og krydret med tørrede krydderurter, inden de blev overhældt med en suppe bestående af skaldyrsgranulat og frysetørret fløde, der var tilsat kogende vand. Retten blev selvfølgelig serveret i en dåse, så temaet var slået ordentligt fast.

Retten fungerede fint, og trods begrænsningerne var det en ganske hæderlig suppe. Den blev serveret sammen med en italiensk hvidvin, Valdibella Grillo 2012, der havde fedme nok til at passe til skaldyrssuppen. I øvrigt en mild og lækker vin.

Wine&Grub The Art of Bunker Food, Silverspoon, restaurant, pop-up restaurant, restauranter i København, bunkermad, Copenhagen CookingNæste ret var denne smukke servering. Det var en nordisk risotto – så at sige – lavet på enten spelt eller byg(?), der var vendt i revet parmesan og hakkede wasabinødder. Oven på dette lå et stykke stegt multe, og ved siden af lå en lille klat frugtcreme lavet på æblejuice og agar agar. Hele retten var dekoreret med sne lavet på hasselnødder.

Den ret fungerede rigtig godt (i hvert fald for os, der har en vis svaghed for ny nordisk madlavning), og den blev serveret sammen med en ret spændende georgisk vin, Khareba Rkatsiteli 2011. Kombinationen var perfekt. Vinen i sig selv var meget anderledes sammenlignet med europæiske vine, og det var ikke en vin, jeg ville skænke et glas af, hvis jeg blot skulle nyde et glas vin. Men kombineret med mad var vinen meget, meget interessant. Den havde en nærmest gæret duft og mindede smagsmæssigt mere om en mild, engelsk cider end om vin.

Wine&Grub The Art of Bunker Food, Silverspoon, restaurant, pop-up restaurant, restauranter i København, bunkermad, Copenhagen CookingDa vi nåede til tredje ret, skulle vi selv anrette maden – hver person fik nemlig udleveret vakuumpakket oksespidsbryst med løg, og derefter skulle man klippe hul på posen og hælde indholdet ud på en tallerken sammen med sauce, double cream og små løg.

Wine&Grub The Art of Bunker Food, Silverspoon, restaurant, pop-up restaurant, restauranter i København, bunkermad, Copenhagen CookingSådan! Ok, det kom til at se lidt sjusket ud, men det betød heldigvis ikke noget for smagen. Kødet var – selvfølgelig – utrolig mørt efter sous vide behandlingen. Oksespidsbryst er ikke ligefrem det mest spændende stykke kød, men når man langtidstilbereder det, kan det blive ganske glimrende, og kombineret med de søde, møre løg og den heftige fløde blev det en ganske velsmagende – og solid – ret. Sådan en du sagtens kan overleve på i lang tid, hvis du er fanget i en bunker…

Til hovedretten fik vi også en georgisk vin – Khareba Saperavi 2009. Vinen var næsten sort og duftede af både vanilje og kirsebær, ligesom den havde et strejf af ubagt dej. Igen gik vin og mad op i en højere enhed.

Wine&Grub The Art of Bunker Food, Silverspoon, restaurant, pop-up restaurant, restauranter i København, bunkermad, Copenhagen CookingJeg smuttede ud i ‘køkkenet’ – aka det andet bunkerrum – og talte lidt med kokken, der var i gang med at anrette desserten. Rummet var ikke meget større end det udsnit, I ser her, og der var proppet med alskens råvarer og diverse remedier, der skulle bruges under tilberedningen.

Wine&Grub The Art of Bunker Food, Silverspoon, restaurant, pop-up restaurant, restauranter i København, bunkermad, Copenhagen Cooking… og sådan så desserten ud. Syltet pære og ananas, der blev serveret med tørrede ananasstykker, tørrede blomster, kondenseret mælk der var kogt til karamel og pufsukker overtrukket med chokolade. Pæren var drysset med tørret yoghurt.

Oprindeligt var det meningen, at frugterne skulle have været rigtig dåsefrugt, men det kunne kokken – af forståelige grunde – ikke få sig selv til at servere, så han endte med at konservere frugterne selv. Et glimrende valg i mine øjne.

Vinmæssigt var vi atter i Italien, da vi fik Arania Verduzzo 2010. En behagelig og forholdsvis sød vin, som fungerede ok til desserten. Den gjorde ikke noget stort indtryk på mig, men det var selvfølgelig også svært efter de interessante georgiske vine.

Det var Silver.Spoon, der stod bag aftenens arrangement, og jeg var glad for, at det endelig lykkedes mig at komme af sted til en af deres events, for det har længe stået på min liste over ting, jeg gerne vil opleve.Nu lykkedes det endelig, og det levede heldigvis op til forventningerne. Det var en sjov og hyggelig oplevelse, der både havde et interessant tema og en vellykket udførelse, men også havde et værtspar der fik os til at føle os utrolig velkommen. Jeg må holde øje med, hvad de laver fremover, for det er forhåbentlig ikke sidste gang, jeg tager til et Silver.Spoon-arrangement.

Dommer til Nordisk Ostefestival

ost, oste, ostekonkurrence, ostedommer, Nordisk Ostefestival, Kulinarisk SydfynNordisk Ostefestival bliver hvert år afholdt på Kulinarisk Sydfyn, som jeg også besøgte i år. Denne gang fik jeg dog tilbuddet om at være en af dommerne til Nordisk Ostefestival, og når man er så glad for ost, som jeg er, så er det jo nærmest som at vinde den store lottogevinst! Selvfølgelig sagde jeg ja til den tjans! Det var samtidig også en god undskyldning for at spise godt med ost i ugerne op til, så jeg var i træning… ;-)

I år var der 62 oste, som vi skulle smage os igennem, så det overrasker forhåbentlig ikke nogen, at det var meget små bidder, vi spiste af hver ost. De 62 oste var inddelt i otte kategorier, og vi smagte hver kategori for sig – dvs. først smagte vi på alle rygeostene, inden vi rensede ganerne med vand og brød og derefter afgav points. Derefter gik vi videre til næste kategori. I de få tilfælde, hvor der var stor forskel på, hvad dommerne mente om ostene, blev der argumenteret og smagt igen.

Niveauet var højt, og der var mange spændende og dejlige oste. Desværre kunne vi – logisk nok – ikke se navnene på ostene undervejs, for ellers havde jeg noteret adskillelige oste, jeg gerne vil finde frem til igen.

Som afslutning på smagningen skulle vi kåre Nordens ost – den bedste af alle ostene – og det var svært, for det er ikke let at skulle sammenligne rygeost, gedeost og blåskimmeloste, men det lykkedes os at finde frem til en vinder: Skallingen fra Enghavegård, der deltog i kategorien faste oste.

Herunder er top3-listen for de enkelte kategorier, og nederst i indlægget har jeg lavet et billedgalleri med alle de deltagende oste.

Ps. og nej, jeg fik ikke en overdosis af ost. Faktisk gik jeg straks ud for at købe et par kilo ost, da smagningen var ovre… ;-)

Rygeost:
1. Gederygeost fra Gundestrup
2. Rygeost med hvidløg, Gundestrup
3. Rygeost sødmælk, Gundestrup

Ged:
1.Gedebrie fra Søvind
2.Rød Bavnehøj fra Grand Fromage
3.Hvid Lindbjerg, fra Grand Fromage

Får:
Ho Krydderfår, Enghavegård
Ho Får, Enghavegård

Hvidskimmel:
1.Hvid Sønderhaven, røget, Sønderhaven
2.Hvid Lindbjerg, Grand Fromage
3.Kristines Myke, Hitra

Halvfaste:
1. Kommandanten Ekstra, Sønderhaven
2.Kommandanten Ung, Sønderhaven
3.Høost, Naturmælk

Faste:
1. Wrangeback, Almandsbruk
2. Grotte, Hitra
3. Svedjan

Rødkit:
1.Granbarksost, Jurss Mejeri
2.Ho Fennikel, Enghavegård
3.Rød Sønderhaven, Sønderhaven

Blåskimmel:
1.Kraftkar, Tingvollsost
2.Blå-hvid, Svedjan
3. Kastrup, Ostebørsen