Øllets Dag hos Brewers Inc

brewers inc, ølbar, restauranter i KøbenhavnDen 2. september var det Øllets Dag, og den fejrede vi meget passende på Brewers Inc, der holdt Håndbryggernes Dag. Her konkurrerede 12 hjemmebryggere mod hinanden, og min belgiske ven deltog i konkurrencen, så vi skulle naturligvis med for at smage. Der var ingen begrænsninger i forhold til hvilken øltype, håndbryggerne skulle levere, og det betød, at der var en bred palet af øl – lige fra IPA og blonde til porter og red ale.

Brewers Inc åbnede på Nørrebro tidligere i år, og ølbaren fokuserer i det hele taget på hjemmebryg, som udgør en del af barens øludvalg. Det betyder også, at stedet hele tiden får nye og spændende øl på hanerne. Vinderen af Håndbryggernes Dag fik da også tilbudt at få produceret sin vinderøl i stor skala, så den fremover kan købes på ølbaren.

Vi tog konkurrencen meget seriøst, så vi smagte naturligvis alle 12 øl, der i dagens anledning kunne købes for 10 kr (12½ cl) eller 20 kr (25 cl). Og der var rift om sagerne – der var lang kø til baren det meste af tiden, men folk tog det i stiv arm, og der var i det hele taget god stemning.

Jeg var meget positivt overrasket over, hvor højt niveauet var. Ud af de 12 øl var der kun én, der skilte sig negativt ud – vi gættede på, at der var gået noget galt under brygningen. Så var der selvfølgelig et par stykker, som ikke lige faldt i vores smag, men overordnet set var det et meget spændende og velproduceret udvalg. Vi smagte blandt andet en hindbær-lakrids øl, der på papiret ikke havde mange chancer (hvor sandsynligt er det lige, at de to ting smager godt sammen i en øl?), men den havde faktisk en rigtig god balance – hverken for sød eller for bitter. Vil du læse mere om arrangementet, kan jeg anbefale Brewers Incs blogindlæg om det.

Vi havde en rigtig hyggelig eftermiddag hos Brewers Inc. Desværre vandt min belgiske ven ikke konkurrencen, men hun blev nr. 2, og det er også virkelig godt gået. Jeg kunne virkelig godt lide den bredde, der var i øludvalget, og der var mange gode imellem, så jeg tror ikke, det er sidste gang, jeg kigger forbi Brewers Inc. Slet ikke når de også har et fint lille udvalg af brætspil 🙂

brewers inc, ølbar, restauranter i København

Copenhell 2017

I sidste uge var jeg tre dage i helvede – aka Copenhell 2017. Ligesom sidste år var det tre hyggelige dage med masser af rock, heavy og glade mennesker i sorte t-shirts! Vi var der først og fremmest for musikkens skyld, meeen vi indtog dog også noget mad (og lidt alkohol) undervejs, så herunder får du et indblik i, hvad vi afprøvede.

Første aften gik vi efter et safe choice, så det blev LêLê, der solgte et lille men godt udvalg af asiatiske retter. Vi delte en karrykalkun….

… og en barbeque svinekødsret. Begge var dejligt krydrede og peppet op med friske grøntsager og krydderurter. Rigtig skønt og absolut pengene værd (75 kr. stykket).

Fredag eftermiddag ankom jeg før de andre. Jeg trissede lidt rundt i støvregnen og lyttede med på et par koncerter, inden jeg smuttede over til milkshakeboden. Jeg havde nemlig et hængeparti fra sidste år, og det var at prøve deres lakrids-hyldeblomst-milkshake med græshoppe! Virkelig spøjs kombination. Græshoppen kunne man ikke smage (hvilket nok var meget godt), men jeg var ikke så vild med, at milkshaken blev så sød på grund af hyldeblomsten. Det havde været bedre, hvis den var på ren lakridsis. Men ellers et udmærket initiativ med en milkshakebod.

Da de andre ankom, havde de lyst til at småsnacke lidt. Gemalen snuppede en pølse med brød fra Buthcers Boy, men den var virkelig ikke værd at skrive hjem om, så efter en enkelt bid fik han den helt for sig selv.

Jeg gik hen til boden ved siden af – Bistronomi French From Hell – hvor jeg købte en portion fritter stegt i andefedt. De var dejligt sprøde men overraskende anonyme i smagen, og så manglede de i den grad salt. Hm.

Nogle timer senere var vi efterhånden klar til aftensmad. Jeg havde lyst til burger, men da de traditionelle boder ikke lige fristede (prøvede flere af dem sidste år og var ikke helt overbevist), så prøvede vi i stedet veganske burgere fra Video Video. De var ganske udmærkede – især den med chili – men kunne dog godt have brugt lidt flere krydderier. Og så var det også den dyreste aftensmad, vi fik på de tre dage (85 kr stykket).

De veganske burgere var tilpas lette til, at der også kunne sniges en snack ned ud på aftenen. Johan, som vi havde mødtes med lidt tidligere på aftenen, havde anbefalet Beelzebubs Horn fra Reign in Bacon. Det var croissanter fyldt med ost og omviklet med bacon. Det lød virkelig suspekt, hvilket selvfølgelig også betød, at vi blev nødt til at prøve det. Og det holdt max! Varm, flydende ost kombineret med hvidt brød og saftig bacon – what’s not to like?

Om lørdagen var vi så snedige først at tage afsted om eftermiddagen, da regnen stilnede af. Efter et par koncerter smuttede vi forbi en burgerbar, vi ikke havde prøvet før. Jeg mener, at det var Oksen, men jeg er ikke sikker. Vi delte en burger, der var ok, men ikke noget særligt (det er faktisk overraskende hvor kedeligt udvalget af burgere er på Copenhell, når der er så mange madboder, der sælger det).

Derefter var det tid til en dele-kebab fra Hell Kebab. Den kom ikke på højde med de gode kebab, man kan få på Nørrebro, men det var nu rart med lidt afveksling fra de mange burgere, som i den grad prægede madscenen på Copenhell 2017. Fritterne var i øvrigt både sprøde OG saltede og klart de bedste, vi fik i år.

Men men… vi skulle også have lidt at drikke. Resten af flokken holdt sig primært til øl, men da jeg absolut ikke er til Royal (og de er hovedsponsor), så satte jeg stor pris på, at cocktailbaren også var på Copenhell i år. Jeg prøvede tre forskellige, og min favorit var klart Death Punch, som jeg selvfølgelig drak lige inden, at vi skulle til Five Finger Death Punch koncert. Den havde lige et spark chili, som gav varmen – mmm!

Og hvordan var koncerterne så? Vi havde nogle ret gode oplevelser. Bedste oplevelse var klart Prophets of Rage, hvor der i den grad blev danset og headbanget i stor stil, men Five Finger Death Punch var også fantastisk. System of a Down var godt, men jeg var ikke så tilfreds med lydforholdene – tror vi var lidt uheldige i forhold til, hvor vi stod. Af positive overraskelser kan nævnes de danske Huldre, hvis forsanger var en af de mest underholdende at høre på og i høj grad var med til at få smilet frem hos publikum. Rob Zombie gjorde nu også sit til at stable en fest på benene – se bare de flotte balloner, som bandet sendte ud over publikum under koncerten. Meget metal, ikke sandt? 😉

Copenhell 2017 var en fed oplevelse. Man skal ikke tage derud for madens skyld (så skal du hellere vælge Roskilde Festival eller Northside), men til gengæld er heavyhovederne et både hyggeligt og hensynsfuldt publikum, der passer på hinanden. Hvis du samtidig gerne vil have en ordentlig guitarsolo og en tung trommerytme, så er det Copenhell, du skal tage til.

Ølfestival 2017

ølfestival 2017Nu skrev jeg både om ølbrygning og maltrugbrød i går, og så kan jeg jo meget passende fortsætte stilen ved at fortælle om Københavns Ølfestival 2017. Den fandt sted for to uger siden, og traditionen tro tog gemalen og jeg derind sammen med et vennepar, som også elsker specialøl.

I år var det femte gang, vi var afsted, så vi har efterhånden fået en vis erfaring, hvilket du kan læse mere om i denne ølfestival-guide.

ølfestival 2017Vi besøgte ølfestivalen om lørdagen og tog derud allerede om formiddagen. Det er både en god idé at komme tidligt, hvor indgangskøen er knap så lang, og så skulle vi også til fødselsdag senere på dagen, så vi kunne ikke vente til om eftermiddagen (for al erfaring siger, at vi let bruger 4-5 timer til arrangementet…). 

ølfestival 2017Arrangørerne udleverer et detaljeret program for arrangementet, og i år var jeg så snedig, at jeg skrev noter i hæftet undervejs, da alle øllene er beskrevet. Det gør det noget lettere at huske hvilke øl, der var særligt gode 🙂

ølfestival 2017Og så var det ellers bare om at komme i gang. Vi skulle naturligvis forbi favoritterne – Hornbeer, Syndikatet og Amager Bryghus (der dog ikke havde ikke deres egen stand i år men indgik i en større stand) samt Ugly Duck (hvilket dog mest er gemalen – jeg er ikke så vild med de humletyper, de oftest bruger). Hos Hornbeer prøvede jeg blandt andet deres æblecider samt dagens syrlige øl, hvilket om lørdagen var en øl lavet på granatæble. En spændende men også speciel sag. Jeg kunne godt lide, at den ikke var så rasende sur som de første sure belgiske øl, jeg prøvede for et par år siden under mit belgiske benspænd.

ølfestival 2017Vi spiste frokost ret tidligt, så vi dels kunne undgå en lang kø senere på dagen men også så vi havde lidt mad i maven som modvægt til alkoholen. Jeg synes, at festivalen havde oppet sig på madfronten i år, så vi var behageligt mætte, inden vi fortsatte med smagningerne.

ølfestival 2017Vi faldt på et tidspunkt i snak med en af ølentusiasterne, der var med til at arrangere Ølfestival 2017, og han anbefalede os at prøve en solbær sour – Kongebryg Martyr – som nok var festivalens smukkeste øl. En dyb rødlilla syrlig øl med blandt andet solbær i. Den var letsyrlig og meget spændende – og meget anderledes i forhold til traditionelle øl. Nu siger jeg som regel, at man ikke skal putte frugt og bær i min øl, men lige i dette tilfælde var det nu ret vellykket.

ølfestival 2017Og Kongebryg var ikke det eneste nye bryghus, vi stiftede bekendtskab med (altså nyt for os). Vi opdagede Ringsted-bryggeriet Dagmar Bryggeriet…

ølfestival 2017… og Randers Bryghus, hvor jeg naturligvis skulle prøve deres Gasolin øl. En god fyldig øl, der var fint balanceret.

ølfestival 2017En del af mikrobryggerierne er ikke uden humor (hvilket man helt sikkert allerede ved, hvis man blandt andet er stødt på Syndikatet, Hornbeer og Amager Bryghus), men nogen tager den lige et skridt længere… 😉

ølfestival 2017I år var første gang, hvor jeg stødte på en del andre typer alkohol end lige øl. Thisted Bryghus havde blandt andet medbragt denne øllikør, som er lavet på øl og mælk. En – på skrift – virkelig mærkelig blanding som ikke desto mindre smagte overraskende godt. Braunstein havde også både gin og whisky med, og jeg så flere andre stande, som også havde spændende ting med, men som jeg dog ikke fik smagt.

ølfestival 2017Ølfestival 2017 var vanen tro en rigtig god oplevelse, og jeg satser stærkt på, at vi også tager afsted igen til næste år. Datoerne er i øvrigt allerede offentliggjort – det bliver den 31. maj til den 2. juni 2018.

SKÅL!

 

Food Festival 2016 i Aarhus

Food Festival 2016 I denne weekend har jeg været til Food Festival 2016 i Aarhus – en madfestival med fokus på danske råvarer. Her bliver de besøgende præsenteret for masser af smagsprøver, men det er også en madfestival, hvor der er en lang række workshops og foredrag, hvoraf de fleste er gratis at deltage i.

Jeg var afsted sammen med gemalen, der tog billeder undervejs, og den første dag teamede vi op med de to skønne madbloggere, Klidmoster og Johan.

Jeg havde printet et program fra hjemmesiden, men det var desværre så uoverskueligt, når man printede fra hjemmesiden, at jeg endte med ikke at bruge det. I stedet gik vi rundt på pladsen den første dag for at få et overblik over, hvad der var af boder og stande. Og det var lidt af en opgave, for Food Festival 2016 var stor – muligvis den største til dato. Jeg syntes i hvert fald, at der var lige så meget at se på som til Kulinarisk Sydfyn, der er Nordens største madmarked. En af de store forskelle er så, at de store producenter og supermarkeder (Arla, Bilka osv.) er tilstede på Food Festival i Aarhus, mens Kulinarisk Sydfyn fokuserer på lokale producenter og forhandlere.

Food Festival 2016 Der var som sagt meget at smage og at røre ved. De fleste steder var det gratis, og der var virkelig mange gode sager imellem. Jeg måtte naturligvis tjekke nogle nye oste ud.

Food Festival 2016 Der var dog også en lang række madboder, så blev man ikke mæt af alle smagsprøverne, kunne man også købe sig et måltid – lige fra hotdogs og sandwiches til tacos, pizzaer og tatarmadder.

Food Festival 2016 En af årets temaer på Food Festival var insekter og ikke mindst insekter som en del af kosten. I løbet af de seneste par år er det blevet et af de store diskussionsemner inden for madscenen, for hvis Jordens befolkningstal bliver ved med at stige lige så drastisk, som det har gjort de sidste mange år, så bliver der på et tidspunkt fødevaremangel, og det kan derfor blive nødvendigt at tænke i nye baner. Her er insekter et muligt tilskud til kosten, da de er fyldt af proteiner. En af festivalens stande havde levende og tørrede larver med, og jeg sneg mig til en smagsprøve på en af de tørrede. Den smagte sandt at sige af ingenting, selvom der var tilsat lidt krydderier, så det er ikke smagen, der kan skræmme mig væk. Til gengæld er det selvfølgelig lidt grænseoverskridende, når man kan se et insekt, og der er helt klart insekter, som jeg slet ikke kan forestille mig at spise frivilligt (hvem sagde edderkopper?).

Food Festival 2016 Om aftenen havde vi købt billeder til Timm Vladimirs Folkekøkken, hvor man fik fire retter mad for 200 kr. Egentlig fik man kun tre retter – ovenstående viser den snack til deling, som man startede med – men det var stadig en rimelig pris. Ved vores bord var det dog vidt forskelligt, om man var tilfreds med arrangementet eller ej, og det skyldtes især hovedretten, der delte vandene.

Food Festival 2016 Efter maden var der cook-off – et koncept, som Timm Vladimirs Køkken kører med i Valby. Her inviteres to kokke til at battle i en time ud fra tre hemmelige råvarer, som først afsløres til arrangementet. Det viste sig at blive en ret underholdende og medrivende kamp, hvor kokkene i den grad fyrede op for gryderne og publikum.

Vi smuttede bagefter hjem til Klidmoster for at nippe til gin, og sådan sluttede en god lang dag.

Food Festival 2016 Lørdag formiddag var vi tilbage på pladsen. Denne gang gik vi i højere grad efter bestemte foredrag, ligesom det også var tid til at shoppe lidt goder sager med hjem. Sidstnævnte blev dog delvist forpurret af den store menneskemængde, for lørdag var der virkelig run på. Vil du gerne til Food Festival og samtidig gerne vil undgå at stå (for) meget i kø, vil jeg derfor anbefale dig at tage derud om fredagen. Der var ikke særlig mange mennesker den første dag, så der var god tid og plads til at undersøge alt, hvad festivalen kunne tilbyde.

Jeg har samlet et galleri med billeder fra Food Festival, som du kan se herunder. Det var en ganske glimrende madfestival, og selvom jeg ikke nåede alle de foredrag og workshops, jeg først havde planlagt, så fik jeg alligevel mange spændende indtryk med hjem.

Sønderjysk kaffebord på Gram Slot

sønderjysk kaffebord, sønderjysk kagebord, Gram SlotMan kan jo ikke holde ferie i Sønderjylland uden at prøve et sønderjysk kaffebord! Sådan tænkte vi i hvert fald, da vi ferierede i Sønderjylland for nogle uger siden. Vi havde fundet ud af, at Gram Slot holder sønderjysk kaffebord hver uge i sommerferien (mod normalt én gang om måneden), så det skulle vi naturligvis prøve.

Sønderjysk kaffebord på Gram Slot koster 150 kr, og så er der kage, te og kaffe ad libitum. De varme drikke holdt vi os dog fra og købte i stedet noget vand. Sommerarrangementerne adskiller sig i øvrigt fra kaffebords-arrangementerne resten af året, da man om sommeren holder det i Den Holsteinske Lade og ikke på selve slottet. Det er synd, da laden ikke er særlig charmerende, og det kommer til at virke masseproduceret. Omvendt kan jeg også godt forstå, at de selvfølgelig vil have så mange gæster som muligt.

sønderjysk kaffebord, sønderjysk kagebord, Gram SlotEt sønderjysk kaffebord består af 7 bløde, 7 tørre og 7 hårde kager. Det er en tradition, der startede i anden halvdel af 1800-tallet og blev blandt andet udbredt, da tyskerne regerede i Sønderjylland. Her havde tyskerne nemlig forbudt, at man samledes steder, hvor der blev serveret alkohol, men de havde ikke noget problem med kaffe og kage, og så fandt sønderjyderne hurtigt på at holde store, overdådige kaffe- og kagearrangementer.

sønderjysk kaffebord, sønderjysk kagebord, Gram SlotTil et sønderjysk kaffebord starter man ofte med boller og smør. Her havde Gram Slot heldigvis bagt nogle små boller, så der også var plads på tallerkenen til kagerne. Man kunne selvfølgelig også lade være med at tage en bolle, men det gjorde vi – desværre. De viste sig nemlig at være temmelig hårde og kompakte. Samtidig var det logistisk set ikke særlig smart at stille boller og smør som det første på kagebordet, for det betød, at køen bremsede helt op her, da folk skulle bruge tid på at smøre bollerne. Så havde det klart været bedre med små smørpakker, som folk kunne tage med ned til deres eget bord.

sønderjysk kaffebord, sønderjysk kagebord, Gram SlotGemalen og jeg brugte samme taktik som da vi prøvede Nimbs kagebord – vi tog meget små stykker, og så delte vi dem, så vi kunne smage alt på bordet (eller næsten alt – jeg tror, jeg missede en småkage eller to). Det viste sig at være en god taktik af flere årsager – først og fremmest fordi der desværre ikke var særlig mange af kagerne, vi kunne lide. Mange af dem manglede simpelthen smag, og nogle af dem var alt for tørre – for eksempel ølkagen. Der manglede både kærlighed og tilsmagning i mange af kagerne, og det gjorde, at en del af dem var ret kedelige.

Nu er det selvfølgelig ikke let at bage så mange kager til et par hundrede mennesker (jeg kender ikke det præcise antal deltagere, så det antal er min vurdering), men omvendt er det et arrangement, som Gram Slot efterhånden har en del erfaring med at afholde. Man skulle derfor tro, at de havde samlet sig en række velafprøvede opskrifter.

sønderjysk kaffebord, sønderjysk kagebord, Gram SlotDer var dog heldigvis også nogle gode kager imellem. Jeg var for eksempel ret glad for deres hindbærroulade, der var let, luftig og havde en tydelig hindbærsmag. Og så er et ekstra stort kompliment fra min side, for roulader er normalt ikke noget, jeg selv opsøger. Der var også en udmærket rugbrødslagkage samt en dejlig saftig (og lun!) kringle. De fyldte vandbakkelser kunne jeg også godt lide. Godt nok var de fyldt med kakaocreme, hvor jeg normalt ville foretrække en chokoladecreme, men kakaoen var ret bitter, og det var faktisk et godt træk, eftersom flere af de andre kager var temmelig søde.

sønderjysk kaffebord, sønderjysk kagebord, Gram SlotSå hvad er konklusionen? 150 kr er ikke dyrt – man får trods alt mulighed for at smage 21 forskellige slags kager samt kaffe og te ad libitum. Omvendt ville jeg ærlig talt hellere købe to lækre portionsanrettede kager til 35-40 kr stykket (på størrelse med et gåsebryst eller lignende) og dele dem med gemalen. Så havde vi mængdemæssigt fået mindre kage men havde helt sikkert have fået noget, der smagte bedre.

Så det var interessant at prøve, men ikke noget jeg vil gøre igen.