Food Festival 2016 i Aarhus

Food Festival 2016 I denne weekend har jeg været til Food Festival 2016 i Aarhus – en madfestival med fokus på danske råvarer. Her bliver de besøgende præsenteret for masser af smagsprøver, men det er også en madfestival, hvor der er en lang række workshops og foredrag, hvoraf de fleste er gratis at deltage i.

Jeg var afsted sammen med gemalen, der tog billeder undervejs, og den første dag teamede vi op med de to skønne madbloggere, Klidmoster og Johan.

Jeg havde printet et program fra hjemmesiden, men det var desværre så uoverskueligt, når man printede fra hjemmesiden, at jeg endte med ikke at bruge det. I stedet gik vi rundt på pladsen den første dag for at få et overblik over, hvad der var af boder og stande. Og det var lidt af en opgave, for Food Festival 2016 var stor – muligvis den største til dato. Jeg syntes i hvert fald, at der var lige så meget at se på som til Kulinarisk Sydfyn, der er Nordens største madmarked. En af de store forskelle er så, at de store producenter og supermarkeder (Arla, Bilka osv.) er tilstede på Food Festival i Aarhus, mens Kulinarisk Sydfyn fokuserer på lokale producenter og forhandlere.

Food Festival 2016 Der var som sagt meget at smage og at røre ved. De fleste steder var det gratis, og der var virkelig mange gode sager imellem. Jeg måtte naturligvis tjekke nogle nye oste ud.

Food Festival 2016 Der var dog også en lang række madboder, så blev man ikke mæt af alle smagsprøverne, kunne man også købe sig et måltid – lige fra hotdogs og sandwiches til tacos, pizzaer og tatarmadder.

Food Festival 2016 En af årets temaer på Food Festival var insekter og ikke mindst insekter som en del af kosten. I løbet af de seneste par år er det blevet et af de store diskussionsemner inden for madscenen, for hvis Jordens befolkningstal bliver ved med at stige lige så drastisk, som det har gjort de sidste mange år, så bliver der på et tidspunkt fødevaremangel, og det kan derfor blive nødvendigt at tænke i nye baner. Her er insekter et muligt tilskud til kosten, da de er fyldt af proteiner. En af festivalens stande havde levende og tørrede larver med, og jeg sneg mig til en smagsprøve på en af de tørrede. Den smagte sandt at sige af ingenting, selvom der var tilsat lidt krydderier, så det er ikke smagen, der kan skræmme mig væk. Til gengæld er det selvfølgelig lidt grænseoverskridende, når man kan se et insekt, og der er helt klart insekter, som jeg slet ikke kan forestille mig at spise frivilligt (hvem sagde edderkopper?).

Food Festival 2016 Om aftenen havde vi købt billeder til Timm Vladimirs Folkekøkken, hvor man fik fire retter mad for 200 kr. Egentlig fik man kun tre retter – ovenstående viser den snack til deling, som man startede med – men det var stadig en rimelig pris. Ved vores bord var det dog vidt forskelligt, om man var tilfreds med arrangementet eller ej, og det skyldtes især hovedretten, der delte vandene.

Food Festival 2016 Efter maden var der cook-off – et koncept, som Timm Vladimirs Køkken kører med i Valby. Her inviteres to kokke til at battle i en time ud fra tre hemmelige råvarer, som først afsløres til arrangementet. Det viste sig at blive en ret underholdende og medrivende kamp, hvor kokkene i den grad fyrede op for gryderne og publikum.

Vi smuttede bagefter hjem til Klidmoster for at nippe til gin, og sådan sluttede en god lang dag.

Food Festival 2016 Lørdag formiddag var vi tilbage på pladsen. Denne gang gik vi i højere grad efter bestemte foredrag, ligesom det også var tid til at shoppe lidt goder sager med hjem. Sidstnævnte blev dog delvist forpurret af den store menneskemængde, for lørdag var der virkelig run på. Vil du gerne til Food Festival og samtidig gerne vil undgå at stå (for) meget i kø, vil jeg derfor anbefale dig at tage derud om fredagen. Der var ikke særlig mange mennesker den første dag, så der var god tid og plads til at undersøge alt, hvad festivalen kunne tilbyde.

Jeg har samlet et galleri med billeder fra Food Festival, som du kan se herunder. Det var en ganske glimrende madfestival, og selvom jeg ikke nåede alle de foredrag og workshops, jeg først havde planlagt, så fik jeg alligevel mange spændende indtryk med hjem.

Sønderjysk kaffebord på Gram Slot

sønderjysk kaffebord, sønderjysk kagebord, Gram SlotMan kan jo ikke holde ferie i Sønderjylland uden at prøve et sønderjysk kaffebord! Sådan tænkte vi i hvert fald, da vi ferierede i Sønderjylland for nogle uger siden. Vi havde fundet ud af, at Gram Slot holder sønderjysk kaffebord hver uge i sommerferien (mod normalt én gang om måneden), så det skulle vi naturligvis prøve.

Sønderjysk kaffebord på Gram Slot koster 150 kr, og så er der kage, te og kaffe ad libitum. De varme drikke holdt vi os dog fra og købte i stedet noget vand. Sommerarrangementerne adskiller sig i øvrigt fra kaffebords-arrangementerne resten af året, da man om sommeren holder det i Den Holsteinske Lade og ikke på selve slottet. Det er synd, da laden ikke er særlig charmerende, og det kommer til at virke masseproduceret. Omvendt kan jeg også godt forstå, at de selvfølgelig vil have så mange gæster som muligt.

sønderjysk kaffebord, sønderjysk kagebord, Gram SlotEt sønderjysk kaffebord består af 7 bløde, 7 tørre og 7 hårde kager. Det er en tradition, der startede i anden halvdel af 1800-tallet og blev blandt andet udbredt, da tyskerne regerede i Sønderjylland. Her havde tyskerne nemlig forbudt, at man samledes steder, hvor der blev serveret alkohol, men de havde ikke noget problem med kaffe og kage, og så fandt sønderjyderne hurtigt på at holde store, overdådige kaffe- og kagearrangementer.

sønderjysk kaffebord, sønderjysk kagebord, Gram SlotTil et sønderjysk kaffebord starter man ofte med boller og smør. Her havde Gram Slot heldigvis bagt nogle små boller, så der også var plads på tallerkenen til kagerne. Man kunne selvfølgelig også lade være med at tage en bolle, men det gjorde vi – desværre. De viste sig nemlig at være temmelig hårde og kompakte. Samtidig var det logistisk set ikke særlig smart at stille boller og smør som det første på kagebordet, for det betød, at køen bremsede helt op her, da folk skulle bruge tid på at smøre bollerne. Så havde det klart været bedre med små smørpakker, som folk kunne tage med ned til deres eget bord.

sønderjysk kaffebord, sønderjysk kagebord, Gram SlotGemalen og jeg brugte samme taktik som da vi prøvede Nimbs kagebord – vi tog meget små stykker, og så delte vi dem, så vi kunne smage alt på bordet (eller næsten alt – jeg tror, jeg missede en småkage eller to). Det viste sig at være en god taktik af flere årsager – først og fremmest fordi der desværre ikke var særlig mange af kagerne, vi kunne lide. Mange af dem manglede simpelthen smag, og nogle af dem var alt for tørre – for eksempel ølkagen. Der manglede både kærlighed og tilsmagning i mange af kagerne, og det gjorde, at en del af dem var ret kedelige.

Nu er det selvfølgelig ikke let at bage så mange kager til et par hundrede mennesker (jeg kender ikke det præcise antal deltagere, så det antal er min vurdering), men omvendt er det et arrangement, som Gram Slot efterhånden har en del erfaring med at afholde. Man skulle derfor tro, at de havde samlet sig en række velafprøvede opskrifter.

sønderjysk kaffebord, sønderjysk kagebord, Gram SlotDer var dog heldigvis også nogle gode kager imellem. Jeg var for eksempel ret glad for deres hindbærroulade, der var let, luftig og havde en tydelig hindbærsmag. Og så er et ekstra stort kompliment fra min side, for roulader er normalt ikke noget, jeg selv opsøger. Der var også en udmærket rugbrødslagkage samt en dejlig saftig (og lun!) kringle. De fyldte vandbakkelser kunne jeg også godt lide. Godt nok var de fyldt med kakaocreme, hvor jeg normalt ville foretrække en chokoladecreme, men kakaoen var ret bitter, og det var faktisk et godt træk, eftersom flere af de andre kager var temmelig søde.

sønderjysk kaffebord, sønderjysk kagebord, Gram SlotSå hvad er konklusionen? 150 kr er ikke dyrt – man får trods alt mulighed for at smage 21 forskellige slags kager samt kaffe og te ad libitum. Omvendt ville jeg ærlig talt hellere købe to lækre portionsanrettede kager til 35-40 kr stykket (på størrelse med et gåsebryst eller lignende) og dele dem med gemalen. Så havde vi mængdemæssigt fået mindre kage men havde helt sikkert have fået noget, der smagte bedre.

Så det var interessant at prøve, men ikke noget jeg vil gøre igen.

Oplevelser til Copenhell 2016

Copenhell 2016, Copenhell, festival, Det sidste tre dage har jeg været i Helvede – nærmere bestemt Copenhell 2016 på Refshaleøen. Det er en mangeårig drøm, der er gået i opfyldelse, for jeg har længe ønsket at tage til Copenhell, men desværre har det altid ligget oveni et flere dages firma-arrangement, så det har været umuligt… indtil nu. I år var der både plads i kalenderen samt et aldeles tillokkende festivalprogram, så der var ingen tvivl om, at gemalen og jeg skulle afsted.

Her får du mine indtryk af musik, mad og drikkevarer på Copenhell 2016.

Copenhell 2016, Copenhell, festival, Hvad helvede er Copenhell?
Copenhell er Danmarks største rock- og metalfestival med ca. 20.000 deltagere. De sidste par år har festivalen varet i tre dage – før det var den kun på to dage. Det er syvende år, festivalen bliver afholdt, og den holder til på Refshaleøen i København. Det er en festival, hvor der både spilles hård rock, dødsmetal, melodiøs metal og adskillelige andre undergenrer af heavy metal. Der er både noget for dem, der nyder de lidt blødere rocktoner fra 70’erne og 80’erne samt for dem, der vil have hårdpumpet speedmetal og skulls.

Gennemsnitsalderen for deltagerne er i midten af 30’erne. Selvom der er en overvægt af skæggede mænd i sorte t-shirts, så er det en festival, der tiltrækker rigtig mange forskellige mennesker. Der er folk i alle aldre (og overraskende mange børn – selvfølgelig med høreværn på), der er folk, der går all-in på det dystre outfit og så er der dem, der dukker op i farverige shorts eller jakkesæt. Der er plads til alle, der godt kan lide heftige guitarsoloer og tunge trommedrøn.

Har du ikke været til metalkoncert, så tror du måske, det kan være en halvfarlig oplevelse, hvor man let får sig nogle knubs. I så fald tager du fejl. De mest fredelige koncerter, jeg har været til, har været metal- og goth-rock koncerter. De fleste koncertgængere står helt stille og nyder musikken – evt. spicet op med kontrolleret headbangen og djævlehåndtegn mod scenen – men selvfølgelig opstår der ind imellem deciderede moshpits til nogle af koncerterne. Den tumult er dog ret let at undgå, og koncertgæsterne er som regel ret gode til at passe på hinanden. Et par af mine venner fortalte blandt andet om, at de til en af de tætpakkede koncerter havde stået lige ved siden af en fyr, der havde tabt sin pung. Straks trak de omkringstående sig tilbage, så der dannede sig en cirkel omkring pungen, og fyren kunne let og ubesværet samle den op igen. Og så blev der festet videre. God stil.

Copenhell 2016, Copenhell, festival, Maden på Copenhell 2016
Copenhell er ikke just kendt for et spændende udbud af madboder. Hvor Roskilde Festival og Northside i den grad har brandet sig på gourmetmad og økologi, så kører Copenhell en mere old school festivalstil. For et par år siden gjorde de ganske vist et forsøg på at oppe sig på madfronten, men ifølge mine venner, der deltog det år, så lykkedes det ikke rigtig.

I år havde jeg selv mulighed for at undersøge sagen, og jeg researchede på udvalget, inden jeg tog afsted. Jeg var positivt overrasket over, at over halvdelen af festivalens boder også solgte vegetarretter, så selvom metalmusikken mest forbindes med kød (altså – sådan madmæssigt), så var der som vegetar rig mulighed for at finde kødfri alternativer.

Herunder får du en gennemgang af, hvad jeg og gemalen fik smagt i løbet af Copenhell 2016.

Den bedste madoplevelse stod Gorm’s for. Det var første gang, de var på festivalen, og det er måske samtidig et tegn på, at Copenhell så småt begynder at skrue op for charmen på madfronten. Vi fik en spicy pizza med tomat, mozzarella, spinat og en chilikrydret pølse. En lidt våd pizza men med en god sprød kant, en lækker tomatsauce med kraftig tomatsmag og så et fint chilipift i pølsen. En aldeles glimrende pizza.

Copenhell 2016, Copenhell, festival, Jeg havde egentlig tænkt mig at prøve Hellfire Burritos – en bod, der serverede chilistærke burritos – men deres bod var på camping-området, og der kom jeg ikke under festivalen. Jeg fandt dog et alternativ, nemlig en pandekagebod, der blandt andet serverede pandekager med texmex, oksekød og salat. Pandekagerne var superbløde (men manglede salt). Desværre var de også så bløde, at det var stort set umuligt ikke at spilde, mens man spiste. Dog en dejlig saftig servering, som mættede godt. Jeg havde gerne set, at kødfyldet var blevet krydret, for smagen var ret mild. Man kunne ganske vist få syltede jalapenos i, men de overdøvede fuldstændig smagen af resten af fyldet, så dem frabad jeg mig. Men havde fyldet fået lidt paprika og chili, så havde denne madpandekage fået topkarakter.

Copenhell 2016, Copenhell, festival, En af de madboder, jeg var blevet anbefalet, var Fucking Sprød Svin, der serverede svinesandwiches. De bestod af en mørk ciabatta-agtig bolle med en tyk skive svinekød, en rødkålscoleslaw samt syltede agurker. Agurkerne havde en lidt underlig smag, jeg ikke var så vild med – jeg savnede mere syrlighed – og så var der for få af dem. Men ellers en fin og fyldig svinesandwich.

Copenhell 2016, Copenhell, festival, Der var masser af svinekød på madprogrammet, men det var også muligt at få and – nærmere betegnet Fuck the Duck-burger i blød bolle med supermørt andekød, syltede sommergrøntsager, dressing og chilimayo. Det var en burger, der havde masser af saftighed, og grøntsagerne var så friske og grove, at der også var noget at tygge på. Smagen var dog ret mild – man kunne hælde noget stærk chilisauce på, hvilket vi også gjorde – men jeg havde nok håbet på lidt flere krydderier i fyldet fra start. Derudover var bollen ret tam og og ligegyldig, og så mættede burgeren overraskende lidt. En fin idé, men jeg var desværre ikke nær så imponeret, som jeg havde håbet på.

Copenhell 2016, Copenhell, festival, Vi skulle naturligvis også prøve et af de kødløse alternativer. Det blev til en lille foodtruck, der så ud til at være kommet med i sidste øjeblik – den var i hvert fald ikke indtegnet på det officielle kort over pladsen. Foodtrucken serverede en vegetar-burger og en vegetar-burrito, og vi snuppede den første. Igen var bollen en kedelig tvangsbolle fra Helvede supermarkedet, men grøntsagsfyldet var fint og havde en tilpas saftighed. En mild men okay smag. De tilhørende plantain-chips smagte dog præcis lige så spændende som bølgepap.

Copenhell 2016, Copenhell, festival, Og så når jeg frem til dårligste madoplevelse på Copenhell 2016 – nemlig pølsemix fra Grill ‘em All. Det så ellers interessant ud på afstand, og vi købte det som en pludselig indskydelse, da vi havde lyst til at snacke lidt. Pølsemix bestod af pommes frites med stegte pølseskiver og bacon-mayo. Disse pommes frites var, som standard købe-pommes frites nu en gang er – dvs. ikke synderlig interessante, pølseskiverne var overstegte industripølser, og bacon-mayoen savnede intensitet og tilsmagning. En servering, der skreg kedelig festival-mad uden nuancer eller pondus.

Men ser man bort fra sidstnævnte servering, så var det nogle ok madoplevelser, vi havde undervejs. På ingen måde prangende eller noget, vi kom helt op at ringe over, men heller ikke så slemt, som jeg frygtede. Men nu gik vi mere eller mindre også konsekvent efter det, der så og lød mest interessant.

Copenhell 2016, Copenhell, festival, Drikkevarerne på Copenhell
Man skulle tro, at øludvalget ville være der, Copenhell ville markere sig i forhold til andre musikfestivaler, for øl er trods alt den drikkevare, mange forbinder med rock og metal. Men nej. Hovedsponsoren for Copenhell 2016 var Royal, og de havde efter sigende smidt så mange penge på bordet, at de fik eneret på ølsalget. Det betød, at der kun blev solgt Royal i alle ølboderne – og så enkelte andre øl, som Royal også forhandler, i de to store øltelte. Nu synes jeg personligt, at Royal er noget “#¤%&% sprøjt, og når en halv liter samtidig koster 50 kr, så er det rimelig let at undvære øl. Det eneste øl, jeg drak under festivalen, var et par slurke, jeg fik af gemalen, da jeg blev temmelig tørstig under en koncert.

Men hvad kunne man så drikke? Tja, der var også Jägermeister-shots og energidrikke, men det er to koncepter, jeg aldrig har forstået, så jeg blev selvfølgelig lettet, da jeg så, at der blev serveret cocktails flere steder på festivalen. Det viste sig dog, at det primært var den, der hed Cocktailbar, der havde et ok udvalg, og her fik jeg prøvet alle drinks undtagen den med tomatjuice (der må være grænser!).

Copenhell 2016, Copenhell, festival, En cocktail på 30 cl indeholdt 3 cl sprut, hvilket var lige i underkanten. Omvendt var det så varmt, at jeg mere havde brug for noget koldt og læskende end en cocktail, der hvinede af alkohol, og her var udvalget af cocktails aldeles glimrende. Og så ser man jo mega-metal ud med myntedusk og plastikpynt i hånden 😉

Jeg var også forbi en anden lille cocktailbar – Firestarter CPH – hvor jeg fik en glimrende lemonade med gin i, mens gemalen fik en klassisk gin & tonic. Lige på og uden så mange dikkedarer.

Sidst men ikke mindst så det også ud til, at man også kunne få drinks i ølboderne, men da det så ud til at være de mest gængse (rom & cola, gin & tonic osv.), så sprang jeg over.

Copenhell 2016, Copenhell, festival, Biergarten
Copenhell har et kæmpe øltelt, Biergarten, hvor der konstant festes til en sand potpourri af heavy metal, der brager ud gennem højtalerne. Det er en skøn blanding af liveoptrædener og dj’s, der fyrer den af, og det er her, mange søger hen, når der er pause mellem koncerterne – eller hvis de bare vil drikke og hygge. Der er en djævelsk god stemning i teltet, og det er svært ikke at blive revet med, når flere tusinde pludselig skråler med på ‘Killing in the Name of’ og ‘Ace of Spades’. Jeg forstår godt dem, der nærmest ikke rokker sig fra teltet under hele festivalen – der er virkelig festligt. Der er dog også ret varmt og nærmest ingen ilt i midten af teltet, så det var også ret forfriskende at komme udenfor igen.

CopenhellBedste koncertoplevelser
Nu har jeg skrevet utrolig meget om maden og drikkevarerne, men det var jo først og fremmest musikken, vi var der for. Der var en fin blanding af bands og kunstnere, jeg kendte, samt bands jeg ikke var stødt på før, men som jeg nu havde mulighed for at opleve for første gang, og det er jo en af de bedste ting ved musikfestivaler – muligheden for at støde på en ny og spændende musikoplevelse.

Min bedste koncertoplevelse på Copenhell 2016 var dog en gammel kending – Mr. Nice Guy også kendt som Alice Cooper. Den første lp, jeg købte, var faktisk med Alice Cooper (det blev også den eneste lp, jeg kom til at eje – kort tid efter bragede cd’erne ud på musikmarkedet), og selvom jeg aldrig har været die hard-Cooper fan, så har jeg sunget med på en række af hans sange gennem tiden. Og man må sige, han leverede et brag af en koncert, hvor han og det veloplagte band havde publikum i den hule hånd under hele koncerten. Sceneshowet var underholdende og fuld af attitude, og selvom det ind imellem blev ret kitsch og fjollet, så blev han tilgivet af masserne. Imponerende levering af en mand på 68 år!

Dropkick Murphys stod for en røvsparkende kæk intro til festivalen – det var første band, jeg hørte om torsdagen – og den flabede kombination af hård rock og irsk folkemusik var både charmerende og fængende. Desværre tabte koncerten lidt pusten undervejs, da der kom en stime af knapt så spændende numre, så vi fik ikke hørt hele koncerten. Men absolut et band, der er værd at opleve live.

Shinedown var også en positiv overraskelse. Det er et band, jeg ikke før har lyttet til, men det er helt klart et band, jeg vil holde mere øje med. Til trods for, at de spillede om eftermiddagen på festivalens sidste dag, formåede de alligevel at ruske gang i festivaldeltagerne og leverede en solid præsentation både musisk og i form af en god kontakt med publikum. Overraskende charmerende og sympatiske.

I mine teenageår hørte jeg en del Clawfinger, så dem havde jeg også glædet mig til at opleve. De havde dog en ret sløv start, der ikke blev bedre af, at lydniveauet for bassen og mikrofonerne var for lavt. Heldigvis gav bandet ikke op, men formåede at skrue op for feststemningen undervejs – godt hjulpet på vej af en speedtalende forsanger og et band, der ikke havde nogen berøringsangst overhovedet, da flere af bandmedlemmerne crowdsurfede under koncerten! Sikkerhedsvagterne var næppe særlig glade for det, men det gav helt sikkert points hos publikum.

Jeg kan naturligvis heller ikke komme udenom Black Sabbath, der var festivalens absolutte hovednavn. Ozzy havde ganske vist svært ved at ramme de rigtige toner, men skidt med det, når nu resten af bandet fyrede den af. Der blev råbt, sunget og hujet på hele festivalpladsen, hvor alle var mødt frem for at sige farvel til en af metalgenrens største bands.

På falderebet vil jeg også fremhæve de to danske bands, Bersærk og Helhorse, som jeg også hørte på Copenhell 2016. Dem kendte jeg ikke i forvejen, men det må være en fejl fra min side, for det lød ret lovende, så dem vil jeg også holde øje (og ører) med fremover.

Copenhell 2016, Copenhell, festival, Copenhell 2016 – en fed oplevelse
Copenhell 2016 blev heldigvis den fantastiske oplevelse, jeg håbede på. Det er fedt, at der er en rock- og metalfestival i Danmark, der kan levere et så bredt og alligevel skarpt program. Samtidig var det også en god anledning til at mødes med venner og bekendte. Jeg stødte på flere, jeg ikke har set de sidste 5-10 år, og så nåede jeg også at hilse på Johan igen og udveksle erfaringer med madboderne.

Jeg håber, at festivalen fortsætter stilen til næste år, for så dukker jeg helt sikkert op igen. På mad- og drikkevarefronten er der dog plads til forbedring. Det er lidt underligt, at man ikke har valgt at opprioritere den del. Ikke at Copenhell madmæssigt skal være en tro kopi af popfestivalerne, men da gennemsnitsalderen for Copenhell er så høj, skulle man tro, at der også vil være købere til kvalitetsprodukter.

Skaldyrsfestival på Mors 2016

SPONSORERET INDLÆG

skaldyrsfestival, madfestival, Nykøbing Mors, NordjyllandI weekenden var jeg inviteret til Skaldyrsfestival i Nykøbing Mors, og det var en invitation, jeg bestemt ikke kunne sige nej til, for det er et ganske hyggeligt arrangement. Jeg var der også i 2012, så det var samtidig en fin anledning til at se, hvordan festivalen havde udviklet i løbet af de seneste fire år.

Skaldyrsfestivalen strækker sig over tre dage, men reelt set er det primært lørdag, der er den helt store festivaldag. Fredag aften startede festivalen med grillfest og Skaldyrsrock, men da det ikke har så meget med skaldyr at gøre (og heller ikke matcher min musiksmag), sprang jeg denne del over og gik direkte til lørdag.

Om lørdagen blev havneområdet fyldt med madboder og aktiviteter, og her brugte jeg hurtigt flere timer på at trisse rundt for at se, smage og pille ved en masse ting.

skaldyrsfestival, madfestival, Nykøbing Mors, NordjyllandJeg mindes ikke, at der var stande med lokale fødevarer, da jeg var til skaldyrsfestival i 2012, men i år var der et pænt udvalg af forskellige delikatesser – blandt andet de ovenstående specialøl, som Thisted Bryghus præsenterede. De var ret anderledes, måske lige en tand for anderledes til min smag, men bestemt interessante.

skaldyrsfestival, madfestival, Nykøbing Mors, NordjyllandMen men… førsteprioriteten var skaldyrene, og eftersom vi ankom ved frokosttid, så gik jagten straks efter madboderne. Flere steder var der meget lang kø, men så gik vi blot videre til næste madbod.

Portionerne er generelt rimelig store, så gemalen og jeg delte hver gang – så var der nemlig også mulighed for at smage flere serveringer!

skaldyrsfestival, Nykøbing Mors, Nordjylland, madfestivalHvis du klikker på billedet, så det bliver større, kan du se, hvad madboderne serverede i år.  skaldyrsfestival, madfestival, Nykøbing Mors, NordjyllandFørste madbod blev selvfølgelig blåmuslinger, der blev solgt i flere udgaver. Denne portion var kogt i øl og fløde. Så vidt jeg er orienteret er blåmuslingerne er lokalt fanget, og det ville i så fald give god mening, da der var masser af dem. Det er i øvrigt en spise, jeg får alt for sjældent, så det var en kærkommen lejlighed.

skaldyrsfestival, madfestival, Nykøbing Mors, NordjyllandVi nåede også et par obligatoriske fiskefrikadeller – det var den madbod, hvor køen var længst, men det er ikke så underligt, da fiskefrikadeller er et hit hos børnefamilierne, og dem var der mange af denne dag.

skaldyrsfestival, madfestival, Nykøbing Mors, NordjyllandDer var heldigvis også mulighed for at få en tallerken pil-selv-rejer, og det er virkelig kræs! De blev spist med stor fornøjelse.

skaldyrsfestival, madfestival, Nykøbing Mors, NordjyllandDa jeg var til skaldyrsfestival sidste gang, blev jeg også introduceret til Limfjordsøsters. Det er nogle ordentlige basser, som godt kan skræmme østers-nybegyndere, men de er ganske lækre, selvom de godt kan være en stor mundfuld. Vi fik fat i et par stykker, der var knapt så store. I år blev de serveret naturel med en limebåd til, og de var yderst delikate. Jeg er efterhånden blevet ganske god til østersspisning 😉

skaldyrsfestival, madfestival, Nykøbing Mors, NordjyllandSidst men ikke mindst blev det til en fjorddog, og her må jeg være svar skyldig mht. hvad den præcis indeholdt, for det stod der ikke noget om, og jeg fik ikke spurgt. Pølsen var udmærket, men serveringen var lige lovlig tør – den trængte til lidt mere dyppelse/dressing.

skaldyrsfestival, madfestival, Nykøbing Mors, NordjyllandDa vi havde sundet os et stykke tid – og gået lidt mere rundt og nydt stemningen – var der heldigvis også plads til en lille is. Gemalen og jeg delte tre kugler is fra Thy Øko-Is – en producent, jeg ikke før er stødt og derfor var meget interesseret i at prøve. Deres hindbæris var rigtig lækker, og deres lakridsis var også ganske god. Deres karamelis faldt dog ikke i min smag – lidt for kedelig og lidt for sød smag til mig.

skaldyrsfestival, madfestival, Nykøbing Mors, NordjyllandDer var en lang række aktiviteter på havnen hele eftermiddagen. Jeg kunne ikke stå for dette krabbevæddeløb, hvor børnene ihærdigt forsøgte at overtale krabberne til at løbe i mål (det var tydeligvis ikke en let opgave), og det var blandt andet også muligt at se eksempler på tang fra de lokale farvande samt se nærmere på en fiskekutter.

Efter nogle timer i bagende sol (nej, det var ikke en klage – det var virkelig skønt vejr!) tog vi hen til overnatningsstedet for at hvile fødderne lidt samt samle appetit til om aftenen. Her ventede nemlig festivalens nok mest populære arrangement – den store fiske- og skaldyrsbuffet. Her koster en billet 395 kr, og så har du adgang til et eldorado af lækre fiske- og skaldyrsretter.

skaldyrsfestival, madfestival, Nykøbing Mors, NordjyllandI år så menuen således ud – og ja, hvis du gik sulten derfra, så var du selv ude om det, for der var virkelig mange skønne retter. Inden buffeten blev åbnet, smuttede jeg lige rundt med kameraet, så i billedhjulet herunder kan du se det imponerende udvalg af retter.

Humøret var højt i festteltet, og vi faldt hurtigt i snak med de andre ved bordet. Det viste sig også, at vi ikke var de eneste, der kom langvejs fra, men det er ikke så underligt, for holder du af skaldyr, så er skaldyrsfestivalen en fin anledning til at få smagt en masse skaldyrsretter.

Skaldyrsfestivalen slutter om søndagen med et fjord-til-bord-arrangement for børn. Det synes jeg er en rigtig god idé, for her får børnene mulighed for at lære noget om Limfjorden og dyrene, der lever der. Vi vendte dog snuden hjemad på dette tidspunkt, da vi ikke har børn, der kunne deltage.

Vil jeg fortsat anbefale skaldyrsfestivalen?

Ja, helt bestemt. Jeg elsker ideen om en madfestival med fokus på lokale råvarer, og især når det drejer sig om skaldyr, som danskerne ellers ikke spiser så mange af (herunder mig selv, selvom jeg gerne vil være bedre til at huske det).

Jeg syntes dog ikke, at festivalen havde ændret sig voldsomt meget gennem de sidste fire år. Det er ikke nødvendigvis et problem, men det kunne være sjovt, hvis madboderne skejede lidt mere ud i stedet for at servere nogle meget enkle og traditionelle serveringer (her var der flere friske/interessante bud i 2012), ligesom der gerne må være endnu mere at se og røre ved.

Og så vil jeg til enhver tid anbefale fiske- og skaldyrsbuffeten. Den er absolut værd at køre nogle kilometer for.

 

Tak til skaldyrsfestivalen og Visit Nordjylland for invitationen

 

Skal du på skaldyrsfestival?

SPONSORERET INDLÆG

skaldyrsfestival13

Første weekend i juni måned er der skaldyrsfestival på Mors. Jeg besøgte arrangementet i 2012, og i år har jeg atter været så heldig at blive inviteret.

Skaldyrsfestivalen foregår ved havnen i Nykøbing Mors den 3. 5. juni i år. Du kan se programmet på arrangørernes hjemmeside, hvor der er en lang række events og aktiviteter i løbet af de tre dage. Personligt ser jeg frem til lørdagen, der er tæt pakket med en masse interessante ting.

Jeg regner med at pippe om arrangementet i løbet af lørdagen via min Twitterprofil, @Piskeriset, og så kommer der selvfølgelig også en reportage derfra ugen efter.