Grillede rejer – Australian style

grillede rejer, grill, forret, skaldyr, hvidløg, citroner, paprikaI lørdags havde vi vinklubben på besøg, og her var en af forretterne disse grillede rejer. Temaet for vinsmagningen var nemlig Australien vs. USA, og selvom vejret ikke var så varmt, så besluttede vi os for at grille. En af de ting, der oftest forbindes med grillaftener i Australien er grillede rejer, så det blev vi jo nødt til at lave.

Jeg surfede lidt rundt på nettet for at finde inspiration til de grillede rejer, men da folk marinerer dem ret forskelligt, besluttede jeg mig for at freestyle.

Grillede rejer
Forret til 8 personer

ca. 700 g store rejer – blandt andet Føtex og Irma sælger MSC-mærkede rejer
½ dl friskpresset citronsaft
fintrevet skal fra ½ øko-citron
½ dl rapsolie eller vindruekerneolie
3 fed hvidløg, pressede
1 spsk sød paprika
salt

Tag rejerne ud af fryseren aftenen før og læg dem i en skål i køleskabet, så de kan tø langsomt op. Når du skal bruge dem, starter du med at pille skallen af (undtagen halespidsen) samt fjerner den sorte streng i hver reje. Rør citronsaft, citronskal, olie, hvidløg, paprika og salt sammen i en skål og vend rejerne grundigt i marinaden. Sæt skålen i køleskabet i en times tid. Læg samtidig ca. 20 træspyd i blød i vand.

Mens grillen varmer op, gør du rejespyddene klar. Stik træspyddet gennem rejen lige ved halen og lige under hovedet og sørg for, at der er ca. tre rejer på hvert træspyd. Læg spyddene på grillen og giv rejerne 1-2 minutter på hver side, indtil de har fået farve. Tag de grillede rejer af og servér dem med det samme.

Jeg serverede de grillede rejer sammen med en sødere udgave af denne tomatsalsa (hvor jeg brugte dåsetomater i stedet for friske tomater samt tilføjede ½ dl sukker) samt en myntecreme.

Note: Grillede rejer er superlette at lave, så det undrer mig lidt, at vi sjældent gør det, når vi griller. Det er noget, jeg helt klart må lave om på, for grillede rejer kan både serveres som snack eller forret til en grillaften.

Svupsakker fra Falster

svupsakker, æbleskiver, brændevin, snaps, portvin, hvedemel, rosiner, kardemomme, citroner, gær, dessert, kage, appetizer, flormelis, kærnemælk, ægJeg indrømmer gerne, at jeg faldt fuldstændig for navnet på denne spise – svupsakker. Jamen man bliver jo bare i godt humør af det navn! Det er lidt i stil med snysk og knepkager, som også er en del af denne måneds egnsret-benspænd.

Svupsakker stammer fra Falster og er en form for æbleskiver, der serveres med brændevin. Jeg skelede til en opskrift på DR, men justerede lidt på mængderne samt udskiftede svinefedt med smør. Derudover prøvede jeg også portvin til, for hey – alt er bedre med portvin! (ok, næsten alt…)

Svupsakker
ca. 14 stk

175 g hvedemel
1 dl kærnemælk
1 dl mælk
1 æg
10 g gær
½ tsk salt
½ tsk rørsukker
½ tsk kardemomme
revet skal fra ½ øko-citron
35 g rosiner
smør til stegning

Tilbehør: Snaps eller portvin

Hæld kærnemælk og mælk i en lille kasserolle og varm det langsomt op, indtil det er håndvarmt. Tag kasserollen af og hæld mælken i en skål. Rør gær og sukker ud i mælken. Pisk ægget i mælken og tilsæt derefter mel, salt, kardemomme, citronskal og rosiner i. Pisk det sammen til en ensartet masse. Dæk skålen med et fugtigt viskestykke og lad dejen hæve en times tid.

Varm en æbleskivepande op og pensl hvert æbleskivehul med lidt smeltet smør. Brug en ske til at hælde dej i hvert hul. Vent lidt, indtil dejkuglerne har fået lidt skorpe, og vend dem så halvt med en træpind (se nederste billede i opskriften på klassiske æbleskiver). Lad dejen bage lidt mere, så der kommer mere skorpe, inden du vender dine svupsakker, så de lukker til og bliver helt runde. Lad dem bage lidt længere tid, indtil de er gyldne hele vejen rundt – husk at vende dem et par gange undervejs.

Drys dine svupsakker med flormelis og servér dem sammen med snaps… eller portvin!

Note: Svupsakker minder meget om æbleskiver. De er knapt så søde, og så er der rosiner i, men ellers minder de meget om klassiske æbleskiver. Vi prøvede først den traditionelle servering, hvor man overhælder dem med snaps, når man spiser dem. Nu drikker jeg aldrig snaps (hader kommen), men det fungerede faktisk ok, selvom du nok skal holde af snaps for virkelig at sætte pris på denne kombination. Derefter prøvede vi at hælde lidt portvin på vores svupsakker, og det var noget bedre – portvinen gav lidt en ‘marmeladesmag’ til de små svupsakker, og det er jo ikke så ringe endda.

svupsakker, æbleskiver, brændevin, snaps, portvin, hvedemel, rosiner, kardemomme, citroner, gær, dessert, kage, appetizer, flormelis, kærnemælk, æg

Onion bhajis – friturestegte løg

onion bhajis, forret, appetizer, snack, hapser, friteret løg, friturestegt løg, rødløg, kikærtemel, bagepulver, karry, chili, rapsolie, yoghurt naturel, hvidløg, mynteDa jeg annoncerede mit indiske benspændbloggens Facebook-side, fik jeg straks et forslag om at lave onion bhajis – aka løg vendt i dej og stegt i olie. En herlig indisk snack som du kan bruge som velkomsthapser eller forret. Jeg skelede til en opskrift på onion bhajis hos BBC Goodfood, men justerede en smule hist og her. Desuden lavede jeg en mynte-raita til.

Onion bhajis
forret til 2 personer

1 mellemstort rødløg
50 g kikærtemel
½ tsk bagepulver
1½ tsk karry
en lille mellemstærk rød chili, finthakket
1 dl vand
ca. ½ l rapsolie

Mynte-raita:
2 dl yoghurt naturel
1 fed hvidløg, presset
2 spsk mynte, finthakket
salt
lidt limesaft

Start med mynte-raitaen. Rør yoghurt, hvidløg, mynte og lidt salt sammen og lad det trække i minimum en time – og gerne lidt mere.

Pil løget. Skær den ene halvdel i meget tynde ringe og hak den anden halvdel i små tern. Rør mel, bagepulver, karry og chili sammen i en skål. Tilsæt vand og rør det til en ensartet dej. Vend løg-stykkerne i, indtil de er helt dækkede.

Hæld olien i en mediumstor pande og varm det op. OBS – sæt ikke panden på højeste temperatur, da du så risikerer, at løgene stadig er rå, når dine bhajis er gyldne uden på. Test om olien er varm nok ved at stikke den ikke-svovlbeklædte ende af en tændstik ned i olien. Bobler det omkring træet, er olien varm nok. Brug en spiseske til at lægge dejklatter på panden og steg dem nu på begge sider – de skal have et par minutter på hver side.

Læg de færdige onion bhajis på køkkenrullepapir i et halvt minuts tid, inden du serverer dem sammen med mynte-raita. Husk at smage raitaen til med limesaft og evt. lidt mere salt lige inden servering.

Note: Mmm! Onion bhajis er sprøde, saftige og fint krydrede. Den milde raita passer godt til, da den kan dulme tungen lidt, hvis du synes, at chilien i dine onion bhajis bider lidt.

Hjemmelavede blæksprutteringe

hjemmelavede blæksprutteringe, blæksprutte, rapsolie, hvedemel, æg, pankoraps, mayonnaise, citronerDisse hjemmelavede blæksprutteringe bliver den sidste snack, jeg når i løbet af mit snack-benspænd. Det var egentlig en ret, jeg havde tænkt mig at lave i løbet af mit friterings-benspænd, men der nåede jeg desværre ikke at få fat i blæksprutter. Heldigvis er der i mellemtiden kommet en fiskehandler i byen, som godt kan lokkes til at bestille blæksprutter hjem, og så gør det jo noget lettere at planlægge fiske- og skaldyrsretter.

Blæksprutteringe kan serveres med forskellige slags dyppelse. Jeg har lavet en citron-mayonnaise til denne gang, men du kan for eksempel også bruge chilimayo, kryddermayo, eller ananas-salsa.

Hjemmelavede blæksprutteringe
snack/forret til 2-3 personer

1 blæksprutte på ca. 250 g
1 dl hvedemel
1 æg
2-3 dl pankorasp
½ l rapsolie

Fjern ‘vingerne’ og hovedet på blæksprutten. Gem hovedet – du kan bruge det til friterede blæksprutter. Træk resten af skindet af blækspruttekroppen og fjern indmaden og den fine hinde, der sidder inde i selve blækspruttekroppen.Skyl blæksprutten godt og skær den derefter i ca. 1 cm brede ringe.

blæksprutteHæld olien op i en lille kasserolle og varm den op. Vend imens dine blæksprutteringe i mel, derefter i pisket æg og til sidst i pankorasp. Test om olien er klar ved at stikke den ikke-svovlbeklædte ende af en tændstik i olien. Bobler det omkring tændstikken, er olien klar.

Steg 2-3 blæksprutteringe ad gangen og læg dem derefter på en tallerken beklædt med køkkenrulle.

Servér dine blæksprutteringe med en dip. Jeg lavede en citron-mayonnaise på ca. 2½ spsk mayonnaise samt saft og revet skal fra ½ øko-citron. Du kan enten bruge hjemmelavet mayonnaise eller alternativt Hellmann’s, som er en ganske udmærket købe-mayo.

Note: Hjemmelavede blæksprutteringe er SÅ gode – og milevidt fra dem, man kan købe på frost. Den hjemmelavede udgave er saftig og blød i midten (og minder overhovedet ikke om elastikker, hvilket købeudgaverne ofte gør), og så får blæksprutteringene en dejlig knasende sprødhed fra pankoraspen.

Rabarberhapsere med creme fraiche og mynte

rabarberhapsere, rabarber, mynte, creme fraiche, rørsukker, snack, appetizerI sidste uge havde vi svigerforældrene på besøg, og her serverede jeg disse rabarberhapsere, inden vi gik i gang med at bage pizzaer på grillen. Jeg tænkte, at de små rabarberhapsere ville passe fint ind i mit snack-benspænd, selvom det måske er lige på grænsen, om man kan kalde disse størrelser for snacks. Men det gør jeg, ha!

De små tapasskaller, jeg har brugt, kan man købe i de større supermarkeder – eller i de mindre, hvis de kører spottilbud.

Rabarberhapsere med creme fraiche og mynte
12 stk.

12 små tapasskaller
creme fraiche 38%
Frisk mynte

Rabarberkompot:
50 g rabarber
2 spsk vand
1 spsk rørsukker
1 tsk knuste fennikelfrø (kan evt. undlades)
citronsaft

Kog rabarberkompot af rabarber, vand, sukker og fennikelfrø. Rabarberne skal være møre. Smag til med citronsaft og lad kompotten køle af til stuetemperatur.

Fyld tapasskallerne halvt med rabarberkompot, halvt med creme fraiche og pynt så med mynteblade.

Note: Kække små rabarberhapsere, der hverken var for søde eller for syrlige. Jeg serverede en mousserende rabarbervin fra Cold Hand Winery til, og det var et fint match, da vinen heller ikke var voldsomt sød.