Agurkemousse med rejer, mørbradgryde samt sellerifritter med gremolata, chokolade-, karamel- og marcipantærte

I fredags havde vi svigerfamilien på besøg, da gemalen fyldte år. Vi havde ikke supermeget tid og energi, så retterne blev lidt mere simple, end jeg plejer at kaste mig ud i til fødselsdage, men de var alle vellykkede!

Forretten improviserede jeg, mens hovedretten var blevet til ved at have læst flere steder på nettet og derefter bikse noget sammen i køkkenet. Selleritilbehøret var fra ‘Flere suveræne salater…’ med et par få ændringer. Jeg havde fået lov til at transmogriffe fødselsdagslagkagen om til en lækker tærte, nu hvor jeg har det som månedens benspænd, men til gengæld var gemalen også dybt involveret i at finde den rigtige opskrift, der skulle prøves. Det blev igen en perle fra NYBH, hvor jeg puttede en spsk vand i dejen (da jeg ikke havde supermeget tålmodighed og havde brug for, at dejen samlede sig hurtigst muligt) og glemte at putte en halv dl piskefløde i selve karamellen. Det smagte dog fint alligevel, og tærten blev serveret med flødeskum, så fløden blev brugt.

Agurkemousse med rejer
7 små glas
agurkemousse, forret, rejer, agurk, creme fraiche, dild, lime, rejer, lime
1 agurk
250 g creme fraiche
salt
1 spsk finthakket dild
saften fra 1 lime

5 rejer til hver person
– vendt i saften fra den anden halvdel af limefrugten

Flæk agurken og skrab de bløde kerner ud. Riv agurken på et rivejern og bland det med creme fraiche. Smag til med de øvrige ingredienser og servér det i et glas sammen med rejerne.

Note: Meget simpel og hurtig forret. Den mætter ikke meget, men jeg havde også lavet en solid hovedret, så forretten skulle helst være så enkel og let som muligt.

Sellerifritter med gremolata
8 personer
sellerifritter, gremolata, selleri, bredbladet persille, hvidløg, citroner
1,7 kg sellerihoved
2 spsk olivenolie
salt

Gremolata:
2 håndfulde hakket bredbladet persille
2 fed presset hvidløg
fintreven skal fra ½ citron
saften fra den halve citron

Skær sellerierne i stave og vend dem i olie og salt. Hæld dem på en bagepapirsbeklædt bradepande og bag dem ved 200 grader i omkring 40 minutter, til fritterne er gyldne. Vend dem undervejs. Du kan evt. give dem en gang grill i få minutter, hvis du har svært ved at få dem gyldne nok.

Bland gremolataen og vend den i fritterne, når de er kølet en smule af.

Note: Meget frisk og alligevel sødmefuldt tilbehør – en dejlig afveksling i forhold til kartofler.

Mørbradgryde
8-9 personer

150 g bacon
smør til stegning
3 stk svinemørbrad
500 g champignon
3 dl vand
1 grøntsagsbouillonterning
1 stor dåse tomatkoncentrat
½ l fløde
salt
1 tsk timian

Bacon svitses i en gryde sammen med smør. Svinemørbrad afpudses og skæres i skiver, som steges sammen med bacon i gryden. Samtidig renser du champignons, skærer dem i skiver og svitser dem på en pande. Derefter ryger de med i gryden, når kødet er blevet stegt på alle sider. Vand og bouillonterning tilsættes, og retten står og koger en tid under låg – tror jeg gav det en halv time eller lidt mere. Tomatkoncentrat kommer i gryden, og når det er rørt ud, tilsættes madfløden og retten bliver holdt på lavt blus – så lavt, at det stadig bobler men ikke overkoger. Retten smages til med salt og timian og serveres med ris.

Note: Nu er det jo længe siden, jeg sidst har fået mørbradgryde, så jeg kunne dårligt huske, hvordan det burde smage, men denne her version var i hvert ganske god!

Aftenens hovedret – inkl. en simpel grøn salat

Chokolade-, karamel- og marcipantærte
8 personer

Tærtebund:chokoladetærte, karameltærte, marcipantærte, tærte, dessert, kage, hvedemel, marcipan, æg, smør, rørsukker, vaniljesukker, vanilje, kakaopulver
75 g smør
120 g hvedemel
2 spsk rørsukker
1 æggeblomme
1 spsk vand hvis du er utålmodig
Fyld:
200 g marcipan
50 g smør
2 spsk kakaopulver
1 æg
1 æggehvide

Karamel:
75 g smør
40 g rørsukker
½ dl sirup
1 tsk. vaniljesukker
1 spsk kakaopulver

Bland mel og sukker i smuldr smørret i. Bland æggeblommen i og evt. lidt vand, hvis du har travlt. Tryk dejen ud i en tærteform og stil den køligt i et kvarter.

Riv marcipanen fint på et råkostjern. Smelt smørret og rør kakaoen i. Rør det sammen med marcipanen, ægget og æggehviden og fordel det ud over dejen. Sæt tærten i ovnen ved 175 grader og bag den i 15 minutter og lad kagen køle af.

Bland alle ingredienserne til karamellen i en gryde. Smelt det over meget lav varme og under konstant omrøring, til konsistensen bliver tykkere – det tage omkring fem minutter. Fordel karamelmassen over kagen og lad den køle af. Servér kagen med flødeskum.

Note: Meget intens kage smagsmæssigt set – ret mørk og tung i smagen, men meget lækker. Det lette flødeskum supplerer den godt.

17 tanker om "Agurkemousse med rejer, mørbradgryde samt sellerifritter med gremolata, chokolade-, karamel- og marcipantærte"

  1. Uhm, jeg ville nu gerne være inviteret!
    Den der agurkemousse, den lyder interessant, skulle den bare spises ved siden af, skulle rejerne dyppes deri, eller hvad?

  2. Lækker menu!
    Forretten lyder rigtig spændende!
    Jeg elsker den tærte, den er så lækker!
    Herhjemme spises den med vaniljeis og frugt, UHM!
    Dine gæster er altid så forkælet..

  3. Hvor ser det lækkert ud, den forret skal jeg helt sikkert prøve! Jeg kan godt lide når forretter er lette og ikke fylder meget, bare lige en lille godbid – og så ELSKER jeg jo rejer! 🙂
    Mørbradgryde er altid et hit og kan ihvert fald altid gøre min kæreste glad, han synes jo at jeg eksperimentere lidt for meget engang imellem, så han er glad når han får en “klassiker” uden jeg har ændret alt for meget i det – de selleri fritter ser LÆKRE ud……
    Det er absolut en af mine yndlingsdesserter. Jeg kan ikke spise så meget af den, men jeg synes at den har en skøn smag 🙂

    Mange hilsner
    Birthe

  4. Vibeke – tak skal du have 🙂
    Ja, der er stadig flere ting, der mangler at få en plads, og det bliver ikke bedre af, at vi rykker rundt på tingene for at gøre plads til at male lidt mere i morgen! Men vi kan jo lige så godt få det klaret hurtigst muligt 🙂

  5. Huset i Hou – uhuu sikke et tilbud! 😀

    Jeg tror dog, at vores respektive ægtefæller vil modsætte sig det, selvom tilbuddet er fristende 😉

    Tusind tak for de pæne ord!

  6. Bitten – det var sådan lidt op til gæsternes humør. Flere dyppede rejerne i, andre tog lidt agurkemousse på gaflen og spiddede efterfølgende en reje. Jeg havde tænkt på at servere et lille stykke brød til, men jeg kunne godt lide, at forretten var så enkel, så det droppede jeg igen 🙂

  7. Linebine – mange tak! Jeg syntes også, at det endte med at blive en god sammensætning, hvor der både var noget frisk, let, solidt, sødt, syrligt og krydret. Jeg kan selvfølgelig ikke lade være med at tænke på, om ikke moussen liiiige skulle have lidt flere krydderier, for den er ret mild til min smag, men det er også meget sundt for mig ikke altid at skrue voldsomt op for smagen – tror jeg 😉

  8. NYBH – tusind tak! Jeg er også vældig glad for rejer – og gerne i forretter!

    Hehe, jeg er til gengæld ikke så god til at få lavet klassikere, så det var enormt hyggeligt at få det gjort denne gang! Det stod også i sjov modsætning til sidste år, hvor jeg serverede en masse indiske retter til gemalens fødselsdag! 😀

  9. Pingback: T-bone steak med sellerifritter - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *