Ærtesuppe, stegt flæsk med persillesovs og sesambrød

Ærtesuppe, stegt flæsk med persillesovs og sesambrød

Så er det tid til en ærtesuppe samt en ret, jeg har glædet mig til at lave i laaang tid. Og inden nogen tror, at det er noget vildt og superavanceret, så må jeg desværre lægge en dæmper på det – det var nemlig noget så almindeligt som stegt flæsk med persillesovs! Det har jeg aldrig prøvet at lave, og det er helt sikkert en fejl, for det smager jo ret godt! Jeg overvejede at lave en salat til, men endte i stedet med at lave en udgave af en ærtesuppe, jeg havde set hos Signe – så var der da lidt flere grøntsager til aftensmaden. Opskriften på persillesovs har jeg fra Alletiders Kogebog.

Ærtesuppe

4 personer

400 g frosne ærter
2 løg
2 fed hvidløg
2 spsk hvidvinseddike
2 dl hvidvin
3/4 l hønsebouillon
salt

Hak begge typer løg og kom det i en gryde med lidt olie. Steg dem, til de er gennemsigtige. Tilsæt vineddike og kog det helt væk. Hæld ærter og hvidvin i gryden og kog i fem minutter. Tilsæt bouillon og kog videre i 10 minutter. Blend suppen og smag til med salt. Servér ærtesuppe med limecreme og ristede baconstykker (jeg brugte en pakke flad bacon på 125 g).

Limecreme

2 dl creme fraiche
1 limefrugt
1 tsk paprika
1 spsk rørsukker
salt

Riv skallen af limefrugten og pres saften af den. Bland creme fraiche med limeskal + saft, paprika og sukker. Smag til med lidt salt.

Kom lidt af cremen på suppen, når den skal serveres, og strø ristet bacon over.

Note: God og lækker måde at få ærter på! Oprindeligt skal man bruge 500 g ærter, men jeg havde kun 400 g, og det fungerede også fint. Gemalen, som ikke er suppemenneske, kunne også lide den.

Persillesovs

4-6 personer

3 spsk hvedemel
5 dl letmælk
1-2 spsk smør
salt
1 bundt persille

Pisk mel og 1 dl af mælken til jævning i en tykbundet gryde. Tilsæt resten af mælken under piskning og bring sovsen i kog. Lad den småkoge i ca. fem minutter og rør i den imens. Tilsæt fedstoffet og smag til med salt. Tilsæt skyllet, hakket persille lige inden servering.

Steg i øvrigt flæskestykkerne i ovnen på en rist – det bliver langt bedre end pandestegning, men det tager noget længere tid.

Og sidst men ikke mindst skulle vi have et par retter med til julefrokosten i lørdags. Jeg valgte at bage et sesambrød, som egnede sig godt til den røgede laks, og så tog vi en frisk rødkålssalat. Billeddokumentation glemte jeg alt om i lørdags (i en grad, så det nærmest var pinligt), men salaten bestod af fintstrimlet rødkål, appelsinstykker, tranebærgelé, hakkede valnødder og granatæblekerner. Meget lækker-

Sesambrød

1 stort brød

1 pakke gær
6 dl lunkent vand
lidt salt
200 g durummel
hvedemel for resten
1 æg
3 spsk sesamfrø

Gæren opløses i vandet, og lidt salt røres i. Durummel blandes i, og hvedemel tilsættes, indtil dejen hænger sammen og er til at arbejde med. Dejen æltes og stilles til hævning et lunt sted, indtil det er dobbelt størrelse – det tager mellem en halv og en time. Dejen æltes og formes som ét stort brød. Sæt det på en bageplade dækket med bagepapir og lad det hæve til dobbelt størrelse. Pensl det med æggestrygelse og drys sesamfrø på.

Bag det ved 200 grader i 20-25 minutter.

Note: Nu er jeg mest til brød med flere kerner, men jeg skulle have noget blødt, hvidt brød, der passede til traditionelle laksemadder, og så var denne opfindelse meget god – brødet blev meget blødt og dejligt – bestemt værd at gentage ved lejlighed!



11 thoughts on “Ærtesuppe, stegt flæsk med persillesovs og sesambrød”

  • Ej , hvor vildt at du aldrig har lavet stegt flæsk og persille sovs.

    Men… det er nok også sådan noget rigtig mor mad ! Mine unger er vilde med det, hvis de kunne få lov at bestemme vil de have det hver gang de er hos os.

    Hyggehygge

  • Piske, du skulle prøve med mindre mælk i persillesovsen, og så erstatte resten med en god bouillon/fond. Det giver en lettere, mere smagfuld sovs, og så klistrer den ikke nær så hurtigt. Mælken bruger jeg kun, for at gøre den hvid, og så bruger jeg faktisk skummetmælk, når der er masser af persille i, hvad der SKAL være i persillesovs, så smager den altså godt uden alt mælkefedtet 😀

  • Jule Mig – ja, jeg syntes også, det var lidt pinligt at indrømme! 😀

    Og jeg har kun fået det en eller to gange i løbet af de sidste 3-4 år, selvom det altså smager godt!

  • Zette – ohoo! Tak for ideen – jeg må prøve med noget fond på et tidspunkt 🙂

    Vi plejer at købe skummetmælk, så det passer mig fint, hvis det også går godt med at lave sovsen på det – men til gengæld kan jeg godt lide, at sovsen klistrer lidt, så det håber jeg, at den fortsat vil gøre 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *